Biżuteryjna DG - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-27, 17:12   #2521
SnowWhiteQueen_
Raczkowanie

Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Ale piszesz, że masz już firmę, to co za problem? Rozszerzasz działalności i ew. jeśli nie masz kasy fiskalnej, a sprzedajesz metale szlachetne, to musisz ją mieć...
No tak, ale to zupełnie inna branża, więc nie bardzo mogę chyba o takie coś powiększyć. To drobne przychody, robię to bardziej z pasji, niż dla przychodów. Moja mama nawet mi radziła, żebym się w to nie pchała, bo za dużo zachodu...
Księgowa mi mówiła, że jeśli już, to nowa działalność pozostaje, a ja nie chcę, bo to się nie opłaca praktycznie
EDIT: Pomyliło mi się i nie mam dg (chociaż tak myślałam dłuższy czas), a mam spółkę z o.o. Ale i tak czy muszę zakładać tą działalność? Już powoli odechciewa mi się tej zabawy i będę dla siebie tworzyć, skoro tak...

Od 10.04.2010 roku razem

Edytowane przez SnowWhiteQueen_
Czas edycji: 2013-12-27 o 17:36
SnowWhiteQueen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 21:51   #2522
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, to spółka prawa handlowego, a to zupełnie coś innego niż działalność gospodarcza. To nie jest Twoja firma, jesteś w niej tylko wspólnikiem, nawet jeśli jedynym... Jeśli chcesz zacząć sprzedawać swoją biżuterię, to zapewne musisz założyć swoja działalność gospodarczą...
Stary 2013-12-28, 03:14   #2523
SnowWhiteQueen_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, to spółka prawa handlowego, a to zupełnie coś innego niż działalność gospodarcza. To nie jest Twoja firma, jesteś w niej tylko wspólnikiem, nawet jeśli jedynym... Jeśli chcesz zacząć sprzedawać swoją biżuterię, to zapewne musisz założyć swoja działalność gospodarczą...
Ok, w takim razie dziękuję, nie będę zakładać dg dla kilku sztuk Myślałam, że jakoś to się da obejść, ale to polskie prawo

Od 10.04.2010 roku razem
SnowWhiteQueen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 13:08   #2524
9876543210
Raczkowanie

Sprzedaż biżuterii a podatki

Witam.
Mam pytanie do osób, które orientują się w temacie, bo ja niestety jestem w tych sprawach kompletnie zielona.
Jak się ma sprawa z rozliczaniem z Urzędem Skarbowym za sprzedaż wykonanej przez siebie biżuterii za pośrednictwem internetu i osobiście? Zakładam, że spora część osób stąd nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej, a także, że zarobki za sprzedaż swoich prac nie przekraczają wolnej kwoty (w tym roku to kwota 3091 zł).
Czy oznacza to, że jeśli ze sprzedaży swojej biżuterii rocznie zarobie mniej (nie odliczając oczywiście kwot wydanych na materiały), nie muszę robić nic?
A co w przypadku, kiedy ta kwota zostanie przekroczona? Z jakiego tytułu się rozliczam, nie mając działalności?

Pozdrawiam
Stary 2014-01-22, 15:39   #2525
E_W
Wtajemniczenie

Dot.: Sprzedaż biżuterii a podatki

Może w tym wątku coś znajdziesz
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=303955
E_W jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 02:25   #2526
9876543210
Raczkowanie

Zakładałam osobny temat, zostałam odesłana tu, mam nadzieję, że ktoś odpowie na nurtujące mnie pytania, ja niestety jestem w tych sprawach kompletnie zielona.
Jak się ma sprawa z rozliczaniem z Urzędem Skarbowym za sprzedaż wykonanej przez siebie biżuterii za pośrednictwem internetu i osobiście?
Sprzedaję biżuterię sporadycznie, tanio, wychodzę na tym niewiele na plus, po odliczeniu kosztów za zakup materiałów.
Moje zarobki ROCZNIE to kilka stówek, zdecydowanie nie przekraczają wolnej kwoty (w tym roku to kwota 3091 zł). Czytałam, że jeśli nie zarobię więcej, niż kwota wolna, nie muszę się rozliczać z nikim i niczym, ale czy sprawa wygląda tak samo, jeśli chodzi o sprzedaż rękodzieła?
Wykorzystuję w swoich pracach elementy posrebrzane, czy w tej sytuacji, mimo niskich zarobków, mam obowiązek założyć działalność gospodarczą, i posiadać kasę fiskalną? - przecież w moim wypadku opłaty za założenie i prowadzenie firmy będą większe, niż zarobek.
Stary 2014-01-24, 09:00   #2527
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Działalność gospodarcza wg jednej z definicji - działalność zarobkowa, prowadzona we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły.
Naprawdę Urzędu Skarbowego nie obchodzi czy coś na tym zarobiłaś czy nie... Chciałaś na tym zarobić, robiłaś to w sposób ciągły i zorganizowany... I kropka...
Nie dość, że sprzedajesz nielegalnie, to jeszcze niskimi cenami psujesz rynek innym, tym, którzy uczciwie płacą podatki i zus...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 01:30   #2528
ollccia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 9876543210 Pokaż wiadomość
Zakładałam osobny temat, zostałam odesłana tu, mam nadzieję, że ktoś odpowie na nurtujące mnie pytania, ja niestety jestem w tych sprawach kompletnie zielona.
Jak się ma sprawa z rozliczaniem z Urzędem Skarbowym za sprzedaż wykonanej przez siebie biżuterii za pośrednictwem internetu i osobiście?
Sprzedaję biżuterię sporadycznie, tanio, wychodzę na tym niewiele na plus, po odliczeniu kosztów za zakup materiałów.
Moje zarobki ROCZNIE to kilka stówek, zdecydowanie nie przekraczają wolnej kwoty (w tym roku to kwota 3091 zł). Czytałam, że jeśli nie zarobię więcej, niż kwota wolna, nie muszę się rozliczać z nikim i niczym, ale czy sprawa wygląda tak samo, jeśli chodzi o sprzedaż rękodzieła?
Wykorzystuję w swoich pracach elementy posrebrzane, czy w tej sytuacji, mimo niskich zarobków, mam obowiązek założyć działalność gospodarczą, i posiadać kasę fiskalną? - przecież w moim wypadku opłaty za założenie i prowadzenie firmy będą większe, niż zarobek.
Po pierwsze - przeczytaj dokładnie ten wątek, nie musisz od początku, wystarczy kilkanaście stron wstecz, wszystko zostało tutaj już opisane i wyjaśnione.
Po drugie - sprzedaż wyrobów nowych w sposób ciągły, prowadzona w celu zarobkowym (obojętnie ile na tym rękodziele zarabiasz, i czy w ogóle zarabiasz) wymagana w świetle polskiego prawa prowadzenia działalności gospodarczej.
Po trzecie - wyrób i sprzedaż wytworów z użyciem metali szlachetnych (w co zaliczane są elementy posrebrzane) wymaga ovatowania i posiadania kasy fiskalnej.
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 18:20   #2529
9876543210
Raczkowanie

Jak mówi łacińska sentencja - nieznajomość prawa szkodzi.
Dziękuję za odpowiedzi.

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości