|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sekrety zawodów
Mi się podobają takie jednorazowe aplikatory, którymi można się pomalować np. szminką. Widziałam takie w inglocie.
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo ze sa 3 rozmiary kubkow (small, medium, large) i mowiac 'Can I have a latte with skimmed milk please' zostanie powtorzone 'medium latte with skimmed milk for you' albo zapytaja sie 'you want a medium one yes? nigdy nei zapytaja jaki rozmiar. zawsze powtarzaja medium a my glupi bierzemy bo nam skrzetnie to zostalo podpowiedziane ![]() nauczyli mnie tego na 4 h wstepnym szkoleniu jak chcialam pracowac w coscie 9ale w sstarbucks jest to samo) firma na tym zarabia wiecej
Edytowane przez olka_222 Czas edycji: 2014-01-15 o 13:30 |
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Konto usunięte
|
Zależy od firmy. Równie dobrze reklamacje można zamknąć z informacją, że miły klient otrzymał umowę i cennik a w razie niejasności miał 10 dni na odstąpienie od umowy.
|
|
|
|
|
#95 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W MACu nie dezynfekuja. Przynajmniej w moim. No, chyba, ze na zyczenie . Na stoiskach Bobbi Brown rowniez pani dezynfekuje jak ma nastroj. Mimo wszystko kiepsko ta dezynfekcja wyglada.Zawsze jestem w szoku tez jak ktos wybiera sie na pelny makijaz do perfumerii. ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
.
|
||
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Właściciele barów i restauracji są zobowiązani do uwidaczniania szczegółowego cennika całego aktualnego menu. Ceny potraw powinny być uwidocznione w sposób czytelny, cennik zaś wywieszony w miejscu ogólnodostępnym wewnątrz lub na zewnątrz lokalu w pobliżu drzwi wejściowych. Chodzi o to, by konsument mógł poznać ceny przed złożeniem zamówienia, a nie dopiero przy płaceniu rachunku i żeby była to cena całkowita, a nie np. za 100g kotleta schabowego.
Cytat z poradnika konsumenta Polecam zapoznać się z całością (dostępny na stronie federacji konsumantów), można dowiedzieć się wielu bardzo ciekawych rzeczy.---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44622985] A jestes pewna, ze szminka tylko tym aplikatorem byla nanoszona? Jestes pewna, ze nikt nigdy szminki nie zmacal? Ja bym nie byla .[/QUOTE]Też maluję się tylko po dłoni, nigdy w życiu taką używaną szminką bym ust nie dotknęła ![]() No przecież jak bakterii nie widać to ich nie ma, co nie? ![]() A co do tych testerów: nie mama na ten temat zielonego pojęcia, ale ciekawi mnie, dlaczego jak zabraknie testeru w sklepie (np w Inglocie) to panie nie wyciągną pierwszego lepszego produktu i nie przylepią najklejki "tester" tylko czekają na "testery od firmy"? A gdyby z tą pigmenctacją było tak łatwo, to wszystkie cienie na rynku byłyby och ach, a nie że płacę 50 zł za paletkę nyx przy czym 5 z 9 cieni jest całkowicie niewidczona na powiece (używam bazy), a w drogerii tester mnie zachwycił? Może to kwestia przechowywania produktu w sklepie/transortu albo nietrafionej serii? Edytowane przez ahoooj Czas edycji: 2014-01-15 o 16:21 |
|
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
W kwestii widocznych cen - calkiem niedawno byla afera z lokalem w Gdansku, w ktorym Norwegowie (?) Za koniak zaplacili spore tysiace. Za dwie lampki.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44622985]
Zawsze jestem w szoku tez jak ktos wybiera sie na pelny makijaz do perfumerii.[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Ja nie rozumiem czemu ktoś wybiera opcję płatnego makijażu w drogerii w sytuacji, gdy robiony jest testerami z półki. Ani to higieniczne, ani opłacalne. A poza tym (jak mówiła mi w zaufaniu dziewczyna pracująca w jednej z drogerii) ich stylistka dobrze wykonany makijaż to może na youtubie widziała. |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
bo pewnie się z tego rozliczają - określona ilość produktów idzie na sprzedaż (więc nie mogą sobie wziąć czegoś, co jest przeznaczone dla klientów), a osobne zamówienie obejmuje testery nie do sprzedaży. Tak mi się wydaje.
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
O matko, przypomina mi się sytuacja wybierania bronzera na wyspie paese. Pani uparła się, że mi go nałoży brudnym pędzlem, który miała przytroczony do pasa, a na moje sprzeciwy zareagowała tak, że wzięła ten pędzel i objechała sobie nim przetłuszczone (po całym dniu i tonie innych produktów) poliki i czoło, żeby mi udowodnić jaki to super produkt.
|
|
#102 |
|
Zakorzeniona
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;44613943]Dlaczego? Zawsze myślałam, że lepiej wziąć danie dnia robione hurtowo na świeżo, zamiast odgrzewanego kotleta z reszty karty
[/QUOTE]Ja ogólnie radzę unikać czegokolwiek, co jest w restauracjach, kinach czy tego rodzaju miejscach nagle w promocji albo jest natarczywie promowane. Np. kiedy pracowałam w kinie nagle zrobili mega przecenę na popcorn, ponieważ nie zauważyli, że zbliża się koniec ważności ziarna. Tak samo z wszelkiego rodzaju drinkami - jeśli nagle jakiś drink jest dużo tańszy, to istnieje szansa, że prawdopodobnie się nie sprzedaje i butelka z danym alkoholem stoi tak długo, że już nadaje się do wyrzucenia, więc próbują to sprzedać. Podobnie jest w restauracjach - jak nagle jakaś pizza jest pizzą dnia, to możliwe, że składniki na niej podane mają bliski koniec ważności. |
|
|
|
|
#103 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
A czy w każdym zakładzie fryzjerskim powinien być cennik? Rzadko się z nim spotykam, a wydaje mi się, że to chyba też obowiązek.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzeniona
|
Jeszcze mi się przypomniało. Często jest tak, że klienci (szczególnie kobiety) krępują się wziąć cokolwiek w największym rozmiarze (nie mówię o kawie, ale o czymś typu fast food - największe frytki, największą colę itp.). Raczej jak dziewczyna idzie na randkę z facetem, to nie prosi: "Poproszę mega pizzę i mega colę"
Więc w jednej z moich prac radzono nam, aby wciskać duże napoje jako średnie. W sensie ktoś prosi średnią colę, Ty nabijasz dużą, lejesz dużą, jeśli ktoś powie, że za wielka, to dajesz niby najmniejszą (a tak naprawdę średnią). W większości jednak klienci nie protestowali. Różnica w cenie była niewielka, więc często jej nie dostrzegali. A gdyby zauważyli, to kazano nam przepraszać i mówić, że nastąpiła pomyłka Chodziło o zbieranie premii, bo nagradzano nas za sprzedaż powiększanych produktów.
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Z napojami (ogólnie z porcjami) jest tak, że różnica między średnią i duzą porcją jest stosunkowo mała. Jak proponują średnią kawę, to kotwiczysz się na tej cenie i porównujesz cenę z dużą, którą jest korzystniejsza. Na małą nawet nie patrzysz, bo i po co, skoro dużą możesz mieć dopłacając tylko 3 zł. Kij, że wpadłaś na małą
|
|
#107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-01-15 o 17:48 |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze jestem w szoku tez jak ktos wybiera sie na pelny makijaz do perfumerii. .[/QUOTE] JA też. Cytat:
Po czym słyszy do zapłaty proszę 50 zł: 30 cięcie, 5 mycie 15 modelowanie. |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
1. McDonald's
Sekret... jest taki że wszystko co jecie jest tak sterylne jak w laboratorium. Ja nie żartuję. Alarm dla pracowników co godzinę na mycie rak, przy dotknięciu twarzy - myjesz ręce, przy dotknięciu czegokolwiek co nie jest jedzeniem z twojego stanowiska pracy (np pieczesz bułeczki i dotkniesz czegoś typu wiatrak) - od razu cię gonią do mycia rąk. Do spadnie na ziemie, jest kopane pod szafkę żeby się nikt o to nie zabił a sprzatane na koniec dnia, bo nie ma czasu na to w trakcie. Sekret nie sekret, niektórzy są w szoku ![]() 2. Nauczyciele Na zajęciach zrobiliście dwa zadania bo przez 30 minut klasa powtarza coś czego nie rozumiała? To nic, konspekt lekcji wygląda perfekcyjnie i z pewnością umieszczone są w nim elementy audio bądź video. 3. Kawiarnie Ciasta są mrożone i podgrzewane w mikrofali jak zabrakło sosu czekoladowego to zasypałyśmy toffi kakao i było ciemne 4. Promocje/hostessy/promotorzy marek Najczęściej nie mają pojęcia o czym mówią, wzorują się jedynie na biednych materiałach które może dostali, albo nie dostali, od szefa, a całą resztę biorą po pierwsze z etykiet produktów (albo karteczek informacyjnych przy sprzęcie w przypadku sprzetu elektronicznego) do tego dodają swoją piękną mowę plus oczy = kupujesz produkt. |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Konto usunięte
|
A jestes pewna, ze szminka tylko tym aplikatorem byla nanoszona? Jestes pewna, ze nikt nigdy szminki nie zmacal? Ja bym nie byla .[/QUOTE]Nie wiem, ale to było szminka w słoiczku, więc bezpośrednio na usta się tego nie nałoży, a paluchem nie wiem, czy ktoś by w tym gmerał. Mi szkoda by było pobrudzić palce
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jedzenie jest tekturowe i sterylne, dlatego tak trudno się zatruć w maku jedzeniem- bo po prostu tam wszystko jest myte i dezynfekowane. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Konto usunięte
|
Niesamowite dacn ze sie tym z nami dzielisz. Jakbysmy nie wiedzieli. Ja tylko mowie ze o proces przygotowania podgrzewania produktu mozna byc jak najbardziej sppokojnym
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-01-15 o 19:29 |
|
|
|
|
#115 | |
|
DOMator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
Elfia chyba bylam w innym bio wayu bo w moich klient nie ma kontaktu z jedzeniem i nic sobie nie naklada
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja o procesie przygotowania i serwowania dań piszę. Tam serio jest sterylnie- wiem bo widziałam z tej drugiej strony.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
To bioway i greenway to nie jest to samo pod inna nazwa?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#119 | ||
|
DOMator
|
Cytat:
W Polsce taka opłata za serwis jest spotykana rzadko. Osobiście spotkałam się z taką dopłatą tylko w restauracji Geslerowej. Podejrzewam, że praktykuje to we wszystkich restauracjach, które firmuje swoim nazwiskiem. O ironio, nie spotkałam bardziej olewającej i niekompetentnej obsługi, niż w jednej z jej restauracji. Gdybym mogła, nie dałabym tym panom złamanego grosza ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2014-01-15 o 19:43 |
||
|
|
|
|
#120 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A nie, że oczyszczanie twarzy miało kosztować 70 zl, a tutaj nagle 100 zł. Miałam też podobną sytuację u fryzjera, totalna samowolka, fryzura wieczorowa (tak się tylko nazywała, w praktyce zwykłe loki robione prostownicą + trochę lakieru) 90 zł, a nastawiałam się na 60 zł (tyle podali na początku), bo (uwaga) została użyta jakaś odżywka regenerująca bez mojej wiedzy. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

Ja zaczynam.
.

[/QUOTE]