Aborcja - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-07, 20:09   #1561
Shira Yuki
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Niestety tak. Zabezpieczenie i podwiązanie nie jest do końca skuteczne, a brak seksu jest dość kontrowersyjnym rozwiązaniem Także czegoś tutaj brak. Jak jeszcze zwykle rozumie się pary, które w ogóle nie chcą mieć żadnych dzieci i dlatego tak bardzo chcą uniknąć ciąży, to nasza decyzja jest średnio rozumiana i uznawana.
a masz inny pomysl?
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 20:16   #1562
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość
a masz inny pomysl?
Jest jeden, ale niemożliwy i tak naprawdę na dłuższą metę nie wiem czy taki doskonały - aborcja na życzenie.
Stary 2014-01-07, 21:41   #1563
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Jest jeden, ale niemożliwy i tak naprawdę na dłuższą metę nie wiem czy taki doskonały - aborcja na życzenie.
nie w polsce i nie jako zawodząca antykoncepcja
nie rozumiem problemu.
może i nie ma 100% antykoncepcji,ale przy prawidłowym jej stosowaniu trzeba mieć na prawdę pecha,aby trafić złoty strzał
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2014-01-07 o 21:43
Stary 2014-01-07, 21:45   #1564
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
nie w polsce i nie jako zawodząca antykoncepcja
No tak, dlatego napisałam, że niemożliwy i nie do końca taki doskonały, właśnie z tych dwóch podanych przez Ciebie powodów

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
nie rozumiem problemu.
może i nie ma 100% antykoncepcji,ale przy prawidłowym jej stosowaniu trzeba mieć na prawdę pecha,aby trafić złoty strzał
Tylko weź pod uwagę, że na kogoś może ten pechowy złoty strzał trafić, a wtedy nie wiadomo co człowiek ma zrobić
Stary 2014-01-07, 21:49   #1565
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko weź pod uwagę, że na kogoś może ten pechowy złoty strzał trafić, a wtedy nie wiadomo co człowiek ma zrobić
każdy wie co może,a co nie

po co roztrząsac g***o na atomy.albo grasz w rosyjską ruletkę i ewentualnie rodzisz dziecko,albo coca cola zamiast seksu
.
Stary 2014-01-07, 21:53   #1566
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
każdy wie co może,a co nie

po co roztrząsac g***o na atomy.albo grasz w rosyjską ruletkę i ewentualnie rodzisz dziecko,albo coca cola zamiast seksu
Tylko to, co może nie jest legalne.

Dałabyś radę żyć całe życie na coca coli? Jak pisałam - nie każdy może lub chce mieć swoje dziecko. Nie byłoby roztrząsania gówna na atomy jeśli byłoby jakieś sensowne rozwiązanie
Stary 2014-01-07, 21:54   #1567
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Faceci w krajach zachodnich, gdzie aborcja zależy tylko od kobiety, powinni być zwolnieni od płacenia alimentów gdyby nie chcieli tego dziecka.
Shira Yuki, dyskusja o alimentach, przynajmniej z mojej strony, byla odnosnie zacytowanego powyzej postu Imperialisty, stad dotyczyla wlasnie zachodnioeuropejskich realiow.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-07, 22:32   #1568
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Shira Yuki, dyskusja o alimentach, przynajmniej z mojej strony, byla odnosnie zacytowanego powyzej postu Imperialisty, stad dotyczyla wlasnie zachodnioeuropejskich realiow.
rozumiem,ale co z problemem w druga stronę.co mają panowie,kiedy to kobieta nie chce dziecka ?
skoro sprawiedliwie ,to sprawiedliwie?
.
Stary 2014-01-07, 22:41   #1569
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem,ale co z problemem w druga stronę.co mają panowie,kiedy to kobieta nie chce dziecka ?
skoro sprawiedliwie ,to sprawiedliwie?
Jest to trochę patowa sytuacja, bo dziecko jest w 50% jej i w 50% jego, więc powinni razem o nim zadecydować, ale siedzi w niej i ona zrobi co zechce jak będzie chciała... Nie można jej tego odmówić, bo na siłę jej dziecka nie będzie tam trzymał, no nie da rady.
Stary 2014-01-07, 23:58   #1570
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
O wazektomii, pomieszały mi się już nazwy. Właśnie to jest ten ból, że nie daje 100% pewności. I tak dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne. A jeśli jest potrzebne to już wolę sobie spiralę strzelić i do menopauzy dotrwać, na to samo wyjdzie.
No niestety, nic w miarę nieszkodliwego nie daje 100% pewności. Ale zestaw wazektomia + spirala to naprawdę żelazna antykoncepcja

Cytat:
Tylko jest jeden szkopuł:
- wiek min. 30 lat
- posiadanie dzieci (przez co należy rozumieć potomstwo z obecnego związku, ze związków poprzednich lub z adopcji)
(http://www.wazektomia.pl/kwalifikacja)

Więc nie jest to całkiem "masz i tnij"
Jakiś czas temu widziałam ofertę kliniki, w której nie stawia się takich wymagań.

Cytat:
Jest to trochę patowa sytuacja, bo dziecko jest w 50% jej i w 50% jego, więc powinni razem o nim zadecydować, ale siedzi w niej i ona zrobi co zechce jak będzie chciała... Nie można jej tego odmówić, bo na siłę jej dziecka nie będzie tam trzymał, no nie da rady.
Niestety, tak właśnie jest…
Stary 2014-01-08, 01:20   #1571
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko to, co może nie jest legalne.

Dałabyś radę żyć całe życie na coca coli? Jak pisałam - nie każdy może lub chce mieć swoje dziecko. Nie byłoby roztrząsania gówna na atomy jeśli byłoby jakieś sensowne rozwiązanie
Jak ktos bardzo nie chce miec dziecka, to wydaje mi sie, ze rozsadny czlowiek w takiej sytuacji zrobi wszystko, aby go nie miec. Sposoby antykoncepcji mozna laczyc, co zmniejsza ryzyko, choc nie zawsze jest wygodne jasne jak ktos ma mega ogromnego pecha to moze sie zdarzyc wpadka i w takiej sytuacji

Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 03:04   #1572
Leszy
Zakorzenienie

Post napisany przez pomyłkę, do usunięcia.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 08:57   #1573
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Myślę, że nikt nikomu nie ma prawa powiedzieć:'usuń", czy 'nie usuwaj".

Tu każdy musi (raczej każda) sama przemyśleć sto razy wszystkie za i przeciw. Aborcja to nie wyrwanie zęba, wiąże się z poważnymi konsekwencjami fizycznymi i psychicznymi. To ta konkretna osoba będzie musiała żyć z tymi konsekwencjami a nie postronni 'doradcy'. Nigdy więc nie ośmieliłabym się kategorycznie nikomu doradzać na tak lub nie.

Dalej, uważam że nikt nie ma prawa oceniać i moralizować kobiet, które aborcjo dokonały. Za każdym takim przypadkiem kryje się osobna historia. Wierzę też, że łatwo się teoretyzuje ale trzeba by stanąć samemu w konkretnej sytuacji, by w ogóle zabierać na ten temat głos. To nie sztuka zasłaniać się wygodnym światopoglądem i kreować się na 'prawego' człowieka wtedy, gdy sytuacja nas nie dotyczy.

Moim zdaniem aborcja powinna być całkowicie legalna. Przecież osoby o określonym światopoglądzie i tak tego nie zrobią a reszta i tak zrobi, nielegalnie. Jeśli ktoś jest zdecydowany to zrobi wszystko by mieć zrobiony zabieg. Ustawa antyaborcyjna i tak jest martwym prawem. Starczy otworzyć pierwszy lepszy dział ogłoszeń by znaleźć coś takiego:"Zabiegi ginekologiczne-cały zakres". I wszyscy wiedzą, o co chodzi. Ta martwa ustawa na rękę jest jedynie części ginekologów, którzy w państwowych szpitalach zasłaniają się klauzulą sumienia, a w zacisznych prywatnych gabinetach, za cięzką kasę ich sumienia jakby cichną.
Zastrzegam, że nie generalizuję a wskazuję na częsć środowiska lekarskiego. Moja mama jest lekarzem, coś na ten temat wiem.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 11:50   #1574
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Myślę, że nikt nikomu nie ma prawa powiedzieć:'usuń", czy 'nie usuwaj".

Tu każdy musi (raczej każda) sama przemyśleć sto razy wszystkie za i przeciw. Aborcja to nie wyrwanie zęba, wiąże się z poważnymi konsekwencjami fizycznymi i psychicznymi. To ta konkretna osoba będzie musiała żyć z tymi konsekwencjami a nie postronni 'doradcy'. Nigdy więc nie ośmieliłabym się kategorycznie nikomu doradzać na tak lub nie.

Dalej, uważam że nikt nie ma prawa oceniać i moralizować kobiet, które aborcjo dokonały. Za każdym takim przypadkiem kryje się osobna historia. Wierzę też, że łatwo się teoretyzuje ale trzeba by stanąć samemu w konkretnej sytuacji, by w ogóle zabierać na ten temat głos. To nie sztuka zasłaniać się wygodnym światopoglądem i kreować się na 'prawego' człowieka wtedy, gdy sytuacja nas nie dotyczy.

Moim zdaniem aborcja powinna być całkowicie legalna. Przecież osoby o określonym światopoglądzie i tak tego nie zrobią a reszta i tak zrobi, nielegalnie. Jeśli ktoś jest zdecydowany to zrobi wszystko by mieć zrobiony zabieg. Ustawa antyaborcyjna i tak jest martwym prawem. Starczy otworzyć pierwszy lepszy dział ogłoszeń by znaleźć coś takiego:"Zabiegi ginekologiczne-cały zakres". I wszyscy wiedzą, o co chodzi. Ta martwa ustawa na rękę jest jedynie części ginekologów, którzy w państwowych szpitalach zasłaniają się klauzulą sumienia, a w zacisznych prywatnych gabinetach, za cięzką kasę ich sumienia jakby cichną.
Zastrzegam, że nie generalizuję a wskazuję na częsć środowiska lekarskiego. Moja mama jest lekarzem, coś na ten temat wiem.
Tylko te osoby o określonych jasno określonych poglądach chcą, by wszyscy musieli zachowywać się w sposób zgodny z ich poglądami, bo przecież są one jedynie słuszne. Kto myśli inaczej - jest zbrodniarzem - dzieciobójcą z definicji i już.
Też jestem za legalizacją aborcji, ale nikomu nie każę się z moimi poglądami zgadzać, nie wmawiam, że to, co się tam w brzuchu kobiecie rozwija to płód bez świadomości i usunięcie go jest dobrowolną decyzją osoby, w której się to coś rozwija, chociaż tak myślę, jakoś jednak druga strona w tej dyskusji nie ma oporów w publicznym nazywaniu aborcji morderstwem człowieka, a kobiety morderczynią.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:03   #1575
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Tylko te osoby o określonych jasno określonych poglądach chcą, by wszyscy musieli zachowywać się w sposób zgodny z ich poglądami, bo przecież są one jedynie słuszne. Kto myśli inaczej - jest zbrodniarzem - dzieciobójcą z definicji i już.
Też jestem za legalizacją aborcji, ale nikomu nie każę się z moimi poglądami zgadzać, nie wmawiam, że to, co się tam w brzuchu kobiecie rozwija to płód bez świadomości i usunięcie go jest dobrowolną decyzją osoby, w której się to coś rozwija, chociaż tak myślę, jakoś jednak druga strona w tej dyskusji nie ma oporów w publicznym nazywaniu aborcji morderstwem człowieka, a kobiety morderczynią.
Kalińciu. To nie ważne. Po obu stronach są tzw. szczekaczki/krzykaczki. Żadna strona tutaj nie jest pozbawiona takich reprezentantów. Nieraz jak oglądam te pseudo-feministki też krew mnie zalewa, bo to, co te panie sobą reprezentują to też nie jest mądry feminizm, o ile w ogóle feminizm.

Z prawdziwą przyjemnością czytam posty Rembertowej. To chyba najlepszy przykład mądrego feminizmu, bez wrzasków i bez głupich pseudo argumentów. Czysta logika i umiarkowanie w wyrażaniu poglądów.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:23   #1576
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Kalińciu. To nie ważne. Po obu stronach są tzw. szczekaczki/krzykaczki. Żadna strona tutaj nie jest pozbawiona takich reprezentantów. Nieraz jak oglądam te pseudo-feministki też krew mnie zalewa, bo to, co te panie sobą reprezentują to też nie jest mądry feminizm, o ile w ogóle feminizm.

Z prawdziwą przyjemnością czytam posty Rembertowej. To chyba najlepszy przykład mądrego feminizmu, bez wrzasków i bez głupich pseudo argumentów. Czysta logika i umiarkowanie w wyrażaniu poglądów.
Istotnie. Jednak ja nikomu nie narzucam, że ma ciążę przerywać i pozostawiam ten wybór każdemu. A druga strona prawnie chce mnie możliwości swojej decyzji pozbawić.
Stary 2014-01-25, 12:35   #1577
Imperialista
BAN stały

Dla niektórych ludzi życie człowieka zaczyna się od zapłodnienia i nie widzę powodów żeby zalegalizować aborcję skoro większość społeczeństwa podziela takie zdanie.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:40   #1578
kalincia
BAN stały

Cytat:
Dla niektórych ludzi życie człowieka zaczyna się od zapłodnienia i nie widzę powodów żeby zalegalizować aborcję skoro większość społeczeństwa podziela takie zdanie.
Robiłeś ostatnio w tej sprawie referendum?

I, czy gdyby teraz się odbyło i okazałoby się, że większość jednak inaczej myśli niż ty, to pogodziłbyś się z tym?
Stary 2014-01-25, 12:44   #1579
Laura_W
Raczkowanie

Cytat:
Ale dlaczego ważniejszy ma być światopogląd, a nie nauka? Nie widzę powodu, dla którego o mojej macicy ma decydować czyjaś wiara. Jak ktoś wierzy, to niech się stosuje do zasad swojej wiary, a resztę ludzi zostawi w spokoju. Może jeszcze ustawowo wszyscy powinni chodzić do kościoła, bo większość Polaków, to katolicy? To jest absurd i paranoja.
Laura_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:46   #1580
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Laura_W Pokaż wiadomość
Ale dlaczego ważniejszy ma być światopogląd, a nie nauka? Nie widzę powodu, dla którego o mojej macicy ma decydować czyjaś wiara. Jak ktoś wierzy, to niech się stosuje do zasad swojej wiary, a resztę ludzi zostawi w spokoju. Może jeszcze ustawowo wszyscy powinni chodzić do kościoła, bo większość Polaków, to katolicy? To jest absurd i paranoja.
Oraz ukarajmy związki nieformalne kodeksem karnym, bo większość par bierze ślub.
Stary 2014-01-25, 12:51   #1581
Laura_W
Raczkowanie

I w ogóle od razu proponuję nasze prawo zamienić na kodeks prawa kanonicznego i wszystko będzie w końcu tak jak ma być.
Stary 2014-01-25, 13:05   #1582
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Laura_W Pokaż wiadomość
Ale dlaczego ważniejszy ma być światopogląd, a nie nauka?
Nauka mówi, że życie zaczyna się od momentu zapłodnienia, więc w tym przypadku wiara łączy się z nauką.

A środkiem zmuszającym ludzi do normalnych związków będzie wycinanie zasiłków socjalnych, bo jak znam przypadki gdy samotne mamusie celowo nie podają ojca dziecka, żeby mieć 100 zł więcej miesięcznie, to staje się ultrakapitalistą.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 13:11   #1583
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Nauka mówi, że życie zaczyna się od momentu zapłodnienia, więc w tym przypadku wiara łączy się z nauką.

A środkiem zmuszającym ludzi do normalnych związków będzie wycinanie zasiłków socjalnych, bo jak znam przypadki gdy samotne mamusie celowo nie podają ojca dziecka, żeby mieć 100 zł więcej miesięcznie, to staje się ultrakapitalistą.
Normalnych związków. Normalnych związków. Normalnych związków? Od dziś tylko po ślubie jest się w normalnym związku, dziewczyny!
Stary 2014-01-25, 13:20   #1584
Laura_W
Raczkowanie

Cytat:

Wiara nigdy nie łączy się z nauką. Wiara dotyczy zbioru wierzeń, których nie można zweryfikować na podstawie dostępnych nauce środków. Choćbyś nie wiem jak się starał nie jesteś w stanie nikomu udowodnić czy np. istnieją krasnoludki. Nauka opiera się na sceptycyzmie, badaniach, wyciąganiu wniosków, obalaniu poprzednich, jeśli pojawią się nowe dane. Póki co nauka nie zaobserwowała nawet śladu tych jakże zabawnych istot, ale oczywiście możesz w nie sobie wierzyć i masz do tego pełne prawo. Ale nie każ mi chodzić w czerwonej spiczastej czapeczce.
To, że dla Ciebie życie=człowiek, to już inna bajka. Spłycasz problem na swoją korzyść.

I co to znaczy "normalny związek"? Dla mnie normalne może być coś zupełnie innego niż dla Ciebie i możesz mi wciskać ile chcesz, że "normalny związek" = małżeństwo, ale to dalej jest dla mnie tylko Twoje zawężone przez światopogląd gadanie...

Edytowane przez Laura_W
Czas edycji: 2014-01-25 o 13:22
Stary 2014-01-25, 13:24   #1585
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Pomijając dziwne okreslenie Imperialisty - ma on rację, to strasznie nieuczciwe że kobiety w stałych, niezalegalizowanych związkach mają przywileje jak samotne matki.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 13:37   #1586
kalincia
BAN stały

Cytat:

Ależ żaden zwolennik aborcji nie sądzi, że to, co rośnie w kobiecie od zapłodnienia nie jest żywe. To nauka. Nie uważa natomiast, że temu żywemu czemuś od chwili poczęcia należy się ochrona nawet kosztem nosicielki.
Stary 2014-01-25, 13:39   #1587
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Ależ żaden zwolennik aborcji nie sądzi, że to, co rośnie w kobiecie od zapłodnienia nie jest żywe. To nauka. Nie uważa natomiast, że temu żywemu czemuś od chwili poczęcia należy się ochrona nawet kosztem nosicielki.
Dokładnie. Poza tym żywe =/= człowiek.
Stary 2014-01-25, 13:43   #1588
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Przez ostatni czas zastanawiałam się nad kwestią aborcji ,w wypadku niechcianej ciąży. I po długich rozmyśleniach stwierdzałam że jednak
nie usunęłabym . Kobieta nie musi odrazu iść pod nóż ,jeżeli nie jest gotowa na dziecko lub wpadła ze swoim partnerem. Dziecko zawsze można oddać nie trzeba zabijać. W dzisiejszych czasach jest tyle kobiet które nie mogą zdecydować się na potomstwo. Ile chciałoby a nie może mieć pełnej rodziny?
Przecież nie jednych ludzi można uszczęśliwić .
Jeżeli dziecko jest wynikiem gwałtu , niby niczemu winne nie jest
ale zdaje sobie sprawę że ciężko byłoby kobiecie pokochać istotę które w ten sposób została poczęta. Wspomnienia i ból zawsze gdzieś na dnie serce wciąż by tkwiły jak drzazga . Wtedy można oddać, zostawić w szpitalu. Po co odrazu zabieg?
No i jest jeszcze jedna rzecz, dla mnie najważniejsza.. wiele kobiet tutaj które są za aborcją ,mówią to na sucho ,bez zbędnych kalkulacji. Żadna nie wie co zrobiłaby gdyby naprawdę musiała dokonać takiego wyboru. ..w prawdziwej sytuacji. Bez uczuć i emocji można snuć wiele domysłów.

No i mnie powstrzymywałabym świadomość, że mimo że teraz jestem pewna że tego dziecka nie chce , nie mam warunków ,nie chce być matką kieruje się swoim dobrem ,no super jestem pewna .
Ale tak jest teraz ,a co będzie za 5,10 lat? Może bym żałowała?Może chciałabym cofnąć czas?Może bym chciała teraz tego dziecka?
Nie potrafiłabym żyć w cierpieniu , płacząc po kontach . I to jest największe ryzyko na której decyduje się kobieta myśląc o aborcji.
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 13:48   #1589
Kretka666
Zakorzenienie

[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;44795720]Przez ostatni czas zastanawiałam się nad kwestią aborcji ,w wypadku niechcianej ciąży. I po długich rozmyśleniach stwierdzałam że jednak
nie usunęłabym . Kobieta nie musi odrazu iść pod nóż ,jeżeli nie jest gotowa na dziecko lub wpadła ze swoim partnerem. Dziecko zawsze można oddać nie trzeba zabijać. W dzisiejszych czasach jest tyle kobiet które nie mogą zdecydować się na potomstwo. Ile chciałoby a nie może mieć pełnej rodziny?
Przecież nie jednych ludzi można uszczęśliwić .
Jeżeli dziecko jest wynikiem gwałtu , niby niczemu winne nie jest
ale zdaje sobie sprawę że ciężko byłoby kobiecie pokochać istotę które w ten sposób została poczęta. Wspomnienia i ból zawsze gdzieś na dnie serce wciąż by tkwiły jak drzazga . Wtedy można oddać, zostawić w szpitalu. Po co odrazu zabieg?
No i jest jeszcze jedna rzecz, dla mnie najważniejsza.. wiele kobiet tutaj które są za aborcją ,mówią to na sucho ,bez zbędnych kalkulacji. Żadna nie wie co zrobiłaby gdyby naprawdę musiała dokonać takiego wyboru. ..w prawdziwej sytuacji. Bez uczuć i emocji można snuć wiele domysłów.

No i mnie powstrzymywałabym świadomość, że mimo że teraz jestem pewna że tego dziecka nie chce , nie mam warunków ,nie chce być matką kieruje się swoim dobrem ,no super jestem pewna .
Ale tak jest teraz ,a co będzie za 5,10 lat? Może bym żałowała?Może chciałabym cofnąć czas?Może bym chciała teraz tego dziecka?
Nie potrafiłabym żyć w cierpieniu , płacząc po kontach . I to jest największe ryzyko na której decyduje się kobieta myśląc o aborcji.[/QUOTE]

Jak pięknie to wszystko brzmi, bo ciąża i poród to jak sranie kwiatkami. Czemu poświęcać swoje życie, swoją pracę, swoje zdrowie dla dziecka, którego się nie chce?
Stary 2014-01-25, 13:54   #1590
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Poza tym żywe =/= człowiek.
To kiedy wg Ciebie płód jest człowiekiem?

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości