|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Cytat:
Mały mnie już dzisiaj troszkę pokopał więc odetchnęłam... ![]() Wiem ![]() Najlepszy by był taki latający dywan, z czwartego piętra bym sfrunęła do sklepu i zakupy zrobione |
|
|
|
|
#2822 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Już tak mam
O 15 jadę z babcią i bratem do neurologa i po doradzę zgarniemy naszą mamuśkę bo wraca ze szkolenia dlatego zaraz idę coś upichcić dla męża bo wróci z pracy o 17:30 a nas pewnie jeszcze nie będzie.Mała od 2 dni znów zrobiła się aktywna ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
taka sama sytuacja zdarzyła się w tamtym roku na wątku majowo-czerwcowym
|
|
|
|
|
#2823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie też Maja trochę pozaczepiała przez ten jej spokojny tryb życia doszło do mnie dopiero teraz, że mam już wysoko macicę, bo czułam kopniaki tuż pod żebrami
|
|
#2824 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie wiem, czy bym się po takim czymś pozbierała
![]() A słuchajcie, czy wy też macie takie bolesne kolki, jak gdzieś szybciej idziecie? Jak się przejdę kawałek i mnie chwyci to w ogóle nie da się kroku zrobić Strasznie boli i to w takim dziwnym miejscu jeszcze
|
|
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
D
Cytat:
w 40tygodniu jesteś już strasznie zżyta z maleństwem i takie coś Ci w ogóle do głowy nie przychodzi!!! Tak, czasem jak mnie chwyci to łooo nic tylko klęknąć dlatego staram się chodzić jak najwolniej się da przy tym moim ADHDowcu małym
|
|
#2826 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja najwyżej czułam Maje na wysokości pępka zwykle kopię niżej.Cytat:
a jak szybko chodzę to zaraz sapię jak głupia więc chodzę powoli i kolek nie mam.
|
||
|
|
|
#2827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie też wcześniej kopała niżej.
|
|
#2828 |
|
Zadomowienie
|
hello
ja od dwóch dni jakoś praktycznie z łóżka nie wychodzę, bo poślizgnęłam się w wannie i obtłukłam dupe, jeszcze pół półdupka mam obdarte, szoook moja też ostatnio kopie na potęgę i też już zaczynam ją wyczuwać nad pępkiem. i faktycznie straszna tragedią z tą mamą, co w 40 tyg. straciła dzidzię, nie do wyobrażenia, i jak można takie coś przewidzieć?? |
|
|
|
#2829 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U nas jakby byla dziewczynka miala byc Natalka chociaz mnie sie Hania wlasnie podobala, ale tz nie i koniec...Cytat:
![]() ale na pewno jest sliczny dzidzius , zreszta na ekranie na pewno bylo sto razy lepiej widac ![]() Cytat:
gdzie lapie Cie ten bol dokladnie? Cytat:
a co takich wlasnie sytuacji, ze kobitka stracila dziecko : moja siostra rodzila w listopadzie w tym samym czasie na oddziale byla kobitka nie wiem ktory dokladnie tydzien, ale na pewno końcówka ciazy, bo przyjechala na cesarke. Byla przekonana, ze z dzieckiem wszystko w porzadku, bo mimo ze nie czula mocnych kopniakow tylko jakies tam delikatne ruchy,to lekarz mowil jej ze wszystko jest jak najlepiej. Po przyjeciu na oddzial zrobiono jej usg i okazalo sie, ze conajmniej kilka dni chodzila z martwym dzieckiem, a to ze czula jakies niby ruchy zwiazane bylo z jakos choroba/anomalia jelita (nie pamietam dokladnie ale o cos z jelitem chodzilo) Zrobiono jej cesarke,aby usunac martwe dziecko ![]() Czyli conajmniej kilka dni chodzila z martwym dzieckiem, a lekarz twierdzil, ze jest wszystko dobrze... Nie wiem czy zglosila gdzies ta sprawe ta kobieta, wiem tylko, ze gdy ja widziala wygladala po wszystkim po prostu jak wrak czlowieka, ale nie dziwie sie...
|
|
|
#2830 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Straszna historia... Po tym najgorszym I trymestrze człowiek z tygodnia na tydzień coraz więcej nadziei nabiera, wyobraża sobie, że już ma przy sobie dziecko i takie coś... Nie wyobrażam sobie tego, ani bólu tych matek
|
||
|
|
|
#2831 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I pomyslec, ze w naszych czasach przy tak rozwinietej medycynie itp, dzieja sie i tak, takie rzeczy- przykre ![]() A co do kolki, mam dokladnie tak samo z roznica, ze mnie lapie po lewej stronie i wowczas wlasnie nie idzie sie ruszyc..
Edytowane przez Zalamana_girl Czas edycji: 2014-01-29 o 15:25 |
|
|
|
|
#2832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2833 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zalamana czytałam to na staraczkowym, straszne!!!! Oby nas taka tragedia nie spotkała!!!!
|
|
#2835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jak jeszcze widzialo sie tragedie tej kobiety na zywo to juz wogole... Ale musimy byc dobrej mysli... Nas to nie spotka i koniec, wszystko bedzie dobrze!!! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() P.S. To wrzucam świeżutkie zdjęcie końcówka 21 t
Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2014-01-29 o 21:16 |
|
|
|
|
#2837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o proszę jaki już okrągły! dziewczyny znalazłam coś takiego: Do ilu wizyt położnej środowiskowej ma prawo kobieta z ciąży? ✓ między 21. a 31 tygodniem ciąży - 1 wizyta w tygodniu, ✓ od 32. tygodnia ciąży do porodu - 2 wizyty w tygodniu. i podobno to jest z NFZ tylko oczywiście próbują zbyć człowieka w przychodniach. ciekawe tylko co w sytuacjach gdy rodzimy w innym mieście a 2 ja tu nawet nie znam żadnej położnej, więc niby jaką mam wybrać
|
|
#2838 | |
|
Zakorzenienie
|
Piękny brzuszek
Ja może dzisiaj też zrobię zdjęcie, bo ostatnie mam sprzed 3 tygodni... wtedy jeszcze wmawiałam sobie, że wcale go nie widać jak nie ubiorę czegoś za bardzo dopasowanego ![]() Cytat:
![]() A u mnie w mieście jest tak, że przy wyborze lekarza rodzinnego wybiera się od razu położną, no ale to wiadomo, jak się ma kilkanaście lat to się nie myśli o tych sprawach, więc się bierze taką, co dają... Ale nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, bo ja jestem zapisana do jednej przychodni, a dziecko raczej zapiszę do innej i czy to czasem nie jest tak, że to przychodzi ta położna z przychodni, w której zapisane jest dziecko? W sumie to nie mam o tym zielonego pojęcia, może na szkole rodzenia coś więcej się dowiem |
|
|
|
|
#2839 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no i jest piękny brzuszek brawo
|
|
#2840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może to taka domowa szkoła rodzenia
|
|
#2841 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2842 |
|
Zakorzenienie
|
a w ogóle to przeżyłam szok w łazience rano!!! weszłam na wagę atam już 6,5 kilo na plusie
Przy Igorze to ja tyle miałam pod koniec ciąży no i w sumie przytyłam 7kg a tu już tyle, a to dopiero połowa Martwię się tym, bo chciałam przytyć, ale w nogach, w dupie...a tu nogi chude jak były, dupa płaska jak była, rączki jak zapałki i wszystko w brzuch i cycki poszło...czyli po porodzie będę kościotrupkiem z wiszącą oponą
|
#2843 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() pff pamiętam że pisałam o tej historii dziewczyny z wątku styczniowego. Ogromna tragedia... Nigdy nie można być pewnym. Ja się w poniedziałek cieszyłam że przekroczyłam magiczny I trymestr i tak dalej a tu człowieka takie historie sprowadzają na ziemie ehhCarmena ja w msc i 2 tyg przytyłam 1,9 kg ![]() ale co tam zepniemy dupki po porodzie nie będzie czasu ani możliwości się opychania to (oby) zleci ja od poniedziałku mam zamiar uskuteczniać ćwiczenia z książki "w oczekiwaniu na dziecko" bo ileż można siedzieć na dupsku. Trzeba korzystać póki moja rwa kulszowa się uspokoiła troszeczkę chyba macica zaczyna się podnosić wyżej ![]() my we wtorek oglądaliśmy wózki w sklepie i ja to jakaś dziwna jestem bo jak mi się coś jednego spodoba to koniec nie ma przebacz wszystko inne mi się nie podoba
|
#2844 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam, w razie czego postaram się jaśniej ![]() U mojej na stronie pisze tak: "Każda kobieta, która planuje zajść w ciąże może bezpłatnie skorzystać ze spotkań z położną. W trakcie przyjaznej rozmowy w domu pacjentki, bądź w gabinecie przedstawi kolejne etapy ciąży oraz związane z nimi dolegliwości. Polecić może badania, które warto wykonać przed zajściem w ciąże. Doradzi w kwestii diety. Odpowie na wszystkie, nawet intymne pytania związane z planowaną ciążą i porodem. Kobieta spodziewająca się dziecka wraz z rozpoczęciem 21. tygodnia ciąży, jeden raz w tygodniu może korzystać ze spotkań edukacyjnych z położną, refundowanych przez NFZ. Od 32. tygodnia spotkania te mogą odbywać się dwa razy w tygodniu. W trakcie wizyt położnej kobieta kompleksowo przygotowuje się do porodu, oraz uczy się podstaw związanych z opieką nad noworodkiem. Ważną kwestią jest regularność wizyt, w ramach których położna m.in. ocenia ogólny stan zdrowia pacjentki, bada tętno dziecka a w razie wszelkich nieprawidłowości odsyła do kontroli lekarza. OPIEKA NAD CIĘŻARNĄ elektroniczna kontrola tętna płodu z możliwością jego rejestracji pomiar poziomu cukru we krwi, białka w moczu, ciśnienia tętniczego porady: kącik noworodka, dieta, gimnastyka, przygotowania do porodu" Cytat:
Ja np. jestem zapisana do przychodni i tam zaznaczyłam że nie wybieram u nich położnej bo zwyczajnie wybieram ją całkowicie osobno. I nawet nie w żadnej przychodni tylko bezpośrednio samą położną, która prowadzi samodzielną działalność (ma podpisaną umowę z NFZ). Ma kobietka nawet swoją stronę internetową. Dziecko pewnie zapiszę do tej przychodni gdzie i ja ale przychodzić będzie nadal ta którą ja mam teraz wybraną. Więc jeśli wybrałaś położną z tej przychodni gdzie ty jesteś zapisana to ta sama powinna przychodzić do dziecka, oczywiście jeśli dacie jej znać że maleństwo jest już na świecie Bo znam przypadki gdzie rodzice dziecka nie zgłosili w przychodni że dzidziol już jest i chcieliby żeby przyszła do nich położna no i nie przyszła i później po jakimś czasie wielkie zdziwienie. A i bywają przypadki niestety że człowiek zgłasza, prosi o wizytę a po położnej śladu brak.U mojej położnej jest napisane tak na stronie: "Położna opiekuje się kobietami w różnym wieku. Z jej pomocy skorzystać można zarówno w okresie dorastania, ciąży, połogu, jak i menopauzy. Na każdym etapie życia kobiety pomaga jej we wprowadzeniu prozdrowotnego stylu życia, edukuje w zakresie antykoncepcji, zapobiegania chorobom przenoszonym drogą płciową (w tym HIV), prowadzi profilaktykę chorób ginekologicznych, patologii położniczych. Nauczy Cię również prowadzenia samoobserwacji oraz pokarze jak samej zbadać piersi. Przypomni Ci również o mammografii i cytologii, by ustrzec Cię przed niebezpiecznymi chorobami nowotworowymi. To, czy skorzystasz z jej pomocy jest Twoją indywidualną decyzją. Pierwszym krokiem do takiej konsultacji jest wypełnienie deklaracji i skontaktowanie się w celu umówienia wizyty." "OPIEKA OKOŁOPORODOWA pielęgnacja noworodka kontrola wagi w domu pacjentki porady dotyczące diety matki oraz nauka karmienia zdejmowanie szwów, zmiana opatrunków" Mi tą moją baaaardzo dużo osób polecało. Podobno potrafi nawet do swoich "podopiecznych" przyjść w odwiedziny do szpitala. Przez bite 6 tygodni po porodzie odwiedza w domu. Na każde pytanie odpowie a jak czegoś nie jest pewna to się dowiaduje i oddzwania albo odpowiada na kolejnej wizycie. Niektóre mamy nawet po pół roku od porodu dzwonią do niej z pytaniami i zawsze odpowie. Tak więc mam nadzieję że wybrałam dobrze
Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2014-01-30 o 11:14 |
||
|
|
|
#2845 |
|
Zakorzenienie
|
kicia to nie jest tak dużo
ja pamiętam przy Igorze do 20tygodnia przybrałam 2 kilo, potem kolejne 2...potem było długo nic...i pod samiusieńki koniec dopiero 3kilo ![]() beata ekstra masz!!!!
|
#2846 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie do niej dzwoniłam i jesteśmy umówione już na jutro tak między 11 a 12
Kobietka wydaje się być baardzo sympatyczna. Mówię że mam ją właśnie wybraną a ona do mnie że w takim razie bardzo ją to cieszy. No i jutro to do mnie do domu przyjdzie nawet Mam nadzieję że podjęłam jedną z lepszych decyzji wybierając ją
|
|
|
|
#2847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koniecznie dawaj od razu z relacjami w czym ona pomaga i co mówiła
|
|
#2848 |
|
Zakorzenienie
|
Czuję się, jakbym ze sto lat nie siadała na wizażu a to raptem 2-3 dni
Moja Mama się rozchorowała i pomagałam jej w miarę możliwości, wieczorem już nie miałam sił na nic na szczęście już jej lepiej.Kicia gratuluję zdrowego maleństwa Fajnie, że już strzelił z płcią, ciekawe czy Twój chłopczyk zostanie chłopczykiem ![]() Beata również gratuluję zdrowego maluszka, a konkretnie już dziewczynki ![]() ![]() Co do strasznych historii nawet się staram nie czytać, szczerze, to pomijam posty, bo ostatnio się zrobiłam bardzo podatna na takie historie i panikuję
|
#2849 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ze niedyskretnie zapytam, ile przytylas od poczatku ciazy? ![]() Dziewczyny, czy u was tez pojawilo sie krwawienie dziasel podczas mycia zebow?
|
|
|
#2850 |
|
Zakorzenienie
|
2,5 kg na początku jeszcze schudłam 3 kg
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

tylko głupie myśli chodzą...ja wiem, że chciałam spokojne dziecko, ale normalnie czasem to jest tak cicha i spokojna aż za bardzo
no ale dobra...nie narzekam 
teraz ty będziesz wkurzała innych 

w 40tygodniu jesteś już strasznie zżyta z maleństwem i takie coś Ci w ogóle do głowy nie przychodzi!!!
dlatego staram się chodzić jak najwolniej się da przy tym moim ADHDowcu małym 

tylko oczywiście próbują zbyć człowieka w przychodniach. ciekawe tylko co w sytuacjach gdy rodzimy w innym mieście
Ja może dzisiaj też zrobię zdjęcie, bo ostatnie mam sprzed 3 tygodni... wtedy jeszcze wmawiałam sobie, że wcale go nie widać jak nie ubiorę czegoś za bardzo dopasowanego
18.08.2010 - zaręczyny