|
|
#3901 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki 2009 cz. XXXVI
Cytat:
![]() Mówiłam ![]() Dzień dobry! |
|
|
|
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
hej
u nas tez wczoraj zaczeło prószyć ale niewiele napadało... Dziewczyny nauczycielki (ale nie tylko) jak nauczyć dziecko prawidłowo trzymac kredke/długopis itd Tomek ma z tym mały problem, ciagle przestawia sie na całą pięść, przez to nie lubi rysowac/kolorowac.... |
|
|
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
U mnie zimowo i śnieżnie, na drodze bardzo ślisko, na chodnikach podobne, aż strach z domu wyjść żeby się nie połamać Myszko zacznij od zabaw paluszkowych np. w solenie, wyciskanie gąbki dwoma palcami (kciukiem i wskazującym), potem 3 (kciuk, wskazujący, środkowy),całą ręką też, każdym paluszkiem osobno, szczypanie materiału, przypinanie klamerek tu fajny pomysł ( http://niemadziecisaludzie.blogspot.com/), nawlekanie korali, przenoszenie ziarenek fasoli z talerzyka na talerz, ale zwróć uwagę aby robił to 3 palcami. Poza tym wszystkie prace plastyczne, modelowanie plasteliną, masą solną, zwijanie kuleczek są świetnymi ćw. na usprawnienie ręki. Możesz też kupić taką nakładkę specjalną na ołówek lub kredkę (http://www.sklep.educarium.pl/educar...9&produkt=1707), ale generalnie musi wyćwiczyć mięśnie, wtedy nie będzie się tak męczył i będzie prawidłowo trzymał kredki, ołówki |
|
|
|
#3904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez myszka_maj Czas edycji: 2014-01-22 o 11:11 |
|
|
|
|
#3905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3906 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3907 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
|
|
|
|
#3908 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc laseczki
![]() wieki mnie tu nie bylo, bo maly pochlania caly moj wolny czas... na szybko probuje nadrabiac mamusie wrzesniowe coby nie przegapic niczego w wychowywaniu synka ale ciezko mi to idzie i wiecznie jestem nie na biezaco ![]() maly jest super, od kilku dni jemy marchewke i mlodemu sprawia to niezla frajde niestety jest tez mega absorbujacy i nie lubi byc sam, dlatego nie mam zbyt wiele czasu na wizaz... bo w dzien spi tylko na spacerku plus 2 razy po max 20 minut...pozdrawiam was cieplutko wszystkie razem i kazda z osobna
|
|
|
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
Samba witaj
Fajnie, że macie się dobrze. Zaglądaj częściej.
|
|
|
|
#3910 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pokutuje błędne pojecie (niestety nakręcane przez nauczycieli) ze trzymanie "piescia" jest nieprawidlowe. ale u dzieci 3 letnich to chwyt rozwojowy! tak wlasnie powinny trzymac dzieci kredke. chwyt 3 palczasty jest prawidlowy u dzieci 5 letnich (jesli jakies dziecko ma go wcześniej to super ale nie mozna mlodszym dzieciom mowic ze trzymaja wtedy zle) to tak jakby mowic ze dziecko 1.5 roczne chodzace na sztywnych szerokorozstawionych nogach ze chodzi zle. a ono chodzi dobrze - dla dzieci w jego wieku. i tak (nie patrz na moje rece dzis bede robic pazury ![]() dzieci 3 letnie trzyma kredke cala dlonia (wazne jest by kciuk byl po przeciwnej stronie niz reszta paluszkow) 20140122_162016.jpg by z czasem ok 3.5 roku zwolnic uscisk i wypuscic kredke ku samym palcom 20140122_162027.jpg 4 latek obraca kredke by trzymac ja juz w odpowiedniej pozycji ale 5 palcami (widok z boku i od spodu) 20140122_162040.jpg20140122_162046.jpg a 5 latek powinien juz schowac 2 paluszki i zlapac kredke tylko 3 i to jest dojrzaly chwyt. 20140122_162056.jpg niestety nauczyciele nie wiedza o tym bo nikt tego nie uczy.. i nie majac wiedzy o rozwoju anatomicznym reki pisza w obserwacjach ze 3 latek trzyma nieprawidlowo narzedzie bo trzyma piescia. a to je prawidlowe dla jego wieku - to tak jak powiedza logopedki - prawidlowe jest u 3 latka zmienianie r na l. dlatego ja bede niedlugo robic przez nasza poradnie pp szkolenie dla nauczycieli bo niech zmienia ten chory poglad w swoich glowach. czasem nie przeskoczysz rozwoju reki zwlaszcza u chlopcow. dlatego nie usatawiaj mu reki na sile bo moze niedojrzaly mu jeszcze miesnie i go tylko zniechecisz. owszem dobre kredki najlepiej trojkatne pomoga. duzo abaw paluszkowych takich jak opisala baja ale bez spiny i nacisku
|
|
|
#3911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no to mam w domu gdzies od 1,5 roku 5- latkę ![]() ide was przelecieć ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Guciolku pogadaj z mężem mym!!!!!! on ci takie zrobi ze skrawków i nie za dwa tysie!!!!!! :brzy dal:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
Martuś bardzo fajnie, że to tak dokładnie opisałaś i dałaś zdjęcia, bo wiele mam na pewno ma podobny problem jak Myszka
Marcelinka trzyma kredki tak jak pokazałaś na zdjęciach 3i4 i w sumie to też się zastanawiałam, czy nie powinnam jej poprawiać, ale teraz już rozumiem, że tak ma być, bo i tak jest do przodu. Ze szkoleniami dla n-li super pomysł! Myślę, że wielu nauczycielom otworzy to oczy. Anika przeleć mnie
Edytowane przez ktosia86 Czas edycji: 2014-01-22 o 17:30 |
|
|
|
#3913 |
|
Zakorzenienie
|
Bo są różne dzieci. Jedne szybko chodzą inne szybko mówia a kolejne szybko ustawiają sobie rękę.
Dziecko 10 miesięczne chodzi i jest ok ale 15 mce jak zaczyna chodzić to tez jest dobrze. Tak samo jest z ręką. Nikt nie wymaga od 3 latka 10 sekundowego skakania na 1 nodze bo to norma dla 5 latka ale juz trzymania kredki się wymaga. Nic bardziej błędnego. Niektóre dzieci załapuja to mega szybko inne potrzebują pełnego rozwoju. Mój syn jest klasycznym dzieckiem trzyma jak trzy latek coraz częściej jednak kredka jest juz przy końcu lekko trzymana wiec nie naciskam nie przyspieszam skoczy 4 lata i będzie miał kłopot zacznę mu ją ustawiać. Ważne jest jeszcze to ze w momencie przechodzenia na wyższy poziom dziecko może sie cofnąć np wracać do trzymania całą dłonią gdy już miało kredke uwolniona. W nauczycielkach jutro wrzucę klika zabaw jak ustawić palce. Baja fajnie opisała jak wspomagać rękę to ja wrzucę tylko jak ustawić palce. Ktosia Marcela to jest klon pata wiec mnie to nie dziwi
|
|
#3914 | |||
|
Zakorzenienie
|
wiem, szybko zleci
![]() Cytat:
trzymajcie sie ciepło. jak bedziesz miala ochote wrzuc jakies fotki Cytat:
![]() Cytat:
Ale zimno!!!!brrr...
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
Maaaaaaaaaaaaaaarta! Dziekuje
teraz jestem mądrzejsza. nie miałam o tym pojecia.U nas problem był tez z tym ze ja nie potrafiłam mu tych paluszków ustawic bo sama mam zły chwyt (na studiach tak ajkos mi sie zniekształciło i tak juz zostało) znalazłam taki obrazek w necie ![]() ![]() czy to dobry sposób? Tomek nie denerwuje sie jak go przestawiam, tylko denerwuje sie ze po przestawieniu nie idzie mu rysowanie ale teraz wiem ze zle mu pokazywałam. wiec wcale go nie przestawiac? czy pokazywac mu taki chwyt jak wyzej ale zostawiac mu wybór jak mu lepiej? on jest prawidłowy? (bo wiadomo ze w necie to nie wszytko jest prawidłowe) dziekuję Ci za wyczerpujący wykład z pięknymi zdjęciami przykładami musze zwrócic dokladnie uwage jak Tomek trzyma. Napewno pięścią ale nie wiem jak z kciukiem. On wszystko trzyma pięścią sztućce tez...
Edytowane przez myszka_maj Czas edycji: 2014-01-22 o 19:00 |
|
|
|
#3916 |
|
Zakorzenienie
|
myszka bo trzyma tak bo ma jeszcze slabsze miesnie i mniej motoryczna dlon zostaw mu tak.. jak mu wygodniej to niech tak trzyma, i przy sztuccach i przy olowku. a jak mu nie idzie przy chwycie prawidlowym to znaczy ze do niego nie dorosl i bedzie sie wkurzal czul frustracje etc.
ustawienie znalazlas dobre. ale zostaw. baw sie z nim w rolowanie kredki w rekach zeby mu zwalniac chwyt ale nie ukladaj sama. nie ma co przyspieszac. ja tez mam nieprawidlowy chwyt - oparcien na narzedzie jest u mnie 4 palec a nie 3. dlatego mam dysgrafie. ale jak duzo msze pisac to pisze w opasce. choc i tak teraz glownie komputer. u osob od szkoly sredniej sie nie naprawia reki bo to juz jest tak stalone ze nie warto.. mozna cos zadzialac do gimnazujm twoj syn niedawno skonczyl dopiero 3 lata wiec spoko papatzr jak trzyma czy kciuk jest przeciwlegly i tyle ![]() bede niedlugo miala kilka zdjec o trzymaniu kredki o stawieniu przedramienia nadgarstka ect to wrzuce ale poki co daj mu rozwijac sie i nie wyprzedzaj matki natury jesli samemu jest mu latwiej jeszcze rozwojowo trzymac
|
|
#3917 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3918 |
|
Wtajemniczenie
|
India -ale fajnie, na długo jedziesz?
Marta - ja nie dzieciowa zupełnie a z przyjemnością poczytałam ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.Rosi - co robiłaś z włosami? A za farbą na internecie zobacz, drogeria czy Allegro. Sambuś - cześć
|
#3919 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3920 |
|
Wtajemniczenie
|
Rosi - a Ty włosow zapuszczać nie miałaś?
Kurczę, szkoda z tą farbą ... mam nadzieję, że sie znajdzie.
|
#3921 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3922 |
|
Wtajemniczenie
|
Ufff to dobrze mi się wydawało
|
#3923 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie znoszę czekać na autobusy. Niestety przy takiej pogodzie nie zawsze jeżdżą wg rozkładu, a wtedy tylko przeskakuje z jednej nogi na drugą, bo tak mi zimno. A w sobotę dodatkowo miałam autobusowa stłuczkę. Nawet nie zdążyłam przejechać jednago przystanku i nie było wyjścia wszyscy msieli wysiaść i czekać na kolejny
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3924 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co z kolorowaniem/rysowaniem? bo on nie lubi/ nie przepada i przez to czesto nie chce tego robic w przedszkolu...nie wiem czemu, czy zachecac go, czesto do kolorowania...czy chodzi mu o ten brak wprawy itd czy poprostu nie lubi . |
|
|
|
|
#3926 |
|
Wtajemniczenie
|
Myszka - Tż chrześnica tez nie lubiła kolorować jak była młodsza, kiedyś sie wygadała, że to dlatego że nie umie :ladnie: czyli mocno wyjeżdżała za linie. Teraz jej od kredek oderwać nie można bo się nauczyła jak to robić - ma prawie 5 lat
![]() India - wow!
|
#3927 |
|
Zakorzenienie
|
Tomek wlasnie tak samo. Nie lubi bo nie umie. Tylko nie wiem czy nie umie bo nie nie chce mu sie probowac czy nie umie bo rqczka nie jest jeszcze taka sprawna
|
|
|
|
#3928 |
|
Zakorzenienie
|
Rossi co to za farba?
Witajcie, jestem dzisiaj nie do życia.
|
#3929 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() hhaahahhaa a ja cie kocham! Cytat:
![]() a jak rozrusza reke to dopiero do duzych obrazkow takich gdzie nie ma szczegolow zeby m zwiekszyc mozliwosc sukcesow. aleeee kolorowac i rysowac nie lubi - owszem wali kolka wali krzyzyki ale zeby cos powstalo to nic nic nic ![]() grunt ze cudnie wycina klei maluje farbami i uwielbia lepic ![]() a czemu? a ja jestem w wirze zajec.. niech ktos zatrzyma wreszcie swiat - ja wysiadam
|
|
|
#3930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.