Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013, cz.IV - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku
Przyszła do nas straszna zima, maluch w rączce gryzak trzyma. 8 14,81%
Pierwsze ząbki, pewne ruchy, rosną nam tu małe zuchy. 7 12,96%
Uśmiech, harce i swawole, mamie spać dziś nie pozwolę. 13 24,07%
Ząbkowania czas nadchodzi, mama już jak zombie chodzi. 8 14,81%
Nie mam pomysłu na tytuł wątku bo cały czas myślę o moim dzieciątku. 18 33,33%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 09:39   #3181
Asiek84
Wtajemniczenie

Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
hej, wpadam jak po ogień, nadrobię popołudniu
mam pytanie :
co jest dobrego na przeziębienie przy kp ?????
czuje że coś mnei zaczyna brać
na gardło to wiem że Tatumm Verde
co robić żeby sie nie rozkręciło ?
ja brałam oscillococinum
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:41   #3182
jo_asiek
Zadomowienie

Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,

Endżi co do nerwów i frustracji, to ja rozumiem i myślę, że masz do tego prawo przytulam i dużo sił Ci życzę! Mocno też trzymam kciuki, żeby Julka sen w końcu jakoś się unormował Moja mama mi opowiadała któregoś razu, że moja starsza siostra jak była mała to też co chwilę się budziła i non stop krzyczała... przeszło jej po kilku miesiącach. U Was też tak na pewno będzie!
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:41   #3183
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
Aaa zapomnialam. Bylismy wczoraj u neuro i młoda sie super rozwija nie ma zadnej asymertrii, symetrycznie trzyma glowe, jest silna i ogolnie wszystko cacy. Nie ma potrzeby rehabilitacji.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Brawo!!!

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Katarzyna u nas -17 a odczuwalna -25

uła...strach się bac

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Sam kalafior i groszek dawała np Ladan i Bajka ja mam w zapasie, ale narazie Filip ma masakre po marchewce...
a co do łózeczka może kwestia czasu!!

u mnie powietrze suche, bo dogrzewamy sie piecykiem elektrycznym a woda na oknie jest tak z 5 cm, ale tylko u nas w sypialni gdzie śpią 3 os i zamkniete drzwi, u mojej mamy tego problemu niema..?

Moj kolega jadł kasze z butli do 7 roku zycia sam się z tego śmieje

Poli
- ja mam plastikowe okna tyle ze maja juz 18 lat i teraz dodatkowo je uszczelnilismy i jest lepiej!!

Filip obidził się w nocy o 3 wypił 200 ml herbatki i spał dalej do 6 0 6 dostał mleczko.
on chyba nawet nie zaczaił że to była herbata nie mleko
pampers rano masakara zabił by nim kogos
Może mu się pić chciało?jak się nabiera to stosuj to dalej to się odzwyczai

agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:42   #3184
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Gorgulku,
Ja-ika, wiesz co, gdyby to było z głodu, to ja bym w ogóle nie marudziła, niech je sobie co te nawet 3 godziny. Ale on się nie budzi z głodu, tylko z nie-wiadomo-czego
Może faktycznie jak poje pokarmy stałe to "wydorośleje" i pod względem spania? Pokładam spore nadzieje w kaszce mannej na noc.
Może za suche powietrze masz? Jaką masz wilgotność powietrza?
Stary 2014-01-24, 09:44   #3185
policzanka
Wtajemniczenie

Hejo
nena-dzięki bardzo za relacje!naparwde ciekawe wskazowki!

bajko super ze u Amelki wszystko wporządku

Trzymam mocno kciuki za wsystkie !

Wiecie co,musiałam powyciągać wszystkie wiszące zabawki z łóżeczka Lilki..Dzis włozyłam ją tylko na moment bo musiałam isc do kibelka,wracam a ona chwytając za zabawke podciągneła się i w takiej dziwcznej pozycji wisiała mając głowe przy szczebelkach.Dodatkowo ten szczebelek probowała zjescnie potrafie tego opisac ale wyglądało to przekomicznie choc w pierwszym moemencie nie było mi do smiechu..Kocham te moją dziecine ale kiedys chyba przez nią wysiwieje..
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:50   #3186
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
ez zakupiłam taką gotowa kaszke manne już z mleliek ale z bobovity bo była tania ...dzisiaj podam i zobaczymy czy posmakuje
ja też kupiłam i jeszcze owsiane śniadanko i sama jem
Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
i pięknie spały...
eeech szkoda gadać
Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
trzymam kiuki i podziwiam! Też by mi się przydało, ale już na samą myśl mi się odechciewa
no mi też się odechciewa muszę tylko zmniejszyć moje wszystkie porcje o połowę, bo jem więcej od mojego starego
Stary 2014-01-24, 09:52   #3187
jo_asiek
Zadomowienie

jeszcze się pochwalę, że papiery do becikowego złożone (po kilku kursach do mopsu, skarbówki i zusu) Teraz tylko czekać na decyzję... ciekawa jestem, czy się uda

TŻ poszedł spać (po nocnej wyprawie do Rosji), dzieć się obudził, więc lecę pełnić obowiązki matki-polki Wrócę później...
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:52   #3188
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Endżi co do nerwów i frustracji, to ja rozumiem i myślę, że masz do tego prawo przytulam i dużo sił Ci życzę! Mocno też trzymam kciuki, żeby Julka sen w końcu jakoś się unormował Moja mama mi opowiadała któregoś razu, że moja starsza siostra jak była mała to też co chwilę się budziła i non stop krzyczała... przeszło jej po kilku miesiącach. U Was też tak na pewno będzie!
Oby, oby

Cytat:
ez zakupiłam taką gotowa kaszke manne już z mleliek ale z bobovity bo była tania ...dzisiaj podam i zobaczymy czy posmakuje daj znać jak u ciebie
Wiesz co, może ja też mam z Bobovity, z pamięci piszę, mogłam przekręcić. Chyba dziś spróbuję Też czekam na cynk jak u Ciebie poszło

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Może za suche powietrze masz? Jaką masz wilgotność powietrza?
Raczej suche, ale u mojej mamy jest bardzo wilgotne a cyrk ten sam. Ale dopajam herbatką, w nocy idzie 100-125ml, w dzień też taka porcja. Zaczęłam dopajać raczej z myślą o pomocy z wypróżnieniami.

Jak w ogóle się mierzy ile procent tej wilgotności?

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2014-01-24 o 09:56
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:54   #3189
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Pogońcie mnie sprzątać

Małż zaczyna ferie i mam postanowienie na wysprzątanie domu na błysk. Mam na to tydzień bo w drugim tygodniu jedziemy pośmigać na nartach. Na małą górkę ale w tym roku nie możemy inaczej.

Ja-ika ja miałam postanowienie o braku słodkości ale nie umiem

a co z dzieciorem robicie?

Cytat:
mam pytanie :
prenalen syrop i prenalen tabletki na gardlo

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:54   #3190
tigaaa814
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Hejo
nena-dzięki bardzo za relacje!naparwde ciekawe wskazowki!

bajko super ze u Amelki wszystko wporządku

Trzymam mocno kciuki za wsystkie !

Wiecie co,musiałam powyciągać wszystkie wiszące zabawki z łóżeczka Lilki..Dzis włozyłam ją tylko na moment bo musiałam isc do kibelka,wracam a ona chwytając za zabawke podciągneła się i w takiej dziwcznej pozycji wisiała mając głowe przy szczebelkach.Dodatkowo ten szczebelek probowała zjescnie potrafie tego opisac ale wyglądało to przekomicznie choc w pierwszym moemencie nie było mi do smiechu..Kocham te moją dziecine ale kiedys chyba przez nią wysiwieje..

Moje dziecie juz kilka razy nabilo sobie siniaka na glowie uderzajac w szczebelki jak jest ochraniacz na szczebelkach to sie zlosci bo nic nie widzi!!! Cwaniak nuaczyl sie teraz wl/wyl karuzele

Pozwalacie spac maluchom na brzuszku w nocy? Bo ja mam schize ze sie przydusi;/
tigaaa814 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:55   #3191
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
mam pytanie :
syrop z cebuli, miód

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 09:56   #3192
tassia
Zakorzenienie

jako ze znow tydzien kupy nie ma zastanawiam.sie czy nie podac tej sliwki oprcz jablka
tylko mam mega dylemat
z bobovity chyba jest sliwka po 4miesiacu sklad: sliwka, woda., cukier., kleik ryzowy
a z gerbera jest sliwka po 5miesiacu sklad: sliwka woda

jak dla mnie ta z gerbera zdrowsza ale po 5
no nie wiem

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 09:58   #3193
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
ja też kupiłam i jeszcze owsiane śniadanko i sama jem

eeech szkoda gadać

no mi też się odechciewa muszę tylko zmniejszyć moje wszystkie porcje o połowę, bo jem więcej od mojego starego
dobre to
Cytat:
Oby, oby

Wiesz co, może ja też mam z Bobovity, z pamięci piszę, mogłam przekręcić. Chyba dziś spróbuję Też czekam na cynk jak u Ciebie poszło

Raczej suche, ale u mojej mamy jest bardzo wilgotne a cyrk ten sam.

ja ki co nazekałam że ciągle na cycu tak jak twój a teraz modle się żeby wstał i dwa cyca wyjadł bo juz mi roznosi a mały śpi ...odkąd daje kaszke wieczorem i deserek w południe to też rzadziej karmie i zdecydowanie mniej mi z cyca ciagnie i tak jakby mam nadprodukcje a niechce mi się maltretowac cyców ściaganiem bo i tak nie miałabym mu kiedy tego dawać teraz cyca jednego dosłownie 6 minut i ma zaciesz do mnie po 30 min próbuje znowu przystawić i nie chce jeśc wiec chyba nie głodny ...ale tak szybko by się najadał
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:59   #3194
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
jeszcze się pochwalę, że papiery do becikowego złożone (po kilku kursach do mopsu, skarbówki i zusu) Teraz tylko czekać na decyzję... ciekawa jestem, czy się uda

TŻ poszedł spać (po nocnej wyprawie do Rosji), dzieć się obudził, więc lecę pełnić obowiązki matki-polki Wrócę później...
po co do zus? My w trakcie załatwiania. Mąż ma odebrać zaśw, że nie wziął becikowego. Zameldowany w innym mieście.

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
O
My mamy meteo. Pokazuje temp wewnątrz, wilgotność i na zewnątrz.
Stary 2014-01-24, 09:59   #3195
tassia
Zakorzenienie

endzi ja kupilam w casto taki termometr z funkcja mierzenia wilgotnosci

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 09:59   #3196
butterfly20
Zakorzenienie

Cześć
Ucięło mi,za dużo pocytowałam.

Co do tego filmu,to lubię Gerarda Butlera Wiem,że będę ryczeć,dlatego powiedziałam mężowi,że ma wychodne i może iść do kolegi pograć na konsoli, bo ja zamierzam oglądać smęty

Tassia Maciuś ma 7 kg i przechodzi na 68, Tuśka ma przeszło 6 kg i chodzi w 74. Każde dziecko inne

Nie wiem co tam jeszcze mi ucięło

Rusałko przepis (pycha) http://www.domowe-wypieki.pl/przepis...lami-w-karmelu

Cytat:
Napisane przez kama1987 Pokaż wiadomość
Zapomniałam powiedzieć Wam wcześniej, Zuzia od dziś się przekręca na brzuszek z obu stron I to jest jej najlepsza zabawa, nawet jak pieluche zmieniam, to też od razu się na brzuszek przekręca
I olała dzisiaj moją zupkę jarzynową, mimo że wczoraj jadła, wolała kp i śmierdzący Bebilo

Zuzia teraz nosi rozm. 62, spodenki z HM ma na 56 i są dobre teraz. Mierzyliśmy ją ostatnio i ma 62,5 cm. Kurtka zimowa jest dobra na 0-3 jeszcze

Ja bym powiedziała wprost, że nie podoba mi się umieszczanie mojego dziecka na czyimś fb i proszę o skasowanie i nie dodawanie takich zdjęc, ale to ja

Właśnie też o tym kiedyś słyszałam i nawet metody mówili wtedy,

Zuzia też kaszlała, byłam u pediatry i mi kazała ją inhalować z soli fizjologicznej 2 razy dziennie i rano 2 ml Prospanu. I po 2 dniach jej przeszło, ale syrop i inhalacje mam przez 7 dni robić

W Faktach na TVN mówili

Ja dzisiaj TZ mówię, że pojedźmy w wakacje nad morze,Zuzia się tak fajnie ciapta jak ją kąpiemy, to w morzu też będzie, a woda będzie miała napewno 50 stopni (Zamiast 20)
Brawa dla Zuzi na przekręcanie.
Moim zdaniem Bebilon śmierdzi i jest paskudne
Dzięki za rady na kaszelek

Cytat:
cały przepłakałam
Takie mam właśnie plany

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Bedzid dobrze! Kciuki sa! Daj znac.

Katarzyna najlepszego dla syna!!

No to mam rzeska posciel ysta poszewke i sterylna sypialnie
A co do rzeskiej poscieli. Cegielska mowila w prognozie na tvn zeby wystawic posciel i miski, przytulanki na mroz bo ty zabija zarazki zamiast do lodowki jak tu kiedys pisalyscie. Jutro wszystkie miski Fifka leca na dwor

Ooo to ciekawe, spróbuję.

A miałam Was też pytać-jak pierzecie maskotki?
Tuśka uwielbia memłać małpkę z maty Rainforest i się zastanawiam jak ją wyprać?Bo trochę się boję dać do pralki i w żelu dzieciowym?

Cytat:
Napisane przez Figulina987 Pokaż wiadomość
u nas TZ piecze

też tak myślę ja szacuję, że wpakuję Kubę w rozmiar 80 jakoś w marcu też mnie korciło, żeby kupić kurteczkę na przyszły rok, ale zrezygnowałam

strasznie chudziutka bidula

Snow, Czarna - zdrówka

Katarzyna - sto lat dla nastolatka

ja wczoraj założyłam ale chyba nie polubił i dzisiaj byliśmy już bez. Tylko body dł. rękaw, sweterek, spodenki dresowe, skarpetki, kombinezon i w śpiworze

ja dzisiaj byłam na spotkaniu w kościele przed chrzcinami, byli rodzice z 8-tyg dziewczynką, która w pewnym momencie wypluła smoczek. tato podniósł smoczek z podłogi wyszedł opłukać wodą z kranu wrócił i dał córce do buźki ja bym się bała - zawsze używam tylko wody przegotowanej, a w ogóle zawsze mam ze sobą co najmniej 2 smoczki i wszystkie sterylizuję

zapewne oleje jak całą resztę

Dziewczyny: nie chorować i nie głodzić się

spadam spać bo co próbuję nadrobić do końca to nowa strona się pojawia
ja ogólnie też zawsze przeleję przegotowaną wodą,ale dwa razy zdarzyło mi się być w miejscu, gdzie nie miałam takowej dostępnej i porządnie umyłam, niestety pod kranem.Ale lepsze to niż syf z podłogi...

Cytat:
Laryska, też miałam problem z cieknącymi oknami. Zakupiliśmy najpierw stacje pogodową, żeby sprawdzać temp i wilgotność w mieszkaniu. Teraz chodzą pochłaniacze i jest ok. Ciągle zbierają wodę ale już widzę poprawę bo zamiast cieknących okien to tylko na dole jest lekko mokro. Wilgotność spadła o jakieś 20-30%
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Ja się wypowiem odnośnie ubranek. Zuzka kurtkę zimową 86 nosiła w wieku 1,5 roku i 2,5 do najmniejszych nie należy.

czyli jest nadzieja,że już z 74 tak szybko nie wyrośnie. I potem z 80 i 86

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Chrzesnica tzta ma 3, 5 roku i dwa razy dziennie pije z butli kaszkę, śniadanie i kolacja...

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
haha mojej koleżanki syn ma 3 lata i w nocy zjada 3 butle kaszki
I jak tam ząbki tych dzieci?

Cytat:
A weźcie bo jak słyszę takie przypadki to Właśnie dlatego daje młodej kaszkę łyżeczką. Ale pewnie żadna z nas nie uniknie jakiegoś/jakichś nazwijmy to 'grzeszkow' ale to my na to pracujemy. Ja sobie obiecywałam że nie dam smoczka a dałam i kiedyś trzeba będzie oduczyć, mogę się założyć że jeszcze wiele razy zrobię coś czego się wypierałam jak nie miałam dziecka. ALE jak słyszę o takich ekstremalnych sytuacjach jak wyżej, albo o dzieciach które mając 6lat śpią z rodzicami (sasiadka), albo ma 3 lata i nie chce się oduczyć pieluch no to bez jaj... to nie dziecko nie chce, to trzeba wg mnie z dziećmi wypracować a tego to rodzicom się nie chce

Syn moich znajomych ma 10 lat i nie śpi w ogóle sam, bo się boi.A jak w 2012 byliśmy razem pod namiotem i miał pójść spać, to płakał,że się boi-my siedzieliśmy przy grillu obok namiotu.........

Cytat:
Więc zdaję relację

Mieliśmy szczepionkę na zoltaczke, bylo ok, Nina dzielna teraz też jej nic nie jest
Bylo też spotkanie z fizjoterapeuta w grupie, Nina i jeszcze dwójka dzieci z 28 października czyli dwa tyg młodsi. Położyli Ninę i chłopczyka koło siebie i zaczęli robić totalną roz.p.i.e.r.d.u.c.h.e no dogadali się super. Nie wiedziałam że tak się mogą takie maluchy skumac. Ogólnie z Nina wszystko ok, na swój wiek wszystko jak ma być. Natomiast trzecie dziecko. .. dziewczynka, matka ukrainka, dziewczyny masakra! Przyszła z ta dziewczynką w dwóch kombinezonach i dwóch czapkach!!! Kumacie? Taka bawełniana czapka pod wełniana. .. i welurowy kombinezon pod puvhowym, w śpiwór i do wózka. .. oczywiście body, sweter itp no masakra! A dzisiaj było 0 stopni. Mi babka powiedzała że będą ćwiczenia to rozebrałam młodą do samych body zeby machała nogami a tamta zostawiła to dziecko w spodniach, rajtuzach, body, swetrze no i w tej cienszej czapce...
Tamta matka nie kładzie tej dziewczynki na brzuszku bo się boi (??)... i to na serio było widać! No leżała w miejscu i się nie ruszała prawie w ogóle!
Także dziewczyny jak najwięcej na brzuch, bo serio ja zobaczyłam dzisiaj jak wiele to daje!
A poza tym z tego co się dowiedziałam:
*w domu dziecko ubierać luźno, przewiewnie
*jak najmniej w fotelikach czy bujaczkach, najlepiej tylko do karmienia, jak najwięcej na macie edukacyjnej, albo nawet na podłodze. Pani polecala takie maty jak do fitness podkladac no super izoluja
* po KAŻDEJ zmianie pieluszki na minutę na brzuszek
*pozwalać dziecku bawić się nago. I tu pani powiedziała że ona ze swoją córką robiła tak, że kladła ją gołą na ręcznik (oczywiście coś pod spodem) na podłodze bo jak sikała to tylko ręcznik do prania. U chłopców zaleca się wiekszy ręcznik
*trzy miesiące to najwyższa pora żeby oduczyć dziecko ścisłego otulania. Swoboda podczas snu też jest bardzo ważna

Ogólnie cały czas powtarzała o tym że dzievko ma machać i się ruszać.

Czym lżej ubierze się dziecko w domu tym większa swoboda ruchów, tym dziecko się więcej rusza, tym jest mu cieplej

A położna mnie opipcyła że daje wodę z butelki. Powiedziała że od raxu x kubeczka z tym dziobkiem. Butla tylko do mleka. .. trochę się dygam ale spróbujemy wkrótce.

Sorry że znów tak długo

ooo fajne rady
moja zawsze przed kąpielą dużo leży na golaska,ale na pleckach.to muszę zacząć też ją kłaść na brzuszku.wiadomo,że do tego też musi być odpowiednio nagrzane w pokoju.

ja pod matę daję te puzzle piankowe

Cytat:
No to graty!

Ad 1. No właśnie o to mi chodziło że to rodzice narzekają że dziecko takie i owakie, a ono takie jest jak je nauczymy. Wpuscisz do łóżka to będzie tam spało.

Ad2 racja, to rodzicom się nie chce pomęczyć.

Jak ktoś ma potrzebę spać z dzieckiem czy karmić butelką długo to niech to robi. Nie oceniam, bo i u mnie się na pewno znajdzie coś. Ja mówię o oduczaniu. No bo co to za stwierdzenie że dziecko nie chce się oduczyć pić butelki w wieku 4 lat? Samo się ma oduczyć? Samo się ma odpieluchować i samo ma się nauczyć spać w swoim łóżeczku? To od czego m.in. my jesteśmy pytam?

Polecam kaszkę na noc
Gęsta kaszka o 20, plus nawilżacz powietrza w pokoiku i śpimy do 6 30 drugą noc z rzędu tylko dziś bez ani jednego jęknięcia
z początkiem ciężko się nie zgodzić. też się zarzekałam,że nie będziemy smoczkować a wyszło jak wyszło. Co do reszty to trzymam się postanowień

eeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjj jj bo Natala mówiła,że kaszkę powinno się podawać rano. To ja już nic nie czaję

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:00   #3197
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
jako ze znow tydzien kupy nie ma zastanawiam.sie czy nie podac tej sliwki oprcz jablka
tylko mam mega dylemat
z bobovity chyba jest sliwka po 4miesiacu sklad: sliwka, woda., cukier., kleik ryzowy
a z gerbera jest sliwka po 5miesiacu sklad: sliwka woda

jak dla mnie ta z gerbera zdrowsza ale po 5
no nie wiem

tez mam śliwki i może dzisiaj dostanie....tylko że wczoraj otworzyłam delikatne jarzynki z gerbera dałam pół słoiczka /pasowało by to dzisiaj skończyć/ i był ryk że matka zabrała a dziecku smakowało
Stary 2014-01-24, 10:00   #3198
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie przewijasz?

Ogólnie właśnie nie można się oddalać czy spuszczać dziecka z oka. Ja tylko podniosłam wzrok na momencik i już umknęła mi pierwsza przewrotka mojego dziecka
Dla mnie mój przewijak jest super wygodny. Np kąpanie i schylanie się mnie zabija, nienawidzę tego.
jak nie na przewijakiuu to klekam przed łózkiem i na łóżku
Stary 2014-01-24, 10:00   #3199
agusiowata
Zakorzenienie

Adaś chyba jest uczulony na chlor. Robimy przerwę z basenem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 10:01   #3200
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
dobre to

ja ki co nazekałam że ciągle na cycu tak jak twój a teraz modle się żeby wstał i dwa cyca wyjadł bo juz mi roznosi a mały śpi ...odkąd daje kaszke wieczorem i deserek w południe to też rzadziej karmie i zdecydowanie mniej mi z cyca ciagnie i tak jakby mam nadprodukcje a niechce mi się maltretowac cyców ściaganiem bo i tak nie miałabym mu kiedy tego dawać teraz cyca jednego dosłownie 6 minut i ma zaciesz do mnie po 30 min próbuje znowu przystawić i nie chce jeśc wiec chyba nie głodny ...ale tak szybko by się najadał
oczywisice ze mozliwe
moj je max 8minut
najczesciej 4-6
laktacyjna mowila ze to normalne bo zwieksza sie sila zssania

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 10:01   #3201
ewacia85
Wtajemniczenie

motyl moje maskotki i pościel właśnie się mrożą na balkonie
Stary 2014-01-24, 10:04   #3202
tassia
Zakorzenienie

motyl kaszke rano przez pierwsze dni zeby wiedziec czy nie uczuli
apotem mozna juz byle.kiedy

[/RIGHT]
Stary 2014-01-24, 10:04   #3203
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
oczywisice ze mozliwe
moj je max 8minut
najczesciej 4-6
laktacyjna mowila ze to normalne bo zwieksza sie sila zssania

a ja mam wrażenie że on bardzo lekko zasysa bo cyce napełnione i mu łatwo leci...przy okazji ja zawsze zalana bo mu wycieka bokami
boziu w życiu nie przypuszczałam że będe tyle karmić a to dzięki ciotkom wizażankom które tak wspierały
Stary 2014-01-24, 10:05   #3204
policzanka
Wtajemniczenie

motylku ja wszystkie oprócz interaktywnych maskotek piore normalnie w pralce.dodaje proszek a susze w suszarce.Co do kaszki to moze chodziło o to by z początku podawac rano bo wtedy jak cos brzuszek nie bedzie bolał w nocy.
Stary 2014-01-24, 10:06   #3205
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Hejo

A jaki inhalator najlepiej kupić?

Ja kupilam microlife neb 100b, mialam pozyczona jego starsza wersje neb100 i z obu jestem zadowolona. Do tego mam teraz smoczek i bardzo fajne to jest bo dziecko ma smoka w buzi a do noska leci to z inhalatora

Cytat:

Babcia tz mówiła że dawniej obgryzało się dzieciom paznokcie
Z tych wszystkich starodawnych sposobow to mnie chyba najbardziej obrzydza...

Cytat:
Napisane przez Figulina987 Pokaż wiadomość

ja dzisiaj byłam na spotkaniu w kościele przed chrzcinami, byli rodzice z 8-tyg dziewczynką, która w pewnym momencie wypluła smoczek. tato podniósł smoczek z podłogi wyszedł opłukać wodą z kranu wrócił i dał córce do buźki ja bym się bała - zawsze używam tylko wody przegotowanej, a w ogóle zawsze mam ze sobą co najmniej 2 smoczki i wszystkie sterylizuję
Ja na poczatku tez wrzatkiem zawsze przelewalam, ale teraz Amelka i tak wszystko do buzi pcha wiec co chwile bym musiala wszystko sterylizowac lacznie z jej raczkami Ale raz na jakis czas wrzucam do gara i gotuje wszystko - smoczki, butelki

Cytat:

Nena a co zrobisz jeśli Nina będzie w wieku 6 lat przychodzić do Ciebie w nocy? Wygonisz Ją?
A jak będzie w wieku 3 lat robiła w pieluchę to będzie miała za to kary?
Naprawdę dziecko to nie robot, nie da się zaprogramować. Możemy sobie zakładać jedno a wyjdzie drugie.

.
Mysle ze nenie nie o to chodzilo. Bo jak rodzicom sie nie chce i wygodniej im zmienic pampersa niz uczyc dziecko siadac na nocnik itp. to dziecko sie samo nie nauczy - i tu chyba bardziej chodzi o poswiecenie troche czasu dziecku a nie programowanie.

Cytat:
dzis bardzo was prosze o kciuki
ide na rezonans kregoslupa i pewnie w przyszlym tygodniu dowiem sie czy trzeba operowac czy jakims magicznym sposobem.ciaza zmniejszyla przepukline
szczerze na to licze

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app

Cytat:
Szczerze mówiąc to zdarza się, że nawet czytanie forum mnie wkurza. Bo czasem ktoś napisze, że mu się nudzi, z nadmiaru czasu grał w gierki po nocach, oglądał jakieś filmy żeby zabić czas itd. Albo że jedna pobudka w nocy, o jezu, tragedia

Wiem, że to żadna ujma, fajnie mieć czas i porobić wieczorami/nocami jakieś głupoty, zazdroszczę. No ale irytuje mnie narzekanie podczas gdy wiem, że naprawdę może być dużo, dużo ciężej. Ja zawsze jestem w łóżku już o 20 i rozpaczliwie łapię każdy kwadrans snu.

No ale to mój osobisty problem, nie gniewajcie się
Endzi, pewnie nikt sie nie gniewa Kazda jest do czegos przyzwyczajona i jak sie to odmienia na gorsze to narzeka. Ja w nocy karmie 2 razy, ale czesto tez wstaje dac smoka, ale genarlnie to obie jestesmy na spiocha wtedy. I jak mi przyjdzie taki dzien ze nie przespie nocy to tez bede marudzic. A dzieki temu ze piszesz o tych nieprzespanych nocach to wiem ze wcale nie mam tak zle

A tak w ogole to podziwiam Cie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
hej

nadrabiam...

mam doła, byłam wczoraj u dentystki... pipa jedna próbowała mi oczyścić ząb i jak wierciła to pękł i spora cześć odpadła... zrobiłam rtg i teraz nie wiem czy ratować to co zostało i uzupełniać czy go wyrwać... dzisiaj ide do innego dentysty i niech mi coś poradzi... mam teki opatrunek na tym zebie że gryźć nie mogę i owsiankę jem...

i w nocy wstawałam do wc, noga mi się w kołdrę zaplątała i mam mega siniora na lewym pośladku tak się wypierniczyłam...
Biedna Mam nadzieje ze uratuja zeba

Cytat:

Przewijałam i zmieniałam ubranko na przewijaku, wzięłam sobie do serca radę od Neny i dałam małego na brzuszek. Odliczałam w myślach minutkę i podniosłam wzrok w kierunku lustra, oglądałam swoje bujne odrosty Jak spojrzałam w dół to mały już był na pleckach, z bardzo zdziwioną minką Pierwszy raz zrobił pełen obrót, planuję już nie oglądać sobie odrostów kiedy mały leży
Amelka tez tak robi, jak lezy na przewijaku to tylko jak mam reke w jej zasiegu - jak musze sie oddalic to do lozeczka. A ostatnio jak bylismy u lekarza i ja badala jak lezala na brzuszku to tez sie przewracala na plecki Lekarka sie smiala ze jej ucieka

Dzisiaj mam dzien w pizamie przynajmniej dopoki mama z pracy nie wroci, ale biore sie za sprzatanie i prasowanie

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:07   #3206
passion80
Zakorzenienie

na chwilę wpadam, ostatnio nie ogarniam

po wizycie u neurologa, normalne, zdrowe dziecko, wcale nie widać, że wcześniak
żadna rehabilitacja nieporzebna, kontrola za 3 miesiące, by w razie w szybko coś wyłapać
Stary 2014-01-24, 10:08   #3207
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

żadna rehabilitacja nieporzebna, kontrola za 3 miesiące, by w razie w szybko coś wyłapać

brawo!
Stary 2014-01-24, 10:09   #3208
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
Tak to u mnie wlasnie jest... "ojojojjj otworze sobie tą czekoladkę i TYLKO jeden paseczek wezme " nie mija 15 minut, nie ma całej czekolady 545 kcal w 100 g a ona ma 200 g własnie patrze oooboziuu nie jem juz obiadu, nie ma bata ;P
Jestem taka sama,dlatego wolę w ogóle jej nie otwierać. Ba! Nie kupować!

Cytat:
czarna, bardzo się poobijałaś?
Miałam zwichnięty nadgarstek

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
To już malutko
Ale za głodówkę masz baty!!

Łącze się w chorobowym bólu...
A mnie się zdaje,że ta czwóreczka stoi w miejscu i dołuje mnie ten fakt

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Zdziwko bylo, ale dzis - drugi dzien - 1/4 sloiczka poszla.
ooo, to już ładnie zajada

Cytat:
Więc zdaję relację

Mieliśmy szczepionkę na zoltaczke, bylo ok, Nina dzielna teraz też jej nic nie jest
Bylo też spotkanie z fizjoterapeuta w grupie, Nina i jeszcze dwójka dzieci z 28 października czyli dwa tyg młodsi. Położyli Ninę i chłopczyka koło siebie i zaczęli robić totalną roz.p.i.e.r.d.u.c.h.e no dogadali się super. Nie wiedziałam że tak się mogą takie maluchy skumac. Ogólnie z Nina wszystko ok, na swój wiek wszystko jak ma być. Natomiast trzecie dziecko. .. dziewczynka, matka ukrainka, dziewczyny masakra! Przyszła z ta dziewczynką w dwóch kombinezonach i dwóch czapkach!!! Kumacie? Taka bawełniana czapka pod wełniana. .. i welurowy kombinezon pod puvhowym, w śpiwór i do wózka. .. oczywiście body, sweter itp no masakra! A dzisiaj było 0 stopni. Mi babka powiedzała że będą ćwiczenia to rozebrałam młodą do samych body zeby machała nogami a tamta zostawiła to dziecko w spodniach, rajtuzach, body, swetrze no i w tej cienszej czapce...
Tamta matka nie kładzie tej dziewczynki na brzuszku bo się boi (??)... i to na serio było widać! No leżała w miejscu i się nie ruszała prawie w ogóle!
Także dziewczyny jak najwięcej na brzuch, bo serio ja zobaczyłam dzisiaj jak wiele to daje!
A poza tym z tego co się dowiedziałam:
*w domu dziecko ubierać luźno, przewiewnie
*jak najmniej w fotelikach czy bujaczkach, najlepiej tylko do karmienia, jak najwięcej na macie edukacyjnej, albo nawet na podłodze. Pani polecala takie maty jak do fitness podkladac no super izoluja
* po KAŻDEJ zmianie pieluszki na minutę na brzuszek
*pozwalać dziecku bawić się nago. I tu pani powiedziała że ona ze swoją córką robiła tak, że kladła ją gołą na ręcznik (oczywiście coś pod spodem) na podłodze bo jak sikała to tylko ręcznik do prania. U chłopców zaleca się wiekszy ręcznik
*trzy miesiące to najwyższa pora żeby oduczyć dziecko ścisłego otulania. Swoboda podczas snu też jest bardzo ważna

Ogólnie cały czas powtarzała o tym że dzievko ma machać i się ruszać.

Czym lżej ubierze się dziecko w domu tym większa swoboda ruchów, tym dziecko się więcej rusza, tym jest mu cieplej

A położna mnie opipcyła że daje wodę z butelki. Powiedziała że od raxu x kubeczka z tym dziobkiem. Butla tylko do mleka. .. trochę się dygam ale spróbujemy wkrótce.

Sorry że znów tak długo

O jaaaa, biedny dzieciak...
Brawa dla malutkiej

Cytat:
dzis bardzo was prosze o kciuki
ide na rezonans kregoslupa i pewnie w przyszlym tygodniu dowiem sie czy trzeba operowac czy jakims magicznym sposobem.ciaza zmniejszyla przepukline
szczerze na to licze

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
Mocne kciuki!!!

Cytat:
Aaa zapomnialam. Bylismy wczoraj u neuro i młoda sie super rozwija nie ma zadnej asymertrii, symetrycznie trzyma glowe, jest silna i ogolnie wszystko cacy. Nie ma potrzeby rehabilitacji.

Cytat:
Endżi u mojej bratowej jest to samo Natalka skończyła pół roczku 10 stycznia i nadal je co 2 lub 3 godziny łącznie z nocami. Jeszcze nigdy nie przespała całej. Moja bratowa już się przyzwyczaiła zaczęła wprowadzać nowe posiłki, dam znać, czy np. po sytej kolacji prześpi dłużej, żebyś miała nadzieję kochana
U mojej też... :/
Jej 1,5 roczna córka po dziś dzień budzi się 3 razy w nocy na mleko Oprócz tego bardzo boleśnie przechodzi ząbkowanie i jest jazda na całego Szkoda mi jej

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:11   #3209
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Śliczne dzięki za szybką odp w sprawie słoiczków z Rossa Promo weszło po przejechaniu kartą Rossne.
Mam 7 słoiczków, za półtora miesiąca pójdą w ruch

Ale na maksa mnie zdziwił sam kalafior i sam zielony groszek Bobovity - i to chyba od 4, maks 5 miesiąca Serio,ktoś podaje tak szybko takie wzdymacze?

Misia, weź Ty mnie nie szarp

---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ----------

Miałam dziś w nocy 8 pobudek, chyba mniej sfrustrowana byłabym gdybym w ogóle nie szła spać
Dziś przestawiliśmy łóżeczko (bo może małemu coś nie pasowało w lokalizacji) i dogrzaliśmy pokój (bo może małemu za zimno). I dupa, dupa, dupa
Kochana strasznie Ci tego współczuję Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić Twojego zmęczenia

Cytat:
Nie mam szans nadrobić. Tz jest i znów będę do tylu :rollyes:

Miłego dnia

Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app
Że co? Że lubicie od tyłu???

Cytat:

Suuuupeeeeeer I ty od razu spokojniejsza

Cytat:
Nie do wiary, że tacy ludzie istnieją...

No, ja nie znoszę tego najlepiej. Teraz fizycznie już w miarę ok (organizm się przestawił, jak mam szansę spać, to i tak się non stop budzę), jak coś rano zjem to przytomnieję. Ale psychicznie mam dość. No i strasznie jestem niemiła dla ludzi Tż lubi się ze mną kłócić, ale już nawet on schodzi mi z drogi w nocy i rano Mogłabym zagryźć z tej frustracji.

Taśka u Ciebie to najprawdopodobniej przejściowe skoro Maciuś cały czas ładnie spał

Rety. Ja taka ostatnio jestem przez te krzyki i to,że młoda nie chce spać w dzień (chyba,że po karmieniu zaśnie mi na rogalu, to wtedy śpi,chyba,że próbuję ją odłożyć do łóżeczka...teraz właśnie tak mi śpi i sobie nadrabiam...), Więc nawet sobie nie wyobrażam Twojej frustracji.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:14   #3210
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

Super wieści

Czy ja robię źle nie zagęszczając kleikiem mleka?

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Angel Bidoku Ty nasz! Mocno Cię ściskam

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości