Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawienia - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 17:25   #631
pffe
BAN stały

Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Albo po prostu kupila lepiej dopasowany stanik..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Już po świętach, cudów nie ma.

no ale z 90 na 75? to przecież 90 by wisiał na niej.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 17:35   #632
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
no ale z 90 na 75? to przecież 90 by wisiał na niej.
Znam dziewczyne ktora wg mnie powinna nosic 60-65 a nosila 90, do tej pory nie wiem jak ona w tym chodzi

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 17:39   #633
pffe
BAN stały

Cytat:
Znam dziewczyne ktora wg mnie powinna nosic 60-65 a nosila 90, do tej pory nie wiem jak ona w tym chodzi

no ja też nie wiem, wisi na niej?
Stary 2014-01-17, 18:36   #634
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
no ja też nie wiem, wisi na niej?
Z moich obserwacji wynika ze tak

Stary 2014-01-17, 18:39   #635
pffe
BAN stały

Cytat:
Z moich obserwacji wynika ze tak

To przypuszczam,że tu było to samo a jeszcze można nadmienić, że te wielkie balony DD według facetów to często wcale nie jest rozmiar D tylko G i wyżej np. więc tu mogło nie być różnicy w rozmiarze a właśnie w doborze stanika.
Stary 2014-01-17, 19:50   #636
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
umówiłam się do innego lekarza, specjalisty od usg.
mój okres dopiero się rozkręcił, dziś 10. dzień, zwariować można!
prolaktynę mam w normie - 14.
a powiedz mi, hormony miałaś robione na NFZ? ja jestem ze Śląska i mi wmawiają, że nie da się na fundusz tego zrobić, bo - uwaga, uwaga - "nie ma podstaw". Czadowo, jeśli to nie jest podstawą, to co jest? To trwa prawie 4 lata!
W każdym razie muszę popytać o ceny, ale pełny przegląd na pewno mnie trzepnie po kieszeni...
No i spytam o polip, ale także o niewydolność ciałka żółtego.

Co do ginekologów - ja chodzę! nie chodzi o to, że się boję i nie pójdę, a proszę o diagnozę na forum. Ale niestety, nie każdy lekarz jest dobry. Z mojego doświadczenia wynika, że jak się idzie po tabletki albo nie dzieje się nic wykraczającego poza normę, to każdy lekarz jest dobry. A jak tylko pojawia się problem...

Ja robiłam badania w lux med. Mam tam wykupiony pakiet. Ale oczywiście o skierowanie na badanie o poprzedniego ginekologa musiałam powalczyć, bo przecież "nie ma podstaw do badań"... Jak widać to dosyć popularna wymówka...

Ja to już zaczęłam czuć się jak jakiś hipochondryk... Zmieniałam lekarza kilka razy i masz rację - dopóki się idzie po receptę, to każdy lekarz jest super, fajny i miły... A jak się idzie z problemem, to trudno trafić na fachowca Naczytałam się strasznie dużo opinii o każdym lekarzu zanim do jakiegoś poszłam i co? I nic... Mam nadzieję, że ta najnowsza lekarka wreszcie będzie skuteczna...

A skąd ze śląska jesteś? Znam z tamtych okolic jednego świetnego ginekologa - Macieja Jędrzejko. Moja mama się u niego leczyła i naprawdę się przekonałyśmy, że to świetny lekarz. Wiem, że przyjmuje w Katowicach, Sosnowcu i Tychach.
Stary 2014-01-18, 00:11   #637
Wenress
Zakorzenienie

Hej nie wiem czy w dobrym temacie piszę, jeśli nie to z góry przepraszam
Nie mam okresu od kilku miesięcy, schudłam z 12kg (przez wiele miesięcy) i dopiero jakiś czas po przestałam go mieć, w każdym razie wyglądam i jem zdrowo, normalnie, morfologia ok. Dostałam od ginekologa skierowanie do poradni endokrynologii ginekologicznej (on zrobił mi tylko usg), ponoć mają mnie położyć w szpitalu na badania - jak to wygląda, rzeczywiście od razu idzie się na takie konkretne badania, ile to może potrwać i co będą mi robić?
Przepraszam jeśli pytania są głupie ale mam wielkiego stresa, nie znoszę szpitali

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 01:29   #638
patmank
Raczkowanie

Dot.: Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! cz.2

Hej .
15.11 uprawiałam sex oralny, Moje @ to : 24.10, 24.11 i ostatnia przyszła 18.12 czyli ponad 7 dni za szybko.
Okres dostaje średnio co 29-31 dni. W styczniu powinien przyjść 16.01 <po 29 dniach> jednak nie przyszedł < 2 dni spóźnienia> co może być przyczyną ?

Edytowane przez patmank
Czas edycji: 2014-01-18 o 01:30
patmank jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 01:54   #639
najfajniejsza
Zakorzenienie

Mojra, a Ty tez ze Slaska? Do kogo chodzisz w LuxMedzie? Mysle o wykupieniu pakietu tam, zeby sobie przeglad zrobic, a i z innych lekarzy skorzystac. Tez sie czuje jakbym sobie problemy uroila, no ale bez zartow - ile mozna tak funkcjonowac? co do dr. Jedrzejko, to bardzo chcialam do niego isc, ale wizyta za 150 zl i usg dodatkowo platne to za duzo na moja kieszen...

---------- Dopisano o 02:54 ---------- Poprzedni post napisano o 02:46 ----------

Patmank, spoznienia sie zdarzaja, spokojnie. I jesli wiesz, jak uprawiac seks oralny, to powinnas tez wiedziec, ze dzieci z tego nie ma.

Edytowane przez najfajniejsza
Czas edycji: 2014-01-18 o 01:47
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 10:27   #640
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Mojra, a Ty tez ze Slaska? Do kogo chodzisz w LuxMedzie? Mysle o wykupieniu pakietu tam, zeby sobie przeglad zrobic, a i z innych lekarzy skorzystac. Tez sie czuje jakbym sobie problemy uroila, no ale bez zartow - ile mozna tak funkcjonowac? co do dr. Jedrzejko, to bardzo chcialam do niego isc, ale wizyta za 150 zl i usg dodatkowo platne to za duzo na moja kieszen...

---------- Dopisano o 02:54 ---------- Poprzedni post napisano o 02:46 ----------

Patmank, spoznienia sie zdarzaja, spokojnie. I jesli wiesz, jak uprawiac seks oralny, to powinnas tez wiedziec, ze dzieci z tego nie ma.

Pochodzę ze śląska, stąd znam tamtejszych lekarzy. A co do LuxMedu to mam mocno mieszane odczucia... Jednak większość lekarzy na których tam trafiałam, była słaba tak więc zaczęłam chodzić prywatnie do gina. I niestety ponoszę tego koszty, ale co tam - chcę w końcu być zdrowa! Chcę móc normalnie funkcjonować - móc iść na basen, na siłownię - a mając okres/plamienia przez tyle czasu to u mnie większość z takich aktywności odpada...
Stary 2014-01-18, 11:31   #641
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojra87 Pokaż wiadomość
Pochodzę ze śląska, stąd znam tamtejszych lekarzy. A co do LuxMedu to mam mocno mieszane odczucia... Jednak większość lekarzy na których tam trafiałam, była słaba tak więc zaczęłam chodzić prywatnie do gina. I niestety ponoszę tego koszty, ale co tam - chcę w końcu być zdrowa! Chcę móc normalnie funkcjonować - móc iść na basen, na siłownię - a mając okres/plamienia przez tyle czasu to u mnie większość z takich aktywności odpada...
Rozumiem, słyszałam, że w wielu miastach narzeka się na LuxMed, zwłaszcza w Warszawie. Ja spróbuję chyba, niewiele tracę, a mam poleconą ginekolog z tej firmy. Najwyżej zrezygnuję, trudno.
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 13:17   #642
amarenamena666
Raczkowanie

zależy jaki biustonosz
Są różne, a nie tylko jedna rozmiarówka
amarenamena666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 15:05   #643
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amarenamena666 Pokaż wiadomość
zależy jaki biustonosz
Są różne, a nie tylko jedna rozmiarówka
Ty chyba nic nie rozumiesz

Stary 2014-01-19, 19:11   #644
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem, słyszałam, że w wielu miastach narzeka się na LuxMed, zwłaszcza w Warszawie. Ja spróbuję chyba, niewiele tracę, a mam poleconą ginekolog z tej firmy. Najwyżej zrezygnuję, trudno.
Ja właśnie w Wawie korzystam z LuxMedu...
Próbuj - w końcu uda się nam znaleźć takiego lekarza, który nam pomoże
Stary 2014-01-19, 23:08   #645
truskawwwkaa
Przyczajenie

Pomocy!
Wczoraj dostałam okres. Wiedziałam, że tak będzie, bo.mnie strasznie bolało podbrzusze. Jednak nie był tak obfity jak zawsze. Krew leci, ale mie jest jej dużo. Dzisiaj też stasznie boli mnie podbrzusze. Krwi jest troszkę więcej. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Piersi nie są jakoś suoer delikatne. Jest to zwykła krew, nie dostrzegłam zadnych zmian. Czy to jest normalne? Ktoras z was tak juz miala?
truskawwwkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 23:11   #646
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawwwkaa Pokaż wiadomość
Pomocy!
Wczoraj dostałam okres. Wiedziałam, że tak będzie, bo.mnie strasznie bolało podbrzusze. Jednak nie był tak obfity jak zawsze. Krew leci, ale mie jest jej dużo. Dzisiaj też stasznie boli mnie podbrzusze. Krwi jest troszkę więcej. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Piersi nie są jakoś suoer delikatne. Jest to zwykła krew, nie dostrzegłam zadnych zmian. Czy to jest normalne? Ktoras z was tak juz miala?
Nie każdy okres musi wyglądać tak samo. To jest normalne. Jak zamiast okresu pojawią się skąpe plamienia lub krwotoki, to wtedy jest coś nie tak.
Stary 2014-01-20, 00:14   #647
patmank
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patmank Pokaż wiadomość
Hej .
15.11 uprawiałam sex oralny, Moje @ to : 24.10, 24.11 i ostatnia przyszła 18.12 czyli ponad 7 dni za szybko.
Okres dostaje średnio co 29-31 dni. W styczniu powinien przyjść 16.01 <po 29 dniach> jednak nie przyszedł < 2 dni spóźnienia> co może być przyczyną ?
dziewczyny dzisiaj dostałam zawrotów głowy, nie wiem czy panikuje czy co, ale tez tak macie przed @?
patmank jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 00:21   #648
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patmank Pokaż wiadomość
dziewczyny dzisiaj dostałam zawrotów głowy, nie wiem czy panikuje czy co, ale tez tak macie przed @?
Panikujesz od seksu oralnego nikt w ciąże nie zaszedł.
Stary 2014-01-20, 11:22   #649
truskawwwkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Nie każdy okres musi wyglądać tak samo. To jest normalne. Jak zamiast okresu pojawią się skąpe plamienia lub krwotoki, to wtedy jest coś nie tak.
Rzeczywiście. Przez noc ilość krwi wzrosła. Brzuch mnie już nie boli (przynajmniej na razie). Chyba wszystko wraca do normy.
truskawwwkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 15:49   #650
sabina19817
Przyczajenie

Witam. Staramy się z mężem o dzidziusia. Miesiączkę zawsze miałam regularnie co 28 dni, nigdy przed ani po terminie. Aż do teraz. Miesiączkę powinnam dostać w piątek 17 stycznia ale nie dostałam, brzuch mnie bolał, piersi swędziały i często siusiałam ( a nie mam problemów z pęcherzem). Dziś 31 dc obudziłam się mokra ale nie od krwi, to było jak woda zabarwiona delikatnie na różowo. Teraz mam delikatne plamienia. Robiłam 2 testy i oba wyszły negatywnie. Brzuch mnie lekko pobolewa ale bardziej bola mnie pachwiny. Czekam na wizytę u gina. Czy któraś z Was miała taki przypadek? I jak się to skończyło: fasolką czy jednak nie. Dodam,że nie miałam takich stresujących sytuacji ani nie biorę żadnych leków , które mogłyby mieć wpływ na przesunięcie miesiączki. Z góry dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez sabina19817
Czas edycji: 2014-01-20 o 16:16
sabina19817 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 16:43   #651
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabina19817 Pokaż wiadomość
Witam. Staramy się z mężem o dzidziusia. Miesiączkę zawsze miałam regularnie co 28 dni, nigdy przed ani po terminie. Aż do teraz. Miesiączkę powinnam dostać w piątek 17 stycznia ale nie dostałam, brzuch mnie bolał, piersi swędziały i często siusiałam ( a nie mam problemów z pęcherzem). Dziś 31 dc obudziłam się mokra ale nie od krwi, to było jak woda zabarwiona delikatnie na różowo. Teraz mam delikatne plamienia. Robiłam 2 testy i oba wyszły negatywnie. Brzuch mnie lekko pobolewa ale bardziej bola mnie pachwiny. Czekam na wizytę u gina. Czy któraś z Was miała taki przypadek? I jak się to skończyło: fasolką czy jednak nie. Dodam,że nie miałam takich stresujących sytuacji ani nie biorę żadnych leków , które mogłyby mieć wpływ na przesunięcie miesiączki. Z góry dziękuję za odpowiedź
Określenie fasolka brzmi mocno... spożywczo.
Możesz być w ciąży, a może ciąża się nie zagnieździła i nie jesteś. Może jeszcze za małe stężenie gonadotropiny i testy nie wyszły. Możesz powtórzyć test za kilka dni, albo zrobić betę z krwi. Załatwisz to szybciej niż wizytę. Chyba, że wcześniej dostaniesz krwawienia. Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz.
Stary 2014-01-21, 16:06   #652
karolinaa8787
Przyczajenie

Dot.: brak okresu- brać czarną malwe czy czekać?

17.01. byłam u ginekologa, który stwierdził u mnie niepęknięty pęcherzy oraz torbiel 3 cm na prawym jajniku. 20.01 miałam dostać okres, jednak nie przyszedł...czy mogło być to spowodowane wyżej wskazanymi dolegliwościami????
karolinaa8787 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 18:34   #653
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: brak okresu- brać czarną malwe czy czekać?

Cytat:
Napisane przez karolinaa8787 Pokaż wiadomość
17.01. byłam u ginekologa, który stwierdził u mnie niepęknięty pęcherzy oraz torbiel 3 cm na prawym jajniku. 20.01 miałam dostać okres, jednak nie przyszedł...czy mogło być to spowodowane wyżej wskazanymi dolegliwościami????
Jak najbardziej. Lekarz nie mówił co dalej? Jak się krwawienie nie pojawi? Powinien.
Stary 2014-01-21, 20:15   #654
dariakosmet
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny! Mam strasznie bolesne miesiączki. Niedość, że bóle w podbrzuszu (skurcze) są tak silne, że dostaję zimnych potów, rozwolnienia i niemal utraty przytomności to jeszce dolegają mi bóle żołądka. Na bóle podbrzusza pomaga mi jedynie Ibum, ze wszytskich testowanych mi tabletek (a były to i apap, i no-spa, i ketanol i tramal, którym się naćpałam) sprawdza się najlepiej. Natomiast na ból żołądka nie pomaga mi nic jest to specyficzny ból, gdyż nasila się kiedy cokolwiek zjem, a nawet gdy się napiję ( nie ma znaczenia czy jest to woda, herbata, rumianek, czy alkohol, aczkolwiek przy ostatnim nie da się wytrzymać).. Do tego brzuch mam przez caały okres strasznie wzdęty, nie mogę się zgiąć, chodzę przygarbiona, bo wyprostować w 100% też nie dam rady. Przy każdym kichnięciu, kaszlnięciu itd. również strasznie boli. Nie wiem już co mam robić, nic mi nie pomaga na to, a przez to cały tydzień mam wycięty z życia, nigdzie nie mogę spokojnie wyjść, a nawet zjeść normalnie obiadu! Miała któraś z Was coś takiego? POmóżcie proszę..
dariakosmet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 23:02   #655
Wiolapoprostu
Raczkowanie

oj ja ostatnio od chyba 4 @ wstecz mam tragiczne bóle , wymioty , biegunka i ból krzyża, bol jest tak tragiczny że płacze rzewnymi łzami , o pójćiu gdziekolwiek to moge pomarzyć bo zemdleję , zazwyczaj w pierwszy dzień tak długo płaczę że zasnę , ale przedtem katorga z wymiotami i biegunką , próbowałam diety bogatej w magnez , ostatnio napiłam się rumianku i dostałam takiego krwotoku że zemdlałam, ginekolog chciał anty przepisać ale nie jest pewien czy to pomoże a ja sie wzrostu wagi boje z kolei ..żadne tabletki mi nie pomagają, nic..

Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 00:05   #656
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Ja miałam identyczne bóle, kiedyś jak się pokusiłam o wyjście to trzymając się ogrodzeń do domu wracałam, tabletki przeciwbólowe- zero efektu. Do tego jeszcze nieregularne miesiączki, kiedyś nie miałam rok nic... W końcu poszłam do lekarza, stwierdził wahania hormonalne, poza tym nic innego, przepisał mi tabletki antykoncepcyjne i pomogło. Od czasu brania, bólów prawie nie mam i mogę normalnie funkcjonować w czasie miesiączki.
Stary 2014-01-24, 00:23   #657
kikunga
Zadomowienie

Dot.: Bóle menstruacyjne, drętwienie nóg i rąk

Ja kończę już drugie opakowanie tabletek i powiem Ci,że warto spróbować bardzo warto.
Ból u mnie był taki,że wymiotowałam i słabo mi było,drgawki,duszności i ciemno w oczach a tak przez 3 h.Jeździłam po zastrzyk aż,do tego zużywałam 1,5-2 paczki tamponów super albo super plus(największe dostępne).Po jednym opakowaniu wystarczyła jedna słaba tabletka przeciwbólowa i 1 paczka tamponów regular(normalny rozmiar)
Stary 2014-01-24, 09:41   #658
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Tez mialam takie bolesne okresy. Dostalam tabletki i bylo ok ale musialam przerwac. I niestety po jakims czasie od odstawienia wszystko wrocilo. Wczoraj 2tabl a i tak nie moglam sie ruszyc

Stary 2014-01-24, 12:27   #659
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Tez mialam takie bolesne okresy. Dostalam tabletki i bylo ok ale musialam przerwac. I niestety po jakims czasie od odstawienia wszystko wrocilo. Wczoraj 2tabl a i tak nie moglam sie ruszyc

Czemu musiałaś przerwać? Długo brałaś?
Stary 2014-01-24, 12:39   #660
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:

No niestety to jest wada przyjmowania tabletek- działają doraźnie, wszystko jest w porządku dopóki je bierzesz, jednak jakiś czas po odstawieniu wszystko wraca. Chociaż ja brałam tabletki przez 2 lata, potem zrobiłam przerwe i w okresie który dostałam w przerwie miesiączka nie była tak bolesna. Jednak nie mam złudzeń, że gdybym nie wróciła do brania tabletek wszystko by wróciło z taką samą mocą.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości