|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5
Cytat:
Miał czas na oblewanie ciąży przez 9 miesięcy, a po porodzie ma już obowiązki - dziecko i mnie. Poza tym co to za świętowanie skoro jeden z rodziców nie może się bawić, bo karmi piersią ![]() Może baja_86 to wrzuci, bo była pierwsza? Taka nagroda :P Edytowane przez koziemleko Czas edycji: 2014-01-16 o 13:09 |
|
|
|
|
#452 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=mmhym;44637611]Brawo za wyniki
![]() A co do okulisty, to ginekolog chyba by Cię skierował, gdyby uznał, że jest taka potrzeba. Ale może zapytaj go o to jutro. Chyba jutro go zapytam! dzieki! Moja koleżanka która miała wadę ponad -9 od razu miała powiedziane, że będzie cesarka bo jest to zbyt duże przemęczenie dla oczu taki naturalny poród.
|
|
|
|
#453 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do placzu to nigdy nie mow nigdy ja ryczalam jak bobr Cytat:
![]() podoba mi sie ![]() A co do golenia przez tzta, to ja bym sie mojemu w zyciu nie dala Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
sliczne, zgrabne - no moze akurat nie w tej chwili Cytat:
Ja mam +2 i +2,75, juz raz rodzilam, z nikim nic nie konsultowalam i jeszcze nie osleplam
|
|
|
#454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#455 |
|
Raczkowanie
|
Maggie to szczerze współczuję, że Zuzanka nie lubi spać!
Ja nie mam pojęcia jak sie ogarnę przy drugim dziecku jak nie bedzie takie jak Ola. Miała 3 miesiące to spała juz ciągiem w nocy 6h, teraz ma 3 lata i dzień bez dwu lub najlepiej trzygodzinnej drzemki jest dniem straconym. No i o 19ej jest juz w łóżku, sama zasypia i śpi do 7ej - uwielbiam tego mojego Spiocha! Nie wiem co to usypianie dziecka! Podobno ma sie takie dziecko na jakie ma się siły )) Nie za dobrze to o mnie świadczy, ale zdecydowanie nie narzekam ))Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#456 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i ja już sobie wynajmę jego ojca, żeby tego dopilnował i to pierwszą noc po porodzie, tak żeby miał czas na ogarnięcie mieszkania
|
|
|
|
|
#458 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i bardzo mnie to cieszy. Cytat:
filupka za wizytę!Ja spokojnie jeszcze sięgam, a później poproszę chyba siostrę bo obawiam się że mąż sobie z tym zadaniem nie poradzi. Chciałabym iść do kosmetyczki aby zrobić sobie stopy przed porodem z tym że nie znoszę jak ktoś obcy dotyka moich stóp więc kosztowałoby mnie to więcej stresu niż przyjemności. koziemleko zapytam w aptece, dzięki. Mnie gin na każdej wizycie bada na samolocie, zapisuje wysokość dna macicy, waży mnie, bada ph, i robi usg. Cytat:
Co do wstawania w nocy. Mój mąż jest w domu max tydzień w ciągu miesiąca. Nawet jak jest na miejscu to ma pełno roboty i chyba nie będę miała sumienia żeby musiał wstawać do małego w nocy. Może sam będzie chciał, w ramach "budowania męskiej więzi" no ale to czas pokaże. Obiecał że w kwietniu postara się być już na miejscu, więc znając moje szczęście przenoszę z 2 tygodnie, akurat jak będzie musiał wyjechać... Mi ostatnio zachciało się racuszka. Niestety w tym lokalu są tylko 3 stoliki i oczywiście wszystkie zajęte. 2 dorosłe panie i same dzieciaki. Jedna z pań ustąpiła mi miejsce! Aż w szoku byłam tym bardziej że akurat w kurtce w której byłam aż tak bardzo brzucha nie widać.
|
|
#459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Odnośnie formalności związanych z urlopem macierzyńskim, to wkleję jeszcze moje info z kadr, może się przyda: Niezbędne dokumenty jaki musi pracownica złożyć, aby otrzymać zasiłek macierzyński (poród 1 dziecko): 1/ skrócony odpis aktu urodzenie dziecka 2/ wniosek o zasiłek macierzyński - i tu mogą być dwie podstawowe wersje w całości lub częściach: a/ jeżeli pracownica zdecyduje nie później niż 14 dni po porodzie na cały zasiłek macierzyński (urlop macierzyński -140 dni, dodatkowy urlop macierzyński - 42 dni i cały urlop rodzicielski 182 dni) to składa jeden wniosek i wysokość zasiłku przez cały okres wynosi 80 %. (Wzory dokumentów: wniosek o cały zasiłek macierzyński z góry)+ można razem oświadczenie rodzica b/ jeżeli pracownica nie jest zdecydowana ile chce wykorzystać zasiłku macierzyńskiego - ile mąż. - Składa wniosek o podstawowy urlop macierzyński 140 dni i wysokość jego jest 100%.(jeżeli wykorzysta co najmniej 98 dni to może zrezygnować i wrócić do pracy a pozostałą część przekazać mężowi). - Następnie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim przysługuje dodatkowy urlop macierzyński 42 dni (wysokość 100%) i wniosek składa się nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu (mąż może przejąć dodatkowy urlop macierzyński a pracownica wrócić do pracy). - dalej bezpośrednio po dodatkowym urlopie macierzyńskim przysługuje urlop rodzicielski (182 dni - wysokość 60%), gdzie wniosek składa się nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu (urlop rodzicielski może być udzielany jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których żadna nie może być krótsza niż 8 (56dni) tygodni, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej, części mogą być na przemian dzielone z mężem). (wzory dokumentów: wniosek o urlop macierzyński, wniosek o dodatkowy urlop macierzyński, wniosek o urlop rodzicielski + oświadczenie rodzica) Do wniosku o urlop rodzicielski dodatkowo trzeba załączyć - pisemne oświadczenie o braku zamiaru korzystania z urlopu rodzicielskiego przez okres wskazany we wniosku przez drugiego z rodziców dziecka. Dodatkowe informacje: Pracownica może zrezygnować w terminie nie krótszym niż 14 dni przed przystąpieniem do pracy np. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego, jeżeli zajdzie taka potrzeba. W trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego pracownica może także pracować max do 0.5 etatu i sama wyznacza wymiar czasu pracy. Przy urodzeniu więcej niż jedno dziecko terminy zasiłku macierzyńskiego są dłuższe ale to będziemy rozpatrywać jak będzie taki poród. Jeżeli pracownik chce zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego to są potrzebne dane: pesel, imiona, nazwiskodziecka i adres. Macie rację, może z tymi obiadami nie będzie tak źle. Co do pępkowego, to koledzy TZ mocno naciskali na pępkowe, oczywiście tego dnia jak się urodzi Mały. Rozgoniłam towarzystwo jednak szybko, jak się chcą napić to proszę bardzo, nawet im podeślę buteleczki. A TZ ma być u mnie w szpitalu (tu można być od 8 do 22) i uczyć się obsługi dziecka, a nie przychodzić wczorajszy, na chuchu i kacu. Pojął w końcu jak posłuchał od innych kolegów o cesarkach. Pępkowe niech sobie robi, w maju ![]() Aha, Tequiba - dopisz mi proszę wizytę : 22.01. g. 17:30. Idę ustalać termin cc
05.03.2014. - Gabryś Edytowane przez ag9 Czas edycji: 2014-01-16 o 13:23 |
|
|
|
|
#461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#462 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Kobitki, chyba nie muszę Wam mówić że szalejecie a ja znów nie mogę nadrobić... ale jestem monotematyczna
![]() Cytat:
Cytat:
Za maluszkiem można się zorganizować, o ile jest się w dobrej kondycji psychicznej. Ja byłam w kiepskiej i tak samo kiepsko byłam zorganizowana. Ciągle tylko płakałam, rany aby to się nie powtórzyło ![]() Dziewczyny czy Was też boli głowa często? Mnie jakoś ostatnio zbyt często, a kilka razy miałam mroczki przed oczami... Dziś nic się nie dzieje, ale trochę mnie to zaniepokoiło. |
||
|
|
|
#463 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale zaszalałyście ![]() Cytat:
super że udało się dobrać stanik
|
||
|
|
|
#464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A urlop ojcowski może wykorzystać w ciągu roku - 2 tygodnie.
|
|
#465 | ||
|
Zakorzenienie
|
Sama nie mogłam uwierzyć
Cytat:
za wszystko za becik, otulaczek dla Małej i otulaczek na cyce ![]() Cytat:
Dobra, uciekam powoli do miasta. Zamówić łóżeczko, na wizytę itp itd ![]() I od razu mówię - nie będe nadrabiać 15 stron
|
|
#466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jutro dopytam wszystko dokładnie gina;-)
|
|
|
|
|
#467 |
|
Wtajemniczenie
|
A to L4 się bierze od dnia porodu czy można od dnia jak kobieta wróci do domu?
|
|
|
|
#468 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja wolę, żeby wziął później, jak będę czuła potrzebę pomocy |
||
|
|
|
#469 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiście ledwo się dobudziłam 4 minuty przed końcem A ja lubię Pandę. Wysoko, kierownica i pedały blisko. Za to w naszej carismie tak sie muszę przysuwać, że siedzę prawie na szybie, a że ma niskie siedzenia to bez poduszki pod tyłek ani rusz Cytat:
To samo pomyślałam, gdy w zerówce dołożyli dzieciom religię. Na początku byłam zdecydowana, że nie będzie uczęszczał, po co 6-latkom religia w czasie, kiedy powinni się bawić? Za rok i tak w szkole będzie religia i to przez parę ładnych lat. Ale gdy sie okazało że na religie są zapisani wszyscy z grupy poza dwojgiem dzieci z rodzin niewierzących, to oczywiście zapisałam swojego syna też. Oczywiście to wiązało się z dodatkowymi opłatami, ale nie żałuję. Marcel nie czuje się jak dziwadło No i te jasełka ostatnio przedstawiane przez nasze dzieci w kościele. Z dumy spuchłam tak, że wyglądałam na podwójnie w ciąży.Cytat:
Jeśli zależy Ci na wadze wózka odradzam koła pompowane, są sporo cięższe. Cytat:
![]() Pokaż złożone łóżeczko Cytat:
Dotąd nie bywałam zazdrosna, bo znamy się 17 lat i o ile pamiętam, to w podrywie za dobry nie był, poznał mnie i przepadł na amen. Taka pewna siebie byłam aż pewnego dnia na własne oczy widziałam, jak flirtuje z kasjerką w sklepie Pojęcia nie miałam, że umie No to teraz mam pole do wyobraźni, co wyprawia z tymi kobietkami, którym wiecznie net nawala![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Teraz jeszcze sama sobie daje radę, ale pewnie za miesiąc znowu oddam się w jego ręce. Co ta ciąża z nami robi, rozkraczamy się do badania, do golenia... ![]() Ja nie miałam czasu wcale by gotować Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-16 o 13:38 |
||||||||
|
|
|
#470 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#471 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ale pędzicie
Dziękuję za info o macierzyńskim. Zamierzam wziąć 20 tygodni, a potem zobaczymy co mi zaproponują w pracy, bo wcale mi się nie opłaca wracać, więc nie będzie mi szkoda.Któraś pisała , że chce pedicure u kosmetyczki, to zapraszam do mnie Jestem certyfikowanym podologiem, specjalizuję się w schorzeniach stóp, więc nic mnie nie zdziwi Byłam dziś na GBSie. Pielęgniarka zaskoczona, że mi tego doktorka nie pobrała I dała mi patyczek bym sobie sama tam grzebnęła Już chyba ten czas, że nie bardzo mogę łazić.Trzymam kciuki za wizyty dziewczyny ![]() Ja mam jeszcze 2, ale już nie wpisuję, bo ostatniej w walentynki mam nadzieję, że nie doczekam i wcześniej urodzę Ja akurat jestem katoliczką praktykującą w 80%. Zdarza mi się nie iść na mszę, bo mi się nie chce. Również nie akceptuję niektórych zasad i przykazań kościoła. Chciałabym , aby w przyszłości zawód ksiądz istniał tak samo jak każdy inny i aby księża dostawali pensję opodatkowaną jak nasze.
|
#472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maggie, bidulko, wnerwia mnie ten Twój mąż, czy dziś też ma w nosie to że się nie wyspałaś?? Ciekawa jestem czy będzie Ci pomagał jak już urodzi się Kornelcia. |
|
|
|
|
#473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jakby zrobił imprezę jakbym była w szpitalu, to by nie miał u mnie już czego szukać. Bo jak to? Robić imprezę z okazji urodzenia się dziecka i nie zaprosić jego matki Niech tylko spróbuje ![]() Ja swojemu powiedziałam, że pić może teraz. Ma na to całą ciążę - no może oprócz ostatka, bo będę się bała, że zacznę rodzić. Ale by było tż pod wpływem na porodówce Cytat:
Chociaż masz rację, dziecko nie powinno ciągle leżeć w łóżeczku.
|
||
|
|
|
#474 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zasadę nie wypowiadania się nt. religii na forach, ale nie wytrzymam -
pierwszy raz słyszę taką bzdurę jak określanie swojej religijności w %. Koniec tematu.
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ja właśnie wolę albo hachbacki albo suvy
|
|
#476 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
|
|
#477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A teraz w ogóle wyrósł i jest fanem rannego wstawania, co dla matki typu sowa nie jest takie super ![]() 2. Teraz będziemy miały udane początki, nie może być tak, żeby dwa razy powtórzyło sie to samo ![]() 3. Mierzyłaś ciśnienie? może od tego ta głowa Cie boli? |
|
|
|
|
#478 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
NAdrabiałam chyba z godzinę, ale strajkuję i nic nie odpisauje W tej czesci to istne szaleństwo z postami. Strach oddalić się od kompa. A czasmi trzeba Rano była u mnei kol z dzieckiem i niedawno pojechala, a jak tż wróci z pracy jedziemy na zakupy wiec tez bede miec co pozniej roboic.. Zwolnijcie bo na zakretach nie wyrabiam
|
|
|
|
#479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#480 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a tak Apropos tztow:p czy wasi przygotowują się jakoś na nadejście maluszka? Głównie chodzi mi o tztow którzy zostaną pierwszy raz tatusiem. Pytam bo mój szaleje...tzn niby pozytywnie wszystko ale zastanawia mnie czy wasi też tak mają. Mój na przykład : pije tylko piwko bezalkoholowe, rzuca palenie, zaczął biegać regularnie, zaczął uczyć się polskiego (jest niemcem) i teraz chce iść do dermatologa bo mu włosy zaczęły wypadać. Normalnie jestem w szoku
i wszystko to zmieniło w nim takie małe dzieciątko, które jeszcze się nie urodziło:thumbup:Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

na łańcuch i do kaloryfera!

ja ryczalam jak bobr
mam 163 cm wzrostu i siedziałam w dwóch sedanach. W jednym siedzenie na maksa do przodu, a i tak nie dosięgałam
a w drugim jak dałam do przodu to nawet fajnie dosięgałam, ale kierownica na kolanach i sięgała do czoła
zwłaszcza, że jestem osobą, która lubi za dużo brać na siebie, a potem narzekam
Ja nie mam pojęcia jak sie ogarnę przy drugim dziecku jak nie bedzie takie jak Ola. Miała 3 miesiące to spała juz ciągiem w nocy 6h, teraz ma 3 lata i dzień bez dwu lub najlepiej trzygodzinnej drzemki jest dniem straconym. No i o 19ej jest juz w łóżku, sama zasypia i śpi do 7ej - uwielbiam tego mojego Spiocha! Nie wiem co to usypianie dziecka! Podobno ma sie takie dziecko na jakie ma się siły 

za wizytę!

ale zaszalałyście