|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 | |
|
Japońska rzepa
|
Dot.: Kiedy nowy rok nastanie to dwa lata nam zostanie czyli PM 2016! Cz. 4 :D
Cytat:
![]() A co do drugiego,to ja nic takiego nie napisałam Napisałam,że jak jest uzasadnienie,to dla mnie troska jest zrozumiała. Powiedzmy,że laska chce iść do klubu,gdzie są burdy, każdy o tym wie,ale ona CHCE I JUŻ.No i uważam,ze jak facet powie,że sobie tego nie zyczy,bo zagraża to jej bezpośrednio,to dla mnie jest uzasadnione.Ale nie wiem,czy wychodzenie na kawę jest jakoś niebezpieczne,wiec chyba o tym nie pisałam
|
|
#3932 |
|
Dostojna peema.
|
Tak, w życiu niby nie ma reguły rok czy 10 lat, tak samo można mieć udane czy nieudane małżeństwo ale to nie zmienia mojego zdania na ten temat, ślub po roku to dla mnie nieodpowiedzialność.
I to mimo tego, że przechodzonych związków (6 i więcej lat chodzenia bez wyraźnego powodu by ślubu nie brać) nie popieram.a i przywoływanie przykładu małżeństwa dziadków czy innych ludzi starszej daty nie jest najlepszym sposobem - różnice w obyczajowości, różnice postrzegania rozwodu. Też znam kilka takich małżeństw ale nic z tego nie wynika, gdyby były zawarte teraz szanse na ich przetrwanie maleją. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2014-01-11 o 11:14 |
|
|
|
#3933 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Wiesz,jak dla mnie też sporo od wieku zalezy. Co innego związek jak ktoś ma 19 lat i po roku bierze slub,a co innego jak 30.
|
|
#3934 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
![]() a co do wieku to wiadomo. Ja z tż jestem od 17 roku życia więc te 23 lata jak będę brała ślub to tak normalnie, gdybym była z nim od 30tki to dziwnie byłoby mi brać ślub w wieku 36.. :P |
|
|
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do przechodzonych związków ja się zastanawiam co to takiego przecież jak ktoś nie chce ślubu to związek nie jest przechodzony a jak para jest ze sobą 6 lat chcą ślubu ale nie mają na niego warunków finansowych to co związek przechodzony? dla mnie śmieszne
|
|
|
|
|
#3936 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
bo jeszcze nie mamy samochodu bo chcemy się wyszaleć bo trzecie studia podyplomowe bo może trafi się lepsze mieszkanie niż te, które mamy bo jeszcze nie byliśmy tu i tu bo małżeństwo to nuda bo nie wiemy jeszcze bo nie bo.....milion powodów (wymówka faceta do oświadczyn bądź ogólna do wzięcia ślubu którejś ze stron) to co to jest? Nie jest to związek przechodzony? I czy nie jest to częsta sytuacja? Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2014-01-11 o 11:20 |
|
|
|
|
#3937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie jest związek przechodzony tylko niechęć jednej ze stron do ślubu a to co innego
|
|
|
|
|
#3938 | ||
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Można miec mentalnośc "nowoczesną" a można uważać,że jeden facet na całe życie. To jest bardziej chęć pracy. Kiedyś był taki ładny obrazek,dlaczego starsi ludzie sie nie rozwodzą - bo kiedyś jak coś sie zepsuło,to się naprawiało a nie wywalało do kosza. Cytat:
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-01-11 o 11:24 |
||
|
|
|
#3939 |
|
Dostojna peema.
|
Nie zgodzę się. Po prostu nie uznajesz tego nazewnictwa ale ta niechęć to właśnie przechodzenie. Chodzić ze sobą 6 i więcej lat, chcieć wziąć ślub ale ciągle ''jeszcze nie bo coś'' to jest przechodzenie.
|
|
|
|
#3940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co mam wziąć ślub mimo że mnie na niego nie stać nie będziemy mieli gdzie mieszkać bo jestem z facetem 6 lat???![]() a jak powiem nie bo nie mamy mieszkania i pracy to przechodzenie?
Cieszę się życiem książki : 2016- 31 ![]() 2015- - 56 ![]() -14 kg ![]() Edytowane przez Promyk03 Czas edycji: 2014-01-11 o 11:26 |
|
|
|
|
#3941 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
#3942 |
|
Dostojna peema.
|
Ejjj, co do tego argumentu z religią. Lolusl, jest różnica w obyczajowości. kiedyś dla katolików rozwód to było już z góry piekło wieczne. Ja jestem katoliczką ale nie przyjmuję bezkrytycznie wszystkiego, co mi powie ksiądz z ambony. Wręcz mam WIELE pytań. Sądzisz, że gdybym miała dzieci i męża tyrana (stał się taki po ślubie a więc nie ma podstaw do unieważnienia) to bym z nim była bo pił, bił ale był? Bo ksiądz mi pogrozi piekłem? :P
Jestem za nierozerwalnością małżeństwa ale uważam, że są momenty, gdzie trzeba swoje i dzieci dobro postawić wyżej niż religijne nakazy. Uważam, ze kościół powinien nad tą sprawą dłużej usiąść i się zastanowić. Promyk, ale co? Ok, jesteście razem 6 lat, nie macie jak w tej chwili wziąc ślubu, rozumiem. Ale nie macie planów na najbliższe lata w związku z tym? Nie myślicie o ślubie w najbliższych latach? Nie jest ten temat obecny u was? No chyba tak nie jest. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2014-01-11 o 11:29 |
|
|
|
#3943 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale dla mnie takie nazewnictwo jest śmieszne bo kiedyś się mówiło że najlepszy czas na ślub to jest po 2,5 związku a po to już przechodzony związek ![]() a teraz ludzie nie biorą ślubu z różnych powodów i skoro im to pasuje to związek nie jest przechodzony
|
|
|
|
|
#3945 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3946 |
|
Zakorzenienie
|
o już myślałam że jestem sama ze swoim "dziwactwem"
|
|
|
|
#3947 |
|
Japońska rzepa
|
Mi się wydaje Lilly,że trochę źle rozumiesz związek przechodzony,bo to raczej nie chodzi o to,że ktoś chce się czegoś dorobić wcześniej,albo że małżeństwo nie jest na piedestale przed samochodem,tylko o to,że ludzie stopniowo zaczynają zatracać się w związku, przestaje im na sobie zależeć ,ale trwają w tym dalej i jeśli nie wydarzy się pewien zwrot,jakiś punkt,to związek jest nie do odratowania. Tym zwrotem może być małżeństwo, bo w pewien sposób jest to jakby potwierdzenie miłości,więc może zastąpić frustrację spowodowaną długim, bezcelowym "chodzeniem " ze sobą. A co do związków długich,nawet 10-letnich,gdzie ludzie po prostu klasycznie nie mają kasy- jak dla mnie nie można tego wciskać w ramkę przechodzenia,bo nazwiesz tak związek,gdzie ludzie kochają sie jak głupole,ale mimo wsszystko ślubu nie biorą,bo są ze sobą powiedzmy od 15 roku życia a w wieku 25 lat nie mają gdzie mieszkać itp?I chcą sie najpierw podstawowych rzeczy dorobić?
|
#3948 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Ja znam pare która jest ze sobą 6,5 roku mniej więcej. Chłopak głosi pogląd "że po co mi ślub" "po ślubie wszystko się zmienia" itd. i dla mnie to jest związek bez przyszlości bo on nie ukrywa tego, że on nie jest pewnien czy to jest TA kobieta. Oczywiście dziewczyna jest niczego nie świadoma (on to mówi do nas kiedy jej nie ma z nim) przy niej on jej kotkuje i misiaczkuje i niby kochająca się para
i to jest związek przechodzony, bo on wyraźnie nie planuje z nią przyszłości, nawet tej najbliższej (wyjazd do innego miasta do pracy).
|
|
#3949 |
|
Dostojna peema.
|
Dziewczyny!
Ale to ja pisałam kilka stron temu o tym, że w pełni rozumiem , ze nie każdy porywa się na ślub i w ogóle bo czasy są bardzo trudne, w Polsce żyje się zwyczajnie źle i ludzie nie mają często za co żyć i kiepskim żartem byłoby w takiej sytuacji zakładać rodzinę... Więc nie mówcie, że ja jakoś jadę po parach które nie mają warunków ekonomicznych do małżeństwa ![]() Chodzi mi o to jak są właśnie głupie wymówki i powody, przykładowe nawet wypisałam... Albo jeśli jest się ze sobą długo i temat slubu nawet się nie pojawia, z jakichkolwiek powodów, nawet ekonomicznych nie ma rozmów o przyszłości bo nie. Was by to nie frustrowało? Nie jest to przesada? ![]() Związek taki jak poziomka opisała to dla mnie nie jest związek przechodzony bo on widocznie chce się od niej odciąć Więc pewnie dalej nic nie będzie z tego xD Ale fakt, koszmar
Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2014-01-11 o 11:48 |
|
|
|
#3950 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3951 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najtrudniej z uzbieraniem mają ci bez własnego lokum i rodziców będących w stanie wyłożyć czy się dołożyć do wesela. Choćby chcieli to zawsze coś innego jest w danym momencie bardziej pilne. Cytat:
Tak mi się przypomniało jak moja 'przyjaciółka' znalazła sobie faceta 300km od niej. Gość raz przyjechał i... musiał spać na klatce, bo rodzice do domu nie wpuścili, a jej zabrakło honoru, żeby chociaż poszwedac się z nim.. Równie bywa z ludźmi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Mysza, chociaż ktoś nie jest kierowcą . Piona!
Edytowane przez Absi_ Czas edycji: 2014-01-11 o 12:05 |
||
|
|
|
#3952 | |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Cytat:
A ta laska to w ogóle muł bagienny, ja nie wiem czy ona nie ma rozumu? (nie lubie jej strasznie )
|
|
|
#3953 |
|
Japońska rzepa
|
Muł bagienny
|
#3954 |
|
Dostojna peema.
|
Ja już o tym pisałam - mieć gdzie mieszkać, mieć pozwalające na w miarę spokojne życie dochody i minimalne przynajmniej oszczędności to dla mnie podstawa. Bez tego nie brałabym ślubu. Natomiast jeśli byłabym z facetem bardzo długo, nie mielibyśmy warunków do ślubu w najbliższym czasie ale dodatkowo nie byłoby między nami tego tematu, on nie deklarowałby żadnej chęci bo od ślubu były by dla niego ważniejsze nowy samochód i wakacje za granicą to chyba coś tu jest nie tak. Nie ma kasy, gdzie mieszkać ale zamiast dążyć do tego to woli wydawać na coś innego i to po wielu latach związku. O to mi chodzi.
|
|
|
|
#3955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3956 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
No co, taka prawda
to klasyczny przypadek muła bagiennego
|
|
#3957 |
|
Zakorzenienie
|
też znam kilka takich dziewczyn
![]() jakie macie laski plany na dziś?
|
|
|
|
#3958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3959 |
|
Dostojna peema.
|
co do planów na dziś:
Ja jadę teraz odwiedzić dziadków a pózniej do tż - wpada do nas zaprzyjaźniona para. Zjemy coś, wypijemy i w ogóle Potem nocuję u tż, wrócę jutro po południu i naginam z konspektami prac bo termin jest do jutra do 00 Ofkors nic jeszcze nie mam!
Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2014-01-11 o 12:18 |
|
|
|
#3960 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Ja nauka. O 14 jadę do biblioteki uczyć się z koleżanką
strasznie mi się nie chce
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

I ma zakaz wieczornych imprez? 
Napisałam,że jak jest uzasadnienie,to dla mnie troska jest zrozumiała. Powiedzmy,że laska chce iść do klubu,gdzie są burdy, każdy o tym wie,ale ona CHCE I JUŻ.No i uważam,ze jak facet powie,że sobie tego nie zyczy,bo zagraża to jej bezpośrednio,to dla mnie jest uzasadnione.Ale nie wiem,czy wychodzenie na kawę jest jakoś niebezpieczne,wiec chyba o tym nie pisałam 
Wiesz,jak dla mnie też sporo od wieku zalezy. Co innego związek jak ktoś ma 19 lat i po roku bierze slub,a co innego jak 30.

A ta laska to w ogóle muł bagienny, ja nie wiem czy ona nie ma rozumu?