|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
34 | 64,15% |
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
9 | 16,98% |
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
10 | 18,87% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
witam wśród żywych
![]() napiłam sie mleka i pitnego jogurtu - żeby jeszcze raz spróbować czy zgaga sobie pójdzie w jakimś naturalnym "trybie", potem zachciało mi się pić więc popiłam wody niegazowanej (bo po sokach chyba bardziej mnie pali) - ergo: zdychałam całą noc (najpierw cholernie mi się odbijało) i dzień puszczając pierwsze w ciąży pawie ;P:P:P:P odżyłam na herbacie i herbatnikach lecę nadrabiać ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thidien Czas edycji: 2014-01-10 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Meridol i przeróżne pasty nie pomagają ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jeżeli cukrzyca jest kontrolowana, to nie ma żadnych obaw, że na dziecku się źle to odbije. Ostatnio miałam na czczo 134, no ale co miałam zrobić? Diabetolog mi powiedział, że nawet jeśli zdarzą się skoki cukrów, to nie powinnam panikować i się martwić. Z resztą u mnie w ciągu dnia jak wychodzi 130 to diabetolog mówi, że i tak dobrze. Raz na czczo miałam też 117, no ale co miałam zrobić? Średnia i tak wychodzi mi w miarę. Jakoś te cukry nie skaczą pod niebiosa, więc ja nie panikuję, a że czasami się zdarzy coś więcej, to ja nic na to nie poradzę.
![]() |
#3903 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Tyn chodzisz do lekarza prywatnie czy na NFZ? Rzeczywiście duże odstępy między wizytami masz ![]() A dobre ceny laktatorów mają w Gemini ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3904 | |
Moderator
|
Cytat:
Niestety nie ma nic za darmo - bo bedzie wtedy ten lekarz ktorego nienawidze ![]() Przypomne - w szpitalu oklamal ordynatora ze mu mowilam ze krwawie i strasznie zboczone zarty ma... I teraz mam mieszane uczucia... No ale wyboru tez nie mam. Chyba jak tyle lat w szpitalu pracuje to mam nadzieje ze chociaz zna sie na rzeczy ![]() No i jeszcze sie okazalo ze moj gin zapomnial sie podpisac pod skierowaniem. Cos mam pecha ![]() A zwolnienie tez masz takie dlugie? Myslalam ze nie moga dluzszych niz 30 dniowych wystawiac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | ||||
Zakorzenienie
|
Nie bez powodu. Mój dziś do mnie dotarł i jestem bardzo zadowolona
![]() Cytat:
Tymczasem odpoczywaj i się nie stresuj. Dobrze, że TŻ jest przy Tobie na wszelki wypadek. Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok i żebyś szybko poczuła się lepiej ![]() Cytat:
![]() Virginia- Monkaaa ma rację. Z Twoim motorkiem w tyłku, energią i konsekwencją nie ma sił, żebyś nie poradziła sobie z córeczką. Jesteś po prostu skazana na bycie świetną mamą ![]() Współczuję złego samopoczucia. Oby dzień szybko zleciał, a kolejna nocka była lepsza. U mnie intensywny poranek. Trening zaliczony, sernik w piekarniku, mieszkanie posprzątane a pranie nastawione. Czas na zasłużony relaks przy wizażu ![]() Poza tym znalazłam łóżeczko, które strasznie mi się spodobało (zdjęcie w załączniku) i już zaczęłam się nim poważnie interesować, gdy moją uwagę przykuł napis "it's a boy" ![]() Mam niejasne wrażenie, że do mojej Emilki jakoś nie pasuje ![]()
![]() |
#3906 |
Zakorzenienie
|
Ela ale jak filtry chronią przed spieczeniem? Czyli przed czym? Żebyś nie miała poparzeń? Bo one przecież też chronią tylko że są to filtry słabsze (np 15 SPF) żeby się wit D zsyntetyzowała to potrzebne jest wystawienie na UVB które szybko (zależne od fototypu skóry) powoduje rumień skórny (częste wytwarzanie takiego rumienia u dzieci po ekspozycji na UV predysponuje do powstawania zmian melanocytowych i te dzieci są bardziej narażone na wystąpienie zmian nowotworowych na skórze)
największy wpływ na stan kości mamy właśnie w okresie dziecięcym (czyli od 0-któregoś tam roku życia) i dobra przyswajalność wapnia w tym okresie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy (to tak statystycznie :P) a pamiętam też, że za czasów mojego głębokiego włosomaniactwa sprzed ciąży znalazłam posta dostyczącego syntezy wit D (osoba znalazła artykuł w którym stwierdzono, że 15 min nie wystarczy na zsytnetyzowanie odpowiedniej ilości wit D - ja nie dotarłam do takiego źródła, chyba nawet nie szukałam za bardzo więc nie potwierdzę tej info, czy to był wiarygodny artykuł) podczas karmienia wydaje mi się że dla naszej ochrony dobra będzie suplementacja wit D jak znajdziesz coś interesującego to daj znać ![]() koziemleko myślę że od następnej wizyty też już będziesz częściej przychodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | ||||||
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A jak Twoje palce? Bo mnie w nocy dzisiaj też strasznie bolały ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Chcesz dodać wagę? ![]() Cytat:
Z Tż... Nie zastanawiaj się! Choćby ten pessar - przecież nie kupujesz sobie czegoś dla przyjemności, tylko konieczną rzecz dla zdrowia dziecka. Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3908 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za problem zamykać drzwi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3909 |
Zadomowienie
|
Monkaa no niestety tak :/
Koziemleko to się zaczęło tak ze jej przyjaciel oddal nasienie nno i miala 1 dziecko ale jedno jej nie wystarczylo i tak 5 razy miala in vitro no i miala 6 dzieci. Potem doszla do wniosku ze to dalej za Malo i lekarz podal jej 6 embrionów na raz (dopuszczalne w prawie jest max.2) no i mialy sie urodzić 7-raczki ale przy cc okazalo sie ze jeden z embrionów podzielili sie na 2 i wyciągnęli 8 dzieciaczków :P no i takim sposobem kobita ma 14 dzieciaków xD Wysłane z telefonu... |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zadomowienie
|
Witam sie porannie. Trochę jak zombie, bo miałam od wieczora migrenę i przez to zwlekłam się z łózka dopiero o 10:30, ale jestem. Dalej mam wrażenie w głowie, jakbym skakała na skakance
![]() Obdzwaniam właśnie położne, bo wczoraj na kursie zostałam uświadomiona, że muszę ja sobie sama zaklepać. Ale może uda mi sie z jedna, która pracuje tez w szpitalu, w którym rodzę. Moja szkoła rodzenia- to rzeczywiście szkoła rodzenia- o opiece nad noworodkiem będzie mało. Zaraz Wam napisze, co ciekawego nam tam położna powiedziała. side- skontaktuj się lepiej ze szpitalem, albo ze swoim ginem thidien- soki przy zgadze pogarszają sprawę, bo są z reguły kwaśne i słodkie resztę postaram się nadrobić, ale nie obiecuję ![]()
#3912 |
Rozeznanie
|
A propos witaminy D. Moja znajoma trafiła w zeszłym roku do szpitala bo miała za mało witaminy D. Polezala kilka dni a po wyjściu lekarz kazał jej codziennie siedzieć 15 min na słońcu bez żadnych kremów czy filtrów, czyli słonko bezpośrednio na skórę.
I zapomniałam ze dziś zaczęłam 8 miesiąc ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3913 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Doczytałam właśnie, że niemowlak nie jest w stanie sam wytwarzać witaminy D3 więc trzeba będzie suplementować ![]()
![]() |
#3915 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tż nawet mi wczoraj proponował wizytę prywatną (bo ileż można czekać?), ale stwierdziłam, że na nią też trzeba czekać i na jedno wyjdzie. A chyba nic się nie dzieje złego ![]() Ale fakt, chcę już zobaczyć tą kruszynkę ![]() Widziałam te laktatory w gemini, ale tam jest ich tyle, że oszaleć można ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja zwolnień nie potrzebuje, bo jestem bezrobotna ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trisdom tak tak! ![]() ![]() ![]() filupka ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- koziemleko a z zasiłkiem dla bezrobotnych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale z noworodkiem to inaczej jest i muszę się doedukować ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3918 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3919 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Tzn chyba nie jest w ciąży ![]() ![]()
![]() |
#3920 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do tzta - nie miej skrupolow, to tez jego dziecko Ciaza tez kosztuje i powinien sie wykazac ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Zakorzenienie
|
Niestety
![]() W lipcu dopiero się broniłam - studia dzienne, a potem ciężko było znaleźć pracę, która nie zagrażałaby wczesnej ciąży ![]() Ogólnie ciężko znaleźć pracę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zadomowienie
|
Side a może zgłoś się na ip? W sumie tez się zaczelam nad tym zastanawiać :/
Koziemleko tak u gina we wtorek ale to też platne 25 zl ogłupieje. Dziękuję za cieple slowa :-* Czbasia ![]() Ela :-* Limonka wiem ale ja taka dziwna jestem nie lubię sie prosić ehh. :-* Mmhym nie wiem czy w szpitalu to jest za darmo :/ mama pojechała po wyniki gbs wiec jak będę je mieć to zadzwonię do gina co robić bo w sumie nic nie powiedział na wizycie co w razie gdy twardnienia nie ustaną. Wysłane z telefonu... |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sent from my C6903 using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba coś nie tak z twoim lekarzem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Zakorzenienie
|
Ela to się sprawa wyjaśniła
![]() Więc pamiętamy aby nasze maluszki czy to duże czy mniejsze zawsze chronić przed słońcem! Żeby znamion nie miało i później nowotworów. (ja niestety często poparzone plecy miałam a teraz jest masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3927 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja myślałam, że to za free NFZ robi a tu trzeba jeszcze płacić za krążek. Zdzierstwo ![]() To jest jego dziecko i musi przelać. To nie są pieniądze na Twoje zachcianki tylko na dziecko. Musisz zawalczyć o to. ![]() Cytat:
side85 ![]() virginia podziwiam Cię za energię i siłę ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3928 |
Rozeznanie
|
Ona chce, żebym miała od 60 do 90. Więc 89 wcale jej się nie podoba. No i jak nie brałam insuliny cukier po posiłku nigdy nie skoczył mi wiecej jak 130 i to raptem dwa razy. A teraz trafiło mi się i 154, 134, 124 to praktycznie często, więc teraz mam o wiele gorsze cukry, a naprawdę dużo bardziej się pilnuję.
Mówię wam, schudłam już 2,5 kg, brzuch rośnie, więc i mały rośnie, ale ogólnie to juz nie wiem czego oni chcą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | |
Zakorzenienie
|
no właśnie w krakowie nie mają tego programu
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() wg mnie to też jest dobry wynik cukru |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3930 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież norma cukru na czczo jest do 100, więc po co zbijać tak nisko?? Ja lekarzem nie jestem i nie chcę ci tu nic radzić, bo najważniejsze jest dobro malucha, ale ja bym to skonsultowała z innym lekarzem. Wydaje mi się, że twój organizm wcale nie toleruje dobrze insuliny. Może nie musisz jej brać, a wystarczyłaby sama dieta? Cytat:
![]() Ja mam narazie jakieś zawieszenie -mam wszystkie prawa (ubezpieczenie itp), a nie muszę podpisywać listy. Mam się stawić po porodzie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.