Szczepienie obowiazkowe?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-31, 10:00   #1
Caps Lock
Przyczajenie

Szczepienie obowiazkowe??

Matka zmusza mnie do zaszczepienia sie na tężca. Mówi, że to obowiązkowe, że jak nie pójdę to będzie płacić karę albo ją zamkną. Straszy jakąś komisją(?) ze przyjdą i zrobią mi na siłę (nie ze ona im bedzie kazala, tylko sami przyjda), ze kuratora mi dadzą haha. Czy oni w ogole maja takie prawo? Dodam, ze w grudniu koncze 18 lat.
Caps Lock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:27   #2
anjuta
Zakorzenienie

Dot.: Szczepienie obowiazkowe??

Cytat:
Napisane przez Caps Lock Pokaż wiadomość
Matka zmusza mnie do zaszczepienia sie na tężca. Mówi, że to obowiązkowe, że jak nie pójdę to będzie płacić karę albo ją zamkną. Straszy jakąś komisją(?) ze przyjdą i zrobią mi na siłę (nie ze ona im bedzie kazala, tylko sami przyjda), ze kuratora mi dadzą haha. Czy oni w ogole maja takie prawo? Dodam, ze w grudniu koncze 18 lat.
to jest to ostatnie niby obowiązkowe?
ja nie poszłam, powinnam mieć w październiku razem z badaniami wstępnymi na studia, nakłamałam, że rowaliłam sobie rękę na polu u rodziny, pojechaliśmy na pogotowie i tam mi zrobili profilaktycznie zastrzyk, jakoś przeszło
ale ja się boję zastrzyków
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:41   #3
klempaa
Zakorzenienie

Mama bzdury gada, ale powinnaś się zaszczepić dla swojego własnego dobra i tyle.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:45   #4
_ema_
Zakorzenienie

Czy to ma znaczenie, czy obowiązkowe czy nie?
Myślałam, że w wieku 18 lat ma się na tyle rozumu, żeby pewne decyzje podejmować samodzielnie a nie na zasadzie - muszę/nie muszę.
Na tężec warto być zaszczepionym.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:48   #5
201803080934
Konto usunięte

ja w końcu nie poszłam na to szczepienie, to była chyba błonica i tężec, nie pamiętam już nawet
to wszystko przez to, że wycofali szczepienia w szkole i trzeba było sobie samemu iść

no i do tej pory nie wiem czy już nie jestem za stara na to, czy będę musiała zapłacić, jeśli tak to ile, etc, etc

ale tak ogólnie, to nigdy nie miałam kuratora, żadnej komisji u mnie nie było, matka kary nie płaciła, w więzieniu też nie była - w ogóle jaka jazda z tymi pomysłami
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:51   #6
esfira
Zakorzenienie

komu chcesz zrobić na złość, matce, czy sobie? Tężec to nie jest jakaś bajka do straszenia dzieci, tylko poważna choroba. Żebyś potem nie mówiła- racja, trzeba było się zaszczepić... Ale nie, wtedy już nic nie będziesz raczej mogła powiedzieć

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 10:59   #7
Caps Lock
Przyczajenie

Nie robie nikomu na zlosc, po prostu boje sie igiel, moze jestem jakas nienormalna, no ale stwierdzilam, ze nie pojde i koniec. chcialam sie dowuedziec czy moja matka wymysla, czy faktycznie maja prawo mnie do tego zmuszac. Widze, ze jednak mnie tyylko straszyla (:
Caps Lock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 11:02   #8
esfira
Zakorzenienie

jak już pójdziesz, to powiedz, jak się załatwia takie szczepienie, bo ja właśnie musze sobie powtórzyć po 10 latach, a nie wiem, czy mam dostać skierowanie od lek 1 kontaktu, czy szczepionkę się na receptę kupuje itd.

Stary 2014-01-31, 11:03   #9
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
ja w końcu nie poszłam na to szczepienie, to była chyba błonica i tężec, nie pamiętam już nawet
to wszystko przez to, że wycofali szczepienia w szkole i trzeba było sobie samemu iść

no i do tej pory nie wiem czy już nie jestem za stara na to, czy będę musiała zapłacić, jeśli tak to ile, etc, etc

Za stara nie jesteś, bo szczepienia p/tężcowi tak czy siak należy powtarzać nie rzadziej niż co 10 lat. Koszt to ok. 40zł.

Warto, bo śmiertelnosć w przypadku zachorowania to 30%.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Nie robie nikomu na zlosc, po prostu boje sie igiel, moze jestem jakas nienormalna, no ale stwierdzilam, ze nie pojde i koniec. chcialam sie dowuedziec czy moja matka wymysla, czy faktycznie maja prawo mnie do tego zmuszac. Widze, ze jednak mnie tyylko straszyla (:

A, no to jak boisz się igieł, to spoko, nie szczep się.
Jak (nie daj Bóg) zachorujesz, to żadnych igieł nie doświadczysz, nie martw się
Matko, za dorosłą chce uchodzić, a taka nieodpowiedzialna...

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 11:07   #10
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- cóż, to pokazuje, ze 18 to tylko liczba, nic więcej

Czasami może wystarczyć skaleczenie: http://www.medonet.pl/dolegliwosci,d...zec,index.html

Mamy w wielu krajach nawrót chorób, które w wyniku szczepionek były w odwrocie. Z powodu takiego podejścia i postawy.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 11:29   #11
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Matka ma więcej rozumu, wymyślając te bajeczki żeby Cię zmusić, niż Ty.
Rozumiem, że morfologii tez dawno na oczy nie widziałaś, a i dentystę omijasz z daleka?
Tylko pogratulować uciekania od problemu, zamiast stawiania mu czoła.
Stary 2014-01-31, 12:03   #12
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Akurat to szczepienie warto zrobić. Chcesz być traktowana jak dorosła? zachowuj się tak.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 12:18   #13
leniwca
Zakorzenienie

Przecież wbicie igły to tylko lekkie ukłucie, czego tu się bać? Możesz zamknąć oczy, nie musisz patrzeć, jak pielęgniarka przygotowuje szczepionkę.
Faktycznie to nienormalne, żeby tak panikować z powodu takiej pierdoły. Też nie lubię, jak mnie kłują, ale chodzę na badania, pobieranie krwi, odwracam głowę w drugą stronę, 2-3minuty razem z przygotowaniem, da się wytrzymać. Ogarnij się dziewczyno.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 12:28   #14
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
komu chcesz zrobić na złość, matce, czy sobie? Tężec to nie jest jakaś bajka do straszenia dzieci, tylko poważna choroba. Żebyś potem nie mówiła- racja, trzeba było się zaszczepić... Ale nie, wtedy już nic nie będziesz raczej mogła powiedzieć

komuś się wyostrzyło poczucie humoru

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 12:53   #15
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Już myślałem, że będzie jakiś mądry wątek o tym jak się wymigać przed wstrzyknięciem sobie rtęci i uniknąć chorób spowodowanych przez szczepiania które na nic nie pomagają a tu się dziewczę boi się igły

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 14:04   #16
201605300922
Konto usunięte

Kurczę, tężca wcale nie jest tak trudno złapać, a choroba paskudna. Najpierw szczękościsk, potem uśmiech sardoniczny z powodu skurczu mięśni mimicznych, potem całe ciało w łuk... Serio, Autorko, akurat tego szczepienia nawet osoby panicznie bojące się igieł nie powinny unikać. Wystarczy, że się przewrócisz i zedrzesz skórę z kolana albo skaleczysz się robiąc w ogródku, a w glebie będą laseczki tężca.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 14:21   #17
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beznadziejny123 Pokaż wiadomość
już myślałem, że będzie jakiś mądry wątek o tym jak się wymigać przed wstrzyknięciem sobie rtęci i uniknąć chorób spowodowanych przez szczepiania które na nic nie pomagają a tu się dziewczę boi się igły
hę?
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 14:27   #18
forsvinn
BAN stały

Szczepionka przeciw tężcowi jest obowiązkowa. Do mnie dzwonili z ośrodka, a gdy nie przyszłam, to dzwonili po raz drugi. Nikt nie przytarga Cię siłą, ale za każdym razem będą Ci o tym mówić w ośrodku. Poza tym sama szczepionka nie boli, boli ręka przez kilka dni przy podnoszeniu jej wysoko a i nie u wszystkich.
forsvinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 15:00   #19
Jace
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
Szczepionka przeciw tężcowi jest obowiązkowa. Do mnie dzwonili z ośrodka, a gdy nie przyszłam, to dzwonili po raz drugi. Nikt nie przytarga Cię siłą, ale za każdym razem będą Ci o tym mówić w ośrodku. Poza tym sama szczepionka nie boli, boli ręka przez kilka dni przy podnoszeniu jej wysoko a i nie u wszystkich.
E tam, zależy od ośrodka. O mnie zupełnie zapomnieli i sama musiałam się upomnieć, że chcę to szczepienie.

Autorko, gratuluję dojrzałego podejścia i powodzenia w podejmowaniu kolejnych decyzji w "dorosłym" życiu Życzę Ci tylko, żebyś tego tężca nigdy nie złapała.

Pewnie jesteś jedną z tych osób, które nie chodzą do dentysty, bo przecież nic nie boli, a potem płaczą, że zęby do wyrwania. Uciekanie od problemów nie sprawi, że one znikną. Zapamiętaj.
Stary 2014-01-31, 16:04   #20
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Za stara nie jesteś, bo szczepienia p/tężcowi tak czy siak należy powtarzać nie rzadziej niż co 10 lat. Koszt to ok. 40zł.

Warto, bo śmiertelnosć w przypadku zachorowania to 30%.
40zł to niedrogo, wizaż mnie zmotywował , zapiszę się jak tylko wyleczę przeziębienie
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 16:14   #21
looolitka
Raczkowanie

Niekt Cie na siłe nie zaszczepi jesli na to nie pozwolicz..

Warto jednak pamiętać, że na świecie są tylko 2 choroby które mają 100 procentową śmiertelność, jedną z nich jest tężec.

Jesli jesteś zdecydowana, bądz konsekwentna w przypadkach wypadków i urazów, wtedy też odmów podania surowicy przeciwtężcowej!

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Już myślałem, że będzie jakiś mądry wątek o tym jak się wymigać przed wstrzyknięciem sobie rtęci i uniknąć chorób spowodowanych przez szczepiania które na nic nie pomagają a tu się dziewczę boi się igły
Szczepionki od lat nie zawieraja już rtęci!
looolitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 16:20   #22
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez looolitka Pokaż wiadomość
Niekt Cie na siłe nie zaszczepi jesli na to nie pozwolicz..

Warto jednak pamiętać, że na świecie są tylko 2 choroby które mają 100 procentową śmiertelność, jedną z nich jest tężec.
Hmmm?
Stary 2014-01-31, 16:35   #23
Kalini
Zakorzenienie

Nie kombinuj i idź się zaszczep- przeżyjesz. Lepsze jedno ukłucie, niż duże ryzyko śmierci nawet mimo leczenia.
Już myślałam, że znowu jakieś "eko-mamy" będą przekonywały jak to szczepionki masowo zabijają dzieci, a spadek zachorowań na polio, ospę i gruźlicę to manipulacja lobby farmaceutycznego.

Cytat:
Eeeee bez przesady, aż tak źle nie jest, ale gdzieś przeczytałam, że śmiertelność to nawet 60%. A ta druga to wścieklizna?

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Po pierwsze, szczepienia pomagają, wyeliminowały mnóstwo chorób.
Postulaty, które rozumiem to nieszczepienie noworodków oraz zastanowienie się nad składem, choć problem z tiomersalem jest zdecydowanie przesadzony.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 16:40   #24
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez looolitka Pokaż wiadomość
jedną z nich jest na pewno wścieklizna*, ale co do teżca to jak pisała Klempaa- około 30% śmiertelnosć

* jeśli pojawią się już objawy choroby, co trwa zwykle kilka mcy od ekspozycji

Co do szkodliwości szczepionek, to myślę, ze wszystkich przeciwników szczepień powinno się przeszkolić nt. rozprzestrzeniania i zwalczania chorób zakaźnych, to może by zrozumieli, że szczepić trzeba całą populację. Nawet jeśli są rzadkie skutki uboczne szczepień (w powiazania szzepionek z autyzmem nie wierzę), to chyba lepsze od epidemii

Stary 2014-01-31, 16:41   #25
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Po pierwsze, szczepienia pomagają, wyeliminowały mnóstwo chorób.
Jak wymierały epidemie

edit:

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
powinno się przeszkolić nt. rozprzestrzeniania i zwalczania chorób zakaźnych
Jak wyobrażasz sobie szkolenie na temat czegoś, czego mechanizmy nie są i nigdy nie były znane?

Jak wyjaśnisz, że szczepione dzieci chorują na to na co zostały zaszczepione a nieszczepione pozostają zdrowe? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko zmarło po szczepieniu? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko ma poważne zniszczenia układu nerwowego i będzie kaleką bo zostało otrute rtęcią w imię kasy?

Powinno to się edukować tumanów którzy będą połykać cyjanek potasu jeśli tylko facet w kitlu im tak rozkaże

Oddaj głos w ankiecie:

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą

Edytowane przez beznadziejny123
Czas edycji: 2014-01-31 o 16:46
Stary 2014-01-31, 16:46   #26
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tak oczywiście
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 16:51   #27
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:

Jak wyjaśnisz, że szczepione dzieci chorują na to na co zostały zaszczepione a nieszczepione pozostają zdrowe? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko zmarło po szczepieniu? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko ma poważne zniszczenia układu nerwowego i będzie kaleką bo zostało otrute rtęcią w imię kasy?
Pierdzielicie, panie Hipolicie, że tak powiem. Skąd takie informacje w ogóle? Zachorowałeś na coś, na co byłeś szczepiony? Bo ani ja, ani nikt z mojej rodziny jakoś nie, ani takich historii nie słyszałam. Proszę o źródła. WIARYGODNE.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 17:01   #28
Priesta
BAN stały

To kup sobie krem Emla jeśli boisz się tego szczepienia. Na godzinę przed smarujesz miejsce i tak Cię to znieczuli, że nic absolutnie nie będziesz czuła.
Na tężec radzę się zaszczepić ponieważ to straszna choroba.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Jak jeszcze rok temu pracowałam w szpitalu przyjechała kobieta ze wsi z objawami tężca - niestety nie udało jej się uratować ponieważ była to już zaawansowana faza (choroba rozwija się szybko tak więc wcale nie jest to odosobniony przypadek). Okazało się , że było to od udziobania koguta w podudzie.
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 17:08   #29
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Mama ma jakieś info z kosmosu.
Ja na twoim miejscu bym poszła sie zaszczepić.
Inna sprawa, że jak sie skaleczysz/mocno zranisz i np. będą musieli cię szyć to i ta dadzą ci zastrzyk przeciwko tężcowi (przynajmniej powinien i w moim otoczeniu tak robią) i receptę na wykupienie dalszego szczepienia.
Z tym że sama się zastanów, czy warto ryzykować.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-31, 17:10   #30
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44910153]Pierdzielicie, panie Hipolicie, że tak powiem. Skąd takie informacje w ogóle? Zachorowałeś na coś, na co byłeś szczepiony? Bo ani ja, ani nikt z mojej rodziny jakoś nie, ani takich historii nie słyszałam. Proszę o źródła. WIARYGODNE.[/QUOTE]

Nie słyszałaś takich historii bo się nie interesowałaś. Na szczęście, żyjemy w czasach kiedy by zdobyć informację, wystarczy wpisać coś w szukajkę.
I to też ci polecam Co ci przyjdzie do głowy, np "death after vaccination" i takie tam.

Albo na stronie wolnemedia.net wpisz sobie "szczepienia" i masz kupę na ten temat, na drugiej stronie szczególnie :d

A co to jest dla ciebie wiarygodne źródło to ja nie wiem, dla mnie coś takiego nie istnieje. Dresik na ulicy może nie ma takiej wiedzy jak naukowiec z harvardu ale ci drudzy wcale nie muszą mówić ci prawdy a nawet jak udowodnisz im kłamstwo to nikogo to nie ruszy bo 90% zidiociałego społeczeństwa łyka bezmyślnie to co mówi TV/ksiądz/człowiek w kitlu.

Możesz sobie podczytać jako ciekawostkę:
Zanim pozwolisz zaszczepić dziecko
Trzeba zjechać kawałek w dół.

Najważniejsze to, żeby nie uznawać czegoś za prawdę "bo tak". Na każdy możliwy temat trzeba myśleć i węszyć, a nie jak niektórzy indoktrynowani całe życie popukają się w czoło albo napiszą "tak tak oczywiście" bez nawet próby dowiedzenia się czegokolwiek.

Oddaj głos w ankiecie:

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości