|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 | |||||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1112 | |||
Zadomowienie
|
Cześć
Cytat:
![]() Ale z kompletowaniem wyprawki nie zamierzam jakoś długo czekać ponieważ wolę sobie te zakupy rozłożyć w czasie , więc myślę ze jak będzie wszystko w porządku to w 4 lub początkiem 5 miesiąca zacznę powoli kupować ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2014-01-14 o 08:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Taa..ja też mówiłam wybranym osobom i też prosiłam, żeby nie rozpowiadać a wczoraj kumpela mi powiedziała że włąśnie się dowiedziała od naprawdę dalekiej znajomej że jestem w ciąży. Baaardzo jestem ciekawa jak ten głuchy telefon działa ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja ubranek jeszcze nie kupuje, ale koleżankom którym dzieci właśnie wyrasają zaczynają mi oddawać rzeczy i też mam mieszane uczucia, że jeszcze za wcześnie. Narazie bez oglądania wynosze do piwnicy. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj!
![]() |
#1115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1116 | ||||
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
![]() A ja mialam OM 25.10 a pierwszy pozytywny test tez 1.12 z tm, ze byla to mega blada kreska. No ale zaszlam dopiero pod koniec listopada, o czym wiem i co potwierdzilo USG ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1117 |
Zakorzenienie
|
znowu mam gorszy dzien, wczoraj bylo dobrze ale wieczorem znowu wymiotowalam.
dzis jak wstalam okropny bol glowy, mdlosci trzyma mnie to juz dobre dwa miesiace ![]() Moj chlopak nakupil mi wczoraj jakis sucharkow krakersow migdalow suszonych owocow herbate na mdlosci ale to nic nie pomaga, bardzo malo jem, gin powiedzeiala ze jak mi nie przejdzie to mam przyjsc w nastepnym tygodniu , coos mi sie wydaje ze bez tego sie juz nie obejdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1118 | |
Rozeznanie
|
kasiuulad trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! będzię napewno! Dziecko jest silne!
Cytat:
Właśnie gotuję obiad: zupa krem z brokułów, a do tego kotlety schabowe, ziemniaczki i buraczki, a do pica kompot wiśniowy ![]() Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-14 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ja trafilam do szpitala z krwawieniem to czekalam 1,5h az ktos mnie przyjmie po czym lekarz chamsko mi odpowiedzial ze bede miala lyzeczkowanie i ze od samego poczatku ciaza byla nieprawidlowa po czym na koniec rzucil ktos musial to pani powiedziec, tez wybieglam zalana lzami dopiero drugi lekarz ze mna na spokojnie porozmawial. Lekarze czasem nie maja poczucia smaku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1120 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Właśnie mamy możecie polecić jakąś fajną spacerówkę? Myślałam o czymś na pompowanych kołach ale ostatnio wpadł mi w oko concord Fusion i teraz nic nie wiem ![]() I jeszcze jedno pytanie do mam których różnica między dziećmi będzie wynosić mniej nić 2 lata jak zamierzacie rozwiązać problem wózkowy, ktoś już myślał?
![]() |
#1123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ja co wchodze na wage, to waze wiecej.....a nie pije coli, sokow malo i tylko naturalne, nie slodze niczego, odzywiam sie zdrowo , na slodycze nie mam ochoty ani na inne przekaski hahha i przybieram na wadze ![]() Sprawdzilam swoje zapiski w ciazy, i tyle co obecnie wazylam dopiero w 20 ktoryms tygodniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, "Ciąża z zaskoczenia" jest niesamowita ![]() Cytat:
![]() Ten drugi przepis... Ileż roboty! ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja akurat mojemu lekarzowi ufam w 100% i jeśli on mówi, żeby lepiej się nie szczepić w ciąży (akurat mówiliśmy wtedy o 3. dawce wzw-b), to ja się szczepić nie będę. Szczepienie na grypę to jeszcze inna sprawa - nigdy się nie szczepiłam i nie mam zamiaru. I tam jest mowa o kobietach "z grupy ryzyka" - może czasem korzyści dla matki przewyższają ewent. ryzyko dla płodu? Z różnymi lekami jest podobnie, co nie znaczy, że można je dowolnie brać w ciąży. Ale każdy robi, jak uważa za stosowne, ja tylko napisałam o sobie ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Aha, jeszcze o ubrankach była mowa - ja mam po Krzysiu ubranka i na razie żadnych nie będę kupować ![]() ![]() ![]() W 1. ciąży pierwsze ubranka kupiłam tak raczej pod koniec ciąży. Choć kusiło już wcześniej ![]() ![]()
Krzyś ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2014-01-14 o 12:18 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
no właśnie też to wyczytałam ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1126 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja na razie -1,5kg (kolejne 0,5 w dół), cokolwiek zjem to mnie mdli i przestaję mieć ochotę na następną rzecz, w sumie tylko trochę dziubię ![]() Ale mam nadzieję, że to wina Duphastonu, który mam jeszcze brać ok. 3 tyg i potem przejdzie wreszcie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Waga - w 1. ciąży na obecnym etapie miałam już z +4 czy 5 kg ![]()
![]() |
#1127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nawiązując do tematu ubranek - myślę, że zacznę je kupować, jak poznam płeć dziecka ![]() edit. Podobnie jak przedmówczynie myślę, że domowe kompoty są zdrowsze niż "soki", które wyprodukowano z soków zagęszczonych z dodatkiem całej masy chemii. Ale! oczywiście też czasem kupne soki piję, ale teraz staram się sięgać po te bardziej naturalne. Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-14 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1128 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jutro zaczynam 11 tydzień także do 3 lutego to już przekroczę chyba ten termin... A co do ubranek to podziwiam bo ja bym nie wytrzymała, żeby wszystkich nie zobaczyć ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jedna szklanka to podobno 300 kcal i strasznie dużo węglowodanów... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje dolegliwosci to jest cala litania -mdlosci cala dobe, rano nie jem przez 2-3 h bo nie ma sensu, w nocy miedzy 1 a 3 tez sie budze z tego powodu - boli kregoslup ledzwiowy - zawroty glowy szczegolnie jak czesze wlosy w kucyka to musze sie potem polozyc - bol glowy -bol brzucha : po 8-10h pracy mam twardy bolesny brzuch (boli caly) i chce tylko lezec wzdecia po wiekszosci rzeczy :d robie sie jak maly balonik ciagnacy bol kolo jajnikow - boli mnie pochwa jakby mi ktos tam noz wkladal :\ -bola piersi i prawie non stop stercza ale rosna:d - mam czasem skurcze jak okresowe ale wtedy biore nospe Apetyt mam na pierogi ruskie - co drugi dzien jem hehe do tegi ser bialy kapust kiszona i mrozonki warzywne To moje ostatnie hity Odrzucilo mnie totalnie od czekolady szokkkkkk ja bez niej zyc nie moglam.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ubranek, w poprzedniej ciąży dość wcześnie zaczęłam pojedyncze rzeczy kupować, bo akurat wyprzedaże były, więc nie mogłam wytrzymać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale tu Nam smaki robisz Cytat:
![]() ![]() Nadrobiłam ufff...
![]() |
#1132 |
Rozeznanie
|
kasiuulad jak mi Ciebie szkoda biedaku!trzymam kciuki żeby wszystko się szybko unormowało.
Byłam dziś na zakupach, noo i korzystając przecen skusiłam się na taką ciepłą bluzę (z miejscem na brzuch), sukienka wiosenną (z miejscem na brzuch) i ciepłą piżamkę, którą bede zakładała jak męża nie będzie. Dla dziecka to nie zamierzam jeszcze nic kupować, ma dopiero 2,55 cm więc przecież wszystko dla niego za duże ![]() byłam dziś na USG i malec machał do mnie rączką ![]() ![]() u mnie 10 tydz 3dzień. Na 30,01 idę na USG genetyczne
#1133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A powiedz mi z usg Ci wychodzi ten tydzień? Bo jak ja ostatnio byłam na wizycie to ginka mi powiedziała, że jak na 10 tydzień 2,5 cm to dzidzia mała i że prawdopodobnie ciąża jest młodsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1134 |
Rozeznanie
|
Zupa krem z brokułów:
Rozdzielam kwiaty brokułu, płuczę zimną wodą, zalewam wodą i stawiam na piec. Od razu po zagotowaniu się wody , odcedzam i zalewam jeszcze raz zimną wodą. Dodaję soli i Vegety, dodaję też mięsko (np. porcję rosołową). Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Doprowadzam do wrzenia, potem zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję do miękkości brokułu i pozostałych warzyw (dzisiaj miałam akurat bez pietruszki, bo okazało się, że nie mam w lodówce). Wyciągam mięso. A teraz są dwie opcje: 1. Wyciąga się blender i wkłada do garnka, miksując w ten sposób wszystko na krem. Doprawiamy do smaku. 2. Używa się rozdrabniacza z pojemnikiem albo do miski i blendera: część brokułu wyciąga się z garnka i wkłada do pojemnika (marchewkę i pietruszkę zostawiam w garnku), i rozdrabnia się, potem przekłada się z powrotem do garnka z wywarem, i pozostałą częścią brokułu. Miesza się i doprowadza do ponownego wrzenia. Doprawić do smaku według uznania. Gotowe ![]() Taką zupę gotuje moja mama – przepis dostała od mojej cioci. Przyznam się, że robiłam ją dzisiaj pierwszy raz sama. Wyszła dobra ![]() Ps. Osobiście preferuję drugą opcję zupki. PS II. Wiem, że co do gotowaniu brokułów i kalafiora są dwie szkoły: niektórzy myją warzywa i spożywają od razu z pierwszej wody, inni od razu po pierwszym zagotowaniu wylewają wodę i gotują jeszcze raz. U mnie w domu zawsze gotuje się dwa razy brokuł i kalafior, ale myślę, że zupa będzie równie smaczna jeżeli się dobrze umyje różyczki brokułu i tylko raz ugotuje. Dzisiaj pierwszy raz wymiotowałam, na szczęście trochę i już mi lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie slyszalam o gotowaniu brokula czy kalafiora dwa razy, jaki jest tego cel? Ja zawsze myje i czasem chwile mocze w cieplej wodzie, nieraz dwa razy zmieniam wode i gotuje. Slyszalam za to, ze do kalafiora warto dodac lyzke mleka i gotowac bez przykrycia. Co do wagi, to i tak zaczynalam z wyzsza niz w poprzedniej ciazy, bo nie wrocilam do swojej wagi plus przytylam 2 kg przed druga ciaza. Druga ciaze zaczynalam wiec wazac ok 54 kg teraz na plusie niby +1,5 kg , ale za to wieczorem potrafi byc nawet 58 kg! No ale nie stresuje sie, apetyt mi wraca to juz obmyslam kolejne smaczne jedzonko ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2014-01-14 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Fajnie że zakupy udane ![]() U mnie dziś pada od rana ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Współczuję zawrotów głowy. Dziś właśnie tego doświadczyłam. To najgorszy dzień EVER! Zjadłam na śniadanie płatki z mlekiem odczekałam godzinkę i wzięłam zestaw tabletek położyłam sie iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i ![]() ![]() Jeżeli chodzi o przytulańsko ![]() ![]() Witaj ![]() Cytat:
![]() ![]() Jeżeli chodzi o moich najbliższych to mama dowiedziała się pierwsza przed Tż. A to dlatego, że wypadł mi test ciażowy jak wróciłam z zakupów i wyjmowałam jej gazety o które mnie prosiła i prosto pod jej nogi wyyyyyyyyyyypadło. Jak robiłam test to czekała pod drzwiami cała rozświergolona jak by już babcią została. Moja mama jest taka, że dotrzymała tajemnicy nawet przed moim mężem udawała, że jest zaskoczona ![]() ![]() ![]() Oni oczywiście puścili nowinę po całej rodzinie Tż mimo, że prosiłam aby nic nie mówić bo są komplikacje i po co później każdemu tłumaczyć co się stało aleee gdzie tam zrozumieją. Cały swiat juz wie bo wyladowałam w szpitalu przed swietami. Trzeba było zrezygnować z sylwestra a jeszcze wczesniej z zaplnanowanych urodzin meza. Inaczej sobie to wyobrazałam ale zycie wszystko weryfikuje po swojemu. Z innej beczki. Jutro mam prenatalne. Trzęsę się jak galareta. Podekscytowana do granic mozliwosci....nie widziałam dzidzi od wyjścia ze szpitala dlatego czuję taki duży strach. Dziewczyny HELP!
![]() |
#1138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() O dodaniu mleka podczas gotowania kalafiora nigdy nie słyszałam... O ddodatkach, o których pisałaś do zupy krem z brokułów nie pomyślałam. Myślę, że kiedyś spróbuję ![]() ---- Moim rodzicom pokazaliśmy zdjęcie z USG, mama wyglądała jakby miała skakać z radości, a tata złapał się za głowę i stał jak zamurowany, ale potem cieszył się jak małe dziecko ![]() ![]() Teściom jak powiedzieliśmy, to wyściskali nas i gratulowali. Byli szczęśliwi ![]() ![]() Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-14 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | ||||
Zakorzenienie
|
jeden dzień mnie nie było, a tu tyle do nadrobienia
![]() dzisiaj tak się fatalnie czułam od rana, nie poszłam do pracy wczoraj wieczorem miałam pierwszy raz dość silne bóle brzucha, ustąpiły po kilku godzinach, ale co się namęczyłam i przede wszystkim wystraszyłam to moje ![]() do tego doszło takie rwanie w dolnej części pleców i po bokach brzucha, dopiero doświadczona koleżanka wyjaśniła mi, że to normalne bo macica się rozszerza... Cytat:
![]() Cytat:
mam te wszystkie bóle co Ty, nie oczywiście cały czas, raz jest lepiej raz gorzej. Siostra pociesza mnie jednak, że te wszystkie przykre dolegliwości miną po 3 miesiącu. Już się nie mogę doczekać ![]() Cytat:
![]() ![]() co do witaminek- na razie biorę tylko B6 ( to na nudności ) i oczywiście kwas foliowy, na własną rękę nic nie biorę- 29.01 mam kolejną wizytę, to zapytam gina czy coś jeszcze brać. Cytat:
![]() ja pewnie poczekam aż będę znała płeć dziecka, to wówczas będzie szał zakupów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Raczkowanie
|
przepraszam ze nie bede cytowac ale cały czas pisze z tel i za duzo z tym roboty.
Kilka cytatow lekarza: to jest tylko pani dziecko i nikogo poza pania ono nie obchodzi,po co pani przyjechała?powinna pani skonsultowac telefonicznie, pewnie brała pani goraca kapiel...a jak sie dowiedział ze mam dziecko z ospa to juz wogole wydarł sie po co wogole pojawiłam sie w szpitalu....wtedy juz nie wytrzymałam i wyszłam z gabinetu... Całe szczescie rano juz byli inni i cała reszta jest miła tylko ten jeden psychol a dzis przespałam prawie cały dzien bo okropnie bolała mnie głowa, cisnienie miałam 80/50 a teraz tez czuje ze znowu zaczyna bolec... A co do przyczyn krwawienia to nie wiadomo, kilka razy miałam robione usg i słyszałam ze jestem wyleczona.. Co do wozkow.u mnie była roznica 18mc i jak szłam sama na spacery starszy troszke szedl a jak sie zmeczył to sadzałam go w nogach mlodszego ale wtedy miałam wozek starszego typu gdzie bylo sporo miejsca bo w tych nowych gondolach to by sie nie zmiescił. Natomiast jak młodszy troche podrosł to kupiłam za niewielkie pieniadze podwojna spacerowke, taka jeden za drugim i tym smigalismy.była chyba firmy marco i nie była bardzo duza. Natomias nie wyobrazam sobie jedna reka pchac wozka a druga rowerka, dla mnie to bardzo nie praktyczne. Lepiej kupic taka dostawke/ platforme ktora doczepia sie do wozka i starszak na tym stoi.coraz bardziej popularne sa. Dziekuje Wam za ciepłe słowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:08.