|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!
|
|
|
|
#2522 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny !!!!
Tyle ostatnio pocytowałam i dupa wygasła mi sesja ja nie zapisałam i szlag jasny trafił moją korespondencję :/ Lecę więc z pamięci. Za wszelkie pominięcia ogromniaście przepraszam No to sruuu: Mała już doczytałam o tym gościu podpitym. Zgroza i wcale się nie dziwię że tak się zachowałaś. Lady Pietraszko super dj!!! Meneq mój Krzyś też chodzi na basen. Nurkuje zawodowo ale jest problem z pływaniem na plecach. Broni się okropnie!!! Szaju po raz kolejny szacun za wiedze w sprawie Nawijkowej ![]() O Jezu co tam jeszcze było ?!!! Ultra witaj !!! Black mądra decyzja o powrocie. No i STO LAT dla Oliwki Hope kłaniam się nisko za tego linka do ćwiczeń!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! Ninag dawno Ciebie nie było. Marsi Ciekawe te dofinansowania hmmmm Deli gratulacje sesyjiiiii Debrah Nie martw się Kochana tą anemią!!! Wyniki jakie są każdy widzi ale przecież są na to lekarstwa. Od kiedy Krzyś dostaje codziennie ferrum to nie dość że humor mu się polepszył to i na prawdę wrócił apetyt. Wtedy też ruszyliśmy z żywieniem z kopyta ! Będzie dobrze ! No a teraz prywata - mały obudził się o 5 rano z mokrym kaszlem. Nic nie sygnalizowało choroby. Nie ma gorączki, chorych uszek, nie wymiotował nie miał brzydkiej kupki więc o co cho?????? Pani doktor o 8 rano osłuchała płuca nie ma nic. Ten dzień pokarze co dalej ?? Wstępna diagnoza uwaga : IDĄ WSZYSTKIE CZWÓRKI I MAŁY DŁAWI SIĘ ŚLINĄ . Możliwe to ??? |
|
|
|
#2523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak tak! Poproszę! Ozlocę każdego kto mi wynajdzie pediatrę z WIEDZĄ o kp! Rozmawiałam wczoraj z Magdą Karpienia (doradczyni LLL ,prze-kobieta, mega wiedza) i ona mnie sprowadziła na ziemię, widziala wyniki, zna takie przypadki. Nie wpadać w panikę. Oglądając filmik ode mnie mówiła mi, że..widzi presję na dziecku. Mimo wszystko. Że widać że ona miała radość jak mogła sama próbować. Jej dziecko miało problem taki sam. Na problemy żelazowe doradziła kupić pokrzywę, robić napar, nawet parę kropel ważne jest bo dużo żelaza + wiamina C - i to się lepiej wchłania niż żelazo sztuczne.. Pójdę do pediatry swojego, pewnie dostaniemy to żelazo, ale kupię tą pokrzywę i będę dawać... |
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak trzymasz Krzysia do plywania na plecach? ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2526 | ||||
|
Zakorzenienie
|
na łóżku na poduszce wierzga
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- zrobiłam sobie koktajl z truskawek (mrożone przeze mnie) i banana na jogurcie nat
|
||||
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah... a może tu..ja tak podczytuję z doskoku-pewnie nie o to Ci chodziło,hę?
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Home/Contact
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah- odbierz PW
|
|
|
|
#2530 |
|
Zakorzenienie
|
Odebrałam, odpisze za jakiś czas bo robię coś pilnego na uczelnię.
Amelka śpi prawie 2 godziny O_O chyba pójdę sprawdzić czy wszystko okej, już sobie wkręcam że się coś dzieje.. |
|
|
|
#2531 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2532 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Anemia nie jest poważną chorobą, i do tego dość częstą - nawet na wątku kilkoro dzieci miało lub ma. Będzie dobrze!
|
|
|
|
|
#2533 |
|
Zakorzenienie
|
uff własnie wstała. Dałam wody pić i zrobiłam kanapkę, bo kaszki rano oczytwiście odmówiła. Nie chce być karmiona kanapką, chodzi z nią po pokoju, bo wyciągnęła rączki i rzekła "chciem"
![]() Uwielbiam jak to mówi, to tak rozkosznie dzidziusiowo brzmi - i to nic, że moja córka jest pozbawiona dobrych manier i nigdy nie prosi a zawsze chce :d ale mówi to cudownie W ogóle : ona jest straszna papuga: naśladuje wszystko co robię i mówię. Łącznie z dźwiękami. Umie cmokać i klaskać językiem jak koń |
|
|
|
#2534 |
|
Zadomowienie
|
A u nas znowu krtań. I na moje oko i ucho chyba znowu w wersji luzackiej (mam nadzieję że nie zapeszę) - poszczekuje od wczoraj ale bez duszności i jakichkolwiek innych objawów, ogòlnie wygląda zdrowo... Właśnie się zastanawiam czy się umówić na popołudnie do kontroli na wszelki wypadek
|
|
|
|
#2535 |
|
Zakorzenienie
|
Rzuciła bułą i poszła po książeczkę z rączkami pełnymi masła
przytachała mi na kolana i znowu "chciem".. no to czytamy. Zapomniałam wam napisać: jest jakaś wyprz książkowa w auchan - książeczki dla dzieci po parę złotych, bo o połowe przecenione.. Dziadek kupił Amelce 14 !! książeczek... na razie przyniósł 3, bo zakazałam reszty. Co za dużo to niezdrowo
|
|
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile słów Wasze dzieci potrafią mówić? tak mnie Debrah zainspirowała Leo mówi: daj, tam,nie, tu, tata,mama, dada(pies), am ale nie mówi juz baba i dziadzia (uwstecznił się)
|
|
|
|
|
#2537 |
|
Zakorzenienie
|
Gwiazda zasnęła o 1.30, więc nie najgorzej. Czyli to była tradycyjna tugeza nocna, tylko przesunięta na wcześniej. Pola dalej ma ten mokry kaszel, jak zasnęła wcześniej na drzemkę, to tak ją zaczęło kaszleć, że myślałam, że się zadławi, albo wyrzyga No i jednak mnie zaraziła, wczoraj mnie wzięło, a dzisiaj już leżę od rana w łóżku praktycznie cały czas. Niby gorączka tylko w okolicach 37,5-38, a czuję się, jakbym z 40 miała ![]() Hope, też tak mam z tym swędzeniem twarzy Oliwko, buziaki roczkowe i sto lat! ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Marsi, moja mówi tylko baba, mama, dada, i reszta swoich wywijasów. Malutko... |
|
|
|
#2538 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hani wyszły 4 na dole
a ja myślałam, że płaczka się taka zrobiła a to te zęby szły![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2539 |
|
Konto usunięte
|
Marsi, jedno umie
mama - czasami./ Ale ostatnio laliśmy z mężem, bo coś tam mówimy do niej i Agatki ze słowem "krem" a ona "kiem" i nie wiemy, czy powtórzyła, czy przypadek. A, teletubisiowy krem to był ![]() Gojka, e tam, ja po prostu 11 lat pracuję w zawodzie, ponad nawet
|
|
|
|
#2540 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mówi "daj" ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2541 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś pisałam : mama, tata, daj (da), , tak, nie, chcę (chciem:P), co to, to, sisi (haha bo chodzi ze mną do wc i jak jestem na etapie siadania na kibel to mówi mi "si, si, si" przez cały ten czas, jakby mnie poganiała
![]() Mówiła "ziadek" ale chyba zapomniała. Najczęściej używa "mama" i "chciem" - wszystko jest "ja chcę" z coraz większą pretensją jeśli nie dostaje Nie wiem czy nie zapomniałam o czymś.Ale za to..zaskakująco dużo rozumie! Nie uczyłam jej nigdy, że to jest to, a to tamto - a czego nie poprosze to mi przyniesie. Chcę się bawić klockami, mówię, że teraz się pobawimy - idzie, otwiera pudło i wyciąga klocki - i tak dalej i tak dalej. Wczoraj mówię "uważaj kochanie bo spadniesz ( z łóżka) i co wtedy będzie? A moja córka na to cała szcześliwa "baaaaam". ![]() Aha, jeszcze jest "lala", "hał hał" na psa. I powtarza zasłyszane prawie wszystko, ale tego nie liczę bo to nie jest celowe tylko odtwórcze. Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2014-02-07 o 13:02 |
|
|
|
#2542 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak się wywinie na pupę, czy coś wyrzuci z wózka to zawsze jest baach
|
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj połaziła sobie w kapciach po korytarzu w budynku - zainteresowana otoczeniem nie narzekała na buty. Próbujemy się przyzwyczaić bo dotąd : buty na nogach (takie do chodzenia) = płacz. Yeah, zrobiłam kolejną prezentację, dziś ją mamy z koleżanką.. Jeszcze tylko esej do napisania na niedzielę został. Fajnie, bo przez ostatnie dwa dni chodzę spać między 3 a 3:30 a wstaję przed siódmą + pobudki między i ledwo już na oczy widzę.. A potem po niedzieli będę mieć 5 dni aby się przygotować do 3 egzaminów.. ale teraz wydaje mi się to raj bo przynajmniej nie będę musiała przed kompem pisać czy tworzyć prezentacji
|
|
|
|
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2546 |
|
Wtajemniczenie
|
hmm, co do słów to nie niewiele chyba
![]() mama(tylko w sytuacjach kryzysowych, płacz, jak coś boli, ktoś coś zabierze; powtórzyć nie powtórzy po mnie ![]() ),tata, baba, dziadzia (a raczej: diadia ), tytyty (i pokazuje plauszkiem ), nie, niania (czyli Ania Ale umie zrobić jak robi krówka (buuuu ), świnka (tak śmiesznie charczy), kotek - miau, piesek - hau hau, konik (klaszcze językiem czy jak to tam nazwać ), samochodzik.To chyba tyle
|
|
#2547 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy za wszystkie życzonka.
Solenizantka właśnie drzemie, a ja mam chwilkę dla siebie, bo od rana robię ciasto na tęczowy tort. Dziewczyny, to bardzo miłe, co napisałyście o moich filmikach. Jesteście kochane. Cytat:
), bimbam (zegar), kuka (kula, mamy taką ozdobną, co wisi pod sufitem), piłka, meko/miko (mleko, rzecz jasna), piś, sieka (serka, w sensie, że chce serka ), kaka (kaszka lub kaczka), taka cici (ta kaczuszka, czyli początek piosenki o kaczuszkach), idzie, oć (chodź), daj/dać, koti, peś (kot, pies), kultowy już guzik , bebi (jej zabawkowy bębenek), św (świnka ), maka (małpka), ciśko (ciasteczko), buka (bułka), lali (lalka), miś, koka (czyli kocham, mówi tylko do mnie, Łukasza szlag trafia, że do niego nie , biedny ) naśladuje zwierzątka - muuu, chrrrr, u u a a (małpka), miau, hau, beeee, bzi bzi (pszczółka, uwielbiam, jak to robi ). Ucisza nas, jak coś ogląda czy się bawi, a my jesteśmy zbyt głośno - przykłada paluszek do dzioba i robi głośne "CSIIIII!!!". Ostatnim hitem jest Edzia, sis! - czyli Elza, siad. Babi (bawić), aku, noś, uś, buś (oko, nos, ucho, buzia). Łaskocze nas po brzuchach i krzyczy przy tym "giji, giji!" , co jeszcze? Hmm, hmm... A, baji (czyli chce, żebym jej na laptopie włączyła pioseneczki dla dzieci). Oczywiście klasycznie - si (jak coś jest gorące, dzisiaj krzyczała na mnie, że garnek jest si, jak podniosłam pokrywę i próbowałam chilli), be, nie (ostatnio najczęściej używane słówko ). Siosia (ciocia, czyli moja siostra, albo Zosia, czyli jej córka), ika sika (moja siostra i jej córka w duecie). No i pewnie jeszcze wiele innych, o których zapomniałam. A, przypomniało mi się - zioba (zobacz), puś (puść), lebek (chlebek), iść. Generalnie z moją Oliwą można się już dogadać. Ona nie tylko powtarza, ale też oczywiście zna dokładnie znaczenia tych słówek. I zna też znaczenie wielu innych, nawet, jak nie potrafi ich powtórzyć - zazwyczaj wie, o co mi chodzi, jak coś do niej mówię. Powolutku zaczyna też tworzyć zdania, dwu, trzy-wyrazowe. Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2014-02-07 o 14:19 |
|
|
|
|
#2548 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;45028207]Nawijko, na moment tylko, bo z pracy: powinien być specjalista SI i już dopytałam, że diagnozę może tylko lekarz neurolog. Ale terapię specjalista SI ustawia. I zaburzenia SI to nie tylko ruchowe, więc nie rehabilitant ci powie co i jak. Popatrz - tu jest opis, co powinno niepokoić u dziecka do 3rż (przypominam - nie mówimy o 1 rzeczy z listy, nawet nie o kilku - ja bym się niepokoiła, gdyby ok. połowa występowała):
http://www.centrum-terapii.pl/konsul...-3-roku-zycia/ Ja nie jestem specjalistą SI, ale jednak z racji studiów i wykonywanego zawodu mam z dzieciakami z zaburzeniami na co dzień do czynienia. Nie postawię diagnozy, ale jeśli cię niepokoi coś - idź sprawdzić. Jeśli długi czas czekania - idź prywatnie, bo im wcześniej terapia zaczęta, tym szybciej zakończona i lepsze efekty. Z domu napiszę ci, co sama już teraz możesz (i to bez względu na to, czy mały będzie miał stwierdzone czy nie, bo to są rzeczy doskonale wspomagające rozwój). Na szybko tylko - wszelkie zabawy z kocem: bujanie w kocu (2 dorosłe osoby potrzebne), koc na podłogę, młody na kocu leży i ciągniecie się, zawijanie koca w naleśnik, turlanie. Dzieci z reguły to bardzo lubią, ale niesamowicie ważne - jeśli jakakolwiek zabawa tego typu sprawia przykrość - zapisz sobie, by o tym lekarzowi powiedzieć, i na razie zabawę olej. Dzieci z zaburzeniami SI mogą nie lubić bujania! ale bujanie na kolanach przodem i tyłem do ciebie może być dobrym początkiem.[/QUOTE] Kilka rzeczy pasuje do Kuby, jednak za maly, zeby ocenic niektore z nich (np umiejetnosci samoobslugowe). Wizyte u neurologa moge miec za miesiac, tylko czy nie jest za wczesnie, zeby to diagnozowac? Dzis rozmawialam z reh. Twierdzi, ze narazie mam sie nie przejmowac ta diagnoza integracji, tylko jak najwiecej stymulowac Kube. Z bujaniem nie ma zadnych problemow. Wiesz, ze jestes kochana? Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2549 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a mam pytanie do was: gdzie kupowałyście buty ślubne i czym się kierowałyście przy wyborze? Bo że fason, to wiadomo, ale my ślub mamy o 12, czyli gdzieś od ok 10 będę w nich śmigać, wesele myślę do ok 2-3 w nocy. I naprawdę bardzo chciałabym wytrzymać w butach, więc szukam czegoś sensownego, nie za wysokiego i wygodnego przede wszystkim! Tylko właśnie jakoś znaleźć nie mogę a w marcu pierwsza przymiarka i buty muszę już mieć!
|
|
|
#2550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() marsi wspolczuje Dziewczyny, o 16 Waszego czasu mamy szczepienie, z tego co pamietam to 3 wklucia w biedne nozie Chcialam Was prosic o kciuki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

super, gratuluję!

Cyrkowiec
Nie mam pojecia od czego to moze byc

Anemia nie jest poważną chorobą, i do tego dość częstą - nawet na wątku kilkoro dzieci miało lub ma. Będzie dobrze!

a ja myślałam, że płaczka się taka zrobiła a to te zęby szły
mama - czasami./ Ale ostatnio laliśmy z mężem, bo coś tam mówimy do niej i Agatki ze słowem "krem" a ona "kiem" 

rośnij zdrowo 
Chcialam Was prosic o kciuki