|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
czytam Was i własnym oczom nie wierzę! jak lekarz/ położna, którzy mają pomóc, mogą urządzić kobiecie taki koszmar! w głowie mi się nie mieści. Dziewczyny, mam nadzieje, że się wszystko poukłada i będzie już tylko lepiej.
W pracy widzę, że niektóre z Was też mają ciężko. Ludzie nie mają zrozumienia dla innych. Byłam u lekarza. Miałam wrażenie, że miał dzisiaj muchy w nosie. Chodzę od jakiegoś roku i pierwszy raz widziałam go w takim złym humorze. Starał się być miły, ale jakoś nie wychodziło mu tak jak do tej pory. Ale! nie spotkały mnie żadne nieprzyjemności. Nie badał mnie - tak jak myślałam, że tak będzie - badał mnie 15.01 Badania prenatalne, które mam mieć zrobione, to badania nieinwazyjne i mam się nie bać, bo napewno okaże się, że wszystko jest ok ![]() Zaniosłam dzisiaj do pracy zwolnienie lekarskie. Życzyli mi zdrowia i dobrego samopoczucia ![]() Któraś z Was wspominała o zaświadczeniu o ciąży. Ja o takie zaświadczenie dzisiaj poprosiłam i dostałam bez problemu. Chcę dostarczyć do PUP. Miałam zamiar Was nadrobić, ale tyle naskrobałyście, że ho! ho! Tak będę Was nadrabiać, nadrabiać, aż może wreszcie mi się uda ![]()
"Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham." /Susan Dempsey/ Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-20 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#1502 |
Zadomowienie
|
Wybieracie wózki, myślicie o bujaczkach, koszach mojzesza itp a ja nic. Przed ciążą potrafiłam coś obejrzeć a teraz stwierdzam, że za wcześnie jest
![]() ![]() Ja reszte później wybiorę. Łóżeczko myślałam, że trzeba będzie kupić ale mama ma w domu to po siostrze i po mnie - klasyczne drewniane także ok. Jak tylko sie dowie moja babcia to poza tym żę się cała wieś dowie... ![]() ![]() Tak mowicie i mówicie że może się wybiorę do komisu albo sklepu z rzeczami dla dzieci pooglądać bo na razie oba mam blisko a potem trudno powiedzieć jak będzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1503 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciut wystaje, ale luźniejszy ciuch i chowa się ![]() Cytat:
![]() dla mnie wózek póki co to abstrakcja hehe, pomyśli się o tym bliżej III trymestru ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- aha, my w prezencie ślubnym dostaliśmy od znajomych TŻ kołyskę drewnianą ręcznie robioną, także jedną rzecz mamy ;D
![]() |
#1504 |
Zakorzenienie
|
od 18 wlaczylo mi sie ziewanie, chyba pora na mnie, wczesniej moglam siedziec do 1/2 a teraz 22/ 23 i juz spie
![]() wiec zycze udanej i przespanej nocki mamusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1505 |
Rozeznanie
|
My łóżeczko mamy już obiecane - do pożyczenia oczywiście, ale nie trzeba będzie kupić. Jak się uda, to fotelik (nosidełko?) dla niemowlaka i większego dziecka też pożyczymy. Napewno musimy kupić wózek i przewijak, jak będziemy chcieli go mieć. Nie wspomnę o ubrankach, pieluchach i całej masie innych rzeczy. Narazie uważamy, że jest jeszcze czas. Zastanawiamy się nad szkołą rodzenia, ale najpierw musimy się zorientować, czy będą nam pasowały godziny zajęć ze względu na pracę TŻ.
Dziewczyny, ja chodzę do ginekologa na NFZ. Na wizytę, na której dowiedziałam się o ciąży czekałam półtorej tygodnia albo dwa - i dobrze, bo wcześniej lekarz mógłby mieć problem ze stwierdzeniem ciąży (test negatywny). Teraz od razu po wizycie umawiam się na następny termin i mam dzwonić jak będzie coś się działo i od razu przypominać, że jestem w ciąży, to termin zawsze się znajdzie. Dzisiaj wchodziłam do gabinetu bez kolejki - była przede mną tylko 1 pani w ciąży. Położna mówiła, że tak ma być za każdym razem. Wydałam na 4 opakowania Luteiny, opakowanie nospy i kubeczek sterylny na siku do badań oraz witaminy (kupiłam Femibion Natal Classic). Nie powiem dokładnie ile wydałam, bo posiałam gdzieś paragony, ale w porównaniu z Wami to wydałam "grosze". A wydatków będziemy miały jeszcze wszystkie sporo... No i 1 wizyta prwatna 100 zł z koniecnzości.
