Sekrety zawodów - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-20, 11:53   #181
kasztanka3
Pani Mizantrop

Dot.: Sekrety zawodów

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość

Tak jak Nielubiegrzybow - lepiej miec 200 zł w portfelu, niz warkocz w szufladzie. Ja zaluje ze dopiero niedawno sie o tym dowiedzialam bo akurat w listopadziemialam scinane jakies 30 cm włosów.
Cóż, nic tylko łykać witaminę B5, zdrowo się odżywiać, pic napar z pokrzywy i skrzypu polnego i sprzedawać włosy :P. Mi w trakcie picia pokrzywy przez kilka miesięcy rosło około 4,5-5cm na miesiac, odkad przestalam rosna z 2,5 cm na miesiac.
Ile piłaś tej pokrzywy dziennie? Moje jakoś nie chcą tak rosnąć
Stary 2014-01-20, 12:27   #182
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Cóż, nic tylko łykać witaminę B5, zdrowo się odżywiać, pic napar z pokrzywy i skrzypu polnego i sprzedawać włosy :P. Mi w trakcie picia pokrzywy przez kilka miesięcy rosło około 4,5-5cm na miesiac, odkad przestalam rosna z 2,5 cm na miesiac.

Rozumiem że parzyłaś ziele pokrzywy? Zapuszczam włosy i jakoś powoli mi rosną. Jantar troszkę przyspieszył, ale mimo wszystko to nie to.
Piłaś tylko pokrzywę czy razem ze skrzypem?
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:32   #183
201605161006
Konto usunięte

Skrzypu nie piłam bo czytałam, że ''wymywa'' z organizmu wit. B1 (tiamine bodajże), a czytalam za to ze pokrzywa dobrze wplywa na wzrost wlosów i faktycznie tak było, jednak nie tylko włosów bo paznokcie tez mi rosły w błyskawicznym tempie, co 3 dni musialam piłowac gdzie normalnie robie to raz na tydzien-półtora (do zera). Tylko z pokrzywa trzeba uwazac bo zawiera inhibitory aromatazy (czyli jesli macie mało estradiolu we krwi lub sporo testosteronu to nie powinno sie jej pic bo moga wam wąsy urosnąć aromataza przekształca testosteron w estradiol, wiec pijac pokrzywe pozbywacie sie/zmniejszacie możliwość syntezy estradiolu z testosteronu). Poza tym bardzo dobra jest wit. B5, suplement Calcium pantothenicum jest dobry (właśnie z wit. B5), ale ja w tamtym czasie jedyne co robilam pod katem wlosów i skóry to wlasnie pokrzywe piłam, napar. Tylko koniecznie sypaną a najlepiej zebraną samodzielnie, bo te w torebkach maja bardzo slaba jakosc. Ja pilam 3 razy dziennie. U mnie akurat motywatorem do jej picia była przede wszystkim anemia, dzieki niej sie wyleczylam z anemii po paru latach, w sensie po paru latach anemii, a nie po paru latach picia pokrzywy, bo pokrzywe piłam z 5-6 miesięcy tylko (ma bardzo duzo zelaza, mimo ze slabo przyswajalne to ma go tak duzo ze pokrzywe kazdy porzadny lekarz przy anemii poleca, a nie bezsensowne i drogie suplementy, a mojej babci jak miała białaczke lekarze tez kazali pic napar z pokrzywy), do tego cellulit wodny i wspomaganie nerek w usunieciu toksyn. Tylko radze nie pić przed wyjściem z domu bo jest troche moczopędna, chyba że lubicie przygody w publicznych toaletach.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-01-20 o 12:41
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:08   #184
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Skrzypu nie piłam bo czytałam, że ''wymywa'' z organizmu wit. B1 (tiamine bodajże), a czytalam za to ze pokrzywa dobrze wplywa na wzrost wlosów i faktycznie tak było, jednak nie tylko włosów bo paznokcie tez mi rosły w błyskawicznym tempie, co 3 dni musialam piłowac gdzie normalnie robie to raz na tydzien-półtora (do zera). Tylko z pokrzywa trzeba uwazac bo zawiera inhibitory aromatazy (czyli jesli macie mało estradiolu we krwi lub sporo testosteronu to nie powinno sie jej pic bo moga wam wąsy urosnąć aromataza przekształca testosteron w estradiol, wiec pijac pokrzywe pozbywacie sie/zmniejszacie możliwość syntezy estradiolu z testosteronu). Poza tym bardzo dobra jest wit. B5, suplement Calcium pantothenicum jest dobry (właśnie z wit. B5), ale ja w tamtym czasie jedyne co robilam pod katem wlosów i skóry to wlasnie pokrzywe piłam, napar. Tylko koniecznie sypaną a najlepiej zebraną samodzielnie, bo te w torebkach maja bardzo slaba jakosc. Ja pilam 3 razy dziennie. U mnie akurat motywatorem do jej picia była przede wszystkim anemia, dzieki niej sie wyleczylam z anemii po paru latach, w sensie po paru latach anemii, a nie po paru latach picia pokrzywy, bo pokrzywe piłam z 5-6 miesięcy tylko (ma bardzo duzo zelaza, mimo ze slabo przyswajalne to ma go tak duzo ze pokrzywe kazdy porzadny lekarz przy anemii poleca, a nie bezsensowne i drogie suplementy, a mojej babci jak miała białaczke lekarze tez kazali pic napar z pokrzywy), do tego cellulit wodny i wspomaganie nerek w usunieciu toksyn. Tylko radze nie pić przed wyjściem z domu bo jest troche moczopędna, chyba że lubicie przygody w publicznych toaletach.
no własnie. Trzeba uważać z ziołami, bo można sobie coś rozregulowac. w takim razie boję się pic pokrzywę. a nie chce mi się robić badań hormonalnych.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 15:18   #185
chwast
Zakorzenienie

super tylko, że to nie temat o włosach, co jest fajne, ile rosną i ile piłujecie paznokcie.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 16:25   #186
201605161006
Konto usunięte

Jeszcze dodam gdyby ktoś się na pokrzywe zdecydowal, ze jak zrobi zrobicie te 3 napary dziennie to pod koniec dnia z tych papek po każdym z tych trzech naparów zróbcie jeden napar i mozecie go dodac do kapieli lub wyplukac nim włosy.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 16:53   #187
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
super tylko, że to nie temat o włosach, co jest fajne, ile rosną i ile piłujecie paznokcie.
Zgłosiłam do przesuniecia posty na odpowiedni wątek.
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:04   #188
gelbschnabel
Przyczajenie

moja kolej na sekrety może nie zawodu ale produktu: ŚWIECZKI, w każdym bądź razie trzeba uważać, co się kupuje

świeczki w szkle z ikei są robione w Polsce (zaznaczam, że nie pracuję dla firmy produkującej świeczki dla ikei), te świeczki jak i inne w szkle, z innych firm, są robione nie na parafinie, lecz każda świeczka w szkle składa się z 85% tłuszczu a dokładnie oleju palmowego, 2 - max. 3% to zapach, reszta czyli ok.15% to parafina. Więc niech nie dziwi Was cena świec diptyque, bo one są prawdziwymi świecami pod względem składu. Koszt produkcji takiej świeczki w szkle a'la tindra to ok. 1 zł. przy czym tak jak pisałam w 85% znajduje się w niej olej palmowy, ten sam co w żywności (informacja od kierowcy tira, ktory przywoził tłuszcz). Oprócz tego, szklanka nie jest wypełniona woskiem w 100%, do środka szklanki wkłada się taki woskowy wkład (mieszanka najgorszych rodzajów parafiny), który zajmuje większość miejsca, po czym boki i wierzch zalewa się woskiem z farbą i zapachem..Spójrzcie na dno szklanki od świeczki, to co widzicie białe na spodzie to średnica wkładu.

Zwracajcie uwagę na to jak się pali knot. Jeśli w trakcie palenia na knocie robi się grzybek, zgaście świeczkę ponieważ, po pierwsze knot jest za mocny, a po drugie wydzielają się trujące substancje.

Jeśli świeczka się wypali, a po bokach na szkle zostaje wosk, to znaczy, że knot był za słaby, kupcie sobie wtedy w pasmanterii sznurek i przetopcie świeczkę jeszcze raz.

Nie wolno palić świeczek dłużej niż 4 godziny, wytwarzają się substancje trujące i szkło może się zbytnio nagrzać, świeczki powinno się palic metodą RAL 2:1 czyli dwie godziny palenia świeczki, po czym gasimy świeczkę na godzinę.

Zwracajcie uwagę na grubość szkła w której znajduje się świeca, często producenci, chcą zejść ze stanów magazynowych i ładują wosk do cienkiego szkła, a tu już o pękniecie i rozlanie się gorącej zawartości nie trudno..

Teelighty, te małe podgrzewacze, jesli kupujecie kolorowe z zapachem, to rozerwijcie aluminiowy kubek, zobaczycie wtedy, że sam doł tworzy tłuszcz, a na wierzch idzie 15% parafiny zmieszanej z farbą i zapachem, myslicie, że całe takie jest a tu zonk

piszę to bowiem jaki nastał szał na palenie świec, a wiedząc parę takich rzeczy, można zaoszczędzić kasę i czasem zdrowie

Edytowane przez gelbschnabel
Czas edycji: 2014-01-20 o 17:07
gelbschnabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:07   #189
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gelbschnabel Pokaż wiadomość
moja kolej na sekrety może nie zawodu ale produktu: ŚWIECZKI, w każdym bądź razie trzeba uważać, co się kupuje

świeczki w szkle z ikei są robione w Polsce (zaznaczam, że nie pracuję dla firmy produkującej świeczki dla ikei), te świeczki jak i inne w szkle, z innych firm, są robione nie na parafinie, lecz każda świeczka w szkle składa się z 85% tłuszczu a dokładnie oleju palmowego, 2 - max. 3% to zapach, reszta czyli ok.15% to parafina. Więc niech nie dziwi Was cena świec diptyque, bo one są prawdziwymi świecami pod względem składu. Koszt produkcji takiej świeczki w szkle a'la tindra to ok. 1 zł. przy czym tak jak pisałam w 85% znajduje się w niej olej palmowy, ten sam co w żywności (informacja od kierowcy tira, ktory przywoził tłuszcz). Oprócz tego, szklanka nie jest wypełniona woskiem w 100%, do środka szklanki wkłada się taki woskowy wkład (mieszanka najgorszych rodzajów parafiny), który zajmuje większość miejsca, po czym boki i wierzch zalewa się woskiem z farbą i zapachem..Spójrzcie na dno szklanki od świeczki, to co widzicie białe na spodzie to średnica wkładu.

Zwracajcie uwagę na to jak się pali knot. Jeśli w trakcie palenia na knocie robi się grzybek, zgaście świeczkę ponieważ, po pierwsze knot jest za mocny, a po drugie wydzielają się trujące substancje.

Jeśli świeczka się wypali, a po bokach na szkle zostaje wosk, to znaczy, że knot był za słaby, kupcie sobie wtedy w pasmanterii sznurek i przetopcie świeczkę jeszcze raz.

Nie wolno palić świeczek dłużej niż 4 godziny, wytwarzają się substancje trujące i szkło może się zbytnio nagrzać, świeczki powinno się palic metodą RAL 2:1 czyli dwie godziny palenia świeczki, po czym gasimy świeczkę na godzinę.

Zwracajcie uwagę na grubość szkła w której znajduje się świeca, często producenci, chcą zejść ze stanów magazynowych i ładują wosk do cienkiego szkła, a tu już o pękniecie i rozlanie się gorącej zawartości nie trudno..

Teelighty, te małe podgrzewacze, jesli kupujecie kolorowe z zapachem, to rozerwijcie aluminiowy kubek, zobaczycie wtedy, że sam doł tworzy tłuszcz, a na wierzch idzie 15% parafiny zmieszanej z farbą i zapachem, myslicie, żecałe takie jest a tu zonk
Ja jestem zdecydowanie rozczarowana świeczkami z Ikei a znasz jakieś świeczki, które naprawdę pachną?
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:15   #190
gelbschnabel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ja jestem zdecydowanie rozczarowana świeczkami z Ikei a znasz jakieś świeczki, które naprawdę pachną?
niestety nie, siedzę w tej branży, znam wiekszość firm w polsce i za granicą produkujących świeczki i wszyscy producenci robią teraz wszystko po kosztach, zawsze można zrobić tak, żeby kupić olejek zapachowy i dać kilka kropel do palącej się świeczki a konkretnie do tego roztopionego wosku (info od kolegi chemika), wtedy sama sobie dowolny zapach możesz dawkować.
Stary 2014-01-20, 17:17   #191
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
niestety nie, siedzę w tej branży, znam wiekszość firm w polsce i za granicą produkujących świeczki i wszyscy producenci robią teraz wszystko po kosztach, zawsze można zrobić tak, żeby kupić olejek zapachowy i dać kilka kropel do palącej się świeczki a konkretnie do tego roztopionego wosku (info od kolegi chemika), wtedy sama sobie dowolny zapach możesz dawkować.
a woski yankee candles?
przeraziłaś mnie trochę tym wpisem :d
Stary 2014-01-20, 17:20   #192
gelbschnabel
Przyczajenie

Cytat:
a woski yankee candles?
przeraziłaś mnie trochę tym wpisem :d
akurat do tej firmy jeszcze mnie nie zawiało, ale popytam i dam znać
na pewno nie kupujcie podróbek z polskiego rynku yankee candles, zwłaszcza wosków, bo jest to robione po kosztach, jeden pan współpracuje z firmą produkującą świeczki i ci sprzedają mu odpady, czyli uszkodzone świeczki, pelen misz masz, on to topi i wpieprza w foremki od ciastek...naładuje więcej zapachu i sprzedaje...

Edytowane przez gelbschnabel
Czas edycji: 2014-01-20 o 17:23
Stary 2014-01-20, 17:28   #193
201708160922
Konto usunięte

A skad w takim razie wziac prawdziwy wosk?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:29   #194
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
akurat do tej firmy jeszcze mnie nie zawiało, ale popytam i dam znać
na pewno nie kupujcie podróbek z polskiego rynku yankee candles, zwłaszcza wosków, bo jest to robione po kosztach, jeden pan współpracuje z firmą produkującą świeczki i ci sprzedają mu odpady, czyli uszkodzone świeczki, pelen misz masz, on to topi i wpieprza w foremki od ciastek...naładuje więcej zapachu i sprzedaje...
nawet jak kupię w sklepie yankee candle?
Stary 2014-01-20, 17:34   #195
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Świece z prawdziwego wosku można czasem dostać na bazarach.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:35   #196
gelbschnabel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

prawdziwa parafina bez dodatków kosztuje kilkaset złotych za kg, sprowadzana zza granicy. to co jest na all, nie wiem, nie ma żadnej charakterystyki, temperatury topnienia itp. nie kupilabym, mimo że kosztuje 10 zł za kg podejrzanie mało

Cytat:
nawet jak kupię w sklepie yankee candle?
w sklepie yankee candle na pewno masz oryginalne świece, nie znam ich (jeszcze ) pod względem składu.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Świece z prawdziwego wosku można czasem dostać na bazarach.
masz na myśli świece na bazie parafiny czy wosku pszczelego?
Stary 2014-01-20, 17:41   #197
Lemmy is God
Wtajemniczenie

O wosku pszczelim piszę Z prawdziwej parafiny nie widziałam (i nie sądzę by były, wszak to nie ten target), jak ktoś chce tez z pszczelego to pasieki często sprzedają.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:41   #198
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Yankee Candle, WoodWick.

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

Polecam woski pszczele . Jesli jestes z Wroclawia moge Ci podrzucic pare adresow. Online tez znajdziesz.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 17:42   #199
Kalini
Zakorzenienie

Znowu robi się offtop.: ) Mój wujek jest pszczelarzem i mam dużo świeczek w domu z wosku pszczelego, zazwyczaj w jakiś tandetnych kształtach Czyli jeśli je stopię i dodam olejku będzie najlepiej?

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;44706728]Yankee Candle, WoodWick.

Polecam woski pszczele . Jesli jestes z Wroclawia moge Ci podrzucic pare adresow. Online tez znajdziesz.[/QUOTE]

Dzięki
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 18:54   #200
frezja123
Rozeznanie

ja kupuję świeczki AirWick i przecudownie pachną Są też z serii multicolor, wtedy niesamowicie świecą np tu ktoś pokazuje http://www.youtube.com/watch?v=uoorkXM0QNc
frezja123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-21, 19:47   #201
nAtaL!a
Zakorzenienie

Dziewczyny, to nie wątek o świeczkach,robi się off. Zajrzyjcie np. tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=734423&page=60

Edytowane przez nAtaL!a
Czas edycji: 2014-01-21 o 19:50
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 01:37   #202
deszczowypies
Zakorzenienie

Kanapki w kawiarniach. Niby robione są codziennie nowe i świeże - bo w sumie są - ale jeśli ktoś usilnie proponuje kanapkę na ciepło, to macie 90% pewności że dostaniecie kanapkę wczorajszą.

Co do x zł/100g - kiedyś poza sezonem poszłam do smażalni ryb, zapłaciłam 50 zł, bo nałożyli mi dwa filety w ramach jednej porcji, z czego każdy był ogromny . Głupia byłam, że się nie poszłam wykłócać.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 12:10   #203
Esti2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Kanapki w kawiarniach. Niby robione są codziennie nowe i świeże - bo w sumie są - ale jeśli ktoś usilnie proponuje kanapkę na ciepło, to macie 90% pewności że dostaniecie kanapkę wczorajszą.
Dzięki za radę. Często dojadam w tego typu miejscach, więc będę się teraz bardziej pilnowała
Esti2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 14:03   #204
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
A ja myślałam że namawiają dlatego, że na ciepło są droższe... Ble.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 20:30   #205
Suqub
Zakorzenienie

Powiedziano mi kiedyś, że reklamacje w sklepach obuwniczych czasami nawet sa nie ruszane. Ekspedientka patrzy na but w kontekście"warto się tym przejmować czy nie". Większość jest na "nie" i but leżakuje 2 tygodnie na półce. A później oczywiście reklamacja nieuznana a Ty źle chodzisz.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 01:01   #206
ahoooj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Powiedziano mi kiedyś, że reklamacje w sklepach obuwniczych czasami nawet sa nie ruszane. Ekspedientka patrzy na but w kontekście"warto się tym przejmować czy nie". Większość jest na "nie" i but leżakuje 2 tygodnie na półce. A później oczywiście reklamacja nieuznana a Ty źle chodzisz.
Można poprosić o oficjalne oświadczenie rzeczoznawcy dlaczego reklamacja nie jest uznaznana i wykłócać się do upadłego.
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 05:54   #207
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ahoooj Pokaż wiadomość
Można poprosić o oficjalne oświadczenie rzeczoznawcy dlaczego reklamacja nie jest uznaznana i wykłócać się do upadłego.
Rzeczoznawca to zwykły pracownik sklepu, który sam stwierdza czy warto fatygować okolicznego szewca czy nie(oczywiście odnoszę to do jednej firmy, może w innych jest zupełnie inaczej).

I picture you in the sun wondering what went wrong...

Edytowane przez Suqub
Czas edycji: 2014-01-29 o 06:20
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 10:45   #208
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Rzeczoznawca to zwykły pracownik sklepu, który sam stwierdza czy warto fatygować okolicznego szewca czy nie(oczywiście odnoszę to do jednej firmy, może w innych jest zupełnie inaczej).

pewnie CCC...
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 11:23   #209
Esti2
Raczkowanie

Kiedyś otrzymałam w sklepie obuwniczym (w jakiejś galerii) odpowiedź - oczywiście odmowną - rzeczoznawcy na reklamację bez jego pieczątki. Nawet na to nie zwróciłam uwagi. Już miałam się pogodzić z tą decyzją ale stojący za mną starszy pan szepnął mi na ucho: "tam nie ma nigdzie pieczątki rzeczoznawcy, proszę na tej podstawie podważyć wiarygodność tego dokumentu". Powtórzyłam to znacznie bardziej podniesionym tonem ekspedientce (która chyba nawet słyszała słowa starszego pana) i na każde jej kolejne wyjaśnienia odpowiadałam coraz głośniej "gdzie pieczątka!" i o dziwo zadziałało! Po kilku minutach ekspedientka odpuściła i oddała mi pieniądze za buty.
Esti2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 11:28   #210
Martacin
Raczkowanie

Kolega pracujący w jednej sieci komórkowej mówił, że zawsze mają 3 stopnie oferty przygotowane dla klienta, dlatego nie warto zgadzać się od razu na zaproponowaną ofertę.

Z moich doświadczeń wynika, że w różnych salonach tej samej sieci komórkowej mogą mieć różne oferty, czasem warto się przejść i porównać .

Co do McDonalda- też potwierdzam, że wszystko jest bardzo sterylne i bzdury o przeterminowanym jedzeniu to takie miejskie bajki. Oczywiście, pewnie się zdarza jak wszędzie, ale z moich doświadczeń wynika, że czystość jest priorytetem. Pewna dziewczyna pracująca w MD raz przestawiła zegar z kotletami (?) o parę dodatkowych minut (żeby nie poszły do kosza-ponieważ jeżeli skończy się czas przydatności do spożycia czyli zwykle parę-paręnaście minut wszystko trzeba wywalić) dostała naganę z groźbą, że następnym razem zostanie wywalona.
Natomiast wszelkie jedzenie jest oczywiście przywożone zamrożone, warzywa paczkowane. Napoje są robione z koncentratu wymieszanego z wodą.

W McCaffe wszystkie ciasta są mrożone i rozmrażane w odpowiednim dla danego ciasta czasie. Również mają swój okres przydatności po rozmrożeniu opisywany na karteczkach. Jeżeli czas minie-zostaje od razu wyrzucone, nie może zostać zjedzone nawet przez pracownika pod groźbą nagany i wyrzucenia z pracy. Na koniec dnia wszystkie ciasta których terminy kończą się do rana dnia następnego również są wyrzucane. Jeżeli wieczorem zostaje sporo ciasta które trzeba będzie wyrzucić robi się na nie promocje.
Ciastka (te duze z czekoladą) są zamrożone wkładane do piekarnika i pieczone.
Wszystkie ciasta przychodzą w kartonach z Niemiec (przynajmniej u mnie tak było).
Ekspedientki muszą proponować zawsze większą kawę i ciasto.

KFC- półprodukty przyjeżdżają świeże, tzn. w przeciwieństwie do McDonalda są to po prostu kawałki kurczaka wymagające obróbki. Czyli udka, skrzydełka, piersi są krojone, przyprawiane i wrzucane na olej. Wszystkie warzywa rano są świeżo krojone, czasem z braku czasu zdarza się, ze zostaną z dnia poprzedniego. Podobnie jak w Macu wszystko ma swój określony termin przydatności po którym zostaje wyrzucone, chociaż w przypadku frytek które szczególnie rano nie specjalnie schodziły, a zawsze zapas musiał być, czasem przesuwało się minutnik. Chociaż moim zdaniem "starsze" frytki są znacznie smaczniejsze niż te od razu wyjęte z oleju. Zresztą można to wyczuć-jeżeli frytki są bardzo ciepłe, to znaczy, ze są robione na świeżo .
Półprodukty są najczęściej z pobliskich hurtowni, czyli sery/ warzywa/ mięso. Sosy w "moim" KFC były w takich dużych butlach też z jakiejś polskiej fabryki, niestety zapomniałam nazwy.
No i ciągły nacisk na mycie rąk.

Osobiście odkąd popracowałam chwilkę w tych fastfoodach raczej nie jadam już w mcdonaldzie, za to bardzo polubiłam kfc (do którego wcześniej NIGDY nie zaglądałam).

Edytowane przez Martacin
Czas edycji: 2014-01-29 o 11:33
Martacin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości