|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
moze jak szczupły to się mieści , mój gacie nosi 98 bo większe z chudej dupy by spadły ,spodnie to większość na długość dobre a w pasie muszę zaszewki robić bo za szerokie Cytat:
![]() Mrowak nie pomogę bo my nie chorujemy na grypę ,jak coś to gardło najwyżej. Wiecie co ,u nas w nocy dzisiaj coś zagryzło wszystkie króliki rano jak zobaczyłam to scena jak z horroru , jeden był nadjedzony a pozostałe uduszone ,klatka z największą królicą wywrócona a ona duża i ciężka była ,siatki z drzwiczek powyrywane , no w ciężkim szoku byłam jak to zobaczyłam nie mogłam dojść do siebie.Były ślady dużego psa ,ale teraz szukaj wiatru w polu za ryja nikogo nie złapaliśmy Mikowi powiedzieliśmy że uciekły ,bo nie chcieliśmy mu tłumaczyć tej rzeźni , nasz pies ani głosu z siebie nie wydał chyba się bał ![]() Strasznie mi szkoda już teraz by można było je dopuszczać małe by były
|
||
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
taaaaaa chyba na podłodze:d albo w namiocie hihih
Dzien dobry.... ja juz wrociłam z uczelni.. dzis miałam dwa zaleczenia pisemne jutro trzecie za tydzien 4 buuuuu
|
|
#1923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedne... Kurcze strach teraz z takim jenotem jeśli to on :-( Mrowak zdrowia dla Was. |
|
|
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
Libra, sceny jak z horroru jakiegoś
Moi dziadkowie mieli króliki-mieszkaliśmy wszyscy w jednym domu-znaczy 3 pokolenia i pamiętam klatki z królikami na podwórku-nigdy chyba nic takiego się nie przydarzyło, albo mi nie mówiono.Nie wiem czy to grypa czy inne cholerstwo mnie złapało. Ostatnio chora byłam jakiś rok temu, ale to tak, że mam około tygodniową lukę w zyciorysie-pamiętam tylko, że mój tata nawet przyjeżdżał zająć się Gabrysią, bo TZ szedłdo pracy, a ja nie byłam w stanie. Jak otworzyłam mu drzwi to pamiętam jego reakcję: O Boże, dziecko- jak ty wyglądasz. To obrazuje jak było ze mną niefajnie.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2014-01-18 o 15:55 |
|
|
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
wpadam na moment, bo niedawno wróciłam z uczelni (swoją drogą coraz bardziej mam ochotę rzucić te studia w cholerę
) a teraz się szykujemy bo dziś o 17 wszystkie dzieciaki z przedszkola mają koncert noworoczny który jest połączony z dniem babci i dziadka, więc będzie nie wiem ile ludzi, Zuzia będzie gwiazdeczką aaa i do tego jutro na 8 jadę na uczelnię a po 15 jak wrócę to w domu są goście bo teściowa robi urodziny |
|
|
|
#1926 |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
U nas nocka OK. Jedyny problem to taki że mamy antybiotyk do podawania co 8 godzin więc jedną dawkę dzisiaj podawaliśmy o 2 w nocy. Teraz lekko przesuwamy aby podać o 24 a potem o 8 rano. Niemniej i tak budzić musimy Oliwkę. Ale jest już dużo lepiej. Spokojna noc.
|
#1927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale nie ma tego złego....w przedszkolu będąc dłużej więcej się nauczy, dłużej pobawi, no i ma ciepły normalny obiad gotowany na miejscu, śniadanie, podwieczorek. No chyba, że coś jeszcze się zmieni u nas w szkole, ale wątpię, bo odkąd jest zerówka to tak to wygląda![]() wróciłam z kursu, właśnie go zakończyłam, kolejny papier do teczki jest
|
|
#1928 |
|
Zakorzenienie
|
Libra ale masakra. to chyba powinniście gdzieś zgłosić, nadleśnictwo czy gdzieś.
|
|
#1929 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia ale co zgłoszę , nie jestem pewna czy to pies czy jenot,były ślady psa ,poza tym odszkodowania wyrządzone przez zwierzęta powinno płacić koło łowieckie a oni nigdy nie chcą płacić ,no trudno ilość pogłowia drastycznie spadła.
już po ptokach ,króliki zakopane Jak byłam dzieckiem też mieliśmy króliki i to bardzo dużo kilkanascie klatek było zajętych i też nigdy taka sytuacja się nie wydarzyła. Najgorzej że jednego kota nie ma
|
|
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
Libra, zostały Wam jakieś króle czy wszystkie zginęły?
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1933 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1934 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedy to zleciało. Moj młody był jakos w tym wieku kiedy mały sie urodził . Przykro sie słucha i patrzy , jak własna matka tak dziecko poniża i nie szanuje ![]() Cytat:
Ale jak zaszewki robisz, w spodniach nie ma gumek na guziczkami do regulowania? Ja we wszystkich mam ,w każdych mam ustawione bo mu tez z dupencji leci ![]() A wiesz ze mam bluzę jedna 116 cm kuzynka jak wpadła w odwiedziny to przywiozła małemu, duza jest, rękawy za długi, mocno za dupę ja ma, widać ze przyduża, ale mały ja lubi Bidne kroliki . Dobrze ze kociak sie odnalazł cały i zdrowy. KLADUSK No no busy weekend masz , przynajmniej na kanapie nie gnijesz
|
||
|
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
przykre
nie wiem dlaczego, ale sądziłam, że mieliście ich więcej-oscylowałabym koło 10-tki. Mimo, że tylko 3 to i tak żal.Czy Wasze dzieci też mają obecnie jakieś permanentne muchy w nosie? Ja nie wyrabiam-szczególnie wieczorami kiedy przychodzi czas sprzątania zabawek. Ciągła bitwa. Dzisiaj odstawiła taką szopkę, że w końcu zaczęła się zanosić od płaczu. Na hasło, że trzeba sprzątać ona natychmiast "jest zmęczona", "ma dzisiaj zły dzień", "źle się czuje". Prośby nie działają, jedyne co skutkuje to nastawianie czasu na piekarniku i jeśli się nie wyrobi, zabieram resztę zabawek, które są nie sprzątnięte. Ale dzisiaj urządziła taką mega scenę, że gdybym nie była przeziębiona to chyba ubrałabym się i wyszła na dwór żeby tego nie słuchać i nie musieć niczego tłumaczyć po raz setny! Powiedzcie, że u Was choćby bywa podobnie. Do tego od jakiegoś tygodnia tak masakrycznie truje przez cały dzień "pobawisz się ze mną?" "pobawimy się razem?" Znam teorię, że czas spędzony z dzieckiem na zabawie jest bezcenny, że skoro nie ma rówieśników wokół do zabawy to zagania kogo się da. Ale na hasło "zabawa" za chwilę będę dostawała wysypki.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2014-01-18 o 20:37 |
|
|
|
#1936 |
|
Zakorzenienie
|
Koty ratuje w takiej sytuacji ucieczka na drzewo. Dobrze że one są w komplecie.
|
|
#1937 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mała dziś usnąć nie może. Chyba za bardzo wypoczeta... ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1938 |
|
Zakorzenienie
|
mrowcia kazde dziecko ma lepsze i gorsze dni.
A jesli chodzi o zabawę.. niestety u nas podobnie przedszkole nie wystarcza.. ona az lgnie aby tata na plecach ją woził udając konia, albo wspołnie lepic cos z plasteliny... A\le i tak najczęściej słyszymy że ona chce isc do Oliwki albo Julki.. tylko przeciez nie mozna codziennie gdzies chodzic. Dzis zasneła ze mna ok 16.30 i spałysmy do 19..30 obudziła sie i chciała jechac.. bardzooooo chciała.. wiec dałąm jej i T. dziurkacze ozdobne kolorowy papier powycinali wzorki do miseczki a teraz zabawa logopedyczna: słomką przerzucaja z jednej miski do drugiej kto wiecej ![]() polecam:d ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- słyszałyście o tych bliźniakach we Włocławku........ mam taaakie nerwy na lekarzy i nasza słuzbe zdrowia , bo u nas tez własnie przez brak cesarki dziewczyna juz 3 msc w spiączce i nie zapowiada sie dobrze a dziecko dziadki wychowuja!!!!!!!!!... az mam gule w gardle!!! ![]() ![]()
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mrówka - Michał od tyg nie chodzi do przedszkola (bo nie mam jak go wozić) w grudniu był tydzień... Ciągle trzeba się z nim bawić, wiecznie pyta i co on ma teraz robić, jak mu czegoś nie wymyślimy to albo bajki albo tablet by chciał... Na szczęście ja do pracy chodzę i większość czasu tz z nim spędza... PRzez ten czas chłopcy złapali ze sobą super kontakt a ja zeszłam na drugi plan, już nie jestem niezastąpiona dla mojego dziecka
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami Michaś Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2014-01-18 o 21:06 |
|
|
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
libra... teksanska masakra jakas... nie chciałabym tego oglądac... bałabym sie wychodzić zdomu wieczorem... wrrrrrrrr
|
|
#1941 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mała od poniedziałku w domu, ja już dostaje białej gorączki! Ciągle się bawić, co chwilę w coś innego - chce iść gdzieś na kawę (nie może wychodzić) płacz... sprzątać sprząta- bo wie, że będę wyrzucać zabawki do kosza - ale wiadomo jak sprząta- kredki byle jak, ciastolina zlepiona w jedno, lalki rzucone do wózka - no ale fakt jest - chociaż poprawiać muszę. Ale jestem z nią cały czas sama i dostaje już kota, naprawdę. co chwila mama pić, robię jej w bidonie i jej co parę godzin zmieniam - już sobie życie ułatwiam. Miałam pytać, zawsze mi gdzieś umykało - Wasze dzieci podcierają się same po kupce? bo moja mnie do dziś woła. I w sumie ja tak chce bo zawsze jej wiem że wytrę dokładnie i przetrę chusteczką nawilżaną. ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
Nie narzekaj Wolała byś by za Tobą płakał?
|
|||
|
|
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
MADZWINA nie słyszałam
Moja koleżanka nie całe 3 lata temu miała cesarkę , cięcie pionowe, Bo tak zwlekali zwlekali, az w ostatniej chwili ratowali sie tym cięciem. Blizna przez cały brzuch od biustu do dołu idzie - konowaly jedne. Na szczęście wszystko skończyło sie dobrze! Tz bedzie z tobą ? Drugi poród jest łatwiejszy !!!!! , szlak przetarty , akcja przeważnie szybko postępuje . Ja o 8 zaczęłam miec bóle lekkie na okres, a o 17.59 urodziłam. Dopiero około 13-14 juz tak bolało ze musiałam przystanac, o 16 byłam w szpitalu , 2 h i "Henry" z nami był .
|
|
|
|
#1943 |
|
Zakorzenienie
|
Z tą zabawą, to jest tak u nas, że 100% czasu bawię się z dziećmi. W czasie zabawy maluję się, robię obiad, sprzątam - jak się maluję, dzieci bawią się kosmetykami, gotuję - bawią się ze mną jedzeniem, sprzątam, to np. ganiam z odkurzaczem Igora albo on "pomaga" mi myć podłogę mopem. Jak są mocno zajęci, to siadam na net. Za chwilę idę do nich, patrzę, co robią, czy im czegoś nie zaproponować. Nie narzekam. Nawet nie wyobrażam sobie, jak mogłabym inaczej spędzać czas. Przestawiłam się na taki tryb i w związku z tym, nie czuję ciężaru. Owszem, marzy mi się prysznic z depilacją w więcej niż 5 minut i obiad na siedząco bez małych paluszków w talerzu. No ale to kiedyś. Teraz ładuje mi akumulatory śmiech dzieci. Ostatnio puszczamy sobie Vanilla Ice (pamiętacie to?) i tańczymy - bosz, Igor to tancerzem nie będzie
ale jak śmiesznie.Libra - współczuję akcji z królikami. Do dupy to. Przywiązana byłaś do nich czy jak kury traktowałaś? Kupisz nowe? Lind - spędzisz z Miśkiem fajny weekend i znów go "kupisz". Te bestie są chwiejne mocno. Mrowak - dużo siły Ci życzę, a Gabi lubi klocki? że wysypiesz i siedzisz obok i prawie nic nie robisz? albo może jakieś instrumenty do gry - samodzielnej... tak gdybam, bo jednak musisz mieć przerwę, jeśli potrzebujesz.
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2014-01-18 o 21:37 |
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
NATASZKA i tak i nie, szczerze to mnie obrzydza jak on sobie podciera bo wiadomo jak to wyglada
, wole sama. Na gorze zaś bierze lusterko , wypina sie dupka do niego i wyciera , to jest sposób mojego młodego , on do tej pory tak sie podciera, widocznie chce miec pewność ze nic nie zostało Na gorze z sedesu leci woda, ktora po odkręceniu celuje prosto w rów i tym sposobem tez myją sobie zadki ![]() Wycieraj sie mokrymi chisteczkami, ktore mozna wrzucić do toalety i spuścić, albo wrzucają do kosza. ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- MEGI a czemu nie kapiesz sie jak juz dzieci śpią, wtedy powinnaś na spokojnie sie zrelaksować i zrobic co trzeba
|
|
|
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka - Igora podcieranie, to obraz nędzy i rozpaczy, trzeba pomagać.
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
z reguły padamy zmęczeni w różnych pokojach - on czyta Igorowi i wraca o 6 nad ranem z tych czytanek, ja usypiam u nas Kalinkę i budzę się w środku nocy w ubraniu. Patologia. Rano przynajmniej kontaktuję, że czas na mycie.
|
|
#1946 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja po 6 dniach przyznaję że jestem troszkę zmęczona. Dziś musiałam się z nią kąpać, bo włosy musiałyśmy umyć a ona robi to tylko ze mną - traume ma na mycie głowy nadal... więc i kąpiel razem ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Czyli nie jesteśmy same z wycieraniem dupska
|
||
|
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
A w ogóle - Igor olał dziś Kalinę. Dosłownie.
Czasem pod koniec jej kąpieli, on wchodzi pod prysznic do niej. Znaczy wanienka stoi w brodziku. Więc wszedł dzisiaj i od razu zaczął sikać - na nią. I sama nie wiedziałam, czy śmiać się czy płakać. On zanosił się śmiechem, że tak śmiesznie mu wyszło, ona w sumie nie płakała. A ja dziecko znów myłam, zmieniałam wodę. Dzieciaki...
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba nasze dzieciaki mają jeszcze czas. Znam 5latki (rocznikowo 6) które same sobie nie radzą....
|
#1949 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Zdrówka wszystkim
Cytat:
Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o dzieci w tej samej szkole co rodzice ale dla wygody własnej i oszczędności czasu bym się nie zastanawiała. Wasz dyro znowu jakiś ciekawy przepis wprowadził w kwestii świetlicy. Cytat:
Nasze przedszkole prowadzi kilka grup "zerówkowych" w szkole, tzn. podlegają pod przedszkole ale chodzą do szkoły. Wiem że sąsiadki odbierały wnusie jakoś tak po 13 i nie wiem czy dłużej dzieciaki mogą zostawać. Jak w przedszkolu. Muszę się popytać jak to wygląda i ogólnie jak szkoła bo jest w starej części dzielnicy, niekoniecznie cieszącej się dobrą sławą. W drugiej szkole też chyba są zerówki. Libra przykre z króliczkami Być może to jakieś wygłodniałe psy puszczone wolno na noc. Cytat:
Cytat:
![]() Najlepsze przy okazji prośby o sprzątnięcie zabawek jest powiedzenie "ale przecież się jeszcze bawię". Czasem nie działa nic. Zwykle mam grzeczne dziecko.W przedszkolu słyszę że bez słowa sprząta z innymi. Ciągle też słyszę "pobaw się ze mną" albo "zróbmy coś". Najczęściej "dręczy" tatusia ![]() Na infekcję polecam postawić bańki.
|
|
#1950 |
|
Zakorzenienie
|
ja też biorę prysznic z Michalina czasami... ona jakoś nie reaguje " oooooo dupcia czy tym podobne..
![]() " tata oczywiscie w majtach jak juz musi do niej wejśc i powiem Wam dla niej nagośc to nic takiego jak zcasami dzieci reagują.. bo rodzice od małego karza oczy zasłaniac.. a tak bez tego typu zdan dziecko nawet by nie wiedziało ze to cos "wielkiego"... Michasia tylko cycuszki lubi bo wtedy od razu mówi ".. mamusiu pamietam jak mnie karmiłas".. pyta czy juz mleko dla Poli leci.. itp.. normalne rozmowy jak o innych sparwach
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.

.
U mnie wczoraj w sklepie była matka z córką taką mniej więcej jak nasze lub z rok starszą. Aż mi przykro było jak ona się do niej odzywała i ogólnie traktowała. Niby wszystko w granicach takich że oskarżyć o nic wg prawa nie można ale raczej z szacunkiem to nie było. Strach pomyśleć co w domu się dzieje
rano jak zobaczyłam to scena jak z horroru , jeden był nadjedzony a pozostałe uduszone ,klatka z największą królicą wywrócona a ona duża i ciężka była ,siatki z drzwiczek powyrywane , no w ciężkim szoku byłam jak to zobaczyłam nie mogłam dojść do siebie.

Moi dziadkowie mieli króliki-mieszkaliśmy wszyscy w jednym domu-znaczy 3 pokolenia i pamiętam klatki z królikami na podwórku-nigdy chyba nic takiego się nie przydarzyło, albo mi nie mówiono.
) a teraz się szykujemy bo dziś o 17 wszystkie dzieciaki z przedszkola mają koncert noworoczny który jest połączony z dniem babci i dziadka, więc będzie nie wiem ile ludzi, Zuzia będzie gwiazdeczką 
no ale nie ma tego złego....w przedszkolu będąc dłużej więcej się nauczy, dłużej pobawi, no i ma ciepły normalny obiad gotowany na miejscu, śniadanie, podwieczorek. No chyba, że coś jeszcze się zmieni u nas w szkole, ale wątpię, bo odkąd jest zerówka to tak to wygląda

.
.
dużo siły Ci życzę, a Gabi lubi klocki? że wysypiesz i siedzisz obok i prawie nic nie robisz? albo może jakieś instrumenty do gry - samodzielnej... tak gdybam, bo jednak musisz mieć przerwę, jeśli potrzebujesz.
z reguły padamy zmęczeni w różnych pokojach - on czyta Igorowi i wraca o 6 nad ranem z tych czytanek, ja usypiam u nas Kalinkę i budzę się w środku nocy w ubraniu. Patologia. Rano przynajmniej kontaktuję, że czas na mycie.