Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-12, 09:00   #2821
nikita343
Zakorzenienie

Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Akurat teraz sezon się zaczyna, praca jest - ale dla osób z doświadczeniem w szklarniach przy kwiatach i warzywach. Jak ktoś nie ma doświadczenia to trochę gorzej. No i nie wszystkie agencje są w porządku, większość to "na wezwanie" czyli albo bedzie praca albo nie, rzadko się zdarza, żeby podpisać fajną umowę z mniej więcej gwarantowaną ilością godzin.
On pracował w szklarni, przy sortowaniu i w koncu jako pomoc elektryka ale mu powiedzieli nie ma pracy jedź do domu bo agencja by mu brała pieniądze za wynajem domku.

znalazłam w lokalnej prasie artykuł
Trzydzieści lat temu praca była obowiązkiem. Nie pracowali tylko osobnicy nazywani „niebieskimi ptakami”. Dzisiaj praca jest przywilejem, skarbem i dobrem największym.
Ogłoszenia praca cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wielu bezrobotnych codziennie je studiuje oraz interesuje się nimi dzień w dzień. Praca jest tym, co nadaje sens życiu, pozwala ponosić opłaty za czynsz, prąd, gaz, wodę oraz godnie żyć. Bez pracy nie ma kołaczy – głosi przysłowie i jest to prawda. Praca jest ważna, a bez niej człowiek nie ma dachu nad głową, jedzenia i traci poczucie własnej wartości. Paradoksalnie w Polsce wiele osób pracuje ciężko, jak na dwóch etatach, a ponad 12 procent dorosłych Polaków rozpaczliwie szuka zatrudnienia.

Podsumowując, praca jest przywilejem, ale najbardziej pożądanym. Bez pracy nie możemy marzyć o domu, rodzinie, wychowaniu własnych dzieci. Praca warunkuje wszystko: szczęście, zadowolenie, radość. Bez niej nie będziemy mieli emerytury i nie utrzymamy się na stare lata. Nie można liczyć na dzieci ani na opiekuńczość polskiego państwa, darowizny, wygrane w lotto czy inne gry losowe – trzeba liczyć wyłącznie na siebie i pracę własnego umysłu, czasem także rąk. Praca jest wielkim dobrem, szczęściem oraz zadowoleniem. Bez pracy jest ciężko, trudno, źle. Bez pracy w życiu nikt nie jest szczęśliwy – może z wyjątkiem osób, które lubią żyć z dnia na dzień, żon bogatych mężów oraz osób, które wygrały w dużego lotka.
W pracy również poznajemy osoby, które są naszymi znajomymi i przyjaciółmi, są dla nas ważne i budują jakość naszego życia. Przyjazne otoczenie w pracy jest bardzo ważne i należy o nie dbać. Bez niego jest trudno, gdy mamy wrogów w okolicy to praca staje się katorgą. Dlatego życzymy wszystkim pracy interesującej, dającej przyzwoite dochody i umożliwiającej utrzymanie się na bardzo dobrym poziomie. Praca jest dobrem i należy o nią dbać – nie zmieniać jej co chwilę, lecz trzymać się własnego miejsca pracy i mieć z niej jak największe korzyści. Zmieniło się podejście Polaków do pracy – szanują własne miejsce zatrudnienia i starają się mieć jak najlepsze dochody oraz nie zmieniają pracy co pięć minut, jak to miało miejsce jeszcze dwadzieścia lat temu. Kapitalizm i bezrobocie wymusiły takie podejście do pracy. Gdy ktoś ma dobrą, stałą pracę to obecnie jest bardzo szczęśliwym człowiekiem.

nikita343 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 09:33   #2822
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Gratulacje

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Oooo widzę że zaczyna się coś u Was dziać, niedługo to tutaj sama zostanę
ja jeszcze
Cytat:
Napisane przez kicimordka Pokaż wiadomość
Będę trzymać kciuki

Jutro mają do mnie dzwonić, czy dostałam pracę czy nie... 12 miejsc na ponad 30 chętnych, którzy przeszli poprzedni etap. Wszyscy wygadani, wystrojeni... Na co ja liczę... >>boję się niesamowicie i jak wczoraj nie spałam z nerwów przed dzisiejszą rekrutacją, to dzisiaj nie będę spać przez telefon<<
trzymamy kciuki i daj znać co i jak
pusunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 10:11   #2823
pegi sue
Raczkowanie

Również trzymam kciuki i czekam na dobre wiadomości

U mnie posucha z telefonami, posucha z wysyłaniem CV.
W ogóle mam wrażenie, że jak szukałam pracy przez pierwsze 3 miesiące, to jakiś odzew był większy. Od dwóch miesięcy lipa . Nie wiem czy to wina rosnącej luki w CV czy jakiś gorszy okres . Liczyłam, że po nowym roku będzie lepiej a nie gorzej.
pegi sue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 10:21   #2824
kaarooo
Zakorzenienie

Wracam z dobrymi wieściami. Miałam chwilę załamania, ale jutro idę na wazne dla mnie spotkanie, gdzie mam nadzieję otrzymać robotę. Muszę dać z siebie wszystko! Boże, trzymajcie kciuki!

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 11:11   #2825
Kdjdfn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Wracam z dobrymi wieściami. Miałam chwilę załamania, ale jutro idę na wazne dla mnie spotkanie, gdzie mam nadzieję otrzymać robotę. Muszę dać z siebie wszystko! Boże, trzymajcie kciuki!
Będziemy trzymać!!

Ja mam dzisiaj rozmowę też się denerwuję, boję się, że za bardzo chcę tej pracy. :/
Kdjdfn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 11:29   #2826
Kasiorek_L
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pegi sue Pokaż wiadomość
Również trzymam kciuki i czekam na dobre wiadomości

U mnie posucha z telefonami, posucha z wysyłaniem CV.
W ogóle mam wrażenie, że jak szukałam pracy przez pierwsze 3 miesiące, to jakiś odzew był większy. Od dwóch miesięcy lipa . Nie wiem czy to wina rosnącej luki w CV czy jakiś gorszy okres . Liczyłam, że po nowym roku będzie lepiej a nie gorzej.
Ja codziennie wysyłam CV. Raz mniej, raz więcej. Ale wczoraj tak się na niektóre oferty napaliłam, że jak szłam spać, to myślałam tylko o tym, żeby do mnie dziś oddzwonili.. I co? Jajeczko.. Cisza..

Cytat:
No to gratulacje i powodzenia!! Będę trzymać kciuki!!
Stary 2014-02-12, 11:32   #2827
Agrh
Rozeznanie

u mnie zero ofert, nic,
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 11:39   #2828
Kitty230
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny,

U mnie totalna lipa Miałam iść na te godziny próbne do pizzerii, ale sie pochorowałam, i z tego wyszła, nie poszłam

Ogólnie codziennie wysyłam CV i zero odzewu
Kitty230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 11:55   #2829
shanta
Wtajemniczenie

Widzę, że u części z Was coś ruszyło, więc trzymam kciuki

Osobiście solidaryzuję się z pozostałymi, nie wiem kiedy u mnie coś ruszy
Stary 2014-02-12, 12:07   #2830
pegi sue
Raczkowanie

Ja dziś wysłałam dwa CV, gdzie spełniałam wszystkie wymagania i już zerkam na telefon jak głupia
Stary 2014-02-12, 12:19   #2831
kaarooo
Zakorzenienie

Tylko wiecie, to nie zawsze jest tak, że oddzwaniają od razu. U mnie babka mówiła że jakby się nie odezwali przez miesiąc to lipa, chociaż..
Ja tak jakoś czuję, że jak się nie odezwą w ciągu dwóch, trzech dni, to lipa - nie mam co czekać. Chyba że jest to jakaś rekrutacja, gdzie musza się trzymać ram, chociaż jak im się spodobałabym to też by dali od razu znać.

Ja się teraz stresuję i szukam wszelkich info na temat tego, czym się ewentualnie miałabym zajmować. Żeby mnie nie zaskoczyli żadnym pytaniem.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 12:23   #2832
pegi sue
Raczkowanie

Na razie z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tak, że ogłoszenia z gumtree czy tablicy mają szybki odzew, a takie z pracuj.pl itp. troszkę dłużej.
Stary 2014-02-12, 12:36   #2833
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
gwiazdeczka spoko jestem jeszcze ja
Cytat:
Napisane przez Pestka88 Pokaż wiadomość
a z Wami ja
Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
To solidarnie i ja zostanę

U mnie cisza. Chyba w budżetówce bez znajomości to naprawdę nie ma co łudzić sie na pracę.
Jak dobrze Was mieć
Nie no tak naprawdę, to chciaabym żebyście poszły sobie z tego wątku w pieruny, no a ja razem z Wami

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasiorek_L Pokaż wiadomość
Gwiazdeczka.. Ja też zostaję na pewno w grupie

A Wam dziewczyny gratuluję i czekamy na relację. Trzymam kciuki

Ja wczoraj znalazłam ogłoszenie na pomoc biurową do agencji pracy tymczasowej, trzeba było zanieść osobiście, więc na chwile zamknęłam sklep i podjechała(to ta sama ulica tylko numer inny). Taaaaakie malusie biuro, no ale co tam. Co prawda umowa zlecenie, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Pani, a w zasadzie dziewczyna powiedziała mi że jak będą w stanie mi coś zaproponować to do mnie zadzwonią. No więc czekam...

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Czymam

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 13:07   #2834
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redangels Pokaż wiadomość
za niedługo zostanę tu sama Stara baba 30 lat. Chyba najstarsza z was jestem.
A wcale, ze nie Wszyscy straszą tą 30, jakby była to jakaś linia graniczna za którą już tylko starość. Jak masz faceta u swego boku to i tak jesteś lepsza

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 13:25   #2835
redangels
BAN stały

BioIVo nie mam jestem samotna. Do tego jedynaczka. Nie mam wokół siebie nikogo z kim mogłabym porozmawiać, do kogo pójść. Całe dnie spędzam sama u siebie w pokoiku.
Ty też już 30 lat masz ? Mi za kilka miesięcy 31 stuknie.
redangels jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 13:37   #2836
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kitty230 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,

U mnie totalna lipa Miałam iść na te godziny próbne do pizzerii, ale sie pochorowałam, i z tego wyszła, nie poszłam

Ogólnie codziennie wysyłam CV i zero odzewu
A dzwoniłaś do nich? Coś mówili?

Ja policzyłam, że od 20 stycznia wysłałam niecałe 60 CV. Mam wrażenie, że 99% poszło w eter...
Chloe_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 13:41   #2837
Kdjdfn
Zakorzenienie

Dziewczyny strasznie się boję tej rozmowy! A najgorsze jest to, że miałam nikomu nie mówić jak będę na jakąś szła, żeby potem nie musieć zażenowana mówić, że się nie udało. Ale oczywiscie w euforii rozgadałam wszystkim naokoło i teraz się boję, że znowu będę musiała pokazać jaka jestem beznadziejna.
Stary 2014-02-12, 13:43   #2838
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kdjdfn Pokaż wiadomość
Dziewczyny strasznie się boję tej rozmowy! A najgorsze jest to, że miałam nikomu nie mówić jak będę na jakąś szła, żeby potem nie musieć zażenowana mówić, że się nie udało. Ale oczywiscie w euforii rozgadałam wszystkim naokoło i teraz się boję, że znowu będę musiała pokazać jaka jestem beznadziejna.
Na którą masz tą rozmowę? Jakaś fajna praca?
Stary 2014-02-12, 13:50   #2839
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redangels Pokaż wiadomość
BioIVo nie mam jestem samotna. Do tego jedynaczka. Nie mam wokół siebie nikogo z kim mogłabym porozmawiać, do kogo pójść. Całe dnie spędzam sama u siebie w pokoiku.
Ty też już 30 lat masz ? Mi za kilka miesięcy 31 stuknie.

Znam ten ból. W tym wieku albo robi się karierę albo zajmuje się dziećmi, a najczęściej dzieci prowadzi się do przedszkola i idzie do pracy.
Taki typ jak my nie mieści się nikomu w głowie.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 13:53   #2840
Kdjdfn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chloe_7 Pokaż wiadomość
Na którą masz tą rozmowę? Jakaś fajna praca?
Fajna, ale póki co nic nie mówię, żeby nie zapeszać. :P Na 15.30. Wdech wydech.
Stary 2014-02-12, 13:55   #2841
Kasiorek_L
Raczkowanie

Ej, ej, wypraszam sobie.. Jakie stare baby znowu, co? Toć my w kwiecie wieku Ja 29 w tym roku kończę. I mnie martwi mnie mój wiek, bo czuję się młodziej.. Gorzej z brakiem stabilizacji przez tą cholerną robotę

Kdjdfn jeśli mnie pamięć nie myli, czy to Ty robiłaś jakieś testy kompetencji? Czy właśnie z tej oferty się do Ciebie odezwali? Jeśli się jednak pomyliłam, to i tak zdradź co to za robota
Stary 2014-02-12, 13:59   #2842
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Ja już nie mam siły, nadziei... zero rozmów, zero szans...
Stary 2014-02-12, 13:59   #2843
Kdjdfn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiorek_L Pokaż wiadomość
\\

Kdjdfn jeśli mnie pamięć nie myli, czy to Ty robiłaś jakieś testy kompetencji? Czy właśnie z tej oferty się o Ciebie odezwali? Jeśli się jednak pomyliłam, to i tak zdradź co to za robota
Tak ja robiłam, ale coś Ty nie z tej. Praca biurowa, czyli tak jak chciałam na razie więcej nic nie wiem. :P
Stary 2014-02-12, 14:10   #2844
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Taka ładna dzisiaj pogoda, a mi się tylko płakać chce. Poszłam na spacer do parku. Wszysstko byłoby świetnie, gdyby nie to, że była 12:00 a ja jak dzidziuś spacerowałam po parku. Dookoła tylko emeryci, czasami jakiś żul, ktoś kto uciekł ze szkoły. Czułam się zaiście elitarnie w tym gronie.

Z tego co czytam, to bez sensu jechać do dużego miasta jak się nie ma konkretnego fachu w ręku. Tam jest praca, ale dla specjalistów, a takich jak my są tysiące. Tysiące osób może wykonywać pracę,którą wykonywałybyśmy my, w tym pełno osób z polecenia. Dla nas naprawde nie ma ratunku
Stary 2014-02-12, 14:12   #2845
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kdjdfn Pokaż wiadomość
Fajna, ale póki co nic nie mówię, żeby nie zapeszać. :P Na 15.30. Wdech wydech.
3mam kciuki
Stary 2014-02-12, 14:12   #2846
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Unperfect Pokaż wiadomość
Taka ładna dzisiaj pogoda, a mi się tylko płakać chce. Poszłam na spacer do parku. Wszysstko byłoby świetnie, gdyby nie to, że była 12:00 a ja jak dzidziuś spacerowałam po parku. Dookoła tylko emeryci, czasami jakiś żul, ktoś kto uciekł ze szkoły. Czułam się zaiście elitarnie w tym gronie.

Z tego co czytam, to bez sensu jechać do dużego miasta jak się nie ma konkretnego fachu w ręku. Tam jest praca, ale dla specjalistów, a takich jak my są tysiące. Tysiące osób może wykonywać pracę,którą wykonywałybyśmy my, w tym pełno osób z polecenia. Dla nas naprawde nie ma ratunku
A u mnie dziś szaro, buro i ponuro. Tylko się wieszać.
Stary 2014-02-12, 14:12   #2847
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Dziewczyny, a tak szczerze- co sądzicie widząc np. o 12 jakąś dalszą znajomą czy znajomego bez pracy? Ja się złapałam dzisiaj na tym (po tym jak widziałam dziewczynę kolegi, swoją drogą bardzo głupią pannę, której nie lubię), że spojrzałam na nią z krytyką. Fakt, ona nie zdała matury, nie uczyła się, totalny obibok. Ale po chwili pomyślałam sobie "Ale, że co? Lepsza się czujesz? Jedziecie na tym samym wózku. Obie nie macie pracy. A to, że ja mam studia a ona matury nie ma niczego nie zmienia"/
Stary 2014-02-12, 14:14   #2848
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
ja bym z chęcią się przekwalifikowała, ale nie mam pojęcia kim mogłabym być
Stary 2014-02-12, 14:20   #2849
pegi sue
Raczkowanie

Wysłałam właśnie 17 CV tak do firm, wyszukałam w internecie, no i przez zwykły kontakt, że nawet jak teraz nie szukają no to może niedługo :P
Ale pewnie bez żadnego odzewu będzie.

Z miesiąc temu wysłałam takie coś do 70-kilku kancelarii- komorników, adwokackich i nawet jedna osoba mi nie odpisała, już nie mówię tylko o pozytywnej odpowiedzi, ale chociaż negatywną.
Druga sprawa, że pewnie większość maili odczytują sekretarki, które nie będą sobie konkurencji ściągać
Stary 2014-02-12, 14:20   #2850
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, a tak szczerze- co sądzicie widząc np. o 12 jakąś dalszą znajomą czy znajomego bez pracy? Ja się złapałam dzisiaj na tym (po tym jak widziałam dziewczynę kolegi, swoją drogą bardzo głupią pannę, której nie lubię), że spojrzałam na nią z krytyką. Fakt, ona nie zdała matury, nie uczyła się, totalny obibok. Ale po chwili pomyślałam sobie "Ale, że co? Lepsza się czujesz? Jedziecie na tym samym wózku. Obie nie macie pracy. A to, że ja mam studia a ona matury nie ma niczego nie zmienia"/
Ja nic nie sądzę, nad tym się akurat nigdy nie zastanawiałam.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości