zbyt wczesne zaręczyny - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-12, 19:24   #61
Stookrotka
Raczkowanie

Dot.: zbyt wczesne zaręczyny

Mojej koleżance chłopak oświadczył się po niecałym roku gdy mieli po 21 lat. Rodzice nie wzięli tego serio Akceptowali chłopaka i go lubili ale uważali ze żadnych zaręczyn nie było. Po kolejnym roku facet na jakimś tam obiadku oświadczył sie przy rodzicach drugi raz i poprosił o ręke. Dopiero wtedy uznali te 'zaręczyny'. Więc jak widać i takie cyrki są - wydaje mi się ze rodzice po prostu byli staroświeccy
Tylko czy warto dla rodziców to robić? Chyba ważne co para czuje nie rodzice.
Autorko, nie spiesz się jeżeli czujesz się niepewnie i masz takie rozkminy.
Jeżeli to jest "ten" to dacie rady i bez zaręczyn... 4 lata przed ślubem to rzeczywiście długo. Nie jestem przeciwniczką "szybkich" zaręczyn ale Ty chyba nie jestes gotowa.
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 22:08   #62
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez megalaska Pokaż wiadomość
owszem - wstajemy razem on do pracy ja na uczelnię, dokłada mi się do rachunków kiedy potrzebuję, on sprząta moje skarpetki, ja piorę jego gacie ponadto piorę i prasuję naszze ubrania, gotujemy razem, sprzątamy razem kibel i zmywamy stosy garów, razem śmimy, wykonujemy codzienne obowiązki gdy ze sobą "pomieszkujemy"
jaki cyrk nie mieszkacie razem, więc albo ty pierzesz u niego, albo on znosi swoje ciuchy do ciebie razem zmywacie i sprzątacie wasze kible, cud miód i malinki
laska, tylko ktoś kto pomieszkiwał i mieszkał zna różnicę między tymi dwiema sprawami, ty sobie pomieszkujesz i bawicie się w dom, raz u ciebie, raz u niego.

Cytat:
to mój 2 powazny związek
a z poprzednim chłopakiem też myślałaś o ślubie?

Cytat:
ale nie wmówisz mi że nie byłoby Ci przykro gdybyś powiedziała rodzicom, że twój chłopak Ci się oświadczył a Ci wybuchliby śmiechem
najwidoczniej sama zdajesz sobie sprawę jak wyglądałyby takie `zaręczyny` skoro wiesz, że by się śmiali.

Cytat:
mieliśmy sposobność przeżyć jego ciężką chorobę, mój absolutny brak pieniędzy przez 2 miesiące i ryzyko utraty mieszkania z tego powodu, starcie z jego rodzicami, któży są bardzo trudni, jego utrate pracy i znalzienie nowej wiec myślę ze jak na 5 miesięcy to dość sporo
ciężkie będziecie mieć życie skoro przy pięciu miesiącach wyrobiliście już tyle problemów

jak jesteś taka pewna waszej miłości, przeżyliście już tyle razem, jesteście tacy silni, nie potrzebujecie lat, żeby się poznać lepiej, bo wiecie, że to już na pewno i na stałe - to po co przychodzisz z tym tematem na wizaż i na vitalię [klik] i może jeszcze gdzieś? zaręczajcie się, bądźcie szczęśliwi i nie zawracajcie dupy ludziom skoro i tak nie przyjmujesz niczyjego zdania do siebie.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 22:39   #63
la fresa del vidrio
Raczkowanie

Po 9 miesiącach związku to jest często jeszcze cud, miód, wpatrzenie, zauroczenie i malinowe orzechy pomiędzy dwojgiem ludzi. Mało kłótni, mało kryzysów...
Ja bym poczekała jeszcze jakiś czas, tak do 1,5 roku, 2 lat i może wtedy zobaczyła, czy warto się zaręczać.
Oczywiście, jeśli czujecie taką potrzebę, to jasne, może on jest akurat TYM JEDYNYM CUDOWNYM NA ZAWSZE (zdarza się i tak), ale w sumie mnie byłoby szkoda, jakby facet wydał kasę na pierścionek, który za rok, dwa czy trzy lata były "do śmieci" mówiąc kolokwialnie.

There's somethin', somethin' about this place...
Somethin' about lonely nights and my lipstick on your face."
la fresa del vidrio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 19:16   #64
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika1401 Pokaż wiadomość
A kwestia zaręczyn jest indywidualna- wszystko zależy od relacji w rodzinie jak i też od tradycji- niektórym może wydać się to śmieszne, ale dzisiaj jeszcze gdzieś tam są tradycje
Ale jakie tradycje? Bo nie rozumiem. Twoj chlopak dojrzewal przez te 1.5 roku do rozmowy z twoimi rodzicami czy jak? Jestem w stanie sobie wyobrazic ze niektorzy od kameralnych zareczyn we 2 wolą 'spontaniczne' przedstawienie przed rodziną ale drugie zareczyny po 1.5 roku? Wytlumacz mi sens

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 20:52   #65
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

To zalezy tylko od tego, czy ty tez chcesz sie zareczyc. Uwazam, ze mozesz sie zareczyc, jak myslisz, ze to ten. Poza tym, zareczny zobowiazuja tylko troche, to nie jest slub, ze potem potrzebny bedzie rozwod, jak w miedzyczasie zmienisz zdanie, najwyzej zwrocisz mu pierscionek zareczynowy i to tyle. Wiec rodzina oraz znajomi, mimo, ze znacie sie tylko 6 miesiecy, tez specjanie nie powinni miec nic przeciwko, przeciez to tylko zareczyny, a nie slub. A jego odmowa nie urazisz, a jak chce sie nawet juz zareczac to widac, ze przynajmniej powaznie o tobie mysli i, ze jest z takich ktorzy wiedza czego chca, ja takich to nawet lubie. No i musisz byc bardzo w jego typie skoro tak szybko wie, ze to ta. Oby to bylo i trwalo z obu stron. Poza tym zakladajac, ze ten zwiazek przetrwa, slub dopiero za 3 lata, ty bedziesz miec 23 i bedziesz juz po studiach, on 28, uwazam, ze to dobry wiek i czas na slub.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 21:55   #66
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
To zalezy tylko od tego, czy ty tez chcesz sie zareczyc. Uwazam, ze mozesz sie zareczyc, jak myslisz, ze to ten. Poza tym, zareczny zobowiazuja tylko troche, to nie jest slub, ze potem potrzebny bedzie rozwod, jak w miedzyczasie zmienisz zdanie, najwyzej zwrocisz mu pierscionek zareczynowy i to tyle. Wiec rodzina oraz znajomi, mimo, ze znacie sie tylko 6 miesiecy, tez specjanie nie powinni miec nic przeciwko, przeciez to tylko zareczyny, a nie slub. A jego odmowa nie urazisz, a jak chce sie nawet juz zareczac to widac, ze przynajmniej powaznie o tobie mysli i, ze jest z takich ktorzy wiedza czego chca, ja takich to nawet lubie. No i musisz byc bardzo w jego typie skoro tak szybko wie, ze to ta. Oby to bylo i trwalo z obu stron. Poza tym zakladajac, ze ten zwiazek przetrwa, slub dopiero za 3 lata, ty bedziesz miec 23 i bedziesz juz po studiach, on 28, uwazam, ze to dobry wiek i czas na slub.
Głupie myślenie. Jak traktować poważnie takie 'tylko' zaręczyny, skoro sama narzeczona ma mieć podejście, że to takie niezobowiązujące byle co? Jeśli facet podchodzi do tego poważnie, to tym bardziej powinna się wstrzymać, a nie przyjmować na odwal się, choć nie czuje, że to dobry moment, żeby chłopczykowi smutno nie było.

No ale to kwestia podejścia. Jak widać autorka z facetem trochę się tutaj nie dobrali. To nie powód do zakończenia związku, ale lepiej to za wczasu obgadać, żeby nie stawiać partnera czy siebie w niekomfortowej sytuacji, jak przyjdzie co do czego. Trochę szacunku do partnera, mnie by uraziło, jakby sobie facet robił jaja i traktował niepoważnie coś, co jest dla mnie bardzo ważne.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 22:19   #67
stelline
Raczkowanie

GG do stelline Send a message via Skype™ to stelline

Nie powinnaś pisać się na takie decyzje,jeżeli nie jesteś ich pewna. Wiem jednak z doświadczenia,że nie zawsze takie historie muszą kończyć się źle. Ja też byłam z moim mężem bardzo krótko,kiedy mi się oświadczył. Tyle,że ja mimo to nie miałam wątpliwości. Jesteśmy razem szczęśliwi. Przed ślubem mieszkaliśmy ze sobą ponad rok,były różne spięcia,ale poznaliśmy się lepiej i upewniliśmy się w słuszności decyzji. Musisz przemyśleć tę sprawę dokładnie. Najważniejsze jest to,czego Ty chcesz,nie ktokolwiek inny. Od zaręczyn do ślubu też długa jeszcze droga. Weź to wszystko pod uwagę,a na pewno wybierzesz mądrze.

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam!
stelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 05:03   #68
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez oriane Pokaż wiadomość
No ja tak uważam, a mam męża, więc bycie singlem i w luźnym związku jest mi obce Co do samej długości związku to w sumie nic nie mam bo to kwestia szczęścia, jedni się dopasują od razu, a inni i po 10latach nie.

Ale zaręczyny ciągnące się latami to jakaś zabawa dla mnie. W 2 lata da się załatwić wszystko, po co to ciągnąć dłużej?
zgadzam się

nam od zaręczyn do ślubu zejdzie 9 miesięcy - ale to też tylko dlatego, że uparliśmy się na czerwiec ze względu na ślub w plenerze, w innym wypadku ze spokojem wyrobilibyśmy się wcześniej
i jak szukaliśmy sali to obdzwoniliśmy (pod koniec sierpnia) również te najpopularniejsze w Poznaniu i okolicach i wszystkie miały wolne terminy w czerwcu następnego roku
także niestety nie trafiają do mnie argumenty, że na salę czeka się parę lat
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 08:05   #69
Colderia
Raczkowanie

Cytat:
Mam chłopaka - znamy się 9 miesięcy, jestesmy ze sobą 5. Kochamy się, jest nam ze sobą dobrze jest dla mnie tekze przyjcielem ufam mu i czuje sie przy nim bezpiecznie. On czuje to samo i niedawno poruszył temat zaręczyn. Powiedział ze juz wie ze jestem tą jedyną i chce byc zemną do konca życia, ze jestem jedyną osobą w życiu która naprawde go kocha i w której ma oparcie. Zapytał czy miałabym cos przeciwko gdyby jakoś na wiosne mi się oświadczył. Czyli byłoby to po niecałym roku związku. Dodał ze nie musimy śpieszyć sie ze ślubem ale chciałby żebysmy juz byli oficjalnie "określeni". Ślub byłby jak skończę studia i zacznę pracować - jakoś w lecie 2017. Po 3 latach więc mielibysmy jeszcze czas - to nie tak hop siup i do ołtarza, ale tez nie czekalibysmy latami. Mam 20 lat on 25. Ja studiuję dziennie, on pracuje. Z jednej strony wiem ze go kocham i chciałabym z nim byc na zawsze oraz ze "nadaje się" na męża". Z drugiej - jestem bardzo mloda, jeszcze się uczę. Nie wiem czy po tak krótkim czasie związku ktokolwiek weźmie zaręczyny na poważnie (rodzice, znajomi)- czy nie zostaniemy wyśmiani? Co jesli po jakims czasie okaze się ze to jednak nie to (choć takiej opcji w 99% nie przewiduję ale wiadomo róznie w zyciu bywa) niby to tylko zaręczyny a slub byłby w odpowiednim czasie czujemy ze tego chcemy ale obawiam się reakcji otoczenia i tego czy to będzie dobra decyzja. często rozmawiamy o ślubie i wspólnym życiu planujemy co bysmy chcieli itd. co myślicie? ps - gdyby to zalezalo tylko odemnie i nie było by "skutków ubocznych" o ktorych pisalam - nie wahałabym się
Mój dziadek i moja babcia wzięli ślub, dopiero po MIESIĄCU znajomości, więc Tobie życzę także dużo szczęścia. Przeżyli ponad 50 lat razem
Colderia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 08:27   #70
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Głupie myślenie. Jak traktować poważnie takie 'tylko' zaręczyny, skoro sama narzeczona ma mieć podejście, że to takie niezobowiązujące byle co? Jeśli facet podchodzi do tego poważnie, to tym bardziej powinna się wstrzymać, a nie przyjmować na odwal się, choć nie czuje, że to dobry moment, żeby chłopczykowi smutno nie było.

No ale to kwestia podejścia. Jak widać autorka z facetem trochę się tutaj nie dobrali. To nie powód do zakończenia związku, ale lepiej to za wczasu obgadać, żeby nie stawiać partnera czy siebie w niekomfortowej sytuacji, jak przyjdzie co do czego. Trochę szacunku do partnera, mnie by uraziło, jakby sobie facet robił jaja i traktował niepoważnie coś, co jest dla mnie bardzo ważne.
Zgadzam się z każdym slowem

Zresztą nie wiem, czy się dziwić, że ludzie się zaręczają po krótkim czasie i zaraz galop do ołtarza, skoro zaręczyny to nic takiego
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 10:26   #71
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Zgadzam się z każdym slowem

Zresztą nie wiem, czy się dziwić, że ludzie się zaręczają po krótkim czasie i zaraz galop do ołtarza, skoro zaręczyny to nic takiego
Po zareczynach zaraz jest galop do oltarza, bo zareczyny w obecnych czasach = oswiadczyny, nie ma teraz jakiegos dluzszego okresu zareczyn, jak to bylo kiedys. Bo kiedys ludzie nie chodzili ze soba tak jak teraz, tylko zareczali sie i mowilo sie narzeczony, narzeczona, a nie chlopak, dziewczyna. Wszystko to bylo bardziej oficjalizowane. Teraz zareczyn jako takich nie ma, lub zdarzaja sie bardzo rzadko w roznych bardziej tradycyjnych rodziach. Teraz najczesciej to sa oswiadczyny, po ilus tam latach chodzenia, kore kiedys bylo zareczynami. Wiec normalne, ze zaraz po nich zalatwia sie date slubu, sale itp.

A mnie smiesza ludzie chodzacy ze soba latami, ktorzy po 3 latach takiego chodzenia dalej, nie sa pewni, czy z ta osoba chca byc, a jak sie pobiora po 3 czy i wiecej latach chodzenia, czyli znajac sie juz naprawde od lat, to jeszcze czasem zaraz jest rozwod. Naprawde jak ktos chodzi 3 lata i dalej nie wie, to lepiej zeby dal sobie spokoj, bo to znaczy, ze jednak ta osoba cos nie pasuje. Z wyjatkiem osob, ktore chodza dluzej, bo jeszcze nie nazbieraly na wesele, czy wola najpierw skonczyc studia, lub osob, ktore wogole nie uznaja slubow, bo to niezgodne z ich swiatopogladem, to w takich wypadkach rozumiem.

Niektorzy to tez chodza ze soba dlugimi latami, przez te lata wprowadzi jeden drugiego w tzw. wiek, a potem zwiazek sie rozpada od tego chodzenia tyle lat i slubu nie ma. Uwazam, ze po roku znajomosci, juz na tyle zna sie osobe, ze mozna z nia spokojnie wziac slub i tyle czasu wystarcza, zeby wiedziec, czy to ten, czy nie ten.

Wiec jak autorka jest pewna, ze to ten, to uwazam, ze po 9 miesiacach chodzenia moze spokojnie sie zareczyc. Poza tym z mojego postu nie wynika, ze zareczyny to nic tylko, ze jednak nie to samo co slub i jak zmieni jednak zdanie, to wystarczy oddac pierscionek, a nie sprawa rozwodowa w sadzie. A to, ze autorka z facetem sie troche nie dobrali to nie doczytalam, wiec jak autorka juz w tej chwili o tym wie, z do siebie nie pasuja, to rzeczywiscie po co te zareczyny, po to zeby potem je zrywac?

Colderia, kiedys i to wcale jeszcze nie tak dawno, szczegolnie na wsiach, to byla norma. Kiedys byly wogole tylko swaty i ludzie wcale ze soba nie chodzili, tylko jak dziewczyna spodobala sie, to zainteresowany przychodzil ze swatami i prosil rodzicow o reke corki, jak rodzice sie zgadzali i sama zainteresowana tez, to umawiali date slubu. I o dziwo bylo w tamtych czasach o wiele mniej rozwodow, niz teraz, gdzie wszyscy tacy "wychodzeni" i tak dobrze znaja sie latami przed slubem.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2014-01-14 o 10:35
Stary 2014-01-14, 10:39   #72
pannajoanna71
Zakorzenienie

Lazurowewybrzeze podpisuje sie w 100% pod tym, co napisałaś rok czasu to dużo czasu, jakby nie patrzeć. Zaręczyny to nie ślub. Jak Autorka wie, że to ten, to niech sie nie zastanawia. Chłopak jest zdecydowany, chce pokazać, że to poważny związek. Już pisałam pare stron wcześniej o mamie przyjaciolki, ktora równo po roku znajomosci wziela ślub, są prawie 30 lat razem. Pytałam ją, czemu tak szybko itp. Ona mi odpowiedziała Bo wiedziałam, że to jest TEN. A potem powiedziała, że i tak po tylu latach się dobrze nie znaja i codziennie się zaskakują o to chyba tutaj też chodzi. I decyzji by nie zmieniła. Tez dziwie sie ludziom, którzy są razem 7-8 lat i nic, zadnych zareczyn, ślubu (nie mówie o wyjatkowych wypadkach, jak to było pisane w poscie wyżej). Tyle lat to szmat czasu, a dalej człowiek nie jest zdecydowany. To takie oszukiwanie chyba siebie samego i czekanie na nie wiadomo co.

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 10:55   #73
KaskaPacka70
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
Lazurowewybrzeze podpisuje sie w 100% pod tym, co napisałaś rok czasu to dużo czasu, jakby nie patrzeć. Zaręczyny to nie ślub. Jak Autorka wie, że to ten, to niech sie nie zastanawia. Chłopak jest zdecydowany, chce pokazać, że to poważny związek. Już pisałam pare stron wcześniej o mamie przyjaciolki, ktora równo po roku znajomosci wziela ślub, są prawie 30 lat razem. Pytałam ją, czemu tak szybko itp. Ona mi odpowiedziała Bo wiedziałam, że to jest TEN. A potem powiedziała, że i tak po tylu latach się dobrze nie znaja i codziennie się zaskakują o to chyba tutaj też chodzi. I decyzji by nie zmieniła. Tez dziwie sie ludziom, którzy są razem 7-8 lat i nic, zadnych zareczyn, ślubu (nie mówie o wyjatkowych wypadkach, jak to było pisane w poscie wyżej). Tyle lat to szmat czasu, a dalej człowiek nie jest zdecydowany. To takie oszukiwanie chyba siebie samego i czekanie na nie wiadomo co.
wszystko zalezy od podejścia, dla jednych rok wystarczy, żeby podjąć decyzję, że chcą być ze sobą już zawsze, dla innych 7 lat związku nic takiego nie wnosi. Ja sobie nie wyobrażam, zeby się zaręczyć po roku, ba, żeby sie w ogole zaręczyć!
KaskaPacka70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 11:04   #74
pannajoanna71
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaskaPacka70 Pokaż wiadomość
wszystko zalezy od podejścia, dla jednych rok wystarczy, żeby podjąć decyzję, że chcą być ze sobą już zawsze, dla innych 7 lat związku nic takiego nie wnosi. Ja sobie nie wyobrażam, zeby się zaręczyć po roku, ba, żeby sie w ogole zaręczyć!
No właśnie- zalezy od podejścia. A ile osób tyle opinii. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi Tak/Nie. Tak czy inaczej, jeśli Autorka ma jakiekolwiek wątpliwości, to nie radzę. Jak jest pewna- niech się zaręcza.

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 12:36   #75
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Mam chłopaka - znamy się 9 miesięcy, jestesmy ze sobą 5. Kochamy się, jest nam ze sobą dobrze jest dla mnie tekze przyjcielem ufam mu i czuje sie przy nim bezpiecznie. On czuje to samo i niedawno poruszył temat zaręczyn. Powiedział ze juz wie ze jestem tą jedyną i chce byc zemną do konca życia, ze jestem jedyną osobą w życiu która naprawde go kocha i w której ma oparcie. Zapytał czy miałabym cos przeciwko gdyby jakoś na wiosne mi się oświadczył. Czyli byłoby to po niecałym roku związku. Dodał ze nie musimy śpieszyć sie ze ślubem ale chciałby żebysmy juz byli oficjalnie "określeni". Ślub byłby jak skończę studia i zacznę pracować - jakoś w lecie 2017. Po 3 latach więc mielibysmy jeszcze czas - to nie tak hop siup i do ołtarza, ale tez nie czekalibysmy latami. Mam 20 lat on 25. Ja studiuję dziennie, on pracuje. Z jednej strony wiem ze go kocham i chciałabym z nim byc na zawsze oraz ze "nadaje się" na męża". Z drugiej - jestem bardzo mloda, jeszcze się uczę. Nie wiem czy po tak krótkim czasie związku ktokolwiek weźmie zaręczyny na poważnie (rodzice, znajomi)- czy nie zostaniemy wyśmiani? Co jesli po jakims czasie okaze się ze to jednak nie to (choć takiej opcji w 99% nie przewiduję ale wiadomo róznie w zyciu bywa) niby to tylko zaręczyny a slub byłby w odpowiednim czasie czujemy ze tego chcemy ale obawiam się reakcji otoczenia i tego czy to będzie dobra decyzja. często rozmawiamy o ślubie i wspólnym życiu planujemy co bysmy chcieli itd. co myślicie? ps - gdyby to zalezalo tylko odemnie i nie było by "skutków ubocznych" o ktorych pisalam - nie wahałabym się
ja nie rozumiem problemu.
jeśli czujesz,że to za szybko, to mówisz-kocham cię,ale zbyt krótko jesteśmy ze sobą,poczekajmy trochę i sprawa załatwiona.ty jednak zaczynasz to analizować.
problem zaczyna się,kiedy chcesz zaręczyn,ale się ich boisz.wtedy możesz przyjąć pierścionek,bo same zaręczyny to nie koniec świata.
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2014-01-14 o 12:48
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 13:55   #76
Sarna90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
Dziewczyno. Zepnij pośladki i się ogarnij. Zaręczasz się dla siebie i TŻta czy dla otoczenia? Twoje zaręczyny nie powinny obchodzić nikogo z rodziny, chyba że jesteś z nimi tak bardzo, bardzo blisko. Poza tym to nie ślub, tylko zaręczyny. Jeśli go kochasz, jeśli chcesz ślubu, to powinnaś się zgodzić. Drobne wątpliwości są zawsze, bo to jednak decyzja - w założeniu - na całe życie. I po to właśnie jest okres narzeczeństwa. Poza tym - powtarzam - to tylko zaręczyny. Odmowa, chociaż bardzo delikatnie przedstawiona TŻtowi, będzie dla niego przykra i uświadomi mu, że nie kochasz go. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że przecież napisałaś, że go kochasz ;]
Podpisuję się pod tym obiema łapkami
Gdy przyjęłam zaręczyny swojego TŻta w ogóle nie miałam w głowie tego co KTOŚ może sobie pomyśleć. Bo to MOJE życie i moje decyzje. Mam prawo do tego, by układać sobie przyszłość jak chcę i z kim chcę.
Kochasz go, jesteś pewna, że to TEN facet - zgódź się.
I tak jak ktoś wcześniej pisał - zaręczyny to nie kredyt. Zawsze możesz zrezygnować, gdyby facet po czasie okazał się jednak dupkiem.
Stary 2014-01-14, 14:27   #77
skara
Zakorzenienie

Ja tylko kilka słów o sobie.
Kiedy zaczynałam studia a kiedy kończyłam byłam zupełnie inną osobą. Zmieniło mi się podejście, priorytety, a co za tym idzie przestało mi być z pewnymi ludźmi po drodze (w tym z facetem z którym byłam 3 lata).
Znam tylko jedną osobę, która od studiów się nie zmieniła. Pozostałych kilkudziesięciu moich znajomych płci obojga to teraz zupełni inni ludzie niż 15 - 20 lat temu.

Moja koleżanka zaręczała się 3 razy, z 3 różnymi facetami. Wyszła za czwartego, z którym nie zaręczyli się nigdy.

Nikt za Ciebie autorko decyzji nie podejmie, ale ogólnie pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 15:16   #78
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Jeśli ktoś przyjmuje zaręczyny z myślą 'najwyżej się rozstaniemy' to dla mnie znak, że jest za wcześnie. Różnie bywa, ale uważam że przynajmniej w momencie zaręczyn jedna i druga strona powinny być pewne na 100%. Tym bardziej, że chłopak nie wyskoczył z pierścionkiem, a spytał najpierw co o tym myślisz. Nie rozumiem więc, czemu uczciwie nie powiesz, że masz wątpliwości czy to nie za wcześnie.

Wysłane z mojej el dziewiątki : )
Stary 2014-01-14, 18:00   #79
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
A mnie smiesza ludzie chodzacy ze soba latami, ktorzy po 3 latach takiego chodzenia dalej, nie sa pewni, czy z ta osoba chca byc, a jak sie pobiora po 3 czy i wiecej latach chodzenia, czyli znajac sie juz naprawde od lat, to jeszcze czasem zaraz jest rozwod. Naprawde jak ktos chodzi 3 lata i dalej nie wie, to lepiej zeby dal sobie spokoj, bo to znaczy, ze jednak ta osoba cos nie pasuje. Z wyjatkiem osob, ktore chodza dluzej, bo jeszcze nie nazbieraly na wesele, czy wola najpierw skonczyc studia, lub osob, ktore wogole nie uznaja slubow, bo to niezgodne z ich swiatopogladem, to w takich wypadkach rozumiem.
zgodnie z twoją teorią [swoją drogą, bardzo podobną do teorii autorki] powinnam już być dwa razy po rozwodzie. w dwóch poprzednich związkach też byłam pewna miłości, byłam pewna, że chcę z nimi być. no i co, posypało się, najpierw po trzech latach, potem po roku.

no i mi zaręczyny byłoby trudniej zerwać, bo nie uważam tego za byle co, które w każdej chwili można przerwać, pierścionek oddać, ślub, wesele i gości odwołać, i hej, nic się nie stało, idziemy balować ktoś z takim podejściem powinien poinformować o nim swojego ewentualnego partnera, żeby potem gość, który traktuje zaręczyny poważnie nie miał zaskoczenia.
Stary 2014-01-14, 18:53   #80
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś przyjmuje zaręczyny z myślą 'najwyżej się rozstaniemy' to dla mnie znak, że jest za wcześnie. Różnie bywa, ale uważam że przynajmniej w momencie zaręczyn jedna i druga strona powinny być pewne na 100%. Tym bardziej, że chłopak nie wyskoczył z pierścionkiem, a spytał najpierw co o tym myślisz. Nie rozumiem więc, czemu uczciwie nie powiesz, że masz wątpliwości czy to nie za wcześnie.

Wysłane z mojej el dziewiątki : )
nie ,tak myślą realiści.
zaręczyny są super przezyciem,ale myśl o tym,że zawsze jest odwrót nie jest niczym złym.wiedza o wyjściu awaryjnym daje poczucie bezpieczeństwa
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
.
Stary 2014-01-14, 19:06   #81
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość
nie ,tak myślą realiści.
zaręczyny są super przezyciem,ale myśl o tym,że zawsze jest odwrót nie jest niczym złym.wiedza o wyjściu awaryjnym daje poczucie bezpieczeństwa
a ty jesteś z tych, co myślą, że po ślubie już nie ma odwrotu?
Stary 2014-01-14, 19:43   #82
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
a ty jesteś z tych, co myślą, że po ślubie już nie ma odwrotu?
nie bałabym się przysięgać drugiej osobie słowami ,aż śmierć nie rozłączy ,bo wiem,że jeśli popełnię pomyłkę,jest wyjscie awaryjne
.
Stary 2014-01-14, 20:46   #83
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie smiesza ludzie chodzacy ze soba latami, ktorzy po 3 latach takiego chodzenia dalej, nie sa pewni, czy z ta osoba chca byc, a jak sie pobiora po 3 czy i wiecej latach chodzenia, czyli znajac sie juz naprawde od lat, to jeszcze czasem zaraz jest rozwod.
Ale w przypadku szybkich zaręczyn i ślubu ryzyko nieudanego małżeństwa czy rozwodu jest jeszcze większe. Mówi się, że po 2 latach mija okres zauroczenia, zaczyna się patrzeć na partnera i związek bardziej racjonalnie. A mało to przypadków, że po szybkim ślubie jeszcze szybszy rozwód? Bo 'po ślubie się zmienił'? A dupa, nie zmienił, po prostu nie było czasu dobrze się poznać, przyjrzeć w codziennym, wspólnym życiu, a pewne rzeczy wychodzą po czasie. A potem ludzie się męczą, żeby poskładac coś, czego nawet nie zdąrzyło się porządnie zbudować, albo zbudowało na zauroczeniu i motylkach, bo przysięgali przed ołtarzem, a co ludzie powiedzą, jak będzie rozwód itp itd.

Cytat:
Naprawde jak ktos chodzi 3 lata i dalej nie wie, to lepiej zeby dal sobie spokoj, bo to znaczy, ze jednak ta osoba cos nie pasuje.
Można wiedzieć, czuć, że to z tym kimś chcemy spędzić życie, ale to nie znaczy, że trzeba się zaręczać.

Cytat:
Niektorzy to tez chodza ze soba dlugimi latami, przez te lata wprowadzi jeden drugiego w tzw. wiek, a potem zwiazek sie rozpada od tego chodzenia tyle lat i slubu nie ma. Uwazam, ze po roku znajomosci, juz na tyle zna sie osobe, ze mozna z nia spokojnie wziac slub i tyle czasu wystarcza, zeby wiedziec, czy to ten, czy nie ten.
Wg mnie rok to mało, bardzo mało. Ale może to też kwestia wieku, doświadczeń, statusu materialnego.
O ile zrozumiałabym ślub po roku u osób powiedzmy ok. 30stki, ze stabilną pracą, mieszkaniem, jasno określonymi priorytetami, którzy wiedzą, czego chcą.
U dziewczyny, która ledwo co wyszła z wieku nastoletniego, nie potraktowałabym na serio zaręczyn, szczególnie, jak sama czuje, że to jeszcze za wcześnie, nie planuje ślubu w najbliższych latach i jest niesamodzielna finansowo, bardziej jak zachciankę, bo fajnie pochwalić się pierścionkiem i nazywać partnera narzeczonym, bo to taaakie dojrzałe i +100 do powagi związku.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-15, 18:06   #84
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Nie zgadzam sie z niektorymi postami, bo z moich obserwacji wynika ze czesciej ci co pobieraja sie mlodo, czyli do 25 lat, tworza trwalsze zwiazki i mniej lat potrzeba im na chodzenie, zeby zdecydowac sie na slub. Potem im sa starsi tym sa wygodniejsi, bardziej wymagajacy, maja swoje przyzwyczajenia, ktorych nie pozbeda sie za nic w swiecie wiec trudnej jest o kompromisy, a wiec i dotarcie sie po slubie.
Stary 2014-02-13, 15:22   #85
stelline
Raczkowanie

GG do stelline Send a message via Skype™ to stelline

Poprzedniczka ma świętą rację

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam!
stelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 15:53   #86
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Jeżeli czujesz że jesteś gotowa do zaręczyn, to się zaręcz.
To Ty i tylko Ty wiesz co czujesz i czego chcesz. Jeżeli czujesz że To TEN, otoczenie nie ma w tej sprawie do powiedzenia.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-13, 02:39   #87
Vaanessaa
Zadomowienie

Ah, moje drogie, może spróbuje jakoś odnowić temat.
Jestem w podobnej sytuacji. Z tż znamy się długi czas, ale jesteśmy razem jakieś 7 miesięcy, od jakiegoś czasu zaczął mi mówić o zaręczynach. Jest mi z nim naprawdę dobrze i kocham go. Ostatnio szukałam czegoś w szafce i znalazłam pierścionek, jestem mimo wszystko w szoku. Wyjeżdżamy na święta i pewnie pomyślał że to będzie dobra okazja. Ja mam 20 lat, on 23. Naprawdę się kochamy, jest nam ze sobą dobrze, ale mam obawy co do tego, czy to nie za szybko, co inni na to? Chociaż jak się kochamy, nie powinno mnie to obchodzić, ale obawy są. Co o tym sądzicie?
Vaanessaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-13, 03:40   #88
solll01
Raczkowanie

Wg mnie skoro masz wątpliwości/obawy to tak, to za szybko. Zaręczyny to powinien być czas wyłącznie szczęścia i wspólnego planowania, a nie zastanawiania się, co inni na to.

Wysłane z tapatalk
solll01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-13, 08:21   #89
letik
Zadomowienie

Zareczyny nie oznaczaja slubu za tydzien znam pary ktore sa zareczone kilka lat , takze co kto lubi jestes jeszcze bardzo mloda, takze nie musisz sie z niczym spieszyc.
Stary 2015-12-13, 12:17   #90
Vaanessaa
Zadomowienie

Macie rację, nikt nie każe brać ślubu od razu, a skoro się kochamy to po co zastanawiać się, co pomyślą inni..
Vaanessaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości