Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-07, 16:46   #3271
Pantegram
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Akurat nie z googla, ale z pamięci Po prostu znam osoby korzystające z zasiłku dla bezrobotnych, więc trochę na ten temat wiem.

A zła sytuacja materialna rodziny nie musi być udokumentowana zanim zostanie zgłoszona do SzP. Jest sporo rodzin, które nigdy wcześniej nie korzystały z pomocy instytucji typu MOPS, Caritas itp. I są też rodziny, gdzie rodzice pracują. Na przykładzie rodzin, u których byłam w tej edycji mogę Ci powiedzieć, że dużo jest zgłoszonych przez szkoły, chociaż tu często się zdarza, że takie rodziny trzeba odrzucić, bo np. zostały zgłoszone tylko dlatego, że dzieci wychowuje samotny rodzic (a na wizycie okazuje się, że wcale nie taki samotny). O źródłach więcej pisać chyba nie muszę, bo zostały wyżej wymienione

Poza tym zasady obliczania dochodu w SzP nie są takie same jak chociażby w MOPSie. My uwzględniamy też dochód nieudokumentowany (tak, tak, rodziny bardzo często przyznają się do pracy na czarno). A od dochodu odliczane są koszty mieszkania i rachunki, więc kwoty na osobę podane w opisach rodzin to pieniądze "na życie". I jeszcze w przypadku osób poważnie przewlekle chorych (czyli np. nie na alergię albo nadciśnienie) odliczane są koszty leczenia.

Nie uważam, że SzP to akcja idealna, ale naprawdę przy zaangażowaniu mądrych, rozsądnych ludzi można zdziałać wiele dobrego.
Przyznaję, nie przekopałam się przez cały wątek, tylko część, moja wina...
Ponadto wyszłam z założenia, że skoro wiele dziewczyn opisuje tutaj rodziny jako "niewdzięczne" (tzn. mają postawy roszczeniowe), to to jest właśnie wina złej selekcji - i nadal myślę, że wszystkie te roszczeniowe rodziny, które się kwalifikują, to właśnie Ci korzystający z MOPSowych zasiłków zamiast pracować - no i z tego co dziewczyny tu pisały, to można wnioskować, że takich jest większość...
Ale tak jak mówię, nie przeczytałam całego wątku więc pewnie podane tu zostały też kontrprzykłady

Szkoda, że do stypendiów socjalnych nie są podliczane dochody wg tego, co opisałaś
Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jakby w Polsce za dwie minimalne krajowe ludzie nie mieli problemów z utrzymaniem się, to by nikt nie uciekał za granicę. Szkoda, ze państwo nie bierze pod uwagę, że opłaty i jedzenie są dość drogie....już nie mówiąc o produktach dla dzieci.
Ależ ja się z tym absolutnie zgadzam, to, że wg polskich standardów rodzice pracujący za 2 minimalne krajowe nie są biedni, to była czysta ironia w moim wykonaniu
A precyzując, chodziło mi o to, że np. w oczach MOPSu czy standardów przyznawania stypendiów socjalnych takie rodziny nie są biedne, mimo, iż nie starcza im od pierwszego do pierwszego, co jest po prostu śmieszne...
Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Gdzie są te pieniądze ja się pytam?
No nieźle, jak zadałam to pytanie w wątku o OFE, to zostałam zjechana przez (chyba) zwolenników PO
I próbowano mi siłą udowadniać, że to w OFE kradną nam pieniądze, a ZUS to przecież super instytucja jest i jak najprędzej trzeba tam pieniądze z OFE przelać
PS. A pieniądze poszły oczywiście na bieżące wydatki, a że u nas rządziciele uważają, że lepiej jest się zadłużyć, ale zainwestować w coś, aniżeli mieć nadwyżkę budżetową na chude lata, no to efekt mamy jaki mamy :/

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2013-12-07 o 17:00
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 17:26   #3272
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ ja się z tym absolutnie zgadzam, to, że wg polskich standardów rodzice pracujący za 2 minimalne krajowe nie są biedni, to była czysta ironia w moim wykonaniu
A precyzując, chodziło mi o to, że np. w oczach MOPSu czy standardów przyznawania stypendiów socjalnych takie rodziny nie są biedne, mimo, iż nie starcza im od pierwszego do pierwszego, co jest po prostu śmieszne..
Minimalna krajowa netto w zaokrągleniu to 1200zł, dwie to 2400. W przypadku czteroosobowej rodziny to 600zł na osobę I trzeba opłacić wszelkie rachunki (sam czynsz to pewnie jakieś 500zł), kupić jedzenie, czasem wypadają jakieś leki...
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 19:33   #3273
Kalini
Zakorzenienie

A jak Wam się podoba pomysł posła Gowina, aby 1 obywatel równał się 1 głosowi. Czyli rodzina, która ma ośmioro dzieci będzie miała 10 głosów
Stary 2013-12-07, 19:39   #3274
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
A jak Wam się podoba pomysł posła Gowina, aby 1 obywatel równał się 1 głosowi. Czyli rodzina, która ma ośmioro dzieci będzie miała 10 głosów

A co w takim razie z czynnym prawem wyborczym?
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 19:43   #3275
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
A co w takim razie z czynnym prawem wyborczym?
No niektórzy będą mieli słabsze czynne prawo wyborcze, a niektórzy mocniejsze dawno nie słyszałam o tak niedemokratycznym pomyśle.
Stary 2013-12-07, 19:57   #3276
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
No niektórzy będą mieli słabsze czynne prawo wyborcze, a niektórzy mocniejsze dawno nie słyszałam o tak niedemokratycznym pomyśle.
Doczytałam - chce zmienić prawo wyborcze. Poroniony pomysł.

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2013-12-07 o 20:02
Stary 2013-12-08, 01:20   #3277
seibella
Przyczajenie

Dzisiaj do mojej sąsiadki zajechała szlachetna paczka... Ok 15 dużych paczek. Sąsiadka ma dwoje dzieci, ok. 5 i 3 lata, każde z innym tatusiem i obaj ja zostawili. Ciagle imprezy i chlanie tanich alkoholi. Dziecko 5 letnie o godz. 22 włóczy sie pod blokiem bo matka pije i ma to w d..e Sama mieszkańia nie opłaca (bogata ciotunia) ale na alkohol i papieroski zawsze ma. Uważam ze rodziny nie są sprawdzane tak jak powinni byc, ponieważ znam wiele osób biednych, ale bez nałogów i "normalnych" ale nie zgłaszają sie do takich akcji...
seibella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 10:35   #3278
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez seibella Pokaż wiadomość
Dzisiaj do mojej sąsiadki zajechała szlachetna paczka... Ok 15 dużych paczek. Sąsiadka ma dwoje dzieci, ok. 5 i 3 lata, każde z innym tatusiem i obaj ja zostawili. Ciagle imprezy i chlanie tanich alkoholi. Dziecko 5 letnie o godz. 22 włóczy sie pod blokiem bo matka pije i ma to w d..e Sama mieszkańia nie opłaca (bogata ciotunia) ale na alkohol i papieroski zawsze ma. Uważam ze rodziny nie są sprawdzane tak jak powinni byc, ponieważ znam wiele osób biednych, ale bez nałogów i "normalnych" ale nie zgłaszają sie do takich akcji...
nie można się samemu zgłosić do "paczki".
Stary 2013-12-08, 10:52   #3279
titina
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego nie zgłosiłaś tego faktu do opieki, czy wolontariuszowi?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:18   #3280
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Zgłoś to do Szlachetnej Paczki w Twoim mieście, prawdopodobnie mają profil na fb więc możesz tam napisać prosząc o kontakt kogoś z wolontariuszy, tyle że na fb nie podawaj nazwiska sąsiadki publicznie Tylko już w rozmowie z wolontatiuszem.
Stary 2013-12-15, 20:40   #3281
Anex
Rozeznanie

W Lbnie są "reklamacje" na szlachetną paczkę:
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15138847.html
Ech, wszystko powinno być nowe i modne, Pani w byle czym używanym nie będzie chodziła ;-)
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 20:50   #3282
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez Anex Pokaż wiadomość
Ech, wszystko powinno być nowe i modne, Pani w byle czym używanym nie będzie chodziła ;-)
" Pani Anna mieszka za granicą w Irlandii. Poprosiła o kontakt do pokrzywdzonej rodziny i zaoferowała im pomoc. Prawdziwa szlachetna paczka dotrze do pani Jolanty jeszcze przed tymi świętami i będzie zawierała nowe, zagraniczne ubrania. Pani Anna zaproponowała też wspólne zakupy internetowe z rodziną pani Jolanty, żeby rzeczy doszły szybciej i mniejszym kosztem."

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-15, 23:52   #3283
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
No ale te ubrania naprawdę mocno nieciekawe.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Dobrze, że w pracy jest palarnia
Bekon.
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 00:04   #3284
enn_
Zakorzenienie

Nie lubie wybrzydzania, ale rozumiem, ze w paczce znajdowaly sie w zasadzie smieci, wiec jak inaczej do tego podejsc?
Stary 2013-12-16, 00:10   #3285
201604181004
Konto usunięte

Kwestia gustu
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 00:25   #3286
enn_
Zakorzenienie

Jesli rzeczy byly brudne, za duze i zniszczone, to to nie kwestia gustu. A na podstawie zdjec trudno cokolwiek stwierdzic, ktos powinien ocenic obiektywnie stan rzeczy i tyle.
W kazdym razie tak, jak uwazam wybrzydzanie za niedopuszczalne, tak samo uwazam, ze wysylanie komus smieci nie powinno miec miejsca.
Stary 2013-12-16, 00:47   #3287
WhiteCherry
Zakorzenienie

no jeśli ktoś zrobił sobie przegląd szafy i stwierdził, że pozbędzie się wszystkich starych, zniszczonych, rozciągniętych ubrań i przekaże je w formie Szlachetnej Paczki, no to to jest mocno słabe, żeby nie powiedzieć gorzej. Mi by było wstyd przekazać komuś coś, co najchętniej wywaliłabym do śmietnika.
Stary 2013-12-16, 00:57   #3288
Kalini
Zakorzenienie

Ogólnie słabe rzeczy, jeśli ktoś decyduje się zrobić szlachetną paczkę, niech nie wrzuca do niej zbytków z szafy. Rzeczy nie muszą być nowe, ale niech powinny nadawać się do noszenia, bo ja też mam mnóstwo ciuchów na strychu z poprzedniej epoki, ale wiem, że nikt będzie nosił czegoś co było modne w latach 90...
Stary 2013-12-16, 08:50   #3289
kennedy
Zakorzenienie

Trzeba byc niezlym chamem zeby stare/ brudne/ zniszczone szmaty wysylac...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 09:09   #3290
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Szczerze mówiąc, ja się tej pani nie dziwię. Te rzeczy były naprawdę straszne, co to za dobroczynność w postaci opróżniania szaf ze staroci takich jak ta biała spódnica.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 10:17   #3291
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Dawanie starych znoszonych szmat jest żałosne, a niestety to częsta praktyka by biednych obdarować byle łachem.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:51   #3292
monk221
Przyczajenie

Takie organizacje istnieją;PCK,opieka społeczna(GOPS<MOPS),PCPR i Caritas.Tam też organizuje się paczki ale...sprawdza się rodziny przez zaakceptowaniem.Pomaga się tylko tym,którzy mają udokumentowany dochód lub jego brak(powiedzmy) ,jakiś etap weryfikacji istnieje.Środowisko jest monitorowane przez pracowników społecznych,siostry pck i wolontariuszy.Nie przejdzie sciema;nie mam pracy i mam stado dzieci z czego połowa jest ciężko chora,trzeba mieć zaświadczenie lekarskie,orzeczenia,zaśw iadczenie z UP i skarbówki.Nie przejdzie też teks;mamy 400 zł dochodu i jest nas 5 ro.To fikcja.Podliczajac zasiłki od rodzinnych poprzez te z opieki społecznej ,stypendium szkolne,alimenty - z tych 400 zł robi się 1200.Ale nikt tego nie weryfikuje,nikt tego nie sprawdza .Żałosne.Takie akcje to raj dla oszustów i naciągaczy i podobnej masci indywiduum.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Hahaha...myślisz,że ktoś tam to wszystko kontroluje?Cała ta paczka to żenada,przerost formy nad treścią.Miała być mała pomoc ale dla wszystkich potrzebujących a mamy kilkanaście paczek o wartości kilka tys -dla jednej rodziny.CHORE!Nie ma kompetentnego monitoringu,w moim mieście o szlachetnej paczce opieka społeczna nic nie wiedziała.Więc kto i na jakich zasadach wyznacza te"potrzebujące" rodziny?Panienka wolontariuszka,która nie ma pojęcia jakie są zasiłki i komu przysługują,nie umie zadać konkretnego pytania,sugeruje się brudnymi ścianami i ilościa równie brudnych pociech?

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość
Rodzina Pani Doroty (41 l.) składa się z 8 osób - męża Pana Krzysztofa (40 l.) oraz dzieci: Tomasza (15 l.), Katarzyny (13 l.), Rafała (11 l.), Karola (8 l.), Weroniki (4 l.) i Moniki (1 rok).
Całą rodzinę utrzymuje Pan Krzysztof, który jest dysponentem. Pani Dorota jest na urlopie wychowawczym, ale po jego skończeniu zamierza wrócić do pracy.
Miesięczne wynagrodzenie Pana Krzysztofa wynosi 2400 zł ,,na rękę". Rodzina otrzymuje także zasiłek rodzinny (890 zł.). Miesięczna kwota dochodu na jednego członka rodziny wynosi 411 zł. Jednak po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, które przy tak licznej rodzinie nie są małe (1200 zł) na osobę pozostaje 260 zł. Biorąc pod uwagę, że większość z szóstki dzieci jest w wieku szkolnym, to jest to niewielka kwota na codzienne wydatki.
Rodzina najbardziej potrzebuje kuchenki gazowej, materaca i butów zimowych dla dzieciaków

Ale do Mopsu droga daleka --

CIEKAWA JESTEM ILE JEST SPRAWDZONYCH RODZIN, CZY ABY NA PEWNO NIE MA UKRYTEGO DOCHODU ( NP. Z MOPSU>

edit-- ale nie ma to jak nowiutkie ciuszki ze sklepu, bo przeciez ciucholand dla nich jest ''be''
A kto ma to weryfikować? Te infantylne kretynki z paczki?Na pytanie czy sprawdzają dochody rodziny i wysokość pobieranych zasiłków ,zaczęła stękać i nawijać o polskiej biedzie.Wiem jak wyglada,bo pracuję w GOPSie i nikt się z nami nie kontaktuje w celu sprawdzenia faktycznych dochodów i tych utajonych(zgłaszanych w formie oświadczenia)

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

" - Cały czas liczymy, ale taka przeciętna paczka to kilka do kilkunastu pudeł, do tego meble, do tego sprzęt. Mogę powiedzieć, że pierwszy darczyńca, który dostarczył dziś paczkę do magazynu to było 11 pudeł. Są też meble i trochę większy sprzęt, który nie pakuje się w pudła. Część tych prezentów przyjedzie bezpośrednio do rodziny, bez kontaktu z naszym magazynem zabierając wolontariusza ze sobą, by był obecny do końca" – tłumaczu Lider Rejonu Katarzyna Janke.
Nie dziwię się,że jest ostry sprzeciw.Po co komuś kto od lat nie płaci komornego,nie kupił nigdy książki ani farby na odmalowanie ścian-komputer i nowe meble?PROMUJECIE CWANIACTWO. NIE POMAGAJMY aspołecznym,roszczeniowym cwaniakom-nierobom.Wysyłajmy ich na naukę życia ,funkcjonowania w społeczeństwie.Tylko kto by chciał tego rodzaju pomocy?

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Edytowane przez monk221
Czas edycji: 2013-12-18 o 09:51
monk221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:09   #3293
CATUS
Rozeznanie

A to?
https://www.facebook.com/szlachetna....52032574593614
Bunt wolontariuszy czy zaje.bista akcja Paczki, żeby o nich pisali.
CATUS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 00:11   #3294
201604181004
Konto usunięte

boże ale to jest niesmaczne
i te komentarze
nie czytam tego bo szkoda mojego wieczoru
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 00:08   #3295
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monk221 Pokaż wiadomość
A kto ma to weryfikować? Te infantylne kretynki z paczki?Na pytanie czy sprawdzają dochody rodziny i wysokość pobieranych zasiłków ,zaczęła stękać i nawijać o polskiej biedzie.Wiem jak wyglada,bo pracuję w GOPSie i nikt się z nami nie kontaktuje w celu sprawdzenia faktycznych dochodów i tych utajonych(zgłaszanych w formie oświadczenia)

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

" - Cały czas liczymy, ale taka przeciętna paczka to kilka do kilkunastu pudeł, do tego meble, do tego sprzęt. Mogę powiedzieć, że pierwszy darczyńca, który dostarczył dziś paczkę do magazynu to było 11 pudeł. Są też meble i trochę większy sprzęt, który nie pakuje się w pudła. Część tych prezentów przyjedzie bezpośrednio do rodziny, bez kontaktu z naszym magazynem zabierając wolontariusza ze sobą, by był obecny do końca" – tłumaczu Lider Rejonu Katarzyna Janke.
Nie dziwię się,że jest ostry sprzeciw.Poi co komuś kto od lat nie płaci komornego,nie kupił książki ani farby na odmalowanie ścian-komputer i nowe meble?PROMUJECIE CWANIACTWO. NIE POMAGAJMY aspołecznym,roszczeniowym cwaniakom-nierobom.Wysyłajmy ich na naukę życia ,funkcjonowania w społeczeństwie.Tylko kto by chciał tego rodzaju pomoc?
Popieram
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 09:38   #3296
monk221
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
boże ale to jest niesmaczne
i te komentarze
nie czytam tego bo szkoda mojego wieczoru
Dziękuję za obszerny i wiele wnoszący do dyskusji komentarz.
W całej tej debacie zapomnieliście ,że o być albo nie być PACZKI decydują DARCZYŃCY.Jeśli czytam,że rodziny wyznaczane są na zasadzie widzi mi się lub nie widzi,przez osoby z księżyca( nikt z nich nie ma pojęcia o polityce społecznej)-to mam już pewność,że nie wezmę w tym udziału.Każdy w miarę inteligentny człowiek wie,że tym rodzinom nie pomoże nowa lodówka i dywan,pralka i 30 kg makaronu, bo to tylko mydlenie oczu i poczucie ,że coś się dla nich ROBI. Ludziom uwikłanym w długi, bez perspektyw na jutro ,z niskim dochodem nie pomoże paczka,podarek,suwenir ,trzeba działać długofalowo i rozsądnie.Aby zmienić ich los trzeba zmienić ich mentalność i sprawić by" chciało się im chcieć", tego nie udało się nawet ministrowi pracy i polityki społecznej poprzez kursy i wieloletnie szkolenia z wynagrodzeniem-KOMUŚ KTO nie chce zmian-nikt i nic nie pomoże.
W małych miejscowościach świecą pustkami świetlice,wybudowane w szczytnym celu;wyrównywania szans( hahah) i zero vel null zainteresowania kursami,są pieniążki,są wykładowcy tylko tych "potrzebujących zmian " nie widać.
Druga strona medalu; pomoc rodzinom aspołecznym ,niewydolnym przez innych jest postrzegana jako;WYNAGRADZANIE nieudolności ,POMOCY nie kieruje do tych co coś robią,pracują,zmagają się z życiem tylko do tych co się już dawno poddali i żyją na koszt państwa. To społecznie niesprawiedliwe i takie są też reakcje.
Pamiętacie o tych ludziach przez resztę roku czy to taki myk od Paczki do Owsiaka a potem wszystko zakrywa kurtyna milczenia....?
Stary 2013-12-18, 10:24   #3297
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za obszerny i wiele wnoszący do dyskusji komentarz.
W całej tej debacie zapomnieliście ,że o być albo nie być PACZKI decydują DARCZYŃCY.Jeśli czytam,że rodziny wyznaczane są na zasadzie widzi mi się lub nie widzi,przez osoby z księżyca( nikt z nich nie ma pojęcia o polityce społecznej)-to mam już pewność,że nie wezmę w tym udziału.Każdy w miarę inteligentny człowiek wie,że tym rodzinom nie pomoże nowa lodówka i dywan,pralka i 30 kg makaronu, bo to tylko mydlenie oczu i poczucie ,że coś się dla nich ROBI. Ludziom uwikłanym w długi, bez perspektyw na jutro ,z niskim dochodem nie pomoże paczka,podarek,suwenir ,trzeba działać długofalowo i rozsądnie.Aby zmienić ich los trzeba zmienić ich mentalność i sprawić by" chciało się im chcieć", tego nie udało się nawet ministrowi pracy i polityki społecznej poprzez kursy i wieloletnie szkolenia z wynagrodzeniem-KOMUŚ KTO nie chce zmian-nikt i nic nie pomoże.
W małych miejscowościach świecą pustkami świetlice,wybudowane w szczytnym celu;wyrównywania szans( hahah) i zero vel null zainteresowania kursami,są pieniążki,są wykładowcy tylko tych "potrzebujących zmian " nie widać.
Druga strona medalu; pomoc rodzinom aspołecznym ,niewydolnym przez innych jest postrzegana jako;WYNAGRADZANIE nieudolności ,POMOCY nie kieruje do tych co coś robią,pracują,zmagają się z życiem tylko do tych co się już dawno poddali i żyją na koszt państwa. To społecznie niesprawiedliwe i takie są też reakcje.
Pamiętacie o tych ludziach przez resztę roku czy to taki myk od Paczki do Owsiaka a potem wszystko zakrywa kurtyna milczenia....?
Ehm... Myślę że Drabi miała na myśli dyskusję na facebooku, pod żalami SzP że nie zorganizują akcji w przyszłym roku bo nie mają kasy

Co do tego co napisałaś, to praktycznie wszystkie się z tym zgadzamy, co innego pomoc leniwym nierobom dzieciorobom obinokom roszczeniowym, którzy na pomoc nie zasługują, a co innego komuś kto nie poradzi sobie sam (chory, niepełnosprawny, stary)

I już pomijam fakt że te paczki z prezentów na święta, którymi z założenia miały być (jedzenie na świąteczny stół + upominek), stały się kolejną pomocą na cały rok i zastępującą myślenie (nie odłożę na pralkę, tylko poproszę o nią w paczce). I tym sposobem nie zrobi się paczki do 1000 zł, ale tak za 5-6 tys to chyba minimum obecnie :/ I to całkowicie przeczy temu co było początkowo.
Stary 2013-12-18, 10:58   #3298
Catjusza
BAN stały

Cytat:
No ja powiem szczerze, że mam ich wszystkich (nierobów i dzieciorobów znaczy się) głęboko w ..... przez cały okrągły rok. Akcja Owsiaka też mnie nie porywa, uważam, że wbrew pozorom szkodzi całemu systemowi opieki zdrowotnej, bo go "rozleniwia" i utrwala w nim patologie, głównie mam na myśli nieracjonale gospodarowanie pieniędzmi w sektorach, do których idą uzbierane pieniądze. No i wiem, że jak ja będę miała kłopoty, to nikt mi nie pomoże tylko dlatego, że nie siedzę w bidzie od trzech pokoleń. Było już tak w moim życiu, niestety.
I w ogóle wkurza mnie to wszystko. Teraz te "świąteczne" akcje po hipermarketach robione, cholera wie kto bierze tę kasę i na co. Wysługują się dzieciakami żeby ludziom miękła rura, a co rusz wywala jakaś afera o złodziejach działających pod płaszczykiem dobroczynności. W ogóle nie mam zaufania do tych wszystkich akcji zbieraczkowych.

Edytowane przez Catjusza
Czas edycji: 2013-12-18 o 11:02
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:04   #3299
monk221
Przyczajenie

Zgadzam się,takie akcje są często organizowane na zasadzie impulsu,przyłączanie się do nich również.Irytująca jest ta agresywna forma,niekompetencja,brak organizacji.Darczyńca nie musi być nagabywany,nie trzeba wciskać mu ulotek,zaczepiać.Każdy kto się zadeklaruje jako ewentualny sponsor-znajdzie sam wolontariusza i sam określi formę pomocy.Smutnym jest to,że jak każda rewolucja pożera własne dzieci,tak i tutaj mamy przykłady na to,że wolontariat zaczyna się wynagradzać,część wpływów odpływa na utrzymanie biur,miejsc,ludzi...wkrac za wszechobecna biurokracja,liczby i wskaźniki.To już nie jest spontaniczna pomoc to jest już...wyścig.
Bawi mnie fakt; że na potrzeby PACZKI szkoli się wolontariuszy by umieli rozmawiać i wyłapywać 'tych naprawdę potrzebujących'( bez komentarza).
Po co? To juz jest zrobione i to za darmo,takie dane mają wszystkie Ośrodki Pomocy Społecznej,organizacje pozarządowe(PCK,Caritas), które dysponują fachowym wywiadem rodzinnym.Wystarczy by te organizacje współdziałały ze sobą.
Swoją drogą ,z innej beczki.Czy ktoś pomyślał o tym,że paczka o wartosci kilku tys powinna być opodatkowana?A jak wiemy zaraz będziemy się rozliczać (PIT)Tymi podarunkami zajmie się US,każda zmiana sytuacji materialnej zgłaszana powinna być do opieki społecznej,jestem pewna że 'dobry sąsiad ' nie zapomni szybko o tym fakcie tych instytucji powiadomić

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Dokładnie mam to samo.

Gdzie są te pieniądze ja się pytam?
O jakich pieniądzach mowa?Ile pracodawca potrąca Ci składek i czy ich potem nie odzyskujesz po rozliczeniu podatku?Podatki płacą tylko nieliczni,większość ma zwrot nadpłaconego podatku.Przyjrzyj się liczbom w PIT11 ,wtedy będziesz wiedziała gdzie i jakie to są pieniądze.
Stary 2014-02-10, 16:15   #3300
Marta Nowakowska
Przyczajenie

mam na imie marta wychowuje z konkubentem dwoje dzieci corke Natalke 7 lat i syna Kacpra 4 lata , dostalismy mieszkanie z Zakładu Gospodarki Komunalnej ktore mieszkanie bylo do remontu . jest nam ciezko bo konkubent pracuje dorywczo a ja wychowuje dzieci . Rzeczy ktorych najbardziej potrzebujemy to zywnosc, srodki czystosci , szampony ,odżywki , proszki do prania, ubran dla dzieci , cieplych kocy . mieszkamy w gminie [] bede bardzo wdzieczna za jaka kolwiek pomoc [numer telefonu]

Edytowane przez sublime
Czas edycji: 2014-02-10 o 17:01 Powód: Złamanie regulaminu
Marta Nowakowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości