|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku |
|
0 | 0% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
14 | 37,84% |
| Na czworaka zaraz stanę i zachwycę moją mamę |
|
1 | 2,70% |
| Czy deserek, czy obiadek, oby nie był ze mnie niejadek |
|
0 | 0% |
| Wcinam obiad, deser, mleko, do pół roczku niedaleko |
|
11 | 29,73% |
| Skonczyły się już kolki, wszak wyrastam z mej gondolki |
|
2 | 5,41% |
| Żółwik, słonik, hipopotam, ja dzidziusia swego kocham |
|
4 | 10,81% |
| Normy obrotów, siadania i mowy nie moga wyjść mamusiom z głowy |
|
1 | 2,70% |
| Mamo w rękę weź łyżeczkę i sprawdź czy mój płacz, to przez ząbeczek |
|
0 | 0% |
| Powoli się rozkręcam, z brzuszka na plecy się już przekręcam |
|
4 | 10,81% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Hejo
dziś mija rok od zrobienia testu ![]() Cytat:
ehhh gdyby oni wiedzieli jak cenne wskazówki tu padają,jaka pomoc i wzajemne zrozumienie tu panuje zresztą ich strata nie mówię już że z forum,mówię ,,u mojej koleżanki to ...." Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Tassia super opisałaś usypianie ,skopiowałam sobie mój to twardy Zawodnik,ale nawet jak z nim się nie uda to może dla kolejnego dziecka sie przyda
|
|
#1952 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mąż się lepiej poczuł, więc przejął Dawida, Miłek śpi, a ja robię te drożdżówki od papugi Już się nie mogę doczekać, a dopiero ciasto rośnie.
|
||
|
|
|
#1953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za rocznicę![]() ja zawsze mówię,że moje koleżanki to i tamto, nigdy nie mówię o forum.Ale dziwnym sposobem wszyscy mi mówią,że głupoty w necie czytam...soł...ich sprawa
|
|
#1954 |
|
Zakorzenienie
|
co Ci faceci widzą w konsolach ?
mój właśnie gra ale spoko ,zapytał czy może ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- mi ciągle siedzą w głowie papugowe drożdżówki może jutro zrobię , mąż ma wolne
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moja mama zawsze się mnie pyta skąd ja mam takie doświadczone znajome i to jeszcze z dziećmi w wieku Bartka ![]() I to jej gadanie "za moich czasów było tak i tak i żyjesz" no ale ona na szczęście nie narzuca mi swoich sposobów wychowawczych tylko zawsze pyta jak robie to czy to, jakie mały używa pampersy bo chce kupić zanim przyjadę itd. Za to t. uważa że wszystkie rozumy pozjadałam i że się nie znam niech spada głupia baba---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Amelka brawa za rocznicę, dla mnie ten dzień był niesamowicie stresujący, płakałam i śmiałam się na zmianę, byłam przerażona i nie spodziewałam się pozytywnego testu
|
|
#1956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że wyczytałam na necie. Mąż tylko wie o wizażu
|
|
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mało oglądam telewizji, bo Adaś lubi. Z tego co wiem, takie dzidziusie nie powinny oglądać telewizji.
|
#1958 |
|
Raczkowanie
|
![]() Mój tż wrócił z pracy właśnie zjadł i zapytał czy może jechać po nowe gry.
|
#1959 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
i dziwic sie, ze samotna sie czuje
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-02-02 o 17:28 |
|
|
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mojemu kupiłam na urodziny xboxa 360 ale gra 'odświętnie'
tak 3-4 razy do roku jak rodzinka się zjezdza do nas, bo tak to nie ma z kim ![]() Za to gra w goodgame empire
|
|
|
|
#1961 |
|
dryfuję słowami
|
jak to z kim.. samemu!
|
|
#1962 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie...
|
#1963 |
|
Zakorzenienie
|
mój ma play station i grał może ze 4x przez 1,5 roku
|
#1964 |
|
Zadomowienie
|
tak jak obiecałam, zdaję relację z wizyty u fizjo i z zaleceń: Szymon ma wzmożone napięcie mięśniowe w górnej części ciała, szczególnie w prostownikach. Duży wpływ na taki zły wzorzec pracy mięśni miało według tej pani ułożenie Szymka w brzuszku (od 19 tyg. Na każdym usg wychodziło, że leży główką w dół), takie objawy nasila też podobno żółtaczka (którą też Szymonek miał). Teraz musimy oduczyć go tej złej pracy mięśni i wypracować prawidłowe wzorce. Ćwiczenia mamy robić codziennie sami w domu, a dwa razy w tygodniu ona będzie z nim pracowała u siebie w gabinecie (wykonuje takie ćwiczenia, których my nie powinniśmy robić, bo można dziecku zrobić krzywdę)…. Także dobrze, że przyszło becikowe, to starczy na kilka tygodni takiej rehabilitacji, a później mam nadzieję, że nie będzie już potrzebna, a jeśli dalej to już NFZ. Zalecenia: - zakaz noszenia dziecka przodem do siebie (tego i tak staraliśmy się unikać, chociaż było ciężko bo w innych pozycjach płakał) - wykonywanie większości czynności pielęgnacyjnych bokiem/na boku/część w pozycji siedzącej (odkładanie, podnoszenie, kąpanie, przewijanie) - jak najbardziej wkładać go do fotelika i leżaczka – bo wtedy broda jest przyciągana do klatki piersiowej i odciążone są te jego spięte mięśnie - dużo wibracji, drgań, bujania, lekkich podskoków (faktycznie rozluźniają – jak położyła Szymka rączkę na takim wibrującym żółwiu, to od razu ją otworzył i się rozluźnił) - noszenie dziecka przodem do świata w pozycji prawie siedzącej (nóżki pod kątem 90*) – jako ćwiczenie starać się aby jego plecy nie dotykały naszego ciała, lewe bioderko ciągniemy w prawo i do siebie, a prawe ramię w lewo (taki efekt śruby), pochylamy się lekko do przodu żeby główka dziecka próbowała się również pochylić, a mały spojrzeć w dół (najlepiej żeby ktoś siedział na podłodze i zaczepiał go różnymi zabawkami) - trzymamy na kolankach w pozycji siedzącej – podobnie jak wyżej, do tego rączką prawą dotykamy lewej nóżki i odwrotnie, pilnujemy żeby głowa była Prosto i lekko pochylała się do przodu - na leżąco łapiemy rączkami dziecka za nóżki (prawa +prawa, lewa +prawa,itd), kołyszemy lekko na boki i pokazujemy się dziecku z tej strony, w którą ma obrócić główkę (to ma zapobiegać odginaniu do tyłu) - kładziemy dziecko na swoje nogi, głowa między kolanami, pupa lekko uniesiona i oparta na naszym brzuchu i bawimy się znów rączkami i nóżkami, stukamy rączką o nóżki itp.) - starać się nie dotykać szyjki i główki z tyłu, bo to daje dziecku bodziec do napięcia – dlatego mamy lekko korygować główkę łapiąc za czubek - do leżenia podkładać małemu coś pod główkę (pod jej górną część), tak aby broda szła do klatki piersiowej tyle zapamiętałam... trochę mnie to dobiło i zwątpiłam już całkowicie w naszą pediatrę, bo przecież już trzy razy zwracałam jej uwagę, że coś jest nie tak, a ta miała mnie za przewrażliwioną matkę, a nawet porządnie go nie zbadała... Trochę ćwiczeń i drogi przed nami, ale mam nadzieję, że będzie dobrze Gdy zapytałam tą rehabilitantkę o to, co by było gdybyśmy zlekceważyli te objawy i nic z tym nie robili, to powiedziała, że najprawdopodobniej Szymonek by nie raczkował, miałby niewłaściwą postawę ciała (odgiętą do tyłu), byłby nerwowy, miałby problemy ze skupieniem uwagi i inne takie podobne... Także miałoby to negatywny wpływ na sferę ruchową, ale i psychiczną. I jak tu zaufać lekarzom?!:/No to się rozpisałam, teraz lecę nadrabiać póki Szymuś śpi
|
|
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
chop mi babieje
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym się wkurzyła. Ja zwracałam uwagę teściowi, a co dopiero mężowi.
|
#1967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1968 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ale tak szczerze to ja też się bałam,bo w podświadomości czułam,ze jest cos z mna nie halo... no i po cytologii wyszło,że wykryto u mnie wirusa hpv :/ Cytat:
![]() mój tak samo
|
|
|
#1969 |
|
dryfuję słowami
|
teraz i tak jest szał, bo sprzedał perkusję do guitar hero i przynajmniej nie musze słuchać tego tłuczenia kotletów
|
|
#1970 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Cytat:
no to też bym się wkurzyła. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
zwariował na punkcie córeczki do tego stopnia, że róż mu w głowie |
|||||||||
|
|
|
#1971 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a ja znowu jestem chora
Miałam już nic nie pisać,ale z bezsilności się poryczałam Wczoraj mnie wzięło-dostałam gorączki,no i na wieczór dreszczy. Zjadłam tabbletki na noc,ale rano temperatura jeszcze wyższa,no i faszerujesię lekami,które mi nie pomagają. Do tego boli mnie od wczoraj żołądek,ciągle mi się odbija i czuje jakbym zaraz miała isc zwrócić. Wzięłam przed chwilą krople miętowe i po przełknięciu zwymiotowalam ![]() Na dodatek Maja dostała rozwolnienia i boję się,że ją też łapie
Edytowane przez 87czarna Czas edycji: 2014-02-02 o 19:17 |
|
|
|
#1972 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja mam 6- letniego Boscha... moja sis i mój brat mają LG Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1974 | |
|
Zakorzenienie
|
haaaa, zarezerwowałam super hostel rodzinny za niską cenę, od 4-16 lipca będziemy w Portugalii
Musialam sie pochwalić, bo jestem mega szczęśliwa. ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
A jutro ciąg dalszy załatwiania ubezpiecznia dla Kornelka.
|
|
#1975 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzieciaki już śpią, jestem w szoku
Miłkowi chyba jednak idzie ząb, bo dziś po południu znów był płaczliwy, a przy smarowaniu dentinoxem mam wrażenie, że coś czułam pod palcem Przez to bardzo mało ćwiczymy w ciągu dnia, bo jak go tylko położę to zaczyna się płacz.Dziś po raz pierwszy od 4 miesięcy nie zrobił kupy, czy to może być od enfamilu, którego wczoraj wypił dwie porcje?? Aha i informuję dziewczyny, które myślą o podaniu mm na noc żeby dziecko lepiej spało - u nas się to nie sprawdziło Nie podaliśmy z tej przyczyny, tylko dlatego, że mnie nie było, ale Miłek wypił po kąpieli 140ml i do 22 obudził się dwa razy, ale wystarczył smok. O 24 już musiał zjeść i jeszcze potem dwa razy do rana ![]() Cytat:
a potem kolejne kilka dni aż do pobytu w szpitalu, bo gin zasugerował ciążę pozamaciczną Cytat:
![]() dobrze, że zaufałaś swojej intuicji i jednak poszłaś do rehabilitantki Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1976 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czy wasze maluchy krzyczą, żeby krzyczeć? Bo nie wiem czy to od zębów. Młody ma ostatnio taką fazę, że krzyczy głośno tak marudnie, ale nie płacze. Leży na macie albo nawet dziś po kąpieli i krzyczy. Wyszorowałam mu zęby i dziąsła dentixem i przez chwilę był spokój, a przy usypianiu też usnął.
|
|
#1977 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Interney to zuo!Dziewczyny dobrze mówią - to może być coś z błędnikiem. Idź do lekarza a nie zamartwiaj sie ![]() A na początek zrób test Też tak myślałam. Ale przyrost jest ujemny. Ogólnie jest tragedia. Co roku w PL razem z umierającymi i emigarcją jest mniej ludzi o 50tys. Kiepsko to wróży.. Cytat:
A co do Maciusia to rzeczywiscie hardcore z tą kupą. Pytałaś lekarza o co chodzi? Dobrze, że czopek pomaga, ale jednak powinien sam móc zrobić kupkę.. Ja niestety nie mam pojęcia co Ci doradzić. Cytat:
Podoba mi się ta odpowiedź rusałko, zdrówka życzę bo widzę, że kompletnie Cię rozłożyło.. Oby szybko przeszło! Cytat:
Cytat:
I nawet mama czasem na skypie zagai co tam na wizażu ![]() I za rocznicę testu ![]() jo_asiek, nie przejmuj się aż tak! wyćwiczycie wszystko i będzie git Fizjoterapuetka na pewno trochę Cię też nastraszyła, żebyście się przyłozyli do ćiwczeń..Na pocieszenie powiem Ci, że tutaj w USA dzieci idą do żłobka najczęściej po 6tym, albo w kaliforni po 12stym tygodniu życia. Tam nikt z nimi nie cwiczy. Z tego co opowiaał mi kolega, to wsadzają dziecko do bujaczka, przypinają i ono tam siedzi prawie cały dzien. I nikt nie kieruje dzieci na zadne rehabiitacje ani nic podobnego, bo rodzice przez prace nawet nie mieliby kiedy isc na z nimi gdziekolwiek. Lekarze mówią, że te asymetrie etc są normalne i same się regulują w odpowiednim momencie. I dzieci jakoś sobie radzą, zdrowo się rozwijają i wyrastają na normalne dzieci Także, myślę, że ciało ludzkie jest tak skonstruowane, żeby poradzić sobie z takimi problemami. A jak dodasz ćwiczenia do codziennego grafiku Szymka, to obstawiam ze za miesiąc u małego nie będzie śladu po problemie Także nie smutaj a głowa do góry ![]() czarna, dużo zdrówka! I trzymam kciuki, żeby dziewczynek nie rozłozyło! |
|||||
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy zeba
pod palcem nie czuc, okiem nie widac, ale pod lyzeczka slychac Paste mam kupic?! Wysmieja mnie w domu
|
|
#1979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
Z dobrych wieści- Julia kończy dzisiaj 4 mesiąc
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

położyliśmy się z TZ spać, wszystko zgaszone, a ja takiej karuzeli w głowie dostałam, że jak oczy zamknęłam to myślałam, że odlecę
no i umyłam się, wróciłam i zasnęłam-teraz się dobrze czuję
i tak myślę co ja wczoraj jadłam i mogło mi zaszkodzić? 

Gdy zapytałam tą rehabilitantkę o to, co by było gdybyśmy zlekceważyli te objawy i nic z tym nie robili, to powiedziała, że najprawdopodobniej Szymonek by nie raczkował, miałby niewłaściwą postawę ciała (odgiętą do tyłu), byłby nerwowy, miałby problemy ze skupieniem uwagi i inne takie podobne... Także miałoby to negatywny wpływ na sferę ruchową, ale i psychiczną. I jak tu zaufać lekarzom?!:/
boję się iść do lekarza...

na moje słowa ze myślałam ze u rodziców na dole będą siedzieć to usłyszałam bo W. ma dwoje dzieci
ja myślałam, że w 2013 dużo dzieci się urodziło