Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę:
Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. 1 2,78%
Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. 0 0%
Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. 1 2,78%
Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! 3 8,33%
Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! 0 0%
Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! 0 0%
Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! 1 2,78%
Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! 3 8,33%
Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco 0 0%
Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka 0 0%
Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. 1 2,78%
W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! 9 25,00%
Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! 11 30,56%
Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! 1 2,78%
Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! 2 5,56%
ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! 1 2,78%
Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! 1 2,78%
Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz 1 2,78%
mamusie listopad-grudzień. 0 0%
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 11:19   #3151
lubiewiedziec
Raczkowanie

Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I

Kobietki, ze starszymi niemowlakami, poradzcie mi! przygotywuje chrzest i goscie mnie poproscili, zeby zrobic liste, z ktorej oni wybiora co kupic na prezent. Chrzest bedzie jak maly bedzie mial 4 miesiace, wiec mysle o rzeczach dla okolo 5 miesiecznego dziecka, ale ja nie mam pojecia co to w ogole moze byc. Jakas mata eukacyjna? Lezaczek? Bujaczek? co byscie mi doradzily?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
lubiewiedziec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:25   #3152
Kabriela
Zadomowienie

Nie wiem dokładnie o co chodzi z wagą bo byłam u pediatry żeby szczepić Małą, no więc ważenie i sekcja pytań ile je, jak często, po czym Pani doktor zaczęła Ją badać. A Ari na serio zaczyna wyglądać jak Pyza na polskich dróżkach. I Pani Doktor popatrzyła na siatkę centylową, Mała z Niej wyskoczyła, jest ponad normą, i Pani doktor powiedziała, że jeżeli będzie dalej taka tendencja, że będzie jadła co 3 godziny to może nabrać niepotrzebnej nadwagi, którą teraz jest łatwo złapać a później trudniej się traci, więc myślę, że to z przezorności Pani doktor kazała mi w nocy zaprzestać karmienia co 2,5-3 godziny. I wierzcie mi ja też myślałam, że pisze się na prawdziwy armagedon, byłam pewna, że Agata będzie wyć i się nie da uspokoić, a moja Ari na serio przyjęła to tak dobrze, że zaczynam na serio poważnie myśleć, że ją przekarmiałam. Zwłaszcza, że znacznie mniej ulewa to też zauważyłam jakoś niedawno po tym jak to wszystko wprowadziłam.

A teraz na ostatniej wizycie Pani doktor bardzo uważnie zbadała buzię Małej, i powiedziała, że dziąsła się szykują na zęby, i w sumie sama się zaszokowała i jeszcze do mojej powiedziała: "Mała, nie szalej z tak szybkim rozwojem..." wiecie co i jak teraz patrzę, to na dziąsłach zrobiła się taka cieniutka linia na samym brzegu i to tak jakby pojaśniało, nie jest już takie czerwioniutkie, różowiutkie jak było. Jestem w lekkim szoku, ale Pani doktor powiedziała, że nie ma co się dziwić skoro jedzenie jest nafaszerowane chemią.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Lubiewiedzieć wszystkie pomysły jakie poddałaś są genialne. Możesz też poprosić o większe rzeczy- ubrania na większy rozmiar, o zabawki i rzeczy które będą Ci potrzebne kiedy dzidzia będzie znacznie większa. Krzesełko do jedzenia, kombinezon dla takiego starszaka, starszaka....
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:48   #3153
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Złapałam siuśki i to od razu do kubeczka. Wzięłam Igulę na kolana (akurat się rozryczała, więc trzeba było ją karmić), ściągnęłam pieluchę i przemyłam muszelkę wacikiem z ciepłą wodą i w końcu puściła to ja siup do kubeczka. Ale w sumie trwało to z 40 min.
I wczoraj nabyłam w końcu "Język niemowląt" i od razu "Język dwulatka". Przeczytałam początek i jestem zachwycona podejściem autorki. dla tej Pani.
refleks się liczy

serio jesteś zachwycona? a co Cię zachwyciło? wg mnie to żywy przykład treserki dzieci... i jest straszna... zdecydowanie polecam Searsów i ich księgę dziecka, czy rodzicielstwo bliskości...

my mielismy noc zycia i mega wzdęcia... swteirdzam że takie kruszyny są biedne od tych bóli bruzcha i bąków...
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:51   #3154
kejti_b
Przyczajenie

Witam z rana

mały po urodzeniu miał 3840, na wypisie 3700, a dwa tyg pózniej juz 4700, az nas polozna wyslala do lekarza

Wiktorek leży w łózeczku i gada z karuzelką, pierwszy raz go takiego zajętego widzę ma trochę gorączki i jest wymęczony, pewnie dlatego odpuścił, bo zwykle jedyną słuszną formą rozrywki są spacery po domu pionowo na ramieniu, albo na 'samolot' brzuszkiem w dół, żeby wszystko widzieć byliśmy wczoraj u lekarza, myślałam, że od kataru poszło dalej a ja to przegapiłam, ale oskrzela i płucka ma czyste, a temperatura niby od brzuszka...

problemy z brzuszkiem mamy już od drugiego tygodnia zycia, wzdęcia, bąki... na espumisanie opanowaliśmy sytuację, do czasu aż przy okazji wizyty doktor stwierdził, że mu się ten 'kolkowy brzuszek' nie podoba i zapisał probiotyk, lacidobaby, a mi zalecił na próbę odstawienie mleka i zaczęła się rewolucja. tydzień kolek i dziwnych kup, chociaż lacido odstawiliśmy po dwoch dniach. wczoraj dostaliśmy dicoflor - może miałyście?
kejti_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:56   #3155
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kejti_b Pokaż wiadomość
Witam z rana

mały po urodzeniu miał 3840, na wypisie 3700, a dwa tyg pózniej juz 4700, az nas polozna wyslala do lekarza

Wiktorek leży w łózeczku i gada z karuzelką, pierwszy raz go takiego zajętego widzę ma trochę gorączki i jest wymęczony, pewnie dlatego odpuścił, bo zwykle jedyną słuszną formą rozrywki są spacery po domu pionowo na ramieniu, albo na 'samolot' brzuszkiem w dół, żeby wszystko widzieć byliśmy wczoraj u lekarza, myślałam, że od kataru poszło dalej a ja to przegapiłam, ale oskrzela i płucka ma czyste, a temperatura niby od brzuszka...

problemy z brzuszkiem mamy już od drugiego tygodnia zycia, wzdęcia, bąki... na espumisanie opanowaliśmy sytuację, do czasu aż przy okazji wizyty doktor stwierdził, że mu się ten 'kolkowy brzuszek' nie podoba i zapisał probiotyk, lacidobaby, a mi zalecił na próbę odstawienie mleka i zaczęła się rewolucja. tydzień kolek i dziwnych kup, chociaż lacido odstawiliśmy po dwoch dniach. wczoraj dostaliśmy dicoflor - może miałyście?
My miałyśmy dicoflor a jak nam się skończył to sama zmieniłam na bio gaie i jak zdarzyły się dwa dni że nie podałam to były problemy z brzuszkiem z kupką, a tak to kupka fajnie idzie i mała się nie męczy

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 12:06   #3156
kejti_b
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sanrioo Pokaż wiadomość

serio jesteś zachwycona? a co Cię zachwyciło? wg mnie to żywy przykład treserki dzieci... i jest straszna... zdecydowanie polecam Searsów i ich księgę dziecka, czy rodzicielstwo bliskości...
ja właśnie czytam Język niemowląt, na razie z mieszanymi uczuciami. podoba mi się idea wprowadzenia planu dnia, zapanowania nad tym chaosem, bo karmienie małego na żądanie dzień i noc wykańcza, a on domaga się jedzenia 10-12 razy na dobę. z drugiej strony może czasem, jak sugeruje autorka nie rozumiem co mały do mnie mówi i za szybko lecę z cycem... poza tym widzę, że zaczyna sam ustawiać sobie nocne karmienia, zwykle zasypia ok. 22, budzimy się ok. 2, później 4, 6, 8. lepsze to niż co godzinę. więc może powinnam zaufać jego naturalnemu rytmowi? jesteśmy po szkole rodzenia, gdzie jedyną polecaną opcją było karmienie na żądanie.

cóż, przeczytam co tam jeszcze zaklinaczka niemowląt wymyśliła i chyba poszukamy jakiegoś rozwiązania po środku. mały miał 6 tygodni jedzeniowej wolności, czas się trochę ustatkować. skoro sam zaczyna to robić to może przy małej pomocy czy mobilizacji uda się go przekonać bezboleśnie do regularności

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
My miałyśmy dicoflor a jak nam się skończył to sama zmieniłam na bio gaie i jak zdarzyły się dwa dni że nie podałam to były problemy z brzuszkiem z kupką, a tak to kupka fajnie idzie i mała się nie męczy
my dostaliśmy jako 'kurację' dwutygodniową, ciekawe co dalej. liczyłam, że to mu pomoże się uregulować i wystarczy...
Stary 2014-01-24, 12:23   #3157
Kabriela
Zadomowienie

dziewczyny o co chodzi ze skokami rozwojowymi?
Stary 2014-01-24, 12:32   #3158
kejti_b
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
dziewczyny o co chodzi ze skokami rozwojowymi?
tutaj są fajnie opisane: http://tatapad.pl/dziecko/marudzi-i-...kok-rozwojowy/ jeśli chodzi o takie wyjaśnienie tematu
Stary 2014-01-24, 13:00   #3159
agnieszka255
Zadomowienie

GG do agnieszka255

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość

Agnieszko trzymam kciuki za siusianie Ani, co dzień przynosisz lepsze wieści, to świetnie ze malutka ssie butle! Aż oddychaniem nie ma juz żadnych problemów?
Mają odłączyć jej tlen w poniedziałek, ciekawe, jak sobie bez tego tlenu poradzi

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
agnieszka, jakie Anulka ma duuuuże oczy czekamy na zdjęcie bez rurek i w domku! Dzielna ta Twoja mała!

.
dziękuje mam nadzieję że wkródce nie będzie tych rurek
Stary 2014-01-24, 13:26   #3160
coralady
Wtajemniczenie

agnieszka225 cieszę się,że takie postępy u was.Bedzie dobrze!Trzymam za poniedziałek

Cytat:
Napisane przez lubiewiedziec Pokaż wiadomość
Kobietki, ze starszymi niemowlakami, poradzcie mi! przygotywuje chrzest i goscie mnie poproscili, zeby zrobic liste, z ktorej oni wybiora co kupic na prezent. Chrzest bedzie jak maly bedzie mial 4 miesiace, wiec mysle o rzeczach dla okolo 5 miesiecznego dziecka, ale ja nie mam pojecia co to w ogole moze byc. Jakas mata eukacyjna? Lezaczek? Bujaczek? co byscie mi doradzily?
Wszystkie propozycje fajne,ja bym dodała jeszcze krzesełko do karmienia i praktyczne rzeczy typu pościel na zmianę,zabawki edukacyjne czy większe ubranka.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:42   #3161
ktosiula
Wtajemniczenie

Kabriela co jesz? Bo mam 2 tyg trzymać dietę jak na skaze i nie mam co jeść!!!

Dzisiaj po 2,5 godzinnej przerwie w karmieniu ściągnęłam z prawej piersi 15 ml mleka... Zastrzelę się zaraz

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:00   #3162
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka255 Pokaż wiadomość
piękna!
Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Ze spaceru dzisiaj nici Jest -9 a wieje taki wiatr że nie wiem czy bym wózek utrzymała w rękach A tak sobie już w łóżku planowałam o której się wybierzemy na spacerek
u mnei -14 jest i słońce wysżłamna dwór a tam wieje może nie aż tak bardzo ale pospacerowałyśmy 30 min
Cytat:
Złapałam siuśki i to od razu do kubeczka. Wzięłam Igulę na kolana (akurat się rozryczała, więc trzeba było ją karmić), ściągnęłam pieluchę i przemyłam muszelkę wacikiem z ciepłą wodą i w końcu puściła to ja siup do kubeczka. Ale w sumie trwało to z 40 min.
I wczoraj nabyłam w końcu "Język niemowląt" i od razu "Język dwulatka". Przeczytałam początek i jestem zachwycona podejściem autorki. dla tej Pani.
za złapanie siuśków

a "Język niemowląt/ Język dwulatka" leży na półce i czeka na czas kiedy będę mogła ją czytac bo niestety moja doba trwa chyba 3 godziny tylko
Cytat:

ja mam leżaczek/bujaczek i powiem Ci że ta funcka leżenia [chyba że w innych bujaczkach jest inna] to ona bardziej przydaje się dla noworodków bo moja Nelka po 1. nie chce leżeć, po 2. zaraz wyrośnie i będzie z bujaczka korzystać ja bym dodała do tego krzesełko do karmienia bo to się nie długo przyda, może jakieś zabawki interaktywne
Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
A teraz na ostatniej wizycie Pani doktor bardzo uważnie zbadała buzię Małej, i powiedziała, że dziąsła się szykują na zęby, i w sumie sama się zaszokowała i jeszcze do mojej powiedziała: "Mała, nie szalej z tak szybkim rozwojem..." wiecie co i jak teraz patrzę, to na dziąsłach zrobiła się taka cieniutka linia na samym brzegu i to tak jakby pojaśniało, nie jest już takie czerwioniutkie, różowiutkie jak było. Jestem w lekkim szoku, ale Pani doktor powiedziała, że nie ma co się dziwić skoro jedzenie jest nafaszerowane chemią.
Nelka też ma białe kreseczki na dziąsełkach już dosyć długo
Cytat:
Dzisiaj po 2,5 godzinnej przerwie w karmieniu ściągnęłam z prawej piersi 15 ml mleka... Zastrzelę się zaraz
nie martw się, ja po 4 godzinach nie karmienia mam ochlapłe cycki jakby w ogóle mleka nie było a Mała się dostawiła pojadła i się najadła :P

jutro idziemy z TŻ do kina na Hobbita druga babcia przyjeżdża posiedzieć z wnuczką bo moja mama też z domu wybywa
i w ogóle zadzwoniła do mie pielęgniarka z przychodni żebym podjechała i wykupiła receptę ze szczepionką bo w aptece ostatnie 10 sztuk zostało i żeby we wtorek się nie okazało że nie ma dla mnie szczepionki

tak się teraz zastanowiłąm że zaczynam się bać jak Nelce wyjdą zęby i będę ją jeszcze karmiła cyckiem.. to będzie straszne już czuję ten ból gryzionego suta

swoją drogą właśnie zobaczyłam że jesteśmy po skoku rozwojowym tym między 7,5 a 9,5 tygodniem nie odczułam tego
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13

Edytowane przez lineczka1989
Czas edycji: 2014-01-24 o 14:03
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:01   #3163
nasturcja7667
Zadomowienie

Cytat:

Mam tę samą dietę jem: ryż, kaszę, makaron bezjajeczny, pomidory, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, ziemniaki, cebula, papryka, czosnek, soczewica, cieciorka, szpinak.. wszystkie warzywa w sumie. Owoce bez kiwi chyba też wszystkie
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:06   #3164
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
Mam tę samą dietę jem: ryż, kaszę, makaron bezjajeczny, pomidory, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, ziemniaki, cebula, papryka, czosnek, soczewica, cieciorka, szpinak.. wszystkie warzywa w sumie. Owoce bez kiwi chyba też wszystkie
co to jest
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-24, 14:15   #3165
nasturcja7667
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
co to jest
inna nazwa ciecierzycy
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:24   #3166
Kabriela
Zadomowienie

Ktosiula u mnie to wygląda tak, rano dwie kanapki z wędliną chudą, szynką, lub szynką z indyka masło Omega Optima- nie ma ani mleka, ani serwatki ani czegoś tam jeszcze z mleka, masło jest bezmleczne i kosztuje coś ok 6,50
Drugie śniadanie, jabłko przegotowane lub surowe,
Obiad: i tutaj wchodzi w grę: makaron ryżowy, ryż, kasze jęczmienna gryczana, ziemniaki koniec. Jeżeli chcesz zrobić sobie kluski możesz tylko nie dodajesz jajka zamiast jajka możesz dać sobie troszkę tego masła Omega żeby złączyć ze sobą składniki. Mięsa: wszystko z indyka, od czasu do czasu od wielkiego dzwonu kurczaka( nie jestem Jego zwolenniczką zwłaszcza teraz jak dowiedziałam się, że Mała będzie ząbkować), chudziutki schabik i ryba ale też od czasu do czasu w moim przypadku tilapia. Mięso albo duszę, gotuję najczęściej, i piekę. Przyprawy sól i pieprz delikatnie.
Podwieczorek galaretka, lub kisiel własnej roboty.
I tak w kółko.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

A i oczywiście żadnych ciast i ciasteczek chyba że sobie sama upieczesz z płatków owsianych, ale ja ostrzegam zawierają sporo błonnika i dziecko może robić częściej i luźniejsze kupki.

Nasturcja jak to jesz wszystkie owoce oprócz kiwi a cytrusy? W życiu w mojej diecie to nie przejdzie, moja Agata by nie przestawała ryczeć gdybym jadła kiszonkę i cebulę. Ostatnio jak wprowadziłam pomidora to miałam taki problem, że głowa mała, prężenie, marudzenie przy kupie...zazdroszczę Ci!
Stary 2014-01-24, 14:24   #3167
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
inna nazwa ciecierzycy
aaaaaa takie buty

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-24, 14:34   #3168
anka_85
Zakorzenienie

.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

Edytowane przez anka_85
Czas edycji: 2014-01-25 o 14:45
anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:42   #3169
kejti_b
Przyczajenie

Cytat:
kurcze muszę spróbować cieciorkę i soczewicę wprowadzić zanim urodził się mały byłam na diecie wege trzy lata, całą ciążę też, a teraz mi odpadła większość warzyw, właściwie teraz jem tylko marchewkę i pomidora bez skórki. strączkowe też złe, na wszystko reaguje wzdęciami biedaczek... smażone kotlety sojowe czy inne soczewicowe też nie wchodzą w grę no i mamusia musiała wrócić do mięcha, żeby faceta małego wykarmić...

ale cebula czy czosnek? boję się pomyśleć chociaż kto wie, może kalafior źle działa a cebuli by nie poczuł? ciężka sprawa

Edytowane przez kejti_b
Czas edycji: 2014-01-24 o 14:45
Stary 2014-01-24, 15:07   #3170
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:

spokojnie,ja nie sciagam więcej niż 30 a mala się najada...
nic nie jest lepszym laktatorem niż dziecko
Cytat:
Napisane przez kejti_b Pokaż wiadomość
ja właśnie czytam Język niemowląt, na razie z mieszanymi uczuciami. podoba mi się idea wprowadzenia planu dnia, zapanowania nad tym chaosem, bo karmienie małego na żądanie dzień i noc wykańcza, a on domaga się jedzenia 10-12 razy na dobę. z drugiej strony może czasem, jak sugeruje autorka nie rozumiem co mały do mnie mówi i za szybko lecę z cycem... poza tym widzę, że zaczyna sam ustawiać sobie nocne karmienia, zwykle zasypia ok. 22, budzimy się ok. 2, później 4, 6, 8. lepsze to niż co godzinę. więc może powinnam zaufać jego naturalnemu rytmowi? jesteśmy po szkole rodzenia, gdzie jedyną polecaną opcją było karmienie na żądanie.

cóż, przeczytam co tam jeszcze zaklinaczka niemowląt wymyśliła i chyba poszukamy jakiegoś rozwiązania po środku. mały miał 6 tygodni jedzeniowej wolności, czas się trochę ustatkować. skoro sam zaczyna to robić to może przy małej pomocy czy mobilizacji uda się go przekonać bezboleśnie do regularności

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

my dostaliśmy jako 'kurację' dwutygodniową, ciekawe co dalej. liczyłam, że to mu pomoże się uregulować i wystarczy...
jakbys o nas pisala
w nocy ok, a wdzien jak nie ma spaceru to chyba z 10 razy ja przystawiam
Cytat:
refleks się liczy

my mielismy noc zycia i mega wzdęcia... swteirdzam że takie kruszyny są biedne od tych bóli bruzcha i bąków...
oj biedne

u nas nocne kwekania minely-mala robi kupki, nawet bez kropelek

ale za to 18-19 jest placz

mialysmy dziś gości: najpierw moja mam, potem kolezanka z 3mies. Leosiem
zaraz wraca M., a potem koleda
Stary 2014-01-24, 15:10   #3171
Kabriela
Zadomowienie

A my mamy skok coś czuję bo tak mi wyła, że w ogóle uspokoić się nie dała. Teraz oszukuję Ją że na dworze jesteśmy okno otwarte zimno jak nie wiem co ale śpi w wózeczku ale niespokojnie. Biorę się za prasowanie, bo później mi nie da.
Stary 2014-01-24, 15:21   #3172
Kociak85
Zadomowienie

Cytat:
Jakas mata eukacyjna? Lezaczek? Bujaczek? co byscie mi doradzily?
Dobre pomysły! Dodałabym krzesełko do karmienis, jakieś fajne zabawki edukacyjne
Cytat:
refleks się liczy

Generalnie chodzi o podejście typu wsłuchiwanie się i próba zrozumienia dziecka. Traktowanie go nie jak małpkę tylko jak małego człowieczka którego trzeba szanować itd.
Do metod jeszcze nie doszłam nawet

Edytowane przez Kociak85
Czas edycji: 2014-01-24 o 15:24
Kociak85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:43   #3173
lubiewiedziec
Raczkowanie

Czyli generalnie mwoicie, ze lezacz,i tak srednio, a mata edukacyjna i krzeselko do jedzenia jak najbardziej. A jakimi zabawkami najbardziej lubia sie bawiac?

wszystkim mamom z dzieciami w skoku wspolczuje i na pocieszenie powiem wam ze moj syn zakonczyl najbardziej placzliwa faze 3 skoku po dwoch dniach i od rana prowadi ze mna konwersacje, smieje sie w glos ( potem nagle placze nie wiem czemu) i jest bardzo uroczy aczklwiek co nieco marudny.
Bedzie dobrze dziewczyny! Dacie rade.

Ania
lubiewiedziec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:52   #3174
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
hello!

za mna ciężka noc, oficjalnie mamy skok. drugi już. mały mi nie spał do 2 w nocy, co jak do tej pory nie zdarzyło mu sie ani razu. strasznie niespokojnie spał, oddychał albo niezauważalnie, albo jakby z maratonu wrócił i do tego takie jęki... kurde co takiego mogło mu się śnic....biedaczek

mój to potrafi się na plecy z brzucha położyć jak się zacznie wiercić i wyciągać.
co do walki z tym szpitalem, to chce jednego. żeby te rasistowskie położne wyciągnęły konsekwencje ze swojego skandalicznego zachowania, kiedyś komuś dziecko zabiją, bo nie ma krwi brytyjskiej w sobie... skandaliczne to jest... nie mam słów na te suki, bo inaczej nazwać ich nie można...

ibuprofen niet bo niechże się okaże że ma uczulenie i co? niebezpieczny to dla mnie pomysł. dużo ludzi ma na to uczulenie. paracetamol daje rade, mam truskawkowy i po szczepieniu był po prostu nie do zastąpienia. pomógł nam bardzo ten syropek.
nie wiem co zrobie z karmieniem... zauważyłam jedno, dzisiaj 3 dnia tej "diety" Gabi jest bardziej nasycony, nie rzuca się już z takim podnieceniem na butle i spokojniej dopija do końca. coś mi się wydaje, że powinien jeść teraz odrobinkę mniej.
skok mamy a przed skokiem jego apetyt jest niesamowity i aż ciężko uwierzyć.
a waga? 3 lutego będzie ważony, póki co teraz, na moje oko ma około 6 kg a być może odrobinkę ponad 6. a długi jak struna, więc nie wygląda na grubaska

już widzę że wiesz, my własnie mamy skok.
szybko się przekręca z brzuszka na plecki...
a syropek masz od lekarza czy sama zdecydowałaś że będziesz Gabrysiowi podawać?

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-24, 15:53   #3175
Basiaaaaaaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwiaaa88 Pokaż wiadomość
Witamy się niby na pierwszym karmieniu, piszę niby bo Bartek zasnął o 1. Ogólnie on mi teraz tak zasypia a usypiamy go dwie godz jak nie więcej i już drugi dzień mamy problemy z brzuszkiem, boję się że to kolki, wieczorami go łapie przeraźliwy płacz i prężenie i kupka jest wtedy zielonkawa wypije dziś rumianek zobaczymy czy coś pomoże

A i wczoraj kąpaliśmy się w wanience

I jak kąpiel?

A więc jestesmy w domu z godziny 14, przesunęlo się nam na 17:30. Przyszła Pani pielegniarka i poprosiła zeby zanieść malutką. Poszłam, przy drzwiach przesuwnych stał lekarz ubrany w zielony kitel, wziął małą i drzwi się zasunęły. Poszłam do pokoju naszego i się rozpłakałam, straszne to było, tak ja oddać. Dobrze, że mąż był bo się przytuliłam, a potem synusia wzięłam na ręce. Po godzinie zawołali, że jest juz na sali wybudzeń. Dwie godziny kolejne wybudzali ją, najpierw pielegniarka trzymała ją na rekach w kocu zawiniętą,a potem ja, nastepnie zmienił mnie mąż bo tzreba było nakarmić malego. Mała co jakiś czas wydawała z siebie pisk, coś w stylu "zostawcie mnie, chce spać". W koncu sie obudziła, to tak sie do cyca przyssała, że myslałam, że mi braknie. W między czasie przerwy na pisk i wrzask były. Pojadła i zasnęła. Mąż pojechał do domu z małym, a my zostałyśmy. Okolo 23, dostała czopek przeciwbólowy, strasznie ją bolało, widziałam że cierpi a ja nie moge jej pomóc. Po czopku przeszło i zasnęła. Karmienie jedno okolo 4 a potem około 8. W nocy już się uśmiechnęła i wiedziałam ze bedzie dobrze. O 9 przyszła jakaś lekarka dała wypis i powiedziała, że mozna iść do domu. Teraz mała strasznie harczy, piszczy, kaszle ale to przez rurkę intubacyjną, mamy sie uzbroic w cierpliwość bo przejdzie za kilka dni. We wtorek zmiana gipsu i tak przez kolejny miesiąc ma byc znow co tydzień. Ogólnie lekarz powiedział, że operacja sie udała i wszystko jest dobrze.
Opieka świetna, pokoje hotelowe, łazienka boska, śniadanie ekstra- kromki chleba, ser, pomidor, wedlina i jakis serek czosnkowy- nie tak jak normalnie w szpitalach chleb i masło. Obiadów nie ma, bo jak jest ktoś dłużej, to zamawiają catering dla pacjentów, ja nie pacjent to zamówiłam sobie prywatnie, frytki surówka, kurczak
Pielegniarki zaproponowały że mąż może zostac i synus ze mną, ale maż musiałby spać z małym, a że wąskie łózka to sie bał.

Sylwia- zapytałam, czy nie da sie zrobic ze znieczuleniem zwykłym, takim miejscowym zamiast narkozy ogólnej, to powiedzieli, żę takim malym dzieciom się tego nie robi bo to straszny ból i zwykle znieczulenie nie da rady tego opanować. Ciekawa jestem jak Wam to zrobią. Bałam się tej narkozy, ale wolałam to niz miałaby jescze bardziej cierpiec.
Basiaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:57   #3176
lineczka1989
Zakorzenienie

Basia, super że malutka ma już za sobą zabieg!

zobaczcie jakie fajne : http://allegro.pl/peg-perego-krzesel...906447646.html ale ta cena

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-24, 16:46   #3177
De28
Wtajemniczenie

basia-wspolczuje przezyc ale dobrze ze juz po.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2014-01-27 o 17:29
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 17:14   #3178
anka_85
Zakorzenienie

.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

Edytowane przez anka_85
Czas edycji: 2014-01-25 o 14:44
anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 17:25   #3179
De28
Wtajemniczenie

anka-ale co to ma do rzeczy?

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2014-01-24 o 22:15
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 17:35   #3180
Sylwiaaa88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basiaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
I jak kąpiel?

A więc jestesmy w domu z godziny 14, przesunęlo się nam na 17:30. Przyszła Pani pielegniarka i poprosiła zeby zanieść malutką. Poszłam, przy drzwiach przesuwnych stał lekarz ubrany w zielony kitel, wziął małą i drzwi się zasunęły. Poszłam do pokoju naszego i się rozpłakałam, straszne to było, tak ja oddać. Dobrze, że mąż był bo się przytuliłam, a potem synusia wzięłam na ręce. Po godzinie zawołali, że jest juz na sali wybudzeń. Dwie godziny kolejne wybudzali ją, najpierw pielegniarka trzymała ją na rekach w kocu zawiniętą,a potem ja, nastepnie zmienił mnie mąż bo tzreba było nakarmić malego. Mała co jakiś czas wydawała z siebie pisk, coś w stylu "zostawcie mnie, chce spać". W koncu sie obudziła, to tak sie do cyca przyssała, że myslałam, że mi braknie. W między czasie przerwy na pisk i wrzask były. Pojadła i zasnęła. Mąż pojechał do domu z małym, a my zostałyśmy. Okolo 23, dostała czopek przeciwbólowy, strasznie ją bolało, widziałam że cierpi a ja nie moge jej pomóc. Po czopku przeszło i zasnęła. Karmienie jedno okolo 4 a potem około 8. W nocy już się uśmiechnęła i wiedziałam ze bedzie dobrze. O 9 przyszła jakaś lekarka dała wypis i powiedziała, że mozna iść do domu. Teraz mała strasznie harczy, piszczy, kaszle ale to przez rurkę intubacyjną, mamy sie uzbroic w cierpliwość bo przejdzie za kilka dni. We wtorek zmiana gipsu i tak przez kolejny miesiąc ma byc znow co tydzień. Ogólnie lekarz powiedział, że operacja sie udała i wszystko jest dobrze.
Opieka świetna, pokoje hotelowe, łazienka boska, śniadanie ekstra- kromki chleba, ser, pomidor, wedlina i jakis serek czosnkowy- nie tak jak normalnie w szpitalach chleb i masło. Obiadów nie ma, bo jak jest ktoś dłużej, to zamawiają catering dla pacjentów, ja nie pacjent to zamówiłam sobie prywatnie, frytki surówka, kurczak
Pielegniarki zaproponowały że mąż może zostac i synus ze mną, ale maż musiałby spać z małym, a że wąskie łózka to sie bał.

Sylwia- zapytałam, czy nie da sie zrobic ze znieczuleniem zwykłym, takim miejscowym zamiast narkozy ogólnej, to powiedzieli, żę takim malym dzieciom się tego nie robi bo to straszny ból i zwykle znieczulenie nie da rady tego opanować. Ciekawa jestem jak Wam to zrobią. Bałam się tej narkozy, ale wolałam to niz miałaby jescze bardziej cierpiec.
Ojejku dobrze że to już za wami. To ja nie wiem czemu my będziemy mieć inaczej, tylko przy zwykłym znieczuleniu, lekarz nam mówił że smarują nogę maścią znieczulającą i po dwóch godzinach podcinają i że to chwila jest że to dziecka nie boli ale że będzie płakało ale to tylko ze strachu bo w zabiegowym będzie samo z obcymi ludźmi, jak o tym pomyśle to ściska mi żołądek i odrazu płaczę jejku jak ja się tego boję, tak mi szkoda mojego słonka, no i po tym zabiegu gips na 3 tyg ale mi się wydaje że bez zmian co tydz tylko już jeden na te 3 tyg (mam taką nadzieję bo się już całkiem zrujnujemy finansowo), bynajmniej ja tak zrozumiałam, wydaje mi się że ten nasz lekarz jest kompetentny, eh już sama nie wiem, bardzo się boję
Sylwiaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości