|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Kobietki, ze starszymi niemowlakami, poradzcie mi! przygotywuje chrzest i goscie mnie poproscili, zeby zrobic liste, z ktorej oni wybiora co kupic na prezent. Chrzest bedzie jak maly bedzie mial 4 miesiace, wiec mysle o rzeczach dla okolo 5 miesiecznego dziecka, ale ja nie mam pojecia co to w ogole moze byc. Jakas mata eukacyjna? Lezaczek? Bujaczek? co byscie mi doradzily?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3152 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem dokładnie o co chodzi z wagą bo byłam u pediatry żeby szczepić Małą, no więc ważenie i sekcja pytań ile je, jak często, po czym Pani doktor zaczęła Ją badać. A Ari na serio zaczyna wyglądać jak Pyza na polskich dróżkach.
I Pani Doktor popatrzyła na siatkę centylową, Mała z Niej wyskoczyła, jest ponad normą, i Pani doktor powiedziała, że jeżeli będzie dalej taka tendencja, że będzie jadła co 3 godziny to może nabrać niepotrzebnej nadwagi, którą teraz jest łatwo złapać a później trudniej się traci, więc myślę, że to z przezorności Pani doktor kazała mi w nocy zaprzestać karmienia co 2,5-3 godziny. I wierzcie mi ja też myślałam, że pisze się na prawdziwy armagedon, byłam pewna, że Agata będzie wyć i się nie da uspokoić, a moja Ari na serio przyjęła to tak dobrze, że zaczynam na serio poważnie myśleć, że ją przekarmiałam. Zwłaszcza, że znacznie mniej ulewa to też zauważyłam jakoś niedawno po tym jak to wszystko wprowadziłam.A teraz na ostatniej wizycie Pani doktor bardzo uważnie zbadała buzię Małej, i powiedziała, że dziąsła się szykują na zęby, i w sumie sama się zaszokowała i jeszcze do mojej powiedziała: "Mała, nie szalej z tak szybkim rozwojem..." wiecie co i jak teraz patrzę, to na dziąsłach zrobiła się taka cieniutka linia na samym brzegu i to tak jakby pojaśniało, nie jest już takie czerwioniutkie, różowiutkie jak było. Jestem w lekkim szoku, ale Pani doktor powiedziała, że nie ma co się dziwić skoro jedzenie jest nafaszerowane chemią. ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Lubiewiedzieć wszystkie pomysły jakie poddałaś są genialne. Możesz też poprosić o większe rzeczy- ubrania na większy rozmiar, o zabawki i rzeczy które będą Ci potrzebne kiedy dzidzia będzie znacznie większa. Krzesełko do jedzenia, kombinezon dla takiego starszaka, starszaka.... |
|
|
|
#3153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() serio jesteś zachwycona? a co Cię zachwyciło? wg mnie to żywy przykład treserki dzieci... i jest straszna... zdecydowanie polecam Searsów i ich księgę dziecka, czy rodzicielstwo bliskości... my mielismy noc zycia i mega wzdęcia... swteirdzam że takie kruszyny są biedne od tych bóli bruzcha i bąków... |
|
|
|
|
#3154 |
|
Przyczajenie
|
Witam z rana
mały po urodzeniu miał 3840, na wypisie 3700, a dwa tyg pózniej juz 4700, az nas polozna wyslala do lekarza Wiktorek leży w łózeczku i gada z karuzelką, pierwszy raz go takiego zajętego widzę byliśmy wczoraj u lekarza, myślałam, że od kataru poszło dalej a ja to przegapiłam, ale oskrzela i płucka ma czyste, a temperatura niby od brzuszka...problemy z brzuszkiem mamy już od drugiego tygodnia zycia, wzdęcia, bąki... na espumisanie opanowaliśmy sytuację, do czasu aż przy okazji wizyty doktor stwierdził, że mu się ten 'kolkowy brzuszek' nie podoba i zapisał probiotyk, lacidobaby, a mi zalecił na próbę odstawienie mleka i zaczęła się rewolucja. tydzień kolek i dziwnych kup, chociaż lacido odstawiliśmy po dwoch dniach. wczoraj dostaliśmy dicoflor - może miałyście? |
|
|
|
#3155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3156 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
cóż, przeczytam co tam jeszcze zaklinaczka niemowląt wymyśliła i chyba poszukamy jakiegoś rozwiązania po środku. mały miał 6 tygodni jedzeniowej wolności, czas się trochę ustatkować. skoro sam zaczyna to robić to może przy małej pomocy czy mobilizacji uda się go przekonać bezboleśnie do regularności ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- my dostaliśmy jako 'kurację' dwutygodniową, ciekawe co dalej. liczyłam, że to mu pomoże się uregulować i wystarczy... |
|
|
|
|
#3157 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny o co chodzi ze skokami rozwojowymi?
|
|
|
|
#3158 |
|
Przyczajenie
|
tutaj są fajnie opisane: http://tatapad.pl/dziecko/marudzi-i-...kok-rozwojowy/ jeśli chodzi o takie wyjaśnienie tematu
|
|
|
|
#3159 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
mam nadzieję że wkródce nie będzie tych rurek
|
|
#3160 | |
|
Wtajemniczenie
|
agnieszka225 cieszę się,że takie postępy u was.Bedzie dobrze!Trzymam za poniedziałek
![]() Cytat:
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#3161 |
|
Wtajemniczenie
|
Kabriela co jesz? Bo mam 2 tyg trzymać dietę jak na skaze i nie mam co jeść!!!
Dzisiaj po 2,5 godzinnej przerwie w karmieniu ściągnęłam z prawej piersi 15 ml mleka... Zastrzelę się zaraz
|
#3162 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za złapanie siuśków a "Język niemowląt/ Język dwulatka" leży na półce i czeka na czas kiedy będę mogła ją czytac bo niestety moja doba trwa chyba 3 godziny tylko Cytat:
ja bym dodała do tego krzesełko do karmienia bo to się nie długo przyda, może jakieś zabawki interaktywneCytat:
Cytat:
jutro idziemy z TŻ do kina na Hobbita druga babcia przyjeżdża posiedzieć z wnuczką bo moja mama też z domu wybywa ![]() i w ogóle zadzwoniła do mie pielęgniarka z przychodni żebym podjechała i wykupiła receptę ze szczepionką bo w aptece ostatnie 10 sztuk zostało i żeby we wtorek się nie okazało że nie ma dla mnie szczepionki ![]() tak się teraz zastanowiłąm że zaczynam się bać jak Nelce wyjdą zęby i będę ją jeszcze karmiła cyckiem.. to będzie straszne już czuję ten ból gryzionego suta swoją drogą właśnie zobaczyłam że jesteśmy po skoku rozwojowym tym między 7,5 a 9,5 tygodniem
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-24 o 14:03 |
||||||
|
|
|
#3163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jem: ryż, kaszę, makaron bezjajeczny, pomidory, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, ziemniaki, cebula, papryka, czosnek, soczewica, cieciorka, szpinak.. wszystkie warzywa w sumie. Owoce bez kiwi chyba też wszystkie
|
|
|
|
|
#3164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#3165 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3166 |
|
Zadomowienie
|
Ktosiula u mnie to wygląda tak, rano dwie kanapki z wędliną chudą, szynką, lub szynką z indyka masło Omega Optima- nie ma ani mleka, ani serwatki ani czegoś tam jeszcze z mleka, masło jest bezmleczne i kosztuje coś ok 6,50
Drugie śniadanie, jabłko przegotowane lub surowe, Obiad: i tutaj wchodzi w grę: makaron ryżowy, ryż, kasze jęczmienna gryczana, ziemniaki koniec. Jeżeli chcesz zrobić sobie kluski możesz tylko nie dodajesz jajka zamiast jajka możesz dać sobie troszkę tego masła Omega żeby złączyć ze sobą składniki. Mięsa: wszystko z indyka, od czasu do czasu od wielkiego dzwonu kurczaka( nie jestem Jego zwolenniczką zwłaszcza teraz jak dowiedziałam się, że Mała będzie ząbkować), chudziutki schabik i ryba ale też od czasu do czasu w moim przypadku tilapia. Mięso albo duszę, gotuję najczęściej, i piekę. Przyprawy sól i pieprz delikatnie. Podwieczorek galaretka, lub kisiel własnej roboty. I tak w kółko. ![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- A i oczywiście żadnych ciast i ciasteczek chyba że sobie sama upieczesz z płatków owsianych, ale ja ostrzegam zawierają sporo błonnika i dziecko może robić częściej i luźniejsze kupki. Nasturcja jak to jesz wszystkie owoce oprócz kiwi a cytrusy? W życiu w mojej diecie to nie przejdzie, moja Agata by nie przestawała ryczeć gdybym jadła kiszonkę i cebulę. Ostatnio jak wprowadziłam pomidora to miałam taki problem, że głowa mała, prężenie, marudzenie przy kupie...zazdroszczę Ci! |
|
|
|
#3167 |
|
Zakorzenienie
|
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
#3168 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez anka_85 Czas edycji: 2014-01-25 o 14:45 |
|
|
|
#3169 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
zanim urodził się mały byłam na diecie wege trzy lata, całą ciążę też, a teraz mi odpadła większość warzyw, właściwie teraz jem tylko marchewkę i pomidora bez skórki. strączkowe też złe, na wszystko reaguje wzdęciami biedaczek... smażone kotlety sojowe czy inne soczewicowe też nie wchodzą w grę no i mamusia musiała wrócić do mięcha, żeby faceta małego wykarmić...ale cebula czy czosnek? boję się pomyśleć chociaż kto wie, może kalafior źle działa a cebuli by nie poczuł? ciężka sprawa
Edytowane przez kejti_b Czas edycji: 2014-01-24 o 14:45 |
|
|
|
|
#3170 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic nie jest lepszym laktatorem niż dziecko Cytat:
![]() w nocy ok, a wdzien jak nie ma spaceru to chyba z 10 razy ja przystawiam Cytat:
![]() u nas nocne kwekania minely-mala robi kupki, nawet bez kropelek ale za to 18-19 jest placz ![]() mialysmy dziś gości: najpierw moja mam, potem kolezanka z 3mies. Leosiem ![]() zaraz wraca M., a potem koleda |
|||
|
|
|
#3171 |
|
Zadomowienie
|
A my mamy skok coś czuję bo tak mi wyła, że w ogóle uspokoić się nie dała. Teraz oszukuję Ją że na dworze jesteśmy okno otwarte zimno jak nie wiem co ale śpi w wózeczku ale niespokojnie. Biorę się za prasowanie, bo później mi nie da.
|
|
|
|
#3172 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Do metod jeszcze nie doszłam nawet ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
06.12.2013 - Iga 20.06.2016 - Olek Edytowane przez Kociak85 Czas edycji: 2014-01-24 o 15:24 |
||
|
|
|
#3173 |
|
Raczkowanie
|
Czyli generalnie mwoicie, ze lezacz,i tak srednio, a mata edukacyjna i krzeselko do jedzenia jak najbardziej. A jakimi zabawkami najbardziej lubia sie bawiac?
wszystkim mamom z dzieciami w skoku wspolczuje i na pocieszenie powiem wam ze moj syn zakonczyl najbardziej placzliwa faze 3 skoku po dwoch dniach i od rana prowadi ze mna konwersacje, smieje sie w glos ( potem nagle placze nie wiem czemu) i jest bardzo uroczy aczklwiek co nieco marudny. Bedzie dobrze dziewczyny! Dacie rade. Ania |
|
|
|
#3174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a syropek masz od lekarza czy sama zdecydowałaś że będziesz Gabrysiowi podawać?
|
|
|
|
#3175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jak kąpiel? A więc jestesmy w domu z godziny 14, przesunęlo się nam na 17:30. Przyszła Pani pielegniarka i poprosiła zeby zanieść malutką. Poszłam, przy drzwiach przesuwnych stał lekarz ubrany w zielony kitel, wziął małą i drzwi się zasunęły. Poszłam do pokoju naszego i się rozpłakałam, straszne to było, tak ja oddać. Dobrze, że mąż był bo się przytuliłam, a potem synusia wzięłam na ręce. Po godzinie zawołali, że jest juz na sali wybudzeń. Dwie godziny kolejne wybudzali ją, najpierw pielegniarka trzymała ją na rekach w kocu zawiniętą,a potem ja, nastepnie zmienił mnie mąż bo tzreba było nakarmić malego. Mała co jakiś czas wydawała z siebie pisk, coś w stylu "zostawcie mnie, chce spać". W koncu sie obudziła, to tak sie do cyca przyssała, że myslałam, że mi braknie. W między czasie przerwy na pisk i wrzask były. Pojadła i zasnęła. Mąż pojechał do domu z małym, a my zostałyśmy. Okolo 23, dostała czopek przeciwbólowy, strasznie ją bolało, widziałam że cierpi a ja nie moge jej pomóc. Po czopku przeszło i zasnęła. Karmienie jedno okolo 4 a potem około 8. W nocy już się uśmiechnęła i wiedziałam ze bedzie dobrze. O 9 przyszła jakaś lekarka dała wypis i powiedziała, że mozna iść do domu. Teraz mała strasznie harczy, piszczy, kaszle ale to przez rurkę intubacyjną, mamy sie uzbroic w cierpliwość bo przejdzie za kilka dni. We wtorek zmiana gipsu i tak przez kolejny miesiąc ma byc znow co tydzień. Ogólnie lekarz powiedział, że operacja sie udała i wszystko jest dobrze. Opieka świetna, pokoje hotelowe, łazienka boska, śniadanie ekstra- kromki chleba, ser, pomidor, wedlina i jakis serek czosnkowy- nie tak jak normalnie w szpitalach chleb i masło. Obiadów nie ma, bo jak jest ktoś dłużej, to zamawiają catering dla pacjentów, ja nie pacjent to zamówiłam sobie prywatnie, frytki surówka, kurczak ![]() Pielegniarki zaproponowały że mąż może zostac i synus ze mną, ale maż musiałby spać z małym, a że wąskie łózka to sie bał. Sylwia- zapytałam, czy nie da sie zrobic ze znieczuleniem zwykłym, takim miejscowym zamiast narkozy ogólnej, to powiedzieli, żę takim malym dzieciom się tego nie robi bo to straszny ból i zwykle znieczulenie nie da rady tego opanować. Ciekawa jestem jak Wam to zrobią. Bałam się tej narkozy, ale wolałam to niz miałaby jescze bardziej cierpiec. |
|
|
|
|
#3176 |
|
Zakorzenienie
|
Basia, super że malutka ma już za sobą zabieg!
zobaczcie jakie fajne : http://allegro.pl/peg-perego-krzesel...906447646.html ale ta cena
|
|
|
#3177 |
|
Wtajemniczenie
|
basia-wspolczuje przezyc ale dobrze ze juz po.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-27 o 17:29 |
|
|
|
#3178 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez anka_85 Czas edycji: 2014-01-25 o 14:44 |
|
|
|
#3179 |
|
Wtajemniczenie
|
anka-ale co to ma do rzeczy?
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2014-01-24 o 22:15 |
|
|
|
#3180 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze że to już za wami. To ja nie wiem czemu my będziemy mieć inaczej, tylko przy zwykłym znieczuleniu, lekarz nam mówił że smarują nogę maścią znieczulającą i po dwóch godzinach podcinają i że to chwila jest że to dziecka nie boli ale że będzie płakało ale to tylko ze strachu bo w zabiegowym będzie samo z obcymi ludźmi, jak o tym pomyśle to ściska mi żołądek i odrazu płaczę jejku jak ja się tego boję, tak mi szkoda mojego słonka, no i po tym zabiegu gips na 3 tyg ale mi się wydaje że bez zmian co tydz tylko już jeden na te 3 tyg (mam taką nadzieję bo się już całkiem zrujnujemy finansowo), bynajmniej ja tak zrozumiałam, wydaje mi się że ten nasz lekarz jest kompetentny, eh już sama nie wiem, bardzo się boję |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

I Pani Doktor popatrzyła na siatkę centylową, Mała z Niej wyskoczyła, jest ponad normą, i Pani doktor powiedziała, że jeżeli będzie dalej taka tendencja, że będzie jadła co 3 godziny to może nabrać niepotrzebnej nadwagi, którą teraz jest łatwo złapać a później trudniej się traci, więc myślę, że to z przezorności Pani doktor kazała mi w nocy zaprzestać karmienia co 2,5-3 godziny. I wierzcie mi ja też myślałam, że pisze się na prawdziwy armagedon, byłam pewna, że Agata będzie wyć i się nie da uspokoić, a moja Ari na serio przyjęła to tak dobrze, że zaczynam na serio poważnie myśleć, że ją przekarmiałam. 

dla tej Pani.

Jest -9 a wieje taki wiatr że nie wiem czy bym wózek utrzymała w rękach
już czuję ten ból gryzionego suta
jem: ryż, kaszę, makaron bezjajeczny, pomidory, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, ziemniaki, cebula, papryka, czosnek, soczewica, cieciorka, szpinak.. wszystkie warzywa w sumie. Owoce bez kiwi chyba też wszystkie

że to dziecka nie boli ale że będzie płakało ale to tylko ze strachu bo w zabiegowym będzie samo z obcymi ludźmi, jak o tym pomyśle to ściska mi żołądek i odrazu płaczę