|
|
#4651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar LI
Cytat:
Same zdrowe rzeczy o niskiki IG Jaka marka ryby ? kocham białe, ale morskie Czyli normaleczka, czyli mam upośledzonego małża ![]() Ale serio o on ma jakieś takie nietypowe cechy i zdolności. Muszę mu sie rpzyjrzeć dokładniej, może to rainman.
|
|
|
|
|
#4652 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wydaje mi sie ze takie akurat rzeczy mogą pamietac z opowiadań rodziców i przyjmowac jako własne wspomnienia. co do pamietania jesczez-to wg mnie nie jest tak ze dziecko do 3 rz nie tworzy wspomnień (tak sie naogół przyjmuje) patrzac po własnym dziecku widze ze małe dzieci mają wspomnienia np w wieku 4 lat pamietają wiele z roku poprzedniego, tylko chyba potem w miare jak tych wspomnnien jest coraz wiecej to te wczesniejsze sie zacierają? moja mnie zaskakiwała nieraz stwierdzeniami byłam tu juz kiedys, no i po wytezaniu umysłu wychodziło nam ze faktycznie...i ze miala wtedy np 2 lata. w wieku 3,4 lat poznawała okolice w ktorych wczesniej mieszkalismy itd , ale teraz w wieku 12 lat kompletnie nie pamieta wielu nawet waznych wydarzen z wieku przedszkolnego pozatym jak miała 2,3 latka opowiadała ze pamieta jak było u mamusi w brzuszku i ze pamieta jak sie rodziła , a nikt z nia na pewno nie rozmawial na takie tematy, ani nie widziala tego na filmie, bo do 3 rz wogole nie ogladała TV, nawet przy niej nie właczalismy
|
|
|
#4653 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4654 |
|
Nindżopesz
|
Ja może i coś tam pamiętam z wczesnych lat podstawówki ale staram się to wyprzeć. W ogóle większość wspomnień staram się wyprzeć bo uważam, że albo zrobiłam, albo powiedziałam coś głupiego i nie chcę się dołować
Najwcześniejsze wspomnienia mam chyba z zerówki, wcześniej niewiele kojarzę a już na pewno zlewa mi się wiek, nie wiem czy to się działo kiedy miałam lat 3 czy 6.
|
|
|
|
#4655 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Cytat:
Wolałabym po 10 latach nie musieć szukać innego ![]() Z wczesnego dzieciństwa wspomnien mam niewiele. Z podstawowki też, chociaż tu już troche lepiej...ale i tak w porownaniu z innymi wypadam kiepsko. |
|
|
|
|
#4656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 i 3. Jaknajbardziej tak, widzę to po dzieciach moich kuzynów. Nie twierdziłam nigdy, że dzieci nie mają wspomnień, tylko, że jako dorosły nie pamiętam tamtych wspomnień. 4. A to ciekawostka. Jesteś pewna że nie podsłuchała rozmów, przecież dzieci słuchają każdych rozmów dorosłych. Np gadałaś z sis abo mam abo z kim tam innym i Didka usłyszała. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-16 o 14:30 |
|
|
|
|
#4657 |
|
To ja :)
|
Właśnie naprodukowałam naleśników stos
To chyba pod wpływem dysput o wspomnieniach, bo w domu rodzinnym zawsze byłam błagana o produkcję Tyle, że przy 4 domownikach, ledwo zdążyłam coś usmażyć, a już znikało ![]() Otóż moje najwcześniejsze wspomnienie, to jak się z Bratem szarpałam i darłam się "puść mnie", to puścił, jak rąbnęłam ręką w ścianę, tak pękła -2 lata. Potem kolejne wspomnienie -przeprowadzka do nowego domu -3 lata. Kolejne -wprowadzenie stanu wojennego -4 lata.... No i jakies migawki, wiadomo...
|
#4658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co nie usłyszy, to "Ja byłam! widziałam! wszystko pamietam!" A zmyśla ile wlezie ![]() Cytat:
![]() Ja też z lat przed podstawówką pamiętam tylko pojedyncze przebłyski. Nie wiem, może mózg dziecka jest zbyt niedojrzały na zachowanie tych rzeczy długo w pamięci A lepiej zapisują się te wspomnienia, kiedy już jesteśmy starsi i w pełni świadomi kim jesteśmy, co robimy itp.Dostałam zaproszenie na wesele ![]() żadnych gołąbków, pierdół, pojedyncza biała, sztywna kartka z czarnym nadrukiem, w srebrnej kopercie, zero zdobień. Hmm, może i wesele nie będzie kiczowate i da się znieść...
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-02-16 o 14:15 |
||
|
|
|
#4659 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ale o czym mialam gadas z sis czy mama? młoda mówiła ze pamieta ze było ciemno i ze sie kołysała i ze było miło, i ze czasem robiło sie jasniej i było słychac głosy. przecie o niczym takim bysmy nie gadały podpuszczałam ją czy nie kanci pytaniami-czy były tam zabawki i mebelki , to mowiła -no cos ty! a na bytanie co tam było mowila ze nic...a potem po zastanowieniu ze chyba woda....no i jesczezx mowiła ze wie na pewno ze ja jestem jej mamusia bo pamieta jak sie urodziła ze to byłam ja ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
tylko ze u mojej zawsze okazywało sie ze ma racje, a chodziło o miejsca typu-ogrod botaniczny, nasz stary blok koło którego przejezdzalismy samochodem, stary żłobek, i nie mowiła ciagle ze cos pamieta, było to z 5 razy i zawsze trafnie ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- jesu a jakiez on fakty z bycia 3 latkiem mize pamietac o ktorych nie wiedza rodzice? zwłaszcza nie łykam tego ze pamieta iz cos było w czwartek lub sobote ,a takie okreslanie czasu nagminnie pojawia sie w opowiadaniach rodziców, ze zwsze w czawartki tatus cie odbierał z przedszkola,a w piatki chodzilismy do cioci jakiejsctam, a w nidziel do babci na obiad.. moj TZ twierdzi ze pamieta dziadka...a dziadek umarł jak miał 2 miesiace...
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-02-16 o 14:22 |
||
|
|
|
#4660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo usłyszy coś od babci czy dziadka i ściemnia, że sama widziała.Jak oglądałyśmy zdjęcia z wesela jej rodziców "A ja tam byłam! O Ty mama tez byłas i miałaś taką ładną białą sukienkę!" - Ale ty urodziłaś się rok po weselu! - Nie, ja tam byłam i wszystko pamiętam!!! Cytat:
a może ze 3 lata miałam...A na weselicho celuję w taki look ![]() http://4.bp.blogspot.com/-Z8O1ucw3q0...ack-dress3.jpg
|
|
#4661 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziecko zna głos matki - tzn słyszy w brzuchu, więc chyba = zna, rozpoznaje Cytat:
nie widzieli jak walnał łyżeczką brata, co robił ajk sie schował etc etc. A te poniedziałki czwartki to tak ironicznie napisałam W sesnie jak już mieli 5 lat i chodzili na sanki, rowery i inne bzdety dizeciowe - dzieci chadzały same po wsi, no i te pon czwartek piatek neidziela to po to, żeby pokazać, że nie ma on wspomnień w stylu o jak mieliśmy 5 lat to jeździliśmy na rowerach ( big surprise ) tylko jednego dnia to, nast dnia było tamto, innego coś tam innego, nast dnia jakiś sąsiad coś tam zrobił, innego oni coś zrobili i tak dzień za kur dwa dniem. I ja tego muszę słuchać Straaaaasznie ma dużo wspomnień. Pamieta szczegóły jak cały film, opowiada scenę za sceną, jak był ubrany, emocje, opisy przyrody Mówie Wam, reinman. ![]() Trochę mnie to niepokoi, no bo w sumie relacjonuje tak jak małe dzieci tylko jezykiem dorosłego
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-16 o 14:45 |
||
|
|
|
#4662 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
hhhmmmm..to takie relacje dokładne z wydarzen to ja moge snuc tak od wieku 10,11 lat. wyjątkiem jest chyba pobyt w sanatorium w wieku 8 lat z ktorego bardzo duzo pamietam, całe dnie, wydarzenia, emocje, ludzi, ale to była swoista trauma wiec moze dlatego wryła mi sie w pamiec. a co do wspomnien twojego kuzyna(czy TZa? cos sie zgubiłam) to moze on zmysla po prostu
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-02-16 o 15:08 |
|
|
|
|
#4663 |
|
Zakorzenienie
|
jakich wspomnień jakiego kuzyna?
to są wspomnienia chuopina - nie zmyśla bo i po co, zwłaszcza, że ma 32 lata ![]() BTW do dziś żyłam w przekonaniu, że takie relacje dokładne ma każdy tylko nie ja Zresztą kilku przyjaciół też to ma co chuopin. Mama chuopina też pamięta każdy dizeń, każde pierdoły dnia codziennego z życia. Ja pitole po co ? I dlaczego ? No ale tak mają. Także, dopiero zeszłam na ziemię dzieci moich kuzynów - ok 2 lat wszystkie - pamiętają wiele szczegółów sprzed tak jak mówisz, miesiąca dwóch, pół roku. Jak to dzieci, i nie ściemniają nic. Np od razu wiedział gdzie iść szukać odkurzacza, u moejj babci. Czyli w miejscu, w ktorym nie bywa często. Chodził i szukał czegoś tam bo przecież tu było. No dzieciaki trafnie rejestrują miejsca, przedmioty itp. 2 latek pamiętał która ciocia jest od trąbki. Etc etc lete na TOp Gear Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-16 o 15:16 |
|
|
|
#4664 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcesz wiedzieć
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
#4665 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super jest ![]() Cytat:
![]() i dlatego nastawiam sie na zamiennika ![]() 2. ![]() macham na szybko dzis
|
|
#4666 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja też za spooro nie pamiętam ![]() Cytat:
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
||||
|
|
|
#4667 | ||
|
Nindżopesz
|
Lidl
Faktycznie dało się z nią normalnie porozmawiać w tym wieku? Moja coś tam sobie gada ale dialog tylko na zasadzie "tak", "nie", cisza, zlewka. Cytat:
Cytat:
- co pan robił siódmego maja? - hmmm... siódmego maja... wstałem o 8:35, zjadłem jajko na miękko z kromką żytniego chleba oglądając TVN, mówili wtedy o spadku dolara i nowej kreacji Natalii Siwiec. Pojechałem do pracy tramwajem nr 8 bo mi 13 uciekła, spóźniłem się 2 minuty. Tego dnia pracowałem nad projektem dotyczącym... etc. etc. Tak mają? |
||
|
|
|
#4668 |
|
Mother of Cats
|
Wydaje taki dźwięk, jakby się darło np. stare prześcieradło
Oraz: czy to możliwe, że mam miejscową alergię na jednego kota? Na rękach noszę wszystkie trzy, miziam policzkiem, podbródkiem po futerku, a tylko po Miśce i tylko na twarzy robią mi się czerwone plamy tam, gdzie skóra dotykała sierści
|
|
|
|
#4669 | |
|
Zakorzenienie
|
Np. co? Podaj przykład to może znajdziemy racjonalne wytłumaczenie
![]() Cytat:
. Ja pamiętam z dzieciństwa kilka rzeczy, o których gdyby Mama usłyszała to by się zdziwiła, że pamiętam/słyszałam (albo może Ona by nie pamiętała, że mówiła?)
|
|
|
|
#4670 | |||||
|
Panaroja
|
Cytat:
może mamy wspólnego ?Cytat:
i pewnie dlatego nic prawie nie pamiętam ![]() Cytat:
?![]() Cytat:
2.didy nie majo sklerozy - lepiej pamientajo gdzie były i co robiły , nie majo musku zawalonego duperelami typu praca i pamiętac o wszystkim . Jako muoda też pamiętałam dokładnie gdzie kiedy byłam gdzie co leży , gdzie co schowane itp . Z wiekiem przeszło , teras jest dokładnie odwrotnie ![]() 3.ale dziadków ma się dwóch ,może o tym drugim mówi ?Cytat:
2. a dary przynoszą ?
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||||
|
|
|
#4671 |
|
Zakorzenienie
|
A dla mnie nie dziwne że ktoś ma bardzo dobrą pamięć, przecież są i tacy co pamiętają jaka była pogoda dwa lata temu i jaki wtedy był dzień. Pomijam filmy jak np Unforgettable.
Ja mam bardzo słabą pamięć, nie wiem czy można mieć słabszą:/ ale mam migawki jak byłam mała
|
#4672 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jacha że naśladują dorosłych, może za mało rozmawiasz we doma żarcik 2. Tak tak tak ! włąśnei tak ! Bosz muszę się zacząć pilnować, ale fucktycznie, jak czegoś szukamyz mamą to on mówi - z pamięci!!!! w którym roku moja Mam kupiła kompa, monitor, lapka, tivika, obojętnie co, gdzie jest instrukcja, w jakim sklepie kupione, gdzie położyłyśmy pudło 6 lat temu. To są sprawy sprzed lat. Cytat:
2. a może ona chora na co? no już dałam niejeden Cytat:
![]() 2. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-16 o 15:53 |
|||
|
|
|
#4673 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
(lub wiedziała )Cytat:
Cytat:
( i to chyba był pierwszy raz jak go widziałam w piżamie, może dlatego mi utknęło? ).Cytat:
Wisz niektórzy lubią snuć barwne opowieści Nie mówię, że Twój chłop, ale są takowi ludzie ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. Edytowane przez Spoora Czas edycji: 2014-02-16 o 15:56 |
||||||
|
|
|
#4674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Może sa. Nie wiem. |
|
|
|
|
#4675 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie raczej ogranicze do wersji dla ubogich czyli dioramy, bo na domek miejsca nie mam, ale jak juz mialabym miec domek to nie taki normalny ale bardziej "z bajki"
ale lalka mi sie serio marzy. a Ty masz jakowes? 2. przynoszo, zacne i mi cos skapło przy okazji
|
#4676 | |||||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ja tez pamietam bardzo duzo, tak od 12 rz to bardzo duzo , a moje dywagacje dotyczą tylko wspomnien z wczesnego dziecinstwa. no i własnie to co mowiłam o didach-ze pamietajo-ale za 3 lata nie beda nic z tego juz pamietac ![]() Cytat:
no dało sie zdecydowania, przeciez jak chodziła do złobka nając rok i 10 mies to sie uczyła wierszyków na pamiec, wiec musiala nie dosc ze umiec gadac to to jesczze spamietac ,a w przedszkolu to juz gadała jak stara,choc nie miala jesczze 3 lat skonczonych (jest z konca roku). pozatym jak jej czytalam tak w wieku 3 lat to mnie mała franca poprawiala jak cos przeoczyłam albo chciałam pominąc fragment i sama gadała co ma byc dalej ![]() Cytat:
no ale ona nie powiedziala ze mnie poznala z wygladu , tylko ze wie ze to byłam ja....Cytat:
ten drugi juz dawni nie zył... Cytat:
ja np byłam zszokowana ze moja bliska kolezanka nie pamieta ze byłysmy razem na 3 dniowym wyjeźdxie w góry-a byłysmy razem tylko raz w wieku ok 19 lat .ja pamietam wszystko ze szczegołami,a ona nie kojarzy wogole takiego wydarzenia, wg mnie to znaczy o tym ze dla mnie to było wazne wydarzrenie, a dla niej jedno z wielu nieznaczących. bo np jesli ktos chodzi 10 razy w roku na koncerty, to moze nie pamietac ze w 1999 był na koncercie kogostam, a ja np pamietam dokladnie ze 1 95 byłam na Black sabbath bo był to w sumie pierwszy tak duzy koncertt na ktorym byłam
|
|
|
#4677 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A zjadłam tego dwa razy więcej niż normalnie
|
|
|
#4678 |
|
Wtajemniczenie
|
Maja jest?
Bo zobaczyłam spódnicę, która może się Jej spodobać (chyba) na allu, 15 zeta z wysyłką.
|
|
#4679 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale może być za duża na Majkę, bo to chyba 40.
|
|
#4680 |
|
grozi wypollizowaniem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.

kocham białe, ale morskie
ja pamiętam pojedyncze momenty 

I tak paczo na mnie jak na upośledzono 
, a nikt z nia na pewno nie rozmawial na takie tematy, ani nie widziala tego na filmie, bo do 3 rz wogole nie ogladała TV, nawet przy niej nie właczalismy

Mówie Wam, reinman.