|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3571 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
zjedz mas³o, zjedz jakie¶ s³odycze, usma¿ miêso w panierce, dodaj zupê z makaronem do obiadu, wypij kawê pó³ na pó³ z t³ustym mlekiem.
#3572 | |||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
-ro¶liny str±czkowe - groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, przetwory sojowe (np. tofu) - pestki, np. dyni czy s³onecznika - orzechy - w³oskie, nerkowce, laskowe, arachidowe - amarantus, quinoa - zbo¿a (np. gluten pszenny - to te¿ bia³ko, niestety nie przez wszystkich tolerowane) - ekstrakt dro¿d¿owy (np. Marmite lub Vegemite) - warzywa, zw³aszcza np. broku³y, kalafior - kie³ki Dobre po³±czenia: - Ro¶liny str±czkowe uzupelniaj± warto¶æ bialkow± zbó¿ i ich przetworów: kasz, ryzu, makaronu, maki, pieczywa, kukurydzy, platkow zbo¿owych, a takze nasion slonecznika, sezamu, dyni, orzechów (przyk³adowe potrawy: tempeh z quinoa, tortilla kukurydziana z fasol±, lasagne z tofu). Fasola z ry¿em: daje 43% bialka wiecej niz osobno - ry¿ i kukurydza+ fasolka szparagowa, groszek zielony, brukselka (przyk³adowa potrawa: br±zowy ryz z warzywami i tofu, chili z tofu na ry¿u) - produkty zbo¿owe + fasola, groch, soja, ser, mleko, jajka - warzywa + ziarna sezamowe, orzechy, kasza jaglana, ry¿, kukurydza - grzyby + jarzyny polecam te¿ stronê http://www.przyslijprzepis.pl/artyku...wegetarianinem ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-01-28 o 20:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
Naczelna Nastolatka
|
to znaczy, ja wiem, ¿e jej nic nie pomo¿e gadanie tutaj, ale nie mog³am siê powstrzymaæ. przepraszam
![]()
#3574 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
![]() ~Bieluch @ tego, ze moglam dac twaróg i oliwe zamiast niego.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-01-28 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
W ostatnim tygodniu niespodziewanie uby³o mi 1,5 kg, mimo diety w za³o¿eniu na utrzymanie (duzo pracy i stresu w biurze i na studiach robi swoje) wiêc zwiêkszam porcje. Rady i oceny bardzo mile widziane
![]() ¦niadanie: 5 ³y¿ek kaszy jaglanej na mleku 2%, z twarogiem pó³t³ustym eko,wkrojonymi suszonymi owocami, gruszk± i orzechami nerkowca. Dwie kostki mlecznej czekolady z ca³ymi orzechami laskowymi (Ritter sport, dziêki za post,Poa ![]() Godzina zajêæ fitness z obci±¿eniem,20 min szybkiej jazdy na rowerze II ¶niadanie: dwie kromki razowca ze s³onecznikiem: jedna z jajkiem na twardo,szczypiorkiem,sa³a t±,pomidorem i avocado, druga z past± z wêdzonej makreli i twarogu, z koperkiem,sa³at± i ogórkiem kwaszonym. Obiad: grillowany filet ³ososia z cytryn±, sa³atka ze szpinaku,pomidorów cherry,grillowanego buraka,kaparów, s³onecznika i ¿ó³tej papryki, skropiona vinegrait. dziki ry¿. ¦wie¿o wyciskany sok z pomarañczy. Podwieczorek: hummus z warzywami grillowanymi (papryka,bak³a¿an,kabacze k,kalarepka), gar¶æ pistacji, wpad³ te¿ kolejny kawa³ek czekolady, tym razem ciemna z pomarañcz± Kolacja: 2 placki z cukinii z wêdzonym ³ososiem,serem feta,roszponk±, ogórkiem i rze¿uch± Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-01-28 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#3577 |
Zakorzenienie
|
Przeciez naturalny Bieluch to nic z³ego.. Dziewczyno
#3578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziêki ¿e mnie wyrêczy³a¶, ja pisa³bym to przez godzinê na tel ![]() W³a¶nie quinoa! Pychota ![]() Dodam od siebie ¿e dobrym ¼ród³em bia³ka s± te¿ nasiona konopi i migda³y. Poza tym ¿eby zwiêkszyæ udzia³ bia³ka w swojej diecie warto dodawaæ do potraw sezam (przy okazji doskona³e ¼ród³o wapnia) czy choæby tak niedoceniany przez nas mak (¼ród³o magnezu) i przekonaæ siê do spiruliny. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-01-28 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Zadomowienie
|
wiem, ze nic zlego lubie. po prostu jestem zla na siebie, ze ZNOWU nie zjadlam konkretnej kolacji tylko takie nic i wypilam wino :/ swoja droga "haha moze zaczne nabijac kalorie %% i utyje "
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 |
Zakorzenienie
|
Ja Ci powiem jak
![]() ¦niadanie: owsianka na pe³nym mleku, z ró¿nymi owocami, w tym tak¿e suszonymi, z koglem-moglem albo jogurtem i du¿± ilo¶ci± orzechów II ¦niadanie: jajecznica z pomidorami, cebul±, rukol± i kie³bas±. Na ma¶le. Do tego np s³odkie pieczywo z d¿emem. Sok. Obiad: najpierw ulubiona zupa, potem: ¶l±ska rolada w sosie, albo schab z jajkiem w sosie. Kluski ¶l±skie. Surówka z czerwonej kapusty z sokiem jab³owym i ¿urawin±. Albo kotlet schabowy (ew z piersi kurczaka) panierowany, z pieczarkami i serem. Do tego ziemniaki z koperkiem i mas³em. Kapusta zasma¿ana albo buraczki. Podwieczorek: sernik/szarotka/tiramisu wybraæ ulubione dodaæ ga³kê lodów waniliowych i zje¶æ. Z du¿ym latte. Kolacja: Nie k³opocz siê zamów pizzê. Z sa³atk± ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-01-28 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Naczelna Nastolatka
|
zapomnia³am o sokach poprzednio
![]()
![]() |
#3582 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeszcze takie pytanie..... np. jutro jestem caly dzien w domu, wiec wstane pozniej i automatycznie nie bedzie II sn bo nie zmieszcze godzinowo no i bede siedziec na tylku i sie uczyc wiec ruch tez mam mniejszy niz np dzisiaj gdy latalam po miescie... ![]() ![]() i co z tym alkoholem? mam pic czy nie?
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-28 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3583 |
Zakorzenienie
|
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Cytat:
![]() Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-01-28 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
dziewczyny a jak smakuje ta quinoa? z czym to siê w ogóle je?
jeszcze ponawiam pytanie czy olej kokosowy pachnie/ smakuje kokosem ![]() w co jeszcze warto by³oby kupiæ dla urozmaicenia diety? wiem, ¿e to bardzo ogólne pytanie, ale w mojej kuchni znajduj± siê w zasadzie takie podstawowe rzeczy. Na mojej li¶cie na pewno znajdzie siê olej lniany i oliwa z oliwek, mo¿e ten kokosowy. Ale poza t³uszczami to nic sensownego nie przychodzi mi do g³owy ![]()
![]() |
#3586 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Quinoa? Jak dosc delikatna w smaku kasza. I jak kasze sie ja przygotowuje.
Jesli chodzi o olej kokosowy, to moze leciutko zalatuje kokosem, ale w smaku ja kokosa nie odczuwam. Jak bedziesz kupowala, to mam jedna rade - badz madrzejsza ode mnie i kup w puszce albo sloiczku, a nie w buteleczce. Ja kupilam butelke i teraz zanim wyleje go na patelnie trafia do kapieli wodnej, zeby sie uplynnil ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 159
|
Cze¶æ. Dziewczyny, a co powiecie na temat mleka? Pijecie? Bo ja mam wieczny problem z tym. Lubiê, uwielbiam wrêcz wypiæ sobie popo³udniu lub wieczorkiem kakao. Ale w³a¶nie o mleko chodzi bo wiem, ¿e w okresie jaki mamy teraz mleka w ogóle nie powinno siê piæ bo za¶luzowuje drogi oddechowe. No i generalnie ostatnio du¿o jest badañ podwa¿aj±cych zdrowotno¶æ mleka, która by³a do tej pory tak powszechna. Pi³am wiêc zamiast mleka takiego od krowy mleko sojowe, no ale to nie ten smak. O obni¿onej zawarto¶ci laktozy niby w smaku takie samo no ale jednak to te¿ nie to samo :P Nie próbowa³am jeszcze innych tzn ry¿owego, z orzechów itd Ale najpierw chcia³am Was zapytaæ, które polecacie jako zamiennik tego prawdziwego. Tak ¿eby by³o zdrowsze no i ¿eby smakowa³o. Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
#3588 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
![]() ![]() dobrze rozumiem, ¿e ten olej trzeba trzymaæ w lodówce a tam twardnieje? Jak d³ugi ma okres przydatno¶ci? bo nie wiem na jak± pojemno¶æ siê skusiæ ![]()
![]() |
#3589 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3590 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]() |
#3591 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 69
|
Cze¶æ dziewczyny! Czy która¶ chcia³a by pomóc?
Mam 23 lata, 168cm wzrostu, 75kg kiedy¶ trenowa³am pewn± dyscyplinê sportowo, dzieñ w dzieñ parê lat,ale od pó³ roku zaprzesta³am, obecnie ruszam siê niewiele, biega³am 4 razy w tyg póki nie by³o takich mrozów, obecnie my¶lê o Chodakowskiej albo Mel B w domu moje wymiary: pas 74cm biodra 95cm pupa 102cm udo 60cm ³ydka 38cm rozmiar 40 w sieciówkach Chcia³abym ostatecznie zej¶æ do 60kg, ale pierwszy cel to 70. zapotrzebowanie wyliczy³am sobie na 2000kcal,wiec pomyslalam,ze dobrze zacz±æ od redukcji do 1,500kcal. Czy któras podalaby mi pogl±dowy jad³ospis na jeden dzieñ,idealny dla mnie? I jeszcze jedno pytanie. Czy sniadanie : owsianka gotowana z wkrojonym jab³kiem, lyzka miodu, cynamon, a do tego dwa chlebki waza, szynka, pomidor - jest ok po³±czeniem? Czujê siê bardzo syta po takim ¶niadaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
czesc redhead91
![]() wrzucam dzisiejszy jad³ospis R, dawno nie pisa³am ale trzymam fason ![]() ![]() 7.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego, sa³atka z makreli z warzywami, ³y¿ka mas³a orzechowego 12.00 - du¿y go³±bek z ry¿em i miêsem, warzywa (papryka, kapusta, cebula, marchewka, ogórek kiszony) 15. 00 - jab³ko 18.00 - pier¶ kurczaka z warzywami, przyprawami i ry¿em 21.00 - sa³atka z makreli (jak na ¶niadanie)
#3593 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
Mój dzisiejszy jad³ospis (wydaje mi siê, ¿e lepszy ni¿ do tej pory)
![]() R - szklanka ciep³ej wody z cytryn± 1. grahamka z po³owa awokado, jajkiem na twardo i rze¿uch±, zielona herbata - kawa z mlekiem 2% 2. jogurt grecki z plastrem ¶wie¿ego ananasa, siemieniem lnianym i kilkoma orzechami w³oskimi, ¶wie¿y sok z buraków 3. ziemniaki (1 ga³ka) z gotowanym udkiem z kurczaka (bez skóry), gotowanym broku³em i 2 marchewkami, zielona herbata 4. 2 wafle ry¿owe z serkiem wiejskim i wêdzonym ³ososiem, gar¶æ migda³ów i kilka suszonych moreli Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-29 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3594 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 80
|
Cytat:
![]() Wiem, ¿e ³atwo mi powiedzieæ, ale sama swoje przesz³am i kurde, jest tyle ciekawszych rzeczy do roboty. Studiujesz, ciesz siê tym, wychod¼ ze znajomymi na piwo/pizzê, te czasy nie wróc±... PS. Nie chcê straszyæ, ale w Twoim stanie kolejne (n-te) "jutro" mo¿e nie nadej¶æ. ![]() Moje przedsesyjne U: ¦niadanie: owsianka na mleku z zarodkami owsianymi, jab³kiem, cynamonem, orzechami i rodzynkami; kawa z mlekiem II ¦niadanie: dwie kromki pe³noziarnistego chleba z awokado, ³ososiem i jajkiem na pó³twardo, herbata Obiad: trzy go³±bki z soczewic± w sosie pomidorowym (ostrrrrym ![]() Przek±ska: ze trzy klementynki, gar¶æ migda³ów Kolacja: sa³atka z roszponki, grillowanego kurczaka, pieczonej papryki, suszonych pomidorów, oliwek i kukurydzy z jajkiem w koszulce + dressingiem musztardowo-miodowym i pra¿nymi ziarnami s³onecznika, kromka chleba pe³noziarnistego z mas³em Hu-hu-ha, na-u-ka!~ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
wczorajsza R
![]() 1. 1,5 szklanki mleka 1,5%, 4 ³y¿ki musli, banan 2. 2 parówki (93% miêsa), 1 kromka razowego chleba, ca³y pomidor 3. ziemniaki, gruby plaster domowej pieczeni, 1/3 opakowania warzyw na patelnie (czyli 250g) 4. 2 kanapki z szynk±, ogórkiem, papryk±, sa³at±, 2 ugotowane jajka
![]() |
#3596 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() Twoje menu niezmiennie wspania³e, wzorowe. Je¶li z Twoim BMI wszystko ok, to ja bym siê jako¶ specjalnie nie przejmowa³a tak niedu¿ym spadkiem masy cia³a. Chyba, ¿e rzeczywi¶cie wiesz, ¿e stres bêdzie dalej siê przeci±ga³ - to zwiêkszenie porcji jest bardzo dobrym krokiem! (Nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e dobra czekolada to doskona³y bojownik ze stresem ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moje dzisiejsze U. I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ma³ym bananem, truskawkami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy Do kawy: 2 kostki ciemnej czekolady II Grahamka z szynk±, sa³at± i rzodkiewkami; jab³ko III Dro¿d¿ówka z mandarynk± i kruszonk±; kefir naturalny 400 g IV Zupa pomidorowa z ry¿em, miêsem z æwiartki kurczaka i w³oszczyzn± (+ dok³adka)
![]() |
#3598 |
Zakorzenienie
|
I owsianka z serkiem wiejskim, ¶liwkami, czekolada, orzechami w³oskimi
II omlet cesarski ze ¶liwk± oprószony czekolad± III grube pe³noziarniste nale¶niki ze szpinakiem i twarogiem IV domowe ciastko francuskie z jab³kiemcynamonem i orzechami w³oskimi V bêd± kanapki pewnie z domowym paprykarzem i ogórkiem kiszonym
#3599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mo¿e to tylko ze wzglêdu na profil ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
No tak, gastronomik jednak zobowi±zuje ![]() Edytowane przez piotrek1994 Czas edycji: 2014-01-29 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:41.