Niemcy IV :) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-19, 13:56   #181
slomka
in the dark of night

Dot.: Niemcy IV :)

Cytat:
Napisane przez JP84 Pokaż wiadomość
emigruje sie w celach zarobkowych, a tutaj pisze kobieta o ucieczce? przed Polska? przeciez beda kelnerka w jakiejs Tureckiej knajpie... tam ja w banku ma sie nieprzyjemne sytuacje.

silownia na rok? to ciekawe, bo raczej placi sie za wizyty lub na miesiac, a najlepiej zrobic w domu jakas prowizoryczna.
Zaraz padnę ze śmiechu A, że tak zapytam, co Ci do tego? Przeciez to nie Twoja decyzja, nie Twój wyjazd, każdy ma swoje powody, chcesz rozgrzebywać temat w celu dyskusji o znaczeniu emigracji i ucieczki? Nie kumam
Stary 2014-01-19, 14:18   #182
beacia440
Raczkowanie

nie ma sensu odpisywac temu komus ;-)
umowy na siłowniach są w kazdym większym mieście. ( jesli chodzi o sieciówki)
o to będę się dowiadywać później, bo treningów nie przerwę nigdy w życiu!

robię drugą kawę i do nauki dalej.

W przyszłym tygodniu planuję odwiedzić sąsiadkę koleżanki by "poszprechać" hahah. Pani ta jest Niemką i mieszka w Pl od 4 lat ;-) to dobra rozgrzewka.

Stary 2014-01-19, 14:26   #183
JP84
Raczkowanie

to ciekawe, ze na rok. nie wiedzialem. powracaja do poprzedniej mysli, ten post, ze ucieka, to odebralem to jako jade z tej be Polski. to postawa niepatriotyczna. lepiej juz napisac, jade bo nie moge znalesc pracy wPL, bo lepsze place...

knajpy sa okupowane przez nich. nawet te rzekomo polskie, raz wchodze do takiej a tam Turki. nikt tam nie chce pracowac..
JP84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 14:44   #184
201608040942
Konto usunięte

a to wszyscy musza byc patriotami? Nie wiedzialam , to dopisz mnie to listy bo ja tez nie potryiotka ;o)
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 15:00   #185
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
to ciekawe, ze na rok. nie wiedzialem. powracaja do poprzedniej mysli, ten post, ze ucieka, to odebralem to jako jade z tej be Polski. to postawa niepatriotyczna. lepiej juz napisac, jade bo nie moge znalesc pracy wPL, bo lepsze place...

knajpy sa okupowane przez nich. nawet te rzekomo polskie, raz wchodze do takiej a tam Turki. nikt tam nie chce pracowac..
Teraz proszę powpychaj nam ten patriotyzm do gardeł A ja tu jestem i chcę zostać, bo podoba mi się bardziej niż w Polsce. I teraz co, na stosie mnie spalisz? Jak taki patriota to grzej do Polski, a nie tu siedzisz i narzekasz.

No to skoro nie wiedziałeś to trzeba było się nie wymądrzać na temat tej siłowni Jeszcze proponujesz dziewczynie jadącej pracować jako kelnerka, żeby sobie w domu siłownię organizowała, Ty w ogóle wiesz ile takie sprzęty kosztują?

Co Ty w ogóle na babskim forum robisz, idź na tą siłownię lepiej, może jak się zmęczysz to mniej spięty będziesz.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 15:32   #186
julkakulka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarnulka7891 Pokaż wiadomość
Każdy z nas wyjeżdza z innych powodów, a uciekać można nie tylko przed Polska..

Kto Ci powiedział, że beacia440 bedzie pracować w Tureckiej knajpie?

No niestety w porządnej siłowni w Niemczech podpisujesz umowe na rok.
Czarnulka przybijam Ci wirtualna pione
Lepiej tego ujac nie moglas

Co do silki to my mamy umowe na rok ale mozemy ja bez zadnych konsekwencji zerwac jesli przed uplywem tego czasu przeprowadzimy sie wiecej niz 25 km. negocjowalismy tez cene, bo chcieli od nas oplate wpisowa chyba 98 euro ale w koncu stanelo na tym, ze nic nie zaplacilismy za oplate startowa

A panu znawcy wszelkich tematow poczynajac od emigracji, poprzez roznego rodzaju lokale gastronomiczne, a na silowni konczac proponuje lekture slownika jezyka polskiego. Widze, ze ma problemy nie tylko z rozumieniem niektorych terminow np. emigracja, jak rowniez i z poprawna polszczyzna
Stary 2014-01-19, 15:40   #187
JP84
Raczkowanie

nic ci nie bede wpychal, po prostu zwracam uwage, na dosc niestosowna forme. ucieka jakby nie wiem jak zla PL byla. jak ci sie podoba bardziej inny kraj to ok, twoja sprawa.

no szukalem w google szerszych informacji na temat pewnego newsa, i tutaj byl temat, ktory poniekad go dotyczyl. jako, ze czesc postow byla dosc frustrujaca, postanowilem zabrac glos. a nawet zalogowac, choc to wymagalo rejestrecja przez email a nie fb.

no o tej silowni to tylko dodatkowo napomnialem, to nie jest drogie, jak sie dopowiednio rozplanuje zakupy. tym bardziej, ze jako kobieta w kulturystyke sie nie bawi raczej.
Stary 2014-01-19, 15:48   #188
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Wygląda na to że postawi nam tu zaraz jeden zbiorowy stos... i wszystkie na nim sploniemy... bo my emigrantki to nie patriotki
Szkoda tylko że ludzie szybko oceniają a nie zastanawia sie dlaczego tak na prawde wyjeżdżamy... jedne wyjeżdżaja za prace inne za miłością inne bo uwazaja że w tym kraju sa lepsze perspektywy. I co? Czy to znaczy ze jesteśmy gorsze? A może lepsze bo wyjechałyśmy?
Spojrzmy może na tego co wytyka nam brak patriotyzmu. Skoro ma słabe pojęcie o Niemczech to pewnie wcale tu nie był. Za to jest na wizażu. Czyli, że co? Lubi dbać o włosy? A może paznokcie? Intersuje go moda? oceniajac jego kategoriami moge stwierdzić, ze pewnie jest metroseksualny... a może tez homoseksualista?

Taka mała rada JP84 nie jesteś w temacie to nie oceniaj, bo możesz też bardzo szybko zostać oceniony.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Czarnulka7891
Czas edycji: 2014-01-19 o 16:24
Czarnulka7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 15:57   #189
beacia440
Raczkowanie

Cytat:

Taka mała rada JP84 nie jesteś w temacie to nie oceniaj, bo możesz też bardzo szybko zostać oceniony.

dokładnie.

Heheheh, śmiać mi się chce.
JP84 wie oczywiście lepiej co robię w zyciu i po co to robię.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg grudzien 2013.jpg (60,8 KB, 48 załadowań)

Stary 2014-01-19, 16:10   #190
windowS17
Zadomowienie

trollem mi cos tu smierdzi
windowS17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 16:18   #191
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez beacia440 Pokaż wiadomość
dokładnie.

Heheheh, śmiać mi się chce.
JP84 wie oczywiście lepiej co robię w zyciu i po co to robię.
Hahahaha, zdjęciem wygrałaś!
Piękne ciało!

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Biedny facet, tak mu przeszkadzało, ze nie może sie przez fejsa zalogować, tak się namęczył... Ale sił na ustawienie avatara starczyło

"niestosowną formę" dobre, piszesz jakbyś miał 15 lat i był zachłyśnięty tym swoim patriotyzmem
Niestosowne to są Twoje dziwne wywody, które niczego nie wnoszą do dyskusji. Poza wymądrzaniem się.

Cytat:
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Stary 2014-01-19, 16:28   #192
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Piękne ciało!

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Biedny facet, tak mu przeszkadzało, ze nie może sie przez fejsa zalogować, tak się namęczył... Ale sił na ustawienie avatara starczyło

"niestosowną formę" dobre, piszesz jakbyś miał 15 lat i był zachłyśnięty tym swoim patriotyzmem
Niestosowne to są Twoje dziwne wywody, które niczego nie wnoszą do dyskusji. Poza wymądrzaniem się.
15 lat i zachlysniety Tuskiem

Może Pan premier był też w jego gimbazjum?

Pan Tusk ostatnio stwierdził, że Polacy wracają z emigracji...ale tak na moje to chyba tylko po resztę rzeczy

Stary 2014-01-19, 16:32   #193
tonia85
Zakorzenienie

GG do tonia85

Witajcie
Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość

a w ogole zapomnialam jeszcze napisac ze ja jestem w Deutsche Bank juz od pond 12lat i jestem super zadowolona wczesniej bylam w Sparkasse i sie wypisalam
A czym DB jest lepszy? Nie pytam zlośliwie, tylko wlaśnie z mężem zastanwiamy sie nad otwarciem innego konta Chcielibyśmy jakieś oszczednościowe, ale tutaj widzę ze takie konta to mają bardzo niskie procenty ( w Sparkasse chyba nawet 1% nie przekracza)

Cytat:
Napisane przez julkakulka Pokaż wiadomość
My w Postbanku jestesmy.

Monia koronke musze zrobic i taki mi kosztorys denstysta wystawil wiec zdebialam

Tonia pojedyncze naczynko to nie wiem, jak robisz kilka jest taniej, ja mialam tez takie naczynka na dekolcie, sporo ich bylo, takie kropki, rubiniaki sie to nazywa czy jakos tak. 100-150 zl chyba zaplacilam za wszystkie
O jacie, to rzeczywiscie lepiej w pl
Ja chciałabym na nosie Bo mam na nim kilka bardzo dużych pęknietych naczynek i nos jest czerwony jak u pijaka

Cytat:
Hej
Jestem nowa w tym wątku
Pod koniec lutego wyjeżdżam do Niemiec. Jadę sama, więc fajnie będzie mi ponarzekać, czy pochwalić się co tam u mnie.
Ten wyjazd jest pewnego rodzaju ucieczką od czegoś, od czego chcę być daleko zarówno psychicznie i fizycznie.
Mam teraz "ostry czas" w związku z tym wyjazdem. Ale dziś po raz pierwszy od długiego czasu obudziłam się fajne zdeterminowana ;-)

Pozdrawiam !
Witaj
Cytat:
Górna Bawaria - Weilheim.

Chcę jak najszybciej pozałatwiać swoje sprawy( przede wszystkim pozaliczac na uczelni, co trzeba, a ostatnio idzie niepomyślnie), podciągnąć niemiecki i "przygodo witaj"
OO, to nie tak daleko ode mnie

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Cytat:
Pan Tusk ostatnio stwierdził, że Polacy wracają z emigracji...ale tak na moje to chyba tylko po resztę rzeczy
Taaa, chyba wlaśnie uciekają Już cała nasza z mężem ekipa rozjechała sie po całej Europie Mam też kilka znajomych, co wrócili z emigracji, a po kilku miesiecy pojechali z powrotem
tonia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 16:59   #194
JP84
Raczkowanie

czlowiek zwroci uwage, a tu zaraz jakies teorie, nic nie ma do takich osob, bo sam wyjezdzam a motywacja sa finanse. postawa typu, bo Polska jest zla, jest dosc glupia dla mnie, tym bardziej, ze polacy w wiekszosci maja naprawde kiepskie prace, za kiepskie place (w porownaniu do miejscowych). to jak z tym pisaniem, jestem z Niemcem, czy jakims Turkiem, bo Polacy sa be, a wiemy, ze to inne czynniki decyduja o takim wyborze.

a faktycznie konkretny biceps jak na kobiete. robi wrazenie.
Stary 2014-01-19, 17:17   #195
Czarnulka7891
Zakorzenienie

No bo umrę ze śmiechu
Czy ktoś tu pisał że Polska jest be? w duzej mierze to system jest winny, a nie Polska.
A to, że pracujemy za takie czy inne płace to nasz wybór. I nic ci do tego.
A to z kim śpimy i jaki ma biceps tym bardziej niech Cię nie interesuje!

Stary 2014-01-19, 17:57   #196
JP84
Raczkowanie

sama sobie tworzysz teorie do moich wypowiedzi, czytaj ze zrozumieniem.

winna jestes zawsze ty, a nie system. oczywiscie Polska, narod, ze wzgledow historycznych nie rozwijala sie jak Niemcy, co jest przyczyna tych roznic placowych. uciekali to polacy w stanie wojennym a teraz po prostu jada zarabiac.
Stary 2014-01-19, 17:59   #197
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

hahahah...ja jakos nie przypominam sobie zebym tu wyjezdrzala w celach zarobkowych ... mialam 19 lat i jedyne co chcialam to zwiac z domu..poznac swiat, inna kulture i jezyk i planowalam powrot do Polski zeby prowadzic stateczne zycie...ale plany swoje a zycie swoje i siedze juz w Niemczech kilkanascie lat i mimo ze do Polski chcialabym wrocic to nie zaluje ze tu mieszkam i zyje

beacia dasz rade ja tez przyjechalam sama bez jezyka, wize mialam tymczasowa na 2miesiace i nawet biletu powrotnego nie mialam teraz jest latwiej..wtedy nie bylo internetu..dopiero wszystko wchodzilo na rynek..teraz jak nie znajomych w zyciu to choc w necie poznasz i mozesz sie doradzic,..wtedy byl czlowiek rzucony na gleboka wode i fajnie bylo

ladny bicek.. ja niestety ciezary dzwigam w domu, bo czasowo nie dam ogarnac pracy dzieci i jeszcze silowni, szczegolnie ze moj A. pracuje wieczorami...

tam gdzie sa Uniwerki to mozecie sobie isc na silownie takze jako nie studenci..placi sie troche wiecej ale i tak mniej niz na innych silowniach i chyba na semestr..czyli na pol roku sa vertragi

tonia przedewszystkim te kwartelne oplaty sa nizsze...w Sparkasse placilam ponad siedem euro na miesiac! w DB place 11e za kwartal a do 32roku zycia nie placilam nic...niby jak sie skonczy 30placi sie te oplaty ale ja mialam fajnego pana i wtedy jeszcze studiowalam i on mi przedluzyl do 32 roku zycia procenty to nie wiem..mnie te rzeczy nie interesuja..u mnie pieniadze na koncie nie leza tylko sie obracaja caly czas robie wszystko online i przez wspolprace z innymi bankami moge tez za darmo pieniadze na przyklad z Postbank albo Commerzbank wyciagnac..Sparkasse to Sparkasse ...na przyklad Sparkasse Kiel nie ma nic wspolnego z Sparkasse Hamburg i juz cos trza placic przynajmniej tak wczesniej bylo...a i duzo stresu robili jak sie wkroczylo na saldo

wiem ze sa Banki gdzie nic sie nie placi za Konto, ale mi jakos wygodnie z DB..moj tez jest w nim... dostajemy co jakis czas propozycje o karte kredytowa ale w sumie nie potrzebujemy, wiec odmawiamy

u nas sie w koncu troche oziebilo moze ta zima jednak przyjdzie
Stary 2014-01-19, 18:20   #198
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
sama sobie tworzysz teorie do moich wypowiedzi, czytaj ze zrozumieniem.

winna jestes zawsze ty, a nie system. oczywiscie Polska, narod, ze wzgledow historycznych nie rozwijala sie jak Niemcy, co jest przyczyna tych roznic placowych. uciekali to polacy w stanie wojennym a teraz po prostu jada zarabiac.
No tak faktycznie... krachu na giełdzie też ja będę winna.
Człowieku to Ty tworzysz sobie chore teorie, że my NIE PATRIOTKI dajemy sie wyzyskiwac za śmieszne pieniądze, a w dodatku sypiamy z turkami i Niemcami z dużym bicepsem oj głupie my....

Stary 2014-01-19, 18:25   #199
Mitsukki
Naczelny Hipster

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Cytat:
Stary 2014-01-19, 18:42   #200
beacia440
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Piękne ciało! [COLOR="Silver"]
śliczne dzięki

Cytat:
Napisane przez tonia85 Pokaż wiadomość
O, to nie tak daleko ode mnie[COLOR="Silver"]
a w jakim miescie jestes ? Popatrze sobie na mapę

Cytat:
A to z kim śpimy i jaki ma biceps tym bardziej niech Cię nie interesuje!
oj przytuliłabym kogoś dziś w nocy heheh

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość

beacia dasz rade ja tez przyjechalam sama bez jezyka, wize mialam tymczasowa na 2miesiace i nawet biletu powrotnego nie mialam teraz jest latwiej..wtedy nie bylo internetu..dopiero wszystko wchodzilo na rynek..teraz jak nie znajomych w zyciu to choc w necie poznasz i mozesz sie doradzic,..wtedy byl czlowiek rzucony na gleboka wode i fajnie bylo

l
dziekuję. no właśnie, ja nie jedyna, no i pracę mam, mieszkanko w trakcie załatwiania,więc nie wznoszę lamentów

Uczę się cały dzień, już chcę mieć z głowy jutrzejsze zaliczenie! Ide pod prysznic, bo świruję już w tych zadaniach.

A przy okazji, nie wiem czy lubicie, czy słuchacie, ale polecam do przesłuchania album Alex Clare - the lateness of the hour

Stary 2014-01-19, 20:38   #201
JP84
Raczkowanie

znowu przekrecasz to, co napisalem. widac w tej dyskusji troche atakujesz. no ale tak to juz bywa na necie. twoja sprawa.
Stary 2014-01-19, 21:20   #202
nurse007
Przyczajenie

Witam dziewczyny

Noszę się z poważnym zamiarem wyjazdu, jestem od pół roku bezrobotną pielęgniarką ( mam 23 lata) i niestety państwo nie może mi dać pracy.

W związku z tym może orientujecie się czy Niemcy przyjmują polskie dziewczyny do pracy chętnie czy też nie ? Jak wyglądają rekrutacje? Czy Niemcy oczekują języka biegle? Niemiecki nie jest mi obcy, długo się uczyłam go w szkole, niemniej jednak wiecie jak to jest, gdy się nie używa języka obcego
Na moim celowniku jest Berlin, gdyż mam tam gdzie mieszkać na początek a to o wiele ułatwia sprawę
nurse007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 21:34   #203
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nurse007 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny

Noszę się z poważnym zamiarem wyjazdu, jestem od pół roku bezrobotną pielęgniarką ( mam 23 lata) i niestety państwo nie może mi dać pracy.

W związku z tym może orientujecie się czy Niemcy przyjmują polskie dziewczyny do pracy chętnie czy też nie ? Jak wyglądają rekrutacje? Czy Niemcy oczekują języka biegle? Niemiecki nie jest mi obcy, długo się uczyłam go w szkole, niemniej jednak wiecie jak to jest, gdy się nie używa języka obcego
Na moim celowniku jest Berlin, gdyż mam tam gdzie mieszkać na początek a to o wiele ułatwia sprawę
A w ktorym miescie szukalas pracy w Polsce? Tez jestem pielegniarka, i w domu starcow chcieli mnie od zaraz bez jezyka, ale jako pomoc. Gdybym zlapala podstawy, wiadomo, ze zmieniliby na pielegniarke. Sprawdzalam tylko tam. Z tym, ze w tym osrodku pracuje teściowa to pewnie tez przez to, byli tacy Ogłoszen jest pelno. Ludzie sa otwarci masz magistra? Z nim automatycznie jest uznanie papierów. Z licencjatem musialabys sie zorientowac. Najlepiej docelowo w Berlinie tylko zapomniałam jak ta instytucja sie nazywa. Pojechac tam na jeden dzien najlepiej i poroznosic Cv. Chyba ze udaloby Ci sie zalatwic prace przez internet. Do szpitala raczej z doświadczeniem...

Ja zatrudnilabym sie w domu starcow. Gdybym stanela na nogi, działalabym dalej.

Edytowane przez Bysanda
Czas edycji: 2014-01-19 o 21:45
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 21:43   #204
nurse007
Przyczajenie

Najbliższym mi miastem był Lublin i Rzeszów, następnie Warszawa. CV poskładane a ja jednak czekam i czekam, więc myślę o wyjeździe .

Odpisałam jak już bylo po Twojej edycji posta
Nie mam magistra- poprzestałam na licencjacie, wiem , że firmy pomagają nostryfikować dyplomy, ale nie wiem na jakiej zasadzie to się odbywa.
No właśnie Berlin jest mi najbliższy teraz Myślisz, że najlepiej pojeździć po placówkach osobiście? Boję się, że jestem za mało doświadczona i bez biegłego języka jak na niemieckie placówki medyczne jakiekolwiek, nie mówię tu o szpitalach, bo zdaję sobie sprawę, że nie byłabym pełnocennym pracownikiem nie potrafiąc biegle robić dokumentacji, rozmawiając z personelem i pacjentami itp itd
Przez internet własnie probuje- na dniach powysyłałam trochę CV, przetlumaczyłam sobie mój Lebenslauf jak mogłam najlepiej :P

Bysando- a Ty pracujesz w Niemczech w zawodzie? Bo nie do końca zrozumialam

Edytowane przez nurse007
Czas edycji: 2014-01-19 o 21:52
Stary 2014-01-19, 21:48   #205
Bysanda
Zadomowienie

Chyba ze Twoj jezyk jest na tyle dobry, to bierz telefon i dzwon do szpitali w de

Stary 2014-01-19, 23:06   #206
Czarnulka7891
Zakorzenienie

Cytat:
znowu przekrecasz to, co napisalem. widac w tej dyskusji troche atakujesz. no ale tak to juz bywa na necie. twoja sprawa.
Nikt tu nic nie przekręca i nie atakuje. Śmiać się chce z Twoich wiadomości-serio.
I wgl nie rozumiem czego Ty tu u nas szukasz...ale ok, żebyś nie czuł się zaszczuty czy oskarżany i atakowany nie muszę z Tobą dyskutować.
BAJO.

Stary 2014-01-19, 23:25   #207
silencio
Wtajemniczenie

GG do silencio

A ja tak sobie pomyślałam, że można jeszcze uciekać od takich pseudo-patriotów... Jak oglądałam relacje z 11 listopada to wtedy po raz pierwszy się zaczęłam poważnie zastanawiać, gdzie ja trafię tak naprawdę jak już przyjdzie czas wracać... Czy jeszcze do wolnej, ukochanej Polski, czy do tej, gdzie trzeba być katolikiem i pseudo-obrońcą Ojczyzny, ale nie przed prawdziwym wrogiem, tylko przed tym wydumanym - typu inne nacje, inne orientacje, inne poglądy...

Cytat:

TARGOWISKO

STRAGANIK
silencio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 23:36   #208
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nurse007;

Bysando- a Ty pracujesz w Niemczech w zawodzie? Bo nie do końca zrozumialam
Nie pracuje, ale jakis czas temu tesciowa mnie tam zaciagnela nieswiadomie, żeby mi pokazac, ze nie mam sie czego obawiac...^^

Wyjade do Niemiec na pewno, ale wczesniej chce popracować w Pl, zeby chociaz czynności pielegniarskie nie stanowily dla mnie problemu, pocwiczyc troche :P

Przez agencje pracy nie idz, szkoda kasy.
Cv wysylaj do domow opieki. Naczelna z tego domu opieki w ktorym pracuje tesciowa, mowila ze wtedy oni zajeliby sie zalatwianiem formalnosci. Papiery jestes w stanie sama ogarnąc, tylko potrzeba czasu. Najwaznieszje jest to czy musialabys uznawac, bo to do 6 miesiecy trwa.
Jezeli ktos odpowie na Twoje podanie, zapytaj sie jakie formalnosci musialabys spelnic, czy wystarczy tylko przetlumaczenie. Chociaz w UE jak na moje nawet z lic. nie powinno byc problemow, tym bardziej, ze w De pielęgniarstwo, to nie sa studia. Trzy, ta naczelna tez powiedziala, ze jestesmy w Unii i nic ekstra poza tłumaczeniem, nie musialabym zrobic. Cztery, na studiach mówili to samo.

Jezeli masz taka mozliwosc, to pewnie ze lepiej osobiscie, tak samo w Polsce. W Polsce najlepiej podania skladac do oddzialowych, bo to one pierwsze wiedza, czy kogoś potrzebuja czy nie, pozniej naczelna, na koniec kadry.

Edytowane przez Bysanda
Czas edycji: 2014-01-19 o 23:39
Stary 2014-01-19, 23:53   #209
nurse007
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bysanda Pokaż wiadomość
Nie pracuje, ale jakis czas temu tesciowa mnie tam zaciagnela nieswiadomie, żeby mi pokazac, ze nie mam sie czego obawiac...^^

Wyjade do Niemiec na pewno, ale wczesniej chce popracować w Pl, zeby chociaz czynności pielegniarskie nie stanowily dla mnie problemu, pocwiczyc troche :P

Czyli już jesteś pielęgniarką po studiach tylko z przerwą w zawodzie? Raz dwa i się wdrożysz
Najlepiej to sprawdzić samemu jak to jest w tych niemieckich szpitalach/domach opieki, bo nasłuchalam się takich rzeczy, że miałam watpliwości czy jechać
A jak wyglądają sprawy finansowe, masz kompendium wiedzy w postaci teściowej, byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki odnośnie DE
Nostryfikacja licencjatu unijnego dyplomu to bylaby porażka, ale ...nic mnie nie zdziwi!
Stary 2014-01-20, 00:15   #210
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nurse007 Pokaż wiadomość
Czyli już jesteś pielęgniarką po studiach tylko z przerwą w zawodzie? Raz dwa i się wdrożysz
Najlepiej to sprawdzić samemu jak to jest w tych niemieckich szpitalach/domach opieki, bo nasłuchalam się takich rzeczy, że miałam watpliwości czy jechać
A jak wyglądają sprawy finansowe, masz kompendium wiedzy w postaci teściowej, byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki odnośnie DE
Nostryfikacja licencjatu unijnego dyplomu to bylaby porażka, ale ...nic mnie nie zdziwi!
Co land to inne obyczaje, inne płace.
I jeszcze zalezy od klasy podatkowej
W lipcu sie obroniłam, pozniej wakacje, nadrabialam zalwglosci 5letnie w rodzinie, następnie wyjechałam do Niemiec do tż i od stycznia pracuje w szpitalu w Polsce. Nie liczylam na ta prace, ale po kilku dniach sie odezwali, co mnie zdziwilo ^^

Znajomy, ale ratownik medyczny musial uznawac, dlatego lepiej sie upewnic tak samo moj tż inżynier, tez musiał.

Edytowane przez Bysanda
Czas edycji: 2014-01-20 o 00:17
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości