|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Szczepienie obowiazkowe??
Matka zmusza mnie do zaszczepienia sie na tężca. Mówi, że to obowiązkowe, że jak nie pójdę to będzie płacić karę albo ją zamkną. Straszy jakąś komisją(?) ze przyjdą i zrobią mi na siłę (nie ze ona im bedzie kazala, tylko sami przyjda), ze kuratora mi dadzą haha. Czy oni w ogole maja takie prawo? Dodam, ze w grudniu koncze 18 lat.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczepienie obowiazkowe??
Cytat:
ja nie poszłam, powinnam mieć w październiku razem z badaniami wstępnymi na studia, nakłamałam, że rowaliłam sobie rękę na polu u rodziny, pojechaliśmy na pogotowie i tam mi zrobili profilaktycznie zastrzyk, jakoś przeszło ![]() ale ja się boję zastrzyków |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mama bzdury gada, ale powinnaś się zaszczepić dla swojego własnego dobra i tyle.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to ma znaczenie, czy obowiązkowe czy nie?
Myślałam, że w wieku 18 lat ma się na tyle rozumu, żeby pewne decyzje podejmować samodzielnie a nie na zasadzie - muszę/nie muszę. Na tężec warto być zaszczepionym. |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
ja w końcu nie poszłam na to szczepienie, to była chyba błonica i tężec, nie pamiętam już nawet
![]() to wszystko przez to, że wycofali szczepienia w szkole i trzeba było sobie samemu iść no i do tej pory nie wiem czy już nie jestem za stara na to, czy będę musiała zapłacić, jeśli tak to ile, etc, etc ![]() ale tak ogólnie, to nigdy nie miałam kuratora, żadnej komisji u mnie nie było, matka kary nie płaciła, w więzieniu też nie była - w ogóle jaka jazda z tymi pomysłami
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
komu chcesz zrobić na złość, matce, czy sobie? Tężec to nie jest jakaś bajka do straszenia dzieci, tylko poważna choroba. Żebyś potem nie mówiła- racja, trzeba było się zaszczepić... Ale nie, wtedy już nic nie będziesz raczej mogła powiedzieć
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Nie robie nikomu na zlosc, po prostu boje sie igiel, moze jestem jakas nienormalna, no ale stwierdzilam, ze nie pojde i koniec. chcialam sie dowuedziec czy moja matka wymysla, czy faktycznie maja prawo mnie do tego zmuszac. Widze, ze jednak mnie tyylko straszyla (:
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
jak już pójdziesz, to powiedz, jak się załatwia takie szczepienie, bo ja właśnie musze sobie powtórzyć po 10 latach, a nie wiem, czy mam dostać skierowanie od lek 1 kontaktu, czy szczepionkę się na receptę kupuje itd.
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za stara nie jesteś, bo szczepienia p/tężcowi tak czy siak należy powtarzać nie rzadziej niż co 10 lat. Koszt to ok. 40zł. Warto, bo śmiertelnosć w przypadku zachorowania to 30%. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
A, no to jak boisz się igieł, to spoko, nie szczep się. Jak (nie daj Bóg) zachorujesz, to żadnych igieł nie doświadczysz, nie martw się ![]() Matko, za dorosłą chce uchodzić, a taka nieodpowiedzialna...
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami może wystarczyć skaleczenie: http://www.medonet.pl/dolegliwosci,d...zec,index.html Mamy w wielu krajach nawrót chorób, które w wyniku szczepionek były w odwrocie. Z powodu takiego podejścia i postawy. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że morfologii tez dawno na oczy nie widziałaś, a i dentystę omijasz z daleka? Tylko pogratulować uciekania od problemu, zamiast stawiania mu czoła. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Akurat to szczepienie warto zrobić. Chcesz być traktowana jak dorosła? zachowuj się tak.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież wbicie igły to tylko lekkie ukłucie, czego tu się bać? Możesz zamknąć oczy, nie musisz patrzeć, jak pielęgniarka przygotowuje szczepionkę.
Faktycznie to nienormalne, żeby tak panikować z powodu takiej pierdoły. Też nie lubię, jak mnie kłują, ale chodzę na badania, pobieranie krwi, odwracam głowę w drugą stronę, 2-3minuty razem z przygotowaniem, da się wytrzymać. Ogarnij się dziewczyno.
|
|
#14 | |
|
.
|
Cytat:
![]() komuś się wyostrzyło poczucie humoru
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Już myślałem, że będzie jakiś mądry wątek o tym jak się wymigać przed wstrzyknięciem sobie rtęci i uniknąć chorób spowodowanych przez szczepiania które na nic nie pomagają a tu się dziewczę boi się igły
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Kurczę, tężca wcale nie jest tak trudno złapać, a choroba paskudna. Najpierw szczękościsk, potem uśmiech sardoniczny z powodu skurczu mięśni mimicznych, potem całe ciało w łuk... Serio, Autorko, akurat tego szczepienia nawet osoby panicznie bojące się igieł nie powinny unikać. Wystarczy, że się przewrócisz i zedrzesz skórę z kolana albo skaleczysz się robiąc w ogródku, a w glebie będą laseczki tężca.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Szczepionka przeciw tężcowi jest obowiązkowa. Do mnie dzwonili z ośrodka, a gdy nie przyszłam, to dzwonili po raz drugi. Nikt nie przytarga Cię siłą, ale za każdym razem będą Ci o tym mówić w ośrodku. Poza tym sama szczepionka nie boli, boli ręka przez kilka dni przy podnoszeniu jej wysoko a i nie u wszystkich.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorko, gratuluję dojrzałego podejścia i powodzenia w podejmowaniu kolejnych decyzji w "dorosłym" życiu Życzę Ci tylko, żebyś tego tężca nigdy nie złapała.Pewnie jesteś jedną z tych osób, które nie chodzą do dentysty, bo przecież nic nie boli, a potem płaczą, że zęby do wyrwania. Uciekanie od problemów nie sprawi, że one znikną. Zapamiętaj.
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Niekt Cie na siłe nie zaszczepi jesli na to nie pozwolicz..
Warto jednak pamiętać, że na świecie są tylko 2 choroby które mają 100 procentową śmiertelność, jedną z nich jest tężec. Jesli jesteś zdecydowana, bądz konsekwentna w przypadkach wypadków i urazów, wtedy też odmów podania surowicy przeciwtężcowej! ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Szczepionki od lat nie zawieraja już rtęci! |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm?
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie kombinuj i idź się zaszczep- przeżyjesz. Lepsze jedno ukłucie, niż duże ryzyko śmierci nawet mimo leczenia.
Już myślałam, że znowu jakieś "eko-mamy" będą przekonywały jak to szczepionki masowo zabijają dzieci, a spadek zachorowań na polio, ospę i gruźlicę to manipulacja lobby farmaceutycznego. Cytat:
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
Postulaty, które rozumiem to nieszczepienie noworodków oraz zastanowienie się nad składem, choć problem z tiomersalem jest zdecydowanie przesadzony. |
||
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() * jeśli pojawią się już objawy choroby, co trwa zwykle kilka mcy od ekspozycji Co do szkodliwości szczepionek, to myślę, ze wszystkich przeciwników szczepień powinno się przeszkolić nt. rozprzestrzeniania i zwalczania chorób zakaźnych, to może by zrozumieli, że szczepić trzeba całą populację. Nawet jeśli są rzadkie skutki uboczne szczepień (w powiazania szzepionek z autyzmem nie wierzę), to chyba lepsze od epidemii |
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Jak wymierały epidemie
edit: Cytat:
Jak wyjaśnisz, że szczepione dzieci chorują na to na co zostały zaszczepione a nieszczepione pozostają zdrowe? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko zmarło po szczepieniu? Jak wyjaśnisz rodzicom dlaczego ich dziecko ma poważne zniszczenia układu nerwowego i będzie kaleką bo zostało otrute rtęcią w imię kasy? Powinno to się edukować tumanów którzy będą połykać cyjanek potasu jeśli tylko facet w kitlu im tak rozkaże
Edytowane przez beznadziejny123 Czas edycji: 2014-01-31 o 16:46 |
||
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
BAN stały
|
To kup sobie krem Emla jeśli boisz się tego szczepienia. Na godzinę przed smarujesz miejsce i tak Cię to znieczuli, że nic absolutnie nie będziesz czuła.
Na tężec radzę się zaszczepić ponieważ to straszna choroba. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Jak jeszcze rok temu pracowałam w szpitalu przyjechała kobieta ze wsi z objawami tężca - niestety nie udało jej się uratować ponieważ była to już zaawansowana faza (choroba rozwija się szybko tak więc wcale nie jest to odosobniony przypadek). Okazało się , że było to od udziobania koguta w podudzie. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na twoim miejscu bym poszła sie zaszczepić. Inna sprawa, że jak sie skaleczysz/mocno zranisz i np. będą musieli cię szyć to i ta dadzą ci zastrzyk przeciwko tężcowi (przynajmniej powinien i w moim otoczeniu tak robią) i receptę na wykupienie dalszego szczepienia. Z tym że sama się zastanów, czy warto ryzykować.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44910153]Pierdzielicie, panie Hipolicie, że tak powiem. Skąd takie informacje w ogóle? Zachorowałeś na coś, na co byłeś szczepiony? Bo ani ja, ani nikt z mojej rodziny jakoś nie, ani takich historii nie słyszałam. Proszę o źródła. WIARYGODNE.[/QUOTE]
Nie słyszałaś takich historii bo się nie interesowałaś. Na szczęście, żyjemy w czasach kiedy by zdobyć informację, wystarczy wpisać coś w szukajkę. I to też ci polecam Co ci przyjdzie do głowy, np "death after vaccination" i takie tam.Albo na stronie wolnemedia.net wpisz sobie "szczepienia" i masz kupę na ten temat, na drugiej stronie szczególnie :d A co to jest dla ciebie wiarygodne źródło to ja nie wiem, dla mnie coś takiego nie istnieje. Dresik na ulicy może nie ma takiej wiedzy jak naukowiec z harvardu ale ci drudzy wcale nie muszą mówić ci prawdy a nawet jak udowodnisz im kłamstwo to nikogo to nie ruszy bo 90% zidiociałego społeczeństwa łyka bezmyślnie to co mówi TV/ksiądz/człowiek w kitlu. Możesz sobie podczytać jako ciekawostkę: Zanim pozwolisz zaszczepić dziecko Trzeba zjechać kawałek w dół. Najważniejsze to, żeby nie uznawać czegoś za prawdę "bo tak". Na każdy możliwy temat trzeba myśleć i węszyć, a nie jak niektórzy indoktrynowani całe życie popukają się w czoło albo napiszą "tak tak oczywiście" bez nawet próby dowiedzenia się czegokolwiek.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.

Życzę Ci tylko, żebyś tego tężca nigdy nie złapała.