Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r. - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-18, 22:00   #1951
nataszka25
Zakorzenienie

Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
A w ogóle - Igor olał dziś Kalinę. Dosłownie.
Czasem pod koniec jej kąpieli, on wchodzi pod prysznic do niej. Znaczy wanienka stoi w brodziku. Więc wszedł dzisiaj i od razu zaczął sikać - na nią. I sama nie wiedziałam, czy śmiać się czy płakać. On zanosił się śmiechem, że tak śmiesznie mu wyszło, ona w sumie nie płakała. A ja dziecko znów myłam, zmieniałam wodę. Dzieciaki...
nie mogłam się powstrzymać...
no chciało mu się siku...

wiem, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:01   #1952
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość

Ale jak zaszewki robisz, w spodniach nie ma gumek na guziczkami do regulowania? Ja we wszystkich mam ,w każdych mam ustawione bo mu tez z dupencji leci
A wiesz ze mam bluzę jedna 116 cm kuzynka jak wpadła w odwiedziny to przywiozła małemu, duza jest, rękawy za długi, mocno za dupę ja ma, widać ze przyduża, ale mały ja lubi
Bidne kroliki .
Dobrze ze kociak sie odnalazł cały i zdrowy.
no normalnie zakładni robię takie na 1cm wystarczą i nie gniotą go ,no jeszcze mi się nie trafiły dresy z gumkami na guziczki ,on innych poza dresami nie nosi
mój też ma taką bluzę za dupę długą i też ją bardzo lubi ,ja już mam jej dosyć a on chce tylko tą nosić ,to akurat taka domówka

czy kot zdrowy to nie wiem ,na dekiel mu chyba siadło
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Czy Wasze dzieci też mają obecnie jakieś permanentne muchy w nosie?
muchy w nosie to mało powiedziane , wszystko jest na NIE cokolwiek by to nie było ,jedziemy gdzieś NIE ,mamy wracać NIE , zbieranie zabawek NIE ,dzisiaj to go chciałam w ubraniu pod prysznic wsadzić i zamknąć kabinę po małej wojnie jednak się rozebrał ,tak jest co dzień wieczorem przed myciem , ale późnije wyjść też nie chce
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Koty ratuje w takiej sytuacji ucieczka na drzewo. Dobrze że one są w komplecie.
wystraszone mocno widać
Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
słyszałyście o tych bliźniakach we Włocławku........ mam taaakie nerwy na lekarzy i nasza słuzbe zdrowia , bo u nas tez własnie przez brak cesarki dziewczyna juz 3 msc w spiączce i nie zapowiada sie dobrze a dziecko dziadki wychowuja!!!!!!!!!... az mam gule w gardle!!!: mad:
słyszałam ,masakra
Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Kurcze szkoda. Faktycznie masakre Wam to coś zrobiło. U nas nigdy się nie zdarzyło jak klatki były wolno stojące (większość czasu klatki były murowane i pod dachem)

Mrówka - Michał od tyg nie chodzi do przedszkola (bo nie mam jak go wozić) w grudniu był tydzień... Ciągle trzeba się z nim bawić, wiecznie pyta i co on ma teraz robić, jak mu czegoś nie wymyślimy to albo bajki albo tablet by chciał... Na szczęście ja do pracy chodzę i większość czasu tz z nim spędza... PRzez ten czas chłopcy złapali ze sobą super kontakt a ja zeszłam na drugi plan, już nie jestem niezastąpiona dla mojego dziecka smutno mi się zrobiło jak sobie to uświadomiłam. Teraz wracam z pracy i zero reakcji a jeszcze 2m-ce temu przybiegał i się z radością wtulał...
ja też jestem na drugim planie ,Miko jest w superkomitywie z tatą ,jednak jak pojedzie wiosną do pracy to ja wrócę do łask
Mój też ciągle co on ma robić ,a co robimy itd
Cytat:
libra... teksanska masakra jakas... nie chciałabym tego oglądac... bałabym sie wychodzić zdomu wieczorem... wrrrrrrrr
w Twoim stanie bardzo nie wskazane takie widoki
wieczorem na szczęście nigdzie nie wyłażę
Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
- Wasze dzieci podcierają się same po kupce? bo moja mnie do dziś woła. I w sumie ja tak chce bo zawsze jej wiem że wytrę dokładnie i przetrę chusteczką nawilżaną.
nie ,zawsze woła któreś z nas i robi tylko w domu ,w przedszkolu jeszcze ani razu nie robił ,wiem bo za każdym razem powtarza że on w przedszkolu nie robi że tylko w domu.
JUż sam kiedyś wycierał to później plecy trzeba było myć
nie wiem jak go nauczę
Cytat:

Tz bedzie z tobą ?
Drugi poród jest łatwiejszy !!!!! , szlak przetarty
jeśli ktoś pierwszy raz też rodził to może i łatwiejszy ,ja to jak pierworódka pierwszą miałam cc
drugi był masakryczny ,dla mnie to koszmarne wspomnienie

Dzisiaj my pojechaliśmy do lasu ,a mały został z babcią to co chwilę pytał która godzina i przypominał babci że o 12 inhalacja , i że syropy też ma wziąć , skubany jak pamiętał
Na szczęście co do inhalacji to jakoś nie protestuje za bardzo jak do wszystkiego innego ,tylko nie raz mu miejsce nie pasuje ,raz w kuchni ,raz w pokoju.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:06   #1953
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Lind zawsze będziesz niezastąpiona

Nataszka ja pomagam a w przedszkolu różnie, sama albo pani pomoże. Używamy "mokrego" papieru bo mi żal takiej delikatne pupci

Megi uśmiecham się jak Cię czytam

Założyłam wczoraj zamówienie w endo, czekam.
Stary 2014-01-18, 22:11   #1954
monka23
Zakorzenienie

LIBRA oczywiście chodziło mi o porody SN
A kurczę o dresy ci chodzi , a myślałam o jeansach
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:16   #1955
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
ja też biorę prysznic z Michalina czasami... ona jakoś nie reaguje " oooooo dupcia czy tym podobne.." tata oczywiscie w majtach jak juz musi do niej wejśc i powiem Wam dla niej nagośc to nic takiego jak zcasami dzieci reagują.. bo rodzice od małego karza oczy zasłaniac.. a tak bez tego typu zdan dziecko nawet by nie wiedziało ze to cos "wielkiego"... Michasia tylko cycuszki lubi bo wtedy od razu mówi ".. mamusiu pamietam jak mnie karmiłas".. pyta czy juz mleko dla Poli leci.. itp.. normalne rozmowy jak o innych sparwach
u mnie też, moja nagość jest dla niej normalna,
tż wiadomo przy niej absolutnie się nie rozbiera,
ja ją karmiłam długo - cycusie są jej
a jak to ona mówi cipulki mamy takie same.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Lind zawsze będziesz niezastąpiona

Nataszka ja pomagam a w przedszkolu różnie, sama albo pani pomoże. Używamy "mokrego" papieru bo mi żal takiej delikatne pupci

Megi uśmiecham się jak Cię czytam

Założyłam wczoraj zamówienie w endo, czekam.
Stary 2014-01-18, 22:23   #1956
libra777
Zakorzenienie

Ja się nie rozbieram przy chłopakach ,mały co najwyżej widzi mnie w bieliźnie a starszy i to nawet nie
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:29   #1957
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Ja się nie rozbieram przy chłopakach ,mały co najwyżej widzi mnie w bieliźnie a starszy i to nawet nie
to chyba tak działa, ty nie przy synach - mój tż nie przy małej...
chyba że gdzieś jest inaczej
Stary 2014-01-18, 22:35   #1958
monka23
Zakorzenienie

U mnie . Moje wchodzili jak bralam prysznic, dowalili tekstem o cycki oo cycki o i szli robic swoje dalej .
Teraz nie ma okazji, bo prysznic biorę około 24 tej, jak juz śpią, w dzien około 12 wiec ich nie ma , a w weekend siedzą na dole , albo ich nosi po domu i szaleją.
Napewno nie robie tragedi jak wejdą. Mniej jest okazji , myśle ze samo jakos tak bedzie ze przestaną wlazic , albo mnie wyganiac.

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2014-01-18 o 22:36
Stary 2014-01-18, 22:41   #1959
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie . Moje wchodzili jak bralam prysznic, dowalili tekstem o cycki oo cycki o i szli robic swoje dalej .
Teraz nie ma okazji, bo prysznic biorę około 24 tej, jak juz śpią, w dzien około 12 wiec ich nie ma , a w weekend siedzą na dole , albo ich nosi po domu i szaleją.
Napewno nie robie tragedi jak wejdą. Mniej jest okazji , myśle ze samo jakos tak bedzie ze przestaną wlazic , albo mnie wyganiac.
myślę, że możesz mieć rację

moją dupcia szczypie po tym antybiotyku ma rozwolnienie takie delikatne, lekarka uprzedzała, właśnie się mała przebudziła przed chwilą bo ją boli, przetarłam jej chusteczką i przesypałam talkiem, bo nie mam sudocremu, chyba byłby lepszy co?
Stary 2014-01-18, 22:47   #1960
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

jak szczypie to tylko wodą wacikiem.. absolutnie nawilzanymi chusteczkami... to bedzie bardziej bolało.. zawsze jak dziecko ma odparzenie albo cos w tym stylu to tylko woda zero chusteczek..

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:48   #1961
catro
Rozeznanie

Cytat:
to chyba tak działa, ty nie przy synach - mój tż nie przy małej...
chyba że gdzieś jest inaczej
No u mnie jest tak samo - TZ przy małej w majtkach, ja to czasem przy niej prysznic biorę (od razu nawiązanie do postu mrówci).
Wczoraj też już myślałam, że nie wydolę - poszłam spać o 8 rano, Ola przed 9 przyszła do mnie i oko mi otworzyła. Cały dzień z nią sama, bo TZ jak wyszedł o 6:30 do pracy, to wrócił o 23. Ciągle tylko mama pobaw się ze mną, mama nudzi mi się, mama co porobimy? No ale co się jej dziwić, do przedszkola nie chodzi, do dzieci jej tęskno, więc oczy na zapałki i bawimy się w kucyki. Ale ja to ciągle mam wyrzuty, że za mało się z nią bawię, że czasem ją "odsyłam".
Ale myślałam, że Ola jest jakaś taka mocniej przyklejona do mnie, taka mało samodzielna w sensie zabawy, a tu widzę, że w normie się mieści - wasze dzieciaczki też za bardzo się same nie bawią? Ola to jak 15 minut sama posiedzi to max (i to zdarzający się raz dziennie)

Co do podcierania, to Ola najpierw sama, a potem ja poprawiam (ale z reguły pro forma). W czasie choroby, przy luźniejszych kupkach po lekach - głównie tylko ja.

A od dzisiaj sama wydmuchuje nosek z trzymaniem samej sobie chusteczki - pięknie to robi trzymając chusteczkę w paluszkach Tak jej sie spodobało, że dopiero bolący nosek ją powstrzymał przez zużyciem całej paczki na raz

Libra - szkoda królików wyguglowałam tego niemieckiego - ładny w łaty.

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 22:52   #1962
monka23
Zakorzenienie

NATASZKA chusteczkami nie ( tak jak Madzwina napisała ) to boli bardzo ! Woda najlepsza.

CATRO a moj dalej nie potrafi nosa wydmuchać . Próbowałam go w pl nauczyć , bo wtedy miał ale dupa, nie kumał

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2014-01-18 o 22:54
Stary 2014-01-18, 22:55   #1963
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
No u mnie jest tak samo - TZ przy małej w majtkach, ja to czasem przy niej prysznic biorę (od razu nawiązanie do postu mrówci).
Wczoraj też już myślałam, że nie wydolę - poszłam spać o 8 rano, Ola przed 9 przyszła do mnie i oko mi otworzyła. Cały dzień z nią sama, bo TZ jak wyszedł o 6:30 do pracy, to wrócił o 23. Ciągle tylko mama pobaw się ze mną, mama nudzi mi się, mama co porobimy? No ale co się jej dziwić, do przedszkola nie chodzi, do dzieci jej tęskno, więc oczy na zapałki i bawimy się w kucyki. Ale ja to ciągle mam wyrzuty, że za mało się z nią bawię, że czasem ją "odsyłam".
Ale myślałam, że Ola jest jakaś taka mocniej przyklejona do mnie, taka mało samodzielna w sensie zabawy, a tu widzę, że w normie się mieści - wasze dzieciaczki też za bardzo się same nie bawią? Ola to jak 15 minut sama posiedzi to max (i to zdarzający się raz dziennie)

Co do podcierania, to Ola najpierw sama, a potem ja poprawiam (ale z reguły pro forma). W czasie choroby, przy luźniejszych kupkach po lekach - głównie tylko ja.

A od dzisiaj sama wydmuchuje nosek z trzymaniem samej sobie chusteczki - pięknie to robi trzymając chusteczkę w paluszkach Tak jej sie spodobało, że dopiero bolący nosek ją powstrzymał przez zużyciem całej paczki na raz

Libra - szkoda królików wyguglowałam tego niemieckiego - ładny w łaty.
Brawo za nosek!

u mnie jak muszę coś zrobić - i mówie jej że nie mam czasu, żeby pobawiła się chwilkę sama - ona często po 10 minutach przychodzi i mówi "mamo" czeka aż odpowiem i się cieszy, "już masz dla mnie czas?", "już możemy się poprzytulać?"
to wtedy rypnę wszystko w kąt i się tulimy,
tak jak Ty mam często wyrzuty, że ją odsyłam...

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
NATASZKA chusteczkami nie ( tak jak Madzwina napisała ) to boli bardzo ! Woda najlepsza.

CATRO a moj dalej nie potrafi nosa wydmuchać . Próbowałam go w pl nauczyć , bo wtedy miał ale dupa, nie kumał
dobra, dobra... już wiem wszystko, ale ja nie przecieram, źle napisałam tylko tak dotykam - to chyba nie jest gorsze niż woda, woda wysusza, tu jest jakiś olejek. Czy się myle?
Stary 2014-01-18, 23:06   #1964
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Catro Zosia potrafi się pięknie sama i długo bawić. Jedna zasada - nie przeszkadzać, nie zaglądać, nie pytać bo zaraz "jej się nudzi" . Niestety czasem ma takie fazy że potrzebuje towarzystwa. Często jest tak że wystarczy być w tym samym pokoju. Przedszkole to za mało.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Nataszka chusteczki nawilżane to zły pomysł. Najlepsza ciepła bieżąca woda, osuszyć delikatnie ręcznikiem. Posmarować oliwką albo alantanem i wietrzyć
Stary 2014-01-18, 23:07   #1965
monka23
Zakorzenienie

NATASZKA - woda. Jak dziecko ma odpazona dupke to nie zalecają olejków tylko kremy( wiesz jakie) . Chusteczki powodują szczypania, pieczenie bol .
Stary 2014-01-18, 23:12   #1966
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
u nas też jest to jako oddział przedszkolny ale niestety to tylko dla osób niepracujących jest dobre rozwiązanie albo dla takich, które mają osobe do odbioru dziecka punkt 13sta. Świetlica przysługuje tylko dzieciom mieszkającym na wsi w obwodzie naszej szkoły, więc ani my ani moja siostrzenica (mimo, ze ona jest w obwodzie szkoły, ale w mieście a nie na wsi) się nie kwalifikujemy. Szkoda, bo było by to dla mnie bardzo wygodne z jednej strony no ale nie ma tego złego....w przedszkolu będąc dłużej więcej się nauczy, dłużej pobawi, no i ma ciepły normalny obiad gotowany na miejscu, śniadanie, podwieczorek. No chyba, że coś jeszcze się zmieni u nas w szkole, ale wątpię, bo odkąd jest zerówka to tak to wygląda
wróciłam z kursu, właśnie go zakończyłam, kolejny papier do teczki jest
ale lipa

Słyszałam, że w innych szkołach jeśli chodzi o świetlicę, to większy odsiew jest, faktycznie przyjmowane są dzieci, których rodzice pracują i nie mają gdzie być. A u nas niby w formularzach przyjęć jest taka rubryka do wypełnienia, ale i tak przyjmowani są niemal wszyscy. I taki potem ścisk, hałas, chaos, sodomia i gomoria właśnie jak wam nieraz pisałam. Po 20 kilka dzieci na klasę przeważnie zapisanych jest. A klas młodszych 9

a jaki kurs skończyłaś?
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Czy Wasze dzieci też mają obecnie jakieś permanentne muchy w nosie?
oczywiście, że tak. Moja permanentnie. Z tym, że nie chodzi o sprzątanie, bo z tym akurat problemu nie ma, ale ona ogólnie jest jęczybuła i mnie często nie słucha i to mnie wkurza niemożebnie
Powtarzam po ileś-tam-razy to samo, i zero reakcji (jedz/ ubieraj się/itp)
Cytat:
Miałam pytać, zawsze mi gdzieś umykało - Wasze dzieci podcierają się same po kupce? bo moja mnie do dziś woła. I w sumie ja tak chce bo zawsze jej wiem że wytrę dokładnie i przetrę chusteczką nawilżaną.
moja sama a ja poprawiam mokrym papierem do spuszczania w toalecie. W przedszkolu sama
Cytat:

Bo ja rano lubię. No chyba, że ciężki dzień miałam, ale na ruch czasu brak, tylko biegi do lodówki mam. Czasem jak randka z tż się szykuje, to wieczorem, ale kiedy to było z reguły padamy zmęczeni w różnych pokojach - on czyta Igorowi i wraca o 6 nad ranem z tych czytanek, ja usypiam u nas Kalinkę i budzę się w środku nocy w ubraniu. Patologia. Rano przynajmniej kontaktuję, że czas na mycie.
boski obrazek
Cytat:
A w ogóle - Igor olał dziś Kalinę. Dosłownie.
Czasem pod koniec jej kąpieli, on wchodzi pod prysznic do niej. Znaczy wanienka stoi w brodziku. Więc wszedł dzisiaj i od razu zaczął sikać - na nią. I sama nie wiedziałam, czy śmiać się czy płakać. On zanosił się śmiechem, że tak śmiesznie mu wyszło, ona w sumie nie płakała. A ja dziecko znów myłam, zmieniałam wodę. Dzieciaki...
twój spokój jest iście anielski , żebym ja miała choć 10% twojego podejścia i spokoju...
Cytat:
To dobry pomysł żeby "zaliczyła" 2 zerówki skoro poszła do przedszkola wcześniej. Pójdzie normalnie do szkoły. Tylko teraz czy dobrze myślę ? Od września zerówka w przedszkolu, za rok w szkole i jako 6-latka do I-ej klasy?
dokładnie tak

monka, zawsze tak było, że był wybór czy dziecko "zalicza" wszystkie grupy przedszkola, czy na ostatnią idzie do zerówy szkolnej.
Nawet pamiętam, że ja sama byłam w przedszkolnej, mimo że dalej była, a koleżanki pytały mamę czemu mnie nie dała już do szkolnej skoro bliżej jest.

Z mojego doświadczenia wynika, że dzieci po przedszkolnej zerówce są lepiej przygotowane do szkoły niż po szkolnej. Nie jest to reguła-mówię o dzieciach z naszej okolicy. Kiedyś rozmawiałam o tym z koleżankami od edukacji wczesnoszkolnej i też się tak wypowiadały. Gdzie by dziecko nie było i tak realizuje się podstawę programową tą samą, kwestia tylko taka jak zawsze- czynnik ludzki, czyli jak się owy nauczyciel do tego zabierze.
U mnie pani w przedszkolu są wspaniałe i dzieci naprawdę dużo umieją.
Więc nawet jakby miała iść tylko raz to wybrałabym przedszkolną zerówkę

Tak, teraz już 6-latki pójdą do szkoły. Z tym, że chyba na początku (a może na zawsze?) te z drugiej połowy roku będą mieć wybór
Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
A u nas "problem" nagości nie istnieje-ja się od począku normalnie przy młodej przebieram, i tz też. Nie żeby jej tam tańcował, ale nie chowa się, i nie skrywa. Jak on się kąpie, to też normalnie z łazienki korzystamy (myjemy zęby, czy siku idzie). Jak była mniejsza to ją pindol "zachwycał" (pamiętacie pipkę tatusia? ), a teraz się tam nie wgapia. Takie to dla niej normalne,zwyczajne, tak jak się w żadną inną część ciała nie wpatruje

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 23:12   #1967
catro
Rozeznanie

Cytat:

dobra, dobra... już wiem wszystko, ale ja nie przecieram, źle napisałam tylko tak dotykam - to chyba nie jest gorsze niż woda, woda wysusza, tu jest jakiś olejek. Czy się myle?
Jak szczypie, to też bym wodę proponowała. Jakby któraś się chciała zapoznać, to podsyłam linka do analizy chusteczek nawilżanych dla dzieci:
http://www.srokao.pl/2013/01/analiza...nawilzane.html
W ogóle dziewczyna dużo analiz zrobiła - załamać się można chwilami czytając je

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 23:15   #1968
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
NATASZKA - woda. Jak dziecko ma odpazona dupke to nie zalecają olejków tylko kremy( wiesz jakie) . Chusteczki powodują szczypania, pieczenie bol .
ok, będę wiedzieć na przyszłość - mała nigdy nie miała problemu z odparzeniem.
Ale jak jej dziś i wczoraj robiłam to od razu miała ulgę.
Tak mówiła, ale posłucham Was - w końcu jesteście starsze
Stary 2014-01-18, 23:19   #1969
monka23
Zakorzenienie

EVI to ja nie wiem tego , moze jakbym w pl mieszkała i miała dzieci to bardziej bym sie orientowala. Jaka zerówka szkolna . Ja byłam w zerówce w przedszkolu potem do klasy 1 i u nas w szkole nie było jakis zerówek w szkolnych . Świetlicy tez chyba nie mieliśmy . Po skończeniu lekcji naginalo sie z kluczem na szyjce
No mniejsza o to, dzieki .

NATASZKA
Stary 2014-01-18, 23:23   #1970
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
ale lipa

Słyszałam, że w innych szkołach jeśli chodzi o świetlicę, to większy odsiew jest, faktycznie przyjmowane są dzieci, których rodzice pracują i nie mają gdzie być. A u nas niby w formularzach przyjęć jest taka rubryka do wypełnienia, ale i tak przyjmowani są niemal wszyscy. I taki potem ścisk, hałas, chaos, sodomia i gomoria właśnie jak wam nieraz pisałam. Po 20 kilka dzieci na klasę przeważnie zapisanych jest. A klas młodszych 9

a jaki kurs skończyłaś?

oczywiście, że tak. Moja permanentnie. Z tym, że nie chodzi o sprzątanie, bo z tym akurat problemu nie ma, ale ona ogólnie jest jęczybuła i mnie często nie słucha i to mnie wkurza niemożebnie
Powtarzam po ileś-tam-razy to samo, i zero reakcji (jedz/ ubieraj się/itp)

moja sama a ja poprawiam mokrym papierem do spuszczania w toalecie. W przedszkolu sama

boski obrazek

twój spokój jest iście anielski , żebym ja miała choć 10% twojego podejścia i spokoju...

dokładnie tak

monka, zawsze tak było, że był wybór czy dziecko "zalicza" wszystkie grupy przedszkola, czy na ostatnią idzie do zerówy szkolnej.
Nawet pamiętam, że ja sama byłam w przedszkolnej, mimo że dalej była, a koleżanki pytały mamę czemu mnie nie dała już do szkolnej skoro bliżej jest.

Z mojego doświadczenia wynika, że dzieci po przedszkolnej zerówce są lepiej przygotowane do szkoły niż po szkolnej. Nie jest to reguła-mówię o dzieciach z naszej okolicy. Kiedyś rozmawiałam o tym z koleżankami od edukacji wczesnoszkolnej i też się tak wypowiadały. Gdzie by dziecko nie było i tak realizuje się podstawę programową tą samą, kwestia tylko taka jak zawsze- czynnik ludzki, czyli jak się owy nauczyciel do tego zabierze.
U mnie pani w przedszkolu są wspaniałe i dzieci naprawdę dużo umieją.
Więc nawet jakby miała iść tylko raz to wybrałabym przedszkolną zerówkę

Tak, teraz już 6-latki pójdą do szkoły. Z tym, że chyba na początku (a może na zawsze?) te z drugiej połowy roku będą mieć wybór

A u nas "problem" nagości nie istnieje-ja się od począku normalnie przy młodej przebieram, i tz też. Nie żeby jej tam tańcował, ale nie chowa się, i nie skrywa. Jak on się kąpie, to też normalnie z łazienki korzystamy (myjemy zęby, czy siku idzie). Jak była mniejsza to ją pindol "zachwycał" (pamiętacie pipkę tatusia? ), a teraz się tam nie wgapia. Takie to dla niej normalne,zwyczajne, tak jak się w żadną inną część ciała nie wpatruje
Pipkę tatusia pamiętam -

Moja się obrusza na taty widok, tzn nie wejdzie jak tz się kąpie np siku bo mówi że jest goły i nie wejdzie.
A mnie się często pyta czy widziałam taty siusiaka...... mówię że nie dobrze mówie co?????

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Jak szczypie, to też bym wodę proponowała. Jakby któraś się chciała zapoznać, to podsyłam linka do analizy chusteczek nawilżanych dla dzieci:
http://www.srokao.pl/2013/01/analiza...nawilzane.html
W ogóle dziewczyna dużo analiz zrobiła - załamać się można chwilami czytając je
o te co ja używam od początku opisuje jako BARDZO PORZĄDNY SKŁAD!!!
Mają aloes, alantoninę - więc chyba są lepsze niż woda - co?

catro dzięki za stronkę

Edytowane przez nataszka25
Czas edycji: 2014-01-18 o 23:29
Stary 2014-01-18, 23:26   #1971
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Michał też nie umie. Jako roczniak świetnie mu szło a potem zgubił tę umiejętność gdzieś po drodze

Z nagością u mnie jak u Evitki. Przebieram się, myję itd przy Małym. Czasem jak wejdzie do łazienki jak z wc korzystam to tylko pyta co robię i przeważnie wychodzi albo nagle też mu się siku chce i mnie popędza

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 23:27   #1972
monka23
Zakorzenienie

Cytat:

Moja się obrusza na taty widok, tzn nie wejdzie jak tz się kąpie np siku bo mówi że jest goły i nie wejdzie.
A mnie się często pyta czy widziałam taty siusiaka...... mówię że nie dobrze mówie co?????

Nie wiem co powiedzieć

A tak serio to dlaczego nie wejdzie? Tzn , oczywiście nie musi wchodzić jak nie chce. Ale czy cos jej nagadalas czy moze jej kiedys zabronilas, nie świadomie nagadalas cos, ze nie idź bo tatuś goły ,Nie wolno itd
Stary 2014-01-18, 23:34   #1973
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem co powiedzieć

A tak serio to dlaczego nie wejdzie? Tzn , oczywiście nie musi wchodzić jak nie chce. Ale czy cos jej nagadalas czy moze jej kiedys zabronilas, nie świadomie nagadalas cos, ze nie idź bo tatuś goły ,Nie wolno itd
Cię rozbawiłam znaczy??

sama nie wiem o co chodzi... czasem krzyczę - ubrany jesteś, albo mała idzie siku no i może to
Stary 2014-01-18, 23:34   #1974
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
P
ja bym powiedziała, że widziałam. Ja nie mam problemu z takimi tematami.
Chciałabym żeby nie miała przeświadczenia, że nagość jest jakaś "zła", nieczysta, tylko normalna, ludzka. Ale w domu, nie wśród obcych.
I żeby nie było-nie ma u nas jakichś naked party , mówię o sytuacjach codziennych, zwyczajnych

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-18, 23:36   #1975
nataszka25
Zakorzenienie

i wybrałam dzięki tej stronce balsam do małej
Stary 2014-01-18, 23:39   #1976
monka23
Zakorzenienie

NATASZKA tak rozbawiłaś

Mam takie same podejście jak EVI .

NATASZKA a jak z kapaniem małej? Tz ja czasami kąpie czy wyciera?
Bo znam taka sytuacje gdzie matka odsunęla specjalnie ojca od tej czynności i nie chciała zeby to ojciec robił.

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

Cytat:
i wybrałam dzięki tej stronce balsam do małej
Poka mi sie nie chce czytać/ szukać

W sumie to ja małego juz niczym nie smaruje .
Nie ma suchej skory.

EVI szalejesz , za duzo kawy dziś wypiłaś ?
Stary 2014-01-18, 23:43   #1977
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
ja bym powiedziała, że widziałam. Ja nie mam problemu z takimi tematami.
Chciałabym żeby nie miała przeświadczenia, że nagość jest jakaś "zła", nieczysta, tylko normalna, ludzka. Ale w domu, nie wśród obcych.
I żeby nie było-nie ma u nas jakichś naked party , mówię o sytuacjach codziennych, zwyczajnych
Evi u mnie też problemu nie ma.
Ale mała nie przebywa w łazience jak tata sika czy się kąpie.
Nie jest jej to potrzebne ale nigdy nie powiedziałam tak zdecydowanie że NIE WOLNO! Czasem w rozmowie mówię że tata teraz się kąpie poczekaj, albo uprzedzam tz że wchodzi mała - bo nie wiadomo co tam robi

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

Cytat:
NATASZKA tak rozbawiłaś

Bo znam taka sytuacje gdzie matka odsunęla specjalnie ojca od tej czynności i nie chciała zeby to ojciec robił.

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

Nie ma suchej skory.

ja też małej nie smaruje ale ona czasem chce coś do smarowania to będzie miała.

Tż czasem (rzadko) ją kąpie i wyciera, nie mam z tym problemu.

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
NATASZKA tak rozbawiłaś

Nie ma suchej skory.

Monka Schlecker, AS Baby, Creamy Baby Oil
Stary 2014-01-18, 23:50   #1978
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Ja się przy Zosi przebieram ale to raczej w ramach bielizny zostaje bo na golasa to latam rano albo wieczorem - ona śpi, Tż podobnie. Zosia nie wchodzi tacie ani Wojtkowi do łazienki jak nie ma potrzeby. Przy Wojtku się nie przebieram, to już prawie nastolatek a poza tym nigdy nie wiadomo czego się można po mamie spodziewać. Nie chcę problemów
Stary 2014-01-19, 00:15   #1979
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się przy Zosi przebieram ale to raczej w ramach bielizny zostaje bo na golasa to latam rano albo wieczorem - ona śpi, Tż podobnie. Zosia nie wchodzi tacie ani Wojtkowi do łazienki jak nie ma potrzeby. Przy Wojtku się nie przebieram, to już prawie nastolatek a poza tym nigdy nie wiadomo czego się można po mamie spodziewać. Nie chcę problemów
Po mamie?
Stary 2014-01-19, 09:37   #1980
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Iza - ja też mam mieszane uczucia i szczerze mówiąc wolałabym dać go do innej, mimo, że moja szkoła ma najlepsze opinie, najwięcej chętnych, najwyższy poziom i najlepsze wyniki ze spr. 6 klasisty (nie chwalę się, tylko mówię, jaką mamy opinię i wyniki), z wyjątkiem 2 ostatnich lat. Moja szkoła ma basen, jako jedyna prowadzi darmowe zajęcia ujęte w planie, naprawdę patrząc oczami rodzica, szkoła jest świetna. Jednak wolałabym uniknąć komentarzy jeśli dziecko orłem się nie okaże, albo uwag, czego to nie zrobił/zrobił od nli na przerwach itd. itp. No ale, nie ma co gdybać i rozkminiać, nie mam innej opcji, bo nijak czasowo się nie wyrobię

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Evi - pytałaś o kurs, skończyłam "psychologię rozwojową dziecka" jestem po niej głupsza niż byłam...okazało się, ze dosłownie wszystko co robię w stosunku do dziecka jest nie tak

co do tyłka - kubuś wyciera sam, ale bardzo rzadko faktyczne jest coś do wytarcia, jakoś zawsze ten tyłek czysty ma jak zrobi, ja nie wiem jak on to robia no i też nigdy nie zrobił w przedszkolu, ani nigdzie indziej, zawsze w domu, twierdzi, ze nigdzie indziej nie zrobi w życiu rozumiem, bo ja mam to samo

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości