![]() |
#2521 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
Księgowa mi mówiła, że jeśli już, to nowa działalność pozostaje, a ja nie chcę, bo to się nie opłaca praktycznie ![]() EDIT: Pomyliło mi się i nie mam dg (chociaż tak myślałam dłuższy czas), a mam spółkę z o.o. Ale i tak czy muszę zakładać tą działalność? Już powoli odechciewa mi się tej zabawy i będę dla siebie tworzyć, skoro tak...
![]() Edytowane przez SnowWhiteQueen_ Czas edycji: 2013-12-27 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2522 |
Zakorzenienie
|
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, to spółka prawa handlowego, a to zupełnie coś innego niż działalność gospodarcza. To nie jest Twoja firma, jesteś w niej tylko wspólnikiem, nawet jeśli jedynym... Jeśli chcesz zacząć sprzedawać swoją biżuterię, to zapewne musisz założyć swoja działalność gospodarczą...
![]() |
#2523 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2524 |
Raczkowanie
|
Sprzedaż biżuterii a podatki
Witam.
Mam pytanie do osób, które orientują się w temacie, bo ja niestety jestem w tych sprawach kompletnie zielona. Jak się ma sprawa z rozliczaniem z Urzędem Skarbowym za sprzedaż wykonanej przez siebie biżuterii za pośrednictwem internetu i osobiście? Zakładam, że spora część osób stąd nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej, a także, że zarobki za sprzedaż swoich prac nie przekraczają wolnej kwoty (w tym roku to kwota 3091 zł). Czy oznacza to, że jeśli ze sprzedaży swojej biżuterii rocznie zarobie mniej (nie odliczając oczywiście kwot wydanych na materiały), nie muszę robić nic? A co w przypadku, kiedy ta kwota zostanie przekroczona? Z jakiego tytułu się rozliczam, nie mając działalności? Pozdrawiam
![]() |
#2525 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sprzedaż biżuterii a podatki
Może w tym wątku coś znajdziesz
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=303955 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2526 |
Raczkowanie
|
Zakładałam osobny temat, zostałam odesłana tu, mam nadzieję, że ktoś odpowie na nurtujące mnie pytania, ja niestety jestem w tych sprawach kompletnie zielona.
Jak się ma sprawa z rozliczaniem z Urzędem Skarbowym za sprzedaż wykonanej przez siebie biżuterii za pośrednictwem internetu i osobiście? Sprzedaję biżuterię sporadycznie, tanio, wychodzę na tym niewiele na plus, po odliczeniu kosztów za zakup materiałów. Moje zarobki ROCZNIE to kilka stówek, zdecydowanie nie przekraczają wolnej kwoty (w tym roku to kwota 3091 zł). Czytałam, że jeśli nie zarobię więcej, niż kwota wolna, nie muszę się rozliczać z nikim i niczym, ale czy sprawa wygląda tak samo, jeśli chodzi o sprzedaż rękodzieła? Wykorzystuję w swoich pracach elementy posrebrzane, czy w tej sytuacji, mimo niskich zarobków, mam obowiązek założyć działalność gospodarczą, i posiadać kasę fiskalną? - przecież w moim wypadku opłaty za założenie i prowadzenie firmy będą większe, niż zarobek.
![]() |
#2527 |
Zakorzenienie
|
Działalność gospodarcza wg jednej z definicji - działalność zarobkowa, prowadzona we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły.
Naprawdę Urzędu Skarbowego nie obchodzi czy coś na tym zarobiłaś czy nie... Chciałaś na tym zarobić, robiłaś to w sposób ciągły i zorganizowany... I kropka... Nie dość, że sprzedajesz nielegalnie, to jeszcze niskimi cenami psujesz rynek innym, tym, którzy uczciwie płacą podatki i zus...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie - sprzedaż wyrobów nowych w sposób ciągły, prowadzona w celu zarobkowym (obojętnie ile na tym rękodziele zarabiasz, i czy w ogóle zarabiasz) wymagana w świetle polskiego prawa prowadzenia działalności gospodarczej. Po trzecie - wyrób i sprzedaż wytworów z użyciem metali szlachetnych (w co zaliczane są elementy posrebrzane) wymaga ovatowania i posiadania kasy fiskalnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2529 |
Raczkowanie
|
Jak mówi łacińska sentencja - nieznajomość prawa szkodzi.
![]() Dziękuję za odpowiedzi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.