|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
#1562 |
|
Zakorzenienie
|
Jest jeden, ale niemożliwy i tak naprawdę na dłuższą metę nie wiem czy taki doskonały - aborcja na życzenie.
|
#1563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem problemu. może i nie ma 100% antykoncepcji,ale przy prawidłowym jej stosowaniu trzeba mieć na prawdę pecha,aby trafić złoty strzał
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-01-07 o 21:43 |
|
|
|
|
#1564 | |
|
Zakorzenienie
|
No tak, dlatego napisałam, że niemożliwy i nie do końca taki doskonały, właśnie z tych dwóch podanych przez Ciebie powodów
![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
|
|
#1565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po co roztrząsac g***o na atomy.albo grasz w rosyjską ruletkę i ewentualnie rodzisz dziecko,albo coca cola zamiast seksu
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
#1566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dałabyś radę żyć całe życie na coca coli? Jak pisałam - nie każdy może lub chce mieć swoje dziecko. Nie byłoby roztrząsania gówna na atomy jeśli byłoby jakieś sensowne rozwiązanie
|
|
#1567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#1568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro sprawiedliwie ,to sprawiedliwie?
|
|
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Jest to trochę patowa sytuacja, bo dziecko jest w 50% jej i w 50% jego, więc powinni razem o nim zadecydować, ale siedzi w niej i ona zrobi co zechce jak będzie chciała... Nie można jej tego odmówić, bo na siłę jej dziecka nie będzie tam trzymał, no nie da rady.
|
#1570 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Niestety, tak właśnie jest…
|
|
#1571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasne jak ktos ma mega ogromnego pecha to moze sie zdarzyc wpadka i w takiej sytuacji ![]() Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1572 |
|
Zakorzenienie
|
Post napisany przez pomyłkę, do usunięcia.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
#1573 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Myślę, że nikt nikomu nie ma prawa powiedzieć:'usuń", czy 'nie usuwaj".
Tu każdy musi (raczej każda) sama przemyśleć sto razy wszystkie za i przeciw. Aborcja to nie wyrwanie zęba, wiąże się z poważnymi konsekwencjami fizycznymi i psychicznymi. To ta konkretna osoba będzie musiała żyć z tymi konsekwencjami a nie postronni 'doradcy'. Nigdy więc nie ośmieliłabym się kategorycznie nikomu doradzać na tak lub nie. Dalej, uważam że nikt nie ma prawa oceniać i moralizować kobiet, które aborcjo dokonały. Za każdym takim przypadkiem kryje się osobna historia. Wierzę też, że łatwo się teoretyzuje ale trzeba by stanąć samemu w konkretnej sytuacji, by w ogóle zabierać na ten temat głos. To nie sztuka zasłaniać się wygodnym światopoglądem i kreować się na 'prawego' człowieka wtedy, gdy sytuacja nas nie dotyczy. Moim zdaniem aborcja powinna być całkowicie legalna. Przecież osoby o określonym światopoglądzie i tak tego nie zrobią a reszta i tak zrobi, nielegalnie. Jeśli ktoś jest zdecydowany to zrobi wszystko by mieć zrobiony zabieg. Ustawa antyaborcyjna i tak jest martwym prawem. Starczy otworzyć pierwszy lepszy dział ogłoszeń by znaleźć coś takiego:"Zabiegi ginekologiczne-cały zakres". I wszyscy wiedzą, o co chodzi. Ta martwa ustawa na rękę jest jedynie części ginekologów, którzy w państwowych szpitalach zasłaniają się klauzulą sumienia, a w zacisznych prywatnych gabinetach, za cięzką kasę ich sumienia jakby cichną. Zastrzegam, że nie generalizuję a wskazuję na częsć środowiska lekarskiego. Moja mama jest lekarzem, coś na ten temat wiem.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#1574 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Też jestem za legalizacją aborcji, ale nikomu nie każę się z moimi poglądami zgadzać, nie wmawiam, że to, co się tam w brzuchu kobiecie rozwija to płód bez świadomości i usunięcie go jest dobrowolną decyzją osoby, w której się to coś rozwija, chociaż tak myślę, jakoś jednak druga strona w tej dyskusji nie ma oporów w publicznym nazywaniu aborcji morderstwem człowieka, a kobiety morderczynią. |
|
|
|
|
#1575 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Z prawdziwą przyjemnością czytam posty Rembertowej. To chyba najlepszy przykład mądrego feminizmu, bez wrzasków i bez głupich pseudo argumentów. Czysta logika i umiarkowanie w wyrażaniu poglądów.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#1576 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1577 |
|
BAN stały
|
Dla niektórych ludzi życie człowieka zaczyna się od zapłodnienia i nie widzę powodów żeby zalegalizować aborcję skoro większość społeczeństwa podziela takie zdanie.
|
|
|
|
#1578 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I, czy gdyby teraz się odbyło i okazałoby się, że większość jednak inaczej myśli niż ty, to pogodziłbyś się z tym? |
|
|
|
|
#1579 |
|
Raczkowanie
|
Ale dlaczego ważniejszy ma być światopogląd, a nie nauka? Nie widzę powodu, dla którego o mojej macicy ma decydować czyjaś wiara. Jak ktoś wierzy, to niech się stosuje do zasad swojej wiary, a resztę ludzi zostawi w spokoju. Może jeszcze ustawowo wszyscy powinni chodzić do kościoła, bo większość Polaków, to katolicy? To jest absurd i paranoja.
|
|
|
|
#1580 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1581 |
|
Raczkowanie
|
I w ogóle od razu proponuję nasze prawo zamienić na kodeks prawa kanonicznego i wszystko będzie w końcu tak jak ma być.
|
|
|
|
#1582 |
|
BAN stały
|
Nauka mówi, że życie zaczyna się od momentu zapłodnienia, więc w tym przypadku wiara łączy się z nauką.
A środkiem zmuszającym ludzi do normalnych związków będzie wycinanie zasiłków socjalnych, bo jak znam przypadki gdy samotne mamusie celowo nie podają ojca dziecka, żeby mieć 100 zł więcej miesięcznie, to staje się ultrakapitalistą. |
|
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1584 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To, że dla Ciebie życie=człowiek, to już inna bajka. Spłycasz problem na swoją korzyść. I co to znaczy "normalny związek"? Dla mnie normalne może być coś zupełnie innego niż dla Ciebie i możesz mi wciskać ile chcesz, że "normalny związek" = małżeństwo, ale to dalej jest dla mnie tylko Twoje zawężone przez światopogląd gadanie... Edytowane przez Laura_W Czas edycji: 2014-01-25 o 13:22 |
|
|
|
|
#1585 |
|
zuy mod
|
Pomijając dziwne okreslenie Imperialisty - ma on rację, to strasznie nieuczciwe że kobiety w stałych, niezalegalizowanych związkach mają przywileje jak samotne matki.
|
|
#1586 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Poza tym żywe =/= człowiek.
|
#1588 |
|
Konto usunięte
|
Przez ostatni czas zastanawiałam się nad kwestią aborcji ,w wypadku niechcianej ciąży. I po długich rozmyśleniach stwierdzałam że jednak
nie usunęłabym . Kobieta nie musi odrazu iść pod nóż ,jeżeli nie jest gotowa na dziecko lub wpadła ze swoim partnerem. Dziecko zawsze można oddać nie trzeba zabijać. W dzisiejszych czasach jest tyle kobiet które nie mogą zdecydować się na potomstwo. Ile chciałoby a nie może mieć pełnej rodziny? Przecież nie jednych ludzi można uszczęśliwić . Jeżeli dziecko jest wynikiem gwałtu , niby niczemu winne nie jest ale zdaje sobie sprawę że ciężko byłoby kobiecie pokochać istotę które w ten sposób została poczęta. Wspomnienia i ból zawsze gdzieś na dnie serce wciąż by tkwiły jak drzazga . Wtedy można oddać, zostawić w szpitalu. Po co odrazu zabieg? No i jest jeszcze jedna rzecz, dla mnie najważniejsza.. wiele kobiet tutaj które są za aborcją ,mówią to na sucho ,bez zbędnych kalkulacji. Żadna nie wie co zrobiłaby gdyby naprawdę musiała dokonać takiego wyboru. ..w prawdziwej sytuacji. Bez uczuć i emocji można snuć wiele domysłów. No i mnie powstrzymywałabym świadomość, że mimo że teraz jestem pewna że tego dziecka nie chce , nie mam warunków ,nie chce być matką kieruje się swoim dobrem ,no super jestem pewna . Ale tak jest teraz ,a co będzie za 5,10 lat? Może bym żałowała?Może chciałabym cofnąć czas?Może bym chciała teraz tego dziecka? Nie potrafiłabym żyć w cierpieniu , płacząc po kontach . I to jest największe ryzyko na której decyduje się kobieta myśląc o aborcji. |
|
|
|
#1589 |
|
Zakorzenienie
|
[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;44795720]Przez ostatni czas zastanawiałam się nad kwestią aborcji ,w wypadku niechcianej ciąży. I po długich rozmyśleniach stwierdzałam że jednak
nie usunęłabym . Kobieta nie musi odrazu iść pod nóż ,jeżeli nie jest gotowa na dziecko lub wpadła ze swoim partnerem. Dziecko zawsze można oddać nie trzeba zabijać. W dzisiejszych czasach jest tyle kobiet które nie mogą zdecydować się na potomstwo. Ile chciałoby a nie może mieć pełnej rodziny? Przecież nie jednych ludzi można uszczęśliwić . Jeżeli dziecko jest wynikiem gwałtu , niby niczemu winne nie jest ale zdaje sobie sprawę że ciężko byłoby kobiecie pokochać istotę które w ten sposób została poczęta. Wspomnienia i ból zawsze gdzieś na dnie serce wciąż by tkwiły jak drzazga . Wtedy można oddać, zostawić w szpitalu. Po co odrazu zabieg? No i jest jeszcze jedna rzecz, dla mnie najważniejsza.. wiele kobiet tutaj które są za aborcją ,mówią to na sucho ,bez zbędnych kalkulacji. Żadna nie wie co zrobiłaby gdyby naprawdę musiała dokonać takiego wyboru. ..w prawdziwej sytuacji. Bez uczuć i emocji można snuć wiele domysłów. No i mnie powstrzymywałabym świadomość, że mimo że teraz jestem pewna że tego dziecka nie chce , nie mam warunków ,nie chce być matką kieruje się swoim dobrem ,no super jestem pewna . Ale tak jest teraz ,a co będzie za 5,10 lat? Może bym żałowała?Może chciałabym cofnąć czas?Może bym chciała teraz tego dziecka? Nie potrafiłabym żyć w cierpieniu , płacząc po kontach . I to jest największe ryzyko na której decyduje się kobieta myśląc o aborcji.[/QUOTE] Jak pięknie to wszystko brzmi, bo ciąża i poród to jak sranie kwiatkami. Czemu poświęcać swoje życie, swoją pracę, swoje zdrowie dla dziecka, którego się nie chce?
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
To kiedy wg Ciebie płód jest człowiekiem?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:47.

Także czegoś tutaj brak. Jak jeszcze zwykle rozumie się pary, które w ogóle nie chcą mieć żadnych dzieci i dlatego tak bardzo chcą uniknąć ciąży, to nasza decyzja jest średnio rozumiana i uznawana.