Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013, cz.IV - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku
Przyszła do nas straszna zima, maluch w rączce gryzak trzyma. 8 14,81%
Pierwsze ząbki, pewne ruchy, rosną nam tu małe zuchy. 7 12,96%
Uśmiech, harce i swawole, mamie spać dziś nie pozwolę. 13 24,07%
Ząbkowania czas nadchodzi, mama już jak zombie chodzi. 8 14,81%
Nie mam pomysłu na tytuł wątku bo cały czas myślę o moim dzieciątku. 18 33,33%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-23, 21:36   #3091
kama1987
Rozeznanie

Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,

Zuzia pajace nosi tylko 68 Resztę na szczęście normalnie.

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
Idę spać bo jutro na 9 do poradni rehabilitacyjnej z Antkiem. Boje się trochę
Będzie dobrze My też chodzimy i nawet Zuzia już chyba polubiła swoją Panią Ewę Antek też napewno polubi
kama1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:42   #3092
gorgulek
Zakorzenienie

Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,

Laryska, też miałam problem z cieknącymi oknami. Zakupiliśmy najpierw stacje pogodową, żeby sprawdzać temp i wilgotność w mieszkaniu. Teraz chodzą pochłaniacze i jest ok. Ciągle zbierają wodę ale już widzę poprawę bo zamiast cieknących okien to tylko na dole jest lekko mokro. Wilgotność spadła o jakieś 20-30%

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Ja się wypowiem odnośnie ubranek. Zuzka kurtkę zimową 86 nosiła w wieku 1,5 roku i 2,5 do najmniejszych nie należy.
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:43   #3093
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Bedzid dobrze! Kciuki sa! Daj znac.

Katarzyna najlepszego dla syna!!

No to mam rzeska posciel ysta poszewke i sterylna sypialnie
A co do rzeskiej poscieli. Cegielska mowila w prognozie na tvn zeby wystawic posciel i miski, przytulanki na mroz bo ty zabija zarazki zamiast do lodowki jak tu kiedys pisalyscie. Jutro wszystkie miski Fifka leca na dwor
O to zgapię pomysł i jutro zrobię to samo

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
smakowała?

kurcze no rzeczywiście może być z tym problem, też chyba musze pomyśleć coś żeby w razie czego nie było problemu

ojej zdrówka!
i baty za niejedzenie !!

kuuuuuuuuuuuuurde ja chce to pink flower!

też chyba musimy zakupić, codziennie rano jak odsłaniam rolety to normalnie cieknie po szybach woda :/ to źle prawda? czytałam, że to może być przez różnice temperatur ale my ciągle w środku mamy stałą temperaturę, bo w piecu pali się non stop, nie ma tak że zgaśnie i temperatura spadnie i nie wiem co robić

ano chyba szybko skoro ktoś pisał że to może i w 6 miesiącu dopiero nastąpić przynajmniej to robi, bo z przekrętami niestety jeszcze nie idzie ale ćwiczymy wczoraj tak w 80% jej się udało

kurcze szkoda z tymi krzesełkami a jaki kolor chciałaś?

bez sensu napaliłam się na nie już! ale teraz boję się ryzykować po tym co pisała Amelka
Właśnie mam ten sam problem z wilgotnością i nie wiem skąd się bierze,bo wietrzymy ale używamy też suszarki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:46   #3094
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Jak byłam teraz z Bartkiem u lekarza to jedna babka jak wyświetliło na monitorze że jej kolej wsadziła sobie córki smoczek do buzi, dziecko na ręce i w drogę
Za to druga koleżanka ma już czteroletnią córkę i ona do tej pory smoczek używa, nie tylko do spania ale i w ciągu dnia również zresztą TŻta bratanica też jakoś ponad 3 lata używała.
Chrzesnica tzta ma 3, 5 roku i dwa razy dziennie pije z butli kaszkę, śniadanie i kolacja...

09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:49   #3095
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
smakowała?
Zdziwko bylo, ale dzis - drugi dzien - 1/4 sloiczka poszla.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:50   #3096
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Chrzesnica tzta ma 3, 5 roku i dwa razy dziennie pije z butli kaszkę, śniadanie i kolacja...

To i tak moj brat to jest mistrz. Mama go tak nauczyła, że do 5 roku życia pił na noc z butelki kaszke, ale to jeszcze pół biedy, bo trzeba było mu tą butelkę trzymać! paranoja. Jak mu się jej nie trzymało to trzymał smoczek w buzi a butelka leżała mu na klacie dopiero jak mojego ojca nie było 3 miesiące bo był w irlandii i wrócił to moj brat zaczął się tego wstydzić i całkiem przestał jeść tą kaszke na noc

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:52   #3097
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:

haha mojej koleżanki syn ma 3 lata i w nocy zjada 3 butle kaszki

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-23, 21:55   #3098
Madziuchna27
Zakorzenienie

Hmmm... mój jeszcze śpi w pajacach 3-6 m. nogi prostuje normalnie, więc chyba jeszcze jest ok

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 21:58   #3099
teacherka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Little_Spark Pokaż wiadomość

Motyl pisałaś wcześniej, że Tusia nie chce pić z butelki
u nas była identyczna sytuacja, że nagle odmówił jedzenia z butli (mojego pokarmu) kombinowałam ze smoczkami i butelkami- bez efektu, za nic na świecie z butli nie zjadł
trwało to z jakiś miesiąc a póżniej znów z dnia na dzień zaczął z butli jeść

także nie wiem o co chodziło, ale może to takie przejściowe
Moja Zuzka też absolutnie nie chce butelki mimo, że na początku nei miała z tym problemu. Djesz mi jkąś nadzieję, choć chyba i tak zamówię jakiś kubeczek... A może akurat załapie...

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
no wiem.

ale znów jak sobie pomyślę, że oni muszą wstać jutro i pojutrze o 2.30 do pracy.... ( bo mama idzie tak jak małż)
Zdrówka dla mamy. Czarno widze jej pójście do pracy...

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
W moim 2500 poście napiszę Wam krótką historyjkę z minionej nocy Podchodzę do Julka, bo coś tam szurał, chciałam poprawić kocyk (śpi pod tym z Biedry, które w ciąży wszystkie kupowałyśmy ). Ja za kocyk, a tam aż iskry szły Taki był naelektryzowany! Masakra. Nigdy czegoś takiego nie widziałam...
Naturalny kocyk
Tez go mam, przynajmniej jest milutki mimo że sztuczny. Ale co moja teściowa powybierała ubranka 100% poliester... taki, ze przez grubą rękawicę nie chcę tego tykać, a co dopiero dziecko w to wkładać ;/ A przecież polar może być przynajmniej miły w dotyku, choć nie przewiewny...

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
testy skórne, Ige całkowite, morfologia, CRP, test na glistę...
i modlę się żeby coś wyszło bo się wykończę

!

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
ale ja mam odwyk tylko na zakupy dla siebie. Dla Tuśki to zupełnie inna sprawa:ha haha::b rzydal:
HEhehehe bo zakupy dla dzieci są fajneeeee!

Cytat:
Napisane przez katarzyna2811 Pokaż wiadomość
A fuj...

O matko..

Czarna zdrówka

Misia zdrówka dla mamy
Poli ja o wybudzeniu słyszałam w faktach

Mój syn jako prezent poszedł sobie po grę na kompa. Jak wrócił i zobaczyłam jaką grę kupił to od razu pomyślałam o Kaśce .
Będzie sobie to moje dziecko pykało teraz w simsy
Fajny wybor
Też bym pograła, ale nawet jak w dzień by się znalazła chwilka to i tak Tż wozi od jakiegoś czasu codziennie laptopa z sobą do pracy

Cytat:
też idę nyny.

A w sobotę na tvn ma być jakiś babski łzawy film "P.S. kocham Cię".Pamiętam,że kiedyś to chciałam oglądnąć,ale coś mi nie wyszło
Czytałam książkę. Płakałam...

Cytat:
Nina od urodzenia śpi w swoim pokoju. Nachodziłam
się nie powiem ale już się przyzwyczaiłam.

myślę że ok jeśli twoje dziecko nie jest jakoś wybitnie ciepło lub zimnolubne

Babcia tz mówiła że dawniej obgryzało się dzieciom paznokcie

TEz słyszałam o obgryzaniu paznokci dzieciom, jeszcze w szpitalu - skoro obcinanie jest niezalecane

Cytat:
też chyba musimy zakupić, codziennie rano jak odsłaniam rolety to normalnie cieknie po szybach woda :/ to źle prawda? czytałam, że to może być przez różnice temperatur ale my ciągle w środku mamy stałą temperaturę, bo w piecu pali się non stop, nie ma tak że zgaśnie i temperatura spadnie i nie wiem co robić

ano chyba szybko skoro ktoś pisał że to może i w 6 miesiącu dopiero nastąpić przynajmniej to robi, bo z przekrętami niestety jeszcze nie idzie ale ćwiczymy wczoraj tak w 80% jej się udało

kurcze szkoda z tymi krzesełkami a jaki kolor chciałaś?

bez sensu napaliłam się na nie już! ale teraz boję się ryzykować po tym co pisała Amelka

U nas ten sam problem. Wentylacja jest do bani.
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:05   #3100
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

papalinka oj nie przesadzam. no ale jakos dam rade. cwicze wiec moze chociaz tym poprawie swoj wyglad

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:06   #3101
teacherka
Zakorzenienie

NAdrobiłam!!!! A i tak mi nie pocytowało wszystkiego

Zuzka wyrasta z pajaców 68 z 5-10-15. A na 74 właściwie nic nie mamy (oprócz bodziaków i koszulek z krótkim rękawem, no przecież 74 miało być na latoooo!), więc czekają mnie zakuuuupy!

Udało mi się dziś wyrwać z domu na chwilę. Najpierw spacer do rpzychodni, zaniosłysmy siusiu do badania comiesięcznego, zeby przed sobotnią wizytą u urologa mieć wynik. A potem moja mama została z Zuzką, a my z Tżem śmignęliśmy na zakupy. Ogladaliśmy kanapy nowe, bo na naszej 120cm jest nam w trójkę strasznie wąsko i niewygodnie (przynajmniej naszej 2, Zuza nie narzeka:P). Udało mi się kupić kozaki z Lasockiego z 30% rabatem Na moją girkę rozmiar 41... i potem szybko Empik, 100 pierwszych słów i 100 zwierzaków dla dzieciaków, podobno świetne, rabat 50%

Wracalismy na syrenie, bo Zuzka zgłodniała... po 1,5h od poprzedniego karmienia... ale butelki nie wzięła

Wiecie jak wyglądał wieczór? Po 19 zgłodniała, rozpłakała się mimo że sekundy wcześniej był śmiech. zjadła przed 5 minut, zasnęła. Odłożyłam ją, ściągnęłam jej jedną warstwę, spała... Obudziła się po kwadransie z płaczem. Karmiłam ją z 15 minut. Tż przygotował kąpiel, ale podczas rozbierania był znowu płacz kąpiel, ubieranie z płaczem, jedzenie ok, 25 minut, sen...................... .............

Nie mam sił...
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:07   #3102
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
haha mojej koleżanki syn ma 3 lata i w nocy zjada 3 butle kaszki

Cytat:
To i tak moj brat to jest mistrz. Mama go tak nauczyła, że do 5 roku życia pił na noc z butelki kaszke, ale to jeszcze pół biedy, bo trzeba było mu tą butelkę trzymać! paranoja. Jak mu się jej nie trzymało to trzymał smoczek w buzi a butelka leżała mu na klacie dopiero jak mojego ojca nie było 3 miesiące bo był w irlandii i wrócił to moj brat zaczął się tego wstydzić i całkiem przestał jeść tą kaszke na noc
A weźcie bo jak słyszę takie przypadki to Właśnie dlatego daje młodej kaszkę łyżeczką. Ale pewnie żadna z nas nie uniknie jakiegoś/jakichś nazwijmy to 'grzeszkow' ale to my na to pracujemy. Ja sobie obiecywałam że nie dam smoczka a dałam i kiedyś trzeba będzie oduczyć, mogę się założyć że jeszcze wiele razy zrobię coś czego się wypierałam jak nie miałam dziecka. ALE jak słyszę o takich ekstremalnych sytuacjach jak wyżej, albo o dzieciach które mając 6lat śpią z rodzicami (sasiadka), albo ma 3 lata i nie chce się oduczyć pieluch no to bez jaj... to nie dziecko nie chce, to trzeba wg mnie z dziećmi wypracować a tego to rodzicom się nie chce

Stary 2014-01-23, 22:12   #3103
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
A weźcie bo jak słyszę takie przypadki to Właśnie dlatego daje młodej kaszkę łyżeczką. Ale pewnie żadna z nas nie uniknie jakiegoś/jakichś nazwijmy to 'grzeszkow' ale to my na to pracujemy. Ja sobie obiecywałam że nie dam smoczka a dałam i kiedyś trzeba będzie oduczyć, mogę się założyć że jeszcze wiele razy zrobię coś czego się wypierałam jak nie miałam dziecka. ALE jak słyszę o takich ekstremalnych sytuacjach jak wyżej, albo o dzieciach które mając 6lat śpią z rodzicami (sasiadka), albo ma 3 lata i nie chce się oduczyć pieluch no to bez jaj... to nie dziecko nie chce, to trzeba wg mnie z dziećmi wypracować a tego to rodzicom się nie chce

ja też się zarzekałam że nie dam smoczka... i co ?
wciskam mu ten smoczek od miesiąca siłą a on go nie chce
musze bo ssie kciuk nie wiem jak go mam tego oduczyć rano jak mu nie pozwoliłam wkładać palca to był taki ryk że się aż zanosił po 15min odpuściłam włożył palec i zasnął

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:13   #3104
tassia
Zakorzenienie

ja znow od poltorej godziby w lozku czytam ksiazke i mysle ze padne i zasne
a tylko sie rozbudzilam
no nic
dobrej nocy
moze sie zmusze do snu bo rano jestem detka

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:20   #3105
MsLullaby
Zakorzenienie

Dobranoc

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 22:34   #3106
nena_milka
Wtajemniczenie

Więc zdaję relację

Mieliśmy szczepionkę na zoltaczke, bylo ok, Nina dzielna teraz też jej nic nie jest
Bylo też spotkanie z fizjoterapeuta w grupie, Nina i jeszcze dwójka dzieci z 28 października czyli dwa tyg młodsi. Położyli Ninę i chłopczyka koło siebie i zaczęli robić totalną roz.p.i.e.r.d.u.c.h.e no dogadali się super. Nie wiedziałam że tak się mogą takie maluchy skumac. Ogólnie z Nina wszystko ok, na swój wiek wszystko jak ma być. Natomiast trzecie dziecko. .. dziewczynka, matka ukrainka, dziewczyny masakra! Przyszła z ta dziewczynką w dwóch kombinezonach i dwóch czapkach!!! Kumacie? Taka bawełniana czapka pod wełniana. .. i welurowy kombinezon pod puvhowym, w śpiwór i do wózka. .. oczywiście body, sweter itp no masakra! A dzisiaj było 0 stopni. Mi babka powiedzała że będą ćwiczenia to rozebrałam młodą do samych body zeby machała nogami a tamta zostawiła to dziecko w spodniach, rajtuzach, body, swetrze no i w tej cienszej czapce...
Tamta matka nie kładzie tej dziewczynki na brzuszku bo się boi (??)... i to na serio było widać! No leżała w miejscu i się nie ruszała prawie w ogóle!
Także dziewczyny jak najwięcej na brzuch, bo serio ja zobaczyłam dzisiaj jak wiele to daje!
A poza tym z tego co się dowiedziałam:
*w domu dziecko ubierać luźno, przewiewnie
*jak najmniej w fotelikach czy bujaczkach, najlepiej tylko do karmienia, jak najwięcej na macie edukacyjnej, albo nawet na podłodze. Pani polecala takie maty jak do fitness podkladac no super izoluja
* po KAŻDEJ zmianie pieluszki na minutę na brzuszek
*pozwalać dziecku bawić się nago. I tu pani powiedziała że ona ze swoją córką robiła tak, że kladła ją gołą na ręcznik (oczywiście coś pod spodem) na podłodze bo jak sikała to tylko ręcznik do prania. U chłopców zaleca się wiekszy ręcznik
*trzy miesiące to najwyższa pora żeby oduczyć dziecko ścisłego otulania. Swoboda podczas snu też jest bardzo ważna

Ogólnie cały czas powtarzała o tym że dzievko ma machać i się ruszać.

Czym lżej ubierze się dziecko w domu tym większa swoboda ruchów, tym dziecko się więcej rusza, tym jest mu cieplej

A położna mnie opipcyła że daje wodę z butelki. Powiedziała że od raxu x kubeczka z tym dziobkiem. Butla tylko do mleka. .. trochę się dygam ale spróbujemy wkrótce.

Sorry że znów tak długo

Edytowane przez nena_milka
Czas edycji: 2014-01-23 o 22:42
Stary 2014-01-23, 22:45   #3107
rusałka_1
Zakorzenienie

Cytat:
powodzenia

Cytat:
też idę nyny.

A w sobotę na tvn ma być jakiś babski łzawy film "P.S. kocham Cię".Pamiętam,że kiedyś to chciałam oglądnąć,ale coś mi nie wyszło
ja zytałam ksiazke i ogladałam film, popłaczesz sie na pewno

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
T
Ja też nie odmawiam, ale mój kręgosłup powoli niestety taak I Tża... No za wąsko mamy niestety na wspólne spanie. Dlatego szukamy teraz czegoś szerszego. Mi też fajnie się śpi przy Zuzce... a ona jakie błogie miny ma przy tym...

Wszystkiego naj dla naszego bliźniaka

my mamy łóżko 18o cm i spokojnie isię mieścimy

chociaz ja i tak spie strasznie powyginana, bo Jasiek się w nocy przesuwa i wtula w moją pierś, a ja żeby go nie przygnieść wywijam się w literkę c i śpię czujnie

dobranoc!

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 23:15   #3108
ja :)
Zakorzenienie

No nie nadrobie.. Czuję się poszkodowana bo jak rano wstaje to tu jest tyle dyskusji już że nie mogę się wbić! Kolejny powód by wracać do PL

Boja, gartuacje 5 miesięcy!

Endżi, u nas zupełnie na odwrót - TZ od razu się niecierpliwi jak cos mu nie wychodzi (szczeglnie jak uczy się czegoś nowego), a ja spokojnie się uczę. I u nas mała chyba wdała się w TZ, bo jak coś jej nie wychodzi to od razu skrzek

Więcej nie pamiętam, a to tyle co w nocy nadrobiłam przy karmieniu

Nena, dzięki za relacje Ja młodą kłade na golaska na ręczniku, a że mam wykładzine to pod ręcznik daje podkłady jednorazowe. A wieczorem przed kąpielą jak czekamy na TZ żeby z pracy wrócił to na golaska na moim łóżku na podkładzie też szaleje. I rzeczywiśce to uwielbia
A ta ukrainka niezła

Apropos ukrainy - niezłe jaja się tam dzieją.. Niezły filmik na youtubie z relacją z wczoraj. Masakra..
www.youtube.com/watch?v=PmpBD_MoeAw

No nic, uciekam jeść i zbieramy się na spacer, mam nadzieję, że uda mi się nadrobić jak wrócimy.

Buziaki ciotki wizażowe
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 00:07   #3109
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:

Akurat spania z rodzicami nie do konca sie czepiam, chociaz 6 lat, to z sporo. A 3-latek ma prawo uzywac pieluch. Aczkolwiek to raczej gorna granica.

Ale wiekszosc takich rzeczy to wina rodzicow, odpuszczaja dziecku, nie chce im sie.

Ja nie mialam z Edim takich problemow, mialam za to inne, bo co innego odpuscilam, np. samodzielne zasypianie. I mam teraz prawie trzylatka terroryste, ktory mnie kopie po nocy... w koncu zacznie spac u siebie, ale na razie widze, ze bardzo potrzebuje kogos obok

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 01:40   #3110
nephelim89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
musze bo ssie kciuk nie wiem jak go mam tego oduczyć rano jak mu nie pozwoliłam wkładać palca to był taki ryk że się aż zanosił po 15min odpuściłam włożył palec i zasnął
Oj wspolczuje ssania kciuka. Ja mojego tez uczylam smoka zamiast kciuka i jak narazie to byla najgorsza walka ale sie udalo. Mam pozostalosci w postaci kilkunastu smoczkow roznych firm ksztaltow i nawet lateksowe oby i u Ciebie sie udalo bo z kciukiem ciezej oduczyc

Wysłane z mojego HP Slate 7
nephelim89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 03:10   #3111
jo_asiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
No to mam rzeska posciel ysta poszewke i sterylna sypialnie
A co do rzeskiej poscieli. Cegielska mowila w prognozie na tvn zeby wystawic posciel i miski, przytulanki na mroz bo ty zabija zarazki zamiast do lodowki jak tu kiedys pisalyscie. Jutro wszystkie miski Fifka leca na dwor

O! Dobrze, że o tym napisałaś. Rano zrobię to samo

Cytat:
Jak byłam teraz z Bartkiem u lekarza to jedna babka jak wyświetliło na monitorze że jej kolej wsadziła sobie córki smoczek do buzi, dziecko na ręce i w drogę
Za to druga koleżanka ma już czteroletnią córkę i ona do tej pory smoczek używa, nie tylko do spania ale i w ciągu dnia również zresztą TŻta bratanica też jakoś ponad 3 lata używała.

Cytat:
Więc zdaję relację

Mieliśmy szczepionkę na zoltaczke, bylo ok, Nina dzielna teraz też jej nic nie jest
Bylo też spotkanie z fizjoterapeuta w grupie, Nina i jeszcze dwójka dzieci z 28 października czyli dwa tyg młodsi. Położyli Ninę i chłopczyka koło siebie i zaczęli robić totalną roz.p.i.e.r.d.u.c.h.e no dogadali się super. Nie wiedziałam że tak się mogą takie maluchy skumac. Ogólnie z Nina wszystko ok, na swój wiek wszystko jak ma być. Natomiast trzecie dziecko. .. dziewczynka, matka ukrainka, dziewczyny masakra! Przyszła z ta dziewczynką w dwóch kombinezonach i dwóch czapkach!!! Kumacie? Taka bawełniana czapka pod wełniana. .. i welurowy kombinezon pod puvhowym, w śpiwór i do wózka. .. oczywiście body, sweter itp no masakra! A dzisiaj było 0 stopni. Mi babka powiedzała że będą ćwiczenia to rozebrałam młodą do samych body zeby machała nogami a tamta zostawiła to dziecko w spodniach, rajtuzach, body, swetrze no i w tej cienszej czapce...
Tamta matka nie kładzie tej dziewczynki na brzuszku bo się boi (??)... i to na serio było widać! No leżała w miejscu i się nie ruszała prawie w ogóle!
Także dziewczyny jak najwięcej na brzuch, bo serio ja zobaczyłam dzisiaj jak wiele to daje!
*jak najmniej w fotelikach czy bujaczkach, najlepiej tylko do karmienia, jak najwięcej na macie edukacyjnej, albo nawet na podłodze. Pani polecala takie maty jak do fitness podkladac no super izoluja
*pozwalać dziecku bawić się nago. I tu pani powiedziała że ona ze swoją córką robiła tak, że kladła ją gołą na ręcznik (oczywiście coś pod spodem) na podłodze bo jak sikała to tylko ręcznik do prania. U chłopców zaleca się wiekszy ręcznik
*trzy miesiące to najwyższa pora żeby oduczyć dziecko ścisłego otulania. Swoboda podczas snu też jest bardzo ważna

Czym lżej ubierze się dziecko w domu tym większa swoboda ruchów, tym dziecko się więcej rusza, tym jest mu cieplej

A położna mnie opipcyła że daje wodę z butelki. Powiedziała że od raxu x kubeczka z tym dziobkiem. Butla tylko do mleka. .. trochę się dygam ale spróbujemy wkrótce.

Sorry że znów tak długo

Dzięki za wskazówki. Co do ubioru dziecka przez tą ukrainkę to Przecież ten dzieciak mógł się ugotowac, masakra

Za oknem minus 17, brrrr.... Odczuwalna według pogody, to obecnie minus 27! W tym momencie doceniam moje cieplutkie łózeczko, zanurzam się w pościeli i jeszcze trochę pospie. Szkoda tylko, że przytulić się nie ma do kogo, bo chłop godzinę temu pojechał na wschód i wróci rano.

jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 04:46   #3112
ja-ika
Zakorzenienie

Zdaję relację, po nocy z ręcznikami na kaloryferze Emilka przespala do 5 bez pobudki także kupuję nawilżacz

---------- Dopisano o 05:46 ---------- Poprzedni post napisano o 05:45 ----------

A i jeszcze jedno Madzia, nie śmierdzi

Stary 2014-01-24, 04:56   #3113
anutka171
Rozeznanie

Witam sie znad laktatora

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
anutka mozesz poprosic o zaczyn w piekarni ja czasami tak robie
Fajny pomysl, sprobuje

Cytat:
też idę nyny.

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
kciukam

film w porównaniu do książki jest beznadziejny, ja obejrzałam tylko ze względu na Gerarda Buttlera jak masz możliwość to przeczytaj książkę, kilka razy ryczałam, piękna
Czytalam ksiazke i ogladalam film - ksiazka duzo lepsza, ale i tu i tu plakalam

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Matal zostało mi jeszcze 4 kg ;/

Rozchorowałam się Leżę i kwiczę
Mi tez zostalo jeszcze 4 kg poki co waga nie chce spadac
Duzo zdrowka

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
A u nas jest zbyt duża wilgotność i chodzą pochłaniacze wilgotności
Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość

U nas ten sam problem. Wentylacja jest do bani.
U nas byl ten sam problem. Musielismy robic w pazdzierniku modernizacje wentylacji.

Cytat:
Nie boj sie, bedzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Hmmm... mój jeszcze śpi w pajacach 3-6 m. nogi prostuje normalnie, więc chyba jeszcze jest ok
A mnie bardzo zniechecil neurolog w poradni rehabilitacyjnej do pajacow i od tamtej pory nie uzywam...

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
Wlasnie ,mama mi mowila, zeby nie pozwalac, bo dziecko moze sobie wycciagnac kciuk i bedzie taki chudy :/ u nas stety niestety nie ma problemow ze smokiem, bardzo go lubi.

Cytat:
Więc zdaję relację

Sorry że znów tak długo

Dzieki za zdanie relacji i wskazowki
A co do pogrubionego, wlasnie dlatego za rada neurologa nie uzywam pajacow - ponoc najbardziej krepuja ruchy.

Koniec odciagania ide dalej spac, dobranoc

Edytowane przez anutka171
Czas edycji: 2014-01-24 o 04:58
anutka171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 05:08   #3114
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
zachwalacie jakies drozdzowy
czy jest gzies przepis?

moze ktos kto ma kompa wrzucic przpis matal do k?
bo ja z tableta wiec znow przepis zguubie

papuga tfzymam kciuki za jutro. ja ide w poniedzialek

przepis w k.

Cytat:
Więc zdaję relację

Sorry że znów tak długo

cenne rady co do tego że dziecko potrzebuje luzu i zabawy na golasa to widzę po moim bo jak ma nóżki góle to od razu do góry i za nie łapie iprzekreca sie na boki a jak tylko ubiore pajaca to leży jak kłoda wczoraj na skype gadałam z teściową jak ubierałam młodego po kapieli i właśnie fikał i fikał a jak ubrałam pajać to ani anie drgnął aż t. dziwiła co mu sie stało
btw sebuś tak strasznie charczał w nocy ze dwa razy go wybudzałam i oklepywałam a bidulka moja nie mogła odkaszlnąć
o 5 też go obudziłam bo juz nie mogłam z tz słuchać i się rozbudził całkiem wiec zrobiłam inhalacje z soli fizj. oklepałam i odciagnełam pełno glutów...nie dziwię się że nie mógł odkaszlnąc....btw własnie śpi na bujaczku w kuchni i teraz nie wiem czy jechać z nim znowu do lekarza zeby go osłuchał czy nie w dzień aż takich przebojów nie ma bo na bieżąco odciągam i oklepuje ....w przychodni pediatry dzisiaj nie ma tylko lek.ogólny....n ie wiem co robić....
btw dałam mu kaszki o 18 i pokąpieli był planowany cyc ale mały ani myślął/za dużo kaszki matka mu dała i brzuszek mimo że minęło 2 godzinki był pełny / no ale jednak nie szło zasnąć beż przytulenia się do cyca i troszkę podjadł ...i co jakos dzisiaj lepiej spał a ja z nim jak kamień i teraz mnie cyce bolą
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 06:04   #3115
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
i w takim wypadku trzeba nową oponę kupić? zastanawiałam się kiedyś właśnie jakby mi pękło to kółko to co się wtedy robi
Mąż kilka razy łatał oponę w święta tą samą. Narazie mamy spokój. Chcieliśmy już nową kupić.
Stary 2014-01-24, 06:28   #3116
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Zdaję relację, po nocy z ręcznikami na kaloryferze Emilka przespala do 5 bez pobudki także kupuję nawilżacz

---------- Dopisano o 05:46 ---------- Poprzedni post napisano o 05:45 ----------

No to super.Szkoda,że u mnie się to nie sprawdza.U nas jest duża wilgotność,codziennie rano zbieram wodę z okna,a mała i tak źle śpi.Dziś znowu kiepska noc

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2

---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:26 ----------

Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość
Witam sie znad laktatora

Fajny pomysl, sprobuje

Czytalam ksiazke i ogladalam film - ksiazka duzo lepsza, ale i tu i tu plakalam

Mi tez zostalo jeszcze 4 kg poki co waga nie chce spadac
Duzo zdrowka

U nas byl ten sam problem. Musielismy robic w pazdzierniku modernizacje wentylacji.

Nie boj sie, bedzie dobrze

A mnie bardzo zniechecil neurolog w poradni rehabilitacyjnej do pajacow i od tamtej pory nie uzywam...

Wlasnie ,mama mi mowila, zeby nie pozwalac, bo dziecko moze sobie wycciagnac kciuk i bedzie taki chudy :/ u nas stety niestety nie ma problemow ze smokiem, bardzo go lubi.

Dzieki za zdanie relacji i wskazowki
A co do pogrubionego, wlasnie dlatego za rada neurologa nie uzywam pajacow - ponoc najbardziej krepuja ruchy.

Koniec odciagania ide dalej spac, dobranoc
Ja pajaca zakładam tylko na noc,służy jako piżamka

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-01-24, 06:37   #3117
tassia
Zakorzenienie

nena co do dwoch czapek to mam jedna welniana pod ktora tez zakladam cienka bawelniana bo inaczej sie zsuwa mackowi na oczy
a reszta historii o ukraince jest przerazajaca bo nawet moje ciepllubne dziecko by sie utopilo w pocie

ja ika niestety u mnie wilgotnosc nic nie pomogla, ale co iekawe ja tez budzilam sie 5razy zeby sie napix
moze powinnam jeszcze bardziej nawilzyc pokoj

hmm co do pajacow to wlasbie moj w pajacach najwiecej fika
nie lubi spodenek oprcz tych z hm z tymi szerokimi gumkami

a ja wstalam znow wykonczona
endzi ja od 1 stycznia chyba spie podobnie do ciebie i nie daje rady. nie wiem jak ty funkcjonujesz tak 4miesiace
podziwiam bo ja zaraz oszaleje

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 06:39   #3118
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:

No to graty!

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
1. Akurat spania z rodzicami nie do konca sie czepiam, chociaz 6 lat, to z sporo. A 3-latek ma prawo uzywac pieluch. Aczkolwiek to raczej gorna granica.

2. Ale wiekszosc takich rzeczy to wina rodzicow, odpuszczaja dziecku, nie chce im sie.
Ad 1. No właśnie o to mi chodziło że to rodzice narzekają że dziecko takie i owakie, a ono takie jest jak je nauczymy. Wpuscisz do łóżka to będzie tam spało.

Ad2 racja, to rodzicom się nie chce pomęczyć.

Jak ktoś ma potrzebę spać z dzieckiem czy karmić butelką długo to niech to robi. Nie oceniam, bo i u mnie się na pewno znajdzie coś. Ja mówię o oduczaniu. No bo co to za stwierdzenie że dziecko nie chce się oduczyć pić butelki w wieku 4 lat? Samo się ma oduczyć? Samo się ma odpieluchować i samo ma się nauczyć spać w swoim łóżeczku? To od czego m.in. my jesteśmy pytam?

Polecam kaszkę na noc
Gęsta kaszka o 20, plus nawilżacz powietrza w pokoiku i śpimy do 6 30 drugą noc z rzędu tylko dziś bez ani jednego jęknięcia
Stary 2014-01-24, 06:42   #3119
tassia
Zakorzenienie

zaryzykowalabym.z ta kaszka gdyby nie to ze Maciej od soboty kupy nie zrobil

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 06:43   #3120
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------

aaa wlasnie....jak chodzicie z dziecmi na spacer w taka pogode np -6 stopni to jak je ubieracie?
kwestia ubierania to indywidualna sprawa. Nie ma takich wytycznych. Jedne dzieci są ciepłolubne, a drugie wolą chłodniej. Ja kiedyś co chwilę sprawdzałam kark.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości