|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
BAN stały
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
u mnie też ale nie żebym od razu mówiła, że w gimnazjum to miałam taaaaaaaaki popęd. bez przesady. w gimnazjum to jest ciekawość, nowość ale nie popęd seksualny większy niż w wieku 20-paru lat.
|
|
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
no u mnie wtedy ta ciekawosć była wieksza niż teraz cokolwiek....
|
|
#693 |
|
BAN stały
|
To udaj się do seksuologa. Ja sobie nie wyobrażam teraz mieć mniejszą ochotę niż w gimnazjum, to by było straszne, bo co będzie za 5, 10 lat? W ogóle partnerowi będę mówić "weź idź, ja miałam ochotę parę lat temu ale teraz? nie chcę seksu.".
|
|
|
|
|
#694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nic, może jeczsze mi sie poprawi, a jak nie to odstawię jedak
|
|
|
#695 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#696 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zdecyduj się na coś bo takie gdybanie nie ma sensu a i sobie nie rób burzy hormonalnej w organizmie bo odstawisz, stwierdzisz, że jednak nic to nie zmieniło, zaczniesz brać znów i tak w kółko, bez sensu. A tabletki anty nie są lekiem na bóg wie co a przepisywanie ich na pryszcze to już w ogóle według mnie jest śmieszne, bo powinno się wysłać do dermatologa a nie młode dziewczyny faszerować bez potrzeby hormonami. Tabletki antykoncepcyjne to jak sama nazwa wskazuje nie są leki tylko zapobieganie ciąży.
|
|
|
|
|
|
#697 | |
|
Zakorzenienie
|
własnie myślę, bo to jedyny skutek uboczny, tak to czuję sie przy nich dobrze, nie wiem czy dobrze by byo tak zmieniac ale zapytam gina
![]() Cytat:
|
|
|
#698 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I oklaski dla doktora za przepisanie tabletek na nieregularne miesiączki. Jak byś odstawiła to by nadal były nieregularne więc może niech poszuka przyczyny a nie przepisuje tabletki i spadaj do domciu? |
|
|
|
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to poprosze o zmiane w takim razie
|
|
|
#700 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja zwróciłam się z problemem bólu i obfitości okresu,nie był zbytnio regularny ale więcej niż dwa tygodnie się nie opóźniał. Teraz jestem mega zadowolona z tego bo nie wymiotuje i dostaję drgawek z bólu a z wiekiem coraz gorzej było,no i największe tampony mi nie przeciekają,ba nawet normalne nie ![]() Na trądzik chyba działają ale w czasie tygodnia przerwy strasznie mnie wypryszczyło.
|
|
|
#701 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko widzisz, nieregularne miesiączki powinno się leczyć, znaleźć przyczynę a to, że Ty miałaś obfite i tak bolesne to leki przeciwbólowe by Ci nie pomogły więc jeśli lekarz zaproponował anty a Ty nie miałaś nic przeciwko hormonom to w porządku ale są dolegliwości, które się leczy a nie daje anty żeby mieć spokój, bo np. się ureguluje miesiączka, nieważne, że po odstawieniu się rozreguluje a przy tabletkach nie ma cyklu więc nie można mówić o nieregularności. Do takiego lekarza już bym więcej nie poszła bo by nie daj boże działo się coś gorszego a on powie, że nie trzeba nic robić, że się samo zagoi albo tabletkami anty będzie leczył. |
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Zakorzenienie
|
kikunga
no tak z tym masz zupelną rację... Cytat:
a zanim pójdę do lekarza to wiesz może czym takie miesiączki by należało leczyć? oczywiście nie mam zamiaru robić tego na własną rękę ale ciekawa jestem metody
|
|
|
#703 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem czym się leczy, nie jestem ginekologiem ale wiem, że tego nie leczy się antykoncepcją bo jak masz nieregularne to po odstawieniu anty nadal będą nieregularne a to nie jest sposób.
|
|
|
|
|
|
#704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może zamienie z sylvi 20 na 30? ok jasne dzieki
|
|
|
#705 |
|
BAN stały
|
Ja Ci doradzać w takiej kwestii nie będę bo nie jestem ginekologiem to raz, dwa powinnaś o takich sprawach rozmawiać właśnie z ginekologiem a trzy to każdy organizm reaguje inaczej i wybieranie sobie tabletek, bo komuś służą, jest zwyczajnie głupotą.
|
|
|
|
|
#706 |
|
Konto usunięte
|
opisze troche moj problem. wszystko zaczelo sie dokladnie rok temu. spoznial mi sie okres wiec poszlam do gin. zrobila mi usg i powiedziala, ze mam malutka cyste ktora zanika. zlecila mi badanie krwi pod wzgledem hormonow. te wyszly prawidlowo. nic mi nie zlecila na ten brak okresu. czasem mialam okres a czasem nie, ale byl bardziej skapy i nie mialam juz napiecia PMS (typu bolacy brzuch i biust). ostatni taki okres mialam we wrzesniu a w styczniu mialam jakby 2dniowe plamienie (czy skapy okres). ja myslalam ze to wszystko przez ta cyste. poszlam w styczniu znowu do innej gin i kazala mi zrobic usg. wyszla ta cysta ale mala ok 15mm. zanioslam jej wczoraj to zdjecie i ona mi na to, ze z tym nic sie nie robi i ze wszystkie badania wyszly mi prawidlowo. powiedziala, ze to moze byc jakis syndrom jajnika ( ale nie zespol policystycznych jajnikow), nie wiem jak to wystlumaczyc po polsku. hormony dzialaja ok ale jajniki jakby nie chcialy na nie reagowac. tak to okreslila. zaczela tez cos mowic o przedwczesnej menopauzie. strasznie sie wystraszylam. zlecila mi jechac do jakiegos szpitala oddalonego ode mnie ok 100 km. juz mi sie wszystkiego odechcialo
|
|
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;4499506 9]opisze troche moj problem. wszystko zaczelo sie dokladnie rok temu. spoznial mi sie okres wiec poszlam do gin. zrobila mi usg i powiedziala, ze mam malutka cyste ktora zanika. zlecila mi badanie krwi pod wzgledem hormonow. te wyszly prawidlowo. nic mi nie zlecila na ten brak okresu. czasem mialam okres a czasem nie, ale byl bardziej skapy i nie mialam juz napiecia PMS (typu bolacy brzuch i biust). ostatni taki okres mialam we wrzesniu a w styczniu mialam jakby 2dniowe plamienie (czy skapy okres). ja myslalam ze to wszystko przez ta cyste. poszlam w styczniu znowu do innej gin i kazala mi zrobic usg. wyszla ta cysta ale mala ok 15mm. zanioslam jej wczoraj to zdjecie i ona mi na to, ze z tym nic sie nie robi i ze wszystkie badania wyszly mi prawidlowo. powiedziala, ze to moze byc jakis syndrom jajnika ( ale nie zespol policystycznych jajnikow), nie wiem jak to wystlumaczyc po polsku. hormony dzialaja ok ale jajniki jakby nie chcialy na nie reagowac. tak to okreslila. zaczela tez cos mowic o przedwczesnej menopauzie. strasznie sie wystraszylam. zlecila mi jechac do jakiegos szpitala oddalonego ode mnie ok 100 km. juz mi sie wszystkiego odechcialo
[/QUOTE]Tak napisałaś, że nic nie rozumiem. Serio sądzisz, że ktoś wyleczy Cię przez internet? Masz skierowanie do tego szpitala (czy przychodni w szpitalu) to jedź i załatw sprawę. 100 km to nie koniec świata w dzisiejszych czasach. A zanim pojedziesz to skonsultuj z innym lekarzem, nawet prywatnie to będzie szybciej.
|
|
|
#708 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;4499660 8]tak napisalam? chyba po to jest watek, zeby zapytac. moze ktos byl w mojej sytuacji. zawsze jakas madralinska sie znajdzie[/QUOTE]
Wywal te muchy z nosa i jedz do tego szpitala. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;4499660 8]tak napisalam? chyba po to jest watek, zeby zapytac. moze ktos byl w mojej sytuacji. zawsze jakas madralinska sie znajdzie[/QUOTE]
![]() Każdy organizm jest inny i w każdym organizmie to samo schorzenie może przebiegać inaczej. Nawet jak znajdzie się ktoś z podobnym problemem, to finał tych obu problemów nie musi być taki sam. Masz skierowanie czy będziesz szukać wiatru w polu? Zapewne musisz zadzwonić i umówić się na termin, który może być wyznaczony nawet za 3 miesiące. Więc czekaj dłużej.
|
|
|
#711 |
|
Przyczajenie
|
problemy z miesiączkowaniem
Już trzeci raz co miesiąc spóźnia się mi miesiączka, najpierw 10 dni się spóźniła i dostałam normalna, na następny miesiąc spóźniła się 6 dni i teraz znowu spóźnia się szósty już dzień, zawsze miesiączka spóźniała się o jakieś góra 2, 3 dni. Nie wiem co robić, do ginekologa nie mam możliwości pójść. Co to może być?
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: problemy z miesiączkowaniem
Cytat:
przy takich wahaniach powinnaś pójśc do ginekologa się przebadać, może to być błahostka a może to być jakaś choroba. Nikt na forum nie powie ci co ci dolega.
|
|
|
#713 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: problemy z miesiączkowaniem
Nie masz możliwości iść do ginekologa, bo...?
|
|
|
|
|
#714 |
|
Raczkowanie
|
Może Wy dziewczyny mi jakoś doradzicie czy czekać czy iść do lekarza, ale od początku
![]() Mam regularne miesiączki. Ostatnią dostałam 5 stycznia. Kolejną powinnam dostać mniej więcej 4-6 lutego. Nigdy okres nie spóźniał mi się więcej niż 2-3 dni, nigdy też nie zdarzyło mi się, żebym np w jednym miesiącu nie miała w ogóle. No i dzisiaj mamy 15 a okresu jak nie było tak nie ma. Mam biały śluz (nazwałabym go mlecznobiałym). Ciąża wykluczona (pierwszy test w połowie stycznia, 2 tygodnie po możliwym zapłodnieniu, kolejny teraz po miesiącu - oba negatywne), nie odchudzam się (co prawda odstawiłam słodycze i przez to mógł mi polecieć jakiś kilogram, dwa, ale nie jest to jakaś drastyczna zmiana wagi). Nie mam żadnych objawów PMS (a przechodzę je bardzo burzliwie). Ktoś ma jakiś pomysł czym to może być spowodowane? I czy powinnam się już martwić? Edytowane przez eager9 Czas edycji: 2014-02-15 o 15:00 |
|
|
|
|
#715 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi, na szczęście dzisiaj dostałam okres, więc podejrzewam, że jednak za dużo stresu w tym miesiącu.
|
|
|
|
|
|
#718 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
jestem tutaj nowa i nie wiem do końca czy ktoś już pisał o takim problemie dokładnie jak mój. ostatnia miesiączka skończyła mi sie 14 stycznia, teraz spóźnia mi się już 7 dnień. Zaczyna mnie to martwić. Wczoraj robiłam test ok godz 12 i wyszedł negatywnie. Pod brzuchem i nogi mnie bolą jak zawsze ale jednak jej nie ma. Do tego mam male ilości białego, gęstego śluzu. Miałam ostatnio troche stresu z sesją ale chyba to jednak troche za dużo spóźnienia a cykle mam od 32-34 dni. Może jakieś pomysły bym przestała się stresować.
|
|
|
|
|
#719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#720 |
|
Przyczajenie
|
Głównie prezerwatywa, czasem niestety zapominamy ;/
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.

zdecyduj się na coś bo takie gdybanie nie ma sensu a i sobie nie rób burzy hormonalnej w organizmie bo odstawisz, stwierdzisz, że jednak nic to nie zmieniło, zaczniesz brać znów i tak w kółko, bez sensu. A tabletki anty nie są lekiem na bóg wie co a przepisywanie ich na pryszcze to już w ogóle według mnie jest śmieszne, bo powinno się wysłać do dermatologa a nie młode dziewczyny faszerować bez potrzeby hormonami. Tabletki antykoncepcyjne to jak sama nazwa wskazuje nie są leki tylko zapobieganie ciąży.

ale wiem, że tego nie leczy się antykoncepcją bo jak masz nieregularne to po odstawieniu anty nadal będą nieregularne a to nie jest sposób.
Serio sądzisz, że ktoś wyleczy Cię przez internet? Masz skierowanie do tego szpitala (czy przychodni w szpitalu) to jedź i załatw sprawę. 100 km to nie koniec świata w dzisiejszych czasach. A zanim pojedziesz to skonsultuj z innym lekarzem, nawet prywatnie to będzie szybciej.