![]() |
#721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode 2008 ?
U mnie też narazie nie ma warunków na dzidzie no i ja jeszcze nie pracuje, we wrześniu bronię licencjat i potem będę szukać pracy a mój Pawcio dopiero 1,5 miesiąca pracuje i przy tym studiuje My bierzemy ślub (oczywiście oprucz miłości i tego ze nam fajnie razem itd itp) dlatego aby zamieszkac razem a to jest możliwe dopiero po ślubie bo nie mamy innego wyjscia jak mieszkac z tesciami Wynajmowanie raczej nie wchodzi w gre bo na to duuuzo pieniążków idzie a my myslimy o wlasnym domku a w okolicach warszawy wiadomo jakie sa koszty z tym zwiazane
A dlaczego ślub a nie życie na "kocią łapę"? Przepraszam ze tak ciagne temat ale ciekawi mnie to co mysla o tym inne osoby |
![]() ![]() |
![]() |
#722 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() oczywiście to jest moje zdanie i potępiam ludzi żyjących "na kocią łapę" bo skoro tak wybrali widocznie jest im z tym dobrze. I dobrze !!! ![]()
![]() |
#723 |
Raczkowanie
|
Też tak uważam tylko chciałam znać zdanie innych Najgłupsze jest to (tak było w moim przypadku) ze jak przyszli tesciowie dowiedzieli sie o naszym slubie to odrazu zrezygnowali z pomocy mi i mojemu misiowi- chodzi o taka pomoc na codzien Odrazu słyszałam ze skoro slub to czemu ja mu nie piorę itp I to jest dla mnie jedyny minus
|
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
no u nas to wszystko troszeczkę dziwnie wyszło i jakby na opak, bo mało kto chyba zaczyna rozmawiać o ślubie po tygodniu bycia razem (no, na poważnie to po miesiącu
![]() ![]() a dlaczego się na to zdecydowaliśmy? (poza miłością, oczywiście ![]() no cóż, przede wszystkim jesteśmy dorośli, mamy po 24 lata, obydwoje już od jakiegoś czasu potrzebowaliśmy stabilizacji, ja marzyłam o założeniu rodziny, TŻ również. obydwoje mieszkamy całe życie przy rodzicach, a koniec studiów i wkroczenie w nowe żyie zawodowe to dobry (jeśli nie ostatni) moment na oderwanie się od rodziców. mamy takie możliwości - ja mam mieszkanie po babci, TŻ właśnie zaczyna pracę, ja (mam nadzieję) też lada moment. przyszedł po prostu u nas taki moment w życiu, że chcieliśmy stworzyć coś własnego - własną rodzinę. inna sprawa, że nie wyobrażamy sobie życia bez siebie. a co do życia na kocią łapę - w sumie niech wszyscy robią to, co im się wydaje za słuszne. mnie to jakoś nigdy nie pociągało - zawsze chciałam mieć rodzinę "legalną" względem Boga (prawo jest dla mnie trochę mniej istotne ![]() ![]() ![]() ![]() jak na razie przede mną pisanie i obrona mgr, musze się z tym wyrobić do września, bo chcę z tym wreszcie skończyć ![]() w sumie, to ja chyba chcę wreszcie poczuć, że jestem dorosła, udowodnić to sobie i wszystkim dookoła, i to jest główny (poza miłością oczywiście ![]() powód decyzji o ślubie. a, jeśli zaraz na mnie naskoczycie twierdząc, że ta decyzja przyszła za szybko (bo krótko jesteśmy razem) i że wyglądam na zdeterminowaną samym faktem chęci wyfrunięcia spod skrzydeł rodziców, to tylko powiem, że znamy się z TŻ prawie 2 lata, i to zawsze była dość bliska znajomość. a w pewnym momencie odkryliśmy, że jest między nami jeszcze coś więcej, niż bliska więź między członkami jednej kapeli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
My też szybko zaczelismy rozmawiac o slubie Miał on być w sierpniu 2007 a sale mielismy zamowiona 1,5 roku wczesniej (potem ją odwolalismy) czyli po roku znajomosci My oczywiscie tez z miłości chcemy tego slubiku ale przynajniej mi bardzo zalezy zeby byc razem zeby ze soba mieszkac wiec penie gdyby bez slubu byla taka mozliwosc to zamieszkalibysmy bez slubu a potem sami sobie zebrali na wesele pieniazki Niestety takiej mozliwosci nie ma bo jestesmy zmuszeni zamieszkac z tesciami tzn finansowo dalibysmy rade jakos wynajac ale wtedy zero oszczednosci i odwlekalaby sie w nieskonczonosc budowa naszego wymarzonego domku tak wiec nie mamy wyjscia Co do dzieciaczkow to ja narazie nie mysle bo dopiero licencjat we wrzesniu bede bronic a potem szukac mojej pierwszej pracy Mój Paweł ma ją dopiero 1,5 miesiaca i jeszcze studiuje dziennie i za rok broni magistra wiec tez o dzieciaczkach narazie nie mysli ale sobie marzy o przyszlosci Mamy dopiero po 22 latka (Paweł prawie 23) wiec mamy jeszcze czas
dzieki za długą wypowiedz Nie dziwie sie bo my tez jakos szybko zaczelismy rozmawiac o slubie po tym jak sie poznalismy tyle ze w naszym wypadku brak funduszy i mozliwosc utraty pracy przez przyszla tesciowa zmienił date slubu z 2007 na 2008 Te fundusze i praca tesciowej to troche smieszne powody no ale my sami wtedy nie mielismy zadnych dochodow (jak to studenci) wiec na rodzicow musielismy liczyc Tzn ja od swojej strony nie mialabym problemow no ale moj tz tak no i myslelismy zamieszkac z tesciami wiec praca tesciowej byla bardzo istotna bo moj przyszly tesc jest na recie a wiadomo jak w warszawie wyglada zycie (bardzo drogie) Teraz mamy po 22 a tz niedlugo 23 i juz jakos finansowo sie odbijamy ale niestety nie na tyle zeby zamieszkac oddzielnie My niestety nie mamy innej mozliwosci niz mieszkanie u tesciow bo moi rodzice mieszkaja ok 100 km od warszawy wiec to odpada a ja teraz u mojego brata wiec niestety Tak szczerze gdyby nie to, to pewnie czekalibysmy jeszcze ze slubem i mieszkali sobie razem bez niego tak aby zebrac na sobie pieniazki i jakos sie odbic Oczywiscie cieszymy sie z niego bardzo i moi rodzice tez (tża troche mniej) ale wolelibysmy za swoje pieniadze to wszystko organizowac Co do zalozenia rodziny to najbardziej zalezy mi na tym aby budzic sie obok mojego misia i obok niego zasypiac i abysmy nie musieli jechac 24 km autobusami (takze linia podmiejska) gdy chcemy sie spotkac co zajmuje nam ok 2 godziny + 3 km na piechote przez pola Teraz chwilowo pomieszkuje u mojego tz-a bo tak sie nie da no i pisze u niego prace licencjacka bo moj komputer mi sie psuje no i nie mam internetu ale wiem ze tak dlugo byc nie moze bo i ja sie mecze i on i jego rodzice Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-07-01 o 18:48 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Rozeznanie
|
Trochę tych pytań się uzbierało.
My mamy trochę więcej lat, dlatego zdecydowaliśmy ze juz czas. Ale po kolei. zareczylsimy sie w 2004r. dawno. Potem zmarła moja mama, bardzo to przezylam, kiedy jakos doszlam do siebie zaczelismy myslec o slubie polowa (2006r), jednak zycie bywa trudne zmarl moj tata. dlatego zaplanowalismy slub na 2008r. bo wlasnie duzo razem przeszlismy moj TZ to osoba ktora mnie wspierala, byla ze mna. Ze wzgledu na takie okolicznosci zamieszkalismy razem,ale nie wyobrazamy sobie zycia bez slubu, dla nas to ma ogromne znaczenie, bo dla nas to sakrament, ktory ma nam pomoc razem przejsc przez zycie. Co do dzieci to planujemy po slubie zaczac sie starac (mam nadzieje,ze dane nam bedzie je miec). |
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kiedy dzieciaczek?Mhm planowo tak rok po ślubie będziemy się starać, a jak będzie w rzeczywistości to się przekonamy. ![]() Cytat:
Zgodze się z Tiffi1, ze przeżyć na swojej skórze śmierć mamy czy taty zwłaszcza kiedy się jest młodą osobą, to coś strasznego.Mój Tatulek odszedł pod koniec stycznia i wtedy coś we mnie pękło, coś co już się nie da pozbierać.Jestem inna.
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Ale się tych pytań nazbierało. My pobieramy się z miłości, mój TŻ jest dla mnie cąłym światem, nie wyobrażam sobie zycia bez niego. Nie chcemy żyć na kocia łapę, ślub kościelny jest dla nas bardzo ważny. Co do dzieci to planujemy tak ok. 2 lata po ślubie, tym bardziej że w chwili ślubu będziemy mieć 23 i jeszcze rok do skończenia studiów. Na całe szczęście bedziemy mieszkać sami w małym mieszkanku, ale zawsze własnym.
![]() w niedzielę podpisaliśmy umowę z orkiestrą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie przyszle panny mlode!
My sie pobieramy w kwietniu lub w maju 2008. Jak na razie to poza lista gosci nic nie zalatwilismy. Mamy z tym maly problem, gdyz mieszkamy w Anglii. Ale mam nadzieje, ze sie nam jakos uda. Co do miejsca to bedzie to na 100 % nasza Polska, a dokladnie to Zamosc, gdyz tam sie wychowalismy. Jesli chodzi o wspolne mieszkanie to my mamy juz za soba 3 lata pod jednym dachem. w sumie to wcale tego nie zaluje. nie lubie "kupowac kota w worku". w koncu nigdy nic nie wiadomo jak to sie ulozy jak ze spotkan kilku godzinnych przyjdzie spedzac ze soba 24 godziny na dobe. Odnosnie tego watku z piosenka dla rodzicow, to u nas tez tego nie bedzie, gdyz mam problem z moim ojcem i jak na razie to nie wiem czy go zaprosze. wiec glupio bym sie czula w takim momencie. A tak przy okazji, to jest ktos moze jeszcze z okolic Zamoscia? pozdrawiam i zycze milych i owocnych przygotowan. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My tez nie "uważamy" ślubu cywilnego, bo przyrzeklanie przed jakąś kobietą nie ma dla nas żadnej wartości |
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Melduję się z Lublina
![]()
#734 |
Raczkowanie
|
Hej ja też przyłaczę się do wątku: ślubujemy 26.07.2008
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a wy ile będziecie mieli latek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
Ja będę miała 23 a moj Pawcio prawie 24 a gdybysmy sie pobierali tak jak miało być pierwotnie czyli w sierpniu 2007 to ja 22 a Pawcio prawie 23 A nie boisz się ze po slubie nie beda chcieli zatrudnić młodej mężatki bez doświadczenia? Ja się własnie o to obawialam
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Zadomowienie
|
Ja będę miała 27 lat i jakoś... nadal ślub do mnie nie dociera, czuję się, jakbym miała 19 lat
![]() ![]() ![]()
#738 |
Raczkowanie
|
My będziemy mieli po 23 lata
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Obydwoje będzie mieli po 26 lat, pracujemy, pozostało mi 1,5 roku studiów uzupełniających magisterskich zaocznych - damy radę
![]()
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Nie bądźmy pesymistkami. Jak sie poszuka to się i znajdzie. Myśle, że bardziej od tego czy kobieta jest mężatką czy nie boją się pracodawcy czy ma dzieci, a jak wiadomo do tego nie potrzebny jest ślub, mąż. Nie ma gwarancji też czy jak już znajdzie prace nie wyjdzie za mąż. Wtedy również będzie bez doświadczenia, młoda mężatka. Nie zamartwiaj się. Szkoda życia. Na pewno będzie dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
My planujemy slub oczywiscie z milosci i dlatego,ze chcemy byc razem.Chcemy zasypiac przy sobie i razem sie budzic.A teraz nie jest nawet za bardzo mozliwe mieszkanie razem,bo moj TZ jest z Poznania,a ja z Wroclawia. Ale juz powoli zaczyna sie rozgladac za praca we Wrocku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj będziemy oglądać zdjęcia ze ślubu naszego znajomego.Wesele odbyło się w tą sobote.Ale jakie heca były-najbardziej to lubie wysłuchiwać czyjiś wpadek, żeby póżniej sama ich unikać.Wyobraźcie sobie, że było równo 55 osób, kiedy goście przystąpili do toastu, wszyscy uradowani staneli koło stolu z szampanem kelnerzy dumnie nalewali do szkła i się okazało,że dla 5 osób zabrakło szampanówek
![]() ![]() ![]() Niedługo obejrzymy też film z wesela, jesteśmy na 90% zdecydowani na tą kamerzystkę,ale oprócz słów, że potrafi to czy tamto chce na własne oczy zobaczyć jakie ma zdolności. ![]() ![]() Pozdrowienia dla Panien Młodych 2008. P.S Ja chce już swój Ślub ![]()
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
my z tż bedziemy mieli po 23 lata
![]() JUż mamy wszystko załatwione, podpisana umowa z kamerzysta i fotografem+ wpłacony zadatek ![]() ![]() ![]() A co do pytan, ja bede w przyszlym roku w czerwcu bronic licencjat ![]() Co do wlasnych dzieciaczkow to chciałabym tak z 2 lata po slubie ![]() ![]() dzisiaj odwiedziłam kolejny salon sukien slubnych(cuda tam maja) i nie drogo bo nowa juz od 1200zł i szyja na miare, powiedziala mi tam pani ze juz od lutego moge sie rozgladac, bo wtedy wchodza nowe modele ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznam, że na wystawie suknie były ładne..
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Rozeznanie
|
Jeśli Bóg pozwoli to:
Dokładnie za rok, gdzieś za godzinę powiem TAK! Normalnie mam stresa ( ha ha ha). A na poważnie, to rzeczyzwiście za rok - ciekawe uczucie. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Przyczajenie
|
ja będę miała 22 lata i będę na 3 roku studiów o ile wszystko zaliczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Wtajemniczenie
|
Ja będę miała 23 i będe na 4 roku studiów mam nadzieję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:10.