|
|
#241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Cytat:
Ale przy 10 widać, że apostazja również równa się ekskomunika. W takim razie jak to w końcu jest?Cytat:
W ogóle mieszają, kręcą, mącą w głowie, po co to wszystko.
|
|
#242 |
|
.
|
jak kolega mówił mi o apostazji to nie wspominał nic o ekskomunice
a pewnie by się tym pochwalił
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba spełnić odpowiednie warunki i musi byc zdjęta ekskomunika
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Bierzesz ślub kościelny bo taka jest tradycja ?
Skoro nie jesteś osobą praktykującą co usiłujesz się wytłumaczyć swojej przyszłej teściowej to po co to wszystko? Dla białej sukni i orkiestry ? Dla mnie to cyrk na kółkach i wielka farsa. |
|
|
|
#245 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Co to właściwie znaczy "rozgrzeszenie przez kapłana wspólnika grzechu nieczystości "? W sensie, że ksiądz jak rozgrzeszy to może być ekskomunikowany?
|
|
|
|
#246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co powiesz byłym apostatom? Tym, którzy się po tym akcie nawrócili? Nie mieli prawa? Nie powinni mieć takiej możliwości? Tak ma postępować Kościół? Znasz przypowieść o synu marnotrawnym? Nauki Jezusa? To nie jest mieszanie/mącenie w głowie - to konsekwencja, która wynika z tych nauk. http://gosc.pl/doc/1229785.Bylem-apostata http://znanichrzescijanie.wordpress....ie-nawrocenia/ Muniek Staszczyk nawrócił się będąc po 40stce. Gdyby urodził się później i teraz byłby 20latkiem, to bardzo możliwe, że przy obecnych nastrojach społecznych też by dokonał apostazji będąc jeszcze ateistą. Tutaj Muniek już nawrócony wypowiada się na temat chodzenia do kościoła: http://www.deon.pl/religia/duchowosc...-kosciola.html |
|
|
|
|
#247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko do tego, że nie wiadomo co jak gdzie kiedy i każdy ma inną wersję. I po co apostazje, nie może sobie być ateistą o tak, bez wypisywania się z kk, w końcu to wypisanie się gówno człowiekowi daje. Także głęboki oddech i chill ![]() ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Też tak zrozumiałam.
|
|
#249 |
|
zuy mod
|
Freelancerka - swiadek na slubie musi byc katolikiem? Myslalam, ze nie...
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Nie musi...
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Na kościelnym nie musi? Przecież wymagane są kartki do spowiedzi.
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli pisząc kościelny masz na myśli konkordatowy, czyli 2w1, to wszelkie karteczki, spowiedzi itp są widzimisię księdza.
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale niektórzy księża wymagają tych kartek.
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Powtarzam, mój facet był rok temu świadkiem i nie przyniósł kartki i nie przystępował do komunii.
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
miałam przypadek w bliskim otoczeniu, gdzie ksiądz wymagał tych kartek, kazał młodej zmienić świadka, skoro nie chce iść do spowiedzi (ateista - bez chrztu itp.), młoda powiedziała, że nie zmieni i że wniesie skargę do biskupa, bo świadek na ślubie konkordatowym pełni taką samą funkcję jak na ślubie cywilnym, może więc być katolikiem, ale nie musi. Ksiądz się upierał, że to rozumie, ale to jest wbrew jego sumieniu, dlatego zrezygnował ze ślubu, załatwił "zastępstwo"
ten ksiądz nie udziela też ślubów mieszanych... co do autorki - hipokryzja pełną gębą. przykre, że osobom oddalonym od Kościoła, szukającym, ateistom, agnostykom, bliższe są znaczenia sakramentów Kościoła katolickiego niż wielu, wielu katolikom. Ja nie wezmę ślubu w Kościele z dwóch powodów - dlatego że nie czuję się katoliczką, czuję się chrześcijanką, ale nie szukam wiary idealnej, po prostu staram się być dobrym człowiekiem; i dlatego że szanuję tę wiarę, w której wyrastałam. to, że osoby mające w nosie Kościół katolicki, przykazania Boże itp. biorą ślub w wierze katolickiej, według mnie dramatycznie umniejsza wartość tego sakramentu. Katolicy i księża z szacunku dla swojej wiary i dla Boga nie powinni namawiać czy wywierać presji na narzeczonych w kwestii ślubu kościelnego (oczywiście w ogóle nie powinno się wywierać presji na kimkolwiek ). Sami sobie szkodzą w ten sposób. Powodują, że Kościół zamiast prawdziwych wierzących osób pełen jest hipokrytów, kłamców, aktorów. Sami się infekują, byle statystyki byłe dobre, byle zdjęcia ze ślubu ładniejsze.
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem. Ja z tego powodu nie mogę świadkować psiapsiółce.
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
Cytuję: Osoby, które są świadkami na ślubie kościelnym i konkordatowym nie muszą być wierzące. Jeśli są, to ich wyznanie może być odmiennym od wyznania Młodej Pary. Jedynym wymogiem formalnym jest to, aby były to dwie osoby pełnoletnie. Ten sam wymóg pełnoletności konieczny jest w sytuacji ślubu cywilnego.
|
#258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#259 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Po apostazji, nie jest taka osoba traktowa dłużej jak katolik. Nie ma prawa do sakramentów, do pogrzebu katolickiego, Kościół generalnie trzyma się z daleka. Chrzest ma znaczenie duchowe, a że jest to realny wymiar dla Kościoła, to mamy tą rozbieżność. Apostata zostaje wykluczony ze wspólnoty przez ekskomunikę. Sama apostazja jest określana jako formalny akt porzucenia wiary i wystąpienia z Kościoła.spojrzenie Kościoła Cytat:
|
||||
|
|
|
#260 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Postraszenie biskupem powinno coś dać. Ja bym to zrobiła, jakby mi bardzo zależało.
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze to dla mnie proszenie na świadka czy chrzestną nie jest żadnym wyróżnieniem, więc darowałam uświadamianie jej. Wybrała drugą kumpelę z naszej paczki i jest ok. I tak wszystkie będziemy druhenkami ;p
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wystarczy zadzwonić do zwierzchnika...
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro niewierzący czy nienależący do kościoła katolickiego może być świadkiem, to czemu apostata nie? Też nie wierzy i nie należy już do kościoła. Przynajmniej ja tak zrozumiałam wklejony przez ciebie fragment. Świadek na ślubie konkordatowym powinien spełnić takie wymagania, jak świadek w USC, więc kwestia jego religii nie ma żadnego znaczenia.
|
|
#264 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę sobie tylko gdybać, co tą koleżanką kierowało, pewnie podobnie jak w mojej sytuacji.
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
Tak sobie was czytam i cieszę się, że mnie to nie dotyczy
![]() Ale nie rozumiem po co osobie niewierzącej ślub kościelny - sama jestem niewierząca ale nie wzięłabym ślubu kościelnego nawet gdyby rodziny naciskały. |
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niektórzy tym hajsem sypną dopiero jak zobaczą białą kiecę w kościele.
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
A gdzie się autorka podziała?
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
#270 |
|
Zadomowienie
|
??? Po prostu mam studia dzienne, dwie prace, praktyki nauczycielskie i inne zobowiązania. Nie mam możliwości (ani siły) przesiadywania tutaj codziennie.
1. NIE, nie bierzemy kościelnego dla kasy. Takie żałosne pomówienie wiele mówi o cwaniackiej moralności "oskarżyciela". Ręce opadają. 2. Wiele osób tutaj zachowywało się, jakbyśmy z TŻ rozważali zaprzedanie duszy diabłu za mercedesa. W ogóle pojawiła się terminologia "sprzedawania czegoś", jakby matka TŻ była kimś obcym. Jest po prostu trudną osobą o roszczeniowej postawie, ale to nie zmienia faktu, że to MAMA mojego Ukochanego, przyszła Babcia moich dzieci i będę miała z nią do czynienia przez całe życie. Ostatecznie oczywiście nie poszliśmy z nią do kościoła, sprawy jakoś się unormowały po długiej rozmowie z nią, jesteśmy teraz w dobrych stosunkach, choć pewnie obie będziemy jeszcze miały do siebie żal. No ale takie jest życie - otaczają nas ludzie, którzy nie zawsze chcą tego samego, ale z którymi trzeba jakoś sobie wszystko ułożyć. 3. Osoby, które mnie zjechały za wybiórcze podejście do katolicyzmu: jestem szczęśliwa z tym, jakie duchowe decyzje podejmuję w swoim życiu. Dla mnie z katolickim sakramentem małżeńskim może wiązać się równie dużo miłości, szczęścia i atmosfery cudowności jak z aktem cywilnym albo z prawosławnym obrzędem. Dzięki temu rozwiązaniu wszyscy są zadowoleni. Ksiądz ze swoją opłatą, rodzina, a przede wszystkim MY. Jest nam obojętne gdzie i kiedy się pobierzemy. Podobne podejście ma moja Mama - "możecie nosić obrączki nawet na uszach, byle byście się kochali". Czemu mam na siłę rezygnować z kościelnego? Dla jakiejś złośliwej manifestacji? Dla Waszej satysfakcji? Czy dla zadowolenia "100%" katolików? Tylko pokażcie mi ich najpierw, bo ja nie znam żadnego. A Wy? Serio znacie pary, które w wieku 24-25 lat pobierają się bez wcześniejszego współżycia? Albo pary, które przez całe życie nie zabezpieczają się przed ciążą? Wszystkich ich nazwiecie hipokrytami? Jak większość agnostyków ja i TŻ uczestniczymy w tradycjach i obrzędach jakiegoś wyznania. Tyle.
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

Ale przy 10 widać, że apostazja również równa się ekskomunika. W takim razie jak to w końcu jest?
a pewnie by się tym pochwalił 

Tylko do tego, że nie wiadomo co jak gdzie kiedy i każdy ma inną wersję. I po co apostazje, nie może sobie być ateistą o tak, bez wypisywania się z kk, w końcu to wypisanie się gówno człowiekowi daje. Także głęboki oddech i chill 

ten ksiądz nie udziela też ślubów mieszanych...