Oświadczyny trochę inaczej :) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-10, 22:06   #241
Shira Yuki
Zakorzenienie

Dot.: Oświadczyny trochę inaczej :)

Cytat:
Napisane przez nowekonto_ona Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie mogę się powstrzymać i muszę się pochwalić ! Kupiłam TŻtowi szwajcarski zegarek. Jestem PRZEszczęśliwa, ale jednocześnie lekko zestresowana. Tutaj na dowód http://imgur.com/1kKSzUi. Zegarka na razie nie będę wklejała, żeby nie zapeszyć, a po drugie może TŻ natrafi jakimś cudem na temat . Poczekam do oświadczyń. Co do oświadczyn to nie mam jeszcze zielonego pojęcia, gdzie i w jakiej scenerii. Myślę nad jakąś wycieczką do jakiegoś fajnego miasta europejskiego. Może Rzym? Jeszczę się nie spieszę dopóki nie zrobi się cieplej. Wiosna byłaby idealna. Może macie jakieś pomysły? No i co do tego klękania jeszcze też nie wiem, ale raczej jestem na tak.
a tak liczyłam na tego złotego zęba,kruszec to zawsze dobra inwestycja
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:11   #242
coffee
and cigarettes

Jeślibym zdecydowała się na taki krok, to traktowałabym to jako:
1) moje żartobliwe oświadczyny, z przymróżeniem oka, przejaskrawione nieco (tzn. z klękaniem i kwiatkami), jako sugestię, że chcę ślubu i czas na klasyczne oświadczyny z jego strony
lub:
2) jako poważne i bez szopki z klękaniem powiedzenie lubemu czegoś w stylu "chcę zawsze z tobą być, kocham cię, jesteś super, a ten zegarek niech będzie symbolem mojego uczucia" i rozpoczęcie konkretnej rozmowy o zaręczynach o ślubie.

Nie odważyłabym się na oficjalne oświadczyny facetowi. To - jak widać w wątku - wciąż zbyt dziwne, nie chciałabym nikogo (a tym bardziej kogoś, kogo kocham) stawiać w takiej sytuacji. Może gdybym wiedziała, że chłopak uwielbia niestandardowe podejście do życia i tradycyjnych obrządków. A że nie znam żadnego takiego - nie podjęłabym się i nie popieram kobiecych oświadczyn. Zbyt wiele minusów i ryzyk.

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2014-01-10 o 22:12
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:24   #243
forsvinn
BAN stały

Pewnie zostanę zaraz zlinczowana, że się wtrącam i że mam staroświeckie poglądy. Uwierzcie mi, jestem od tego daleka.
Autorko, zrezygnuj z tego pomysłu. To jest po prostu... pomieszanie z poplątaniem. Rozumiem, że chcesz przejąć kontrolę, dwadzieścia siedem lat, do ołtarza czas... ale możesz to zrobić inaczej. Porozmawiać o ślubie. A nie oświadczać się zegarkiem... Ty nie jesteś nowoczesna. Robisz szopkę, pokazujesz wszystkim, że jesteś tą górującą i na dodatek podeptasz własnego faceta. Jak on się poczuje?
Powtarzam. Odróżnijmy dwie rzeczy: oświadczyny kobiety i rozmowa o ślubie.
Zresztą, widzę, że się uparłaś i sześć stron ignorujesz życzliwe głosy. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Bo małżeństwo - nie.
forsvinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:32   #244
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Ja nie wiem jak można się oświadczyć facetowi?
To nie jest kwestia nowoczesności, tylko desperacja, jak już kilka wizażanek pisało.
Facet poczuje się najdelikatniej mówiąc jak "ciota" i współczuję mu.

Nie lepiej pogadać o ślubie, przecież wiele par rozmawia o takich rzeczach przed zaręczynami. Dałabyś mu znać, że jesteś gotowa na taki krok, ale rozmową, a nie oświadczając się i stawiając go pod ścianą.

A co jeśli powie nie ?
Stary 2014-01-11, 00:38   #245
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Hej, a może naprawdę jej facet jest inny i spodoba mu się to? Wiecie, nowoczesność może przerażać ale jeśli oni we dwójkę wyznają takie same poglądy, to chyba wszystko ok? No kwiaty mu się podobały... Jasne, mógł udawać, ale są różni ludzie i jestem w stanie uwierzyć, że może też istnieć jakiś facet, dla którego oświadczyny jego dziewczyny będą czymś normalnym.

Jednak autorko ciężko jest nam coś doradzić, jak mogłabyś to zrobić, gdyż po prostu większość forumowiczek jak widać nie potrafi sobie wyobrazić siebie jako osoby oświadczającej się. Bo rzeczywiście wygląda na to, jakbyś przejmowała męską rolę w związku: kupujesz zegarek zaręczynowy, organizujesz wycieczkę, kupujesz kwiaty... On też się tak dla Ciebie stara czy tylko Ty przejęłaś rolę dominującą w związku i to Ty jesteś opiekunem i organizatorem zamiast faceta?

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ----------

I nie mów proszę takich rzeczy typu: powinniście kupić kwiaty swoim mężczyznom i byście zobaczyły, że byłoby im miło.

Bo to jest po prostu kompletna bzdura. Istnieje masa facetów (większość zapewne), którzy czuli by się naprawdę wykastrowani czymś takim i kompletnie NIE byłoby im miło...
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 08:36   #246
scarlett26
Zakorzenienie

Ok, ok, ja wszystko rozumiem, nowoczesność, wyzwolenie, odwrócenie ról tradycyjnych to no problem, chcą tak (jeśli oboje) to popierał, nikomu nic do tego jak im obojgu tak dobrze....

ALE.....
Przez autorkę przebija desperacja i brak wiary w swojego wybranka - watpie czy znajdzie się na tej planecie facet, który kochający i pewny swych uczuć, ze to ta jedyna będzie zbyt nieśmiały/cokolwiek innego żeby się oświadczyć. Zrobi to i już! A skoro nie robi to cos innego go powstrzymuje - nie ten czas, nie ta kobieta, jakieś inne wątpliwości/problemy, które chce rozwiązać wcześniej....

I po co takie parcie na ołtarz? Jedyne co rozumiem to tak jak moja koleżanką po wizycie u giną postawiła faceta przed faktami - ma 28 lat i wchodzi w menopauze, jak maja być razem i mieć dzieci to teraz albo nigdy, 3 mce później byli po ślubie i ona zaraz w ciazy...

I jeszcze jedno - autorce nie mieści się totalnie w głowie w swoim samouwielbieniu i zachwycie swoim nowoczesnym planem ze może spotkać się z odmową.... Jakie wtedy wyobrażenie tych oświadczyn? Ona to ona, ale ja nie chciałabym być w skórze tego faceta, który np. Nie chce - ta klęczy z tym zegarkiem, a co ma zrobić on? Uciec z krzykiem? Przyjąć i odrzucić następnego dnia?

Zaraz się dowiemy, ze jestem wredna i złośliwa, ale autorka w,ogóle nie przyjmuje do wiadomości, ze niekoniecznie wszystko przebiegnie zgodnie z JEJ planem

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 08:44   #247
_ema_
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;44546412]Hej, a może naprawdę jej facet jest inny i spodoba mu się to? Wiecie, nowoczesność może przerażać ale jeśli oni we dwójkę wyznają takie same poglądy, to chyba wszystko ok? No kwiaty mu się podobały... Jasne, mógł udawać, ale są różni ludzie i jestem w stanie uwierzyć, że może też istnieć jakiś facet, dla którego oświadczyny jego dziewczyny będą czymś normalnym.[/QUOTE]
Może i tak. Dla mnie największy problem to to, że według mnie [i pewnie większości] ta cała nowoczesność jest spowodowana tylko i wyłącznie parciem na ślub, a nie ich wewnętrznymi innymi i nietradycyjnymi układami w związku. Facet się nie oświadcza, bo nie chce. Jakby chciał to by to zrobił. Jej się ślubu zachciało, więc wymyśliła idealny sposób żeby nie czekać - sama załatwi.
Ok, tylko jak mówię - niech się upewni, że będzie to dobrze przyjęte, bo ryzyko jest ogromne, sprawa delikatna, i zapewne wpadka w takiej dziedzinie będzie oznaczała ogromny niesmak i koniec związku. Jak się upewni, że facet chce być obdarty ze wszystkiego i lubi być księżniczką to niech klęka i jazda
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 09:39   #248
hoacynka
Raczkowanie

Autorko, powodzenia w realizacji pomysłu .
Trzymam kciuki, obowiązkowo pochwal się później jak Ci poszło.

hoacynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 10:09   #249
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno - autorce nie mieści się totalnie w głowie w swoim samouwielbieniu i zachwycie swoim nowoczesnym planem ze może spotkać się z odmową.... Jakie wtedy wyobrażenie tych oświadczyn? Ona to ona, ale ja nie chciałabym być w skórze tego faceta, który np. Nie chce - ta klęczy z tym zegarkiem, a co ma zrobić on? Uciec z krzykiem? Przyjąć i odrzucić następnego dnia?
Ale czy w takiej samej sytuacji nie byłaby podczas tradycyjnych oświadczyn kobieta, która nie chce (w tym momencie lub w ogóle) wychodzić za mąż?
Stary 2014-01-11, 11:00   #250
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ale czy w takiej samej sytuacji nie byłaby podczas tradycyjnych oświadczyn kobieta, która nie chce (w tym momencie lub w ogóle) wychodzić za mąż?
oczywiście, że w takiej samej
dla pytającego ryzyko jest zawsze.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 11:09   #251
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Niby w tej samej, choć jest pewna różnica - wydaje mi się generalnie, ze faceci dłużej trawią temat i badają grunt i jeśli juz do oświadczyn dochodzi to raczej wiedza na czym stoją...

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-01-11, 11:18   #252
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że nie. Kobieta ma dylemat: chcę ślubu/nie chcę ślubu.
Mężczyzna ma dylemat: chcę ślubu i odpowiada mi taka forma zaręczyn/ chcę ślubu ale boję się ośmieszenia przez taką formę/nie chcę ślubu i ośmieszenia. Więc jednak większe prawdopodobieństwo, że oświadczyny, nawet w momencie gdy mężczyzna chciałby ślubu, wzbudzą negatywne emocje. A sprawa jest delikatna, więc ryzyko powinno się minimalizować.
Stary 2014-01-11, 11:23   #253
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Mężczyzna ma dylemat: chcę ślubu i odpowiada mi taka forma zaręczyn/ chcę ślubu ale boję się ośmieszenia przez taką formę/nie chcę ślubu i ośmieszenia.
Kobiecie też dana forma zaręczyn może się nie spodobać

Nie wiem, ja wychodzę z założenia, że w związku autorki sporo rzeczy jest przeprowadzanych nieco inaczej niż tradycyjnie, że partner autorki jest przyzwyczajony do tego, że to ona w tym związku podejmuje większość decyzji, skoro ucieszył się z kwiatów, to kto wie, może oświadczyny go wzruszą

Nie bardzo rozumiem tylko kupowanie tego zegarka JUŻ, skoro oświadczyny odbędą się za pewien, wcale nie krótki, czas. No, chyba że to bardzo klasyczny model i wiadomo, że nic lepszego w nowej kolekcji nie wyjdzie.
Stary 2014-01-11, 13:29   #254
nowekonto_ona
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim, które mi życzą powodzenia. Bardzo mnie dziwi zaściankowość niektórych kobiet i te argumenty w stylu "mężczyzna może się speszyć, stracić męskość itd." Ogromna zaściankowość z Waszej strony. Kobieta też może być w takiej sytuacji, może nie być gotowa na ślub, możę nie chcieć w ogóle oświadczyń i wolałaby zwyczajną rozmowę itd. Ryzyko jest zawsze z dwóch stron. To że prawie wszyscy mężczyźni to górnicy oznacza, że kobieta nie może być górniczką? Mamy tutaj taką samą analogię. To, że większości mężczyzn mogą się takie oświadczyny nie podobać musi oznaczać od razu, że kobieta musi być ograniczona - nie może się oświadczać? Trzeba życ od razu stereotypami? Ja chcę łamać te stereotypy, bo żyjemy w normalnych równych czasach. Mam nadzieję, że jeszcze dożyję czasów, gdy co druga kobieta będzie się oświadczała mężczyźnie.
Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mądrze odpisały, że w drugą stronę działa to dokładnie tak samo! Widocznie jesteście jakieś zaślepione i zmanipulowane tanimi romansidłami, bo przecież to tylko mężczyzna może klękać... Aż mi żal Waszego ograniczenia.
nowekonto_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 13:34   #255
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Aż mi żal Waszego ograniczenia.
Może trochę uprzejmiej jednak? Pytasz o opinię, a potem jedziesz po tych, którzy mają inną niż Twoja. TO dopiero jest ograniczenie.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 13:34   #256
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chcę łamać te stereotypy, bo żyjemy w normalnych równych czasach.
Nie, Ty chcesz normalnie po staropolsku zmusić chłopa do ślubu, bo sam się nie oświadcza Nasza zaściankowość Twojej nie przebija, bo to za czasów Jagny się chłopa do ołtarza zaciągało Więc nie graj nam tu nowoczesnego trele morele, bo jakby g*wna w płatki nie owijać to i tak wszystkie wiemy o co chodzi
Stary 2014-01-11, 13:35   #257
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja chcę łamać te stereotypy, bo żyjemy w normalnych równych czasach.
No i ok, pod warunkiem że Twój luby patrzy na sprawę identycznie.
Cytat:
Widocznie jesteście jakieś zaślepione i zmanipulowane tanimi romansidłami, bo przecież to tylko mężczyzna może klękać... Aż mi żal Waszego ograniczenia.
To nie ograniczenie, tylko znamy naszych partnerów, kolegów, znamy ich podejście do tego tematu. Żaden z zapytanych przeze mnie mężczyzn nie chce żeby kobieta mu się oświadczyła, wszyscy poczuliby się głupio i niezręcznie gdyby dostali kwiaty od partnerki.
Stary 2014-01-11, 13:40   #258
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Zwracam honor.
Skoro autorka ma faceta, któremu w prezencie spodobały się kwiaty, no to ok, rozumiem chęć oświadczenia mu się.
Widocznie taki mało męski typ, bo jak widać to autorka w tym związku nosi spodnie.
Ale jeśli im razem dobrze i są szczęśliwi to w porządku.
Oby tylko wszystko wyszło po jej myśli.

Tylko Autorko, czy wy w ogóle kiedykolwiek rozmawialiście o ślubie?
Może on chce żyć bez ślubu?
Stary 2014-01-11, 14:03   #259
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Może trochę uprzejmiej jednak? Pytasz o opinię, a potem jedziesz po tych, którzy mają inną niż Twoja. TO dopiero jest ograniczenie.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:03   #260
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieta też może być w takiej sytuacji, może nie być gotowa na ślub, możę nie chcieć w ogóle oświadczyń
Oświadczyn do jasnej anielki.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:03   #261
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
bo przecież to tylko mężczyzna może klękać... Aż mi żal Waszego ograniczenia.
Kobieta też może klękać przed facetem tylko w nieco innym celu
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:06   #262
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Mężczyzna ma dylemat: chcę ślubu i odpowiada mi taka forma zaręczyn/ chcę ślubu ale boję się ośmieszenia przez taką formę/nie chcę ślubu i ośmieszenia. Więc jednak większe prawdopodobieństwo, że oświadczyny, nawet w momencie gdy mężczyzna chciałby ślubu, wzbudzą negatywne emocje. A sprawa jest delikatna, więc ryzyko powinno się minimalizować.
A kobiecie nie może nie odpowiadać dana forma zaręczyn? Ile to było już przypadków, kiedy mężczyzna wybierał zaręczyny w miejscu publicznym, a kobieta była bardzo niezadowolona, bo czuła, że facet wywiera na nią presję albo też czuła się strasznie niezręcznie w sytuacji, gdy kilkadziesiąt osób patrzy na nią i czeka na to, co ona powie?
Były kobiety, które odrzucały takie zaręczyny. I to wcale nie dlatego, że nie chciały ślubu z danym facetem.

Natomiast zgadzam się, że ogólnie rzecz biorąc zaręczyny bywają sprawą delikatną i trzeba dobrze znać własnego partnera, żeby nie zrobić czegoś, co go nie tylko nie ucieszy, ale wręcz zaboli.
Stary 2014-01-11, 14:06   #263
JegoKrolewna
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję wszystkim, które mi życzą powodzenia. Bardzo mnie dziwi zaściankowość niektórych kobiet i te argumenty w stylu "mężczyzna może się speszyć, stracić męskość itd." Ogromna zaściankowość z Waszej strony. Kobieta też może być w takiej sytuacji, może nie być gotowa na ślub, możę nie chcieć w ogóle oświadczyń i wolałaby zwyczajną rozmowę itd. Ryzyko jest zawsze z dwóch stron. To że prawie wszyscy mężczyźni to górnicy oznacza, że kobieta nie może być górniczką? Mamy tutaj taką samą analogię. To, że większości mężczyzn mogą się takie oświadczyny nie podobać musi oznaczać od razu, że kobieta musi być ograniczona - nie może się oświadczać? Trzeba życ od razu stereotypami? Ja chcę łamać te stereotypy, bo żyjemy w normalnych równych czasach. Mam nadzieję, że jeszcze dożyję czasów, gdy co druga kobieta będzie się oświadczała mężczyźnie.

Dziewczyny mądrze odpisały, że w drugą stronę działa to dokładnie tak samo! Widocznie jesteście jakieś zaślepione i zmanipulowane tanimi romansidłami, bo przecież to tylko mężczyzna może klękać... Aż mi żal Waszego ograniczenia.
nie rozumiem dlaczego nas obrażasz?! pytasz o zdanie to Ci piszemy nasze zdania. Też lubię łamać stereotypy i zawszę mówię że nie jestem każda i wszystkie, ale pomysł oświadczania się przez kobietę to zwykłe parcie na ślub level hard. Nowoczesność nowoczesnością, ale dlaczego odbierać sobie coś co mamy najpiękniejsze! Kobiecość! Nie rozumiem obecnej mody na babo-chłopów
kiedyś rzuciłam dla żartu taki temat i do TŻ [jesteśmy razem ponad 9lat bez zaręczyn jeszcze] i do kumpli [wieeelu kumpli] to wszyscy powiedzieli że to robienie z faceta pipy delikatnie mówiąc i że oni by się ze wstydu zapadli, niektórzy nawet mówili że to byłby koniec związku, a oczywiście każdy był za nowoczesnością i równouprawnieniem [praca, płaca, itd]

aha i jeden ze znajomych opowiadał jak jego kumplowi się dziewczyna oświadczyła, na moje pytanie co kolega na to:
"a co miał powiedzieć? wziął ją do jubilera i kupił pierścionek, żeby nie było że to ona się oświadczyła, bo mu wstyd było"
a był zadowolony?
"zadowolony?! był wściekły!"

Edytowane przez JegoKrolewna
Czas edycji: 2014-01-11 o 14:09
JegoKrolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:16   #264
forsvinn
BAN stały

Nie da się każdego stereotypu złamać. To mężczyźni są na przykład górnikami, bo to oni są silniejsi fizycznie. I taka jest prawda. Możemy i jesteśmy na równi umysłowo, możemy zarabiać, ale nawet taki głupi przykład reprezentacji kobiet w piłce siatkowej czy nożnej. Żadna nie potrafi kopnąć/odbić tak mocno, jak mężczyzna, pomimo treningów. Autorko, Ty nie łamiesz stereotypu, tylko za wszelką cenę chcesz równości płci pod KAŻDYM względem. Różnimy się mentalnie, różnimy się siłą fizyczną, sposobem myślenia i nigdy nie będzie tak, jakbyś Ty chciała. Zaściankowość... też mi coś. Zaściankowe to jest swędzenie, które sprawia, że chcesz go do ołtarza zaciągnąć.
forsvinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:17   #265
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JegoKrolewna Pokaż wiadomość
aha i jeden ze znajomych opowiadał jak jego kumplowi się dziewczyna oświadczyła, na moje pytanie co kolega na to:
"a co miał powiedzieć? wziął ją do jubilera i kupił pierścionek, żeby nie było że to ona się oświadczyła, bo mu wstyd było"
a był zadowolony?
"zadowolony?! był wściekły!"
Cel osiągniety
Stary 2014-01-11, 14:24   #266
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:

wiesz,dla mnie zaściankowość to zaręczyny i cały slub.
nowoczesność to życie bez ślubu,przysięgi i weseliska dla gości.

Cytat:
Trzeba życ od razu stereotypami? Ja chcę łamać te stereotypy, bo żyjemy w normalnych równych czasach.
a jaki ślub planujesz,jak się ubierzesz?
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2014-01-11 o 14:25
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:38   #267
panna mati_
Zakorzenienie

Przecież można zaznaczyć w pierwszym poście, że TYLKO wypowiedzi zgodne z oczekiwaniami mogą się pojawić. Więc o co biega?
Stary 2014-01-11, 14:39   #268
leniwca
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;44546412]
I nie mów proszę takich rzeczy typu: powinniście kupić kwiaty swoim mężczyznom i byście zobaczyły, że byłoby im miło.

Bo to jest po prostu kompletna bzdura. Istnieje masa facetów (większość zapewne), którzy czuli by się naprawdę wykastrowani czymś takim i kompletnie NIE byłoby im miło...[/QUOTE]Mój by się ucieszył, jakbym mu kupiła kaktusa takiego, jakiego jeszcze nie ma On ma małego świra na punkcie swoich kwiatków, dba o nie, wkurza na rodziców, jak obracają doniczki albo, o zgrozo, zahaczą roletą

Cytat:
Bardzo mnie dziwi zaściankowość niektórych kobiet i te argumenty w stylu "mężczyzna może się speszyć, stracić męskość itd." Ogromna zaściankowość z Waszej strony. Kobieta też może być w takiej sytuacji, może nie być gotowa na ślub, możę nie chcieć w ogóle oświadczyń i wolałaby zwyczajną rozmowę itd. Ryzyko jest zawsze z dwóch stron.
Jeśli ma się z partnerem obgadaną sprawę, to nie ma prawie ryzyka. Nie musi być to konkretna, oficjalna rozmowa. Z luźnych rozmów przy okazji np. ślubu czy zaręczyn znajomych można się dowiedzieć i wywnioskować co nieco, to dobra okazja, żeby wypytać, co partner myśli czy powiedzieć swoje zdanie, jak to sobie wyobrażamy itp.

Cytat:
Natomiast zgadzam się, że ogólnie rzecz biorąc zaręczyny bywają sprawą delikatną i trzeba dobrze znać własnego partnera, żeby nie zrobić czegoś, co go nie tylko nie ucieszy, ale wręcz zaboli.
Dokładnie
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 14:48   #269
marianziom
BAN stały

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
Nie da się każdego stereotypu złamać. To mężczyźni są na przykład górnikami, bo to oni są silniejsi fizycznie. I taka jest prawda. Możemy i jesteśmy na równi umysłowo, możemy zarabiać, ale nawet taki głupi przykład reprezentacji kobiet w piłce siatkowej czy nożnej. Żadna nie potrafi kopnąć/odbić tak mocno, jak mężczyzna, pomimo treningów. Autorko, Ty nie łamiesz stereotypu, tylko za wszelką cenę chcesz równości płci pod KAŻDYM względem. Różnimy się mentalnie, różnimy się siłą fizyczną, sposobem myślenia i nigdy nie będzie tak, jakbyś Ty chciała. Zaściankowość... też mi coś. Zaściankowe to jest swędzenie, które sprawia, że chcesz go do ołtarza zaciągnąć.
Skąd wiesz, że jesteśmy na równi umysłowo? Poza tym co znaczy "jesteśmy"? Jeśli chodzi o najlepsze jednostki to w praktycznie każdej dziedzinie umysłowej mężczyźni deklasują kobiety. Feministki twierdzą, że jest to wynik wychowania tylko skąd np. wiedzą, czy wychowanie tylko pogłębia te różnice, a usuwając różnorodność wychowania ta różnica jedynie by się zmniejszyła? Nie ma takich badań, bo są najzwyczajniej w świecie niemożliwe, a mówienie, że na pewno jesteśmy równi umysłowo jest zwyczajną feministyczną manipulacją. Poza tym sama mówisz o różnym sposobie myślenia. Oprócz tego zostało naukowo już dawno udowodnione, że mężczyźni mają lepszą orientację przestrzenną niezależnie od kultury i wychowania i nawet u bardzo małych dziedzi. Jest to typowe dla większości ssaków u których te różnice widać. Może ma to małe znaczenie w życiu codziennym, ale już dla przełomowych osiągnięc może być niezwykle ważne, bo jak wiadomo orientacja przestrzenna jest niesłychanie istotna w każdej dziedzinie ścisłej.

Edytowane przez marianziom
Czas edycji: 2014-01-11 o 14:49
marianziom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 15:04   #270
scarlett26
Zakorzenienie

Dziwią mnie rownosciowe zapędy koleżanki i jednoczesny zapał do klekania - toz to nie równość, tylko poddaństwo! Jestem jak najdalsza od romansidel w ogóle, tanich czy drogich i juz dawno po ślubie, wiec temat kto ma ewentualnie klekac juz tak mnie nie rusza. Natomiast przed zaręczynami omowilismy milion takich i podobnych kwestii, więc nie miałam takich dylematów jak twoje.

- 45/2019 (9833 strony)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości