Zakaz dla fajerwerków i petard - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-05, 02:13   #241
Animaru89
Raczkowanie

Dot.: Zakaz dla fajerwerków i petard

Jestem za egzekwowaniem zakazu używania petard i fajerwerków we wszystkie dni w roku oprócz 31 grudnia i 1 stycznia. Kary za to powinny być dotkliwe i nieuchronne.
Za zakazem w tych dwóch szczególnych dniach nie jestem bo... uwielbiam fajerwerki
O północy wychodzimy wszyscy przed dom (moja rodzina, znajomi, sąsiedzi), składamy sobie życzenia i przeganiamy złe hukiem i światłem. Samochody pochowane w garażach i na podwórkach (kamienice w centrum miasta), nie strzelamy kiedy ludzie przechodzą. Dzidzie u sąsiadów jakoś się nie budzą mimo, że okna są niedaleko, każdy ma zwierzęta w domu i też żadne nie padło ze strachu. Sama mam 2 strachliwe koty, zaszywają się w pościeli i śpią. Kiedy miałam psa to strasznie się bał jak się nad nim rozczulaliśmy i ciumkaliśmy. Potem czytałam, że tak nie wolno, że trzeba się zachowywać jakby nic się nie działo i poskutkowało. Zaczął spędzać tę noc tak jak koty.

Swoją drogą niezłe petardy muszą u niektórych sprzedawać, że w domach słyszą je na tyle głośno żeby się wystraszyć. Sama boję się balonów (że mogą w każdej chwili pęknąć), a jednak niespodziewane wybuchy petard pod domem nie robią na mnie wrażenia.

Podsumowując uważam, że używanie fajerwerków/petard w niedozwolonym czasie, przez osoby niepełnoletnie lub w sposób niebezpieczny powinno być ścigane z całą surowością i konsekwencją, co nie oznacza wprowadzania nowego zakazu tylko domagania się egzekwowania istniejącego prawa.
A tą jedną noc w roku naprawdę możecie wytrzymać
Animaru89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 10:06   #242
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
przypomniało mi się jak na forum mojej gminy ludzie narzekali, że dzieci w nocy nie śpią bo pociągi jeżdżą i trąbią. Zaryzykuję stwierdzenie, że taki pociąg tworzy więcej hałasu niż petarda, która wybucha w rozsądnej odległości od domu. jakie dostali rady? zainwestujcie w wygłuszenie polecam.
Nie wiem, ja jakoś tych petard bardzo nie słyszę, na pewno nie głośniej niż burzę. A mam bardzo nieszczelne okna.
Mojwo, ale hałas pociągu trzeba nam znieść, bo nic z tym się nie da zrobić. Natomiast z petardami można. Można ich zakazać.

BTW porównując hałas petard do innych dźwięków, idąc dalej tym tropem, za chwilę ktoś stwierdzi, że samochody typu karetka, wóz strażacki/policyjny wywołują, jadąc na sygnale, większy hałas (jeśli już padł przykład widoku grubego dzieciaka jedzącego frytki, to nic mnie nie zdziwi, really).

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Przeprowadźmy się obie do Poznania i żyjmy razem w bałaganie
Przemyślcie to dobrze. Na pewno słyszałam u mnie petardy jeszcze długo po Sylwestrze i głowy nie dam, ale wczoraj jakby detonacja się odbyła niedaleko mojego domu.
Stary 2014-01-05, 11:10   #243
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

siarka - mozemy zakazac wszystkiego.
ale ja jestem jednak za tym, zeby te jedna noc w rok wytrzymac, egzekwowac prawo w inne dni. i tyle.

Wysłane z mojego XT615

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 12:30   #244
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: Zakaz dla fajerwerków

Cytat:
Napisane przez Synthesthesia Pokaż wiadomość
Podałas jako przykład z samochodami. To ile osób w przedziale 10 - 16 widzisz jeżdżących po drogach samochodami? a ile z petardami?

Poza tym nie wiem jak Ty...ale ja się bardziej boję grupki 12 letnich gówniarzy z petardami, niż tych samych z papierosami, czy frytkami
O samochodach mówię w odniesieniu do dorosłych nietrzeźwych.

Tak, jak jeżdżenie po alkoholu jest nielegalne, tak samo używanie petard przez niepełnoletnich jest.

Prawo jest dobre, ale musi być egzekwowane.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Animaru89 Pokaż wiadomość
Jestem za egzekwowaniem zakazu używania petard i fajerwerków we wszystkie dni w roku oprócz 31 grudnia i 1 stycznia. Kary za to powinny być dotkliwe i nieuchronne.
Za zakazem w tych dwóch szczególnych dniach nie jestem bo... uwielbiam fajerwerki
O północy wychodzimy wszyscy przed dom (moja rodzina, znajomi, sąsiedzi), składamy sobie życzenia i przeganiamy złe hukiem i światłem. Samochody pochowane w garażach i na podwórkach (kamienice w centrum miasta), nie strzelamy kiedy ludzie przechodzą. Dzidzie u sąsiadów jakoś się nie budzą mimo, że okna są niedaleko, każdy ma zwierzęta w domu i też żadne nie padło ze strachu. Sama mam 2 strachliwe koty, zaszywają się w pościeli i śpią. Kiedy miałam psa to strasznie się bał jak się nad nim rozczulaliśmy i ciumkaliśmy. Potem czytałam, że tak nie wolno, że trzeba się zachowywać jakby nic się nie działo i poskutkowało. Zaczął spędzać tę noc tak jak koty.

Swoją drogą niezłe petardy muszą u niektórych sprzedawać, że w domach słyszą je na tyle głośno żeby się wystraszyć. Sama boję się balonów (że mogą w każdej chwili pęknąć), a jednak niespodziewane wybuchy petard pod domem nie robią na mnie wrażenia.

Podsumowując uważam, że używanie fajerwerków/petard w niedozwolonym czasie, przez osoby niepełnoletnie lub w sposób niebezpieczny powinno być ścigane z całą surowością i konsekwencją, co nie oznacza wprowadzania nowego zakazu tylko domagania się egzekwowania istniejącego prawa.
A tą jedną noc w roku naprawdę możecie wytrzymać
O, właśnie. Bardzo się zgadzam.

Btw, w tym roku jeden z moich kotów odszedł od okna wyraźnie rozczarowany. Była mgła i nic nie zobaczył, biedak.

A drugi początkowo się bał, ale kiedy zobaczył, że wszyscy zachowują się normalnie, to usiadł sobie cicho w kąciku i przestał wariować.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 12:52   #245
zakonna
Naczelna Nastolatka

Chyba nie wiecie o czym mówicie jeżeli chodzi o psy. Ja wiem jak psa traktować, kiedy się boi, ale to nie zmienia faktu, że jak jest głośny huk to trzęsą portkami. Spacery są wtedy katorgą.
Stary 2014-01-05, 13:06   #246
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Chyba nie wiecie o czym mówicie jeżeli chodzi o psy. Ja wiem jak psa traktować, kiedy się boi, ale to nie zmienia faktu, że jak jest głośny huk to trzęsą portkami. Spacery są wtedy katorgą.
a moje psy uwielbiają fajerwerki i o północy w centrum Poznania, dokładnie tam gdzie był pokaz, wyszły na balkon i sobie je oglądały
także będą bardzo poszkodowane jak im się to zabierze
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 13:47   #247
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Mojwo, ale hałas pociągu trzeba nam znieść, bo nic z tym się nie da zrobić. Natomiast z petardami można. Można ich zakazać.

BTW porównując hałas petard do innych dźwięków, idąc dalej tym tropem, za chwilę ktoś stwierdzi, że samochody typu karetka, wóz strażacki/policyjny wywołują, jadąc na sygnale, większy hałas (jeśli już padł przykład widoku grubego dzieciaka jedzącego frytki, to nic mnie nie zdziwi, really).

Przemyślcie to dobrze. Na pewno słyszałam u mnie petardy jeszcze długo po Sylwestrze i głowy nie dam, ale wczoraj jakby detonacja się odbyła niedaleko mojego domu.
Nie zauważyłam, że Ty też z Poznania
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 14:38   #248
zakonna
Naczelna Nastolatka

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4444075 6]a moje psy uwielbiają fajerwerki i o północy w centrum Poznania, dokładnie tam gdzie był pokaz, wyszły na balkon i sobie je oglądały
także będą bardzo poszkodowane jak im się to zabierze [/QUOTE]

nie chodzi o fajerwerki tylko o petardy
Stary 2014-01-05, 14:43   #249
martyna_tina
Bang Bang Bang

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Dokładnie, z resztą taki spacer to już nie spacer - przynajmniej w naszym przypadku. Pies jest tak przerażony, że ciągnie z całych sił przed siebie i prawdziwym cudem jest, jeżeli choć raz się wysika.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4444075 6]a moje psy uwielbiają fajerwerki i o północy w centrum Poznania, dokładnie tam gdzie był pokaz, wyszły na balkon i sobie je oglądały
także będą bardzo poszkodowane jak im się to zabierze [/QUOTE]
Zauważ, że nie kwestionujemy pokazów fajerwerków w sylwestrową noc. Chodzi o debilne petardy, które nie dają żadnego efektu poza smrodem i hukiem

Aha - u mnie na osiedlu przed chwilą znów ktoś bawił się petardami

Wymiana zapachowa
martyna_tina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 14:45   #250
zakonna
Naczelna Nastolatka

u nas pod blokiem dwa wystrzały około 14
Stary 2014-01-05, 15:14   #251
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Chyba wybuchne jak petarda jak tu kolejna osoba wpadnie i zacznie dyskusje, ze zakaz fajerwerkow nie ma sensu. Mowimy o petardach!!!!!

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 16:17   #252
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Tego też nie czaję. I to wszystko w imię bezsensownego łubudu, nieprzyjemnego w zasadzie dla każdego oprócz zainteresowanych...
Już po sylwestrze i huku a wy dalej ciągniecie temat. Lepiej cieszcie się spokojem i ciszą przez najbliższe 360 dni.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 16:21   #253
zakonna
Naczelna Nastolatka

gdybyś przeczytała wątek to byś wiedziała, że nie ma ciszy, petardy nadal w użyciu
Stary 2014-01-05, 16:29   #254
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Już po sylwestrze i huku a wy dalej ciągniecie temat. Lepiej cieszcie się spokojem i ciszą przez najbliższe 360 dni.
Spokój i cisza, dobre . Petardy cały rok słyszę, w styczniu najwięcej, bo małolaci mają resztki po sylwestrze .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 16:59   #255
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Spokój i cisza, dobre . Petardy cały rok słyszę, w styczniu najwięcej, bo małolaci mają resztki po sylwestrze .
U mnie nie strzelają poza tym chyba nie myślisz że wprowadzenie zakazu dzieciaki zniechęci albo powstrzyma Mnie bardziej wkurzają szczekające/ ujadające psy, ale że na zakaz szczekania w bloku/pod oknem nie ma co liczyć to muszę znosić
Stary 2014-01-05, 16:59   #256
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
A to zabronione dalej dyskutowac? Zaraz nas pewnie ktos zglosi modom, ze ciagniemy sylwestrowy temat, a tu juz 5 stycznia

Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
Stary 2014-01-05, 17:03   #257
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
U mnie nie strzelają poza tym chyba nie myślisz że wprowadzenie zakazu dzieciaki zniechęci albo powstrzyma Mnie bardziej wkurzają szczekające/ ujadające psy, ale że na zakaz szczekania w bloku/pod oknem nie ma co liczyć to muszę znosić
czy ty musisz w każdym wątku uprawiać tą swoją anty-psią partyzantkę??
Stary 2014-01-05, 17:08   #258
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Gdyby nie było ich w sprzedaży, to nie mieliby czym strzelać, może jeden dzieciak na tysiąc sam próbowałby zrobić petardę, może jakiś sprowadzałby z zagranicy, ale wątpię, by każdy stawał na głowie, żeby zrobić 'bum' . Tym bardziej, gdyby za to bum były wysokie mandaty.Tak więc myślę, że taki zakaz zniechęciłby te dzieciaki.

Słyszałam o pomyśle wprowadzenia na niektórych osiedlach w pewnym mieście zakazu trzymania psów w blokach, nawet w mieszkaniach własnościowych .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 17:08   #259
summerisgone
Zakorzenienie

U mnie właśnie w tej chwili lecą petardy koło domu więc nie mówcie mi że to tylko sylwester i nowy rok.
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 17:10   #260
Kalini
Zakorzenienie

W niektórych krajach, trzeba mieć podobno zgodę sąsiadów na posiadanie psa... I jakiś to sens ma.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 17:30   #261
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Gdyby nie było ich w sprzedaży, to nie mieliby czym strzelać, może jeden dzieciak na tysiąc sam próbowałby zrobić petardę, może jakiś sprowadzałby z zagranicy, ale wątpię, by każdy stawał na głowie, żeby zrobić 'bum' . Tym bardziej, gdyby za to bum były wysokie mandaty.Tak więc myślę, że taki zakaz zniechęciłby te dzieciaki.

Słyszałam o pomyśle wprowadzenia na niektórych osiedlach w pewnym mieście zakazu trzymania psów w blokach, nawet w mieszkaniach własnościowych .
GrumpyCat pewnie nie czytala dokladnie watku. Dyskutujemy o ograniczeniu sprzedazy petard, a nie o calkowitym zakazie ich uzywania.

Stary 2014-01-05, 17:44   #262
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
GrumpyCat pewnie nie czytala dokladnie watku. Dyskutujemy o ograniczeniu sprzedazy petard, a nie o calkowitym zakazie ich uzywania.
Doczytałam Tylko sądzę że to będzie trudne do wyegzekwowania, myślę że w sprzedaży będą tak czy siak. Ktoś wyżej napisał, że sporo osób do szpitala trafiło przez petardy - co z tego Jaki procent tych osób to przypadkowe osoby, któe akurat obok przechodziły? Raczej niewielki. A tych którzy strzelają i kaleczą się na własne życzenie wcale mi nie szkoda. Jak stracą palec/ rękę to jest szansa że im przejdzie głupota :P (i nie podawajcie mi przykładów przypadkowych osób, bo wiem że się zdarza ale procentowo raczej słąbo to wypada).
Stary 2014-01-06, 19:00   #263
201605161006
Konto usunięte

A oto jeden z efektów strzelania w Sylwestra:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...54046628_n.jpg

Ja dzisiaj również słyszałam strzały.

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Doczytałam Tylko sądzę że to będzie trudne do wyegzekwowania, myślę że w sprzedaży będą tak czy siak. Ktoś wyżej napisał, że sporo osób do szpitala trafiło przez petardy - co z tego Jaki procent tych osób to przypadkowe osoby, któe akurat obok przechodziły? Raczej niewielki. A tych którzy strzelają i kaleczą się na własne życzenie wcale mi nie szkoda. Jak stracą palec/ rękę to jest szansa że im przejdzie głupota :P (i nie podawajcie mi przykładów przypadkowych osób, bo wiem że się zdarza ale procentowo raczej słąbo to wypada).
Ciekawe co byś mówiła, jakbyś to właśnie Ty była tą przypadkową osobą, która straciła jakąś cześć ciała, albo Twoje dziecko, mąż, czy rodzic, bo jacyś debile strzelali.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 19:04   #264
Imperialista
BAN stały

W Warszawie 11 listopada jest jak na Sylwestra!

Ja uważam, że prawo jest odpowiednie - 31 grudzień i 1 styczeń, niech sobie ludzie i młodzież strzelają.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 19:29   #265
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
W Warszawie 11 listopada jest jak na Sylwestra!

Ja uważam, że prawo jest odpowiednie - 31 grudzień i 1 styczeń, niech sobie ludzie i młodzież strzelają.
Tak, niech sobie gówniarze strzelają 31 i 1, a zwierzaki i starzy ludzie zdychają, bo jacyś debile mają chore źródła rozrywki.
Stary 2014-01-06, 19:34   #266
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Tak, niech sobie gówniarze strzelają 31 i 1, a zwierzaki i starzy ludzie zdychają, bo jacyś debile mają chore źródła rozrywki.
Raz w roku można sobie poszaleć. A wypadki chodzą po ludziach.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 19:52   #267
dominikmeller25
Zakorzenienie

dzisiaj jest 6 a cały czas słychać za oknem pojedyncze wybuchy petard.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 20:09   #268
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Raz w roku można sobie poszaleć. A wypadki chodzą po ludziach.
Yyy czyli że to jest wypadek, że ktoś odpala petardę? Czy świadomie ją odpala? Chyba jednak to drugie.
Stary 2014-01-06, 20:14   #269
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
W niektórych krajach, trzeba mieć podobno zgodę sąsiadów na posiadanie psa... I jakiś to sens ma.
Szkoda, że nie trzeba mieć zgody na posiadanie dzieci. Takie to dopiero są uciążliwe
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 20:15   #270
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Borze szumiący, cietrzewisz się, jakby co najmniej była mowa o broni maszynowej. Rozumiem, że zwierzaki się boją. Ale jakoś doniesień o zgonach staruszków na skutek petard to jeszcze nie spotkałam Widzę, że jak zwykle lecisz we własną przestrzeń, coraz lepsze baje
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości