|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II
Cytat:
Ja bym chciała Kanadę, albo Autralię. Tam mają zapotrzebowanie na informatyków ( w sumie jak wszędzie) a polityka emigracyjna kraju jest na tyle mądra, że nie walczysz o pracę w kuchni z setką azjatek i mułzumanek (nie, nie jestem rasistką, stwierdzam fakt, że Europa jest zalana emigrantami bez wykształcenia i przez to rynek się psuje niestety).Ja za te 3 lata będę miała lat 29 i chcę jakieś dwa lata później starać się o dziecko, więc chcę jechać jak już to na stałe, a nie żadne "będę żyć na skraju głodu i biedy, ale wrócę do Polski z kasą na mieszkanie". A Kanadyjczycy właśnie swoją politykę kierują w stronę stałych emigracji. Po dwóch latach można dostać pozwolenie na pobyt stały. Po 5 nawet o obywatelstwo. Jeśli wyjadę, to nie mam zamiaru wracać. I wolę żeby moje dziecko wychowywało się w Ameryce Północnej niż w Europie. W grę wchodzi jeszcze Australia, ewentualnie Skandynawia, którą kocham miłością wielką i rozważam opcję mieszkania pod mostem, byle w Helsinkach A że w Kanadzie zimno... zależy gdzie w BC raczej nie. Ja bym najchętniej celowała w Vancuver, ale na początek to słabo, bo tam najdrożej i ciężej z pracą niż w innych prowincjach, bo wiadomo, że wszyscy się pchają tam ![]() Mam też daleką ciotkę na północy Kanady. Mieszka tam od 40 lat, jest zadowolona i wróci tylko z bronią przystawioną do skroni ![]() Tak czy siak plan na następne 3 lata to dla mojego faceta studia i praktyka zawodowa jeśli boru da, dla obojga certyfikat językowy, a dla mnie studia podyplomowe (możliwe, że 2 różne...) i oczywiście praca... Jeśli nie znajdę tu niczego w najbliższym czasie, to zacznę rozglądać się za pracą na wakacje na jakiś zbiorach, czy czymkolwiek, żeby zarobić kasę na kurs językowy i studia. Zacięłam się i choć kocham Polskę to tu nie zostanę. Będę wracać na wakacje w ukochane Tatry.
|
|
|
#2792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dziś byłam na rozmowie w UM na stanowisko kasowe, ale idąc na rozmowę znałam dane osoby,która będzie przyjęta... Dziś przeszukuję ogłoszenia trochę wysłałam ale wątpię, że będzie jakiś odzew. Wracając do wyjazdu coraz częściej o tym myślę, zarejestrowałam się w kilku agencjach ale bez odzewu. Na jaki okres planujesz wyjazd? Chciałabym wyjechać na miesiąc lub dwa ,bo później muszę przygotować się do ślubu. Chciałabym, żeby w moim życiu zawodowym coś się ruszyło, bo inaczej zwariuję.
|
|
#2793 |
|
Zadomowienie
|
Przyszła mi dziś umowa, ale oczywiście ani pieczątki, ani podpisu.
|
#2794 |
|
Wtajemniczenie
|
Holandia
![]() Pośrednicząca w pracy w NL. Jedyna którą znalazłam z pozytywnymi opiniami...
|
#2795 |
|
Zadomowienie
|
A czeu akurat Holandia?
|
|
#2796 |
|
Wtajemniczenie
|
No bo tak jak napisałam, znalazłam jedyną agencją która ma pozytywne opinie i z wiarygodnego źródła wiem że jest wypłacalna itd.
|
#2797 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj dostałam telefon - dostałąm pracę.
Przykro tylko ,że musze pracować za 700 zł cały miesiąc , polskie realia prawda? Dobre i to, lepsze niż nic.. |
|
|
|
#2798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kolejny bezcelowy dzień dziś za mną przeglądam oferty studiów podyplomowych może sie zapisze na jakieś teraz od marca ruszają
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry, można do Was dołączyć?
Co prawda pracuję, ale bez umowy już kilka miesiecy i nie mam szansy na umowe i szczerze swojej rpacy nienawidzę - prawie codziennie w domu płacze wieczorem a rano przed wstaniem tłuke sie godzine zamiast spać:/ ogólnie normalnej pracy nie mam od sokonczenia studiów 1,5 roku temu... i zero opcji na zmianę tej sytuacji
|
|
|
|
#2800 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam gorszą sytuacje chyba... jutro pierwszy dzień w pracy (śmieciowy telemarketing) narazie nic innego nie mogłam znaleźć... nie mam studiów , matura w tym roku, nie wiem jak wszystko pogodzę, też miałam momenty , że płakałam i brakowało wiary w siebie a fakt, że bede pracować za 700 zł trochę mnie przeraża, boje się tylko , że nie dam rady pracować przy czymś takim... mam marzenia ,cele , ale brakuje motywacji eh |
|
|
|
|
#2801 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tej Kanady, to mój luby bardzo się pali, aby tam pojechać. Dla mnie to jest, delikatnie mówiąc, poroniony pomysł, choć rzeczywiście jest tam łatwiej, państwo dużo oferuje i mielibyśmy do kogo pojechać, ale tak daleko i w takie zimno? |
|
|
|
|
#2802 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
No ale jeszcze zobaczymy co to wyjdzie, bo jak mi nie podbiją tej umowy i nie podpiszą to potem się nie zarejestruję na bezrobociu i będzie źle.
|
#2803 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zimno jest na szczęście nie wszędzie i jeśli któreś z Was ma udokuentowany zawód w listy pożądanych, albo ewentualnie poszukiwany w którejś z prowincji i nic Was nie trzyma tam gdzie jesteście, to możecie o tym pomyśleć. Warto przemyśleć dokładnie, bo wyjazd do Kanady to więcej zachodu niż wyjazd do UK, więcej kasy na to pójdzie, więcej formalności i absolutnie nie opłaca się jechać na rok czy dwa.
|
|
|
#2804 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2805 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Aktualnie papierów czysto zawodowych jak skończone studia czy coś nie mamy. Na razie odkładamy pieniądze, startujemy razem w nowe życie. Mój TŻ chce sporo podróżować, stąd ta Kanada. Zresztą jesteśmy sporo młodsi od Ciebie, w każdym razie to jeszcze nie wiek na myślenie o dzieciach (choć ja bym chciała tak za 3 lata, byłoby idealnie). Zresztą chcę tu ukończyć moje studia, to wtedy rynek pracy stoi przede mną otworem! Olbrzymim plusem Kanady, poza wcześniej wymienionymi, jest akcent .
|
|
|
|
|
#2806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2807 |
|
Raczkowanie
|
Aktualnie nic. Studiowałam dwa lata kognitywistykę w Polsce, ale z pewnych przyczyn musiałam zrezygnować pod koniec drugiego roku. Mogłam wyjechać do Szkocji albo zacząć nowy kierunek i pracować jednocześnie w Polsce, by móc studiować, bo pula moich punktów była za mała.
Mam zamiar skończyć to w Edynburgu, a jak nie, to chociaż neuroscience lub neuroinformatics w Glasgow. Miałam iść od tego roku, ale brakowało mi jednego papierka, dokładniej referencji. Mam zamiar spróbować za rok, ale to tyle czasu, że wszystko może się zmienić. |
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
Pojawiła się oferta stażu, praca biurowa dla kogoś z wykształceniem wyższym, lub studenta. Wysłałam CV. Jestem studentką, ale pewnie wybiorą kogoś po studiach już
![]() Podany był tylko mail , więc nie wiem co to za firma |
|
|
|
#2809 |
|
Zakorzenienie
|
Mój kolega pracować przez agencję pracy w Holandii i wrócił do Polski do końca marca w Polsce bo mu powiedzieli, że nie ma sezonu i nie ma pracy.
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam jutro rozmowę! W końcu! Nie chcę nic mówić, żeby nie zapeszać. Z jednej strony strasznie się jaram i jestem podekscytowana, z drugiej boję się tej swojej radości, boję się że wtedy rozczarowanie będzie jeszcze gorsze. :/
|
|
|
|
#2811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dostałam ofertę pracy i to dość fajnej. Jednak wiąże się ona z relokalizacją i to dość daleką. Dodatkowo zwiększyłabym dystans, od swojego chłopaka jeszcze bardziej. Choć w sumie mała różnica, czy jestem tam czy u siebie. Dojazdowo jest tak samo, może trochę taniej. Mam się zdecydować do jutra. Problem jest taki, że mam jeszcze dwie rozmowy na których trochę bardziej mi zależy. I boje się jak przyjmę ofertę to co teraz i dostane się jednak gdzieś gdzie bardziej mi się podoba. To będzie głupio mi się teraz zdeklarować i od razu zrezygnować. Jednak te rozmowy są takie nie pewne. Co byście zrobiły w tej sytuacji?
|
|
#2812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Oooo widzę że zaczyna się coś u Was dziać, niedługo to tutaj sama zostanę |
|
|
|
|
#2813 |
|
Wtajemniczenie
|
Akurat teraz sezon się zaczyna, praca jest - ale dla osób z doświadczeniem w szklarniach przy kwiatach i warzywach. Jak ktoś nie ma doświadczenia to trochę gorzej. No i nie wszystkie agencje są w porządku, większość to "na wezwanie" czyli albo bedzie praca albo nie, rzadko się zdarza, żeby podpisać fajną umowę z mniej więcej gwarantowaną ilością godzin.
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
gwiazdeczka spoko jestem jeszcze ja
|
#2815 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#2816 |
|
Zakorzenienie
|
To solidarnie i ja zostanę
U mnie cisza. Chyba w budżetówce bez znajomości to naprawdę nie ma co łudzić sie na pracę.
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie nawet nie bardzo mam już nawet na co wysyłać. Przyblokowałam się jakoś dołączając do tego problemy prywatne to chyba do 30 będę w domu kiblowała.
|
#2818 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jutro mają do mnie dzwonić, czy dostałam pracę czy nie... 12 miejsc na ponad 30 chętnych, którzy przeszli poprzedni etap. Wszyscy wygadani, wystrojeni... Na co ja liczę... >>boję się niesamowicie i jak wczoraj nie spałam z nerwów przed dzisiejszą rekrutacją, to dzisiaj nie będę spać przez telefon<< |
|
|
|
|
#2819 |
|
Raczkowanie
|
Gwiazdeczka.. Ja też zostaję na pewno w grupie
![]() A Wam dziewczyny gratuluję i czekamy na relację. Trzymam kciuki
|
#2820 |
|
BAN stały
|
za niedługo zostanę tu sama
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

Ja bym chciała Kanadę, albo Autralię. Tam mają zapotrzebowanie na informatyków ( w sumie jak wszędzie) a polityka emigracyjna kraju jest na tyle mądra, że nie walczysz o pracę w kuchni z setką azjatek i mułzumanek (nie, nie jestem rasistką, stwierdzam fakt, że Europa jest zalana emigrantami bez wykształcenia i przez to rynek się psuje niestety).