#1506 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz gdybym miała kupować to albo ten albo xlandera, chicco fajny bo składa się w parasolkę, a xlander na zimę super tylko że duży Cytat:
Same szczepienia to wydatek kilku tysięcy.
![]() |
#1507 |
Zadomowienie
|
![]() Moje wydatki to Duphaston, nospa forte, parking płatny przy przychodni i urosept Myślę że do 150/200zł się zmieszczę bo ten D. kosztuje troche. Musimy oznaczyć TŻ grupę krwi - 35zł u nas to kosztuje. Lekarz namawiał mnie na jakąś dodatkową "szczepionkę" bo mam RH- koszt ok 400-450zł Kazał sie zastanowić/składać kasę. Edytowane przez Optymistka26 Czas edycji: 2014-01-20 o 21:58 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1508 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-01-20 o 23:32 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1509 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Smakują mi też owoce i warzywa. Cytat:
trzymam kciuki, żeby w pracy wszystko się dobrze ułożyło ![]() ja również jeszcze normalnie pracuje, o mojej ciąży wie tylko moja jedna koleżanka, szefowi jeszcze nie powiedziałam... myślałam że lepiej sobie będę radzić w pracy, ale ogólnie mówiąc jest strasznie ![]() często mam mdłości, źle się czuję, spać mi się chce, a muszę jakoś dawać rade do tego pracuje w sekretariacie- często mam kontakt z ludźmi, generalnie w pracy mam sporo obowiązków, a często brakuje mi po prostu sił. Do tego mam wrażenie że wyglądam jak półtora nieszczęścia ![]() no cóź, mam wrażenie że te dolegliwości wkrótcę miną Dziewczyny pisałyście o zaświadzczeniu potwierdzającym ciążę. Czy jest jakieś czas, w którym trzeba je dostarczyć? czy to w ogóle konieczne, nie wystarczy szefowi powiedzieć?
![]() ![]() |
![]() |
#1510 | ||||
Zadomowienie
|
Hej
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Muszę się dokształcić w tym temacie ![]() Cytat:
My również będziemy musieli kupić wszystko i zdajemy sobie sprawę z tego jaki to koszt. Co do dzieci w odstępie roku to też bym chciała mieć dzieciaczki z niewilką różnicą ale nie wiem czy się na zdecyduje ![]() Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2014-01-21 o 07:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1511 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A my dziś planujemy powiedzieć naszym rodzicom o ciąży ![]() ![]()
![]() |
#1512 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest jeszcze jedno kryterium - zawieszenie tzn albo amortyzatory albo skórzane paski. To drugie rozwiązanie daje możliwość bujania dziecka w wózku, niezastąpione przy beksach kolkowych. Koleżanka wózkiem ze skrętnymi kółkami biegała od krawężnika do krawężnika ![]() Miałam wózek Jedo Bartatina - jego wadą główną był kosz na zakupy,ale jako wózek mi sie sprwdzał super. Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kamilast Czas edycji: 2014-01-21 o 08:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1513 | |||||||
Rozeznanie
|
Hejka ale naskrobałyście
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1514 |
Wtajemniczenie
|
będziecie od razu robić osobny pokój dla dzidziusia? Bo my właśnie mamy dylemat jak to zrobić. W sypialni mamy tak ciasno, że ledwo łóżeczko można by tam wcisnąć, a mamy za to jeden wolny pokój, ale na początku dziecko i tam musi być przy nas, prawda?
#1515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chcialabym tak dlatego ze ja wychowalam sie z bratem, ktory jest ode mnie o rok starszy, nigdy nie mialam zadnych problemow ze jestem nie smiala itd. a akurat u mojego wujka mial jedna tylko corke ktora jak przyjezdzala do babci na obiad nic sie nie odzywala i plakala i miala problemy z zawieraniem znajomosci w szkole ![]() wiadomo ze nie wszystkie dzieci takie sa. jak sie uda tak to bym sie bardzo cieszyla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1516 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nadrobiłam ![]()
![]() |
#1517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1518 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1519 | |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze się nie pochwaliliśmy, bo na początku nie wszystko było ok z ciążą. I też się okazało, że jest ona młodsza o 3 tygodnie niż wynikało z OM, więc ciągle mi się wydaję, że to jeszcze początek i nie ma co się za bardzo chwalić
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1520 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale wydaje mi się ,że to nie jest wyznacznikiem znam kilka osób które maja rodzeństwo z małą różnicą wieku a są mega nieśmiałe tak jak i znam jedynaków którzy nie mają z tym żadnych problemów ![]() Cytat:
My też mamy na razie tylko dwa pokoje więc dzidzia też będzie z nami , z tym ,że my mamy dużą sypialnię więc nie będzie problemu ,żeby wszystko pomieścić , a w niedalekiej przyszłości (za rok lub dwa) jak odłożymy trochę kasy to mamy w planach się dobudowywać ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1521 |
Zakorzenienie
|
kominek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1522 |
Rozeznanie
|
Jak my się urządzaliśmy to na 1 miejscu był kominek i do dziś spędzamy przy nim wieczory tak romantycznie jest i jeszcze świece .
![]()
#1523 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zazdroszczę ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a chwaliłam się wczoraj że dobrze się czuję, najgorsze za mną a tu dziś rano momentalnie zemdliło mnie i był pawik ![]()
![]() |
#1525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie księgowa poprosiła żeby przynieść. Zapytaj u siebie w pracy. Ja najpierw powiedziałam szefowi a 2 tygodniach zapytali o zaświadczenie bo stwierdzili, że się przyda. U mnie jest problem bo mieszkamy z rodzicami i chcieliśmy sobie zrobić swoją kuchnię a teraz plany się zmienili i mamy dylemat czy kuchnia, czy pokoik dla dziecka ..a może wyprowadzka na swoje. Nie wiemy na co się zdecydować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1526 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Teraz tez będę tak szczepiła. 6w1 lepsze niż te bezpłatne i jedno wkłucie. Natomiast te bezpłatne to kilka wkłuć za jednym razem, masakra. Rota też bardzo ważne, mała nie miała ani razu mimo, ze nas wymęczyło strasznie. Na meningo i pneumokoki szczepiłam przed pójściem do przedszkola. Cytat:
![]() my nie dostaliśmy nic od nikogo, wszystkie ubranka, wózek, łóżeczko i inne rzeczy musieliśmy kupić sami. Jedynie jak ktoś przychodził to coś przynosił, przeważnie jakieś ubranie, a po za tym nic. O jeszcze moja siostra kupiła matę edukacyjną fishera, a tż brat karuzelę z projektorem też fishera. Fajnie macie, że możecie coś od kogoś pożyczyć albo dostać. Teraz tez ubrania musimy kupić, bo na bank nie dostaniemy nic od nikogo. ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- My mamy w domu kominek, ale jakoś mało w nim palimy. Co do pokoju dla dziecka, to na razie będzie u nas w sypialni, a później pomyślimy. Za 2-3 lata planujemy przeprowadzić się do nowego domku więc tam zrobimy jakieś fajne pokoje. Córka ma swój pokoik, więc może później razem zrobimy, zobaczymy. Według mnie dopóki dziecko budzi się w nocy na jedzenie to nie ma sensu przenosić łóżeczka do innego pokoju, bo to tylko umęczenie. ![]()
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2014-01-21 o 09:34 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1527 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1528 |
Zakorzenienie
|
a tak sie chwalilam ze sie dobrze czuje..
wstalam zakrecilo mi sie w glowie, zrobilo mi sie nie dobrze i szybko do lazienki i wymiotowalam ze 3 razy .. brak mi sil, myslalam ze te gorsze dni juz minely ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1529 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam zazwyczaj 103/58. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
- Też chciałam większy koszyk i często go wykorzystywałam podczas zakupów. - Też wybrałam wózek z większą gondolą. Rodziłam w październiku więc synek od początku był najpierw w cienkim a potem w grubym kombinezonie + kocyk, co też zajmuje dużo miejsca. - Mam pompowane koła i spisują się bez zarzutów zarówno w mieście jak i na bardziej nierównym podłożu. Ważne, ze wybierałam wózek z dużymi kołami. Sprawdził się nawet na śniegu (z niemowlakiem było lekko ale już z rocznym dzieckiem ciężej). Mam trochę nierównego tereny koło domu i takie dobrze się tu sprawdzają. Mam wrażenie, że wózkiem tak nie trzęsie i dziecku się przyjemniej jedzie. Pompkę mam przy wózku ale pompowałam tylko co jakiś czas w domu koła i tyle. Przez ponad 2 lata, nigdy nie złapałam "gumy" ![]() - Skrętne koła dla mnie podstawa. Zdecydowanie lżej steruje się wózkiem z takimi kołami. Mam takie, które w razie potrzeby mogę zablokować. Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli bierze się szczepionki refundowane to są bezpłatne a jeśli decyduje się na skojarzone 5w1 czy 6w1 to płaci się i to dość sporo za 1 dawkę, bo ok. 200-300zł. Na początku maleństwo będzie z nami w sypialni a po około 6 miesiącach jeśli będzie dobrze sypiać to przeniesiemy je do pokoju synka.
![]() |
#1530 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Luteina dopochwowo. 2x2 dziennie. co do szczepień, to ja też muszę się dokształcić... Zobaczyłam ceny wózków, o których piszecie i jestem przerażona... Koszty wyprawki to jakiś kosmos. Zdawaliśmy się z TŻ z tego sprawę od początku, ale czas zacząć oszczędzać.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.