Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami! PM2014 cz.24 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-23, 09:14   #241
positive rebel
Rozeznanie

Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami! PM2014 cz.24

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No ale to własnie dokładnie o to chodzi: jego długi, to również mój problem,więc robię wszystko, by nie został z tym sam.
Logiczne jest, że jak się ma biznes, to się podpisuje rozdzielność.

Prosta sytuacja:
macie mieszkanie, jest zapisane na Ciebie,bo gość robi biznes. Biznes nie wypalił, gośc ma długi i komornika. Ale mieszkanie zostaje.
Nie masz rozdzielności: wylatujecie na bruk,bo komornik licytuje mieszkanie,ew. zabiera przedmioty z domu, daje mieszkanie inne, gorsze etc.

Kolejna sprawa, wypłata: gość idzie później do normalnej pracy, ale komornik zabiera mu wszystko powyżej minimalnego wynagrodzenia.Macie rozdzielnośc, więc Tobie nie zabiera nic. Nie macie rozdzielności: przyczepia się do wspólnych dochodow.

Kurde, tu nie chodzi o żadne zostawianie nikogo w razie niepowodzenia, tylko właśnie o zabezpieczenia sobie przyszłości. Że jakby nie wyszło, to z tytułu Twoich dochodów i majątku możecie normalnie żyć, mieć mieszkanie, samochód etc. Wtedy po prostu wszystko kupujecie na Ciebie.

Zrozumcie, że rozdzielność nie oznacza tego, że się zostawia drugą osobą i niech sobie robi co chce. Rozdzielność, to zadbanie o NASZĄ wspólną przyszłość.

Tak, jak pisałam: my rozdzielność będziemy mieć, a budżet mamy w 100% wspólny, nawet mamy jedno konto w banku.
O to mi właśnie chodziło - to że nie zostawię męża z problemami i długami samego nie jest zależne od żadnych papierków.To kwestia miłości i sumienia. Chodzi mi jedynie o to, że w sytuacji gdy pojawiają się długi mamy za co żyć, bo mojej pensji komornik nie zabierze. Nie zabierze też np. mieszkania, auta czy gdy np. sama mam firmę - nie zabierze mi mojego sprzętu, mojego lokalu itp. Może natomiast zająć cześć pensji, którą mój małżonek bedzie otrzymywał np. gdy po nieudanym biznesie zatrudni się u kogoś na umowę.

Co do rozwodu? Choćby żadna z nas tego nie chciała i nie planowała (logiczne, bo każda z nas wychodzi za mąż z miłości) to może się niestety wydarzyć. I skoro mój mąż miałby prawo zachować tylko dla siebie to na co sam, swoimi rękami zapracował to dlaczego ja mam domagać się połowy? Oczywiście trzeba pomysł z intercyzą dopasować do sytuacji : jeżeli wspólnie się ustala, że np. kobieta nie będzie pracować, tylko zajmować się domem to intercyza nie jest dobrym rozwiązaniem. Ona ma zabezpieczać oboje małżonków, a nie tylko jednego.

Edit: do justynke - nie jestem prawnikiem, i tylko hobbystycznie interesuję się prawem ale jest chyba coś takiego jak skarga pauliańska - tzn. wierzyciel podejrzewa, że dłużnik pozbywa się majątku w celu uniknięcia spłaty długu. Więc nie wiem czy można pozbyć się bezkarnie mieszkania zanim zajmie je komornik. Ale jak już pisałam, nie jestem ekspertem.

Edytowane przez positive rebel
Czas edycji: 2014-01-23 o 09:22
positive rebel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:16   #242
velika
Winter is coming

Poza tym rozdzielność w Polsce jest naprawdę mało popularna, a 90% par, które się rozwodzą mają wspólność i robią cyrki przy podziale majątku Więc ja nie wiem skąd to dziwne przekonanie w narodzie, że jak rozdzielność to rozwód.

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2014-01-23 o 09:23
velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:22   #243
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
O to mi właśnie chodziło - to że nie zostawię męża z problemami i długami samego nie jest zależne od żadnych papierków.To kwestia miłości i sumienia. Chodzi mi jedynie o to, że w sytuacji gdy pojawiają się długi mamy za co żyć, bo mojej pensji komornik nie zabierze. Nie zabierze też np. mieszkania, auta czy gdy np. sama mam firmę - nie zabierze mi mojego sprzętu, mojego lokalu itp. Może natomiast zająć cześć pensji, którą mój małżonek bedzie otrzymywał np. gdy po nieudanym biznesie zatrudni się u kogoś na umowę.

Co do rozwodu? Choćby żadna z nas tego nie chciała i nie planowała (logiczne, bo każda z nas wychodzi za mąż z miłości) to może się niestety wydarzyć. I skoro mój mąż miałby prawo zachować tylko dla siebie to na co sam, swoimi rękami zapracował to dlaczego ja mam domagać się połowy? Oczywiście trzeba pomysł z intercyzą dopasować do sytuacji : jeżeli wspólnie się ustala, że np. kobieta nie będzie pracować, tylko zajmować się domem to intercyza nie jest dobrym rozwiązaniem. Ona ma zabezpieczać oboje małżonków, a nie tylko jednego.
wtedy można podpisać intercyzę z wyrównaniem dochodów czy jakoś tak
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:26   #244
justynkie
Wtajemniczenie

Eeeee tam, nie dla mnie takie rzeczy
Ja tam jestem za prosta i za biedna na intercyzę. Nawet jeśli któreś z nas założy firmę to nie będzie ona nigdy warta aż tyle żeby było o co się bić - takie branże.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:27   #245
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
No ale to własnie dokładnie o to chodzi: jego długi, to również mój problem,więc robię wszystko, by nie został z tym sam.
Logiczne jest, że jak się ma biznes, to się podpisuje rozdzielność.

Prosta sytuacja:
macie mieszkanie, jest zapisane na Ciebie,bo gość robi biznes. Biznes nie wypalił, gośc ma długi i komornika. Ale mieszkanie zostaje.
Nie masz rozdzielności: wylatujecie na bruk,bo komornik licytuje mieszkanie,ew. zabiera przedmioty z domu, daje mieszkanie inne, gorsze etc.

Kolejna sprawa, wypłata: gość idzie później do normalnej pracy, ale komornik zabiera mu wszystko powyżej minimalnego wynagrodzenia.Macie rozdzielnośc, więc Tobie nie zabiera nic. Nie macie rozdzielności: przyczepia się do wspólnych dochodow.

Kurde, tu nie chodzi o żadne zostawianie nikogo w razie niepowodzenia, tylko właśnie o zabezpieczenia sobie przyszłości. Że jakby nie wyszło, to z tytułu Twoich dochodów i majątku możecie normalnie żyć, mieć mieszkanie, samochód etc. Wtedy po prostu wszystko kupujecie na Ciebie.

Zrozumcie, że rozdzielność nie oznacza tego, że się zostawia drugą osobą i niech sobie robi co chce. Rozdzielność, to zadbanie o NASZĄ wspólną przyszłość.

Tak, jak pisałam: my rozdzielność będziemy mieć, a budżet mamy w 100% wspólny, nawet mamy jedno konto w banku.
dokładnie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ale chyba najpierw zanim komornik wejdzie to ja mam prawo sprzedać to mieszkanie? To nie jest tak że dziś dług i jutro wpada komornik. Jest sprawa sądowa itd. To trwa, komornik jest ostatecznością, a sytuacje że ludzie zostają bez dachu nad głową są chyba wtedy jak się czeka nie wiadomo na co.

Dług nagle się nie robi 500 tyś, ale ludzie właśnie czekają bo może coś.
Sprzedaję mieszkanie i idę na stancję albo do rodziców, trudno, nie wyszło. Co mi z mieszkania jak mąż miałby mega dług nie do spłacenia w inny sposób i on by rósł. Z mojej pensji byśmy nie spłacili długu. I tak zostalibyśmy z niczym żeby zapłacić za to wszystko.

Każdy ma inne podejście, my nawet jeśli mielibyśmy działalność to ona nie byłaby warta aż tyle żeby zrobić dług na kilkaset tyś. Chyba że zakładacie interesy z milionowym kapitałem to wtedy jest to rozsądne.

Owszem, można zostawić cały majątek mając rodzielność, jak u mnie w rodzinie. ALe w tym momencie on jako sprawca długu nie może podjąć żadnej pracy na umowę bo na pensję siądzie komornik. Pracuje na czarno, bez żadnych świadczeń. Nie może nic kupić na raty, zarejestrować auta, ciągle nachodzi go komornik ale już nie ma co brać... Nie jest zameldowany z rodziną. I co z tego że żona ma mieszkanie i samochód jak i tak mają mega kłopoty z których on do końca życia nie wyjdzie. Ma 35 lat i spieprzone życie. A gdyby sprzedali mieszkanie, rachunek byłby czysty...
mam wrażenie że masz wypatrzony obraz intercyzy przez przykład z rodziny. Tylko że to ich wybór że nie sprzedali mieszkania, ich wybór że nie postąpili inaczej - i to nie kwestia intercyzy a kwestia ich dogadania. Taka prawda. Facet może podjąć pracę tylko że ściągnie mu z pensji komornik. może mieć ubezpieczenia tylko nie chce. Nie chcą spłacić długu bo każdy racjonalnie myślący człowiek postąpiłby tak jak piszesz mając albo nie mając intercyzy.

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Dokładnie
Jest jeszcze jedna istotna sprawa - można się powoływać na rozdzielność tylko wtedy, kiedy wierzyciel o niej wiedział Jeśli w księdze wieczystej małżonkowie są wpisani we wspólności ustawowej, to egzekucja idzie z całej nieruchomości. Trzeba o tym pamiętać i informować wierzycieli.
Druga sprawa, że nawet jak jest wspólność, to najpierw egzekucja idzie z majątku tego małżonka, który jest dłużnikiem - jeżeli sam zaciągał dług, a z majątku wspólnego wtedy, kiedy drugi małżonek na zaciągnięcie tego długu wyraził zgodę.
ale to znaczy że jak to trzeba informować?
no i mam pytanie do ostatniej kwestii. Bo miała taki przykład w otoczeniu że facet zaciągnął długi bez wiedzy żony. I po konsultacji z radcą prawnym ten radca powiedział że nie warto robić rozdzielności bo komornik nie może im zabrać majątku wspólnego bo tak upraszczając przykład każda rzecz jest w połowie faceta i żony i jakby coś zabrał to zabrałby też tej żonie a on nie może i w końcu nie zrobili rodzielności...

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:27   #246
velika
Winter is coming

Bo rozdzielność ma sens, jak ktoś działa po pierwsze w ryzykownej branży po drugie ma duże dochody. Jak to mały biznes, to w sumie po co ;] No chyba, że małżonkowie są tak bardzo przywiązani do swoich dochodów, że nie chcą ich dzielić, ale w takim wypadku po co ślub?

Stary 2014-01-23, 09:27   #247
little_zosh
Rozeznanie

Również witam w nowym wątku
Widzę, że całkiem ciekawy temat był, chociaż kieedyś już poruszany My rozdzielności nie planujemy, ale doskonale rozumiem te dziewczyny, który planują. Po prostu nie mamy swoich firm (może kiedyś wspólną). Dodatkowo ja mam znacznie mniejsze dochody, i planujemy, żebym w przyszłości więcej w domu siedziała (z dziećmi).

Razem od 05.03.2010
Narzeczeni od 02.05.2012
Ślub 24.05.2014
little_zosh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 09:31   #248
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość

ale to znaczy że jak to trzeba informować?
no i mam pytanie do ostatniej kwestii. Bo miała taki przykład w otoczeniu że facet zaciągnął długi bez wiedzy żony. I po konsultacji z radcą prawnym ten radca powiedział że nie warto robić rozdzielności bo komornik nie może im zabrać majątku wspólnego bo tak upraszczając przykład każda rzecz jest w połowie faceta i żony i jakby coś zabrał to zabrałby też tej żonie a on nie może i w końcu nie zrobili rodzielności...
Zawierać w umowach oświadczenie, że w małżeństwie trwa ustrój rozdzielności.
Jak już idzie egzekucja to rozdzielność nic nie da ;] Jak zaciągnął bez wiedzy żony, to egzekucja idzie z majątku osobistego.
Pozwolę sobie przytoczyć

Art. 41 KRO

§ 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków.

§ 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa.

§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

Art. 471 KRO Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome.

Stary 2014-01-23, 09:34   #249
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olena90 Pokaż wiadomość
Tż zaluje przenoszenia slubu ale kasowo sie nie wyrobimy.
Ile was kosztuje ślub/wesele? I ile chcecie wydać na remont?
Może weźcie kredyt 30 - 40 tysięcy (czy ile tam chcecie wydać) zróbcie remont a za pieniądze, które już i tak macie odłożone na ślub zróbcie ślub i wesele normalnie. Z pieniędzy które uzbieracie z wesela (nie wiem ile to będzie ale coś na 100% będzie) możecie spłacić część kredytu a resztę spłacać zgodnie z ratami.
Wtedy będziecie mieć i ślub / wesele i wyremontowane mieszkanie. Nie wiem po co rezygnować z wesela.

Witam się w nowym wątku
Co do intercyzy to chyba też można podpisać taki papierek też po ślubie???
Stary 2014-01-23, 09:39   #250
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Ile was kosztuje ślub/wesele? I ile chcecie wydać na remont?
Może weźcie kredyt 30 - 40 tysięcy (czy ile tam chcecie wydać) zróbcie remont a za pieniądze, które już i tak macie odłożone na ślub zróbcie ślub i wesele normalnie. Z pieniędzy które uzbieracie z wesela (nie wiem ile to będzie ale coś na 100% będzie) możecie spłacić część kredytu a resztę spłacać zgodnie z ratami.
Wtedy będziecie mieć i ślub / wesele i wyremontowane mieszkanie. Nie wiem po co rezygnować z wesela.

Witam się w nowym wątku
Co do intercyzy to chyba też można podpisać taki papierek też po ślubie???
można, wszystko można
nasz wątkowy prawnik pisał wyżej
Stary 2014-01-23, 09:42   #251
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo rozdzielność ma sens, jak ktoś działa po pierwsze w ryzykownej branży po drugie ma duże dochody. Jak to mały biznes, to w sumie po co ;] No chyba, że małżonkowie są tak bardzo przywiązani do swoich dochodów, że nie chcą ich dzielić, ale w takim wypadku po co ślub?

Polać jej!
I to jest właśnie sens mojego pytania - po co intercyza? Bo nie zauważyłam żeby któraś z nas (albo TŻ) mieli mega biznes gdzie rzeczywiście można narobić ogromne długi. Jak ktoś ma po prostu firmę i widzi że jest źle to zamyka interes, nie wiem co trzeba zrobić żeby np. dług przekroczył wartość mieszkania.

Edytowane przez justynkie
Czas edycji: 2014-01-23 o 09:43
Stary 2014-01-23, 09:50   #252
positive rebel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
wtedy można podpisać intercyzę z wyrównaniem dochodów czy jakoś tak
O to nie wiedziałam Ja uważam, że nie należy traktować intercyzy jako dowodu nieufności. I wszystko zależy od sytuacji dwojga małżonków.
Stary 2014-01-23, 09:56   #253
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Polać jej!
I to jest właśnie sens mojego pytania - po co intercyza? Bo nie zauważyłam żeby któraś z nas (albo TŻ) mieli mega biznes gdzie rzeczywiście można narobić ogromne długi. Jak ktoś ma po prostu firmę i widzi że jest źle to zamyka interes, nie wiem co trzeba zrobić żeby np. dług przekroczył wartość mieszkania.
Uważam że ogólnie jak ktoś prowadzi własną działalność to warto przemyśleć kwestia prawne i zastanowić się nad tym bo nigdy nie wiadomo jak pewne sprawy się potoczą nawet jakby długi miały przekroczyć lub nie wartości mieszkania to każe długi są trudne do spłaty a utrata mieszkania to już ekstremalny przykład bo wtedy często rodzina nie ma się gdzie podziać bez pomocy rodziny lub bliskich.

Stary 2014-01-23, 10:05   #254
cude
Zadomowienie

A ja mam takie małe pytanko do dziewczyn, które kupiły ten krem z kwasem migdałowym. Więc tak, krem ZŁUSZCZAJĄCY kosztuje prawie 40 zł, ale spotkałam przed chwilą w aptece krem PEELINGUJĄCY kosztujący 30 zł. Tego pierwszego w tej aptece nie ma. Czy jest miedzy nimi jakaś różnica (prócz tej cenowej)?
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:06   #255
positive rebel
Rozeznanie

Cytat:
Polać jej!
W branży usługowej bywa tak, że masz dlugoletniego klienta. On zamawia, ty kupujesz materiały, sprzęt itp, wykonujesz usługę, wystawiasz fakturę. Klient płaci, ty lecisz z podatkami i jest git. Gorzej gdy Klient nagle przestaje płacić. A co gorsza kilku klientów (np. z powodu kryzysu). Nie masz kasy ale musisz zapłacić za materiały, za prąd/energię itp, podwykonawcom, ZUS owi, skarbówce.... Jak tobie nie zapłacili to i ty nie masz z czego zapłacić. Tak bywa i wcale nie musisz mieć mega firmy, żeby popaść w długi.
Stary 2014-01-23, 10:17   #256
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
W branży usługowej bywa tak, że masz dlugoletniego klienta. On zamawia, ty kupujesz materiały, sprzęt itp, wykonujesz usługę, wystawiasz fakturę. Klient płaci, ty lecisz z podatkami i jest git. Gorzej gdy Klient nagle przestaje płacić. A co gorsza kilku klientów (np. z powodu kryzysu). Nie masz kasy ale musisz zapłacić za materiały, za prąd/energię itp, podwykonawcom, ZUS owi, skarbówce.... Jak tobie nie zapłacili to i ty nie masz z czego zapłacić. Tak bywa i wcale nie musisz mieć mega firmy, żeby popaść w długi.
Taka sytuacja będzie wtedy kiedy obracasz dużą gotówką czy sprzedajesz drogie usługi. Ale też wtedy firma ma swój kapitał, zawsze w kryzysowej sytuacji można sprzedać firmę lub ogłosić jej upadłość.
Ale gdy prowadzisz małą działalność to raczej z dnia na dzień nie wpadniesz w tak duże długi.

Nie ma sensu przekonywanie kogoś do swoich racji. Moim zdaniem, tak jak napisała velika, intercyza ma sens tylko przy dużych firmach i dużych pieniądzach.
Ale każdy może pisać rozdzielność jak mu się podoba, nawet na telewizor i kanapę

Stary 2014-01-23, 10:26   #257
Dotka90
Zakorzenienie

Justynkie, jasne, że komornik nie wpada jutro.
Poza tym: sprzedaż mieszkania to nie są 2 dni. I nie jest to też tak, że 'wykiwasz' komornika, bo sprzedasz mieszkanie, zanim on się o nim dowie. Na dzień powiedzmy 23.01 masz długi, masz mieszkanie, więc komornik może chcieć je zająć. To nie jest takie proste, że sprzedajesz mieszkanie 24.01 i wszystko jest super.

Może się dług zrobić nagle 500 tys, wierz mi. No i nie każdy ma rodziców, do których może wrócić.

Co do przypadku w Twojej rodzinie: może pracować, ale dostanie wynagrodzenie minimalne. Tylko do tej wysokości może komornik zająć pensję.

Ja po prostu nie ogarniam tego podejścia, że rozdzielność/intercyza, to:
- rozwód
- oddzielne finanse
- nie chce mieć nic wspólnego z facetem (haloooo, męzem!)
- jak będzie miał długi, to go zostawię z tym sama

Po prostu nie rozumiem, po co szerzyć takie stereotypy.
Gdzie ja napisałam, że my rozdzielność mieć będziemy, a finanse mamy w 100% wspólne, wspólne konto w banku, razem planujemy wydatki etc.
I nie, nie planuję TŻta zostawić samego, gdyby mu się noga powinęła. Ani on mnie.
Rozwodu też nie planuję (nie brałabym ślubu, gdybym planowała).
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:26   #258
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
można, wszystko można
nasz wątkowy prawnik pisał wyżej
no tak, już widziałam. Kurcze ciężki temat jest poruszany nie na moją głowę

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
A ja mam takie małe pytanko do dziewczyn, które kupiły ten krem z kwasem migdałowym. Więc tak, krem ZŁUSZCZAJĄCY kosztuje prawie 40 zł, ale spotkałam przed chwilą w aptece krem PEELINGUJĄCY kosztujący 30 zł. Tego pierwszego w tej aptece nie ma. Czy jest miedzy nimi jakaś różnica (prócz tej cenowej)?
ja kupiłam właśnie w poniedziałek (albo wtorek) ten krem, po tym jak dziewczyny się wypowiadały. Podałam dokładnie tę nazwę, która była w linku z KWC, ale za cholerę nie wiem co dała mi pani w aptece czy peelingujący czy złuszczający... zgadzało się opakowanie to wzięłam zapłaciłam 38 zł. W domu musze sprawdzić co to dokładnie jest
Stary 2014-01-23, 10:27   #259
Krychulec89
Zadomowienie

Witam Was
Szalone... nie było mnie od wczoraj i już nowy wątek i 6 stron
Lece do pierwszej i będę nadrabiać
Stary 2014-01-23, 10:28   #260
Kate Noir
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Widzę że dzisiaj omawiacie bardzo ciekawe tematy. Myślę ze dobrze jest wiedziec takie rzeczy, także dzięki!

Justynke nie rozumiem dlaczego tak sie zapierasz w tym, że intwrcyza to zło. Myślę ze dziewczyny bardzo dobrze wytlumaczyly jej zalety.
Nawet jezeli na obecna chwilę wiekszosc z nas nie ma wielkich firm i majątków pamiętajmy, że jestesmy dopiero na początku "tworzenia majatku" i np w ciągu 20 lat część z nas może sie dorobić czego każdej z nas życzę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:33   #261
justynkie
Wtajemniczenie

Ja nie twierdzę że intercyza to zło, ale że nie rozumiem spisywania jej teraz, w tym momencie, kiedy nikt nie dysponuje jakimś mega majątkiem. A w przyszłości każdy może zawsze spisać jak już będzie tego sens.

I tak jak napisałam, TO TYLKO MOJE ZDANIE, nic nikomu nie narzucam ani nie krytykuję. To że uważam to za niepotrzebne nie znaczy, że Was wyśmiewam czy coś. Dla mnie każdy może pisać na co chce, na zlew, na samochód, na firmę za 5 mln zł.
Ja nie piszę bo w OBECNEJ sytuacji nie mam czego chronić. Jak Wy macie to OK

Stary 2014-01-23, 10:37   #262
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Dzień dobry!

Widzę że dzisiaj omawiacie bardzo ciekawe tematy. Myślę ze dobrze jest wiedziec takie rzeczy, także dzięki!

Justynke nie rozumiem dlaczego tak sie zapierasz w tym, że intwrcyza to zło. Myślę ze dziewczyny bardzo dobrze wytlumaczyly jej zalety.
Nawet jezeli na obecna chwilę wiekszosc z nas nie ma wielkich firm i majątków pamiętajmy, że jestesmy dopiero na początku "tworzenia majatku" i np w ciągu 20 lat część z nas może sie dorobić czego każdej z nas życzę.

ja też

a tak powiem tylko że ludzie czasem robią mega dziwne rzeczy i tak jak pisałam mam przykład z otoczenia. Niby super małżeństwo niby wszystko fajnie a facet porobił długi za plecami żony na na prawdę dużą kwotę. I nie przyznawał się e biznes mu nie idzie bo to wstyd, bo myślał że sam sobie poradzi, bo nie chciał martwić bo nie chciał wyjść na nieudacznika.. i co? w dniu ślubu też ślubowali sobie uczciwość małżeńską. Wiem że teraz wszystkie jesteśmy pełne optymizmu i że nasz mąż nic nie wywinie ale jak życie pokazuje różnie się układa i różnie się dzieje...

justynkie ale mało która z nas spisze teraz intercyzę tylko rozmowy prowadzimy ogólnie i długoterminowo

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2014-01-23 o 10:38
Stary 2014-01-23, 10:38   #263
Dotka90
Zakorzenienie

Justynkie, ależ ja rozumiem, że masz inne zdanie i to szanuję, bo nie każdy podpisuje rozdzielność.
Mnie tylko razi pisanie, że intercyza to oddzielne finanse, zostawienie małżonka w potrzebie, odcięcie się od niego, myślenie tylko o sobie, rozwód.
Ja nie mam takiego podejścia i po prostu trochę przykro się czyta, że jak się chce podpisać, to właśnie ma się zamiary opisane powyżej.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:43   #264
cude
Zadomowienie

Aasikk, dzięki za odpowiedź. Opakowania mają takie same, teraz popatrzyłam na skład - takie same. Generalnie ten kwas przecież peelinguje, wiec chyba zaraz pójdę i go kupię Możesz jeszcze powiedzieć jakiego kremu po nim używasz?
Stary 2014-01-23, 10:43   #265
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Wlasnie dostalam sms od swiadkowej, ze termin mojego panienskiego zostal ustalony.
Takze imprezujemy 24. maja
To już tuż tuż! Będziecie się bawić Ja terminu mojego pańieńskiego nie poznam. Podobno będzie z zaskoczenia

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
przygotowałam dla Was zaległe zestawienie studniówkowe
dziś już 94 dni
BOSKO!!! Już widzę cały ten dzień

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
ja będę mieć jabłka, ale tylko na winietkach i myślę, że to wystarczy, w bukiecie wygląda bardzo ciekawe, ale bym się nie zdecydowała
Także wykorzystuję motyw jabłka, ale nie będę mieć w bukiecie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
nie.
z tego prostego powodu, że biorę ślub kościelny i tym samym nie mogę się rozwieść. Gdybym miała podpisywać intercyzę to oznaczałoby (w moim mniemaniu), że kiedyś w przyszłości dopuszczam do siebie możliwość rozwodu.
Cytat:
Moje znajome właśnie bookują loty na nasz ślub! Jestem strasznie podekscytowana!
To musi być świetne uczucie, bo to taka świadomość - będą, to się zaczyna dziać!

Cytat:
Napisane przez cikulada Pokaż wiadomość
Witam się w nowym wątku I jednocześnie bardzo przepraszam ale przez najbliższy miesiąc (może nawet troszkę dłużej) nie będę mogła udzielać się na forum. Zaczęła się sesja więc same rozumiecie W związku z czym bardzo proszę o nie usuwanie mnie z kalendarza bo na pewno do Was wrócę jak już wszystko zaliczę
Kochana, nigdzie Cię nie wykreślimy! Zdawaj egzaminy i ogarniaj co musisz Kochana

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
My bedziemy miec rozdzielnisc. I nie chodzi o rozwod a o zabezpieczenie partnera przed dlugami z mojej strony kiedy na przyklad moja firma nie wypali itp.

Nie chodzi o brak zaufania a troske o partnera.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
Poza tym rozdzielność w Polsce jest naprawdę mało popularna, a 90% par, które się rozwodzą mają wspólność i robią cyrki przy podziale majątku Więc ja nie wiem skąd to dziwne przekonanie w narodzie, że jak rozdzielność to rozwód.
Cytat:
Dzień dobry!

Pięknie to wyjaśniłyście!
vel
nasz Ty prawniczy miszczu!

U mnie TŻ myśli o tym, ale to tylko i wyłącznie dlatego, aby na mnie nie ściągnąć jakiś nieprzyjemności finansowych. Planujemy teraz kupić mieszkanie, wkład duży będzie miał on. Pytałam go czy to oznacza, że będziemy mieszkać na jego. Powiedział mi jasno: "to będzie nasze, nie moje, ja dobiorę kredyt tylko na siebie z brakującej kwoty, bo sam będę miał zniżki" (pracuje w bankowości). Ze mną by ich nie miał. I jeśli się na nią zdecydujemy to tylko i wyłącznie aby w przyszłości, gdy coś (odpukać), to aby mnie to nie dotknęło. Nie chcę żadnego rozwodu, on też nie. Tutaj myśli o mnie i o tym, że przyszłości nie przewidzimy.

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:44   #266
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Justynkie, ależ ja rozumiem, że masz inne zdanie i to szanuję, bo nie każdy podpisuje rozdzielność.
Mnie tylko razi pisanie, że intercyza to oddzielne finanse, zostawienie małżonka w potrzebie, odcięcie się od niego, myślenie tylko o sobie, rozwód.
Ja nie mam takiego podejścia i po prostu trochę przykro się czyta, że jak się chce podpisać, to właśnie ma się zamiary opisane powyżej.
Ale przecież ja napisałam o sobie
Że dla mnie intercyza nic nie znaczy bo sprzedałabym cały swój majątek żeby chronić męża.
Nie chciałam nikogo urazić tylko ja mam akurat takie myślenie i chciałam żebyście mi wytłumaczyły Wasze podejście do tematu. Co byście zrobiły gdyby...

W ŻADEN SPOSÓB NIE CHCIAŁAM ABYŚCIE POCZUŁY SIĘ URAŻONE CZY POSĄDZONE O DBANIE O SWÓJ INTERES

Każda z nas chce jak najlepiej, to logiczne. Tylko mamy na to inne sposoby

Pierwszy spór na nowym wątku uważam za zakończony!

Stary 2014-01-23, 10:45   #267
cude
Zadomowienie

Kupowałyście coś w AK Biżuteria? Mają ciekawe ceny, na wizażu jest o nich krótki wątek - tam nie ma zastrzeżeń, dobre opinie.
Stary 2014-01-23, 10:52   #268
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie twierdzę że intercyza to zło, ale że nie rozumiem spisywania jej teraz, w tym momencie, kiedy nikt nie dysponuje jakimś mega majątkiem. A w przyszłości każdy może zawsze spisać jak już będzie tego sens.
Ale właśnie część z nas rozpoczyna swoje działalności (albo ich tz) lub juz je ma i zapewne ma nadzieję że w krótce ich majątek wzrośnie. Wiem co najmniej o jednej pm której tz ma dobrze prosperującą firmę.

Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:53   #269
docik10
Zakorzenienie

Widzę, że poruszacie temat "moje, twoje". My nie będziemy mieli intercyzy ale nie dziwię się ludziom którzy się na nią decydują. W życiu bym nie pomyślała, że kiedyś się rozwiodę... a jednak i to nie była moja decyzja. Akurat były dał mi wszystko co chciałam z mieszkania ale jeśli chodzi o mieszkanie to było na jego babcię więc nic mi do niego. no a mogło być różnie kłótnie o każdy widelec Z obecnym Tż nie planujemy intercyzy. Bardzo mnie mile zaskoczyło to co teście powiedzieli, że dom zostanie przepisany dopiero po ślubie, żeby to był nasz wspólny majątek a nie majątek Tż. Ja mówiłam Tz, że dom zostanie przepisany na niego bo ja bym sama tak zrobiła na miejscu rodziców Tż ale Tż twierdzi, że na nas ma być przepisany bo będziemy małżeństwem. Miło mi, że aż takim zaufaniem mnie darzą, że są w stanie dom przepisać też na mnie.
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 10:55   #270
201605100
Konto usunięte

Ja jeszcze dodam, że jeśli spisuje się intercyzę w trakcie trwania małżeństwa to ona chroni tylko od momentu jej spisania, czyli jeśli małżonek najpierw narobi długów, a potem się spisze intercyzę to wierzyciele i tak dobiorą się do obu małżonków
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości