|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3601 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 69
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
wsta³am o 10 ![]() ¶niadanie 11:00 ma³a miseczka owsianki z wkrojonym jab³kiem, ³y¿ka miodu i cynamon + kawa z mlekiem II ¶ 13:00 1/4 Pomelo, 2 mandarynki obiad 15:00: kotlet z piersi kurczaka, pó³ torebki kaszy gryczanej, surówka z pekiñskiej i przypraw, cebuli, szczypiorku podwieczorek 17:00: dwie mandarynki kolacja 18:30 serek wiejski (ma³y kubeczek) z trzema ³yzkami drzemu porzeczkowego + kawa zbo¿owa z mlekiem zastanawiam siê ile to wszystko mo¿e mieæ kalorii, jestem bardzo najedzona. Jak s±dzicie czy taki jad³ospis sprawdzi siê na redukcji dla mnie? poda³am swoje dane wy¿ej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3603 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 753
|
Dawno mnie tu nie by³o ale lenisto i czekolada doda³y mi parê kg wiêc jestem na lekkiej redukcji. Proszê o ocenê jad³ospisów ( przyk³adowe z tego tygodnia i weekendu)
R 1. 3 cienkie kromki chleba s³onecznikowego z foremki z twarogiem pó³t³ustym, ³y¿k± oliwy i sol± zio³ow±, ca³y wielki granat 2. kilka ³y¿ek domowej granoli, trochê p³atków zdrowy b³onnik (obrzydlistwo ale kupi³am wiêc zjem) ze szklank± mleka 3,2% 3. miska krupniku (na kosciach wieprzowych, trochê ziemniaczków, startej marchewki, pietruszki no i kasza) 4. udko z pieczonego w ca³o¶ci kurczaka, pó³ paczki warzyw na patelniê 5. kromka chleba jak w pkt. 1 z serem bia³ym, kubek kakao (2 ³y¿eczki ciemnego kakao, po³ ³y¿eczki miodu i szklanka mleka 3,2% - to mój substytut czekolady ![]() 1. 3 cienkie kromki chleba s³onecznikowego z foremki z past± z ca³ego avokado (awokado, sok z cytryny, z±bek czosnku, sól, pieprz) 2. 4 mandarynki, jogurt ¶liwkowy ze zbo¿ami 3. 2 ¶rednie go³±bki (miêso wo³owo-wieprzowe, ry¿) bez sosu bo nie chcia³o mi siê robiæ ![]() 4. sa³atka grecka z sosem na bazie oliwy i jajka (taki lekko majonezowy) 1. 2 bu³eczki owsiane z ¿urawin±, serek wiejski ca³e opakowanie, naturalny sok jab³kowo je¿ynowy 2. pó³ ananasa ¶wie¿ego podjadane w pracy 3. miêso z kurczaka pieczonego (troche piersi, trochê z udka i skrzyde³ek), buraczki i sa³atka coles³aw 4. 2 kromki chleba s³onecznikowego cienkie z ajvarem i po³ow± puszki tuñczyka z wody 1. domowa granola ze szklank± mleka 3,2%, sok marchwiowy jednodniowy 2. banan, serek (?) tzatziki (zott) 3. papryka faszerowana (taka s³usznychh rozmiarów, farsz jak do go³±bków) polana sosem sojowym, surówka z kiszonej kapusty 4. 2 kromki chleba s³onecznikowego, pó³ puszki tuñczyka z wody, kilka oliwek |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
przykladowy jadlospis na "przytycie" od Dietetyczki.
DZIEÑ VI ¦NIADANIE (…) JEJECZNICA NA MLEKU 2% (na ciep³o – ½ szklanki) • Jajko (2 szt.) • ¦wie¿e pomidory (4 szt.) • P³atki owsiane (4 ³y¿ki) • Chleb razowy z ziarnami (2 kromki) • Polêdwica/chuda szynka (1 plaster) + ser ¿ó³ty (na ciep³o) • Pomidor + natka pietruszki (plaster+ ³y¿ka posiekanej) II ¦NIADANIE (…) • Gruszka (1 szt.) OBIAD (…) • Ryba £oso¶ 150 g surowego (pieczona/grillowana/naczynia bezt³uszczowe) + plaster sera mozzarella • Kasza gryczana (1/2 torebki ugotowanej) • Fasola czerwona + cebula+ oliwa z oliwek (2 ³y¿ki) + orzechy w³oskie (10 szt.) PODWIECZOREK (…) • Serek wiejski (1 op.) KOLACJA (…) • Bu³ka grahamka (1 szt.) • Polêdwica/chuda szynka (2 plastry) • Ser Bieluch + pestki s³onecznika+ dyni+ suszona ¿urawina (pasta na kanapkê) • Rukola (szklanka) • Sok marchewkowo-selerowy (buteleczka) ... |
![]() ![]() |
![]() |
#3605 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
to jaki¶ ¿art jest? sorry, ale ja na R od dietetyczki mia³am 5 POSI£KÓW a nie owoc albo serek w miejsce posi³ku. Zmieñ dietetyczkê i id¼ na terapiê ED
![]()
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- to samo pomy¶la³am
![]() |
#3607 |
Zadomowienie
|
DZIEÑ VII
¦NIADANIE (…) • Nale¶nik na ciep³o (m±ka orkiszowa/graham/amarantus) 2 szt. • W ¶rodku: • Ser ¿ó³ty (2 plastry) • Polêdwica (4 plastry) • Pietruszka/szczypior/ (3 ³y¿ki) • Pomidor/papryka/cebula/ogórek (na ciep³o) (bez ograniczeñ) • Sok marchewkowo-selerowy Marvitt (buteleczka ) II ¦NIADANIE (…) • ¦liwki (5szt.) OBIAD (…) • Miêso z indyka 150 g surowego (pieczony/gotowany/parowar) • Ry¿ br±zowy (1/2 torebki ugotowany) • Rukola +fasola szparagowa +broku³y (g³êbsza miseczka) PODWIECZOREK (…) • Ma¶lanka owocowa (szklanka) • Chleb razowy (1 kromka) KOLACJA (…) • Kasza jêczmienna (4 ³y¿ki ugotowanej) • Warzywa gotowane (bak³a¿an, cukinia, papryka, pomidor) • Orzechy w³oskie (10 szt.) • Oliwa z oliwek (1 ³y¿ka) |
![]() ![]() |
![]() |
#3608 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Ma³y gastro-jad³ospis, tak dla ¶miechu wrzucê
![]() I O 5 rano wsta³am, burcza³o mi w brzuchu strasznie, wiêc zjad³am przek±skê owsian± i posz³am spaæ ![]() II Owsianka (3 ³y¿ki p³atków) z nasionami amarantusa (10g), serkiem wiejskim 150g, jab³kiem, gorzk± czekolad±, lnem; kawa z mlekiem III duu¿e jab³ko, kajzerka wieloziarnista z reszt± (50g) serka wiejskiego, po³ówka z d¿emem, druga po³ówka z czerwon± kapust± (pokocha³am cz. kapustê z pieczywem... ![]() IV spaghetti z domowym sosem pomidorowo-miêsnym (indyk) i serem ¿ó³tym (poka¼na porcja, sporo sosu i sera te¿ nie ¿a³owa³am :P) V 2 kanapeczki z koñca chleba posmarowane twaro¿kiem, z szynk± drobiow± i kapust± ![]() VI twaróg pó³t³usty 60g z jogurtem naturalnym 200g i p³atkami zdrowy b³onnik (gar¶æ) z lnem mielonym, ³y¿k± wiórków kokosowych, cynamonem i d¿emem; kawa³ek miruny po grecku z warzywami (bez panierki); prawdziwe kakao z mlekiem 1,5% PONADTO: 2 marchewki, 6 ¿elek kwa¶nych z biedronki <3, 30g s³onecznika (mo¿e byæ wiêcej), herbaty z miodem Chyba spodziewa³am siê, ¿e bêdzie tego wiêcej, no ale i tak ![]() ![]() Edytowane przez Seducer Czas edycji: 2014-01-29 o 18:52 Powód: zapomnia³am o kilku szczegó³ach |
![]() ![]() |
![]() |
#3609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3610 | |
Wtajemniczenie
|
aloha
![]() ha! ogóras zapada w pamiêæ ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 80
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Zakorzenienie
|
Nie nie nie
![]() Mnie siê to w g³owie nie mie¶ci. Teraz ZNOWU wa³kujemy porady z³ej dietetyczki? ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
To zwyk³a czerwona kapusta w zalewie, kupujê j± w lidlu w s³oiku, serio jest pyszna, a z bu³k±... raj ![]() ![]() I nie umiem siê oderwaæ od s³onecznika, aaa!
![]() |
#3614 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Szacun, ¿e Wam siê chcia³o. U nas (chyba) wszyscy na kanapkach jechali - w³asnych albo sklepikowych (te w licealnym sklepiku by³y nawet nawet). A jak kto¶ mia³ ze sob± pojemniczek z jedzeniem, to od razu by³o wiadomo, ¿e katuje kopenhask± czy inne cuda-wianki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jaa ostatnio nie mogê siê oderwaæ od kakao... nawet ¶ni mi siê po nocach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3616 | |
Zakorzenienie
|
Jest charatersytyczny
![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3617 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Dziêkujê piêknie, Poa za ocenê poprzedniego jad³ospisu. Czekolada z pomarañcz±, o ktorej wspomnia³am to klasyk Lindta, przepychota
![]() Kolejne solidne U, ¿eby nie ryzykowaæ spadkami wagi ![]() ¦niadanie: Omlet ¿ytni z 2 jajek z twarogiem i domow± konfitur± wi¶niow±. Kilka kawa³ków melona. Gar¶æ migda³ów, kawa latte. II ¶niadanie: kromka chleba orkiszowego z serem ple¶niowym brie, sa³at±,oliwkami i pomidorem. Kawa³ek wêdzonego halibuta z cytryn± i koperkiem. Sok wyciskany z marchewki. 45 min jazdy na rowerze, 20 min æw z ciê¿arkami 2*5 kg Obiad: spaghetti pe³noziarniste z sosem putanesca (pomidory,tuñczyk,anchois ,kapary,czosnek,oliwa) sa³atka z roszponki,pomidora,oliwek ,pestek dyni i czerwonej papryki Przek±ska: porcja sa³atki owocowej (mandarynki,borówki, jab³ko,banan,¿urawina,pis tacje i migda³y) z serkiem homogenizowanym nat. i start± ciemn± czekolad± Kolacja: porcja zupy krem z broku³ów, posypana parmezanem, kromka razowca ze s³onecznikiem z past± z ciecierzycy, natki i czosnku z sa³at± rzymsk± i zielonym ogórkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 747
|
Fakt, jak nie wiem, czego u¿yæ, to najczê¶ciej biorê serek wiejski, twaróg czy inny nabia³.
Kotlety sojowe to nie wêgle? '¬ród³ami bia³ka s± równie¿ : -ro¶liny str±czkowe - groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, przetwory sojowe (np. tofu) - pestki, np. dyni czy s³onecznika - orzechy - w³oskie, nerkowce, laskowe, arachidowe - amarantus, quinoa - zbo¿a (np. gluten pszenny - to te¿ bia³ko, niestety nie przez wszystkich tolerowane) - ekstrakt dro¿d¿owy (np. Marmite lub Vegemite) - warzywa, zw³aszcza np. broku³y, kalafior - kie³ki' To wszystko- poza amarantusem, quinoa i ekstraktem dro¿d¿owym- jem ![]() Mak te¿ jadam, sezam lubiê, mo¿e czas do niego wróciæ. Dzisiejsze: I ma¶lanka z gar¶ci± b³onnika i musli, ³y¿k± otr±b, maku, s³onecznika i wiórek, 2 suszonymi figami, 4 daktylami i 2 mandarynkami II z³o¿ona kanapka z chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem z sa³at± i camambertem do smarowania + 2 mandarynki III gar¶æ ugotowanego pe³noziarnistego spaghetti z czerwon± fasol±, groszkiem, soczewic±, przecierem i przyprawami IV 400ml gêstego kefiru + marchewka V sa³atka z sa³aty, kukurydzy i serka typu w³oskiego + wiejski z gar¶ci± fistaszków (w ³upinach) |
![]() ![]() |
![]() |
#3619 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wybacz, ze jeszcze raz prosze Ciê o przepis na omlet ale gdzie¶ go posia³am (przepis)... ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3620 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
A dziêkujê. Omlet ¿ytni to nic prostszego-2 jajka,troche pelnotlustego mleka,szczypta soli, pe³na ³y¿ka m±ki ¿ytniej, wszystko ubijam mikserem i wylewam na rozgrzany teflon lub mas³o klarowane. sma¿ê po obu stronach
![]() ![]() Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-01-29 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3621 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 879
|
tak w przerwie nauki... U
![]() 1) 2 kromki chleba ¿ytniego domowego (dosc grube) z mas³em, sa³at±, pieczon± piersi± indyka, pomidorem i majonezem; wafel ry¿owy z mas³em i miodem (cos mnie nasz³o ostatnio na te wafle w ramach przegryzki) 2) kawa³ek ciasta babkowego kakaowego; inka z mlekiem 3,2; kilka gar¶ci mieszanki s³onecznika i dyni 3) plaster pieczonej piersi indyka w sosie my¶liwskim, pó³ talerza kaszy gryczanej, ze 3-4 ³yzki buraczków <3 jedno merci 4) kawalek babki jw; kubek kakao na mleku 3,2 5) kilka pierogów z miêsem, polanych mase³kiem; pomarañcza pier¶ z indyka pieczona w domu na potrzeby obiadu i kanapek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
mój plan na dzisiaj
![]() 1) jajecznica z 2 jaj, mro¿onego szpinaku, czosnku, oleju z pestek winogron, szczypiorku + kawa z mlekiem 3,2 % (ju¿ by³o ![]() za chwilê: 60 min æwiczeñ i: 2) 1 kromka chleba ¿ytniego z siemieniem lnianym i s³onecznikiem z twarogiem (robionym w domu, mleko od krowy ![]() ![]() 3) pier¶ z kurczaka gotowana (z roso³u), sa³atka grecka (sa³ata lodowa, pomidorki koktajlowe, papryka, ogórek, cebulka, winegret zrobiê z oleju z pestek winogron ze sokiem z cytryny, ³y¿eczki cukru i z octem balsamicznym), mo¿e marchew, seler i ma³y ziemniak z roso³u? tu znaj±c ¿ycie wypijê 2 -3 ró¿ne herbaty 4) 1 kromka chleba ¿ytniego (tego co wcze¶niej), z past± zrobion± z gotowanej bia³ej fasoli, grillowanej cebuli i czosnku i sporej ilo¶ci natki pietruszki + sok z pomidorów a na jutro: 1) p³atki owsiane z 1/3 banana, p³atkami migda³ów i 50 ml mleka 3,2 % æwiczenia 2) tuñczyk w sosie w³asnym, sa³atka na s³odko ( marchew, sa³ata lodowa, trochê ¶wiezego ananasa, korzeñ selera, jogurt naturalny, rodzynki, zio³a) 3) pier¶ z kurczaka gotowana, sa³atka z kaszy gryczanej, broku³ów, cebuli i czerwonej papryki 4) (to samo co dzi¶) 1 kromka chleba ¿ytniego, z past± zrobion± z gotowanej bia³ej fasoli, grillowanej cebuli i czosnku i sporej ilo¶ci natki pietruszki + jakis sok warzywny, mo¿e ten z fortuny z ¿eñszeniem uda mi siê kupiæ ![]() trochê siê powtarza, ale jak co¶ mam zaczêtego w lodówce to wypada zje¶æ ![]()
#3623 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
wy¿ej na ró¿owo moje uwagi, ja nie specjalizujê siê w liczeniu kalorii wiêc to sobie darujê, u siebie nigdy praktycznie nie liczê
![]() |
#3624 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() ![]() I druga rzecz, której bym siê czepnê³a - ¶niadanie drugiego dnia. Przyda³oby siê dodatkowe ¿ród³o bia³ka. Tutaj mo¿esz sobie pozwoliæ na nabia³ bez problemu, wiêc jak Ci siê nie chce kombinowaæ, to nawet dorzuæ twaro¿ku wiejskiego do owsianki. Ostatnia uwaga - jesz moim zdaniem ma³o wêglowodanów. Mimo wszystkich tych uwag, ca³o¶æ mi siê naprawdê podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3626 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3628 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
jasne, wiadomo ¿e czasami nie mamy sk³±dników na idealny posi³ek, ale plus za to, ¿e jesz regularnie
![]() ![]()
#3629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jest mi ³atwiej je¶æ regularnie, bo jestem niestety w trakcie poszukiwania pracy, ehhh ![]() a chodzê spaæ aktualnie bardzo pó¼no 1-2 w nocy. ko³o 21 zazwyczaj podjadam sobie jeszcze jakies warzywo albo jab³ko, wczoraj zjad³am pó³ kalarepki:P ale jakbym mia³a je¶æ normalny posi³ek ko³o 21 tak jak mi radzi³y dziewczyny kiedy¶ to nic by siê nie dzia³o z moja wag± a wrêcz zaczyna³am tyæ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Zadomowienie
|
mam pytanie @ oliwy. Dotychczas uzywalam oliwy tej http://bioplanet.pl/OLIWA-Z-OLIWEK-E...6097,k31808,pl ale nie wiem, czy byl to dobry wybór. Tluszcze poli to 9, a reszta mono. i troche nasyconych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.