Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-16, 11:16   #421
kate1623
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
1Jakiego masz wspaniałego męża-to powinno być naturalne i normalne...

2.A za mną chyba najgorsza noc w ciąży.
1.Czy taki wspaniały będzie to wyjdzie po narodzinach
2. ja już takich kilka zaliczyłam stąd moje odsypiania w dzień

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Piszecie o chrzcie "dla dobra dziecka"... ale za bardzo nie rozumiem Waszych motywacji. Nie żyjemy w średniowieczu, żeby "poganie" byli paleni na stosie. Skoro, jak piszesz koziemleko, uważasz się za ateistkę to po chcesz chrzcić dziecko? Pytam tylko z ciekawości, no bo co, zamierzasz je wychowywać zgodnie z wiarą katolicką, uczyć pacierzy, chodzić z nim do kościoła itp. ? Czy chodzi o to że dziecko nie będzie miało komunii potem (czyt. nie dostanie kupy prezentów, bo ten obrządek został w większości do tego właśnie sprowadzony)?

Uważacie, że dziecko niechrzczone będzie miało nieprzyjemności w życiu?
Jakie?
Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość

To są delikatne tematy, nie zamierzam cię przekonywać do swoich racji, ale oczywiście wytłumaczę co mną kieruję

Ja uważam się za ateistkę, ale jestem wychowana w wierze. Mój tż za to nigdy nie deklarował ateizmu i chce ochrzcić dziecko. Dziecko ma dwoje rodziców i nie tylko ode mnie to zależy. Jak ksiądz nie będzie chciał ochrzcić to mi tym żadnej krzywdy nie zrobi
Moje dziecko będzie miało prawo wyboru religii. Ja wprowadzę je w świat katolików, ale jeśli zostanie ateistą czy zacznie wyznawać inną religię to jego sprawa.
Tak, chodzi też o komunię - ale nie o prezenty , raczej o relacje z rówieśnikami. Dla każdego (albo większości) z nas komunia była wyjątkowym wydarzeniem, nie chcę pozbawiać tego swojego dziecka.

Jakie nie przyjemności? Jestem pedagogiem i widzę jakie dzieci potrafią być okrutne dla siebie. Dziewczynki ubrane od stóp do głów w różu szykanują inną, która ubiera się w inne kolory. Jak dzieci wyczają, że któreś dziecko jest nie ochrzczone to na pewno to wykorzystają. A jak wytłumaczyć 8- latkowi, dlaczego wszyscy chodzą na religię? Dlaczego uczą się modlitw? Mają spotkania w kościele? Jak wytłumaczyć po komunii jak każde dziecko przyniesie jakiś prezent do szkoły, a moje nie? Jak wytłumaczyć to, że po prostu jest inne?

Jest wiele powodów żeby ochrzcić dziecko

:
Cytat:
Dla mnie instytucja kościoła jest tak zakłamana, że masakra. Moje poglądy i tak świata nie zmienią, a uważam, że nikomu krzywdy tym nie zrobię.

Po co np jest kolęda? Zresztą praktykowana tylko w Polsce - ah te zacofanie Jak ksiądz nie pochlapie mi mieszkania wodą święconą to Bóg ześle na mnie jakieś plagi? Podobno on i tak jest wszędzie więc po co święcić mieszkania? Ja rozumiem cmentarze - leżymy w świętej ziemii, ale po co mieszkanie?
No po co? Po to, żeby ksiądz przyszedł i obejrzał jakie masz warunki. Ile kasy może od ciebie wyciągnąć i oczywiście, żeby zgarnąć kopertę
Chciałam się odnieść, ale koziemleko powiedziała dokładnie to co myślę.
W mojej rodzinie większość była prawosławna ( u nich nie ma komunii) i moja mama postanowiła mnie ochrzić w wierze katolickiej bo właśnie nie chciała bym odstawała od dzieci, a co będzie później to sama wybiorę Dziękuje jej za to bo pamiętam jaki to był szał komunijny cała 2 klasa podstawówki minęła na przygotowaniach do tego dnia. Sukienki, modlitwy, ćwiczenia w kościele itp.
Na obecną chwilę jestem wierząca niepraktykująca bo wkurza mnie instytucja kościoła i mam awersję do księży.Czasem idę do kościoła nie tyle na mszę co dla swojej własnej potrzeby. Moje córka zostanie ochrzczona i pójdzie do komunii jeśli później stwierdzi, że zmienia wiarę bądź w ogóle zostanie ateistką nie będę jej zatrzymywać.

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że kurierzy z mojego miasta koniecznie chcą mnie zobaczyć nago
Dzisiaj był już 3 raz kiedy to w trakcie kąpieli przyszedł kurier
A jacy zaskoczeni są kiedy otwieram im taka ociekająca wodą, w samym szlafroku

Ale mam już łóżeczko Jak TŻ przyjdzie to będziemy otwierali paczkę, bo sama jej nie dźwignę - już się nie mogę doczekać
Uuuu szaleństwo gratuluje zakupów

Muszę się dzisiaj wyłonić z domu przejdę się do galerii handlowej na zakupy

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:17   #422
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
ehh tez uciekam do lozka, padam z nog
Ale przynajmniej wszystko dzisiaj zalatwilismy Nati u dentysty bardzo dzielna, mina mojego tzta bezcenna jak do gabinetu weszla czarna jak smola murzynka dentystka To byla tylko kontrola, ale super podejscie do dzieci, najpierw jej tlumaczyla co do czego sluzy, pokazywala No i najwazniejsze, podobno ma piekne zeby, zdrowe, zadnych uszczerbkow Dostala zabawke i byla uchachana A 5 lutego ide ja zapisac do szkoly i normalnie plakac mi sie chce, ze ten czas tak szybko leci Dobranoc
dzielna Natalka ach czas leci nieubłaganie, tylko my ciągle piękne i młode

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Witamy się w nowej części wątku!! Super go urządziłyście!
Od wczoraj mam założony pessar. Po obchodzie prawdopodobnie wyjde Także trzymajcie kciuki bo one zawsze cuda działają. Jak będę już w domu to napewno częściej będę się odzywać

Sent from my C6903 using Wizaz Forum mobile app
a więc są

Cytat:
Napisane przez kolba Pokaż wiadomość
Trisdom tylko u mnie jest kwestia kolana jeśli chodzi o wagę. Jestem po trzech zabiegach na nim i każdy dodatkowy kg sprawia, że czuję go mocniej Ortopeda z gin rozwazaja nawet wcześniejsze rozwiazanie ciazy, żeby nie zniszczyć go dokumentnie, ale ja sie nie zdecyduję - jeszcze za dobrze pamietam strach o wczesniaka.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
współczuje problemów z kolanem

Cytat:
Miałam robić masaż krocza, ale naszły mnie wątpliwości. Czy takie regularne naciąganie nie spowoduje trwałego rozciągnięcia? Bo nie chcę potem się spinać na agrafki Czy nie lepiej już pęknąć, być zszytą - pomęczyć się tydzień i później wyglądać normalnie w tych rejonach? Czy jednak to się aż tak nie rozciąga
ja też chciałam, ale nie wiem czy przy tych moich skurczach i twardnieniu brzucha mogę, więc sobie odpuszczę przynajmniej do kolejnej wizyty
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:18   #423
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Nie wiem czy to nie gorzej
Nie strasz
Mój tż wie, że jeden niefajny ruch z jego strony i wylatuje w samych skarpetkach Już tak raz zrobiłam z jednym facetem i teraz też nie będę miała litości.

Zresztą to zależy od człowieka, a nie od zawodu

To się pocieszyłam
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:25   #424
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Witam z zimowej Warszawy
Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Warszwa wygląda dziś ślicznie. Ja bez wystawiania nosa spod kołdry widzę drzewa pokryte śniegiem
To ja dla przeciwwagi pochwalę się że w Małopolsce piękna słoneczna, wiosenna wręcz pogoda

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Nie śpię czaję się na otulaczek, jeszcze 4 godz do końca licytacji, zdążę się zdrzemnąć Zresztą i tak nie dam dużo za używany aż tak mi nie zależy

Kolba nie chrzań, co to jest 9 kilo w ciąży ja się tam świetnie czuję z moimi na plusie
co to za otulaczek? pochwal się

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Witamy się w nowej części wątku!! Super go urządziłyście!
Od wczoraj mam założony pessar. Po obchodzie prawdopodobnie wyjde Także trzymajcie kciuki bo one zawsze cuda działają. Jak będę już w domu to napewno częściej będę się odzywać

Sent from my C6903 using Wizaz Forum mobile app

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Witam
Dziś o 16 mam wizytę u gina
Niestety cora w nocy zaczęła goraczkowac i dziś siedzi w domu ze mną. Oby to nic poważnego, bo ledwo co wyzdrowiala a tu kolejna choroba
Wczoraj dostałam rabat na 50zl na ebay.co.uk, więc chyba zamowie butelki albo sterylizator Zawsze to 50zl taniej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ooo co trzeba zrobić aby dostać taki rabat?
Stary 2014-01-16, 11:27   #425
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Tak sobie właśnie pomyślałam, że ta apteka Gemini to ma niezły biznes na nas

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:28   #426
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Ten brzuch na pewno dodaje mi seksapilu
Pewnie nawet nie zauważył

Cytat:

To się pocieszyłam
No, ale masz rację

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:31   #427
bejb200
Raczkowanie

Talking Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5

Dziewczyny nie było mnie tydzień, a tu tyle do nadrobienia;-( nie wiem czy mi się uda!!
Z dobrych rzeczy - robiłam krzywą cukrową, wszystko wyszło bardzo dobrze, wyniki wszystkie w normie, trochę tylko hemoglobina mała;-(
W piątek wizyta u lekarza, dowiem się co i jak i Wam napiszę;-) teraz u mnie 29 tydzień!
Mam do Was pytanie- czy jeśli macie jakoś wadę wzroku konsultowałyście to wcześniej z okulistą? Do jakiej wady powinno się zgłosić do okulisty?
Nie mam zbyt dużej wady ( - 2 w prawym i -2,25 w lewym) ale wolę się upewnić;-)
bejb200 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 11:33   #428
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolba Pokaż wiadomość
Mmhym może faktycznie przesadzilam z tym linczowaniem, ale coś na pewno jest na rzeczy. Sama pochodzę ze wsi i pamietam jak były traktowane dzieci innego wyznania. Ksiądz tez miał w tym swój udział, bo na każdym kroku to wypominal. A takich co nie chrzczą i nie chodzą do kościoła, to potrafił na mszy wyczytać. Pamietam, że kiedyś nawet pogrzeb odprawił przed kościołem, bo gość był alkoholikiem i nie uczęszczał na msze, ale żona była bardzo pobozna - jak to na wsi.
Nie wiem, wydaje mi się, że brak chrztu może spowodować niepotrzebne problemy i komplikacje w przyszłości dziecka. Na o poza tym jedno mamy juz ochrzczone.
A nie wiecie czy mozna mieć tych samych chrzestnych dla dwójki dzieci???
No to tu wyraźnie wina tylko i wyłacznie księdza - a wszytskie wiemy, że się tacy mogą trafić, że potrafią życie uprzykrzyć jak sie postarają, nawet gdyby się świętym za życia było.
A kto Ci będzie sprawdzał czy rodzeństwo chrzczonego dziecka ma takich samych chrzestnych? Mnie się wydaje, że to bez znaczenia

Cytat:

mhymm
- a dziecko przed snem nie wycisza się od takiej karuzelki?? Zawsze to coś, co przyciągnie jego uwagę i wtedy będzie sobie spokojnie w to patrzeć
No własnie... Bo dla mnie wyciszenie i przyciąganie uwagi to dwie przeciwstawne rzeczy Ale kurczę nie wiem, nie mam praktyki

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam już prawie wszystko oprócz wózka.. jest to dla mnie temat nie do ogarnięcia.. za dużo tego wszystkiego.. wiem tylko, że chce żeby był lekki (będziemy go znosić z II piętra), żeby miał amortyzację, pompowane i skrętne koła.. model 2w1 do 1400zł.. może któraś coś poradzi albo odradzi?:P
Jak znowu polecę Navingtona Cadeta, to chyba bana za reklamę na wizażu dostanę

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak planujecie rozwiązać kwestię obiadów? Bo szczerze mówiąc to nie wiem czy będzie czas żeby codziennie coś gotować? Wiem że zupy można mrozić, ale co np. z przygotowanym mięsem?
U mnie mąż akurat dużo gotuje, jak tylko ma czas, więc on się zaoferował, że jak Mała będzie, to przejmie w większości na siebie ten obowiązek. Ale mam zamiar coś powekować (bigos) czy pomrozić (pierogi). Z tym, że ja mogę spokojnie żyć bez obiadów - po prostu jakoś od zawsze mogłyby dla mnie nie istnieć... Wolę kanapki wszamać czy jajecznicę Tu tylko kwestia mojego męża.

Cytat:
Wydaje mi się, że kurierzy z mojego miasta koniecznie chcą mnie zobaczyć nago
Dzisiaj był już 3 raz kiedy to w trakcie kąpieli przyszedł kurier
A jacy zaskoczeni są kiedy otwieram im taka ociekająca wodą, w samym szlafroku
A nie chcą potem bardzo pomóc we wniesieniu paczki? Najlepiej prosto do sypialni?

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
no właśnie.. ja teraz przyzwyczaiłam swojego, ze codziennie świeży obiadek na stole, a jak się Młody urodzi no nie wiem jak to rozwiązać, zeby brzuchy były pełne dlatego też chcę, żeby od razu po porodzie był ze mną przynajmniej ten tydzień (może uda się dłużej) i zobaczył jak to jest z opieką nad noworodkiem.. że nie zawsze będzie czas na ugotowanie obiadku i zrobienie jakiegoś ciasta
A myślisz, że Twój tż nie jest świadomy, jak to wygląda? Mojego bracia uświadomili Poza tym zawsze jest szansa (skoro rodzić masz w 20 min) że Młode będzie spało 20 godzin na dobę I znudów będziesz obiady 3daniowe gotować

Cytat:
Jak dobrze, że mój tż nie jest kurierem

Ale jest hydraulikiem
Mój też po domach jeździ

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:35   #429
teQiba
Moderator

Cytat:
Nie strasz
Mój tż wie, że jeden niefajny ruch z jego strony i wylatuje w samych skarpetkach Już tak raz zrobiłam z jednym facetem i teraz też nie będę miała litości.

To się pocieszyłam
Żartuję - myślę, że motyw hydraulika to z tanich erotyków jest

I pewnie, że to od człowieka zależy
Ja o mojego się boję tylko jak jest pijany, bo odnoszę wrażenie, że sam to by nic nie zrobił, ale gdyby jakaś dziewczyna naciskała to raczej by się mocno nie bronił

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Oj ma
Stary 2014-01-16, 11:38   #430
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Dzień dobry z kawką! Nadrobiłam ale jakoś nie mam nic do powiedzenia
powodzenia wszystkim na wizytach dzisiejszych, dla schorowanych zdrówka
elunka Tu nie masz nic do powiedzenia? nie wierzę

Cytat:
Zalezy jak chcesz - jak nie zlozycz zadnego podania to na start dostajesz 20 tyg macierzynskiego 100% platny. Potem sobie mozesz przeduzyc o dodatkowy macierzynski i rodzicielski - tylko rodzicielski jest wtedy platny 60%.
A jak chcesz caly rok 80% platny to musisz do 14 dni po porodzie zlozyc podanie i zalaczyc oswiadczenie ojca ze on nie bedzie korzytal z rodzicielskiego.
a gdzie to sie to podanie sklada?

Cytat:
Napisane przez bejb200 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie- czy jeśli macie jakoś wadę wzroku konsultowałyście to wcześniej z okulistą? Do jakiej wady powinno się zgłosić do okulisty?
ja mam wadę wzroku, nie taką bardzo duzą (-2 i -2,5) i nic z okulistą nie konsultowałam? po co konsultować cokolwiek z okulistą
Stary 2014-01-16, 11:40   #431
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
A nie chcą potem bardzo pomóc we wniesieniu paczki? Najlepiej prosto do sypialni?
Kto ich tam wie - może wstydzą się zaproponować

A za tego Navingtona to Cię zaraz zgłoszę

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Do pracodawcy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 11:42   #432
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny nie było mnie tydzień, a tu tyle do nadrobienia;-( nie wiem czy mi się uda!!
Z dobrych rzeczy - robiłam krzywą cukrową, wszystko wyszło bardzo dobrze, wyniki wszystkie w normie, trochę tylko hemoglobina mała;-(
W piątek wizyta u lekarza, dowiem się co i jak i Wam napiszę;-) teraz u mnie 29 tydzień!
Brawo za wyniki Kciuki za jutrzejszą wizytę
A co do okulisty, to ginekolog chyba by Cię skierował, gdyby uznał, że jest taka potrzeba. Ale może zapytaj go o to jutro.

Magduś, ja ostatnio złozyłam zamówienie moje i mamy na 751 złotych i w gratisie dostałam 10 paczek chusteczek, 12 tab. witamin ciążowych i 4 tabletki na przeziębienie w ciązy. Się szarpnęli
To już w hebe kiedyś za zakupy za 20 złotych babeczka mi rzuciła 7 par wkładek laktacyjnych chicco

Drugie serce
Stary 2014-01-16, 11:43   #433
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
ca
Ja mam i byłam w listopadzie u okulistki, ale kazała mi przyjść w lutym (termin mam na II połowę marca). Z tego co pamiętam mówiła, że każda wadę trzeba skonsultować a kazała mi tak późno przyjść, bo bez sensu mierzyć parę miesięcy przed porodem ciśnienie dna oka. Więc się muszę wybrać. Ja mam wadę -1, -1,25 i mówiła że po ciąży może się wzrok popsuć, przed nie. Ale te ciśnienie dna oka trzeba przed porodem zmierzyć.
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:43   #434
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
A za tego Navingtona to Cię zaraz zgłoszę [COLOR="Silver"]
Jakby mi chociaż grosza rzucili...

Drugie serce
Stary 2014-01-16, 11:45   #435
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień dobry
co to za otulaczek? pochwal się
Prosze bardzo zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację Otulaczek motherhood - nawet wzór takie jaki chciałam, w kwiatko-kropki - tyle że nie różowo- czerwony, a niebiesko zielony. Poszedł za 20,07
http://allegro.pl/otulaczek-motherho...tml#tabsAnchor

A dzisiaj kurier przyniósł mi zamówiony becik Jeśli którejś się spodobał na zdjęciu, to polecam kupno, jest śliczny, mięciutki w dotyku i ciepły. Zdjęcie dokładnie odzwierciedla kolor, przynajmniej na moim monitorze. W dodatku jest większy niż normalny rożek, spokojnie posłuży na jesień jako lżejszy śpiworek, a dla malucha można go fajnie upiąć. Także jestem bardzo zadowolona
Elunka, Kate, Maggie dzięki za pomoc w wyborze rozmiaru stanika, pasuje

Pedze zrobić drugie śniadanko i będę nadrabiać bo widze że nowa dyskusja się wywiązała...
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:46   #436
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:

Magduś, ja ostatnio złozyłam zamówienie moje i mamy na 751 złotych i w gratisie dostałam 10 paczek chusteczek, 12 tab. witamin ciążowych i 4 tabletki na przeziębienie w ciązy. Się szarpnęli
To już w hebe kiedyś za zakupy za 20 złotych babeczka mi rzuciła 7 par wkładek laktacyjnych chicco

o dżizas! zwariowałaś no faktycznie się szarpnęli...

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:47   #437
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
No własnie... Bo dla mnie wyciszenie i przyciąganie uwagi to dwie przeciwstawne rzeczy Ale kurczę nie wiem, nie mam praktyki
No ja właśnie też nie wiem
ale kiedyś widziałam jak te światełka z projektora się kręciły po suficie i sama miałam ochotę się w nie gapić
Ja nie będę miała na początku maty edukacyjnej więc chciałam chociaż karuzelę

Poza tym wydaje mi się, że karuzela może też przyciągnąć uwagę maluszka i my będziemy miały chociaż chwile czasu dla siebie by wyskoczyć do wc, czy zrobić coś w domu.

Cytat:
Żartuję - myślę, że motyw hydraulika to z tanich erotyków jest

I pewnie, że to od człowieka zależy
Ja o mojego się boję tylko jak jest pijany, bo odnoszę wrażenie, że sam to by nic nie zrobił, ale gdyby jakaś dziewczyna naciskała to raczej by się mocno nie bronił
Noo ciekawe skąd się wziął ten motyw

Mój tż często robi coś u ludzi w domu, ale bez przesady. Ja nie jestem z tych zazdrosnych.
Chociaż zdarza mi się pytać co tam, co robił i jak odpowiada, że montował to i to u jakiejś babki to zawsze pytam czy młoda czy stara A potem czy była miła, zrobiła im kawę
Stary 2014-01-16, 11:47   #438
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:

A myślisz, że Twój tż nie jest świadomy, jak to wygląda? Mojego bracia uświadomili Poza tym zawsze jest szansa (skoro rodzić masz w 20 min) że Młode będzie spało 20 godzin na dobę I znudów będziesz obiady 3daniowe gotować
Obawiam się właśnie, że nie jest ja też widzę wszystko w różowych barwach i życzę sobie tego żeby było tak jak piszesz

Bąbelek
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:48   #439
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
A znasz takiego który by się bronił? poznaj mnie z nim

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 11:49   #440
Rossa1988
Raczkowanie

zaraz obczaje tego cadeta;p

co do wady wzroku, ja mam +5,5 i +2,5, ale dziewczyny to nie chodzi o to jaką kto ma wade wzroku tylko chodzi o stan siatkówki, bo przy dużym wysiłku może się odkleić... ja jestem umówiona pod koniec stycznia u okulisty na zbadanie dna oka, ciśnienia w gałce ocznej i stanu siatkówki, wolę dmuchac na zimne
Rossa1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:50   #441
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja właśnie też nie wiem
ale kiedyś widziałam jak te światełka z projektora się kręciły po suficie i sama miałam ochotę się w nie gapić
Ja nie będę miała na początku maty edukacyjnej więc chciałam chociaż karuzelę

Poza tym wydaje mi się, że karuzela może też przyciągnąć uwagę maluszka i my będziemy miały chociaż chwile czasu dla siebie by wyskoczyć do wc, czy zrobić coś w domu.
Ale zawsze można wyłączyć projektor, co? żeby puścić dziecku same kołysanki? bo ja też taka bym chciała ze światełkiem i pilotem. Jak przetestujesz wystaw opinię
Stary 2014-01-16, 11:50   #442
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Prosze bardzo zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację Otulaczek motherhood - nawet wzór takie jaki chciałam, w kwiatko-kropki - tyle że nie różowo- czerwony, a niebiesko zielony. Poszedł za 20,07

A dzisiaj kurier przyniósł mi zamówiony becik Jeśli którejś się spodobał na zdjęciu, to polecam kupno, jest śliczny, mięciutki w dotyku i ciepły. Zdjęcie dokładnie odzwierciedla kolor, przynajmniej na moim monitorze. W dodatku jest większy niż normalny rożek, spokojnie posłuży na jesień jako lżejszy śpiworek, a dla malucha można go fajnie upiąć. Także jestem bardzo zadowolona
Elunka, Kate, Maggie dzięki za pomoc w wyborze rozmiaru stanika, pasuje

Pedze zrobić drugie śniadanko i będę nadrabiać bo widze że nowa dyskusja się wywiązała...
Nie kuś

Cytat:
A znasz takiego który by się bronił? poznaj mnie z nim
Stary 2014-01-16, 11:51   #443
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:

.
ślicznyy ten otulaczek i za taką cenę..

Bąbelek
Stary 2014-01-16, 11:51   #444
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
konsultowałam, mam większą wadę, nie robił problemów co do porodu sn
Stary 2014-01-16, 11:52   #445
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Ja dostałam informację z kadr, że do nich muszę składać wszelkie wnioski.
Poniżej podsumowanie mailowe jakie od nich uzyskałam:
Podstawowy wymiar URLOPU MACIERZYŃSKIEGO wynosi 20 tygodni.
Podstawą udzielenia urlopu macierzyńskiego jest dostarczony do Pracodawcy oryginał aktu urodzenia dziecka. Jeśli chcesz aby oryginał został Ci zwrócony prośba o dołączenie takiej informacji do dokumentów. Akt urodzenia jest jedynym wymaganym dokumentem do udzielenia urlopu macierzyńskiego - nie trzeba wypełniać żadnego dodatkowego wniosku. Akt urodzenia trzeba dostarczyć niezwłocznie po wydaniu go przez Urząd.

Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO w wymiarze max. 6 tygodni, którego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Wniosek przesyłam w załączeniu.

Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze 6 tygodni, pracownik ma prawo do URLOPU RODZICIELSKIEGO wymiarze do 26 tygodni. Urlop rodzicielski udzielany jest jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których każda nie może być krótsza niż 8 tygodni, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej - w wymiarze wielokrotności tygodnia. Urlopu rodzicielskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu, bezpośrednio po skorzystaniu z dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Z urlopu rodzicielskiego może korzystać zarówno matka jak i ojciec dziecka. Stosowny wniosek przesyłam w złączeniu.

Wynagrodzenie Pracownika (zasiłek macierzyński) w okresie urlopu macierzyńskiego wynosi 100 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez kolejnych 26 tygodni urlopu rodzicielskiego. Jeżeli natomiast Pracownik od razu zadeklaruje, że będzie korzystać z całości - 52 tygodniowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego to przez cały ten okres wypłacane będzie wynagrodzenie w wysokości 80 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto. Wysokość otrzymywanego wynagrodzenia przez Pracownika uzależnione jest więc od rodzaju złożonych dokumentów do Departamentu Personalnego.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 11:53   #446
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Ale zawsze można wyłączyć projektor, co? żeby puścić dziecku same kołysanki? bo ja też taka bym chciała ze światełkiem i pilotem. Jak przetestujesz wystaw opinię
Wystawię
Ale jeszcze nic nie zamówiłam i nie wiem kiedy zamówię
Stary 2014-01-16, 11:54   #447
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:

Napisane przez teQiba
zgadzam się, zwłaszcza w stanie większego upojenia.. to co to będzie jak oni będą pępkowe oblewać? na łańcuch i do kaloryfera!

Bąbelek
Stary 2014-01-16, 11:58   #448
mona1
Zadomowienie

Cytat:

Do pracodawcy
dzięki kochana dobrze że mamy tu na wątku eksperta od tych wszystkich formalności, bo ja w tej kwestii zupełnie zielona jestem

Cytat:
gratuluję zakupu, otulacz świetny i ta cena
Stary 2014-01-16, 12:00   #449
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Ja dostałam informację z kadr, że do nich muszę składać wszelkie wnioski.
Poniżej podsumowanie mailowe jakie od nich uzyskałam:
Podstawowy wymiar URLOPU MACIERZYŃSKIEGO wynosi 20 tygodni.
Podstawą udzielenia urlopu macierzyńskiego jest dostarczony do Pracodawcy oryginał aktu urodzenia dziecka. Jeśli chcesz aby oryginał został Ci zwrócony prośba o dołączenie takiej informacji do dokumentów. Akt urodzenia jest jedynym wymaganym dokumentem do udzielenia urlopu macierzyńskiego - nie trzeba wypełniać żadnego dodatkowego wniosku. Akt urodzenia trzeba dostarczyć niezwłocznie po wydaniu go przez Urząd.

Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO w wymiarze max. 6 tygodni, którego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Wniosek przesyłam w załączeniu.

Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze 6 tygodni, pracownik ma prawo do URLOPU RODZICIELSKIEGO wymiarze do 26 tygodni. Urlop rodzicielski udzielany jest jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których każda nie może być krótsza niż 8 tygodni, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej - w wymiarze wielokrotności tygodnia. Urlopu rodzicielskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu, bezpośrednio po skorzystaniu z dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Z urlopu rodzicielskiego może korzystać zarówno matka jak i ojciec dziecka. Stosowny wniosek przesyłam w złączeniu.

Wynagrodzenie Pracownika (zasiłek macierzyński) w okresie urlopu macierzyńskiego wynosi 100 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez kolejnych 26 tygodni urlopu rodzicielskiego. Jeżeli natomiast Pracownik od razu zadeklaruje, że będzie korzystać z całości - 52 tygodniowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego to przez cały ten okres wypłacane będzie wynagrodzenie w wysokości 80 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto. Wysokość otrzymywanego wynagrodzenia przez Pracownika uzależnione jest więc od rodzaju złożonych dokumentów do Departamentu Personalnego.
Proponuję to gdzieś wstawić na początku forum- przejrzyście napisane i nie trzeba będzie szukać kiedyś jak będzie już to nas dotyczyć.
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 12:02   #450
justine_87
Raczkowanie

Dzień dobry
filupka, za wizytę i "klopsika"

mara86, super, że już jesteś "po"

Co do chrztu... Choć mamy ślub kościelny (prawie trzy lata temu był dla nas ważny, naprawdę pragnęliśmy przysięgać przed Bogiem), to teraz oddaliliśmy się od kościoła.
Nawet msze mnie irytują, a to co wyprawiają ostatnio księża doprowadza do szału (i nie, nie potrzebuję egzorcysty).
Nie wiem, jak brak chrztu odebraliby najbliżsi, ale moja znajoma jest agnostyczką - nie chrzciła córki, ale ta, gdy zaczęły się przygotowania do I Komunii chciała do niej przystąpić. I co? Przystąpiła do chrztu jako 9-letnie dziecko tydzień przed I Komunią.

lutien,Rossa1988 kciuki za wizytę

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Powinniśmy dostać jakiś rabacik, bo pewnie zrobiłyśmy zamówień na ponad 2tys.

bejb200, za glukozę
Nie wiem, czy taka wada wzroku nie jest za mała... Ale na to pytanie może odpowiedzieć tylko okulista

Rossa1988, od razu pomyślałam o Cadecie (Navington Cadet) - tylne koła ma większe i pompowane, przednie skrętne i piankowe, duża gondola (chyba 81cm) i w ogóle fajnie się prezentuje!

Dzisiaj moja siostra była na szczepieniu synka (13mies.), a później na pobraniu krwi i gdy trzy pielęgniarki szukały żyły u Małego i wbijały się na oślep to... moja sis zemdlała
Dzwoniła do mnie i opowiadała, że matka to normalnie czuje ból, jaki odczuwa jej dziecko

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
justine_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości