|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3481 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
R
- szklanka ciep³ej wody z cytryn± 1. kasza jaglana (4 ³y¿ki suchej) z jab³kiem, cynamonem i kilkoma ³y¿kami jogurtu naturalnego, herbata rooibos - kawa z mlekiem 2% 2. pomarañcza, oko³o 10 migda³ów i 10 orzechów w³oskich 3. 2 pieczone filety z soli, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, surówka z 2 marchewek i jab³ka, zielona herbata 4. serek wiejski lekki z papryk±, ciecierzyca do pochrupania ![]() Proszê o ocenê |
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
Cytat:
![]() R I. Ma³y banan, kilka orzechów w³oskich, kostka gorzkiej czekolady 74%, 3 ³y¿ki musli (Sante, bez dodatku cukru), ³y¿eczka otrêbów owsianych, ³y¿ka poppingu z amarantusa, 200g jogurtu naturalnego 2,5%t³. II. Jajecznica z 2 jajek z plastrem szynki i czerwon± papryk±, kromka razowego chleba 30g III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g na porcjê (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili IV. Fasolka szparagowa ok. 150g (resztki ze wczoraj) z mielon± ³opatk± ok. 70g i sosem pomidorowym z cebul±, czosnkiem i ¶wie¿± bazyli± Na I. chcia³am zje¶æ owsiankê, ale nie wyrobi³abym siê na egzamin, za pó¼no wsta³am. ![]()
![]() |
#3483 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
R
wczoraj: 1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; pomarañcza 2. 2 kromki ciemnego pieczywa z szynk±, jajkiem, sa³at± i pomidorem 3. w oczekiwaniu na gotuj±ce siê ziemniaki zjad³am udko kurczaka 4. kawa³ek kurczaka, ziemniaki, papryka, ogórek kiszony 5. 2 kromki ¿ytniego chleba z twarogiem, szynk± i pomidorem dzisiaj: 1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; banan 1,5 h jazdy na nartach (w miêdzy czasie mars mini ¿eby mieæ energiê) 2. grilowana kanapka z szynk± i ¿ó³tym serem, grilowane jab³ko 3. kurczak z ziemniakami i ogórkiem kiszonym 4. placuszki sojowe i jak mo¿e byæ? dzisiaj mija tydzieñ odk±d zaczê³am ![]()
![]() |
#3484 | |||||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
1/3 woreczka kaszy razi - kurczê, porcja obiadowa to pó³ woreczka! Surówkê powinna¶ czym¶ polaæ. Kolacja te¿ malutka - chyba, ¿e sporo wpad³o tej ciecierzycy ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wstawiam moje U z ostatnich trzech dni ![]() ¦roda I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym Do kawy: pasek ciemnej czekolady II Ziarnista bu³ka z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard± III Kefir naturalny 400g; jab³ko IV Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, sosem pomidorowym, pieczarkami, czerwon± fasol±, papryk± i cebul± Czwartek I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: bananem, truskawkami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II Ziarnista bu³ka z z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard±; jab³ko III W±tróbki z kurcz±t z czerwon± cebul±; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek IV 2 kromki chleba graham z serem camembert, pomidorem, sa³at± i ciemnymi winogronami Pi±tek I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym II Ziarnista bu³ka z serem camembert, pomidorem i sa³at±; jab³ko III Filety z morszczuka panierowane sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka br±zowego ry¿u; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek IV Miseczka domowego nies³odzonego musu jab³kowo-¶liwkowego z plastrem wêdzonego twarogu i ³y¿k± mas³a orzechowego crunchy V 3 mniejsze kromki chleba graham z: szynk±, sa³at±, kiszonymi ogórkami, rzodkiewkami i ketchupem
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2014-01-24 o 19:04 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3485 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 548
|
No to dzisiejsze U/P:
I ¶niadanie: standardowa, wypasiona owsianka II ¶niadanie: dwie kromki ¿ytniego (m±ka ¿ytnia, woda, sól), z³o¿one, z mas³em, sa³at±, ³ososiem wêdzonym, serkiem naturalnym, rzodkiewk±, ogórkiem, kie³kami dwie mandarynki obiad: dwa du¿e pomidorowe nale¶niki z m±ki ¿ytniej, wype³nione po brzegi twarogiem ze szczypiorkiem, cebul±, papryk± zielon± i czerwon± dwie mandarynki kolacja: du¿a razowa bu³ka z ziarnami: - z sa³at±, ³ososiem wêdzonym na gor±co dymem z drewna bukowego z pieprzem, z ogórkiem konserwowym, kukurydz± i kie³kami (mix) + ciut ketchupu - z sa³at±, twaro¿kiem wymieeszanym z ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i czerwona cebul± z kie³kami broku³a mandarynka sushi (2xmaki, 1x co¶ innego, czego nazwy nie pamiêtam :P ) - dla spróbowania dwie lampki wina, garstka orzechów (brazylijskie + nerkowce) 1.5 l wody + herbaty ![]() I jak dzi¶? ![]()
Blog kulinarny Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie Nie mam ju¿ nic Nie ma ju¿ nic Nie ma ju¿ mnie... Edytowane przez lovelykate Czas edycji: 2014-01-25 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 038
|
Hej, proszê o ocenê, poniewa¿ s³aba jestem w temacie dietetyki.
Ogranicza³am jedzenie, ale nic nie chud³am, wiêc postanowi³am ograniczyæ jeszcze bardziej. 1. Owsianka na mleku z bananem 2. Dwie gotowane na parze marchewki 3. Talerz kopytek posypanych serem z ketchupem o zasma¿k± z cebuli 4. Jab³ko i fili¿anka ma¶lanki 5. 1/4 kostki twarogu( twarog ma 250 g, ja jem jedn± czwart± tego) z minimaln± ilo¶ci± miodu dla smaki. Aha, i z samego rana wypijam ³y¿kê oleju lnianego. Wiem, ¿e brakuje miêsa, zazwyczaj jem je na obiad(dzisiaj wyj±tkowo kopytka, wczoraj zamiast kopytek by³y trzy niewielkie pierogi z miêsem)
#3487 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 603
|
Cytat:
![]() Moje dzisiejsze U/P? 1. Owsianka z rodzynkami, suszonymi morelami, miodem, cynamonem, kleksem jogurtu 2. 3 kromki razowca 2x: z wêdlin± domow± polêdwic±, sa³at±, pomidorem, 1x z mas³em orzechowym przek±ska: pomarañcza, gruszka, kawa z mlekiem 3. dwa filety z dorsza sma¿one, puree marchwiowo-ziemniaczane (pó³ na pó³ zblendowanej marchwi z ziemniakami, pietruch±, czosnkiem, jogurtem, troche musztardy do smaku), sa³atka - pomidor, cebula, oliwki. 4. kostka twarogu 200g, banan, cynamon - potraktowane blenderem, mniam! trening si³owy 40min 5. omlet z 3 jaj, 2 ³y¿ek m±ki tej razowej z sosem tzatziki (tarty ogór, szczypiorek, koperek, ³y¿ka jogurtu) Jest ok? Ca³y dzieñ chodzi³am nieg³odna, energii mi nie by³o brak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 016
|
Hej Poa, mog³aby¶ proszê napisaæ, co jest z³ego w herbacie czerwonej? Swego czasu pi³am jej do¶æ sporo i ostatnio zamierza³am do niej wróciæ..
#3489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko ja pi³em j± latami, to tak odrazu nie zadzia³a. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamiast ci±æ kalorie, to zacznij dostarczaæ je pod w³a¶ciw± postaci±. Brak miêsa, no ok, mo¿e siê zdarzyæ, ale s± jeszcze przecie¿ ryby, jajka, warzywa str±czkowe. Jedynym ¼ród³em bia³ka tutaj jest 62g twarogu i fili¿anka ma¶lanki, czyli nie do¶æ ¿e strasznie ma³o, to jeszcze w±tpliwej jako¶ci. Ogólnie, to jest strasznie ja³owo.
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-24 o 22:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3492 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
lovelykate i camelia111 - fajne, mocne U!
![]() ![]() Unperfect - tak jak dziewczyny napisa³y wy¿ej - TRAGEDIA. Bardzo ma³o jedzenia, na dodatek kiepskiego. Nabawisz siê problemów jedz±c w ten sposób. Ile warzysz i mierzysz, a ile chcesz schudn±æ? Co do pytañ o pu-ehr - moi Rodzice mieli po niej bardzo silne bóle ¿w obrêbie jamy brzusznej. Za ka¿dym razem kiedy próbowali! Ja za¶ przez pewien czas pija³am bardzo mocne pu-ehry, codziennie - w tym czasie zaczê³am mieæ problemy z dzi±s³ami i skór± (na co pewnie wp³yw mia³o równie¿ niedoborowe jedzenie...). Generalnie u¿ytkowniczki tego w±tku odradza³y pu-ehr dziewczynom walcz±cym o odzyskanie miesi±czki... Có¿, pu-ehr ma niebagatelny wp³yw na metabolizm - w ma³ych ilo¶ciach zapewne pomaga, ale ³atwo jest przechyliæ szalê... W Polsce czerwon± herbat± nazywana jest tak¿e rooibos - ona jest akurat bezpieczna, nawet teiny nie zawiera. Mo¿na j± traktowaæ bardziej jako owocow± herbatkê.
#3493 |
Zadomowienie
|
R
I. Placuszki z patelni z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej (nieca³e pó³ szklanki), otr±b owsianych (³y¿ka), jajka, po³owy banana i 100g pó³t³ustego twarogu, do tego mamina konfitura malinowa II. Zupa krem jarzynowa (na bulionie miêsnym) III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili IV. 2 grube plastry pieczonego pasztetu z fasoli, z dodatkiem cebuli i jab³ka, grzanka z razowego chleba 40g Nie wiem czy nie przesadzi³am ze ¶niadaniem, ale by³o pyszne. ![]()
#3494 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Blog kulinarny Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie Nie mam ju¿ nic Nie ma ju¿ nic Nie ma ju¿ mnie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3496 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3497 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3498 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
na pewno tak bêdzie ![]() mi te¿ siê bardzo podoba Twoje jedzonko ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- je¿eli masz problemy z @ w ogóle nie powinna¶ siê odchudzaæ ![]() te odchudzanie jest tak Ci bardzo koniecznie potrzebne, masz nadwagê ![]()
![]() |
#3499 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3500 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
¯eby¶ sobie nie napyta³a biedy takim szybkim odchudzaniem do ¶lubu...Przepraszam za offa, ale jako¶ nigdy tego d±¿enia nie rozumia³am (i nie odchudza³am siê przed w³asnym, ¿eby nie by³o, ¿e hipokrytka jestem
![]() Kurczê, na problemy z @ nic sensownego nie jestem Ci w stanie poradziæ poza zrównowa¿on± diet±, nieobawianiem siê t³uszczy (estrogeny!) i przede wszystkim spokojem i wrzuceniem na luz na tyle na ile siê da. |
![]() ![]() |
![]() |
#3501 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3502 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3504 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() No to dodam jeszcze dzisiejsze U/P, a co! I ¦niadanie: standardowo owsianka: 3 czubate ³ychy owsianych, dwie gar¶ci musli bez cukru z suszonymi owocami, cynamon, ³y¿ka jogurtu naturalnego, pó³ banana, gar¶æ suszonej ¿urawiny, gar¶æ nerkowców+brazylijskich II ¦niadanie: dwa podwójne tosty z ¿ytniego (sk³ad:m±ka ¿ytnia, woda, sól), z mas³em, ³ososiem wêdzonym, almette chrzanowym bodaj¿e, kukurydz±, ogórkiem ¶wie¿ym + ketchup zielone jab³ko Obiad: pe³noziarniste penne ze szpinakiem (¶wie¿ym - nie mro¿onym), fet±, suszonymi pomidorami, papryk±, kurczakiem, przyprawami - ogromna porcja, do teraz nie mogê siê podnie¶æ :P Podwieczorek: Mro¿ony koktajl (?) z truskawek, mleka 2%, cynamonu, banana, serka homogenizowanego Kolacja: Bu³ka z ziarnami, mas³em: - z sa³at±, twarogiem z rzodkiewk±, ogórkiem ¶wie¿ym + szczypiorek i kie³ki - z sa³at±, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem konserwowym + kie³ki + ketchup Gar¶æ orzechów, mandarynka + podkradziony kawa³ek sushi Poszala³am dzi¶ ![]()
Blog kulinarny Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie Nie mam ju¿ nic Nie ma ju¿ nic Nie ma ju¿ mnie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Wczorajsze bezmiêsne U:
I ¶niadanie: grahamka z serem topionym, gruszka, II: jogurt owocowy pitny, 2 spore ciastka owsiane, III. ryba w panierce, ziemniaki, marchewka z jab³kiem, IV. "miêso" z ca³ej ma³ej makreli, kawa³ek bia³ego sera, kromka z ma³± ilo¶ci± mas³a, gruszka, gar¶æ s³onych paluszków |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 603
|
Co¶ mnie dzi¶ wziê³o na wschodnie smaki
![]() UPE 1. Owsianka na mleku z cukini±, bananem 1/2, cynamonem, kleksem jogurtu, kleksem wie¶niaka 2. kwie kromki razowca z polêdwic± i pomidorem, 2 jajka na twardo, odrobina chrzanu do smaku, grillowana cukinia do pogryzania przek±ska - pó³ ¶wie¿ego ananasa, ma³a gruszka, pare nerkowców 3. pier¶ z kurczaka sma¿ona z suszonymi morelami w marynacie z oliwy, musztardy, curry. Do tego chiñska mieszanka z kasz± kuskus i curry, ca³a papryka do chrupania trening - si³owy 30 min ale taki ¿e hej 4. "mus kokosowy" - kostka twarogu zblendowana z mleczkiem kokosowym i miodem, reszta kury z obiadu (ok. 100g) |
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 914
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3508 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 71
|
P
I: owsianka (p³atki owsiane 5 ³y¿ek, p³atki kukurydziane 1 ³y¿ka, szklanka mleka 2%, ³y¿eczka mase³ka czekoladowego, p³aska ³y¿eczka cukru, pestki s³onecznika, orzeszki ziemne, pó³ herbatnika, wiórki kokosowe), 2 kromki chleba wiejskiego, mas³o ro¶linne, d¿em je¿ynowy, 2 herbatniki II: 2 kawa³ki babki biszkoptowej, szklanka mleka III: miska zupy pomidorowej z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym, szklanka soku ananasowo - pomarañczowego, 10 malu¶kich herbatników ma¶lanych, pasek czekolady mlecznej IV: 3 mandarynki, kilka orzechów pistacjowych, pó³ gar¶ci migda³ów V: 2 kromki spore chleba pszennego (sama piek³am), mas³o ro¶linne, 2 plasterki szynki bacy, 2 plasterki sera Gouda, herbata malinowa z cukrem, budyñ czekoladowy VI: jogurt malinowy 150g, pestki s³onecznika, orzechy ziemne
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A Twoje jedzenie jak zwykle godne pochwa³y ![]()
![]() |
#3510 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Wczorajsze U:
I. 4 kanapki z krakowsk± such±, bia³ym serem i oliwkami, gruszka, naturalne kakao, II. talerz bigosu, bu³ka, III. omlet z 1 jajka z d¿emem, sok pomarañczowy, IV. jogurt pitny owocowy (350ml), gruszka, po³owa kiwi, kanapka z szynk±, ¿ó³tym serem i oliwkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.