|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3001 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5
Ale nawet chodząc prywatnie do dobrego specjalisty nie masz pewności, że wykryje wady w odpowiednim czasie albo że coś nieprzewidywalnego nie zdarzy się międy wizytami. Zresztą mamy teraz w mediach nagłaśniene "przypadki" i na forum też i kobiety podejrzeam nie wszystkie chodziły na NFZ i usg miały pewnei wykonywane co wizytę . Ja zdecydowałam że chodzę na NFZ i drugi raz też bym poszła. Kasę przeznaczę na dodatkowe szczepienie czy coś innego dla dziecka.. Zreszta po to pracuję i odprowadzam składki. Robione są wszystkie neizbędne badania, a te 3 usg są wykonane, w w większośći przypadków dodatkwowe usg to też dla uspokojenia mamuś. Absolutnie nie neguje tego, że większość chce podglądać dzidzię (sama chodziłam prywatnie do innego lekarza w 13 i 23 tyg na dodatkowe usg żeby potwierdził poprzednika) i spr na "własne oczy" że jest ok ale z medycznego punktu widzenia te 3 usg wystarczą jak ciąża przebiega prawidłowo..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3002 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3003 |
Zakorzenienie
|
Cudeńka
![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Ojj niestety tak jest.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3004 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3005 |
Raczkowanie
|
piękne
![]() [QUOTE=cayenneOna;44871578]panika? ok, zrozumiale. poczucie winy? kompletnie nie zrzumiale! już samo to, że się zastanawiasz, szukasz opinii, informacji, zamartwiasz się czyni cię najlepszą i troskliwą mamą, która chce jak najlepiej. pamiętaj, że cokolwiek wybierzesz, będzie t najlepsze dla twojego dziecka, a na resztę niestety nie masz wpływu. będzie dobrze, odgoń strach, bo to on najwięcej zamieszania zawsze robi! ;*
#3006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prywatnie zafundowałam sobie w 13 i 23albo 24 tc.. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Ojj należy mu się bo naprawdę odwala manianę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3007 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jakby ktos mial natomiast "W glebi kontinuum" albo "Madrzy rodzice" na kindelka, to bym sie usmiechnela, o tak ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- [QUOTE=stefan89;44871891]piękne ![]() Cytat:
![]() ![]() Juz nie bede robila larum z pytaniem czy u mnie to czasem nie makrosomia plodu (wiadomo, im wiecej sie necie szuka, tym wiecej chorob sie wynajduje), ale jakakolwiek strone bym nie otworzyla, prawie wszedzie jest napisane, ze w przypadku dzieci powyzej 4 kg istnieje duzo wieksze ryzyko podczas porodu sn... ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- ja pierdziele, swoja droga, jak ja moge nie mowic o makrosomii, jesli: "O makrosomii mówi się wtedy, gdy urodzeniowa masa ciała przekracza 90. centyl masy ciała dla odpowiedniego wieku płodowego, płci i rasy. W praktyce oznacza to masę urodzeniową większą niż: 4000 g (makrosomia 1. stopnia), 4500 g (makrosomia 2. stopnia) i 5000 g (makrosomia 3. stopnia).", a ja se walnelam przed chwila male zestawionko z naszej pierwszej strony: 37 = 36+6d – 3900g >90 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 36 = 35+6d - 3756g >90 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 29 = 28+6d - 1603g >90 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 26 = 25+1d - 800g >90 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) Wszedzie powyzej 90 centyla. dedukujac, makrosomia 1. stopnia??? ;(((
![]() |
#3008 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3009 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy pierwszym samochodzie trafilismy w ubezpieczalni na taką fajową babkę, była przemiła i w ogóle, później powiedziała, że jakoś to pochyta i może taniej będzie, a teraz sie okazuje, że to stara kłamczucha ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ekstra to ![]() ![]()
![]() |
#3010 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3011 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3012 |
Raczkowanie
|
Co do porodów dużych dzieci. W SR polożna mówiła, że dziecko może ważyć nawet 4,5kg ale najważniejszy jest obwód główki, bo to przez obwód główki i klatki piersiowej zależy czy poród jest łatwy czy ciężki.
#3013 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Powoli daje sie zwariowac. Ale wyczytuje, ze rodzenie duzych dzieci sn zwieksza ryzyko komplikacji, nawet znacznie. Jasne, sa kobiety, ktore rodza dzieci i 5 kilogramowe, moja ciotka urodzila wujka 6 kg, pytanie, jakie sa tego skutki? Wlasnie mi sie przypomnialo, ze moja ginka miedzy zdaniami mi powiedziala, ze jesli chcialabym uniknac komplikacji dla dziecka i siebie, to lepiej cc...
![]() |
#3014 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki bardzo dziękuję za miłe komentarze dotyczące zdjęcia. Właśnie dawno nie było tu brzuszków, więc chciałam przełamać zastój
![]() Zdjęcie jest retuszowane amatorsko przeze mnie, więc wygląda właśnie przyjemnie dla oka. Bo akurat po bokach na dole brzucha mam ogromne rozstępy, sino-fioletowe, a na zdjęciach chciałam mieć wspomnienia, że ciąża, to jednak piękny czas w życiu kobiety ![]() BeautifulLie witaj w domu ![]() ![]() cayenneOna a nie chciałabyś spróbować rodzić naturalnie, ale z ZZO? Wiesz kobiety od lat rodzą w naturalny sposób i większość nie ma problemów z życiem seksualnym. Są takie przypadki, że i po cesarce zdarzają się nieprzyjemności. Nie pamiętam czy pisałaś jak rodziłaś Kajetana? Wiem, że było to dawno temu, ale z reguły kolejny poród jest łatwiejszy. Moja siostra po 12 latach rodziła i pierwszy poród cierpiała, a drugi wspomina miło, trwał 2,5 godziny ![]() teQiba Ja w ogóle USG na fundusz miałam tylko 2 razy. Jedno w 12 t.c , a drugie połówkowe. To w 32 t.c. musiałam zapłacić, bo zabrakło miejsc na NFZ. Nie uważam by było konieczne kolejne. Ostatnie miałam 3/4D, bo różnica w cenie niewielka, a chciałam zobaczyć tą słodką buzię. Kolejne USG rozważaliśmy z mężem jedynie w sytuacji gdyby mała się nie odwróciła z miednicowego położenia na główkowe. Na szczęście kilka dni przed ostatnim USG odwróciła się. Dlatego jeśli masz na co wydać te pieniążki, to wydaj na to , a nie na USG. Chyba, że bez problemu Cię stać, to ja bym nawet dla własnej przyjemności zrobiła ![]()
http://www.suwaczek.pl/cache/aa23db2c38.png 19.02.2014 g 18.20 Alicja ![]() ![]() Edytowane przez JustiLbn Czas edycji: 2014-01-29 o 16:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#3015 |
Raczkowanie
|
Bo z tego co wiem - miałam sama podejrzenie że cukier za wysoki co koniec końców okazało się na wyrost ale przeszło miesiąc katowałam się dietą - właśnie nieleczona cukrzyca ciążowa może powodować wysoka masę urodzeniową dziecka. Może spytaj o to lekarza.. Tak czy siak - tak jak dziewczyny piszą - sama waga to może jeszcze nie ale ten obwód główki to może już powodować więcej wskazań do CC. Zgadzam się z dziewczynami, że jeśli masz wybór i masz się bardzo stresować porodem to lepiej pójść od razu na CC.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3016 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do kolek - masz różowa butelkę? nie? to spoko, nie będzie kolek ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() To wizyta udana, a z ciuszków Emilka się ucieszy ![]() Cytat:
![]() ![]() w jednym wszystko było za złotówkę, wydałam całe 4 zł (w tym kombinezon różowy jesienny na 6 miesięcy) a w następnym 10 - też kombinezon zielony śliczny ![]() Teraz wszystko się pierze razem z ochraniaczami na łóżeczko które zdobyłam wczoraj ![]() W każdym razie zakupowy wariat jest usprawiedliwiony, bo raz że tanio a dwa że zaopatrzyłam Pisanke na przyszłą zimę ![]() A i okazało się, że mogę bezkarnie obżerać się słodyczami, wszystkie zęby zdrowe. Ale skoro Side mogła zostać wegetarianką to ja mogę być sweeterianką czy jak tam się nazywa ktoś kto nie je słodyczy ![]() Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2014-01-29 o 17:07 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3018 |
Raczkowanie
|
cayenneOna
Mój też się niby zapowiada taki duży i też się boję ale ja nie mogę sobie wybrac. Na Twoim miejscu wybralabym cc lepiej nie ryzykować z tym pęknięciem itp i potem mieć traumę. Sa plusy i minusy jak wszystkiego i ciężko wybrać naprawdę
#3019 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wczoraj miałam tę SR sam na sam z położną. Ale było fajnie. Porozmawiałyśmy sobie jak kolezanki. Opowiedziała mi co i jak w szpitalu, że na ogół po porodzie leży się w salach jednoosobowych (chyba, że jakiś wysyp rodzących jest) i w ogóle, jakoś tak mnie uspokoiła. No i zrobiła mi jeszcze ktg, na którym wszystko jest dobrze ![]() W piątek muszę jeszcze powtórzyć badanie na cukier. Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3020 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() kciuki za wizytę ![]() Cytat:
![]() Śliczne ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie przywiązywałabym się zatem do tej siatki skoro każdy lekarz mówi mi że dziecko ma idealną wagę i powinnam sie cieszyć (nie jeden lekarz, kilku!) a jest na 10 centylu. W takim razie powinnaś słuchać lekarza i jeśli radzi cc to nie rozmyślać nad tym aż tyle bo zwariujesz! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3022 |
Rozeznanie
|
Kate1623 wybralam dlatego, ze umnie w miescie jest bardzo maly wybor kierunkow-tym bardziej darmowych. A poza tym moze mi sie przydac wyksztlcenie rolnicze. Ale jest jedno wielkie ALE, ktore bede jutro wyjasniac, bo chodza pogloski , ze maja nasz wydzial zamknac. Musze jutro isc i zapytac o to .
#3023 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sliczne - dresik boski ![]() Cytat:
![]() Cayenne, a kiedy masz następną wizytę? Spróbuj nie denerwować się tak, bo to nic dobrego. A może tak jak dziewczyny sugerują sprawa sama się rozwiąże albo lekarz pomoże podjąć Ci decyzję ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3024 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3025 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W polskich szpitalach nie można sobie ot tak wybrać rodzaju porodu, bo NFZ płaci tyle samo za oba rodzaje porodu, więc wiadomo że szpitalowi się nie opłaca robić cesarki. Ale pomyśl sama, że jeżeli w DE masz taką możliwość, to przecież cesarka nie jest jakimś ogromnym złem, zwłaszcza planowana na konkretny termin. Jakby tak było to nikt by nie robił cesarki na życzenie. Ja bym na Twoim miejscu oczywiście wybrała cesarkę, zwłaszcza przy tak dużym dziecku i przy wątpliwościach do porodu naturalnego. Sama zapłaciłam za to słono, ale mam ten komfort i wiem że te pieniądze są warte mojego spokoju (względnego) jeśli chodzi o formę i przebieg porodu. Tutaj u nas, w szpitalu do którego idę, większość porodów to cesarki na życzenie. Dziewczyny wychodzą po 3 dobach od operacji i szybko dochodzą do siebie. Ale oczywiście każdy ma inne przekonania, jedne dążą by poród przebiegał w zgodzie z naturą i fizjologią. A powikłania mogą być zawsze, tak przy naturalnym, jak i przy cesarce. Każdy zabieg, nawet banalnie prosty, niesie ze sobą ryzyko powikłań. Ale trzeba w zgodzie ze swoim sumieniem wybrać mniejsze zło...
![]() |
#3026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3027 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bierz CC i się już nie stresuj! Cytat:
![]() ![]() No i ![]() ![]()
![]() |
#3028 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3029 |
Zakorzenienie
|
Co myślicie o tych pościelach, która z tych 3 najbardziej Wam sie podoba? Ja jestem za owieczkami ecri, a tż owieczki białe albo te misie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3030 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tequiba - jeśli jesteś bardzo zaniepokojona to idź na to usg. Ja na samym początku ciąży miałam takie schizy, ale potem mi przeszło. Przecież czuję jak się mały rusza, jak mi brzuch rośnie. Byłam trzy razy na takich porządnych usg + te pierwsze żeby zobaczyć serce i zarodek. Teraz gin mnie wysyła na nfz na usg w 36 tygodniu to pójdę, bo i tak nie muszę za nie płacić.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.