![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kaszki "bezcukrowe"
Cukier też jest potrzebny, do pracy mózgu chociażby, ale dla mnie podstawa jest, zeby nie mylić słodyczy z posiłkami, bo dla mnie słodkie płatki to nie pełnowartościowy posiłek jak nam wmawiają reklamy tylko slodycz od czasu do czasu. A picie to najlepiej woda, a nie granulat z glukozy, maltodekstryny czy czegoś tam z sladowa ilością koperku czy dzikiej róży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2- do tej pory dawałam holle, które robiłam na mm, nie były słodkie. holle nie jest słodka, mm też nie (hipp). ostatnio pokusiłam się o "zwyklejsze" kaszki, kupiłam bobovitę owsiane śniadanko, mleczna, dużo bardziej słodka niż holle na mm, dla mnie różnica w smaku była spora, dla mojego dziecka również bo nie bardzo chciał jeść, zjadł z kwaśnym jabłkiem, następnego dnia już zjadł bez jabłka. 3- kasze bezmleczne na wodzie dawałam jako deser i traktowałam jako pełnowartościowy popołudniowy posiłek, dawałam taką kaszę 3 godz po obiedzie i 3 godz przed kolacją, więc normalnie. o ile widzi mi się taki posiłek po południu, kiedy dziecko w ciągu dnia juz ileś zjadło, o tyle na śniadanie (II posiłek w ciągu dnia) daję tylko kasze na mleku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. I wersja dla tych bardziej leniwych lub z brakiem czasu, zrob wieczorem, rano wyjmij z lodowki, wloz plastikowy pojemniczek z kaszka do miski z goraca woda, po kilku minutach kaszka jest goraca. Albo do mikrofali co zajmie jakies 20 sekund. Dla mnie zaden problem i bez przyslowiowego stania 20 minut i machania lyzka. Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2014-01-06 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Natala, probowalam mojego mleka i bylo slodkie ale smaczne. Kaszkaszka bobovity byla ohydna ze wywalilam cale opakowanie. Holle dodawalam do mleka. Za to sinlac mimo ze slodki lubila i te 100ml zmeczyla w ciagu dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Dziwne, bo ja mam kaszki bezmleczne z innef firmy niz Holle i maja tylko ziarno zmielone, ewentyalnie jakies witaminy, nie ma cukru
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus ostatnio słaba herbata z aronii lub maliny (parzona) z miodem i cytryną. Nie jest tak, że ja unikam w ogóle słodkiego - w domu mamy zawsze gorzką czekoladę i synek dostaje kostkę, jeśli my jemy. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
Ja nie trafiłam na inne niż Holle. W moim osiedlowym sklepie są właśnie one, dlatego je kupuję. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Maharet mieszka w Niemczech, więc tam na pewno mają lepszy wybór, bo w Polsce bida z dobrymi kaszkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
No mam kleik ryżowy Bobovity z PL i tam jest tylko maka ryżowa i witamina B1, niestety już w kaszkach owocowych cukier jest.
Co do Holle zdarzyło mi sie 2-3 razy kupic ta mleczna bananowa chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Kleik ryżowy to w sumie żadna kaszka, ale tak - tam faktycznie nie ma cukru. Ostatnio kupiłam na wyjeździe, jak nie było żadnych innych bez cukru dostępnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4447025 4]Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. I wersja dla tych bardziej leniwych lub z brakiem czasu, zrob wieczorem, rano wyjmij z lodowki, wloz plastikowy pojemniczek z kaszka do miski z goraca woda, po kilku minutach kaszka jest goraca. Albo do mikrofali co zajmie jakies 20 sekund. Dla mnie zaden problem i bez przyslowiowego stania 20 minut i machania lyzka.[/QUOTE] pisałam o 20 minutach, bo choćby jaglana gotuje się 15-20 minut, kukurydziana to już 10-15 minut. o zmieleniu wcześniej nie pomyślałam. miałam wizję ugotowania kaszy i dopiero potem blendowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to jest zło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko w całym swoim życiu nie jadło ani razu kaszki dla dzieci, żadnej. Jakoś do mnie ten typ posiłku-zapychacza nie przemawia.
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
słyszałam do tej pory ohy i ahy na temat tych kaszek, nie milam mozliwosci sprawdzic składu, zreszta, jak zobaczylam cene odpadły. Ale oleju palmowego w zyciu bym sie nie spodziewala! to jest dopero syf
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Ja mówiąc o holle, mówię o bezmlecznych, np. http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=952
I tam, z tego, co widzę, syfu nie ma ![]() I takie planuję dawać ![]() W ogóle nie czaję kaszek mlecznych, bo chyba jednak lepiej bezmleczną zrobić, chociażby na mm ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
mattal, ja też mlecznych nie czaję. Po to wybieram dziecku mm takie, które jego brzuszek toleruje najlepiej, żeby dawać mu to mleko, a nie jakieś "niewiadomojakie" mm z kaszek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- ale będziesz taką kaszkę dodawać do butelki czy będziesz robić mm w miseczce, dodawać kaszkę i podawać łyżeczką? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wpadłam na to ![]() chyba zdrowiej podawać na łyżeczce niż z butli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
od kiedy można podawać zwykłe kasze, np jaglaną czy mannę, już po ekspozycji na gluten? czy jeszcze jakiś czas trzeba podawać dzieciowe?
ile powinna trwać ekspozycja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nikt nie każe podawać dzieciowych, nawet przy ekspozycji ![]() jaglana jest bezglutenowa, więc można podawać bez ekspozycji, tylko gdybam jak, co by się dziecie nie udławiło... ale chyba tak jak Moona napisała, mieli się przed ugotowaniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4447025 4]Czesto robilam sama kasze i nie pamietam, zebym stala rano po 20 minut w kuchni mieszajac.
Najprostszy spoosb to zmielic, zalac wrzaca woda, gotowac na malym ogniu i po max 8-10 minutach przy 3-4 krotnym przemieszaniu jest domowa kaszka dla dziecka. [/QUOTE] 10 minut gotowanie plus mielenie to duzo mniej niż 20 minut nie wychodzi ![]()
![]() |
#56 |
Gang Iren
|
Ja zawsze kaszki dawałam łyżeczką,dla mnie jest to posiłek stały,więc nie do picia.
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() moni_ka.g: korzystalam z tej strony http://wholesomebabyfood.momtastic.c...m#.Us3D1dJdUSs |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Ja używam kaszek nominal są to czeskie kaszki ale można kupić przez internet. W składzie jedynie to co ma być i nic więcej, czyli tylko zboże. Robię na wodzie dodaję owoce a czasem łyżkę kaszki mlecznej bez cukru a reszta tej nominal i już owocu nie daję.
Nie jest to słodkie a kaszka jest instant nie trzeba stać 20 minut Edytowane przez fafla Czas edycji: 2014-01-09 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Czytam to wszystko i aż się wystraszyłam, tym co daję mojemu synkowi, chodzi mi o kaszki mleczne bo zawsze takie kupowałam z Bobovity czy Nestle.. nie zwracałam na to uwagi.. jaki mają dokładny skład itd. byłam założenia że jak dla dziecka i reklamowane to i zdrowe.. a tu taka chemia
![]() Kaszka holle faktycznie jest droga i mało dostępna w sklepach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mannę gotuję na wodzie, jak przestygnie dodaję mm (kilka miarek rozpuszczam w niewielkiej ilości ciepłej wody), ale manna w sumie nie jest zbyt wartościową kaszą. holle jest droższa, ale te bezmleczne są bardzo wydajne, mi na długo starczają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.