|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
no chciało mu się siku... wiem, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać
|
|
|
|
|
#1952 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój też ma taką bluzę za dupę długą i też ją bardzo lubi ,ja już mam jej dosyć a on chce tylko tą nosić ,to akurat taka domówka czy kot zdrowy to nie wiem ,na dekiel mu chyba siadło ![]() muchy w nosie to mało powiedziane , wszystko jest na NIE cokolwiek by to nie było ,jedziemy gdzieś NIE ,mamy wracać NIE , zbieranie zabawek NIE ,dzisiaj to go chciałam w ubraniu pod prysznic wsadzić i zamknąć kabinę po małej wojnie jednak się rozebrał ,tak jest co dzień wieczorem przed myciem , ale późnije wyjść też nie chce Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mój też ciągle co on ma robić ,a co robimy itd Cytat:
wieczorem na szczęście nigdzie nie wyłażę Cytat:
JUż sam kiedyś wycierał to później plecy trzeba było myć nie wiem jak go nauczę ![]() Cytat:
pierwszą miałam ccdrugi był masakryczny ,dla mnie to koszmarne wspomnienie Dzisiaj my pojechaliśmy do lasu ,a mały został z babcią to co chwilę pytał która godzina i przypominał babci że o 12 inhalacja , i że syropy też ma wziąć , skubany jak pamiętał ![]() Na szczęście co do inhalacji to jakoś nie protestuje za bardzo jak do wszystkiego innego ,tylko nie raz mu miejsce nie pasuje ,raz w kuchni ,raz w pokoju. |
|||||||
|
|
|
#1953 |
|
Zakorzenienie
|
Lind zawsze będziesz niezastąpiona
Nataszka ja pomagam a w przedszkolu różnie, sama albo pani pomoże. Używamy "mokrego" papieru bo mi żal takiej delikatne pupci Megi uśmiecham się jak Cię czytam Założyłam wczoraj zamówienie w endo, czekam.
|
#1954 |
|
Zakorzenienie
|
LIBRA oczywiście chodziło mi o porody SN
A kurczę o dresy ci chodzi , a myślałam o jeansach |
|
|
|
#1955 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tż wiadomo przy niej absolutnie się nie rozbiera, ja ją karmiłam długo - cycusie są jej ![]() a jak to ona mówi cipulki mamy takie same. ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się nie rozbieram przy chłopakach ,mały co najwyżej widzi mnie w bieliźnie a starszy i to nawet nie
|
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie
. Moje wchodzili jak bralam prysznic, dowalili tekstem o cycki oo cycki o i szli robic swoje dalej . Teraz nie ma okazji, bo prysznic biorę około 24 tej, jak juz śpią, w dzien około 12 wiec ich nie ma , a w weekend siedzą na dole , albo ich nosi po domu i szaleją. Napewno nie robie tragedi jak wejdą. Mniej jest okazji , myśle ze samo jakos tak bedzie ze przestaną wlazic , albo mnie wyganiac. Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-18 o 22:36 |
|
|
|
#1959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moją dupcia szczypie po tym antybiotyku ma rozwolnienie takie delikatne, lekarka uprzedzała, właśnie się mała przebudziła przed chwilą bo ją boli, przetarłam jej chusteczką i przesypałam talkiem, bo nie mam sudocremu, chyba byłby lepszy co?
|
|
|
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
jak szczypie to tylko wodą wacikiem.. absolutnie nawilzanymi chusteczkami... to bedzie bardziej bolało.. zawsze jak dziecko ma odparzenie albo cos w tym stylu to tylko woda zero chusteczek..
|
|
#1961 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wczoraj też już myślałam, że nie wydolę - poszłam spać o 8 rano, Ola przed 9 przyszła do mnie i oko mi otworzyła. Cały dzień z nią sama, bo TZ jak wyszedł o 6:30 do pracy, to wrócił o 23. Ciągle tylko mama pobaw się ze mną, mama nudzi mi się, mama co porobimy? No ale co się jej dziwić, do przedszkola nie chodzi, do dzieci jej tęskno, więc oczy na zapałki i bawimy się w kucyki. Ale ja to ciągle mam wyrzuty, że za mało się z nią bawię, że czasem ją "odsyłam". Ale myślałam, że Ola jest jakaś taka mocniej przyklejona do mnie, taka mało samodzielna w sensie zabawy, a tu widzę, że w normie się mieści - wasze dzieciaczki też za bardzo się same nie bawią? Ola to jak 15 minut sama posiedzi to max (i to zdarzający się raz dziennie) Co do podcierania, to Ola najpierw sama, a potem ja poprawiam (ale z reguły pro forma). W czasie choroby, przy luźniejszych kupkach po lekach - głównie tylko ja. A od dzisiaj sama wydmuchuje nosek z trzymaniem samej sobie chusteczki - pięknie to robi trzymając chusteczkę w paluszkach ![]() Libra - szkoda królików wyguglowałam tego niemieckiego - ładny w łaty.
|
|
|
|
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
NATASZKA chusteczkami nie ( tak jak Madzwina napisała ) to boli bardzo ! Woda najlepsza.
CATRO a moj dalej nie potrafi nosa wydmuchać . Próbowałam go w pl nauczyć , bo wtedy miał ale dupa, nie kumał
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-18 o 22:54 |
|
|
|
#1963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jak muszę coś zrobić - i mówie jej że nie mam czasu, żeby pobawiła się chwilkę sama - ona często po 10 minutach przychodzi i mówi "mamo" czeka aż odpowiem i się cieszy, "już masz dla mnie czas?", "już możemy się poprzytulać?" to wtedy rypnę wszystko w kąt i się tulimy, tak jak Ty mam często wyrzuty, że ją odsyłam... ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- dobra, dobra... już wiem wszystko, ale ja nie przecieram, źle napisałam tylko tak dotykam - to chyba nie jest gorsze niż woda, woda wysusza, tu jest jakiś olejek. Czy się myle? |
|
|
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
Catro Zosia potrafi się pięknie sama i długo bawić. Jedna zasada - nie przeszkadzać, nie zaglądać, nie pytać bo zaraz "jej się nudzi"
. Niestety czasem ma takie fazy że potrzebuje towarzystwa. Często jest tak że wystarczy być w tym samym pokoju. Przedszkole to za mało.---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Nataszka chusteczki nawilżane to zły pomysł. Najlepsza ciepła bieżąca woda, osuszyć delikatnie ręcznikiem. Posmarować oliwką albo alantanem i wietrzyć
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
NATASZKA - woda. Jak dziecko ma odpazona dupke to nie zalecają olejków tylko kremy( wiesz jakie) . Chusteczki powodują szczypania, pieczenie bol .
|
|
|
|
#1966 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słyszałam, że w innych szkołach jeśli chodzi o świetlicę, to większy odsiew jest, faktycznie przyjmowane są dzieci, których rodzice pracują i nie mają gdzie być. A u nas niby w formularzach przyjęć jest taka rubryka do wypełnienia, ale i tak przyjmowani są niemal wszyscy. I taki potem ścisk, hałas, chaos, sodomia i gomoria właśnie jak wam nieraz pisałam. Po 20 kilka dzieci na klasę przeważnie zapisanych jest. A klas młodszych 9 a jaki kurs skończyłaś? oczywiście, że tak. Moja permanentnie. Z tym, że nie chodzi o sprzątanie, bo z tym akurat problemu nie ma, ale ona ogólnie jest jęczybuła i mnie często nie słucha i to mnie wkurza niemożebnie ![]() Powtarzam po ileś-tam-razy to samo, i zero reakcji (jedz/ ubieraj się/itp) Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
monka, zawsze tak było, że był wybór czy dziecko "zalicza" wszystkie grupy przedszkola, czy na ostatnią idzie do zerówy szkolnej. Nawet pamiętam, że ja sama byłam w przedszkolnej, mimo że dalej była, a koleżanki pytały mamę czemu mnie nie dała już do szkolnej skoro bliżej jest. Z mojego doświadczenia wynika, że dzieci po przedszkolnej zerówce są lepiej przygotowane do szkoły niż po szkolnej. Nie jest to reguła-mówię o dzieciach z naszej okolicy. Kiedyś rozmawiałam o tym z koleżankami od edukacji wczesnoszkolnej i też się tak wypowiadały. Gdzie by dziecko nie było i tak realizuje się podstawę programową tą samą, kwestia tylko taka jak zawsze- czynnik ludzki, czyli jak się owy nauczyciel do tego zabierze. U mnie pani w przedszkolu są wspaniałe i dzieci naprawdę dużo umieją. Więc nawet jakby miała iść tylko raz to wybrałabym przedszkolną zerówkę Tak, teraz już 6-latki pójdą do szkoły. Z tym, że chyba na początku (a może na zawsze?) te z drugiej połowy roku będą mieć wybór Cytat:
), a teraz się tam nie wgapia. Takie to dla niej normalne,zwyczajne, tak jak się w żadną inną część ciała nie wpatruje
|
|
|
#1967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.srokao.pl/2013/01/analiza...nawilzane.html W ogóle dziewczyna dużo analiz zrobiła - załamać się można chwilami czytając je |
|
|
|
|
#1968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak jej dziś i wczoraj robiłam to od razu miała ulgę. Tak mówiła, ale posłucham Was - w końcu jesteście starsze ![]()
|
|
|
|
|
#1969 |
|
Zakorzenienie
|
EVI to ja nie wiem tego , moze jakbym w pl mieszkała i miała dzieci to bardziej bym sie orientowala. Jaka zerówka szkolna
. Ja byłam w zerówce w przedszkolu potem do klasy 1 i u nas w szkole nie było jakis zerówek w szkolnych . Świetlicy tez chyba nie mieliśmy . Po skończeniu lekcji naginalo sie z kluczem na szyjce No mniejsza o to, dzieki . NATASZKA
|
|
|
|
#1970 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja się obrusza na taty widok, tzn nie wejdzie jak tz się kąpie np siku bo mówi że jest goły i nie wejdzie. A mnie się często pyta czy widziałam taty siusiaka...... mówię że nie dobrze mówie co?????---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
Mają aloes, alantoninę - więc chyba są lepsze niż woda - co? catro dzięki za stronkę Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2014-01-18 o 23:29 |
||
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z nagością u mnie jak u Evitki. Przebieram się, myję itd przy Małym. Czasem jak wejdzie do łazienki jak z wc korzystam to tylko pyta co robię i przeważnie wychodzi albo nagle też mu się siku chce i mnie popędza
|
|
#1972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co powiedzieć A tak serio to dlaczego nie wejdzie? Tzn , oczywiście nie musi wchodzić jak nie chce. Ale czy cos jej nagadalas czy moze jej kiedys zabronilas, nie świadomie nagadalas cos, ze nie idź bo tatuś goły ,Nie wolno itd |
|
|
|
|
#1973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama nie wiem o co chodzi... czasem krzyczę - ubrany jesteś, albo mała idzie siku no i może to
|
|
|
|
|
#1974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym żeby nie miała przeświadczenia, że nagość jest jakaś "zła", nieczysta, tylko normalna, ludzka. Ale w domu, nie wśród obcych. I żeby nie było-nie ma u nas jakichś naked party , mówię o sytuacjach codziennych, zwyczajnych
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
i wybrałam dzięki tej stronce balsam do małej
|
|
|
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
NATASZKA tak rozbawiłaś
Mam takie same podejście jak EVI . NATASZKA a jak z kapaniem małej? Tz ja czasami kąpie czy wyciera? Bo znam taka sytuacje gdzie matka odsunęla specjalnie ojca od tej czynności i nie chciała zeby to ojciec robił.---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- Poka mi sie nie chce czytać/ szukać W sumie to ja małego juz niczym nie smaruje . Nie ma suchej skory. EVI szalejesz , za duzo kawy dziś wypiłaś ?
|
|
|
|
#1977 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mała nie przebywa w łazience jak tata sika czy się kąpie. Nie jest jej to potrzebne ale nigdy nie powiedziałam tak zdecydowanie że NIE WOLNO! Czasem w rozmowie mówię że tata teraz się kąpie poczekaj, albo uprzedzam tz że wchodzi mała - bo nie wiadomo co tam robi ![]() ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
Tż czasem (rzadko) ją kąpie i wyciera, nie mam z tym problemu. ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się przy Zosi przebieram ale to raczej w ramach bielizny zostaje bo na golasa to latam rano albo wieczorem - ona śpi, Tż podobnie. Zosia nie wchodzi tacie ani Wojtkowi do łazienki jak nie ma potrzeby. Przy Wojtku się nie przebieram, to już prawie nastolatek a poza tym nigdy nie wiadomo czego się można po mamie spodziewać. Nie chcę problemów
|
#1979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
Iza - ja też mam mieszane uczucia i szczerze mówiąc wolałabym dać go do innej, mimo, że moja szkoła ma najlepsze opinie, najwięcej chętnych, najwyższy poziom i najlepsze wyniki ze spr. 6 klasisty (nie chwalę się, tylko mówię, jaką mamy opinię i wyniki
---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Evi - pytałaś o kurs, skończyłam "psychologię rozwojową dziecka" jestem po niej głupsza niż byłam...okazało się, ze dosłownie wszystko co robię w stosunku do dziecka jest nie tak![]() co do tyłka - kubuś wyciera sam, ale bardzo rzadko faktyczne jest coś do wytarcia, jakoś zawsze ten tyłek czysty ma jak zrobi, ja nie wiem jak on to robi a no i też nigdy nie zrobił w przedszkolu, ani nigdzie indziej, zawsze w domu, twierdzi, ze nigdzie indziej nie zrobi w życiu rozumiem, bo ja mam to samo
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.

. 

pierwszą miałam cc

wyguglowałam tego niemieckiego - ładny w łaty.

, mówię o sytuacjach codziennych, zwyczajnych