|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3541 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 159
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
£±czyæ produkty zasadowe z kwasowi czyli np jesz na obiad pier¶ z kurczaka do tego warzywa gotowane na parze lub surówka ze ¶wie¿ych warzyw. Nie mo¿na te¿ przesadzaæ w drug± stronê i je¶æ produkty tylko zasadowe bo to te¿ mo¿e zaszkodziæ, trzeba po prostu zachowaæ równowagê miêdzy jednym, a drugim.
#3542 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3543 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
ocenicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3544 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
Nie wypowiem siê na ten temat bo akurat nie mam zielonego pojêcia. Ciê¿kie pytanie :P
![]() |
#3545 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 963
|
U
![]() ¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem migda³owym z cukini±, kakao, wiórkami kokosowymi i miodem obiad: zapiekanka z broku³ami, kalafiorem, fasolk±, marchewk± i sosem beszamelowym podwieczorek: placuszki bananowe (du¿o ![]() kolacja: kromka z ¿ó³tym serem i tuñczykiem do picia: 3 szklanki wody, 2 czerwone herbaty, melisa, zielona herbata
#3546 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 363
|
Cytat:
Nie jesz/ nie lubisz miêsa? Czemu na obiad sama kasza z warzywami? Nabia³ jako ¼ród³a bia³ka (u Ciebie w wiêkszo¶ci posi³ków)to nie jest najlepszy wybór. Do³ó¿ jakie¶ jajka, str±czki, rybê. Je¶li æwiczysz, to w posi³kach oko³otreningowych koniecznie jakie¶ porz±dne bia³ko (nie z nabia³u). Na plus du¿a ilo¶æ warzyw. ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3547 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Hej, mam juz 53kg wagi teraz chce stabilizowaæ.
2500kcal przy 176 i godzince wolnego truchtu dziennie styknie? Boje sie,ze przesadze,ale boje sie tez jesc mniej..;/ ktos byl w podobnej sytuacji? Jakies doswiadczenia? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3548 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
ja by³am w sytuacji kiedy wa¿y³am 55 kg przy 174 cm i by³am CHUDA bardzo. Ty nie masz co stabilizowaæ tylko przytyæ jeszcze.
#3549 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3550 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
calkiem bezruchowe, U. * jak te posilki zmienic tak, aby bylo to P?
10sn. owsianka 6³yzek p³atków (40-50g), ³yzka otrab, 200ml mleka 2%, gruby plaster twarogu chudego ekologicznego, garsc suszonych goji 10g., garsc pestek slonecznika 10g, garsc orzechów laskowych (12 duzych sztuk, albo 4 wloskie orzechy), grapefruit; zielona herbata 14,30 obiad. 200g dorsza pieczonego w folii z dodatkiem oleju ryzowego, ponad polow woreczka ryzu brazowego z kurkum±, groszkiem i lyzeczka oliwy z oliwek, surowka z pomidorków cherry, koperku, marchwiii i kapusty pekinskiej z kminkiem (duza porcja.); zielona herbata 18,podwieczorek. wielkie jablko, jogurt naturalny 150g, garsc migda³ow 10g, ³yzeczka cynomonu; mocna kawa. 21,30kolacja: 2 duze kromki razowca na zakwasie, posmarowane grubo mi±szem z avokado, ponad 50g miesa z indyka *ekologiczna szynka wedzona, i ok 100g twarogu chudego + kilka lisci salaty, pomidor, garsc kielek brokula, kilka rzodkiewek i natka pietruszki. po. kieliszek czerwonego wina.
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-27 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3551 |
Zakorzenienie
|
:O popieram jak najbardziej.
#3552 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Cytat:
Poza tym dobrze pamiêtam, ¿e to Ty masz problem z tolerancj± glutenu? Ja uwa¿am, ¿e dopóki cz³owiek jest zdrowy to powinien je¶æ wszystko. Jako¶ moje babcie do¿y³y w zdrowiu s³usznego wieku a jakby im siê co¶ powiedzia³o o nie jedzeniu glutenu to by chyba siê turla³y ze ¶miechu. Co innego je¶li kto¶ jest chory. Sama mo¿e nie tolerujê glutenu, czekam na badania, ale bez przesady. Je¶li jestem zdrowa nie mam zamiaru go wykluczaæ. Je¶li oka¿e siê, ¿e jestem chora to oczywi¶cie bêdê zmuszona. Mi siê np. nie podoba Twój jad³ospis. Bo ja wolê zje¶æ co¶ pe³noziarnistego ni¿ czekoladê czy popcorn. Do tego ja co chwilê dostawa³am tu uwagi, ¿e w moim posi³ku brakuje wêgli i pamiêtam jak kiedy¶ wstawi³am ¶niadanie jak Twoje to dosta³am po uszach. No ale ja siê nie znam wiêc moja wypowied¼ mo¿e nie byæ do koñca zgodna ze 'zdrowym ¿ywieniem' i nie piszê tego absolutnie z³o¶liwie. Ale jak ju¿ wspomnia³am - mój jad³ospis, który poda³a¶ za przyk³ad faktycznie nie by³ wzorowy. Na jutro: ¦niadanie: owsianka z otrêbami, p³atkami migda³owymi, cynamonem, miodem, suszon± ¿urawin± i domowym musem truskawkowym - na mleku Przek±ska: Jab³ko z mas³em orzechowym (dziêkujê tutaj - niestety nie pamiêtam komu ![]() ![]() II ¦niadanie: sa³atka z kapusty pekiñskiej, mozarelli, kukurydzy, pomidora, pestek s³onecznika, posypana przypraw± grillow± (lubiê t± mieszankê, do tego same zio³a bez wzmacniaczy smaku, bo sama miesza³am ![]() Obiad: makaron razowy z sosem z miêsa mielonego, pieczarek, papryki, cukinii, cebuli, czosnku, zió³ i pomidorów z puszki Kolacja: jajka na twardo w sosie jogurtowo musztardowym, papryka czerwona
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2014-01-27 o 22:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3553 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 785
|
Cytat:
![]() Twoje babcie mog³yby siê turlaæ ze ¶miechu, bo m±ka, któr± one jad³y za m³odu z dzisiejsz± niewiele ma wspólnego po tylu modyfikacjach. Nie chce mi siê zag³êbiaæ siê w temat, bo masa tego w internecie (chocia¿by informacja, ¿e dwie kromki chleba podnosz± poziom cukru tak samo jak dwie ³y¿eczki bia³ego cukru - to ja wolê na przek±skê popcorn) ale sama piszesz, ¿e waga stoi, jeste¶ te¿ na dobrej drodze do powa¿nych k³opotów z tarczyc±, jelitami itd. - i nie musisz wcale mieæ celiakii. ![]()
![]() |
#3554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3555 | |
Zakorzenienie
|
R:
Przed ¶niadaniem 1/2 szklanki kefiru ¦niadanie (9:30): 3 ³y¿ki komosy ry¿owej, 2 ³y¿eczki pestek dyni, ³y¿eczka ksylitolu, starte jab³ko, po szczypcie kardamonu i cynamonu. II ¶niadanie (12:00): surówka z kapusty pekiñskiej, cebuli, papryki, z dodatkiem kie³ków rzodkiewki, przyprawiona kozieradk±, bazyli±, majerankiem, pieprzem cayenne, z dodatkiem ¶wie¿ego czosnku i ³y¿ka oliwy z oliwek.2x kromka chleba ¿ytniego razowego na naturalnym zakwasie z past± sojow±, posypane przypraw± gomasio. Obiad: leczo jarskie (cukinia, cebula, czosnek, pieczarki, czerwona papryka, por), 4 ³y¿ki makaronu z pe³nego ziarna. Kolacja: 2 ³y¿ki twarogu pó³t³ustego, 2 orzechy w³oskie, odrobinka miodu tylko do posmaku, 2x kromka chleba razowego ¿ytniego na zakwasie. Co s±dzicie o herbacie yerba mate? Pijecie/pi³y¶cie? Ja wczoraj kupi³am i muszê przyznaæ, ¿e smak jest trochê dziwny (pijê bez cukru, jedynie z dodatkiem cytrynki). Czy rzeczywi¶cie ta herbatka ma taki dobroczynny wp³yw na organizm? ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3556 |
Zakorzenienie
|
#3557 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 747
|
Witajcie
![]() To mój pierwszy post, ale przeczyta³am regulamin i mam nadziejê, ¿e nie z³amiê ¿adnej zasady ![]() Wstawiam moje jad³ospisy z ostatnich 4 dni, poniewa¿ wydaje mi siê, ¿e po 1 to ciê¿ko co¶ konkretnego powiedzieæ. Jestem laktowegetariank±. Mam nadziejê, ¿e dowiem siê od Was czego¶, czego jeszcze nie wiem ![]() I owsianka (p³atki owsiane górskie, jêczmienne b³yskawiczne) z mlekiem o obni¿onej zawarto¶ci laktozy, cynamonem, jab³kiem, suszon± ¶liwk±, suszonymi morelami, s³onecznikiem, wiórkami kokosowymi oraz makiem II pomarañcza z p³atkami kukurydzianymi bez cukru i soli oraz serkiem wiejskim III kasza jaglana + (kupna) kapusta z grzybami + sa³atka z roszponki, kie³ków broku³u i kefiru + marchewka + æwik³a IV sa³atka: sa³ata mas³owa, ¶wie¿y szpinak, serek typu w³oskiego, przecier pomidorowy, kukurydza, czerwona fasola, s³onecznik V 2 marchewki I owsianka (p³atki jêczmienne, owiane i otrêby) z ma¶lank±, wiórkami, makiem, s³onecznikiem, musli, suszonymi morelami + jab³ko II sa³atka ze ¶wie¿ego szpinaku, pomarañczy i serka wiejskiego III kasza jaglana + czerwona fasola + roszponka + kapusta z grzybami IV 2 kubki ma¶lanki V twaróg chudy z ma¶lank± i orzechami ziemnymi I owsianka (p³atki owsiane, jêczmienne i otrêby) na soku pomarañczowym (bez dodatków), z serkiem wiejskim, suszonymi morelami, wiórkami, s³onecznikiem i cynamonem + jab³ko II pomarañcza z naturalnym serkiem homogenizowanym i cynamonem III w³oszczyzna (mro¿onka) z granulatem sojowym, ¿ó³tym serem, kie³kami na patelniê i ¶wie¿± natk± pietruszki IV serek wiejski + marchewka V serek wiejski z musli, s³onecznikiem i wiórkami I owsianka (p³atki owsiane, jêczmienne, otrêby) z proszkiem budyniowym waniliowym, makiem, cynamonem i pomarañcz± II starte jab³ko i marchewka z ma¶lank± + jab³ko III sa³atka z soczewicy, ¶wie¿ego szpinaku, startej marchewki, serka typu w³oskiego i ¶wie¿± natk± pietruszki IV surowa kalarepa + 500ml soku marchew-seler (bez dodatków) V serek wiejski z orzechami ziemnymi Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-01-28 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3559 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3561 |
Zakorzenienie
|
R:
Po przebudzeniu: ciep³a woda z cytryn±, miodem i imbirem 1. owsianka na mleku 2% z bananem, borówkami, mandarynkami, gorzk± czekolad± (90%) i orzechami w³oskimi, polana ukrêconym ¿ó³tkiem 2. pó³ grahamki z ricott±, wêdzonym ³ososiem i kolorowym pieprzem, drugie pó³ z avocado, wêdzonym ³ososiem, ogórkiem i koperkiem + jajko na miêkko + sa³atka z pomidorów, papryki, cukinii i cebuli w zalewie 3. soczewica ze szpinakiem i gorgonzol±, jajko sadzone, surówka z kapusty kiszonej 4. pudding z kaszy manny na mleku i ¶mietance z sosem z mro¿onych owoców (maliny, czarne porzeczki, wi¶nie, truskawki) ![]() 5. pe³noziarnista tortilla z kurczakiem, papryk±, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem, czerwon± fasol±, rukol±, kie³kami cebuli, avocado i sosem czosnkowym Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3562 | |||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3563 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
Moje dzisiejsze R
- szklanka wody z cytryn± 1. 3/4 grahamki, serek wiejski lekki z siemieniem lnianym i 1/4 papryki, zielona herbata - kawa z mlekiem 2% 2. ¶wie¿y sok z buraków, banan, ma³e jab³ko 3. 1/3 woreczka kaszy gryczanej z gulaszem wieprzowym (miêso bez sosu), sa³atka (sa³ata, pomidor, awokado, papryka, kukurydza, odrobina oliwy), zielona herbata 4. zupa krem z marchewki i ziemniaków z dodatkiem nasion s³onecznika Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-28 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3564 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
wybra³am siê wczoraj do sklepu kupiæ musli, w internecie pisali ¿e najlepsze to takie co ma mniej ni¿ 6g cukru na 100g, niestety takiego nie znalaz³am... np. sante bez cukru a tam prawie 30g na 100
![]() kupi³am to http://www.sante.pl/p162/musli-blonn...z-kokosem-200g najmniejsza ilo¶æ cukru z wszystkich, mo¿e byæ? nie za du¿o b³onnika?
![]() |
#3565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3568 |
Zadomowienie
|
Owsianki s± fajne, bo mo¿na duuuu¿o z nimi kombinowaæ i tak naprawdê codziennie je¶æ inn±
![]() Miêsa nie ma , bo nie jem ![]() Warzywa str±czkowe jem, ale pewnie za ma³o. Lubiê soczewicê, sojê, cieciorkê, groch, fasolê... Nabia³u jem rzeczywi¶cie sporo; najrzadziej jogurty, bo z ca³ego nabia³u maj± chyba najmniej bia³ka. To mój dzisiejszy jad³ospis (napiszê czego ile, ¿eby by³o 'widaæ' wielko¶æ porcji): I owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, 3 jêczmiennych i 3 otr±b) z ³y¿k± maku, ³y¿eczk± serka wiejskiego, jab³kiem, pomarañcz±, gar¶ci± musli, gar¶ci± s³onecznika, cynamonem i wiórkami II 2 jab³ka + ~70ml ¶wie¿ego soku pomarañczowego III 4 kotlety sojowe (jedynie namoczone) + 2 gar¶ci fasolki szparagowej, 5 ³y¿ek groszku, trochê zielonej czê¶ci pora, przecier pomidorowy i 2 gar¶cie kie³ków na patelniê + 4 ³y¿ki æwik³y IV 200g serka wiejskiego z przyprawami + gar¶æ pestek dyni w ³upinach V 250g twarogu chudego z ma¶lank±, 6 ³y¿kami groszku, bazyli± oraz ¶wie¿± natk± pietruszki i szczypiorkiem |
![]() ![]() |
![]() |
#3569 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Moje U z dwóch ostatnich dni (seeeesja ![]() Poniedzia³ek I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym II Placki ziemniaczane sma¿one na oleju rzepakowym, podane z domowym nies³odzonym musem jab³kowo-¶liwkowym (duu¿a porcja, jak zawsze ![]() III Miska sa³atki: jajo na twardo, 2 plastry szynki, kie³ki broku³a, pomidor, rzodkiewki, ogórki kiszone, cebula, sa³ata, pieprz zio³owy, oliwa z oliwek Wtorek I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ma³ym bananem, truskawkami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II 2 kromki razowca z serem cheddar, pomidorem i sa³at±; ma³e jab³ko III Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy jêczmiennej pêczak; ogórki z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem i czerwon± cebul± Do kawy: pasek ciemnej czekolady IV Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk±; piêtka razowca z serkiem zio³owym i sa³at±; rzodkiewki
![]() |
#3570 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
U. - zwiekszylam ilosc orzechow, pestek w sniadaniu, wiecej kaszy i miesa do obiadu, oliwa, ale z tym Bieluchem to przegielam? moglam zjesc twarog i dodac oliwe....
![]() 8.Sn. Owsianka, 200ml mleka, 6czubatych ³yzek p³atków, garsc: laskowych, pestek slonecznika, goji, 2 grube plastry twarogu, wkrojone kiwi. 12.20 II Sn. Grahamka wysmarowana avokado, 50g tofu naturalnego, salata, papryka, pietruszka; kawa. 16. Obiad: 2 spore sznycle z piersi indyka pieczone w folii, ponad polowa woreczka kaszy grycznanej, duza porcja parowanego brokula, pomidor, garsc kielek brokula, slata lodowa + lyzka oliwy z oliwek. 21. Kolacja. 2 kromki chleba razowego posmarowane Bieluchem 4 czubate ³ychy, (prawie polowa opakowania 150g), 50g lososia wedzonego (polowa tacki 100g), kielki lucerny, ogorek, rzodkiewki. kieliszek czerwonego wina i garstka migda³ów. ![]()
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-28 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.