|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
ja też już się nasłuchałam że to wcześnie itp... a skąd ja mam wiedzieć jak to będzie w lipcu np będę się z wielkim brzuchem turlać po sklepach czy coś i finansowo też całkiem inaczej niż wydawać kupę kasy na raz
|
#3392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Cytat:
A w ogóle dziewczyny jak jest z tą maścią do brodawek bephanten. Bo widzę na stronie apteki że jest bephanten i bephanten plus i nie wiem jaką do koszyka wrzucić
|
|
|
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja się nie przejmuję gadaniem, że coś za wcześnie szykuję. Mam za dużo na głowie, żeby myśleć, czy w 9 miesiącu będę się jeszcze turlać. Jesteśmy przed mega remontem, za 2 tygodnie wyprowadzamy się do moich rodziców. Trzeba będzie po meble jeździć, kafelki wybierać, na to też trzeba mieć czas. Na koniec wyląduję z wielkim brzuchem w mieszkaniu po remoncie i trzeba będzie posprzątać i się rozpakować zanim urodzę. Do tego mam studia w weekendy, a w tygodniu jeżdżę do pracy, na 3-5 godzin, ale zawsze, do tego obiad zrobić, posprzątać i cały dzień zleci. I będę tak pracować do samego końca. Więc jak sobie jeden dzień robię wolnego w tygodniu to się relaksuję i łażę po mieście dokupując to i tamto
![]() Dziś kupiłam pampersy (2 new baby zielone w Tesco za 75 zł 148 sztuk), resztę pieluch tetrowych, smoczek, majteczki z siateczki, a w Tesco w koszu z przecenami znalazłam skarpeteczki, taki śliniak co wygląda jak chusta i bluzkę na 68 rozmiar I moja lista się coraz krótsza robi ![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
A to wymyśliła Czegoś takiego jeszcze nie słyszałam Ja na po porodzie zostawiłam sobie laktator, bo nie wiem czy będę używać czy nie... Wydaje mi się dość przydatny, ale sama nie jestem pewna ![]() Nie pomogę... Bepanthen to chcę tylko na pupę. Na brodawki chcę w aptece kupić po prostu lanolinę i ew. ponoć balsam do ust Tisane jest dobry ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Jagodzia za zakupy Nie ma to jak promocje ![]() Co do stelaża to się zgadzam, ja nie będę kupować Zresztą wanienki nie będę kupować, dostanę małą po chrześniaczce, potem najwyżej dużą się kupi
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
a inne mamusie na żonkowym na brodawki polecają swoje mleko i wietrzenie ponoć działa najszybciej
![]() moja mama też początkowo gadała że przed samym porodem. A wie że ja i tak zrobię po swojemu. I ostatnio mówię że coś tam kupiliśmy w tesco dla Dzidziusia a moja mam "oooo to my też możemy już coś kupować?? "
|
#3395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) siostry męża, która ma 16 lat A moi rodzice nigdy nic nie mówili... Raz dziadek tylko skomentował coś w sprawie wózka, ale został w sumie w gronie rodziny zignorowany
|
|
|
|
|
#3396 |
|
Wtajemniczenie
|
Zamieszczam dziewczyny parę linków wysłanych mi przez położną, ze szkoły rodzenia do której chodzimy
Może, którąś to zainteresuję :1. Poród naturalny: http://www.planujemydziecko.pl/index...rod-naturalny2 2. Kilka linków do porodu w wodzie : http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-...-w-wodzie.html http://www.youtube.com/watch?v=wmaC8...layer_embedded (trzeba sie zalogowac, poniewaz to filmik od 18 lat hehe )3. Cesarskie cięcie: http://www.planujemydziecko.pl/index...ciecia-cesarka Zapewne o tym również będą zajęcia w szkole rodzenia dzisiaj, więc przekaże relacje póżniej
|
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w kwestii pozostałych elementów wyprawki to muszę się za to już powoli zabrać. Ciuszków to mam sporo się okazuje bo 3 torby ![]() No i mam już pieluchy 1 opakowanie rozmiaru 1 i 2 opakowania rozmiaru 2 do tego chusteczki do pupy i patyczki do uszu z ogranicznikiem. Aaaa no i ostatnio kupiłam proszek Lovela, 3,6 kg za 29 zł |
|
|
|
|
#3398 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzialyscie:
http://www.sportowefakty.pl/podnosze...ja-bonka-julia ![]()
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3400 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Do mnie dzwoniła Pani z rodzyneczek spytać czy może być inny kolor łańcuszka do smoczka i powiedziała, że dziś wszystko wysyłają
|
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
tekst mojej mamy o kupowaniu po porodzie to i tak pikuś w porównaniu do tego co mi się dziś w nocy śniło ![]() śniło mi się że karmiłam Milenkę, uwaga .... przez telefon
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja takie zamówienie szykuje na następnym miesiąc
|
||
|
|
|
#3404 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też chcę jedną z TT i jeszcze z innej firmy bo jakby tt nie podrasowała to przynajmniej będzie inna a jak podpasuje to zawsze można dokupić Cytat:
![]() Cytat:
widziałam także śliczny brzuszek ![]() Cytat:
![]() |
||||
|
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaraz dodam na pierwszą stronę ![]() Odebrałam wczoraj kosz na pieluchy taka mała rzecz a cieszy wraz z koszem były worki ale jeszcze trzeba będzie zakupić większą ilość ![]() W tym miesiącu chcemy jeszcze kupić ręczniczek, smoczki, smycz do smoczka i chyba tyle... Fan śliczny brzuszek ![]() Kiciu świetne ciuszki !! P.S nie mogłam wczoraj odpalić kompa :/ |
|
|
|
|
#3406 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie taki sam jak ten:
http://tablica.pl/oferta/angelcare-c...8-ID1t81w.html |
|
|
|
#3408 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
U mnie niestety po wizycie nic ciekawego macicę mam tak twardą jakbym miała permanentny skurcz - dostałam dalej Dupka tylko większą dawkę, do tego magnez i nospę i zobaczymy... przez ten skurcz ciągły macica jest dużo mniejsza i dziecku jest ciasno i zrobił mi usg tylko tak szybciutko, żeby sprawdzić czy z dzieckiem wszystko ok, ale trwało to może minutę, bo gin powiedział, że jeżdżenie głowicą jeszcze usztywni macicę a to niewskazane także nic nie wiem, tyle tylko, że dziecko w porządku, urosło sporo no i pomachało tatusiowi tak na szybko nawet zdjęcia nie dostałam, bo tak to wszystko szybko poszło zubi wpisz mi kolejną wizytę na 6.03. - usg połówkowe
|
#3409 |
|
Zadomowienie
|
Elfka86 najważniejsze, że jesteś pod opieką lekarza i on kontroluje co się tam u Was dzieje! Trzymam kciuki, żeby po lekach twardnienie ustało i żebyś mogła cieszyć się w pełni ciążą.
A za miesiąc już połówkowe, ale to leci
|
|
|
|
#3410 |
|
Zakorzenienie
|
Elfka, najważniejsze że jesteś pod opieką lekarza. Wizyty częściej ale chociaż będziesz troszkę spokojniejsza. Teraz żeby te leki ci troszke pomogły i żeby dzieciątko miało już więcej miejsca
![]() A my zaczęłyśmy dziś 23 tydzień Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2014-02-13 o 18:04 |
|
|
|
#3411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żebym jeszcze tylko tego myślenia nie miała to by było pięknie ale fakt faktem cały czas czułam w podbrzuszu, że coś tam jest nie tak :/ Cytat:
wolę chodzić częściej, a mieć pewność, że jest wszystko w porządku
|
|
#3412 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej, troche mnie nie bylo. Najpierw tydzien w szpitalu, potem musiałam ogarnąć kilka rzeczy i nie nadążyłam nadrabiać.
beat, agaaga, krusia, dotka, wik_and_ola, god, zalamanagratuluje pomyślnych wizyt ![]() beat- tez mówiłam ze bedzie dziewczynka ![]() Cytat:
![]() klas ki:![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
Odpoczywać
ale bezwzględnie leżeć to nie
|
#3414 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a szczerze co do usg to owszem w ogóle dotykanie brzucha (czyli smarowanie itp) też pogarsza ten stan więc powinien zrobić Ci dowcipnie
|
|
#3415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą nie wiedział jak to wygląda zanim mi przez brzuch nie zrobił usg, a potem stwierdził, że nie będzie mi już tam nic drażnił z żadnej strony, bo dziecko w porządku, więc nie było potrzeby więcej sprawdzać po dużej dawce Dupka, magnezie i nospie chyba jest trochę lepiej
|
|
#3416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Także kochana odpoczywaj duzo! A ja padam, wiec jutro zdam relacje ze szkoly rodzenia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3417 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedactwoCytat:
Cytat:
Pamiętaj ze przy twardnieniach brzucha zaleca się dużo leżenia.Cytat:
za 23 tydz.
|
|
#3418 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mi to wystarczyło, zresztą nie miałam bardzo podrażnionych brodawekCytat:
Cytat:
|
|
#3419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może ja mam lokal wynająć zapłacić 5tys. zł żeby ich gości pospraszać. Same rodzeństwo teściów z dziećmi i ich dziećmi to: 20 osób
|
|
#3420 |
|
Wtajemniczenie
|
Dodałam to samo juz na watku staraczkowym
![]() Kurczę tak ładnie wam wszystko opisałam co pamiętam, a nie chcący wyłączyłam okienko i nawet jak cofnełam to nic nie wróciło A więc po części skopije rzeczy z konspektu, ktore dostałam w szkole rodzenia...a reszte postaram się jeszcze raz napisać od siebie ![]() Na początku było o masażu podczas bólu kręgosłupa: MASAŻ OKOLICY LĘDZWIOWO-KRZYŻOWEJ I SZYJI Zaczynamy od wygodnej pozycji! Połóż się na boku (raz lewy, raz prawy - masujemy obie strony ciała). Jeśli leżysz na boku lewym pod głowę podłóż zwiniętą poduszkę, lewą nogę ułóż prosto wzdłuż ciała, a prawą zgiętą połóż na podparciu (drugiej zwiniętej poduszce). Najlepiej i najwygodniej jest jednak kobiecie, kiedy ma dostępną specjalną poduszkę dla ciężarnych w kształcie rogala. Rozluźniamy ciało Jeśli już ułożyłaś się już w wygodnej pozycji teraz pozostaje Ci tylko rozluźnienie napiętych mięśni. Nawet nie czujesz jak bardzo mogą być spięte. Aby masaż był dla ciebie przyjemniejszy przed masowaniem zamknij oczy na 30 sekund i w myśli powtórz "rozluźniam kark"" czując to co robisz". Następnie pomyśl "rozluźniam barki, plecy, itd" wykonując to o czym myślisz. Otwórz oczy i odczekaj kolejne 30 sekund. Teraz jesteś gotowa do masażu w bardzo komfortowych warunkach! Masujący Znajdź dla siebie wygodną pozycję. Nasmaruj swoje ręce oliwką i lekko rozetrzyj je tak, aby nabrały ciepła. Długość całego masażu nie powinna przekraczać 15 min -po 7 min na każdy z boków. Nie masuj kości krzyżowej. Omijaj kręgosłup! Techniki masażu (przykład na lewym boku): Gładzenie: Przygotuj ciało partnerki do masażu. Gładzenie powierzchni jej pleców rozluźni ją, uspokoi i wyciszy. Gładź ciało jej pleców wzdłuż mięśni przykręgosłupowych po prawej stronie całą dłonią, ruchem płynnym i dość powolnym. Ilość przesunięć wzdłuż ciała- 10 razy. Tym samym sposobem pogłaszcz partnerkę w obrębie talerza biodrowego (najlepiej obiema rękami).Na samym końcu pogłaszcz dłonią kark , od ramienia do szyi , 10 razy. Rozcieranie: Rozgrzanie ciała (skóry i mięśni). Rozcieranie daje efekt głębszego rozluźnienia. Rozcierać można całą dłonią energicznym ruchem (mocniejszym lub słabszym ? wedle upodobań partnerki). Rozetrzyj mięśnie przykręgosłupowe (po prawej stronie ciała) do momentu wytworzenia się ciepła. (Można skutecznie rozcierać ciało nasadą dłoni). Następnie rozetrzyj nasadą dłoni talerz biodrowy ? 10 razy. Taką samą technikę zastosuj do roztarcia mięśni karku zachowując kolejność od ramienia do szyi. • Całą dłonią, Opuszkami palców, Kciuki opuszki, Podstawa dłoni, Kostki zgiętych palców Ugniatanie: Technika głębokiego masażu, polegająca na odciąganiu/łapaniu skóry wraz z mięśniem do góry. Ugniatanie należy stosować z odpowiednim wyczuciem, aby nie sprawić bólu partnerce. Ugniatamy te same partie, które były opisane do tej pory. Zaczynamy od mięśni przykręgosłupowych, a kończymy na szyi. Liczba powtórzeń 10 razy. Po zakończeniu masażu w leżeniu na boku lewym(około 7 min), zaczynamy identyczny masaż na boku prawym z utrzymaniem takiego samego rytmu jak i czasu. KAŻDY MASAŻ KOŃCZYMY GŁASKANIEM, ABY OCZYŚCIĆ CIAŁO PO MASAŻU Pamiętajcie, że masaż prócz formy relaksu da wam też poczucie bliskości, tak potrzebnej w okresie ciąży. Taki masaż przydaje się również podczas porodu. Gdy nie ma skurczu, partner staję za nami i kciukami masuje nam hmm nie pamiętam jak to się fachowo nazywa te dołeczki tuż nad pupą. Nie może masować nas w miejscu gdzie znajduję się bezpośrednio kości ogonowej, ponieważ podczas porodu dziecko odchyla ją lekko do tyłu i gdyby parner uciskał ją, zwyczajnie wniatałby ją nam z powrotem, co sprawiałoby nam większy ból, a nie rozlużnienie.Taki masaż może partner wykonywać nam wówczas na dużej piłce znajdującej się na sali porodowej, wówczas siadamy na niej, partner kuca za nami i masuje. Gdy przychodzi skurcz łapie nas za ramiona i po prostu hmmm wygladamy jakbysmy sie odbijaly(pomimo, iz caly ruch wprowadza partner ) a my oddychamy dysząc -- nie umiem inaczej tego opisac ![]() Kolejną rzeczą były objawy zbliżającego się porodu :I. Obniżenie dna macicy – jeden z pierwszych objawów, który występuje na 3 -4 tygodnie przed porodem. Dno macicy w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych (najwyższy możliwy poziom) - następnie obniża się do wysokości końca 32 tygodnia ciąży (około 2 -3 palce). Odczujesz dość wyraźnie ten objaw: Twój oddech będzie łatwiejszy, zmniejszy się również ucisk macicy na żołądek. Obniżeniu się macicy, mogą towarzyszyć jej niewielkie skurcze. II. Wstawianie się główki do wchodu miednicy – objaw charakterystyczny dla pierwiastek, występujący również na 3 -4 tygodnie przed porodem. • Główka płodu do tej pory miała swobodne ułożenie (niekiedy określane "balotowaniem" nad wchodem miednicy); • teraz przyjmuje ułożenie silnie przygięte (lekarz, podczas jednej z ostatnich Twoich wizyt, określa ją jako "przypartą" do płaszczyzny wchodu). Ten objaw może również stwierdzić, opiekująca się Tobą położna, w tzw. badaniu zewnętrznym III. Skurcze przepowiadające – mogą wystąpić w ciągu 7-10 ostatnich dni przed porodem (lub nawet nieco wcześniej). Są one nieregularne i raczej odczuwane jako niebolesne (tzw. skurcze Braxtona-Hicksona). Mają one charakter (po 2-3 godzinach) wyciszający się, zanikający. Napewno się nie zwiększają, nasilają. Bywa jednak czasem tak, że skurcze przepowiadające mogą być silne i trwać tak długo - że sprawiają wrażenie skurczów porodowych - po czym ustępują. Jeżeli jesteś zaniepokojona, jeżeli nie wiesz co robić - zadzwoń do swojego lekarza lub położnej. Ewentualnie możesz zgłosić się na izbę przyjęć szpitala, w którym planujesz urodzić. IV. Wydalenie czopu śluzowego – kanał szyjki zamknięty jest "korkiem", składającym się z czopa śluzowego. Ten galaretowaty czop ("korek"), zostaje wypchnięty na zewnątrz na 1 tydzień - lub na 2-a dni przed porodem V. Znaczenie, plamienie krwią - spowodowane jest skracaniem i rozwieraniem szyjki macicy, przygotowującej się do porodu. Objaw ten występuje najczęściej, kilka godzin przed porodem. Może do niego, również dołączyć się objaw, wydalania czopu śluzowego, który wówczas będzie podbarwiony krwią. VI. Nietypowe objawy porodu O zbliżającym się porodzie może świadczyć kołatanie serca, ogólny niepokój, bóle głowy, uczucie gorąca, zmniejszenie masy ciała (na kilka dni przed porodem może ona spaść od 0,5 do 1 kg), brak apetytu. Może też pobolewać Cię brzuch (tak jak przed miesiączką), pojawi się tępy ból w plecach. Niektóre kobiety skarżą się także na ból ud – główka dziecka wstawiona już do kanału rodnego uciska bowiem nerwy. Objawy zbliżającego się porodu - bezpośrednio poprzedzają poród. I. Zmiany nastroju i zachowania - w 9-tym miesiącu ciąży, możesz odczuwać zmęczenie i wyczerpanie. Niektóre jednak z ciężarnych przeżywają nagły przepływ energii (zaczynają np. sprzątać, meblować dom - przygotowywać się na przyjście oczekiwanego potomka). Tuż przed porodem możesz odczuwać: ogólny niepokój, kołatanie serca, uczucie gorąca i uderzenia krwi do głowy - nie niepokój się, jest to normalne. II. Ucisk w miednicy i na odbytnicy - narasta ucisk najczęściej w okolicy nerwu kulszowego, oraz w miednicy małej. Może wystąpić ból w okolicy pachwin, oraz w okolicy krzyżowej. Objawy te spowodowane są: nisko usadowioną główką płodu, oraz gotowością macicy do porodu. III. Objawy ze strony przewodu pokarmowego - może wystąpić: biegunka, wymioty, wzdęcia, czy też brak łaknienia. IV. Objawy ze strony narządów płciowych - zwiększa się wydzielina z pochwy, występuje również uczucie pełności w okolicy sromu. Pamiętaj! tuż przed porodem ruchy Twojego dziecka nieco słabną to Cię może zaniepokoić. Jeżeli masz wątpliwości to skontaktuj się z Twoim lekarzem. • lepiej być zbyt czujnym niż pewne objawy zlekceważyć • nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie - czy to jest początek porodu? Strach przed zakłopotaniem w wypadku fałszywego alarmu, może wpłynąć na to, że nie skontaktujesz się ze swoim lekarzem - czy też opiekującą się Tobą położną. Pamiętaj nikt nie będzie z Ciebie żartował. Nie jesteś pierwszą pacjentką, która ma problemy z oceną objawów rozpoczynającego się porodu. V. Odejście płynu owodniowego- NIE ZAWSZE- • mogą sączyć się po woli (np. górne pęknięcie pęcherza) • wypłynąć silnym strumieniem (uczucie jakbyśmy bezwiednie oddały mocz) • Między nogi włóż grubą podpaskę lub biały ręcznik, który pochłonie płyn. Przyjrzyj mu się – powinien być przezroczysty lub białawy. Jeśli wody są zielone lub brązowe, jak najszybciej jedź do szpitala (może to świadczyć o zakażeniu). VI. Zaczną się skurcze, zacznie się poród - pierwsze skurcze porodowe mogą być bezbolesne, ale ich intensywność rośnie. Zwykle zaczynają się w górnej części brzucha i promieniują na cały brzuch i na dolną część pleców. Każdy może trwać 15–30 sekund. Z czasem wydłużają się do 30–90 sekund. Przerwy między nimi się skracają (na początku to 10–20 minut), gdy odstępy wyniosą 5–7 minut wyrusz do szpitala (te zalecenia mogą się nieco różnić – jeśli droga do szpitala jest długa, powinnaś wyruszyć wcześniej). Pamiętaj: jeżeli skurcze mają ten sam rytm bez względu na to, czy stoisz, chodzisz, czy leżysz – to znak, że Twoje dziecko na pewno rozpoczęło swoją pierwszą w życiu podróż. Życzę powodzenia! WAŻNE: Przed wyjazdem na salę porodową często odwiedzaj toaletę – pełen pęcherz może utrudniać postęp porodu. Przed wyjazdem na salę porodową odpoczywaj jak najwięcej, ale nie kładź się na plecach. Ucisk brzucha na duże naczynia krwionośne może ograniczać przepływ krwi przez łożysko. Przed porodem weź ciepłą kąpiel – odpręży Cię, złagodzi ból. Rozwieje też wątpliwości, czy są to skurcze porodowe (te w wodzie nie ustąpią). Przed porodem zadzwoń do męża – niech przygotuje się na to, że już niedługo pojedziecie na porodówkę. Następne informację dotyczyły samego porodu : Poród jest procesem ciągłym ale dla potrzeb medycyny został podzielony na cztery okresy: • Okres rozwierania się szyjki macicy • Okres rodzenia się dziecka • Okres rodzenia się popłodu • Wczesny połóg- 2 godzinna obserwacja I OKRES PORODU: • Zwany okresem rozwierania i zstępowania • Trwa od wystąpienia regularnej czynności skurczowej do pełnego rozwarcia szyjki macicy, które wynosi 10 cm • To najdłuższy okres porodu, u pierwiastek trwa od 9-15 godz., wieloródki 7-9godz. wg. Troszyński • Mózg rodzącej zaczyna wydzielać coraz więcej oksytocyny- hormon odpowiedzialny za skurcze macicy • Silne skurcze porodowe przesuwają twoje dziecko w kanale rodnym ruchem śrubowym ( dosłownie położna mówiła, że dziecko zachowuje się jak wkręcana powolutku żarówka ) centymetr po centymetrze. Masując mocno ciało twojego dziecka, powodują usuwanie z jego płuc płynu owodniowego, aby po urodzeniu mogło wykonać pierwszy oddech• Kryzys 7 centymetra (chodzi o rozwarcie )- objaw ten jest dobrym sygnałem, świadczącym o tym, że kończy się pierwszy okres porodu. Skurcze w tym czasie są bardzo intensywne, a zbliżające się do końca kanału rodnego dziecko powoduje uciążliwe parcie na dolną część krocza (uczucie parcia na stolec)-> Tu wspomniał również (jako ostrzeżenie dla naszych partnerów że zaczyna nam się ogromna burza hormonów, możemy partnera zacząć wyzywać, dopiekać mu, że to wszystko jego wina… ogólnie mogą polecieć bardzo nie miłe słowa, jednakże podkreśliła, żeby partner nie brał tego do siebie, ponieważ wcale tak nie myślimy i to hormony nami kierują )Opowiadała rówież, że podczas kryzysu 7 centymetra, kobiety potrafiły na porodówce, uciec do łazienki i dzwonić po taxi, mówiąc, że one uciekają ![]() • Pamiętaj! O częstym oddawaniu moczu. Pełny pęcherz moczowy może hamować zstępowanie główki • Jak często tylko dasz radę przyjmuj pozycje pionowe. Czynność macicy będzie silniejsza i poród potrwa krócej • Prawidłowy oddech przeponowy: ODDECH PRZEPONOWY PŁYTKI: Spokojny wdech przez nos powietrza w taki sposób aby doprowadzić do delikatnego uniesienia się brzucha, następnie wydech który powinien być 2 razy dłuższy niż wdech. Wydech wykonujemy ustami. Zalecany w przerwie międzyskurczowej. POGŁĘBIONY ODDECH TOREM PRZEPONOWYM: Technika oddechowa tak jak przy płytkim oddechu przeponowym, jednakże z pogłębieniem wdechu i wydechu. Postaraj się dłużej nabierać powietrze do płuc, tak długo jak dasz radę. Także wydech powinien być dłuższy, wykonywany do momentu odczucia oporu. Jest to tak zwany oddech oczyszczający- dotlenia dziecko. Zalecany w czasie skurczu. DYSZENIE W OSTATNIEJ FAZIE ROZWIERANIA: Oddech ten będzie wykorzystany w ostatnim etapie intensywnego rozwierania, kiedy poczujesz potrzebę parcia, a szyjka macicy nie jest jeszcze do końca rozwarta. Takie oddychanie zmniejszy nacisk przepony na dno macicy i tym samym osłabi chęć parcia. Oddech ten polega na szybkim dyszeniu ,jakbyś była zmęczona po długim biegu, lub jakbyś miała zgasić świeczkę dmuchając w nią raz za razem w odległości 30 cm. Pamiętaj jednak że takie oddychanie sprzyja HIPERWENTYLACJI i może ci się zakręcić w głowie. Aby do niego nie dopuścić, po ustąpieniu skurczu musisz zmienić technikę oddychania na głęboką i wolną. II OKRES PORODU: • Zwany okresem wydalania • Rozpoczyna się od momentu pełnego rozwarcia do urodzenia się dziecka • Pierwiastka od 1-2 godz., wieloródka od 0,5-1 godz. wg. Troszyński • W II okresie dziecko jest wydalane z brzucha matki zarówno przez skurcze macicy jak i bardzo silne wypychające ruchy przepony, popularnie zwane parciem. • Pamiętaj! Pomiędzy skurczami należy spokojnie oddychać aby dotlenić dziecko. Współpracując z położną, świadomie wykonujesz jej polecenia parcia w czasie skurczu i oddychania między nimi. DALSZA CZESC W KOLEJNYM POSCIE
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

I moja lista się coraz krótsza robi
A to wymyśliła 

Nie ma to jak promocje 

nawet zdjęcia nie dostałam, bo tak to wszystko szybko poszło 
klas ki:
18.08.2010 - zaręczyny