|
|
#31 |
|
Biała Dama
|
Dot.: Zwroty grzecznościowe i inne-zwracacie na to uwage?
Bo powinnaś zapytać: "Przepraszam, chciałbyś może kawę?" Przypomniała mi się anegdotka o różnicach kulturowych i językowych między rosjaninem i angielką, on prosi: Nalej mnie czaj, a ona: nalej sobie sam. W bezpośredniej rozmowie pomiędzy kumplami nie czuję potrzeby prosić o wszystko i dziękować dwadzieścia razy w ciągu minuty. Też bym odpowiedziała na pytanie czy chcę kawę, że chcę, podziękowałabym już przy podaniu
|
|
|
|
|
#32 | |
|
ja.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo dobrze,że tak piszesz , jest to zgodne z zasadami polskiej pisowni
Nie ma tutaj rozróżnienia "forum" czy "mail", jest to błąd jak każdy inny i tak samo kole mnie po oczach jak wogle czy napewno . Chociaż dla mnie nie ma to nic z szacunkiem wspólnego , po prostu wynika to z niewiedzy. Okazaniem dumy i szacunku jest raczej napisanie Moja Córka czy Polskie Kartofle .Tutaj link do wypowiedzi na ten temat kogoś w temacie . |
|
|
|
|
#34 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Zwracam uwagę
Zauważyłam też ostatnio pewną prawidłowość, "nową świecką tradycję" jaką jest pisanie wielką literą "ja", "mnie" itp. Nowy przejaw egocentryzmu....
|
|
|
|
|
#36 |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Staram się zawsze zwracać uwagę na to, jak piszę. Zwroty grzecznościowe( Ty, Twoje, Was, Wasze, Cię, Ciebie) zawsze piszę z dużej litery, czy to w prywatnym sms-ie do koleżanki, czy oficjalnym liście. Tak samo ze znakami interpunkcyjnymi i całymi zdaniami. Chociaż czasami zdarza mi się nie formułować zdań w postach. Dziwnie bym się czuła przestrzegając zasad pisowni tylko w niektórych przypadkach
|
|
#37 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-01-26 o 23:14 |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo na uczelni mialam doktorow pracujacych na stanowiskach profesorow, zwyczaj byl zwracac sie per panie / pani profesor. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Jesli pisze do konkretnej osoby to pisze z wielkiej litery. Jesli o kims pisze to juz z malej. Nie drazni mnie, gdy ktos pisze do mnie z malej, zwykle robia to osoby, ktore nie maja nawyku pisania wielkich liter w ogole. Jesli ktos mi sie nie "spodoba", dyskutuje z nim w nieprzyjemny sposob to zwracam sie do tej osoby z malej litery.
Drazni mnie jak ktos pisze o sobie z wielkiej litery, albo pisanie czegos w tym stylu: "wszyscy Ci ludzie czegos chcieli". Podajcie jakis link z informacja, ze pisanie do kogos na forum z wielkiej litery jest niezgodne z zasadami.
Edytowane przez Wolha Czas edycji: 2014-01-27 o 00:03 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpisuje się pod tym. Zawsze pisze zwroty z dużej litery, tak mnie nauczono i nie stosuje odstępstw od tej zasady. Dla mnie to wyraz szacunku do rozmówcy, nie ważne czy tą osobę znam czy jest to ktoś na czacie. I tak, razi mnie w oczy jeśli ktoś pisz do mnie z malej litery. Ale przyjmuje do wiadomości, że ta osoba juz tak ma i nie odbieram tego jakoś osobiście.
moja wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261940 moja fragrantica http://www.fragrantica.com/member/213446/ Arabistka, w sercu i na papierze ...ماتت قلوب الناس ماتت بنا النخوة Edytowane przez Latiha Czas edycji: 2014-01-27 o 01:23 |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Nie lubię tekstów, gdzie roi się od błędów ortograficznych (np. 'muj') i rzeczowników pisanych z dużej litery w środku zdania, np. 'Byliśmy dzisiaj w kinie, i mój Mąż powiedział...' - ten 'mąż' po co z dużej?
|
|
|
#43 | |
|
Raróg
|
Albo "On" w srodku zdania, jakby jakimś Bogiem był i siódmym cudem świata
Zawsze mnie to śmieszy i kojarzy z małolatami. Ad rem, zwracam na to uwagę, jak ktoś mi , tak ja jemu.
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tak jak niektóre z Was wkurza pisanie: On, Jego, z Nim
![]() jak widzę te opowieści: Byłam z Nim w kinie, poszliśmy potem na spacer i On mi powiedział, że to koniec. Prosiłam Go i błagałam, ale był nieugięty ((((((((Jezuuu, nic mnie tak nie irytuje. Jakby gość był jakimś bogiem, czy nie wiem kim. Poza tym: piszę Ci, Ciebie, Tobie, etc. z wielkiej litery, zarówno w rozmowie na fejsbuku, jak i w rozmowie na forum I tak, zwracam na to uwagę. Na forum nie jakoś strasznie, ale w bezpośredniej rozmowie na fejsie, czy w mailach już tak |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny z obsługi klienta u mnie w pracy, piszą do klientów: "... Proszę przesłać dokumenty do Nas na Nasz adres korespondencyjny..."
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2014-01-27 o 09:44 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwracam uwagę na formy grzecznościowe, szczególnie w korespondencji słuzbowej i jak widzę byki, orty to odpadam i się zniechęcam do prowadzenia dalszej korespondencji czy podejmowania współpracy. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
Nie zwracam na to przesadnie uwagi. Nie lubię patrzeć na orty, ale takie skrajne jak muwie, zwyczajne sama czasami popełniam.
Skoro witam jest be to jak mam pisać zwrot oficjalny do osoby której płci nie znam? Szanowny Człowieku ?
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Również zwracam na to uwagę i piszę zwroty grzecznościowe wielką literą, bez względu na to czy sytuacja jest formalna czy nieformalna, choć z drugiej strony nie przeszkadza mi jeśli ktoś pisze do mnie z małej.
Denerwuje mnie za to niesamowicie pisanie zaimków w 3.os. (np. On) dużą literą, podobnie jak rzeczowników typu "Mąż" albo "Mój Facet", czyli to o czym już kilka osób pisało w tym wątku. Jeśli chodzi o maile z wykładowcami to zawsze wcześniej sprawdzałam jaki tytuł naukowy ma osoba, do której piszę + używałam zwrotu "Szanowny Panie/Pani ". Jakby nie było to korespondencja służbowa, nie prywatna. Nie użyłabym też w mailu do wykładowcy "dzień dobry", a już na pewno nie "witam", którego nie używam właściwie zupełnie w żadnych mailach, bo wydaje mi się jakies takie suche, niemiłe. ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
Jesli chodzi o maile oficjalne to chyba tylko wysyłanie aplikacji szukając nowej pracy - używam wtedy "Szanowni Państwo". Jesli mail nie jest oficjalny (przypomina mi się tylko "pytanie do sprzedawcy" na allegro, bo nie zawsze z nicku można wywnioskować płeć) - wtedy używam "dzień dobry".
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Akurat mam takich maili do wysyłania dosyć dużo, więc mnie to bardzo interesuje.
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Jesli piszesz do firmy czy jakiejś instytucji, gdzie pracuje więcej osób to użyj "Szanowni Państwo". To jest forma oficjalna, stosowana właśnie w sytuacjach, kiedy wysyłamy maila na jakiś ogólny adres i jeszcze nie wiemy, kto odpisze. Potem, zależnie od tego kto Ci odpisze, możesz używać "Szanowny Panie/Pani".
|
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze kilka lat temu nie zwracałam uwagi na zwroty grzecznościowe, ani na znaki interpunkcyjne. Jednak mój przyjaciel zawsze w sms-ach stosował wielkie litery w słowach Ty, Twój, Ci, Tobie. Nauczyłam się i ja. I wszędzie to stosuję nie ważne czy oficjalny list czy zwykła rozmowa na FB. Pisanie wielką literą to oznaka szacunku dla drugiej osoby, mnie osobiście razi gdy ktoś pisze do mnie zwroty grzecznościowe z małej litery. Ale zgodzę się z Wami, że pisanie On, Mój, Go - to już lekka przesada i zawsze mnie to śmieszy
A zwrócę uwagę na coś jeszcze, nie mogę przetrawić jak słyszę kogoś np. w autobusie, kto przepycha się do wyjścia i mówi "sory". No ludzie... przepraszam tak ciężko powiedzieć? Albo dzięki, zamiast dziękuję Ja nawet do znajomych tak nie mówię, dziwnie mi to brzmi i jakoś tak mało kulturalnie.
Tak Ci miałam wiele do opowiedzenia... Wydawało mi się, że o życiu, ale okazuje się , że tylko o sobie... O sobie w Tobie... Albo raczej o Tobie we mnie ... ' zapuszczam włosy pasmo kontrolne: 74 cm cel pierwszy: 80 cm Edytowane przez milk_choocoolate Czas edycji: 2014-01-27 o 16:30 |
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Ja uważam, że "Ty", "Cię", "Tobie" to wyraz szacunku dla rozmówcy i piszę te słowa wielką literą zarówno w korespondencji prywatnej, uczelnianej, jak i na forach internetowych. Zwracam na to uwagę także u innych - o ile nie razi mnie mała litera na forach, to bardzo wkurzała mnie w smsach z Tż, na szczęście w końcu się nauczył
![]() Przesadą jest natomiast pisanie "Mój Miś", "On", "Jego", to wygląda po prostu zabawnie. W meilach do wykładowców używam form "Szanowny Panie Profesorze", "Z wyrazami szacunku", bo jestem zdania, że to kulturalniejsze niż "Witam' i "Pozdrawiam", jednak studenta i wykładowcę dzieli status społeczny, wynikający chociażby z wykształcenia i wieku, dlatego należy im się więcej kurtuazji, niż kolegom z roku. Co do życia realnego bywa różnie. Znajomemu, czy teściowej na pytanie, czy chcę kawę odpowiem "dziękuję, poproszę", z przyjaciółką raczej byłoby to śmieszne. |
|
|
|
|
#55 | |||||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Często trafiam na takie przypadki. Są też zdania, gdzie pojawiają się inne rzeczowniki: 'Kupiliśmy niedawno Dom i teraz... '
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś zostałam już tak wyuczona, weszło mi to w krew i nie lubię, jak ktoś pisząc ze mną nie zwraca na to uwagi.
|
|
|
#57 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koleżanka potknęła się i uszkodziła nogę w kostce. Mówi do wuefistki: "Proszę Panią, noga mnie boli, usiądę na ławce". A ta ją poprawia tonem pełnym wyższości "Pani Profesor, noga mnie boli, usiądę na ławce". Wierzcie mi, gdy jest się świadkiem takiej sytuacji, to ciężko nie wybuchnąć śmiechem. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#58 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, co mnie niezmiernie też irytuje to też właśnie już wspomniane zaimki osoby trzeciej z wielkiej litery "Ona, On, Jego, Mama". Po prostu tego nie mogę ścierpieć i nie mam zupełnie pojęcia skąd taka moda się wzięła na to w internecie A co do zwrotów grzecznościowych, to zawsze używam te "Tobie, Ci, Ciebie" etc. z wielkiej litery, czy to mail, czy forum, czy po prostu komunikator. I też wolę jak do mnie też w ten sposób się pisze. Po prostu są określone zasady panujące w internecie i powinniśmy się do nich stosować, aby było poprawniej i po prostu przejrzyściej. Przecież to samo tyczy się używania wielkich liter w wypowiedzi internetowej. Wydaje nam się wtedy, że ktoś "się drze". Tak więc moim zdaniem odpowiednie zasady powinny zostać zachowane, a wtedy wszystkim będzie się przyjemniej korzystało z internetu. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli piszę do kogoś ważniejszego
Jeśli piszę do kogoś kogo nie znam, ale muszę napisać bo coś tam Jeśli piszę do kogoś starszego (ale tak 30+) to owszem, duża litera. Ale tak? Nie chce mi się. Z resztą ludzie w internecie się nie szanują więc nie są godni moich wielkich literek. |
|
|
|
|
#60 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ofc w praktyce nie jest to dużym problemem przyzwyczaić się, do kogo jak się zwracać, żeby było cacy. Natomiast dodatkowo samo takie tworzenie - dla mnie sztucznych - podziałów jest irytujące. Zwłaszcza, że stopnie takie jak zwykły magister, inżynier czy doktor (bez habilitacji) dostaje się nie za jakieś szczególne osiągnięcia naukowe, ale za to, że po prostu ktoś odbębnił swoje i (w przypadku doktora) zapłacił za studia. A już w ogóle zwracanie się na uroczystościach szkolnych per "magnificencjo" mnie przeraża. Kojarzy mi się z takim chorym łechtaniem swojego ego tym, że mam naukowy tytuł, a nie tym, że coś robię i jako człowiekowi należy mi się szacunek. No i z chorą hierarchią kościelną, albo raczej chorym ceremoniałem (bo sama hierarchia jest spoko, przecież musi być ktoś, kto kieruje działaniami reszty) związanym z tą hierarchią, typu całowanie papieskiego pierścienia itd., które na szczęście ukrócił obecny super papież Franciszek ![]() ---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 01:42 ---------- Cytat:
Co z rozpędu (i przyzwyczajenia) powiem "panie profesorze" to mnie zaraz poprawiają: "nie profesorze, magistrze" Dobrze że chociaż z uśmiechem, ale jednak zbija to trochę z tropu, jak człowiek chce być grzeczny a tu taki formalizm go spotyka... i trudno po czymś takim szybko i swobodnie do meritum wrócić ![]() ---------- Dopisano o 01:52 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
No właśnie, a jak będzie z tymi stopniami naukowymi w mailach? Bo o ile samo "Szanowny Panie Profesorze" brzmi ok, o tyle, skoro mój co najmniej jeden wykładowca bardzo takiego mylenia tytułu nie lubi, to w sumie powinnam do niego pisać "Szanowny Panie Magistrze Inżynierze... (i jeszcze do tego dodać ...Janie Kowalski )" Czy tylko dla mnie brzmi to wybitnie śmiesznie?
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.

) rozumiem że ktoś szanuje tą drugą osobę, ale przecież to chyba nawet nie jest zgodne z zasadami języka polskiego... kojarzy mi się z pisaniem o Bogu
jaką jest pisanie wielką literą "ja", "mnie" itp. Nowy przejaw egocentryzmu....

((((((((