Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r. - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-14, 15:09   #3541
P0P70
Zakorzenienie

Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.

Libra - ale fajna zabawa z tym słonecznikiem. zjeść go to juz nie bardzo.

Co do tabletów to z własnego doświadczenia wiem ze nie opłaca sie tych drogich kupować. U nas Nataszka zbiła w 2 iPodach szybki. Wymiana nas kosztowała 500 zł. I jak długo wytrzymają nie wiemy.
Oliwka ma samsunga ale zdecydowanie woli nasze iPad.
Nataszka juz potrafi sobie władczych TVN player i bajeczki ogląda.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 15:56   #3542
libra777
Zakorzenienie

no nie bardzo zgarnełam go do późniejszej zabawy

Iza fajna ta sukieneczka

co do tabletów to ja już 2 skasowałam to znaczy jednego teściowa jak pamiętacie ,specjalnie na wyjazd wtedy go kupiłam
a drugi mi spadł z łóżka ,w pokrowcu był ale i tak jakoś tak niefortunnie że kantem o podłogę (panele) i cały się zbił
może jeden i drugi kosztowały ok. 400 zł ,ale jeśli chodzi o gry ,no pewnie też zależy jakie ,w każdy, razie młody mówił że są do du... bo są za wolne ,jak dla mnie do czytania książek czy małemu do oglądania bajek to były ok.
teraz śmiga na naszych telefonach ,który złapie , oboje z tż mamy te same gierki powgrywane i tylko mu pieniądze w nocy tłuczemy
a on moment i wszystko wydane
PoP podobnie jak u Ciebie hehe

Mój tż robi małemu domek na dworze ,na palach z drabiną i dachem ,jeszcze ślizgawkę dokupimy ,jak będzie gotowy to pokażę
Miko już nie chce wyłazić z niego ,coś czuję że tam się centrum zabawy przeniesie

No przyszły w końcu moje bańki ,także dzisiaj stawiam małemu , mam nadzieję że mi sie uda ,na próbę sobie na rękę przystawiłam na chwilkę to nic trudnego ,ale na takiego szkieleta małego to nie wiem czy tam będzie się na czym trzymać
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 16:56   #3543
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
no nie bardzo zgarnełam go do późniejszej zabawy

Iza fajna ta sukieneczka

co do tabletów to ja już 2 skasowałam to znaczy jednego teściowa jak pamiętacie ,specjalnie na wyjazd wtedy go kupiłam
a drugi mi spadł z łóżka ,w pokrowcu był ale i tak jakoś tak niefortunnie że kantem o podłogę (panele) i cały się zbił
może jeden i drugi kosztowały ok. 400 zł ,ale jeśli chodzi o gry ,no pewnie też zależy jakie ,w każdy, razie młody mówił że są do du... bo są za wolne ,jak dla mnie do czytania książek czy małemu do oglądania bajek to były ok.
teraz śmiga na naszych telefonach ,który złapie , oboje z tż mamy te same gierki powgrywane i tylko mu pieniądze w nocy tłuczemy
a on moment i wszystko wydane
PoP podobnie jak u Ciebie hehe

Mój tż robi małemu domek na dworze ,na palach z drabiną i dachem ,jeszcze ślizgawkę dokupimy ,jak będzie gotowy to pokażę
Miko już nie chce wyłazić z niego ,coś czuję że tam się centrum zabawy przeniesie

No przyszły w końcu moje bańki ,także dzisiaj stawiam małemu , mam nadzieję że mi sie uda ,na próbę sobie na rękę przystawiłam na chwilkę to nic trudnego ,ale na takiego szkieleta małego to nie wiem czy tam będzie się na czym trzymać
super, ale będzie się cieszył z takiego domku, czekam na foto relację!
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 18:01   #3544
evitka21
Zakorzenienie

a
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
evi- mam nadzieje, że w ferie częściej będziesz do nas zaglądać
ja też

Mam jak zwykle mnóstwo planów- głównie takich mega giga porządkowych-zobaczymy co z tego wyjdzie
Cytat:
Powinnaś byc zadowolona z blendera

współczuję roboty w szkole ,ale chyba niedługo ferie macie co?
na pewno będę

już mam ferie

madzia, ło matko bosko, ale się strachu najedliście, dobrze, że się dobrze skończyło, ale to musiało być baaaardzo długie 25 minut.

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Ania jaką walizkę kupiłaś ? Moja się dzisiaj przykleiła do walizeczki z HK w h&m
hehe, moja też ostatnio ją woziła po sklepie i pokazywała "przyjaciółkom-manekinom"
Cytat:
Sara ja nawet mogę zakupić i mamie podrzucić żeby miała np. w ramach prezentu urodzinowego ale co ja zrobię z kolejnym klamorkiem
no ja tez patrzę na wszystko pod kątem "ile mi to miejsca zajmie" i dlaczego tak dużo i gdzie ja to wsadzę
Cytat:
wczorajsza zabawa to słonecznik , został tak do dzisiaj ,nie wiadomo co teraz z nim zrobić ani zjeść ani wciągnąć odkurzaczem
boski wieśniaczek

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

Dziewczyny ma któraś z Was taką szczotkę?
http://allegro.pl/szczotka-do-wlosow...907766504.html

podobno są super, jak komuś się włosy plączą, elektryzują to te szczotki podobno super.
Moja siostra chciała Zosi kupić
te szczotki są hitem wśród blogerek i jutuberek. Ponoć fajnie sprawdzają się przy dzieciach właśnie. Ale jak byś chciała taką do domu, a nie do noszenia, to sobie weź (zażycz) zwykłą-nie tą compact. Ta compact fajna, bo ma zakrywkę i można w torebce bezpiecznie nosić, ale jest mniejsza niż klasyczna. Czasem one są w gruponach.
Sama ją chciałam sobie kupić, ale zdrowy rozsądek mnie powstrzymuje-mam włosy jak żyłki-śliskie i się nie plączą, także ewentualnie wyłącznie dla kaprysu (czego nie wykluczam )
Klasyczna= elite http://allegro.pl/listing/listing.ph...=tangle+teezer
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Kubuś na urodziny zażyczył sobie komputer czerwony i tableta z klawiaturą no i absolutnie on "nie chce mieć urodzin w marcu, tylko w domu"

nataszka, czekasz na koniec ferii, a ja na poniedziałek-jako przykładna matka wyrodna posyłam dziecko do przedszkola na całe ferie
Mam nadzieję, że się nie pochoruje. W zeszłym roku chorowała DWA RAZY-właśnie w pierwszym tyg ferii i moje plany szlag jasny trafił ( i drugi raz w listopadzie)
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Madzia - no ja pierdykam. Zeszłabym chyba na amen, jakbym tyle czasu szukała małego. A na pewno pomarszczyła się i schudła z 2 kg.
My niedawno byliśmy w Liroy Merlin w Arkadii - duże to, że hoho. Adamowi zostawiłam Igora, a sama poszłam gdzieś z Kaliną obok. Adam zagadał o coś sprzedawcę i nie patrzył na Igora. Spotkałam go później przy wylocie ze sklepu. A. ledwo przeżył
Igor znów jest swój chłop, kocha mnie i tuli się i jestem jego obroną vs. tata Codziennie wraca z przedszkola i pyta: Dzisiaj Ola nie? co znaczy: nie przychodzi dzisiaj Ola (terapeutka) - a jak przychodzi, to biedaczek siedzi z nią 1,5 godziny i czyta, pisze, układa.... wszystko, co woli pominąć.
Jakaś nieteges ostatnio jestem. Przesilenie czy inny pies. Bez życia.
fajnie, że gucio wrócił do siebie

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 19:13   #3545
libra777
Zakorzenienie

Postawiłam bańki Mikowi ,chciałam chociaż 4 po obu stronach pleców ,pisało o 6 ale gdzie ja tam 6 zmieszczę,po ile stawiacie?
i to z tych 4 tylko 2 wytrzymały 5 minut a 2 odpadły szybciej.
Teraz ma na plecach 2 czerwone kropy , no mam nadzieję że chociaż będzie jakiś efekt.Leżał spokojnie bez ruchu ,ale to chudzina straszna więc gdzie to sie miało trzymać .

Megi super że u was lepiej
Stary 2014-02-14, 19:45   #3546
P0P70
Zakorzenienie

Ja stawiałam ponownie jak odpadała. Stawiałam im po 3. Moje dziewczynki tez chudzinki wiec łatwo nie było.

Stary 2014-02-14, 19:54   #3547
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
a
te szczotki są hitem wśród blogerek i jutuberek. Ponoć fajnie sprawdzają się przy dzieciach właśnie. Ale jak byś chciała taką do domu, a nie do noszenia, to sobie weź (zażycz) zwykłą-nie tą compact. Ta compact fajna, bo ma zakrywkę i można w torebce bezpiecznie nosić, ale jest mniejsza niż klasyczna. Czasem one są w gruponach.
Sama ją chciałam sobie kupić, ale zdrowy rozsądek mnie powstrzymuje-mam włosy jak żyłki-śliskie i się nie plączą, także ewentualnie wyłącznie dla kaprysu (czego nie wykluczam )
Klasyczna= elite http://allegro.pl/listing/listing.ph...=tangle+teezer
zaraz zobaczę, jak mówisz że fajne to powiem siostrze żeby kupiła. Ona chciała małej na urodziny kupić, lepszy taki prezent niż kolejna zabawka. Pewnie jej dokupi jeszcze coś

Libra czekam na zdjęcia domku
Miko bez problemu dał sobie bańki postawić?

Zosia ma samsung galaxy tab, fajnie chodzi nie zacina się, chyba że ściągnie 40 gier od razu wtedy potrafi się wyłączyć

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-14, 20:21   #3548
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
dokładnie o tego chodzi, na allegro po 80 zł+ przesyłka te 20 cm :/
Trochę mi się nie uśmiecha tyle za pluszaka płacić.
W HM dziś widziałam koszulkę z tym stworem czarną ., chciałam kupić szymkowi ale nie było rozmiaru .

I Olka wymędziła plecak z HMu od babci .

Drogi jak cholera 79 zł
Stary 2014-02-14, 20:40   #3549
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ja stawiałam ponownie jak odpadała. Stawiałam im po 3. Moje dziewczynki tez chudzinki wiec łatwo nie było.
to tak też robiłam ,ale później przykryłam go kocykiem to odpadły ,w sumie te 2 postały może 2-3 min, a 2 stały 5 minut.
jakim cudem im zmieściłaś po 3 bańki z kazdej strony masz normalne czy mniejsze?
ja dałam pod łopatkami ale nie jedna koło drugiej tylko jedna pod drugą po dwóch stronach i chciałam między łopatki ale nie było gdzie tam
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Miko bez problemu dał sobie bańki postawić?
tak leżał grzecznie ,pokazałam mu wcześniej na swojej ręce jak to będzie wyglądać to się tylko odpytywał czy stawiamy bańki ,a czemu je mocze w wodzie i nie protestował nic.

Mój tż sceptycznie do tego podchodzi ,mówi że jakieś szamańskie rytuały sobie nawymyślałam
nie no jego matka przyklejająca dzieciom czosnek na klate to nie była szamańska
Stary 2014-02-14, 21:10   #3550
P0P70
Zakorzenienie

Ale ja postawiłam jednej 3 (Oliwce) i drugiej 3 (Nataszce). 6 szt bym nie zmiesciła.
Mam te duże.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2014-02-14 o 21:31
Stary 2014-02-14, 21:13   #3551
nataszka25
Zakorzenienie

no właśnie, bo to może od rozmiaru zależy...
Stary 2014-02-14, 21:16   #3552
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Megi miło że Igor "wrócił"

Libra ja przystawiam max 4 szt. tak żeby był krzyż tak mniej więcej tak troszkę powyżej łopatek. Niestety czasem tylko jedna się trzyma. U takiego malucha nawet kilka minut wystarczy. Szamańskie czy nie u nas działa (u wszystkich)

Wyobrażam sobie że domek będzie piękny.
Stary 2014-02-14, 21:16   #3553
nataszka25
Zakorzenienie

Monka jak czytasz
Stary 2014-02-14, 21:18   #3554
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

U doktora dzisiaj byłam i dostałam skierowanie na kpl badań krwistych łącznie z glukozą, cholesterolem i TSH, mocz no i ekg. W poniedziałek idę
Stary 2014-02-14, 21:22   #3555
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
U doktora dzisiaj byłam i dostałam skierowanie na kpl badań krwistych łącznie z glukozą, cholesterolem i TSH, mocz no i ekg. W poniedziałek idę
Sama chciałaś czy zlecone od góry?
Stary 2014-02-14, 21:27   #3556
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Nataszka powiedziałam doktorowi że muszę zrobić badania a on zlecił odpowiednie po tym jak mu powiedziałam jak się czuję
Stary 2014-02-14, 21:33   #3557
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Nataszka powiedziałam doktorowi że muszę zrobić badania a on zlecił odpowiednie po tym jak mu powiedziałam jak się czuję
rozumiem,
Stary 2014-02-14, 21:34   #3558
P0P70
Zakorzenienie

U mnie chyba banki nie działają. Wczoraj miałam postawione a dzisiaj jest gorzej.
Pojadlam dzisiaj czosnku i mam odstraszającym oddech.

Stary 2014-02-14, 21:42   #3559
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie chyba banki nie działają. Wczoraj miałam postawione a dzisiaj jest gorzej.
może trza iść po jakiś antybiotyk?
Zmęczenie pewnie swoje robi, organizm osłabiony i tak jest

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-14, 22:30   #3560
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja postawiłam jednej 3 (Oliwce) i drugiej 3 (Nataszce). 6 szt bym nie zmiesciła.
Mam te duże.
a no 3 to tak,wyczytałam że są też mniejsze ,ale bez sensu kupować na rok czy dwa
Cytat:
Megi miło że Igor "wrócił"

Libra ja przystawiam max 4 szt. tak żeby był krzyż tak mniej więcej tak troszkę powyżej łopatek. Niestety czasem tylko jedna się trzyma. U takiego malucha nawet kilka minut wystarczy. Szamańskie czy nie u nas działa (u wszystkich)

Wyobrażam sobie że domek będzie piękny.
no mi się tam powyżej łopatek mało miejsca jakoś wydawało ,ale z tego co czytałam na blogu z tej apteki to matki stawiają też niżej
dezynfekujesz je czymś ?

domek piękny jak z katalogu to nie będzie ale mały już szaleje z radości
Cytat:
o to super że dostałaś ,nie często sie to zdarza ,życzę żeby wszystko było w normie
Cytat:
pij gorącą wodę z imbirem nawet takim w proszku ,albo samą,ale taką naprawdę gorącą jak tylko się da i tak z 1,5-2 litry przez dzień ,a powtarzasz stawianie ? czy postawiłaś raz i już nie?
Stary 2014-02-14, 22:41   #3561
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Libra myję tylko ciepłą wodą z płynem

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Pop trzeba co drugi dzień stawiać a można nawet codziennie jak jest potrzeba. Nie wiem czy będą działały jak się nie wierzy w takie "cuda".

Najlepiej do picia świeży korzeń imbiru zalać wrzątkiem i pić często. Można dodać go też do gorącej wody i moczyć nogi
Stary 2014-02-14, 22:45   #3562
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Pop trzeba co drugi dzień stawiać a można nawet codziennie jak jest potrzeba. Nie wiem czy będą działały jak się nie wierzy w takie "cuda".

Najlepiej do picia świeży korzeń imbiru zalać wrzątkiem i pić często. Można dodać go też do gorącej wody i moczyć nogi
nawet moczyc?
Stary 2014-02-14, 22:51   #3563
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Moczyć też bo imbir dobrze rozgrzewa a przy infekcjach ważne jest aby nie wychładzać stóp a wręcz je przegrzać
Stary 2014-02-14, 22:54   #3564
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Moczyć też bo imbir dobrze rozgrzewa a przy infekcjach ważne jest aby nie wychładzać stóp a wręcz je przegrzać
a do picia w smaku jaki jest?
dziś złożyłam pit, ciekawe jak im pójdzie wypłata;-)
Stary 2014-02-15, 07:37   #3565
klaudusk_a
Zakorzenienie

hej
my dziś wybiramy się na kolejną zabawę choinkową (już czwartą), dzięki bogu już ostatnia w tym roku

ja właśnie muszę znaleźć kogoś kto mi wypełni pit bo za cholerę się na tym nie znam

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 08:46   #3566
libra777
Zakorzenienie

Cytat:

myślałam ,że trzeba spirytusem czy coś ,a gdybym np. komuś innemu stawiała ,nie z rodziny ,nie mam zamiaru na razie ale tak przykładowo pytam to co wtedy spirytusem?

jak wczoraj stawiałam małemu to następny raz chyba jutro co nie?
po wczorajszych ma na plecach tylko jeden bordowy ślad ,czyli wnioskuję że tylko jedna była dobrze przyssana
ile takie ślady się trzymają ? jak robiłaś Zosi to uprzedzałaś panie w przedszkolu że ma ślady po bańkach ,żeby sobie coś czasem głupiego nie myslały?

U nas po wczorajszym stawianiu ,mały spał jak suseł ani razu się nie budził ,nie kaszlał w nocy i katar znacznie zelżał z wczorajszego zielonego bulgoczącego kataru został powiedzmy lekki katar więc jestem teraz pewna 100% że to działa tyle że pewnie potrzeba czasu bo przez te antybiotyki układ odpornościowy jest zdziesiątkowany.Będę mu robić przez kilka tygodni żeby odbudować odporność bo czytałam że tak też się robi.

Nataszka imbir jak dasz go dużo jest dość ostry w smaku ,jednak herbatka z imbirem (świeżym) zamiast cytryny jak dla mnie bardzo dobra
Klauduśka na pewno jest ktoś kto wypełnia pity w okolicy

Kupiliśmy na dzisiaj bilety do kina na "Jacka Stronga", mówią że Pasikowski chciał się wybielić po "pokłosiu" robiąc film o Kuklińskim ,mam nadzieję że będzie fajny

głowa mi dzisiaj pęka ,już tabletkę wzięłam ,kawę piję i jak na razie nie przechodzi
Stary 2014-02-15, 09:46   #3567
lindsley
Zakorzenienie

Pustki tu dziś, pewnie wszystkie po walentynkach odpoczywają?
My je spędziliśmy - przed południem na oddaniu krwi (namówiłam tz żeby wypełnił ankietę jak już ja do lekarza na badanie szłam a tyle lat nie chciał się przekonać) Potem ja do pracy a tz z dzieckiem. Generalnie to nigdy nie obchodziliśmy tego dnia inaczej niż zwykłego.

Ile płacicie za nianię do dziecka i jak ją znaleźć? Prawdopodobnie będę musiała mieć kogoś bo co drugi tydzień niestety godz mojej pracy nie pokrywają się z przedszkolem a na tz nie będę wgl mogła liczyć bo go praktycznie cały dzień nie będzie Moje nadzieję na trochę dobrej woli ze strony koleżanki z pracy się nie spełniły i muszę radzić dobie sama.

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-15, 09:54   #3568
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Dzień dobry!

Czytałam na bierząco ale brak czasu na odp...
spędziłąm wczoraj znó cały dzien w Koszalinie w kolejnce do naczyniowca, na razie nie musze brac zstrzykó ale 10 dni przed i 10 dni po porodzie tak. i rajty uciskowe non stop... akurat.. ciekawe w czym ja bede chodziła całę 4 msc..

P0P kurka idź dziewczyno do lekarza!!! to nie przelewki zdrówka!

Megi widzisz jednak to był jakis gorszy czas dla Igusia jak u każdego! cieszę się że juz z nim jest jak dawniej!

libra dzielny Mikuś!!

evitka.. ja też mam ferie ale niestety Michalina od dzis do 3 marca siedzi w domu obiecałąm jej że w ferie spedzimy czas wspólnie przywożę też 2 kuzynów bedą sie bawić na 4-5 dni.. potem weekend w Gdańsku... potem mój chrześniak z koleżanką na 2 dni przyjadą.

Aniap.. byłam w czoraj w H&M i innych sieciówkach... znó tylko sie zdołowałam że tyle boskich ciuszków dla Michasi... kupiłam jej leginsy w motylki z Reserved boskie!!! i obiecałam sobie ze teraz kazde pieniązki jakie dostanie Michalina idą na nowe ciuszki.

Kupowała któras kurtkę na wiosnę???gdzie sa fajne?

u mnie nadal cos sie odrywa.. a nad ranem budze sie z zpodraznionym gardłęm.. cały dzien w miare dobrze a po nocy śliny przełknąć nie moge.. juz nie wiem od czego to...

Czy syrop z sosny w ciaży mogę??

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 14:18   #3569
ania p
Zakorzenienie

A mnie hm nie powalil na kolana. Mam wrazenie ze ciagle jest to samo. Tylko kolory innevtroszke . Ale z waliza olka gania od rana.

Milego dzionka. My dzis gosci mamy

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-02-15, 14:34   #3570
sara 85
Zakorzenienie

Mnie też w h&mie nic się za bardzo nie podoba, wolę c&a, reserved, smyk, zara.
A co do kurtek to nie widziałam nic fajnego, zresztą mało chyba jeszcze jest. Zosia ma z tamtego roku dobrą. Dżinsowa też jeszcze dobra. Dopiero na przyszły rok coś kupię.
Tylko adidasy i sandałki muszę kupić, poza tym chyba wszystko ma na wiosnę i lato.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości