Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 6 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-11, 12:32   #631
wewillrockyou
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Wdrapujesz się na jakąś górkę, zwalniasz hamulec z wózka a potem starasz się go złapać -ale byśmy chudły
tylko koniecznie z daleka od ludzi
u mnie jest parę takich górek może to nie taki najgłupszy pomysł..

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
Cudny bezrękawnik
pod pajacyki bedziesz zakładała body kr
a z długim zostawisz do spodenek jakiś i będzie ok
Mnie położna zawsze mówiła że aby nie przegrzać dziecka to na rączki jedna warstwa a na brzuszek dwie
zawsze tak robiłam i żadnych potówek nie było
może i tak spodenek mam full

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

w ogóle dziewczyny, macie jakieś ciekawe informacje na temat 'objawów'porodu? Któraś wcześniej pisała o puchnącym nosie i ustach a coś jeszcze? oczywiście zachowamy to w ramach ciekawostek

Bąbelek
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:33   #632
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
ja na począek chcę pół roku 100%, a potem jak będę chciała jeszcze to wezmę te kolejne pół roku po 60%. chyba tak można, nie ?
No pewnie ze mozesz
Tez sie zastanawiam nad ta opcja... Tylko 60% to potem troszke malo...

Cytat:
Napisane przez asialll Pokaż wiadomość
współczuję Wam nieprzespanym nocy, u mnie co druga jest nieprzespana dziś było ok.
paulina fajnie masz z mężem, mój zawsze wstaję jak ja śpię...;/
co do macierzyńskiego, to boję się brać roczny bo potem może nie być dla mnie powrotu a z drugiej strony nie będę miała z kim dziecka zostawić także raczej napewno będę siedziała w domu a potem jak to mówi mąż staramy sie o drugie od razu

co do pampersów ile macie kupionych 1? ja mam pampersa 43szt 1 i paczkę bella happy 2 38 szt. Ile jeszcze dokupić 2? bo chyba jedynek się nie opłaca
Czyli rezygnujesz z pracy?

Pamersow mam na razie 30szt Babydreamow jedynek, a jeszcze w czwartek kupie ta mega pake Dady dwojek i mysle ze styknie - TZ potem bedzie latal po pieluchy

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
A orientowałaś się jak to ze żłobkami u Ciebie? Jak z dostępem, ile płatne i w ogóle czy ciężko się dostać? Ja idę na rok na pewno, nawet jakbym miała żłobek w planie, no ale po roku nie wiem jak będzie, a u mnie żłobków nie ma, są w innym mieście, ale podobno miejsc i tak nie ma
No wlasnie moja mama sie dowiedziala od kolezanki ze jej corka juz zapisala dziecko, ktore urodzi w lipcu
Myslalam ze to falszywe plotki byly zeby w ciazy zapisywac...
Zlobkow jest u mnie sporo takze chyba jutro podzwonie i popytam.
A ceny za panstwowy to chyba tak 400-500zl wychodzi - prywatny 1000 wiec to sie na pewno nie oplaca...
Kurcze wspolczuje Ci tych "urokow" malej miejscowosci

Cytat:
Już sie nie nastawiaj z miejsca na brak snu
Wole sie na gorsze nastawic i ewentualnie byc milo zaskoczona

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja jestem bezrobotna więc nie pomogę
Ale mam ofertę pracy od września i też się zastanawiam, bo to praca zgodna z moim wykształceniem i to to, co chcę robić. I tylko 5 godzin dziennie bym spędzała w pracy
To w sumie masz podobny dylemat - bo wrzesien akurat za pol roku...
U Ciebie jeszcze o tyle trudno ze to w pewnym sensie Twoja wielka szansa.

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Mam identyczną sytuację Tylko u mnie czesc obowiązków przejęły osoby z firmy a część sobie czeka. Co najmniej raz w tygodniu mam telefon z pracy że czegoś potrzebują. Co więcej 3 miesiące po mnie rodzi druga dziewczyna z firmy, z którą do tej pory się nawzajem zastepowalysmy. Dodam że jest to firma 10-osobowa. Więc sytuacja jest kiepska. Muszę pogadać z szefem jak on to widzi, no ale logicznym jest to że będzie chciał żebym wróciła jak najszybciej. 6 miesięcy na pewno. Może 8. Może mojemu TZ uda się wziąć jeszcze 2. A potem myślę może o jakiejś opiekunce do roku i żłobek. Przeraża mnie to trochę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Szef na pewno Ci powie zeby jak najkrocej...
U mnie tez po prostu sugeruja ze fajnie by bylo gdybym wrocila szybko.

Cytat:
Jakoś te dzieci urodzimy Lepiej lub gorzej, ale się uda

No właśnie jest problem z kim zostawić, bo do żłobka nie chcę oddawać takiego maleństwa, a jedyna niepracująca osoba z mojej i Tż rodziny to moja siostra
Ale jest jeszcze dużo czasu, zobaczymy jak to się ułoży

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj 36t0d Mam cykora przed wizytą ale nie wiem czego się boję właściwie
Nie boj sie

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Hejka!

Wczoraj u dermatologa okazało się, że te plamy to liszaj biały Leczenie długotrwałe jednak nie jest zakaźne. W moim przypadku takie małe plamki białe na ramionach. Mam nadzieje, że szybko się tego pozbędę. Oczywiście wydaję mi się, że odkąd smaruję, czyli wczoraj są już mniejsze

Ja biorę roczne. Dogadałam się z pracodawcą, że w miarę możliwości będę im pomagać, oczywiście dorabiając sobie do macierzyńskiego w ten sposób. Do dziś z resztą pracuję mimo, że jestem na l4. Zawsze dodatkowa kasa, ale też motywacja do zdjęcia piżamy i umalowania się
O matko - wspolczuje, trzymam kciuki zeby szybko zeszlo

Tez tak sie teoretycznie umowilam, ale czuje jakies dziwne wyrzuty sumienia czy czasem nie przytakneli, a pomysleli sobie co innego...
Stary 2014-02-11, 12:34   #633
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo zastanawia mnie jak mała jest ułożona, bo cały czas wali mi po dole brzucha/pachwinach, więc chyba jest główką do góry

no i wciąż nie mam siary, z Mateuszem i z Kubą mi od 6tego miesiąca leciała; mogły mi się cycki popsuć? albo zużyć?
mi też tak strasznie na dole uderza i jest główką w dół ułożony

ciesz się że Ci nie leci cyce Cię oszczedzają teraz

bebe97 współczuje tych poszukiwań. Ja nienawidzę takich sytuacji, w ogóle jak mnie ktoś obudzi/rozbudzi tom gotowa zabić

virginia Hania

Cytat:
Napisane przez asialll Pokaż wiadomość
też tak mam i w dołku pod mostkiem, nie mogę głębiej pooddychać. Dopadł nas kryzys najwyższego umiejscowienia macicy. Ciekawe ile to będzie trwało
to jak was bolą żebra to od macicy ja mam odstęp między piersiami a brzuchem to tego nie będę mieć?

Cytat:
Hejka!

Wczoraj u dermatologa okazało się, że te plamy to liszaj biały Leczenie długotrwałe jednak nie jest zakaźne. W moim przypadku takie małe plamki białe na ramionach. Mam nadzieje, że szybko się tego pozbędę. Oczywiście wydaję mi się, że odkąd smaruję, czyli wczoraj są już mniejsze
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:37   #634
teQiba
Moderator

Cytat:
Ja jestem realistką, nie wierzę w umowę j
To tak jak ja
Ja juz w ogole mam super umowe bo na czas nieokreslony - ale wiadomo na kazdego znajdzie sie paragraf
Stary 2014-02-11, 12:38   #635
amelka2006
Raczkowanie

Witam Was w ten pochmurny dzień.
Dzwoniłam dziś do zaufanego gina do Wrocławia, żeby mu przeczytać moje wyniki. No i mnie zasmucił. Powiedział, że za tydzień mam powtórzyć te badania, bo to może jednak być początek cholestazy, skoro tak bardzo się drapię. Powiedział też, że mam za dużo leukocytów w moczu i we krwi. Jeżeli sytuacja się nie poprawi, to zabierze mnie do siebie na oddział na obserwację. Sugeruje też ze względu na moją przeszłość chorobową, żeby jednak ciążę rozwiązać nieco wcześniej przez cc. No i tyle było z mojej radości. Ale nie będę się zamartwiać na zapas.

Wszystkim mającym problemy ze snem współczuję bardzo. Sama wiem jak to jest. Mam przespane dwie ostatnie noce. A wcześniej był jakiś koszmar.

Teqiba ja wiem, że na pewno wykorzystam cały macierzyński i rodzicielski. Jeżeli tylko masz taką możliwość, to może zastanów się nad tym. To jest moje zdanie i nikogo nie chcę przekonywać do niego. Z Amelką byłam w domu 18 m-cy i osobiście uważam, że taki czas spędzony z mamą dzieciom się należy. W tym wieku Ama była już na tyle duża, że mogła zostać z nianią, a i tak początki były ciężkie. Do przedszkola poszła jako 3 latek i świetnie sobie już radziła. Sama pracowałam przez rok w żłobku (zanim podjęłam pracę w zerówce przy szkole podstawowej) i wiem jak bardzo ciężko jest takim maluszkom bez mamusi. Jak bardzo potrzebują, by je ktoś przytulił, a nie zawsze osoba, która to robi podoba się szkrabom. Dlatego polecam zostać z dzieckiem w domu tak długo jak się da Z drugiej strony rozumiem osoby, które nie mają wyjścia. Trzeba z czegoś żyć, a nie każdy szef jest wyrozumiały. Jak trzeba oddać dziecko do żłobka, to trzeba. Początki są trudne, ale z czasem wszystko się staje łatwiejsze. Paniom, które tam pracują zależy na tych szkrabach i chcą dla nich jak najlepiej, dając im tyle ciepła, ile są w stanie. Przynajmniej ja takie spotkałam w swojej pracy. Także musisz wziąć pod uwagę wszystkie "za" i "przeciw" i podjąć decyzję. Trzymam kciuki
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:42   #636
nadzwyczajna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość

I rzucam jeszcze pytanie na sondę:
Natalka czy Hania?

Hania. Zdecydowanie.

Cytat:
no to ja miałam podobne typy Natalia / Julia / Hania
przy czym TŻ odrzucił Natalię, więc zostało Julia / Hania,
dla mnie te trzy imiona są śliczne. Może jak się urodzi to będzie wiadomo??
Powiem wam ze zajmuję sie min. Becikowym i co do imion. Co druga dziewczynka ma Julia, Natalia, Oliwia. Wiec dla mnie to juz oklepane imię. Niemniej jednak ładne. Nic dziwnego ze tyle mam tak daje swoim dzieciom na imię.
Co do chłopców Filip, Mateusz, Kacper.
Ciagle te same imiona.

Cytat:
No właśnie jest problem z kim zostawić, bo do żłobka nie chcę oddawać takiego maleństwa, a jedyna niepracująca osoba z mojej i Tż rodziny to moja siostra
Ale jest jeszcze dużo czasu, zobaczymy jak to się ułoży
Ja w tym całym pechu mam jedno szczescie-mamę. Moja mama ma umowę do konca roku 2015 i potem idzie na emeryture. I ja chce byc na macierzynskim tylko pol roku. Moze po pol roku malym bedzie zajmowac sie tesciowa a potem to juz moja mama. A ja wroce do pracy. Jeszcze zalegly urlop mam do wybrania. U nas tez jest cos takiego jak przerwa na karmienie i mozna np tak ustalic ze pracujesz godzine krocej. Tylko zaswiadczenie jest potrzebne ze sie karmi piersią.

Cytat:
Virginia - Natalia jest piękne Córcia ma tak na imie ,jest tyle zdrobnień tego imienia ! I Natalki to takie bystre ,grzeczne dziewczynki
Sama się tym kierowałam 3 lata temu
U mnie w pracy w przedszkolu wszystkie Natalki to mądre dziewczynki
Oj no nie jestem pewna czy wszystkie...
Znam dwie male Natalki. Jedna jest super grzeczna i madra. A ta druga diabel wcielony...:p

Edytowane przez nadzwyczajna
Czas edycji: 2014-02-11 o 12:44
nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:42   #637
asialll
Raczkowanie

monkaa no ja już nie mam przerwy między żebrami a macicą od jakichś 2-3 dni i schylić się już rady nie daje nawet przy stole. Też mogłam spokojnie położyć rękę między żebrami a macicą a teraz kończą się ebra i od razu zaczyna macica i dupsko małego

Najszczęśliwsza mama na świecie! Aleksander 09.03.2014
asialll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:42   #638
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Kobietki - a Wy wszystkie już jesteście zdecydowane jak bierzecie macierzyński?
Bo ja wciąż nie wiem... W pracy najlepiej by było gdybym wróciła za pół roku, bo ta dziewczyna co mnie zastępuje ponoć niebardzo sobie radzi... ale malucha nie mam komu zostawić więc do żłobka to chyba lepiej byłoby rocznego bąbla oddać?
Sama nie wiem co robić.
Ja biorę rok, ale najpierw 100% poźniej 60%. W razie czego zawsze mogę wrócić wcześniej do pracy. Chociaż prezes mówi, żeby od razu brać 80% i być z dzieckiem jak najdłużej. Taki prorodzinny jest;p Wiem, że praca na mnie będzie czekać, tylko też nie wiem co z dzieckiem zrobić później. Niby tata na emeryturze już będzie ale powtarza że on się dzieckiem nie będzie zajmować. Złobek jeden jest 15km w przeciwnym kierunku niż praca. w dodatku cięzko się ponoć dostać. Pierwszeństwo mają oczywiście dzieci z danego miasta (i tez laski w ciazy juz zapisuja swoje pociechy), a my ze wsi spoza tego miasta to jedynie pomarzyć możemy. Teście daleko 80km więc też odpadają;p Może jakaś nianka się znajdzie tylko czy to się będzie opłacać... Ale co tam zacznę się w 2015 martwić;p
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:48   #639
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martyna141 Pokaż wiadomość
Co do liczenia ruchów również mam kartę i już Ci mówię co i jak. Według instrukcji:
" Obserwację zaczynamy codziennie o 9 rano i kończymy o 21. Kiedy kobieta poczuje 10ty ruch, wówczas na karcie odnotowuje aktualną godzinę przez zaznaczenie odpowiedniego kwadratu. (moja karta wygląda jak taka 'siatka' podzielona na tygodnie ciazy, dni tygodnia i godziny co 30min) W dniu w którym zaobserwowano 10 ruchów kończy się obserwację i do końca dnia nie liczy się już ruchów (ja licze ale jestem chora na tym punkcie :P). Dopiero nastepnego dnia nalezy ponownie od 9 rano podjąć kolejne liczenie ruchów dziecka."

Czyli w praktyce od 9 liczysz ile razy Maluch sie poruszył, jeśli naliczysz 10 ruchów zapisujesz to na karcie i następne liczenie zaczynasz następnego dnia Mam nadzieję, że pomogłam [COLOR="Silver"]

i znowu jest promocja na pampersy z rossmana z kartą rozmiar 1 9,99zł 30 sztuk a rozmiar 2 chyba 22,99zł za 66 sztuk

te promocje z Tesco też fajne, oczywiście w moim zadupiastym mieście jest Tesco ale cale gowno w nim jest i tych promocji nie ma
Dzięki, mam tą samą kartę chyba ale i tak nie bardzo czaję, co mam tylko 10 ruchów po sobie obserwować? Jesli tak, to jak zacznę o 9 to o 9.20 mogę skończyć Z Marcelem jakoś kazali liczyc inaczej ale nie pamietam jak.

Mówisz o Tesco w Chełmie? ja tam byłam i mam dużo rzeczy z promocji dzieciowej

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Macierzyński-ja idę od razu na rok, skoro można skorzystać to się nie zastanawiam.

bebe[/B] a jak napisali w instrukcji? bo są różne metody liczenia i nie wiem co Ci poradzić
No ja też na rok- to uroki pracy w budżetówce co?
7 lat temu wróciłam do pracy z mokrymi oczami (i cyckami) a Marcel miał 5 miesięcy. Ten rok to naprawdę spory przywilej dla matek teraz i szkoda, że nie wszystkie możemy sobie na to pozwolić. Chętnie bym sobie jeszcze pobyła dłużej na wychowawczym, gdyby chociaż dawali zasiłek... ale za dużo zarabiamy żebyśmy go dostali, a za mało żebym mogła całkiem z kasy zrezygnować

A znasz inną niż napisała mi Martyna? Dawaj

Cytat:
No jak będziesz miała umawianą cc to pewnie umówi Cię przed świętami, bo chyba na święta to mało kto umawia.
Tylko mi termin przypada akurat na 21 czyli drugi dzień świąt i spokojnie można by było zrobić tą cesarke dzień-dwa po, a wtedy urodziny syna 24 kwietnia spędziłabym w szpitalu. Zwłaszcza że u mnie wskazaniem do cc jest ta głupia nieskracająca się szyjka więc i zagrożenia wcześniejszym porodem nie ma. Będę go cisnąć żeby wcześniej, np. 14.04.2014 świetna data nie?

Cytat:
Natalka czy Hania?
Zdecydowanie lepsza Hania! jest taka Hania u Marcelka w grupie, nie dość że ładna to skubanica tak pięknie śpiewa, że na każdej uroczystości doprowadza mnie do łez

Cytat:
Dzień dobry Ja dzisiaj już zawiozłam siczki do badania, byłam w chińczyku w poszukiwaniu stanika do karmienia, ale nie kupiłam, bo duże rozmiary były, poza tym jakieś dziwne i w Rossmannie zrobiłam minimalny zakup, żeby dostać 10% rabatu

Z CC to chyba tak, 2 znajome mamy w ostatnim półroczu miały cc jedna 2 tygodnie przez TP, a druga umowione 1,5 tygodnia przed, ale Młody zaczął wychodzić jeszcze wcześniej, więc przyspieszono.
A masz u siebie Pelikana? ja tam kupiłam stanik do karmienia za śmieszne pieniądze na fiszbinach.

A z cc widac to norma że wcześniej.

Dzięki dziewczyny, czuję się uspokojona

Cytat:
Bo ja wciąż nie wiem... W pracy najlepiej by było gdybym wróciła za pół roku, bo ta dziewczyna co mnie zastępuje ponoć niebardzo sobie radzi... ale malucha nie mam komu zostawić więc do żłobka to chyba lepiej byłoby rocznego bąbla oddać?
Sama nie wiem co robić.
Jeśli tylko to, że dziewczyna sobie nie radzi, to olej. Jak będziesz miała gdzie wrócić, to wróć kiedy chcesz a nie kiedy czujesz się zobowiązana

Cytat:
Mnie ciągle ta sytuacja z tym zostawianiem dziecka dobija
Cieszę się ogromnie, że zrobili rok macierzyńskiego. Jakby to było pół roku, to by mnie z Wami nie było
No, ale to nie zmienia faktu, że po roku dalej Ja mam o tyle lepiej, że może uda nam się z tż wbić na inne zmiany i w sumie potrzebowalibyśmy tylko kogoś na ok 1 godzinkę dziennie jak będziemy się zmieniac w pracy, ale nie wiem czy nam się uda. Żłobka u mnie nie ma, w innym mieście nie ma miejsc, a ja jako spoza miasta mam nie dość, że drożej, to jeszcze nie mam pierwszeństwa. Całkiem możliwe, że jakieś papiery do żłobka złożę, może się uda, ale jak nie to, nie wiem
Na moją mamę nie mam co liczyć, ale nie chce o tym pisać.
No i oczywiście na bezpłatny opiekuńczy nie mogę iść, bo na rachunki braknie, a co dopiero jedzenie
Ela a na ta godzinę czy dwie dziennie nie da się załatwić jakiejś emerytowanej sąsiadki? wtedy mielibyście nianię za niewielkie pieniądze i na miejscu.

Rany prawie druga a ja w piżamie drzemke po śniadaniu sobie zrobiłam i zbudziłam się po 13...
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:52   #640
Enia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
Hania. Zdecydowanie.
Powiem wam ze zajmuję sie min. Becikowym i co do imion. Co druga dziewczynka ma Julia, Natalia, Oliwia. Wiec dla mnie to juz oklepane imię. Niemniej jednak ładne. Nic dziwnego ze tyle mam tak daje swoim dzieciom na imię.
Co do chłopców Filip, Mateusz, Kacper.
Ciagle te same imiona.
Ja w tym całym pechu mam jedno szczescie-mamę. Moja mama ma umowę do konca roku 2015 i potem idzie na emeryture. I ja chce byc na macierzynskim tylko pol roku. Moze po pol roku malym bedzie zajmowac sie tesciowa a potem to juz moja mama. A ja wroce do pracy. Jeszcze zalegly urlop mam do wybrania. U nas tez jest cos takiego jak przerwa na karmienie i mozna np tak ustalic ze pracujesz godzine krocej. Tylko zaswiadczenie jest potrzebne ze sie karmi piersią.

Oj no nie jestem pewna czy wszystkie...
Znam dwie male Natalki. Jedna jest super grzeczna i madra. A ta druga diabel wcielony...:p

Co do imion to chyba zależy też od regionu, w moim otoczeniu jest ogrom Szymonów Jasiów i Franków , Julek i Lenek od groma

Co do przerw na karmienie, super sprawa jak ktoś pracuje np. 8 godzin, ja mam zmiany po 5 godzin i już widze moją dyr która musi kogoś dawać za mnie na to pół godziny - bo tyle by mi sie należało kiedy ja sie urywam na karmienie
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 12:52   #641
Gianna M
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Wow Trisdom już czop Ci odchodzi Ja dostałam teraz takiego skurczybyka, ze aż uda mnie bolały tak się wystraszyłam, ze od razu fik pod kołdrę i leżę czyli mówisz że jak czop odchodzi to się wie że to "to" ja wczoraj podczas masażu krocza miałam śluz podbarwiony krwią, ale myślę że to od tego masowania
Mona sluz podbarwiony krwia to tez moze byc juz czop ja mam termin na 5.03 i na wizycie teraz jak bylam 5.02 dowiedzialam sie ze szyjki juz nie mam, mam rozwarcie na 2cm i odszedl mi czop u mnie byl bialy a na koniec brzydki brazowy teraz znow leci zolty, wczoraj bylam na IP z powodu skurczy i dr mowi ze czop nadal odchodzi dziwne to troszke ze tak dlugo ale widocznie moze tak byc.Ja tam bym jeszcze chciala wytrzymac do konca 38tc.

Podczytuje was ale zaginelam gdzies w 3czesci i trudno sie teraz wbic.
Juz niedlugo i wszystkie bedziemy mamami

Gianna M jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 12:53   #642
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

to jak was bolą żebra to od macicy ja mam odstęp między piersiami a brzuchem to tego nie będę mieć?
też mam odstęp, spokojnie rękę mogę tam położyć a napie*dala kosmicznie

Bąbelek
Stary 2014-02-11, 13:02   #643
virginia
Zakorzenienie

Zanim Was poczytam, mam do Was pytanie:
jakie i ile pieluszek (tych najmniejszych) kupujecie?
Z tego co zauważyłam teraz są promocje na:
Pampers mini 3-6kg, 72 szt. 34/35zł w Lidlu
Pampers różne rozmiary, midi są za 74,99 za 132 szt. (nie wiem jak pozostałe rozmiary)
Dada mega paka 49,99 (tylko nie widzę w gazetce na kompie ile ich jest dokładnie w mini ale chyba coś koło 100? może któraś z Was wie?)

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Które się najlepiej opłacają?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:04   #644
martorka
Rozeznanie

GG do martorka

Cytat:
Ja jestem bezrobotna więc nie pomogę
Ale mam ofertę pracy od września i też się zastanawiam, bo to praca zgodna z moim wykształceniem i to to, co chcę robić. I tylko 5 godzin dziennie bym spędzała w pracy
Moze sie uda jakos ulozyc, zebys mogla skorzystac z tej oferty jeszcze czas :P

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
skończyłam pranie i prasowanie chwalę się!
i pokazuję mój ukochany bezrękawnik już się nie mogę doczekać aż go założę Małemu zorientowałam się, że mam tylko 3 szt bodów z długim rękawem za to 15 pajacyków
Tez mam malo bodow na dlugi rekaw, wiosna ma byc ciepla to nie bedziemy potzrebowac ubierac niewiadomo jak grubo :P

Cytat:
też mam odstęp, spokojnie rękę mogę tam położyć a napie*dala kosmicznie
tez tak czasem mam...

dziewczyny ide do dentysty na 16.30, mam taka mega dziure ze az sie boje....
Stary 2014-02-11, 13:08   #645
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Ja biorę rok, ale najpierw 100% poźniej 60%. W razie czego zawsze mogę wrócić wcześniej do pracy. Chociaż prezes mówi, żeby od razu brać 80% i być z dzieckiem jak najdłużej. Taki prorodzinny jest;p Wiem, że praca na mnie będzie czekać, tylko też nie wiem co z dzieckiem zrobić później. Niby tata na emeryturze już będzie ale powtarza że on się dzieckiem nie będzie zajmować. Złobek jeden jest 15km w przeciwnym kierunku niż praca. w dodatku cięzko się ponoć dostać. Pierwszeństwo mają oczywiście dzieci z danego miasta (i tez laski w ciazy juz zapisuja swoje pociechy), a my ze wsi spoza tego miasta to jedynie pomarzyć możemy. Teście daleko 80km więc też odpadają;p Może jakaś nianka się znajdzie tylko czy to się będzie opłacać... Ale co tam zacznę się w 2015 martwić;p
A to jak szef taki prorodzinny to nie lepiej faktycznie wziac te 80%?

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Jeśli tylko to, że dziewczyna sobie nie radzi, to olej. Jak będziesz miała gdzie wrócić, to wróć kiedy chcesz a nie kiedy czujesz się zobowiązana
Jestes wspaniala!
Sama nie umialam nazwac o co mi wlasciwie chodzi, a Tobie udalo sie zrobic to bezblednie
Dokladnie tak - czuje sie zobowiazana wrocic wczesniej.
Bo przeciez w razie co, zaoferowalam sie ze pomoge od wrzesnia, ale jezeli bedzie taka potrzeba, a nie ze 8 godzin bede siedziec nierzadko bez sensu przy biurku...
Ale to poczucie obowiazku mi zyc nie daje

Ale dzisiaj smecenie mi sie wkrecilo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 13:11   #646
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
No to mam nadzieję, że Ci się nie wydaje, tylko naprawdę już się zmniejszają

Cytat:

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Witam Was w ten pochmurny dzień.
Dzwoniłam dziś do zaufanego gina do Wrocławia, żeby mu przeczytać moje wyniki. No i mnie zasmucił.
Trzymam mocno zaciśnięte za powtórne wyniki - mam nadzieję, że wyjdą dużo lepiej i obejdzie się bez szpitala.

Cytat:
A masz u siebie Pelikana? ja tam kupiłam stanik do karmienia za śmieszne pieniądze na fiszbinach.

Rany prawie druga a ja w piżamie drzemke po śniadaniu sobie zrobiłam i zbudziłam się po 13...
Po wygooglowaniu okazało się, że mam pelikana, ale to sklep wędkarski, więc chyba nie o tym samym mowa
Ja w piżamie chodzę całe dnie od jakichś 2 miesięcy I nie wstydzę się tego!

Cytat:
Napisane przez Gianna M Pokaż wiadomość
ja mam termin na 5.03 i na wizycie teraz jak bylam 5.02 dowiedzialam sie ze szyjki juz nie mam, mam rozwarcie na 2cm i odszedl mi czop u mnie byl bialy a na koniec brzydki brazowy teraz znow leci zolty, wczoraj bylam na IP z powodu skurczy i dr mowi ze czop nadal odchodzi dziwne to troszke ze tak dlugo ale widocznie moze tak byc.Ja tam bym jeszcze chciala wytrzymac do konca 38tc.

Podczytuje was ale zaginelam gdzies w 3czesci i trudno sie teraz wbic.
Juz niedlugo i wszystkie bedziemy mamami
No to wiesz co! Masz takie wieści i nic nie piszesz? Trzymam moocno kciuki, żeby Młode wytrzymało w brzuchu jeszcze z min. półtora tygodnia Zatrzymali Cię w szpitalu?

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:11   #647
nadzwyczajna
Rozeznanie

Cytat:
Co do imion to chyba zależy też od regionu, w moim otoczeniu jest ogrom Szymonów Jasiów i Franków , Julek i Lenek od groma

Co do przerw na karmienie, super sprawa jak ktoś pracuje np. 8 godzin, ja mam zmiany po 5 godzin i już widze moją dyr która musi kogoś dawać za mnie na to pół godziny - bo tyle by mi sie należało kiedy ja sie urywam na karmienie
No, widocznie to jakoś idzie falami po regionie

5godznna zmiana, to i tak nieźle. Odwalisz 5 godzin i będziesz w domu.

Moja koleżanka musiała wrócić do pracy po 3 miesiącach i to było masakrycznie mało.
To nawet pół roku to jest naprawdę super.
Stary 2014-02-11, 13:12   #648
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Że też zawsze musi się coś przyplątać
Dobrze, że przynajmniej masz postawioną diagnozę i się już leczysz

Cytat:
i pokazuję mój ukochany bezrękawnik już się nie mogę doczekać aż go założę Małemu zorientowałam się, że mam tylko 3 szt bodów z długim rękawem za to 15 pajacyków
Sporo tego
Fajny ten bezrękawnik

Cytat:
Będę go cisnąć żeby wcześniej, np. 14.04.2014 świetna data nie?
Naprawdę super data
Trzeba przycisnąć gina

Cytat:
Zanim Was poczytam, mam do Was pytanie:
jakie i ile pieluszek (tych najmniejszych) kupujecie?
Z tego co zauważyłam teraz są promocje na:
Pampers mini 3-6kg, 72 szt. 34/35zł w Lidlu
Pampers różne rozmiary, midi są za 74,99 za 132 szt. (nie wiem jak pozostałe rozmiary)
Dada mega paka 49,99 (tylko nie widzę w gazetce na kompie ile ich jest dokładnie w mini ale chyba coś koło 100? może któraś z Was wie?)
Ja mam jedną paczkę pampersów 1 - 42 sztuki i jedną babydramów 1 - 30 sztuk. Teraz chcę kupić dady w biedronce dwójki - tam jest ok 150 sztuk

Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
dziewczyny ide do dentysty na 16.30, mam taka mega dziure ze az sie boje....
Dasz radę
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:13   #649
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Dada najtaniej wychodzą, bo 32 grosze za sztukę.

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 13:13   #650
olakola
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]i coś na wykurzanie lokatorów http://www.ffmoda.com/pl/oferty/biel...ielizna-nocna/
ciekawe czy mają rozmiar na wieloryba ...

czbasia mi lekarz kazał brać GAVISCON mleczko,
potwierdzam, że daje rade
w Iszym trymestrze mi migdały pomagały, teraz nie

Cytat:
No pewnie ze mozesz
Tez sie zastanawiam nad ta opcja... Tylko 60% to potem troszke malo...
resztę TŻ dorobi

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
ja też mam jeszcze odstęp

wewillrockyou może tak boli bo macica się do góry przesuwa ?

bebe97 też poluję na 14.04.2014 (poniedziałek) - i liczę, że się uda, bo będzie CC planowana

Edytowane przez olakola
Czas edycji: 2014-02-11 o 13:15
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:17   #651
virginia
Zakorzenienie

Też myślę o Dadzie? Tylko 1 czy 2 kupujecie? Doczytałam już mini jest 156 a midi 128.
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:17   #652
olakola
Zadomowienie

poryczałam się super mama

Edytowane przez olakola
Czas edycji: 2014-02-11 o 13:19
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:17   #653
Gianna M
Zakorzenienie

Mmhym nie zostalam w szpitalu bo na ktg wyszly skurcze nieregu.wiec bez sensu mi tam siedziec skoro nie wiadomo ile to potrwa jeszcze. Podobno to dopiero byly przepowiadajce, same skurcze nie byly straszne ale spiety brzuch i slabe ruchy corci nie dawaly mi spokoju i dlatego pojechalam.Ogolnie bol krzyza i ciezkosc brzucha sprawiaja ze moglabym juz rodzic, mala jest tydzien starsza z pomiarow wiec niby moge ale z drugiej strony moze jiech jeszcze posiedzi przynajmniej te 1,5tyg

Gianna M jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 13:19   #654
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Po wygooglowaniu okazało się, że mam pelikana, ale to sklep wędkarski, więc chyba nie o tym samym mowa
Ja w piżamie chodzę całe dnie od jakichś 2 miesięcy I nie wstydzę się tego!
Chyba nie

A mnie potrafi zawstydzić taki jeden niespełna siedmiolatek, wraca do domu, przewraca oczami i mówi: "Mami a ty JESZCZE w piżamie?"
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:21   #655
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
ciekawe czy mają rozmiar na wieloryba ...

wewillrockyou może tak boli bo macica się do góry przesuwa ?
oj tam wieloryba od razu
nie wiem co ona tam robi, ale niech przestanie, bo nie wyrabiam
i to kłucie w kroczu i twardnienie brzucha, no oci*ieć można

martorka za wizytę u dent. Myśl i czymś przyjemnym np. jak będziesz Małego ubierać
amelka2006 oby to nie była jednak cholestaza

Bąbelek
Stary 2014-02-11, 13:28   #656
nadzwyczajna
Rozeznanie

Ja mam paczkę pampersa 1 43 szt. którą biorę do szpitala. W czwartek kupię tą wielką pakę Dady 2. I nie robię więcej zapasów. Jak się mały urodzi to będę wiedziała czy dokupić 1nek czy wystarczą te 2ki.
Wszystko zależy ile będzie ważył mój wielkoludek

Chcę już urodzić Nie wytrzymam 40 dni ,które mi zostały
Stary 2014-02-11, 13:29   #657
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
poryczałam się super mama
o matko, ja też.. wzruszające.. i mega słodka dziewczynka

Bąbelek
Stary 2014-02-11, 13:31   #658
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
ale dużo ubranek
przepiękne są wszystkie

amelka2006 za kolejne wyniki i żeby jednak się nie przyplątało do Ciebie

virginia ja mam dady 156szt za 50zł w rozmiarze 3-6kg (wyszło mi 0,32gr/szt)

martorka za wizytę u dentysty
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:34   #659
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Sama nie wiem co robić.
Ja biorę najpierw pół roku ze 100% a potem najprawdopodobniej kolejne za 60%. Dlaczego tak? Z dwóch powodów. Po pierwsze znam osoby które nie spełniały się w domu i chciały wrócić jak najszybciej do pracy, a je nie wiem czy się do nich nie zaliczę bo już nie mogę siedzieć tak odizolowana od społeczeństwa. Po drugie bardziej się opłaca dostać kasę wcześniej (te 20%) bo pracuje wtedy już na Ciebie Oczywiście trzeba umieć odłożyć i to gdzieś na lokatę lub coś, żeby potem się nie zdziwić, że nie starcza.

Cytat:
Natalka czy Hania?
Jak dla mnie Natalka

Cytat:

Koziemleko, może do tego czasu znajdzie się ktoś do opieki. Nieraz po sąsiedzku można znaleźć opiekunkę za nieogromne pieniądze, a jeśli praca wydaje się naprawdę fajna, to można trochę kasy przeznaczyć
Też uważam, że warto skorzystać z oferty nawet jeżeli będziesz większość tego co zarabiasz oddawać na opiekunkę. Młodsze już nie będziemy i warto inwestować w swój rozwój.

Cytat:
Ja jestem realistką, nie wierzę w umowę już teraz mnie nie ma miesiąc i sobie słabiej dają radę, a jakby mnie miało nie być rok to po prostu by kogoś zatrudnili za mnie. A przez rok w ubezpieczeniach będzie tyle zmian, że ogarnianie by mi zajęło kolejny rok
teraz jeszcze na bieżąco staram się szpiegować maila służbowego i ewentualne zmiany.
Na moje stanowisko już kogoś znaleźli :/ i to podobno z lepszym doświadczeniem niż moje... Pocieszam się o tyle, że pracuję w takim molochu, że najwyżej znajdą mi stanowisko w innym dziale. Kasa i tak musi zostać taka sama

Ja zaraz lecę do fryzjera i nadal nie wiem czy podciąć końcówki (włosy za ramiona) czy może skrócić mocno.... Jakieś pomysły?
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 13:35   #660
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Tak się składa, że tylko my z siostrą takie gapy bez pracy

Cytat:
]
No ja też na rok- to uroki pracy w budżetówce co?
7 lat temu wróciłam do pracy z mokrymi oczami (i cyckami) a Marcel miał 5 miesięcy. Ten rok to naprawdę spory przywilej dla matek teraz i szkoda, że nie wszystkie możemy sobie na to pozwolić. Chętnie bym sobie jeszcze pobyła dłużej na wychowawczym, gdyby chociaż dawali zasiłek... ale za dużo zarabiamy żebyśmy go dostali, a za mało żebym mogła całkiem z kasy zrezygnować

w pełni się zgadzam, ja też idę na rok. jeśli miejsce będzie na ciebie czekało to nie ma sie co silić wcześniej wracać bo i tak nikt tego nie doceni i zapomni za chwilę, a jeśli nie ma do czego wracać to i tak nic nie da staranie się każda z nas wie na co może sobie pozowlić ale z tego co wiem to u mnie nie maiłabym już szans na żłobek np, lepiej oddać malucha do tych rozmaitych miejsc gdzie się dziećmi bardziej prywatnie zajmują jak jakieś akademie malucha itp.

Cytat:
Napisane przez Gianna M Pokaż wiadomość
Mona sluz podbarwiony krwia to tez moze byc juz czop ja mam termin na 5.03 i na wizycie teraz jak bylam 5.02 dowiedzialam sie ze szyjki juz nie mam, mam rozwarcie na 2cm i odszedl mi czop u mnie byl bialy a na koniec brzydki brazowy teraz znow leci zolty, wczoraj bylam na IP z powodu skurczy i dr mowi ze czop nadal odchodzi dziwne to troszke ze tak dlugo ale widocznie moze tak byc.Ja tam bym jeszcze chciala wytrzymac do konca 38tc.
Ja mamtermin na 8 marca i wszystko zrobię by być na twoim miejscu Małe już właściwie donoszone więc nie rozumiem, cieszyć sie tylko A ile waży?

Ja nie wiem czy to ta pogoda, czy przegięłam z chodzeniem po okresie niechodzenia ale jest mi niedobrze i chyba będę wymiotowała i scięlo mnie tak z nóg że spałam teraz godzinę i nie dam rady się podnieść Tez tak dziś macie? Piotrusiowi też nie chce się ruszać, a jak już jemu się nie chce, to znaczy że w organiźmie masakra jakaś...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości