|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
10 | 23,81% |
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
1 | 2,38% |
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |
|
10 | 23,81% |
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |
|
3 | 7,14% |
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |
|
13 | 30,95% |
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |
|
2 | 4,76% |
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |
|
3 | 7,14% |
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
a co do zupek, moja mama mowi ze ja juz zupy od 3 msc zycia jadlam bo po mleku rzygalam.. a ja jej mowie ze dlatego taka gruba jestem :P a jak mowi mo cis w stylu dobrych porad ze nas wychowala i zyjemy to jej mowie ze ja jestem gruba, ilona krzywa a piotrek ma cos z kolanem i ma krzywe zeby :P to sie smieje |
|
|
|
|
#902 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
dzień dobry
![]() Witamy się przy śniadanku zapowiada się piękny dzień
|
#903 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
je koło 7 dopiero. nie próbowałam go oduczać, sam nie chciał już w nocy jeść ![]() a ile wypije ... różnie, czasem 2-3 łyki a czasem ze 100 ml ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nelka boskaa moj to odrazu do placzu marszcxy truskawe i ryk hee a Nelka taka mina jakby conajmniej kilka lat miala i wkurzyla sie na mamuske heee Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
Deb Ty tez mozesz sie hustac na tej hustawce
![]() Diabli ja chusty juz nie mam wiec nie zrobie ![]() Esskapada ale przeciez Natalie od wielu miesiecy przesypia nocki. Wiec jak to sie nie wysypiasz? Ja sie zazwyczaj wysypiam mimo, ze przez ponad rok nie przespalam ciagiem 5h ![]() Clo masz racje, ze dziecko sie nie odstawi jak nie dostanie butli bo dzialaloby wbrew instynktowi przetrwania. Tzn takie ok2 lat juz moze sie odstawi bo bedzie coraz mniej potrzebowac w nocy jesc i bedzie generalnie dorstac ![]() Vil wspolczuje boli glowy mysle, ze powinnas wybrac sie do lekarza.A ja musze sie do strasznej rzeczy przyznac Sofia poparzyla sobie paluszki wrzatkiem. Nie mam inhalatora (planuje zakup w pl bo tu ciezko znalezc) i robie jej inhalacje nad miska goracej wody.. No i dzis wsadzila tam reke wiec nie praktykujcie tej metody ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
#906 |
|
Zakorzenienie
|
Ash bieda Sofcia
dalej katarek jest? Dawno nas nie było. Dzieciowi wychodzi pierwszy ząbek, kończy dziś 9 miesięcy, stoi bez podparcia krótko ale stoi, podaje rzeczy jak powiem daj, odrzuca piłkę, waży 8700, pomimo tego że zaczęła stawać na nogi szybko to biodra na usg super i dr pozwolił chodzić, podchodzi żeby się przytulic. W nocy dalej pobudki, blw pięknie jej wychodzi. I nie wiem co jeszcze ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#907 | ||
|
Zakorzenienie
|
u nas też pięknie
![]() Cytat:
Cytat:
zdolna Lila ![]() a my zębowej masakry ciąg dalszy mamy (ale wyszła druga jedynka na dole), młodemu się leje z nosa, w nocy kaszlał strasznie (no i nie wiem czy od śliny czy co, bo rano wstał radosny i zadowolony i nie kaszlał :/). no a jak nie kaszlał to się wiercił i krzyczał..ciekawe kiedy dane mi się będzie wyspać
|
|
#908 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale już powoli oduczam, a chodzik odstawiamyCytat:
![]() ja też lekarzem nie jestem i dlatego dałam się zmylić że antybiotyk jest potrzebny, chociaż nie wiem czy był nie potrzebny. gorączkę miała, katar, kaszel, potem chrypę i ogólnie była taka że chciała tylko leżeć więc słaba ale co to było to do końca nie wiem czy ta 3 dniówka czy zapalenie gardła czy to i to.A Butlę dostawała praktycznie od początku więc pewno dlatego się sama odstawiła od piersi ale aż tak nie żałuję bo karmiłam 7 miesięcy no i teraz mamy w końcu przespane nocki- jedna pobudka albo wcale znowu wredna jestem![]() Nelcia zła? niemożliwe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Elizce urodziła się dzisiaj w nocy kolejna kuzynka Eliza skończyła wczoraj 8 miesięcy |
|||||
|
|
|
#909 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej
u nas spuchnięte dwójki na dole i w efekcie pierwszy raz mam małą jęczybułe jak się wyśpi to idziemy na lumpy! ![]() no a co do spania to ja się wsypalam porządnie poraz ostatni dzień po cesarce, jak młody był na noworodkach, podobno strasznie chrapalam ![]() no a teraz chyba nie robi mi już różnicy czy wstaje raz czy 5 razy, kawa rano i jestem jak nowo narodzona
|
|
|
|
#910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i gratulacje, fajnie że Elizka ma kuzynostwo, przydałoby się żeby I. miał kuzyna/kuzynkę to by rodzinka mniej świrowała
http://global.thebump.com/tickers/tt17ff16.aspx Edytowane przez humpback Czas edycji: 2014-02-17 o 10:22 |
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze nie umiem nadrobić, coś czytam ale muszę się cofać żeby wiedzieć o czym i się już zgubiłam co czytałam a co nie
|
#912 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem mega wkurzona. Rodzina TZta mnie kurza - delikatnie mowiac. W sobote dzwoni tesciowa zebysmy przyszli na obiad (brat i siostra przyjechali bo maja ferie). No ok, tylko szkoda ze nie dodala ze cala czworka jest chora! Jeszcze Karola strasznie boi sie brata TZta i co chwile bylo M wez Karolinke na rece, wez ja na rexe, zaspiewaj jej Wczoraj bylismy u ciotki TZta. Pojechalismy sobie do sklepu, nie bylo nas jakies 20 min i co? Dali Karolcie 3! te duze palki do zjedzenia. To nic ze nie zjadla mi obiadu ani kaszy bo Karolcia xhciala to jej dali. I jeszcze doslownie z buzi jej wyciagnelam ciasto sklepowe, kakaowe z orzechami I jeszcze teksty tewciowe, ze kogos tam wnuczka ma juz 3 zeby a jest 2 m-ce mlodsza od Karoli, dlaczefo Karola ma tylko jednego. Dlaczego Karola jeszcze nie chodzi? I biora ja do pozycji chodzenia Ja juz kurna nie daje rady ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
pierwszy smoczek, spiochy, szatka ze chrztu tylko opaske ze szpotala gdzie podzialam:/ o pierwszym zabku nie pomyslalam a swietny pomysl- jeszcze go mozna zalac w zywicy. O albumie tez mysle o ile bedzie mi sie chcialo bawic. Ale chcialabym zeby tam byly zdjecia z pierwszego roku a pozniej z kazdych swiat i urodzin, pierwszych dni w szkole. Pierwsze namalowane obrazki, laurka... Ale to beda cudowne chwile
|
||
|
|
|
#913 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasno daje znac co jej sie nje podoba ![]() Cytat:
niestery te nasze dzieciaczki za wszystko lapia bez opamietania...a najgorsze ze nie do konca rozumieja od czego je boli ![]() Cytat:
Ech...moje dziecko odkad w noxy pilo mm to pilo je raz jakies 120 ml. Dzis wypil o 2 godzinie az 200 a pozniej do 6 sie budzil co godzine. Nie wiem czy sie przejadl czy to nadalnte zeby. No wiecej mu nie podalam bo akurat w to ze glodny to nie wierze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wszystko zapisuje. Pierwszy obrot na brzuszek, pierwsze siedzenie, pierwsza kapiel w brodziku itd Gosiulka nie kazde dziecko raczkuje. Chodzika nie pochwale |
|
|
|
|
#915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() U nas mały szpital. Ja i mąż chorzy i chyba niestety Lenę też rozkłada bo katar chyba się pojawił Wit.C dostaje codziennie i dziś kupimy calcium w syropku, ale co jeszcze? Gorączki nie ma jedynie temp.w wysokości do 37,3 max - ale taką ostatnio miewa bo ząbkuje - idą jej teraz 4 zęby jednocześnie ![]() No pięknie! W końcu i Nela pokazała charakterek ![]() Cytat:
Biedna Sofcia ![]() A jaki inhalator polecacie? Bo też zastanawiam się nad zakupem z racji, że nie wiem jak to przeziębienie się rozwinie? Cytat:
|
||
|
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba sie nie chwalilam zrobilam Karolci 10 opasek na gumce pochwale sie jak bede miala jak zgrac zdjecia. Sa piekne a ja jestem z siebie dumnaOoooo Nelka Diablica Musze wam napisac przepis na nalesniki i rachuchy dla naszych maluchow. Karola ostatnio zjadla dwa racuchy wielkoaci swojej dloni.Normalnie w szoku bylam. Oczywiscie wszystko na mm. W sloncu mam 30 stopni, pieknie! Wiosna wiosna wiosna! |
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga no cudnie Lilka prze do przodu! Tyle nowych umiejetnosci, brawo!
Sofia ostatnio macha raczka i nie mowi papa tylko mama w ogole to jej ulubione slowo, nie tylko jak placze ![]() Paluszki uratowane, nie ma sladu po oparzeniu, uzywa ich normalnie wiec chyba jej nie pieka ![]() Ale podlaczam sie pod pytanie Puchatkowej, ktory inhalator sie Wam sprawdzil? Puchatku mnie tez rozlozylo lamie mnie w kosciach, glowa boli i w oglole jestem nie do zycia. A TZ dzis w pracy. 11-23, a jutro 7-16 wiec musimy sobie same radzic. Dobrze, ze obiad mam z wczoraj.Sharp wspolczuje rodzinki ja musze przyznac, ze na wyjezdzie troche zgrzeszylam i Sofia dostala kilka kupnych herbatnikow jak dziewczynki jadly, a ja akurat nie mialam przy sobie czegos na zastepstwo musze byc zawsze przygotowana i miec ze soba zdrowe przekaski jak wychodzimy. Zwlaszcza, ze jak bedziemy w PL to bedziemy prowadzic malo regularny tryb zycia...Czekam na fotki opasek,powiedz jak je zrobilas. Moze tez sie skusze ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
#918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko ja już nie jestem dyplomatyczna, i mówię wprost że mi się nie podoba coś, i nie bawię się w argumentację.
|
|
#919 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ostatnio Natalia dosyc czesto sie przebudza bo laduje na brzuchu i robi konika albo budzi sie w poprzek :/ ale tez ja sie budze zeby sprawdzic czy jest przykryta bo w sypialni mamy zimno i zeby mi nie zmarzla ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Pieknie wam idzie wszystko
|
||
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
Ash - Banka podesłała mi właśnie taki inhalator
http://allegro.pl/show_item.php?item=3907672726 |
|
|
|
#921 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ash biedna Sofia ![]() helo! My czekamy na gości, upiekłam ciasto szpinakowe, jest BOSKIE
|
||
|
|
|
#922 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wszystko w przekroju 10- 0 lat no i ma jedną dalszą kuzynkę córkę mojej kuzynki ale mam z nią dobry kontakt więc Elizka ją zna.
|
|
|
|
|
#923 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do nosidełka, ja mam ergobaby, władowałam w nie moją starszą córkę, która waży 14 kg, wyglądała już trochę śmiesznie, ale było jeszcze ok, mieściła się spokojnie. 20 kg w każdym razie sobie nie wyobrażam, nie ma mowy ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#924 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do tesciowej tez powiedzialam ze czasy sa inne i ze jej dzieci jadly parowki to nie znaczy ze moja bedzie je jesc, ja wychowuje po mojemu a ona chowala po swojemu i cisza a co do ksiazki to ja wlasnie mam taka ze pierwsze piec lat, piewsza szkola, piersi koledzy, pierwsze swieta, pierwsze wakacje, i szczegolne wydarzenia i juz tam wpisalam lot samolotem i odwiedziny w pl a o zywicy nie pomyslalam! ja sama mam swojego zabka i pierwszego loczka ale ksiazke mam zrobiona taka z disneya swietna pamiatka
|
|
|
|
|
#926 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patent moich rodziców na inhalacje jak byliśmy mali. Dziecko przewieszone przez ramię a drugi rodzic z gorącą miską chodzi za plecami pierwszego i tak wdycha... Cytat:
Piekna <3 Ja chcę Tipi :d Moze też szyją ![]() Cytat:
Oj co do pchacza, to do uczenia się wstawania przy nim to raczej średnio możliwe, bo to jest bardzo wywrotne, lekkie i odjeżdża. Ziuta już wstaje przy meblach, chodzi przy meblach i dopiero wczoraj u dziadków wstała do pchacza i sunęła nim do przodu - po czym zamyśliła się i gwizdnęła na podłogę, co jej sie nie zdarza przy meblach. Być może jak dzieciak pewnie stawia kroki już to się sprawdza, no alke to się okaże.
|
|
#927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nad ranem tylko sie wybudza bo ma lekki sen to daje smoka i licze ze jeszcze pospi
|
|
|
|
|
#928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#929 |
|
Zadomowienie
|
Mala zasnela wiec mam chwile aby napisac co u dietetyka
wiec tak : ona uwaza ze to nie jest alergia na mleko, bo opowiedzialam wszystko od 1 tyg zycia Natalki zreszta nawet w testach wyszlo ze na mleko nie ma a ma na bialko jajka, wiec tak, pytala co je, kiedy, jak.. wiec kazala malej podawac normalnie kanapke zamiast jednej porcji mleka, pozniej obiad, jakas kaszke i tylko 2 razy dziennie nutramigen poki co, bo podejrzewa ze to moze byc alergia na soje skoro jak byla tylko na nutrze to miala na buzi tez, co dziwne bo ja nic z soja nie jadlam i Mala tez to miala, ale to moglo byc wtedy mleko, tego nie wiemy dokladnie.. wiec kazala zadzwonic do naszej lekarki i umowic sie na wizyte i ona z nia pogada ze ma zrobic testy na soje i na jakies inne rzeczy tez.. pytala dlaczego przestalam podawac kaszke, to powiedzialam ze po niej mala dostawala wysypki a tam w kaszce wlasnie jej soja tez, i dala nam jakas inna co mamy wyprobowac a jak mala skonczy rok to juz w ogole tego mleka nie podawac tylko kaszki, aha i kazala juz powoli podawac malej zwykle mleko, przed chwila dostala wlasnie lyzeczke mleka do Nutramigenu i kazala obserwowac hmm co jeszcze, aaa posadzilam mala na wage i wazy 8700 1kg w miesiac! no i dzisiajesza nowosc: mala zaczyna wstawac jak te dzieci szybko rosna w czwartek mamy z mala na wizyte kontrolna wagi to mam nadzieje ze nie bedzie poza norma w gorze
|
|
|
|
#930 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje tesciowe, zagryzla bym chyba ... Cytat:
zdrowka Cytat:
biedna Sofika ale niestety Ash niesczescia czychaja i nie raz niedopilnujesz najwazniejsze ze jest ok wszystko z paluszkami ![]() Cytat:
Acha no moj jedna butle wciaga cala a kolejna okolo 4 to kilka lykow to moze o 4 bede mu wode dawala hmm sprobuje dzieki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

co to będzie jak zostanie nastolatka?! 
wypytywałam co dalej i ile to jest to "do rana", wiec stwierdzila, ze niemowlę to z 8-10 godzin ciagiem powinno przesypiać 

zapowiada się piękny dzień
Są dwa serca-ich nieustanne bicie,zdaje się w dwóch jestestwach jedno tworzyć życie,łańcuch który nas wiąże,los nie skruszy zmianą,będą bić zawsze razem, albo bić przestaną
mysle, ze powinnas wybrac sie do lekarza.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
zdolna Lila 

jeszcze nie ale już wiem że samej z siebie bedzie mi bardzo trudno podjąć taką decyzję. Najpierw miałam kp 6mcy, teraz rok a pewnie wyjdzie lekko 1,5 chyba że tak jak u magi nastąpi samoodstawienie. Choć u nas byłby problem bo mój dzieć nie chce pić z butelki od samego początku. Nawet już z niekapka nie za bardzo. Teraz na topie jest kubek lovi360 i z niego pije. A najlepiej ze szklanki. Więc w nocy z butlą byłby problem...
przynajmniej się dziecko nie obija bezsensownie o meble 

tylko ja już nie jestem dyplomatyczna, i mówię wprost że mi się nie podoba coś, i nie bawię się w argumentację.

w czwartek mamy z mala na wizyte kontrolna wagi to mam nadzieje ze nie bedzie poza norma w gorze