|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zbyt wczesne zaręczyny
Mojej koleżance chłopak oświadczył się po niecałym roku gdy mieli po 21 lat. Rodzice nie wzięli tego serio
Akceptowali chłopaka i go lubili ale uważali ze żadnych zaręczyn nie było. Po kolejnym roku facet na jakimś tam obiadku oświadczył sie przy rodzicach drugi raz i poprosił o ręke. Dopiero wtedy uznali te 'zaręczyny'. Więc jak widać i takie cyrki są - wydaje mi się ze rodzice po prostu byli staroświeccy Tylko czy warto dla rodziców to robić? Chyba ważne co para czuje nie rodzice. Autorko, nie spiesz się jeżeli czujesz się niepewnie i masz takie rozkminy. Jeżeli to jest "ten" to dacie rady i bez zaręczyn... 4 lata przed ślubem to rzeczywiście długo. Nie jestem przeciwniczką "szybkich" zaręczyn ale Ty chyba nie jestes gotowa. |
|
|
|
|
#62 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie mieszkacie razem, więc albo ty pierzesz u niego, albo on znosi swoje ciuchy do ciebie razem zmywacie i sprzątacie wasze kible, cud miód i malinki laska, tylko ktoś kto pomieszkiwał i mieszkał zna różnicę między tymi dwiema sprawami, ty sobie pomieszkujesz i bawicie się w dom, raz u ciebie, raz u niego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() jak jesteś taka pewna waszej miłości, przeżyliście już tyle razem, jesteście tacy silni, nie potrzebujecie lat, żeby się poznać lepiej, bo wiecie, że to już na pewno i na stałe - to po co przychodzisz z tym tematem na wizaż i na vitalię [klik] i może jeszcze gdzieś? zaręczajcie się, bądźcie szczęśliwi i nie zawracajcie dupy ludziom skoro i tak nie przyjmujesz niczyjego zdania do siebie. |
||||
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Po 9 miesiącach związku to jest często jeszcze cud, miód, wpatrzenie, zauroczenie i malinowe orzechy pomiędzy dwojgiem ludzi. Mało kłótni, mało kryzysów...
Ja bym poczekała jeszcze jakiś czas, tak do 1,5 roku, 2 lat i może wtedy zobaczyła, czy warto się zaręczać. Oczywiście, jeśli czujecie taką potrzebę, to jasne, może on jest akurat TYM JEDYNYM CUDOWNYM NA ZAWSZE (zdarza się i tak), ale w sumie mnie byłoby szkoda, jakby facet wydał kasę na pierścionek, który za rok, dwa czy trzy lata były "do śmieci" mówiąc kolokwialnie.
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
To zalezy tylko od tego, czy ty tez chcesz sie zareczyc. Uwazam, ze mozesz sie zareczyc, jak myslisz, ze to ten. Poza tym, zareczny zobowiazuja tylko troche, to nie jest slub, ze potem potrzebny bedzie rozwod, jak w miedzyczasie zmienisz zdanie, najwyzej zwrocisz mu pierscionek zareczynowy i to tyle. Wiec rodzina oraz znajomi, mimo, ze znacie sie tylko 6 miesiecy, tez specjanie nie powinni miec nic przeciwko, przeciez to tylko zareczyny, a nie slub. A jego odmowa nie urazisz, a jak chce sie nawet juz zareczac to widac, ze przynajmniej powaznie o tobie mysli i, ze jest z takich ktorzy wiedza czego chca, ja takich to nawet lubie. No i musisz byc bardzo w jego typie skoro tak szybko wie, ze to ta. Oby to bylo i trwalo z obu stron. Poza tym zakladajac, ze ten zwiazek przetrwa, slub dopiero za 3 lata, ty bedziesz miec 23 i bedziesz juz po studiach, on 28, uwazam, ze to dobry wiek i czas na slub.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale to kwestia podejścia. Jak widać autorka z facetem trochę się tutaj nie dobrali. To nie powód do zakończenia związku, ale lepiej to za wczasu obgadać, żeby nie stawiać partnera czy siebie w niekomfortowej sytuacji, jak przyjdzie co do czego. Trochę szacunku do partnera, mnie by uraziło, jakby sobie facet robił jaja i traktował niepoważnie coś, co jest dla mnie bardzo ważne.
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Nie powinnaś pisać się na takie decyzje,jeżeli nie jesteś ich pewna. Wiem jednak z doświadczenia,że nie zawsze takie historie muszą kończyć się źle. Ja też byłam z moim mężem bardzo krótko,kiedy mi się oświadczył. Tyle,że ja mimo to nie miałam wątpliwości. Jesteśmy razem szczęśliwi. Przed ślubem mieszkaliśmy ze sobą ponad rok,były różne spięcia,ale poznaliśmy się lepiej i upewniliśmy się w słuszności decyzji. Musisz przemyśleć tę sprawę dokładnie. Najważniejsze jest to,czego Ty chcesz,nie ktokolwiek inny. Od zaręczyn do ślubu też długa jeszcze droga. Weź to wszystko pod uwagę,a na pewno wybierzesz mądrze.
Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam! |
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nam od zaręczyn do ślubu zejdzie 9 miesięcy - ale to też tylko dlatego, że uparliśmy się na czerwiec ze względu na ślub w plenerze, w innym wypadku ze spokojem wyrobilibyśmy się wcześniej i jak szukaliśmy sali to obdzwoniliśmy (pod koniec sierpnia) również te najpopularniejsze w Poznaniu i okolicach i wszystkie miały wolne terminy w czerwcu następnego roku także niestety nie trafiają do mnie argumenty, że na salę czeka się parę lat
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Zresztą nie wiem, czy się dziwić, że ludzie się zaręczają po krótkim czasie i zaraz galop do ołtarza, skoro zaręczyny to nic takiego
|
|
|
|
#71 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A mnie smiesza ludzie chodzacy ze soba latami, ktorzy po 3 latach takiego chodzenia dalej, nie sa pewni, czy z ta osoba chca byc, a jak sie pobiora po 3 czy i wiecej latach chodzenia, czyli znajac sie juz naprawde od lat, to jeszcze czasem zaraz jest rozwod. Naprawde jak ktos chodzi 3 lata i dalej nie wie, to lepiej zeby dal sobie spokoj, bo to znaczy, ze jednak ta osoba cos nie pasuje. Z wyjatkiem osob, ktore chodza dluzej, bo jeszcze nie nazbieraly na wesele, czy wola najpierw skonczyc studia, lub osob, ktore wogole nie uznaja slubow, bo to niezgodne z ich swiatopogladem, to w takich wypadkach rozumiem. Niektorzy to tez chodza ze soba dlugimi latami, przez te lata wprowadzi jeden drugiego w tzw. wiek, a potem zwiazek sie rozpada od tego chodzenia tyle lat i slubu nie ma. Uwazam, ze po roku znajomosci, juz na tyle zna sie osobe, ze mozna z nia spokojnie wziac slub i tyle czasu wystarcza, zeby wiedziec, czy to ten, czy nie ten. Wiec jak autorka jest pewna, ze to ten, to uwazam, ze po 9 miesiacach chodzenia moze spokojnie sie zareczyc. Poza tym z mojego postu nie wynika, ze zareczyny to nic tylko, ze jednak nie to samo co slub i jak zmieni jednak zdanie, to wystarczy oddac pierscionek, a nie sprawa rozwodowa w sadzie. A to, ze autorka z facetem sie troche nie dobrali to nie doczytalam, wiec jak autorka juz w tej chwili o tym wie, z do siebie nie pasuja, to rzeczywiscie po co te zareczyny, po to zeby potem je zrywac? Colderia, kiedys i to wcale jeszcze nie tak dawno, szczegolnie na wsiach, to byla norma. Kiedys byly wogole tylko swaty i ludzie wcale ze soba nie chodzili, tylko jak dziewczyna spodobala sie, to zainteresowany przychodzil ze swatami i prosil rodzicow o reke corki, jak rodzice sie zgadzali i sama zainteresowana tez, to umawiali date slubu. I o dziwo bylo w tamtych czasach o wiele mniej rozwodow, niz teraz, gdzie wszyscy tacy "wychodzeni" i tak dobrze znaja sie latami przed slubem.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-01-14 o 10:35 |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Lazurowewybrzeze podpisuje sie w 100% pod tym, co napisałaś
o to chyba tutaj też chodzi. I decyzji by nie zmieniła. Tez dziwie sie ludziom, którzy są razem 7-8 lat i nic, zadnych zareczyn, ślubu (nie mówie o wyjatkowych wypadkach, jak to było pisane w poscie wyżej). Tyle lat to szmat czasu, a dalej człowiek nie jest zdecydowany. To takie oszukiwanie chyba siebie samego i czekanie na nie wiadomo co.
|
|
|
#73 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie- zalezy od podejścia. A ile osób tyle opinii. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi Tak/Nie. Tak czy inaczej, jeśli Autorka ma jakiekolwiek wątpliwości, to nie radzę. Jak jest pewna- niech się zaręcza.
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli czujesz,że to za szybko, to mówisz-kocham cię,ale zbyt krótko jesteśmy ze sobą,poczekajmy trochę i sprawa załatwiona.ty jednak zaczynasz to analizować. problem zaczyna się,kiedy chcesz zaręczyn,ale się ich boisz.wtedy możesz przyjąć pierścionek,bo same zaręczyny to nie koniec świata.
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-01-14 o 12:48 |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdy przyjęłam zaręczyny swojego TŻta w ogóle nie miałam w głowie tego co KTOŚ może sobie pomyśleć. Bo to MOJE życie i moje decyzje. Mam prawo do tego, by układać sobie przyszłość jak chcę i z kim chcę. Kochasz go, jesteś pewna, że to TEN facet - zgódź się. I tak jak ktoś wcześniej pisał - zaręczyny to nie kredyt. Zawsze możesz zrezygnować, gdyby facet po czasie okazał się jednak dupkiem.
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko kilka słów o sobie.
Kiedy zaczynałam studia a kiedy kończyłam byłam zupełnie inną osobą. Zmieniło mi się podejście, priorytety, a co za tym idzie przestało mi być z pewnymi ludźmi po drodze (w tym z facetem z którym byłam 3 lata). Znam tylko jedną osobę, która od studiów się nie zmieniła. Pozostałych kilkudziesięciu moich znajomych płci obojga to teraz zupełni inni ludzie niż 15 - 20 lat temu. Moja koleżanka zaręczała się 3 razy, z 3 różnymi facetami. Wyszła za czwartego, z którym nie zaręczyli się nigdy. Nikt za Ciebie autorko decyzji nie podejmie, ale ogólnie pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. |
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś przyjmuje zaręczyny z myślą 'najwyżej się rozstaniemy' to dla mnie znak, że jest za wcześnie. Różnie bywa, ale uważam że przynajmniej w momencie zaręczyn jedna i druga strona powinny być pewne na 100%. Tym bardziej, że chłopak nie wyskoczył z pierścionkiem, a spytał najpierw co o tym myślisz. Nie rozumiem więc, czemu uczciwie nie powiesz, że masz wątpliwości czy to nie za wcześnie.
Wysłane z mojej el dziewiątki : ) |
|
|
|
|
#79 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no i mi zaręczyny byłoby trudniej zerwać, bo nie uważam tego za byle co, które w każdej chwili można przerwać, pierścionek oddać, ślub, wesele i gości odwołać, i hej, nic się nie stało, idziemy balować ktoś z takim podejściem powinien poinformować o nim swojego ewentualnego partnera, żeby potem gość, który traktuje zaręczyny poważnie nie miał zaskoczenia.
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaręczyny są super przezyciem,ale myśl o tym,że zawsze jest odwrót nie jest niczym złym.wiedza o wyjściu awaryjnym daje poczucie bezpieczeństwa
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
nie bałabym się przysięgać drugiej osobie słowami ,aż śmierć nie rozłączy ,bo wiem,że jeśli popełnię pomyłkę,jest wyjscie awaryjne
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
#83 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
O ile zrozumiałabym ślub po roku u osób powiedzmy ok. 30stki, ze stabilną pracą, mieszkaniem, jasno określonymi priorytetami, którzy wiedzą, czego chcą. U dziewczyny, która ledwo co wyszła z wieku nastoletniego, nie potraktowałabym na serio zaręczyn, szczególnie, jak sama czuje, że to jeszcze za wcześnie, nie planuje ślubu w najbliższych latach i jest niesamodzielna finansowo, bardziej jak zachciankę, bo fajnie pochwalić się pierścionkiem i nazywać partnera narzeczonym, bo to taaakie dojrzałe i +100 do powagi związku.
|
|
|
#84 |
|
Zadomowienie
|
Nie zgadzam sie z niektorymi postami, bo z moich obserwacji wynika ze czesciej ci co pobieraja sie mlodo, czyli do 25 lat, tworza trwalsze zwiazki i mniej lat potrzeba im na chodzenie, zeby zdecydowac sie na slub. Potem im sa starsi tym sa wygodniejsi, bardziej wymagajacy, maja swoje przyzwyczajenia, ktorych nie pozbeda sie za nic w swiecie wiec trudnej jest o kompromisy, a wiec i dotarcie sie po slubie.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Poprzedniczka ma świętą rację
![]() Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam! |
|
|
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To Ty i tylko Ty wiesz co czujesz i czego chcesz. Jeżeli czujesz że To TEN, otoczenie nie ma w tej sprawie do powiedzenia. |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zadomowienie
|
Ah, moje drogie, może spróbuje jakoś odnowić temat.
Jestem w podobnej sytuacji. Z tż znamy się długi czas, ale jesteśmy razem jakieś 7 miesięcy, od jakiegoś czasu zaczął mi mówić o zaręczynach. Jest mi z nim naprawdę dobrze i kocham go. Ostatnio szukałam czegoś w szafce i znalazłam pierścionek, jestem mimo wszystko w szoku. Wyjeżdżamy na święta i pewnie pomyślał że to będzie dobra okazja. Ja mam 20 lat, on 23. Naprawdę się kochamy, jest nam ze sobą dobrze, ale mam obawy co do tego, czy to nie za szybko, co inni na to? Chociaż jak się kochamy, nie powinno mnie to obchodzić, ale obawy są. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Wg mnie skoro masz wątpliwości/obawy to tak, to za szybko. Zaręczyny to powinien być czas wyłącznie szczęścia i wspólnego planowania, a nie zastanawiania się, co inni na to.
Wysłane z tapatalk |
|
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
Zareczyny nie oznaczaja slubu za tydzien
znam pary ktore sa zareczone kilka lat , takze co kto lubi jestes jeszcze bardzo mloda, takze nie musisz sie z niczym spieszyc.
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
Macie rację, nikt nie każe brać ślubu od razu, a skoro się kochamy to po co zastanawiać się, co pomyślą inni..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

Akceptowali chłopaka i go lubili ale uważali ze żadnych zaręczyn nie było. Po kolejnym roku facet na jakimś tam obiadku oświadczył sie przy rodzicach drugi raz i poprosił o ręke. Dopiero wtedy uznali te 'zaręczyny'. Więc jak widać i takie cyrki są - wydaje mi się ze rodzice po prostu byli staroświeccy

nie mieszkacie razem, więc albo ty pierzesz u niego, albo on znosi swoje ciuchy do ciebie 

ktoś z takim podejściem powinien poinformować o nim swojego ewentualnego partnera, żeby potem gość, który traktuje zaręczyny poważnie nie miał zaskoczenia.