|
|
#1051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część VIII
Z tego co widzę Galaxy też ma małe mieszkanko (2 pokoje + kuchnia), a w nim 3 koty i pies.
|
#1052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To iie metrów powinien mieć dla siebie jeden kot? Wliczamy w ten metraż przebywanie człowieka czy ma to być terytorium TYLKO kota? Wiesz, ja ww domu jednorodzinnym z wielkimi salonami mieszkać nigdy nie będę, bo nie lubię domów, wolę mieszkania. Póki co mieszkam w jakim mieszkam, nie wybrzydzam, bo zawsze lepsze takie mieszkanie for free niż brać większe na kredyt A sądzę, że jeden pokój na jednego kota to jest wystarczająco (bo do sypialni nie wchodzą, więc ją odliczam). Koty mają nawet jeden "swój" pokój, gdzie tylko pranie wieszam i jest kanapa dla gości
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-02-03 o 14:18 |
|
|
|
|
#1053 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
.Cytat:
Kretka a Ty się dokociłaś czy wzięłaś dwupak? |
||
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1055 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) i balkon. Dwa koty aktywnych ras w tym kotka bardzo terytorialna. Oboje lubią wysokości więc posłania na dole odpadają. Trzy drapaki, schowki w różnych miejscach, jedna kuweta ( choć przydałyby się dwie ). Mają dni że się kochają, zawsze śpią razem. Ale są też dni że futro leci i wtedy każdy ma swój pokój i swoje schowki. Trzeci kot w moim przypadku to byłby jeden kot za dużo. Kretka - nie bierz tego osobiście ale często zdarzają się komentarze jak ktoś ma problemu z kotem typy " to bierz drugiego". Drugi kot nie jest sposobem na wszystkie problemy z pierwszym kotem. Nie każdy też chce dwa koty posiadać. Ne znam wyliczeń ile powinno przypadać metrów na jednego kota Wychodzący ma większe terytorium niż nie wychodzący. U mnie na jednego kota powinno przypadać około 20 metrów
Edytowane przez iwona1110 Czas edycji: 2014-02-03 o 14:29 |
|
|
|
|
#1056 |
|
KOTerator
|
O, to koniecznie poczytaj jak tu przebiegały dokocenia, bo nie zawsze było fajnie, a czasem było fajnie na początku a później gorzej.
|
|
|
|
#1057 |
|
Zadomowienie
|
http://m.youtube.com/results?q=spiewajace%20koty%20&sm= usmialam sie wlasnie do łez. TŻ znalazł.
Wysłane z mojego GT-S5301
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy 22 grudzień 2o12r -kochamy _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
|
|
|
#1058 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No i woleliśmy dwupak, bo jeden kot to odrobinę egoistyczne, według mnie. Nie zawsze człowiek jest w domu na tyle długo, żeby zapewnić kotu rozrywkę. A przy wyjeździe nie zostawiłabym kota samego na parę dni.
|
|
#1059 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pisze to z prespektywy dwoch dokocen (latwego i trudnego) plus mialam tymczasa - tymczas w sumie jakby zaakceptowala moje koty zostalby na stale ale nie dalo sie, pobila sie z najstarszym kotem ktory u nas rzadzi i tego nigdy nie zmienie, zestresowala mlodszego (az dostal zapalenia dziasel ze stresu) a oba podeszly do niej normalnie, musialabym ja trzymac zamknieta caly czas w jednym pokoju bo reagowala agresja jak ktorys kocur chcial chocby wejsc do pokoju gdzie byla kotka jest teraz u pani ktora najpierw miala ja jako jedynaczke a pozniej za moja rada wziela kociaka ale kotke, i dziewczyny sa teraz przyjaciolkami (na szczescie rzadko sie zdarza aby kociaki rodzenstwo przestaly sie lubic wiec masz 99% szans ze nie staniesz przed takim problemem)
|
|
#1060 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś będą dwa. Teraz TŻ się nie zgodzi i nie będę dyskutować z nim o tym. Ja się cieszę, że mam choć jednego, on zresztą też-sielanka. Decyzja o drugim kocie musi być wspólna, a skoro TŻ nie chce, to nie będę darła mu włosów z głowy (których i tak nie ma
). Wiele osób ma jedną sztukę, sztukę szczęśliwą. Mój kitak będzie miał za dwa miesiące kolegę-szczeniaka koleżanki, małej rasy. Jeśli się polubią, to towarzystwo będzie miał kilka razy w tyg.
|
|
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się tego boję
Niby bliźniaki są od urodzenia razem, ale po każdym rozstaniu jest foszek. Najgorzej było jak próbowaliśmy oddać kicię i wróciła po nocy w obcym domu. Cały dzień fukania. Po sterylce też było ciężko, bo kicia nawlokła zapachów od weta. I jeszcze ten kubrak... A na codzień to tak jak piszecie: raz lepiej, raz gorzej. Niby się tłuką, ale jedno bez drugiego życ nie może. Jak się jedno schowa to drugie łazi, płacze i nawołuje.
|
|
#1062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, bo nie chodziło mi o to, że tak to rozwścieczone towarzystwo zostawić trzeba samemu sobie. Wiadomo, że się rozdziela. Tylko nie przewidzi się, że akurat te konkretne koty się nie polubią i możliwość konfliktów nie powinna być najsilniejszym, przeważającym argumentem przeciwko dwóm kotom. Tak sądzę. Bo wtedy wszystkie koty domowe żyłyby samotnie
|
|
#1063 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam jedna kicie. Kiedys mam nadzieje powiekszyc nasze stadko..ale dopiero jak bede mieszkac na swoim. U babci ledwo przeszedl pomysl z Perłą. Mam juz przeciez papuge falista a chce jeszcze rybki na dniach jakos przemycic ;-3
Wysłane z mojego GT-S5301
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy 22 grudzień 2o12r -kochamy _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
|
|
|
#1064 | ||||||||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Porta zielona rozwaliła mojemu kocurowi żołądek, ale różowa była ok. Mam jeszcze mały worek niebieskiej, niedługo otworzę. Obecnie jako przysmaki i przyzwyczajanie kociaka do bezzbożówek rzucam na dywan karmę GranataPet z rybą, ma bardzo duże kawałki w kształcie rybek, koty jedzą je powoli i rozgryzają. Niestety w kuwecie nawet po paru chrupkach u obu kotów jest miękko i to już trzecia sucha karma tej firmy wywołująca taki efekt, miałam jeszcze krewetkową i z kaczką Orijena i PoNa jedzą bez sensacji.Kastrowane koty są zjadane przez myszy egipskie!Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kawalerka to też mieszkanie, tylko jednopokojowe Mam osobną, jasną kuchnię, łazienkę bez okna, długi przedpokój, 32 metry kw. bez balkonu. Dachowiec chodzi latem na spacery, nie wiem czy będę się na to decydować z devonką. Uważam, że mam za mało miejsca na 2 koty mimo udostępnienia im szaf, blatów, drapaków i parapetów. Na pewno brakuje balkonu!Patrząc na sytuację u znajomych wnioskuję, że 1 kot powinien mieć 25 metrów kw. oraz pokój, aby czuć się dobrze, czyli 2 koty - 50 metrów i 2 pokoje. U moich rodziców jest ponad 70 metrów i Kicia często darła mordę, bo nie mogła znaleźć swojego towarzysza ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2014-02-03 o 14:45 |
||||||||||
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niekoniecznie trzeba sie uczyc o zywieniu kotow (jak ja )
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Rybiorek, a jak u was sytuaja pogodowa? Macie wodę w piwnicy, czy nie? Bo w PL w tv mówią, że Irlandia zalana- a przynajmniej część Irlandii
|
|
|
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przepraszam, ale w Irlandii domy nie maja piwnic domy stawiany sa poprostu na ziemi a do przechowywania rzeczy jak ktos potrzebuje sluza skladziki stawiane na podworkach..... ale potwierdzam ze leje, dzisiaj tak ze jak szlam na busa to mi buty przemokly, po kurtce sciekal wodospad i dzieki temu mam mokre nogawki spodni, dojazd do pracy to byl koszmar - Irlandczycy nie umieja jezdzic jak leje
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2014-02-03 o 15:10 |
|
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). W sumie trochę marnotrawstwo miejsca, bo zamiast tak ogromnego balkonu, dużej łazienki, kuchni i długiego przedpokoju mogli zrobić dodatkowy drugi, mały pokój Ano, 25m2 jest ok Chociaż my mamy stosunkowo małe metrażowo mieszkanie (57m2), to 3 pokoje są, w czym najmniejszy to nasza sypialnia, zamknięta dla kotów. A duży pokój, pokój "dla gości" (nie mamy co z nim zrobić, tak se jest nieużytkowany, bo dla nas, dwóch osób to 3 pokoje aż nadto), kuchnię, przedpokój, łazienkę i jak będzie ciepło balkon - mają dla siebie ![]() Z laktozą mleka nie mam, bo sama mam skazę białkową. Więc nabiału u nas mało. Ale jak mogę się naszym z kociakami dzielić to będę Zawsze jakiś dodatkowy płyn, co nie? I białka trochę ma.Nieźle
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-02-03 o 15:13 |
|
|
|
|
#1069 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Teraz macie super, dużo miejsca, mało ludzi. Ja bez futrzanego obciążnika nie zasnę! Cytat:
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1070 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam ta Portę zieloną, jest w miksie i nic się nie dzieje. Sąsiadki kot zjadł ze smakiem i żyje Cytat:
) jest żywiona Animondą carny, Bozitą + suche nie wiem jakie. Hodowca bardzo jej zachwalał te karmy. Dlatego i my je kupujemy. Koty je lubią, ładnie jedzą i są zdrowe. I co najważniejsze zostaje jeszcze kasa na jedzenie dla nas ![]() Cytat:
|
|
#1071 |
|
Zakorzenienie
|
wyobraz sobie ze to wyglada tak ze KAZDEGO dnia jak leje (a leje sporo dni) to jest dla nich szok
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak spadnie śnieg to jest dzień kota, bo nic nie działa? Kiedyś tak miałam w Holandii: poszliśmy w sobotę na imprezę, w nocy spadło trochę śniegu i musieliśmy na piechotę wracać
|
|
#1073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ludzie tylko jak musza z tym ze biada Ci jak jedziesz autem za autem prowadzonym przez Irlandczyka/Irlandke
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1074 |
|
Naczelna Nastolatka
|
my mieszkamy w bloku, 3 piętro i 68 metrów. mamy 3 koty i dwa psy (razem ważą psy jakieś 60 kg). Mamy też duży balkon. Nie czuję, że jest nam ciasno, a nawet uważam, że trzeci mały piesek jeszcze by się zmieścił
ALE, my nie mamy dzieci i mieszkamy tylko w dwie osoby. Co do dokocenia, to nie wiem dlaczego, ale u nas nie było z tym problemów. Kolejność była taka: kociak płci żeńskiej, po pół roku dwuletni kocur, pół roku potem roczny kocur. Oprócz standardowej wymiany bluzgów przez pierwsze kilka dni, nie było sensacji żadnych. Mają jedną kuwetę, jeden drapak. Urządzają po domu wspólne gonitwy, ale nie śpią przytulone i nie myją się na wzajem. Po kastracji/sterylce nie było problemów z powrotami. Mamy takie szczęście, ja i mój facet, do kotów? Głupi ma szczęście?
|
#1075 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
).Złamałam się po 2 mies. (znaczy cały czas się rozglądałam, ale nie byłam jeszcze gotowa). I o ile on pokochał Małą od razu, to ona potrzebowała jakiś 10 dni. Ja mam teraz 2 pokoje, 51 m kw. Koty korzystają z całego mieszkania (wyjątek salon, tam są tylko w dzień). Nie mamy balkonu, ale przedpokój jest długi (prawie 8mb) i po nim urządzają sobie gonitwy. Prosimy o trzymanie kciuków, jak dobrze pójdzie to może jeszcze w tym roku będziemy już na własnym. Co prawda metraż prawdopodobnie będzie podobny, ale za to koniecznie z balkonem, na którym będą różne kocie atrakcje ![]() Ma któraś z Was porównanie chrupek PoN z TOTW? Są większe/mniejsze? Planuję zakupić jak się nam TOTW skończy. Najlepiej, żeby były podobnych rozmiarów (mniejsze Mała połyka w całościa (a potem zwraca), a większych nie za bardzo księżniczce chce się gryźć ).
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-02-03 o 16:30 |
|
|
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za to kuwety mam dwie i zaluje ze nie moge dostawic trzeciej, nasza panna jest bardzo obrzydliwa i ma problem wejsc do kuwety po chlopakach... nie wiem czy dlatego ze doszla jako ostatnia? (bo w hodowli bylo kotow ponad 10, z tym ze niestety ale mieli samoczyszczaca kuwete.... to chyba nie byl strzal w dziesiatke, chodzi mi o nas - Rusia miala prawie 5 miesiecy jak ja bralismy, pewnie zdazyla sie przyzwyczaic ze kuweta zawsze byla czysta)
|
|
#1077 |
|
Nie depcze krokusów
|
PoN ma duże chrupki, podłużne. TOTW ma małe i okrągłe piegi.
|
|
#1078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet chciałabym spróbować spać z kotami, ale jestem alergikiem astmatykiem i trochę się boję, spać wolę w warunkach nie sprzyjających ewentualnemu uduszeniu Może kiedyś. Nie wiem, wolę nie ryzykować chyba.Jakie gluty z siemienia? Też staram się jak najwięcej Florki nawadniać, piją według mnie trochę za mało (nie te przepisowe 50-60 ml / 1 kg kota), muszę to jutro sprawdzić. Dodaję im dwa razy dziennie do mokrego trochę ciepłej wody, ale zauważyłam, że mniej przez to jedzą.Cytat:
![]() Trzymam, swoje zawsze dobre
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
W moim miksie nie ma PON, ale jest Teaste.
Od lewej: orijen,porta, RC, totw, RC
"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz - z wzajemnością" A. Hopkins Edytowane przez Kusum Czas edycji: 2014-02-03 o 17:11 Powód: edit |
|
|
|
#1080 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

A sądzę, że jeden pokój na jednego kota to jest wystarczająco (bo do sypialni nie wchodzą, więc ją odliczam). Koty mają nawet jeden "swój" pokój, gdzie tylko pranie wieszam i jest kanapa dla gości
.
Wychodzący ma większe terytorium niż nie wychodzący. U mnie na jednego kota powinno przypadać około 20 metrów

Niby bliźniaki są od urodzenia razem, ale po każdym rozstaniu jest foszek. Najgorzej było jak próbowaliśmy oddać kicię i wróciła po nocy w obcym domu. Cały dzień fukania. Po sterylce też było ciężko, bo kicia nawlokła zapachów od weta. I jeszcze ten kubrak... A na codzień to tak jak piszecie: raz lepiej, raz gorzej. Niby się tłuką, ale jedno bez drugiego życ nie może. Jak się jedno schowa to drugie łazi, płacze i nawołuje.
Orijena i PoNa jedzą bez sensacji.
kupiłam wczoraj puszki Schesira i dałam dziś pół puszki z tuńczykiem i aloesem. Efekt-duża, ale nieśmierdząca wcale kupa w kuwecie, a na wycieraczce obok kuwety porządny paw. I o co chodzi? Po suchej nie rzyga, po chrupkach w sosie też nie, po sercach kurzych też jest ok. A po dzisiejszym śniadanku niespodzianka. Nie wiem czy wywalić te puszki i dać spokój, czy spróbować jeszcze raz....Przyznam szczerze, że wystraszyłam się.
).
Też staram się jak najwięcej Florki nawadniać, piją według mnie trochę za mało (nie te przepisowe 50-60 ml / 1 kg kota), muszę to jutro sprawdzić. Dodaję im dwa razy dziennie do mokrego trochę ciepłej wody, ale zauważyłam, że mniej przez to jedzą.