Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-22, 15:11   #2701
viki1988
Zakorzenienie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
no nie wiem warzywa też mają kalorie i węgle

ja daję na oko np 3-4 marchewki gotowane do obiadu
Ale mają ich niewiele, bo chyba nie mówimy o skrajnościach typu że ktoś je 5 kg marchwi czy 10 kg sałaty dziennie Jedyne na co trzeba uważać to co do nich dodajemy

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
nie chodzi mi o kalorie i wegle tylko o kwestie, ze niektorzy moga miec tendencje do zapychania sie nimi nadmiernie i rozpychania zoladka.
Nie istnieje coś takiego żołądek to taki "worek" który jest większy jak jest pelny i mniejszy jak jest w nim mało
Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Prawda, tylko w ich przypadku zawsze radzi się aby jednak zwracać uwagę na ilość..może dlatego, że u nas głównie ziemniaki królują na talerzu, wypierając inne warzywa niemal całkowicie I często zawierają sporo tłuszczu bo podawane są w sosach albo maśle np wersja purre.
Przede wszystkim warto jeść różnorodnie a ogólnie to ja bardzo polecam bataty skoro już jesteśmy w temacie ziemniaków...
Stary 2014-01-22, 16:00   #2702
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
ostatnio robilam wlasnie na parze, takie al dente z oliwą z oliwek, rozmarynem i koperkiem (do grilowanego kurczaka i salaty greckiej)
nie polecam, lepiej uważaj surowy ziemniak to trucizna

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 17:27   #2703
dezett
Zadomowienie

Dot.: Silownia a odzywianie???

chodzilo mi o to, ze byly ugotowane a nie rozgotowane na packe.
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 18:09   #2704
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
nie polecam, lepiej uważaj surowy ziemniak to trucizna
Ja w dzieciństwie jadłam surowe ziemniaki. Jeszcze żyję
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 20:02   #2705
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Ja w dzieciństwie jadłam surowe ziemniaki. Jeszcze żyję
a nie rozchorowałaś się?
kiedyś czytałam artykuł na ten temat

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-22, 20:15   #2706
wiecejczadu
Przyczajenie

witam Was za bardzo nie wiem gdzie umieścić tego posta (jeżeli nie jest w tym temacie co być powinien to przepraszam) więc umieszczam go tutaj

Zamierzam zmienić swoje nawyki jedzeniowe (nie ukrywam, że chcę przy tym schudnąć ), co sądzicie o takiej 'diecie', czego jej brakuje, a co jej jest niepotrzebne?
-warzywa (na parze lub surowe)
-owoce (wykluczając banany)
-ciemny chleb lub krążki ryżowe
-zielona herbata
-dużo wody niegazowanej
-kasza gryczana
-ryby na parze (tak myślę, że łosoś, pstrąg, mintaj, sardynki śledź, makrela)
no i kilka pytań:
1. co zamiast cukru białego? czytałam, że cukier trzcinowy jest równie szkodliwy co cukier biały, w takim razie miód?
2. jakie ryby będą najlepsze? (nie jestem pewna co do śledzia i sardynek, nie wiem w jakiej postaci je jeść)
3. czy kawa bezkofeinowa się nadaje do tej 'diety' czy lepiej wykluczyć ją całkowicie?
będę wdzięczna za każdą poradę i uwagę
Stary 2014-01-22, 20:32   #2707
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiecejczadu Pokaż wiadomość
witam Was za bardzo nie wiem gdzie umieścić tego posta (jeżeli nie jest w tym temacie co być powinien to przepraszam) więc umieszczam go tutaj

Zamierzam zmienić swoje nawyki jedzeniowe (nie ukrywam, że chcę przy tym schudnąć ), co sądzicie o takiej 'diecie', czego jej brakuje, a co jej jest niepotrzebne?
-warzywa (na parze lub surowe)
-owoce (wykluczając banany)
-ciemny chleb lub krążki ryżowe
-zielona herbata
-dużo wody niegazowanej
-kasza gryczana
-ryby na parze (tak myślę, że łosoś, pstrąg, mintaj, sardynki śledź, makrela)
no i kilka pytań:
1. co zamiast cukru białego? czytałam, że cukier trzcinowy jest równie szkodliwy co cukier biały, w takim razie miód?
2. jakie ryby będą najlepsze? (nie jestem pewna co do śledzia i sardynek, nie wiem w jakiej postaci je jeść)
3. czy kawa bezkofeinowa się nadaje do tej 'diety' czy lepiej wykluczyć ją całkowicie?
będę wdzięczna za każdą poradę i uwagę
czemu odrzucasz banany? i gdzie są tłuszcze i mięso?

zamiast cukru było wcześniej, slodzik, stewia czy co tam jeszcze, wszystko to zło, dlatego ja nie słodze herbaty tylko kawę i kakao które piję 2x w tygodniu (miodem możesz słodzić ale pamiętaj też ma kalorie i węgle i to nie mało)

myślę że możesz pić normalną naturalną kawę a nie jakieś bezkofeinowe dziwactwa

ja śledzia jem normalnie z cebulką zalewanego olejem, oczywiście niezbyt czesto w innych postaciach sobie go nie wyobrażam

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-22, 21:28   #2708
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
ostatnio robilam wlasnie na parze, takie al dente z oliwą z oliwek, rozmarynem i koperkiem (do grilowanego kurczaka i salaty greckiej)
Pierwszy raz słyszę określenie al dente w stosunku do ziemniaka ale tak mnie zainspirowałaś tymi swoimi ziemniaczkami, że właśnie się gotują, a jakże
Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
(...)
Przede wszystkim warto jeść różnorodnie a ogólnie to ja bardzo polecam bataty skoro już jesteśmy w temacie ziemniaków...
Gdzie kupujesz te bataty i jak one smakują? Próbuję sobie przypomnieć ale chyba nigdy tego nie jadłam..Co do różnorodności to pełna zgoda.

Może macie jakieś pomysły na avocado bo wciąż robię pastę jajeczną z nim w roli głównej, a mówimy o różnorodności
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 22:20   #2709
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Pierwszy raz słyszę określenie al dente w stosunku do ziemniaka ale tak mnie zainspirowałaś tymi swoimi ziemniaczkami, że właśnie się gotują, a jakże

Gdzie kupujesz te bataty i jak one smakują? Próbuję sobie przypomnieć ale chyba nigdy tego nie jadłam..Co do różnorodności to pełna zgoda.

Może macie jakieś pomysły na avocado bo wciąż robię pastę jajeczną z nim w roli głównej, a mówimy o różnorodności
tak okresilam, zeby bylo wiadomo ze nie taka paciaja nie znosze purre i rozgotowanych ziemniaków! Pieczone mlode ziemniaki sa super a takie na parze, z rozmarynem parowane i maslem/oliwa skropnione sa swietne

jesli chodzi o avokado to ja jem czesto z tofu i papryką czerwoną na kanapce albo z jajkiem i pomidorem
poza schemat.
Stary 2014-01-22, 22:33   #2710
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
tak okresilam, zeby bylo wiadomo ze nie taka paciaja nie znosze purre i rozgotowanych ziemniaków! Pieczone mlode ziemniaki sa super a takie na parze, z rozmarynem parowane i maslem/oliwa skropnione sa swietne

jesli chodzi o avokado to ja jem czesto z tofu i papryką czerwoną na kanapce albo z jajkiem i pomidorem
Rozumiem A ja akurat purre uwielbiam, młode to w każdej postaci po prostu Najbardziej z maślanką i koperkiem, ale to ma swój urok na początku lata

Kurcze nie przepadam ani za tofu ani za papryką inną niż zapiekana...ale może akurat faktycznie w tym zestawie z avokado sprawdzi się, dzięki za pomysł
Stary 2014-01-23, 16:03   #2711
starsipanowie
Raczkowanie

Cytat:
A jadłaś pastę a la "nutella"?
Miksujesz awokado, banana, kakao. Można posłodzić miodem lub innym słodzidłem, ale mnie już sam banan daje wystarczająco dużo słodyczy.
Dzisiaj posmarowałam tym ciasto fasolowe i pożarłam pół

Awokado samo w sobie nie smakuje mi jakoś wybornie i zawsze jem je w tej paście, albo w jajecznej.
starsipanowie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 16:06   #2712
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
a nie rozchorowałaś się?
kiedyś czytałam artykuł na ten temat
Nie często jadłam różne dziwne rzeczy, których na surowo się nie jada
Stary 2014-01-23, 17:47   #2713
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:

Kupuje w Almie, czasem bywają w Tesco itp. Konsystencję mają podoba do zwykłych ziemniaków ale są słodsze np upieczone w piekarniku są mega pycha bo sie troche cukry karmelizują

a co do awokado to świetnie się sprawdza w połączeniu z fetą np. w sałatce a gdzie kupujesz dobre dojrzałe awokado? bo w tesco i tym podobnych to maja takie twardziele że szkoda gadać...
Stary 2014-01-23, 19:50   #2714
Wenress
Zakorzenienie

Ja wrzucam awokado do wszelkich sałatek, tzn rzucam co jest w lodówce sałata, papryka, pomidor, feta, oliwki, cebula, seler naciowy.... tuńczyk zamiast fety, kukurydza...
Albo pasta, ale ja robię tylko z kakao, miodem i odrobiną wody bo robi się wtedy delikatne i puszyste a nie takie gęste
Awokado rządzi

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 21:22   #2715
neroza
Zadomowienie

Hej
mam pytanie, nie jest może bezpośrednio związane z dietą, ale wydaje mi się, że ten wątek jest najodpowiedniejszy. Czy wiecie może jak nazywa się badanie, które pokazuje jakie produkty powinny się znaleźć w naszej diecie a jakie powinniśmy wyeliminować? Ostatnio moja znajoma robiła coś takiego i ku jej wielkiemu zaskoczeniu okazało się, że powinna unikać np nabiału mimo że nie ma skazy białkowej ani niczego takiego, pomidorów i jeszcze kilku innych rzeczy bo nie są one "potrzebne" jej organizmowi. Mam nadzieję, że znajdzie sie ktoś kto wie o co mi chodzi hahaha. A i z chęcią usłyszę Wasze opinie na temat takich badań.
Z góry dziękuję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-23, 22:26   #2716
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starsipanowie Pokaż wiadomość
A jadłaś pastę a la "nutella"?
Miksujesz awokado, banana, kakao. Można posłodzić miodem lub innym słodzidłem, ale mnie już sam banan daje wystarczająco dużo słodyczy.
Dzisiaj posmarowałam tym ciasto fasolowe i pożarłam pół

Awokado samo w sobie nie smakuje mi jakoś wybornie i zawsze jem je w tej paście, albo w jajecznej.
Nigdy nie jadłam na słodko, bardzo ciekawy pomysł

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Kupuje w Almie, czasem bywają w Tesco itp. Konsystencję mają podoba do zwykłych ziemniaków ale są słodsze np upieczone w piekarniku są mega pycha bo sie troche cukry karmelizują

a co do awokado to świetnie się sprawdza w połączeniu z fetą np. w sałatce a gdzie kupujesz dobre dojrzałe awokado? bo w tesco i tym podobnych to maja takie twardziele że szkoda gadać...
I te bataty są w formie zwykłej, obok ziemniaków na kilogramy czy na sztuki czy mrożone? żebym wiedziała gdzie ich szukać
A feta nie tłumi za bardzo delikatnego smaku avocado? Ostatnio kupowałam w carrefourze bo były w świetnej cenie 1,49, jednak trzeba było kilka dni odczekać bo były zbyt twarde. W lidlu podobno są w miarę ok, prosto do jedzenia.
Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Ja wrzucam awokado do wszelkich sałatek, tzn rzucam co jest w lodówce sałata, papryka, pomidor, feta, oliwki, cebula, seler naciowy.... tuńczyk zamiast fety, kukurydza...
Albo pasta, ale ja robię tylko z kakao, miodem i odrobiną wody bo robi się wtedy delikatne i puszyste a nie takie gęste
Awokado rządzi
Dziękuję To dużo przede mną do kombinowania z tym avocado, ale chyba warto zimą bo mało ciekawych warzyw teraz
Stary 2014-01-24, 14:29   #2717
dezett
Zadomowienie

Czego objawem może być uczucie osłabienia (nie mylic z tym, wynikającym z przejedzenia tj ospałośc po ciezkim posilku itp.) - po posilku bogatym w białko?
np. ok200gram chudej ryby / mięsa , pol woreczka kaszy gryczanej, szpinak, pomidory, łyzka oliwy?

Zazwyczaj najpierw jem salatke (w tym wypadku szpinak - 3 duze garscie, pomidor duzy) ktora jest polana oliwa z oliwek.
Pozniej dopiero jem kasze
A na koncu mieso/rybe ktora jest polana rowniez oliwa.

Moze kolejnosc spozywania poszczegolnych czesci posilku ma tu znaczenie?
(najpierw warzywa, pozniej wegle, na koncu bialko?) Nigdy nie jem wszystkiego na raz, wiadomo, czasamic os z czyms polacze na talaerzu ale taka jest generalan zasada.
poza schemat.
Stary 2014-01-24, 14:52   #2718
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Czego objawem może być uczucie osłabienia (nie mylic z tym, wynikającym z przejedzenia tj ospałośc po ciezkim posilku itp.) - po posilku bogatym w białko?
np. ok200gram chudej ryby / mięsa , pol woreczka kaszy gryczanej, szpinak, pomidory, łyzka oliwy?

Zazwyczaj najpierw jem salatke (w tym wypadku szpinak - 3 duze garscie, pomidor duzy) ktora jest polana oliwa z oliwek.

(najpierw warzywa, pozniej wegle, na koncu bialko?) Nigdy nie jem wszystkiego na raz, wiadomo, czasamic os z czyms polacze na talaerzu ale taka jest generalan zasada.
też jestem ciekawa

kiedyś często mi się tak robiło kiedy jadłam niezbyt dobrze tj biały pieczywo, biały makaron, ziemniaki i inne takie, od kąd przeszłam na zdrowszą dietę to się nie pojawia, ostatnio zjadłam biały makaron pierwszy raz od dłuższego czasu i strasznie mnie nim zmuliło i nie miałam siły

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2014-01-24, 15:13   #2719
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
też jestem ciekawa

kiedyś często mi się tak robiło kiedy jadłam niezbyt dobrze tj biały pieczywo, biały makaron, ziemniaki i inne takie, od kąd przeszłam na zdrowszą dietę to się nie pojawia, ostatnio zjadłam biały makaron pierwszy raz od dłuższego czasu i strasznie mnie nim zmuliło i nie miałam siły
no wlasnie, co innego gdybym jadla cos nieswiezego/ciezkiego itp...

(dodam ze mam duza niedowage)
poza schemat.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 15:21   #2720
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie, co innego gdybym jadla cos nieswiezego/ciezkiego itp...

(dodam ze mam duza niedowage)
no to może niedojadasz i w tym rzecz, swoją drogą zbadaj poziom cukru

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2014-01-24, 17:21   #2721
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

uczucie osłabienia w Twoim wypadku dotyczy niedożywienia i jest powodem strasznie dużej niedowagi, z taką wagą nigdy nie będziesz czuła się dobrze

kolejność tego co zjadasz na talerzu nie ma wpływu na nic, i tak w żołądku wszystko się miesza

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-24, 18:17   #2722
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
I te bataty są w formie zwykłej, obok ziemniaków na kilogramy czy na sztuki czy mrożone? żebym wiedziała gdzie ich szukać
A feta nie tłumi za bardzo delikatnego smaku avocado? Ostatnio kupowałam w carrefourze bo były w świetnej cenie 1,49, jednak trzeba było kilka dni odczekać bo były zbyt twarde. W lidlu podobno są w miarę ok, prosto do jedzenia.
Bataty są w formie "zwykłej" gdzieś na stoisku z warzywami wyglądają jak takie większe ziemniaki i mają taki bardziej pomarańczowy kolor

Obyczaje te awokado w lidlu

Dziewczyny a próbowałyście piec muffiny z ciecierzycy i wtedy bez mąki? Ostatnio trafiłam na taki przepis i jestem ciekawa jak takie cuś może smakować
Stary 2014-01-25, 09:49   #2723
201607040946
Konto usunięte

Ja zawsze mam wzdęcia po twarogu i serkach twarogowych czemu? po mleku i jogurtach nie.
Stary 2014-01-25, 10:23   #2724
Shariana
Rozeznanie

1. Co polecacie jako posiłek potreningowy - na słodko? Planuję ćwiczenia, po których najpewniej będę głodna. A w dodatku o tej porze zwykle goni mnie ochota na słodkie (pora podwieczorku), więc nie uśmiecha mi się jedzenie takiego choćby tuńczyka.
2. Do czego można wykorzystać kuskus? Na obiad w zastępstwie kaszy gryczanej czy jęczmiennej jest jednak dla mnie za mało treściwy...
Shariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 10:28   #2725
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shariana Pokaż wiadomość
1. Co polecacie jako posiłek potreningowy - na słodko? Planuję ćwiczenia, po których najpewniej będę głodna. A w dodatku o tej porze zwykle goni mnie ochota na słodkie (pora podwieczorku), więc nie uśmiecha mi się jedzenie takiego choćby tuńczyka.
banan z masłem orzechowym + 2-4 kostki gorzkiej czekolady, albo banan pokrojony zalać to jogurtem naturalnym i polać miodem

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2014-01-25, 13:51   #2726
fitnella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shariana Pokaż wiadomość
2. Do czego można wykorzystać kuskus? Na obiad w zastępstwie kaszy gryczanej czy jęczmiennej jest jednak dla mnie za mało treściwy...
Może smoothie z mleka sojowego, banana, siemienia lnianego i migdałów i kiwi- to po treningu.
Kuskus możesz wykorzystać zamiast innych kasz, możesz dodać do niego kurczaka, fete, oliwki, pestki słonecznika lub orzeszki pinii, pomidorki koktajlowe, pietruszka i szczypiorek- gotowe
Stary 2014-01-25, 14:53   #2727
dacn
Zakorzenienie

Ile kalorii ma buritto tak plus minus? Chodzi mi o to z guac'n'ole np 400 g?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 15:46   #2728
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ile kalorii ma buritto tak plus minus? Chodzi mi o to z guac'n'ole np 400 g?
Takie buritto z guacamole to nie wiem, ile dokładnie ma kcal, ale średnio 400-gramowe buritto to ok. 900 kcal (wg jednej ze stron). Dokładną kaloryczność musiałabyś sama wyliczyć na podstawie składników, które były w daniu.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 16:26   #2729
dacn
Zakorzenienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4479870 7]Takie buritto z guacamole to nie wiem, ile dokładnie ma kcal, ale średnio 400-gramowe buritto to ok. 900 kcal (wg jednej ze stron). Dokładną kaloryczność musiałabyś sama wyliczyć na podstawie składników, które były w daniu.[/QUOTE]
Dzięki, trochę to dużo.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:29   #2730
Swistu
Przyczajenie

Dot.: Ile%tłuszczu W Organizmie To Norma ?

Cytat:
Napisane przez Milcząca Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Chciałam zapytać, czy moze któraś z was wie jaka jest procentowa norma zawartości tłuszczu w organizmie i jakie są wasze wyniki pomiarów...

Ja ostatnio sprawdzałam to na takim specjalnym urządzeniu w kształcie "kierownicy" i wyszło,że mam aż 29 % co wydaje mi sie ogromnym wynikiem a przecież przy wzroście 160 cm waże 58 kg co nie jest jakimś ogromnym wynikiem bo BMI mam 22,1 więc do hipopotamów nie należę Wiem ,że kobiety nie mogą mieć mniej niz 10% tłuszczu zeby mogły normalnie miesiączkować ale jaka jest górna norma?

Czekam na wasze spostrzeżenia i wyniki pomiarów
Moim zdaniem masę ciała kobiety w 17-28% powinien stanowić tłuszcz. Aby miesiączki w ogóle wystąpiły potrzeba 17% tłuszczu, natomiast zakłada się, że potrzeba 22% tłuszczu, aby krwawienia były regularne.

Edytowane przez Swistu
Czas edycji: 2014-01-26 o 10:30
Swistu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości